3 ĐỀ ÔN THI HỌC SINH GIỎI TIẾNG ANH 12

Chia sẻ: dinhluyen2704

Part A: You will hear short conversations between two people. After each conversation, you will hear a question about it. After you hear the question, read the four possible answers and choose the best one: 1. A. She didn’t understand the man. B. She gave the dollar to someone else. C. She’s unable to help the man. D. She’s afraid to spend all her money.

Bạn đang xem 10 trang mẫu tài liệu này, vui lòng download file gốc để xem toàn bộ.

Nội dung Text: 3 ĐỀ ÔN THI HỌC SINH GIỎI TIẾNG ANH 12

ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TIẾNG ANH LỚP 12
ĐỀ 1
PART I : LISTENING COMPREHENSION: (3 ms )
Part A: You will hear short conversations between two people. After each conversation,
you will hear a question about it. After you hear the question, read the four possible
answers and choose the best one:
1.
A. She didn’t understand the man.
B. She gave the dollar to someone else.
C. She’s unable to help the man.
D. She’s afraid to spend all her money.
2.
A. Kathy probably knows Jean’s number.
B. Kathy has recently telephoned.
C. Kathy and Jean have the same phone number.
D. Kathy was trying to call Jean.
3.
A. The weather was miserable all day.
B. She got a sunburn.
C. The hiking trip was Sunday afternoon.
D. The weather improved in the afternoon.
4.
A. The man hasn’t gone out for two weeks.
B. The vitamin C that the man took wasn’t effective.
C. The man didn’t try to get rid of his cold.
D. The man should try vitamin C as a treatment.

Part B: You will hear a long conversation between two people. After each conversation,
you will hear four questions about it. After you hear the questions, read the four possible
answers and choose the best one:

1. Why are these students upset?
A. They may not able to take their vacation.
B. It may snow during their vacation.
C. They are going to need more money
D. They may miss graduate.
2. What can be inferred about their vacation?
A. They are going skiing.
B. Their plans include other friends.
C. They will drive together
D. Their reservations have been canceled.
3. Why can’t the semester be extended?
A. Because of the possibility of bad weather.
B. Because of the faculty’s contracts.
C. Because of the summer schedule of classes.
D. Because of the date for graduation.
4. Why can’t Steve miss classes?
A. He might lose his financial aid.
2
B. He doesn’t want to attend summer classes
C. He had already missed too many.
D. He’s afraid he might not graduate.
Part C: Listen to the talk about the Internet and then complete the following statements:
1. More than ……………….. people use Internet.
2. They can use the Internet for transferring data, ………………..., socializing with
other computer users, and sending e – mails.
3. Whenever you are using one of the on – line services such as e – mail or the
………………., you are in cyberspace.
4. Computer users can ………………… through a network.
5. A network uses phone lines, …………………., and fiberoptic lines.
PART II: VOCABULARY AND GRAMMAR (7 ms)
Part A: Choose the best answer from the four options marked A, B, C, or D to complete
each sentence below. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C, or
D on your answer sheet (4 ms)
1. ………the cave was found, millions of visitors from many countries have come to
look at its beauty.
A. When B. Since
C. While D. Unless
2. This is the stone bed………the king had lain before he died in the 14th century.
A. however B. of which
C. wherever D. where
3. It’s so long since I last saw him that I almost failed to………….him.
A. recognize B. receive
C. approve D. accept
4. The coal and steel industries are among the productions………..by the government.
A. control B. to control
C. controlling D. controlled
5. His play made a tremendous………….on audience.
A. result B. affect
C. impact D. collision
6. Unmarried middle-aged ladies usually dislike being called ……….although it is
technically the correct word to use.
A. old maids B. spinsters
C. maidens D. bachelors
7. She’s so………in doing her research that she never has time to relax.
A. involved B. included
C. complicated D. approved
8. I apologize. I shouldn’t……………. my temper.
A. have made B. have lost
C. have showed D. have given
9. When you are in a western country, your host may open a wrapped gift in front of you.
Opening a present in front of the gift-giver is ................ polite.
A. acquired B. considered C. known D. called
10. Even if the host doesn’t like a present, he or she will tell a “white lie” and say ……..
they like the gift to prevent the guest from feeling bad.
A. how often B. what C. for what D. how much
11. ……………. the low rainfall this year, the crops did not produce a high yield.
A. Since B. Despite C. Due to D. Because
2
3
12. The color of your shirt does not ……….. that of your trousers.
A. suit B. fit C. harmonize D. match
13. Many people love routine jobs which promise ………
A. security B. sanguineness C. vacancy D. registration
14. An employer may look with…………. on a young college graduate.
A. suspect B. suspicion C. suspicious D. suspiciously
15. Expressing one’s …………….. is one skill that the school can really teach.
A. thinking B. thoughts C. thoughtfulness D. thoughtlessness
16. As a model, you have to ………. the art of walking in high heels.
A. master B. grasp C. study D. gain
17. An accident in the power station may result in large ………. of radiation being
released.
A. numbers B. number C. amount D. amounts
18. They are bring in ………….changes to the way the office is run.
A. large B. radical C. deep D. immense
19. Some people feel that television should give less ……… to sport.
A. programmes B. coverage C. concern D. involvement
20. If you can’t find what you want in this chapter, look it up in the …………..
A. reference B. index C. catalogue D. directory
21. People believe there is a ……….. between the two crimes.
A. joint B. chain C. link D. connector
22. I can’t tell Peter and Paul apart; they are ………… twin.
A. similar B. alike C. resemblance D. identical
23. You are not allowed to drive ………… the influence ………… alcohol.
A. under/of B. in/of C. under/by D. by/in
24. She was overwhelmed with honor ………. recognition ……….. her bravery.
A. with/of B. on/in C. by/about D. in/of
25. ………. exception ………….. the little baby, everybody in my family has to jog every
morning.
A. With/to B. With/of C. In/of D. By/on
26. The staff can’t take leaves at the same time. They have to take holidays …… rotation.
A. on B. under C. by D. in
27. The interviewees are supposed to give their answers to the job offers …………..
A. on the spot B. all in all C. beyond the joke D. with in reach
28. The children often make ………. of Charles, which annoys his parents very much.
A. allowance B. fun C. way D. consideration
29. She’s a dancer, so I’ll buy a pair of …… shoes for her birthday.
A. dances B. dancer's C. dance D. dancing
30. If you …… to Paris tomorrow, please telephone me first.
A. were going B. are going C. will go D. had been going
31. I don't mind how you deal with the problem. It's …… you.
A down on B in at C up to D over by
32. Have you seen the place ……the graduation ceremony will be held in?
A. in that B. where C. is where that D. which
33. My uncle was …... ill last summer but fortunately, he is now making a slow but steady
recovery.
A. critically B. deeply C. fatally D. seriously
34. In the past, most people believed that the world’s resources could never be used…..
A. up B. all C. whole D. at all
3
4
35. I’d like invite him to ………… dinner next week, it that’s OK with you.
A. X B. a C. an D. the
36. Her mother told her not to be too ……and advised her to try to do things herself.
A. dependable B. depending C. dependent D. independent
37. Give me your telephone number ……I need your help.
A. in case B. so that C. unless D. whether
38. The question was easy enough, but ……students could answer it.
A. a little B. few C. a few D. a great number of
39. If it’s raining tomorrow, we shall have to ……… the match till Sunday
A. put off B. cancel C. play D. put away
40. I can’t remember if I saw that film on television or at ……….. cinema.
A. a B. an C. the D. X
Part B: Use the word in capitals at the end of these sentences to form a word that fits in the
blank space. (1m)
1. How much does ............... of this club cost? (MEMBER)
2. She is extremely ............... about the history of art. (KNOW)
3. Traveling in big cities is becoming more and more ............... every day. (TROUBLE)
4. He is completely...............! Not only is he lazy but he is dishonest too. (EMPLOY)
5. His boss told him off because he had behaved............... (RESPONSIIBLE)
6. He won the discus event at the Olympic Games but was later ............... when a medical
check proved that he had been taking drugs. (QUALIFY)
7. Women who are slimming can never enjoy a meal without being afraid of ...............
their diet. (ORGANISE)
8. The trouble with Mr. Brown is that he’s so............... One minute he goes mad when
you come late; the next he says nothing. You never know where you are!
(CONSIST)
9. It is forbidden to hunt for that kind of bird. It has been listed as one of the ...............
species .(DANGER)
10. I didn’t know who it was – with a mask on she was completely...............
(RECONGNISE)
Part C: Choose the correct tense of the verb to complete the following passage (1m)
Thieves (1)..................... (break) into the Van Gogh Museum in Amsterdam, Holland
many times. The museum (2)………………. (be) a treasure house of the artist Vincent Van
Gogh's paintings. His works (3)……………. (sell) at record prices in recent years. A year ago a
Japanese company (4)………….... (buy) Van Gogh's Portrait of Doctor Cachet for US$ 82.5
million. His world famous "Sunflower" (5)…………….... (just sell) for skyrocketing price as
well. Yet, during his short tragic life, the passionate and visionary artist only manages to sell one
of his paintings.
The surprising prices paid for his works (6)…………….... (attract) art thieves. There (7)
………….. ... (be) four major thefts so far, twenty paintings, worth hundreds of million of
dollars (8)………… ... (steal). Fortunately, they (9)…………… ... (recover) from the thieves’
getaway car. It seemed that the two thieves (10)…………… ... (leave) their getaway car near a
railway station on the eastern outskirts of Amsterdam.
1. A. have been breaking B. had brokenC. broke D. was breaking
2. A. was B. is C. has been D. had been
3. A. have been sold B. have sold C. were sold D. sold
4. A. buys B. had boughtC. bought D. has bought
5. A. just sold B. has just sold C. was just sold D. has just been sold

4
5
6. D. have attracted B. attracted C. were attracted D have been attracted
7. A. had been B. were C. would be D. have been
8. A. had stolen B. had been stolen C. stole D. was stolen
9. A. recovered B. have recorded C. have been recorded D. were recovered
10. A. had left B. have left C. left D. would leave
Part D: Find the mistakes in each line in the passage below and then correct them. The
number (0) is an example
The world’s oceans are so vast that they can cope with the present levels (0) tooth teeth
of pollution. However, few is known about the long-term effects of (1) ……………
such slow poisoning. The more serious problem of modern times is that (2) ……………
man is destroyed the earth’s natural resources and transforming huge area (3) ……………
into wasteland. As the result, it is becoming extremely difficult to grow (4) ……………
enough to feed the world rapid increase population. A way of protecting (5) ……………
all the wildlife in the earth must also be found as many species are extreme (6) ……………
danger of disappearance complete from the face of the earth. The dangers, (7) ……………
however, are not confined solely the land and sea. The smoke in (8) ……………
the atmosphere, for example, is increasing so many that the amount of (9) ……………
sunlight has been educed in many cities. Man’s whole environment is (10) ……………
being changed in a serious way.
PART III : READING (4 ms)
Part A: Read the following passage and decide whether the statements true (T) or F (false)
(1 m)
Globalcall Communications
Globalcall Communications has grown from a telecommunications solutions provider for
local businesses in the greater Seattle metropolitan area to a truly global corporation providing
telecommunications solutions for clients both large and small. Established to fill a significant
market gap for simple communication solutions, the company first expanded to most major
North American cities before becoming a major multinational player.
Presently, the company is extending operations to include voice over IP, as well as high-
speed cable Internet access. Globalcall Communications' team includes more than 40,000
specialists worldwide in more than 20 countries on three continents. Next year will see the
deployment of a third generation wireless communications network in Asian countries.
The future looks bright for Globalcall Communications. By 2005 the company will be
servicing more than 15 million households and businesses globally. Global call Communications
will have become a household word. We look forward to serving clients and are planning to do
everything in our power to make sure that your communication future is unlimited and simple.
TRUE OR FALSE
1. The company began by offering computer software solutions to
local businesses in the greater Seattle metropolitan area. ……………
2. The company was founded on an approach to providing simple
communication solutions. ……………
3. The company is expanding operations at the moment. ……………
4. Worldwide communications employs more than 40,000 specialists. ……………
5. The company expects to be servicing more than 50 million
customers worldwide by 2005. ……………
Part B : Read the passage below then pick out ONE best option ( A,B,C or D ) in

5
6
each question: (1m)
Most educational specialists believe that early schooling should provide children with an
awareness of their own abilities and the self-confidence to use their abilities. One approach
recognized by many experts as promoting these qualities is the Montessori method, first
practiced by Maria Montessori of Italy in the early 1900s. Nancy McCormick Ram Busch is
credited with popularizing the method in the United States, where today there are over 400
Montessori schools.
The method helps children learn for themselves by providing them with instructional
materials and tasks that facilitate acts of discovery and manipulation. Through such exploration,
children develop their sense of touch and learn how to do everyday tasks without adult
assistance. Other benefits include improvement in language skills, and acquaintance with
elements of science, music, and art.
1. What is the main purpose of this passage?
A. To explain the role of early education in child development.
B. To describe the development of the Montessori method
C. To discuss the life and work of Maria Montessori.
D. To demonstrate how children learn social and cultural values
2. According to the passage , who was first responsible for spreading the Montessori
method in the USA?
A. Nancy McCormick Ram Busch
B. A prominent educational expert
C. Maria Montessori
D. An administrator in the Department of Education
3. Which of the following is not mentioned as a benefit of the Montessori method?
A. Development of tactile senses
B. Improvement of language ability
C. Capacity to perform adult tasks
D. Knowledge of arts and sciences
4. The author of this passage probably feels that Montessori method …
A. has little long-lasting benefit for children
B. will lose its popularity in the United States.
C. does not accomplish what it claims to achieve
D. is an effective means of child education
5. The following paragraph most likely discusses….
A. another education approach beneficial to children.
B. details on the life of Maria Montessori
C. additional practitioners of the Montessori method
D. elements of science, music, and art.
Part C: Choose the most suitable answer from the four options marked A, B, C, or D to
complete each of the numbered gaps in the passage below. Write your answers on the
answer sheet. (1 m)
Keeping your distance
Personal space is a term that refers (1) ………. the distance we like to keep between
ourselves and other people. When (2) …………. we do not know well gets too close we usually
begin to feel uncomfortable. If a business colleague comes close than 1.2 meters, the (3) ………
common response is to move (4) ……… . Some interesting (5) ……….. have been done in
libraries. If strangers come too close, many people get up and leave the building; others use
different methods such as turning their back on the intruder. Living in cities has (6) ......... people
develop new skills for dealing with situations (7) ………. they are very close to strangers. (8)
6
7
……….. people on crowded trains try not to look at strangers; they avoid skin contact, and
apologize if hands touch by mistake. People use newspapers (9) …….. a barrier between
themselves and other people, and if they do not have one, they stare into the distance, (10)
…………. sure they are not looking into anyone’s eyes.
1. A. from B. to C. for D. about
2. A. anyone B. nobody C. people D. someone
3. A. most B. best C. more D. first
4. A. on B. in C. up D. away
5. A. research B. studies C. survey D. questionnaires
6. A. done B. caused C. made D. allowed
7. A. that B. where C. which D. how
8. A. Most of B. The most C. Almost D. Most
9. A. like B. as C. alike D. such as
10. A. making B. make C. be D. made
Part D: The paragraphs of the magazine article are in the wrong order. Number the
paragraphs (A, B, C, D, E)

A. On the ghost of Chaffin’s second visit to his son, he told him that he would find a will
in the overcoat pocket. The coat was actually in the possession of the third brother.
B. In 1921, a certain James Chaffin died, leaving his entire fortune to his third son,
Marshal, in a will which had been written a full fifteen years earlier, in 1905, and signed in
front of witnesses. His wife and two other sons were virtually cut off without a penny. Marshal
was not inclined to split up the inheritance he had come into any more fairly.

C. Once it was found, they came across a note sewn in the lining of one of the pockets
saying they should look in an old family Bible. This Bible was found in the keeping of
Chaffin’s widow and examined in front of independent witnesses. Sure enough, there in the
Bible they discovered a later version of the will, one which divided the property and money
evenly between the widow and the three sons. The will appeared to be genuine and Marshal
was not prepared to challenge it in court.

D. Some people believe that the dead still keep in touch with us through our dreams. One
of the most famous and extraordinary cases of contact with the dead was the so-called Chaffin
Will affair.

E. Four years went by and then, strangely, James Chaffin’s ghost started to appear before
one of his other two sons. The apparition had on an old overcoat which had often worn in life.
PART IV: WRITING (6.0 ms)

Part A: For each of the sentences below, write a new sentence as similar as possible in
meaning to the original one, but using the word given. This word must not be altered in
any way (1m)

Example: (0) There was no conclusion at the end of the workshop.
They did not conclude anything at the end of the workshop.

1. Immediately after his appointment to the post, the new editor fell ill.
Scarcely .........................................................................................................................
2. I left without saying goodbye as I didn’t want to disturb the meeting.
7
8
Rather .............................................................................................................................
3. The value of sterling has fallen considerably in the past week.
There has ........................................................................................................................
4. The only reason the party was a success was that a famous film star attended.
Had it not .......................................................................................................................
5. Harriet was upset because she saw Peter with another woman.
It was ..............................................................................................................................
6. We regret to inform you that your application has not been successful.
Much to ..........................................................................................................................
7. People no longer smoke so many cigarettes as they used to.
The .................................................................................................................................
8. Their relationship was doomed because of their incompatibility.
Had .................................................................................................................................
9. You should admit that you are to blame, not to conceal it.
I’d rather ........................................................................................................................
10. If she had been less determined she wouldn’t have been able to get better so quickly.
It was her …………………………………………………………………………….

Part B : Study the graphs below. Write a short description on the birthrates of some
countries. Give your comments. ( in about 120 – 150 words )

Comparison on birthrates in some countries
d
an 30 (Per thousand)
us
ho
T 25
r
Pe
es 20
at
hr
rt 15
Bi

10

5

0 Year
1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005

Part C: What do you think about the environment pollution nowadays? In your opinions,
what can be done to prevent pollution in our country? Write about 200 – 250 words stating
Birthrates in Sweden Birthrates in Australia
your opinion. (3ms)
Birthrates in China Birthrates in VietNam




8
9




HƯỚNG DẪN CHẤM MÔN ANH VĂN
KỲ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 12 THPT


PHẦN I : NGHE HIỂU : 3.0 điểm

Part A : Nghe, chọn câu đúng nhất : 1.0 điểm, mỗi câu chọn đúng : 0.25 đ
1. C 2. A 3. D 4. D
Part B: Nghe, chọn câu đúng nhất : 1.0 điểm, mỗi câu chọn đúng : 0.25 đ
1. A 2. B 3. D 4. C
Part C: Nghe, tìm thông tin để hoàn chỉnh câu : 1.0 điểm, mỗi câu đúng : 0.2 đ
1. 33 million
2. playing games
3. World Wide Web
4. talk to one another
5. cables
PHẦN II : TỪ VỰNG VÀ NGỮ PHÁP : 7.0 điểm
Part A : Chọn thông tin, hoàn chỉnh câu : 4.0 điểm, mỗi câu chọn đúng : 0.1 đ
1. B 2. D 3. A 4. D 5. C
6. B 7. A 8. B 9. B 10. D
11. C 12. D 13. A 14. B 15. B
16. A 17. D 18. B 19. B 20. B
21. C 22. D 23. A 24. D 25. B
26. D 27. A 28. B 29. D 30. B
31. C 32. D 33. D 34. A 35. A
36. C 37. A 38. B 39. A 40. C
Part B: Đưa về hình thức đúng : 1.0 điêm, mỗi câu đúng: 0.1 đ
1. membership 6. disqualified
2. knowledgeable 7. disorganising
3. troublesome 8. inconsistent
4. unemployable 9. endangered
5. irresponsibly 10. unrecognisable

Part C: Chọn thì đúng cho các động từ trong ngoặc, hoàn chỉnh đoạn văn: 1 điểm , mỗi câu
đúng: 0.1 đ
1. A. have been breaking
2. B. is
3. A. have been sold
4. C. bought
5. D. has just been sold
6. D. have attracted
7. A. had been
8. B. had been stolen
9. D. were recovered
10. C. left

9
10
Part D : Tìm chổ sai trong đoạn văn và sửa lại cho đúng : 1.0 điểm, mỗi chổ sai tìm được và
sửa đúng : 0.1 đ
1. few 1 little
2. more 2 more
3 destroying 3 destroyed
4 the 4 a
5. rapid 5 rapidly
6 in 6on
7. complete 7completely
8. sea 8the sea
9. many 9much
PHẦN III : ĐỌC HIỂU : 4.0 điểm
Part A: Đọc bài văn, trả lời đúng hoặc sai : 1 điểm, mỗi câu chọn đúng: 0.2đ
1. True 2. False 3. False 4. False 5. True
Part B: Chọn câu trả lời đúng: 1 điểm, mỗi câu trả lời đúng: 0.2 đ
1.b 2.a 3.c 4.d 5.a
Part C: Chọn từ thích hợp, hoàn thành đoạn văn: 1 điểm, mỗi câu chọn đúng: 0.1đ
1. b 2. d 3. a 4. d 5. b
6. c 7. b 8. d 9. b 10. a
Part D: Sắp xếp các đoạn theo trật tự đúng : 1điểm, mỗi câu chọn đúng: 0.2đ
1. D 2. B 3. E 4. A 5. C
PHẦN IV: VIẾT : 6.0 điểm
Part A: Viết chuyển đổi câu, dùng từ cho sẳn: 1.0 điểm, mỗi câu viết đúng: 0.1 đ
1. Scarcely had he been appointed to the post when the new editor fell ill.
2. Rather than disturb the meeting, I left without saying goodbye.
3. There has been a considerable fall in the value of sterling in the past week.
4. Had it not been for the attendance of a famous film star the party would not have been a
success.
5. It was because she saw Peter with another woman that Harriet was upset / that upset Harriet.
6. Much to our regret we have to inform you that your application has not been successful.
7. The smoking of cigarettes is no longer as popular as it used to be.
8. Had they not been incompatible, their relationship might not have been doomed.
9. I’d rather you admitted that you’re to blame, and didn’t try to conceal it.
10. It was her determination which enabled her to get better so quickly.
Part B: Đọc và giải thích đồ thị minh họa tỉ lệ sinh sản ở một số nước: 2.0 điểm
• Ý tưởng: 1.0 điểm :
- diễn đạt được các diễn tiến về tăng , giảm của từng đường biểu diễn theo
các mốc thời gian.
- Nêu được nhận xét và ý kiến cá nhân sau khi xem biểu đồ. ( so với 3 nước
kia, tỉ lệ sinh ở Việt Nam là rất cao và giảm chậm.)
Chúng ta cần phải làm gì ?
* Kỹ thuật viết: 1.0 điểm.
Phải trình bày dưới hình thức nhận xét, lý luận. Câu văn viết mạch lạc, tự
nhiên , đúng ngữ pháp, dùng từ phong phú , chính xác.




10
11


ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TIẾNG ANH LỚP 12
ĐỀ 2
I.A) Listen to the passage carefully then choose the correct answer to fill in the
blanks:
SHOP TILL YOU DROP !
The Mall of America in Bloomington, Minnesota is the biggest shopping
and entertainment place under one group in the US. It’s also one of the biggest retail
areas on the planet. There are more than 520 stores, seven nightclubs, and an indoor
amusement park, plus a huge aquarium called Underwater Adventures.
Over 40 million people visit the Mall of America every year – that’s more
than the combined total of visitors to Walt Disney World and the Grand Cayon. In the
summer, about 23,000 people work here. There are airline package tours from the UK,
Japan, and Europe – the passengers on these planes only go there to shop.
In the aquarium, you can walk through an underwater tunnel that is as long
as a soccer field. You can see sharks and other kinds of sea life. Outside, there is Camp
Spoony, the mall’s amusement park. It’s the largest indoor amusement park in the
United States.
Imagine – if you spend ten minutes in every stores, you can visit the entire
mall in 86 hours!
Visit www.mallofamerica.com to find out more!
*Questions:
1. How many stoers are there in the Mall of America?
a. 200 b. 50 c. 25 d. 250
2. What can you find at the Mall of America?
a. stores and nightclubs b.a park and an aquarium
c. a and b are not correct d. a and b are correct
3. How many people visit the Mall of America every year?
a. 14 million b. 4 million c. 40 million d. 400 million
4. How many other tourist attractions are mentioned in the article?
a. 2 b. 3 c. 4 d. 5
5. How many people work there during the summer?
a. 1,300 b. 3,000 c. 13,000 d. 30,000
6. Where are the foreign visitors from?
a. UK b. Japan c. Europe d. a, b, c are correct
7. What can you see in the aquarium?
a. the sharks b. other kinds of sea life
c. a and b are correct d. a and b are not correct
8. How lomg does it take you to visit the entire mall?
a. 6 hours b. 8 hours c. 26 hours d. 86 hours
B. Listen to the other passage carefully then choose the correct answer to fill in the
blanks:
A WEKEND AT THE ICE HOTEL


11
12
About 20 minutes west of Quebec City in Canada, there’s a unique place – the only
hotel in North America made entirely of ice and snow. We sent Sandy Russell to find
out more…
When I arrive, the outside temperature was – 28 o C! I thought, “Do I really
want to sleep in a hotel made of ice?”
But when I walked inside, I was amazed. It was warmer than outside –
o
about -4 C. This is because of the wallls – they’re 120 centimeters thick. And the hotel
was absolutely wonderful! The floors and ceilings were ice. There were beautiful ice
sculptures everywhere. There were also two art galleries, a movie theater, a skating
rink, and a wedding chapel. Even the drinking glasses were made of ice. And in the
rooms? Yes, even the beds were made of ice. I slept in a sleeping bag on a mattress, and
the mattress was on top of deer skins. It was a lot of fun!
They build the ice hotel every year in December, and you can stay there
from January to April. In 2002, more than 50,000 people visited the hotel to look at it,
and 3,000 guests stayed at least one night.
Beaches, mountains, lakes, museums – boring! The place to go is the ice
hotel.
* Questions:
1. In which country is the hotel located?
a. Canada b. America c. Quebec d. North America
2. What is the inside temperature of the hotel?
a. – 28o C b. – 4o C c. 24o C d. 14o C
3. What were the drinking glasses made of?
a. plastic b. glass c. ice d. wood
4. Where did you sleep in the hotel?
a. in bed b. on the table c. on the floor d. in a sleeping bag
5. When do people build the hotel every year?
a. in September b. in April c. in January d. in December
6. How long is the ice hotel open ?
a. 5 months b. 2 months c. 3 months d. 4 months
7. How many people went to see the ice hotel in 2002?
a. 50,000 b. 500,000 c. 5,000 d. 15,000
II) A)Đọc kỹ đọan văn sau và chọn phương án đúng (A hoặc B, C, D) cho mỗi
câu.
Sometimes you know things about people the first time you see them, for example,
that you want to be friends with them or that you don’t trust them. But perhaps this kind
of intuition isn’t as hard to explain as it may seem. For instance, people give out body
language signal all the time. The way you hold your body, head and arms tells people
about your mood. If you hold your arms tightly at your sides, or fold them across your
chest, people will generally feel that you are being defensive. Holding your head to one
side shows interest in the others, while an easy, open posture indicates that you are self-
confident. All this affects the way you feel about someone.
Also, a stranger may remind you of a meeting with someone. This may be because
of something as simple as the fact that he or she is physically similar to someone who
treated you well or badly. Your feeling about a stranger could be influenced by a smell
12
13
in the air that brings to mind a place where you were happy as a child. Since even a
single word can bring back a memory such as that, you may never realize it is
happening.
1. What does the word “open” in the passage most closely mean?
A. unrestrained B. relaxed C. confined D. unlimited
2. What influences your impression of a person you meet the first time?
A. intuition B. familiarity C. knowledge D. feeling
3. What one fells about a stranger may be influenced by something that ................
A. strengthens one’s past behaviours B. reminds one of one’s past treatment
C. revives one’s past memories D. points to one’s childhoods
4. What does the second paragraph discuss?
A. Meanings of signal some implies towards a stranger.
B. Factors that may influence one’s feelings about a stranger.
C. How people usually behave to a stranger.
D. Factors that cause people to act differently.
5. Intuition described in the passage can be explained by means of ........................
A. styles B. languages C. patterns D. behaviours
II)B)Đọc đoạn văn sau đây và xác định các câu in nghiêng phía dưới là Đúng
(true) hoặc Sai (Fasle) so với nội dung của đoạn văn. Ghi True hoặc False
sau số thứ tự tương ứng của mỗi câu in nghiêng vào giấy làm bài.
The Secrets of a Very Long Life
There are several places in the world that are famous for people who live a very long
time. These places are usually in mountainous areas, far away from modern cities.
Hunza, in the Himalayas, is where many people over 100 years of age are still in
good physical health. Additionally, men of ninety and women of fifty still have
babies. Scientists think that these people have these benefits: a healthful unpolluted
environment with clean air and water; a simple diet high in vitamins, fiber, and
nutrition, but low in fat, cholesterol, sugar, and unnatural chemicals; and physical
work as well as other activities in the fields. The Caucasus Mountains in Russia are
also famous for the longevity of its inhabitants – mostly farmers. One reason for the
good health of the people might be regular exercise in the moderate climate: the
temperature is about 70 Fahrenheit all year long. In addition, the water from
mountain streams is high in minerals – a very valuable resource for people,
vegetables, fruits, and wildlife.
1. Men over 80 years old in Hunza can be new fathers.
2. People in Hunza consume a lot of vitamins, fiber, fat, sugar, nutrition, etc.
3. It’s very cold in winter and hot in summer in the Caucasus Mountains.
4. The water in the Caucasus Mountains contains a lot of minerals

IIC).Chọn một từ /cụm từ thích hợp cho mỗi chỗ trống trong đoạn văn dưới
đây.
Smoking causes lung cancer, heart disease , and breathing problems. Worldwide ,
about three million people die every year because of smoking – that ‘s about one (1)
……………….. every ten seconds! In fact, smoking is the (2) ……………….. of
almost 20 percent of all deaths in the (10) …………….. to buy cigarettes. developed
13
14
countries of the world. Smoking doesn’t just (3) ………………..the smoker, it hurts
other people , too. When a pregnant (4) ……………….. smokes, she is hurting her
developing (5) …………………. when a man (6) ……………….. at home , his wife
and children are also breathing in smoke and can become sick. Even though most
people understand the (7) ……………….. effects of smoking , they continue to smoke .
The (8) ……………….. of women and teenagers who smoke is increasing . cigarette
companies make advertisements that (9) ……………….. these groups of people so that
they

1.A.death B. end C. loss D. decrease
2.A.origin B. reason C. cause D. basis
3.A.injure B. danger C. destroy D. hurt
4.A.child B. man C. woman D. wife
5.A.baby B. children C. love D. youth
6.A.relax B. enjoy C. cigarettes D. smokes
7.A.beneficial B. harmful C. harmed D. profitable
8.A.number B. amount C. quantity D. total
9.A.interest B. concern C. matter D. worry
10.A. retain B. maintain C. continue D. preserve
III)Choose the most suitable word or phrase
1. She received several compliments her speech.
a. to b. against c. at d. in
2. I make no for encouraging my children to cucceed in school.
a. apologize b. apologetic c. apologies d. apoplectic
3. It was only later what his story meant.
a. then I comprehended b. that I comprehended
b. did I comprehend d. had I comprehended
4. We were made fifty new words every week.
a. to learn b. learning c. learn d. for learning
5. I’m thinking of changing my job because there are few of promotion.
a. sources b. chances c. aspects d. prosprects
6. is one of the many factors involved in changing farming methods.
a. A climate b. Climate c. Climates d. The climate
7. Using the new software, parents will be able to monitor their children’s
use of Internet.
a. Þ/ the b. the / Þ c. Þ / Þ d. the / the
8. During the crisis , many companies will be wiped and millions of jobs will be
lost.
a. out b. off c. down d. away
9. There has beena great improvement the behaviour of children in the school.
This has resulted the headteacher’s idea involving them in decision – making.
a. on / of / for b. in / from / of c. in / on / of d. of / on / of
10. Many of the jobs which have been created in this area can be directly to
tourism.
a. supported b. dedicated c. contributed d. attributed
14
15
11. The workers welcome the new regulations, which become on the first of
next month.
a. effective b. efficient c. influential d. efficacious
12. By the year 2010, many people currently employed their jobs.
a. have lost b. will have lost c. will be losing d. are losing
13. Their aim is to reduce people’s on the welfare state.
a. depend b. dependant c. depedent d. depedency
14. She is interested in working in university .
a. manaing b. organization c. registration d. administration
15. The local authority asked for a contribution from the community to repair
roads and bridges.
a. volunteer b. voluntary c. voluntarily d. voluntariness
16. Excuse me late. I got struck in a traffic jam for more than one hour.
a. to being b. for being c. being d. having been
17. Sue is in charge the meeting.
a. to organize b. to have organize
c. of organizing d. for having organized
18. The climax of the New Year was a firework display.
a. celebrate b. celebrateion c. celebrator d. celebratory
19. is all that most human beings are looking for.
a. Happiness b. The happiness c. Happy d. The happy
20. There is no point for this position because the salary is not high.
a. to apply b. being applied c. applying d. applied
21. We always celebrate our wedding with dinner in an expensive restaurant every
year.
a. party b. anniversary c. cake d. ring
22. Mr Lam goes to work on foot once a week. It means he walks to work.
a. never b. sometimes c. often d. usually
23. When I was a child, I received some training from my father.
a. science b. scientist c. scientifically d. scientific
24. I was late for school this morning because my alarm clock didn’t .
a. go on b. go off c. go away d. go up
25. The Internet is an important of communication in modern world.
a. mean b. means c. meaning d. meaningful
26. They asked me in Los Angeles then.
a. whether was my father working b. if my father was working
c. whether my father had been working d. was my father working
27. Some people are concerned with physical when choosing a wife or husband.
a. attractive b. attraction c. attractiveness d. attractively
28. My mother often cooks big meals, so we have for days.
a. remainders b. help c. leftovers d. dishes
29. A large number of India men agreed that it was unwise to confide their
wives.
a. in b. on c. of d. with
30. The girl boy asked his mother to buy her chocolate
15
16
a. an acre of b. a pint of c. a mile of d. a bar of
31. He can find no to his troubles.
a. solve b. solver c. solution d. solvable
32. Some businessmen advertise their goods on TV, ____ advertise their goods one newpapers.
a. any b. others c. the other d. some
33. I really can not tell the _______ between the two brothers.
a. differ b.different c.difference d.differently
34. Please read the _________ carefully before operating the machine.
a. directions b. permission c. regulations d. instructions
35. With the _________ of the weather, the journey was wonderful.
a. except b. exception c. excepting d. excepts
36/ She is Vietnamese ____ birth but she was born in the US.
A. by B. on C.from D.up
37/ I am right, _____?
A. am not I B.don’t I C. aren’t I D. am I
38/ The roads are slippery. It ______ heavily last night.
A. must rain B.must be raining C. must be rained D. must have rained
39/ Never put ___ until tomorrow what you can do today.
A.off B.of C.on D.from
40/ At present, _____ is doubling every 37 years.
A. the population world B. the world of population
C. the world population D. the world’s population
41/ ____ Great Britain is one of the most powerful countries in the world.
A. A B. An C. The D. No article
42/ Vietnamese people prefer rice _____ bread.
A. than B. better than C. to D. more
th
43/ On 24 December next year, we ____ in this house for fifteen years.
A. have lived B. will be living C. will have lived D. had lived
44/ He took ___ the business after his father died.
A. on B. over C.away D.in
45/ This decaying tooth needs _________.
A. to fill B. fill C. filled D. filling
46/ The doctor said , “ I regret _______ you that the operation has been unsucessful.”
A. to inform B. inform C. informed D. informing
47/ A deaf-mute is a person who can _______.
A. neither hear nor speak B. either hear or speak
C. both hear and speak D. hear as well as speak
48/ We were made ___ hard when we were at school.
A. to study B. study C.studying D. studied
49/ I would rather you ______ to school on time.
A. to go B. go C. going D. went
50/ Friendship offers us great ______ in life.
A. please B. pleasant C.pleasure D.pleased
51/ I seem to remember that Sam has ever told me _____ number of ____lies.
A. a / no article B. the / the C. no article / the D. the / no article
16
17
52/ We all were in a state of great _____ when we learnt that we had passed the final
exam.
A. excite B. exciting C.excitement D. excitedly
53/ We have a ______ suspicion that she knows more than she is telling us.
A. sneak B. sneaking C. sneaky D.sneakingly
54/ He looked at her and his hands pull out a ______ of money from his pocket to give
her some.
A. wad B. pile C. sheet D. piece
55/ At last , she decided to get divorced _____ her cruel husband.
A. from B. with C. of D. to
* Error Identification
56. Although most people are known that there is a list of the Seven World Wonders,
A B C
only few can name them.
D
57. The largest pyramid by volume is the Great Pyramid of Cholula, which is
A B C
considered the largest monument ever constructing anywhere in the world.
D
58. There is a pyramid in ancient Rome. The 27-meters-high Pyramid of Cestius was
A B C
built by the end of the first century BC and still exists today.
D
59.A sport consists of a physical and mentally competitive activity it is carried out
A B C
with a recreational purpose for competition and for self-enjoyment.
D
60. The tourism is the activity of travel for the purpose of recreation and business,
A B
and the provision of services for this activity.
C D
61. Champagne is a traditional beverage to serve on New Year’s Eve and New Year’s
A B C D
Day.
62. There are several interesting New Year’s party television shows in where many
A B C
famous people attend.
D
63. It is an opportunity for all family members to gather, exchange wishes, and having
A B C D
dinner together.
64. There are many private primary schools that provides education,
A B
accommodation, and food for children and orphans.
C D
17
18
65.Illiterate in developing countries is still growing at an alarming rate and that fact
A B C
has not changed much.
D
66.Competition can have both beneficial with detrimental effects.
A B C D
67. In the basketball, two teams compete against each other to determine who can
A B C
score the most points.
D
68. The world’s population was higher in the 1980s more than in the 1960s.
A B C D
69. Although they don’t want to have children any more, but they do not know of safe
A B C D
ways to use birth control methods.
70. In the days leading up to Tet, each family traditional cooks special holiday foods
A B C
such as mut, banh chung, and banh day.
D
IV)Writing:

A)1- 5: Choose the best option (A, B, C orD) from the four sentences which are made up
from the cues given.
1. behalf! entire company/I/ would like/ thank you! your work/r
A. Behalf of the entire company, I would like to thank you about your work.
B. On.behalf of the, entire company, I would like to thank you for all your
work.
C. Being behalf of the entire company, I would like to thank you and your work.
D. Being behalf, the entire company and I would like to thank you for your work.
2)There/ still/ vacant places/ science/ engineering courses,! vacancies! humanities/
filled
. A. There still have some vacant places in science and engineering courses, but vacancies in
humanities have filled.
B. There still were some vacant places of science in engineering courses, but vacancies
of humanities filled.
C. There are still some vacant places science and engineering courses have, but the
vacancies humanities have been filled.
D. There are still some vacant places in science and engineering courses, but
the vacancies in humanities have been filled.
3)order/ preference! chosen! application! is requiredl and/ camrot! alteredl
application! closes//
A. The order of preference chosen in the application is required andC8Dl1ot be altered
after the application closes ..
18
19
B. The order preference has chosen the application which is required and cannot
altered the application when it closes. .
C. The order of preference has chosen that the application is. required and cannot be
altered an application after it closes.
D. The order and preference chosen by the application is required and cannot be
altered by an application after closes.
4)We / have l choose/ new managerl shortlist / five! candidates//
A. We have to choose the new manager shortlist from five candidates.
B. We have choose anew manager shortlist of five candidates.
C. We have to choose a new manager from a shortlist offive candidates.
D. We have a choose of new manager from a shortlist among five candidates.
5,' How long! it!.take/ make/ decision! my application! LSE?I/
A. How long does it take and make decision about my application by LSE?
B. How long does it take to make a decision on my application to LSE?
C. . How long it will take me to make a decision on my application to LSE?
D. How long does it take me to make my decision and my application to LSE?
t,
6 – 10 : Complete the second sentence 10 that It has a similar meaning to the
first sentence, using the word given. Do not. change the word given.
6)Three hundred students entered theswimming competition last year. part
 Three hundred students ______________________the swimming competition last
year.
7)The students will finish their English course at the end of June. have
 The English course __________________________ the beginning of July.
8)I am not tall enough to reach the top of this cupboard. taller .
 If I __________________reach the top of this cupboard.
9)If it hadn't rained, the school trip wouldn't have been a failure. caused
 The failure of the school trip _________________________ the rain.
10)We finally managed to persuade my dad to let us go to the concert. in
 We finally ______________ my dad toilet us go to the concert

B)*Writing :Below Is an advertisement for the position of secretary found In Lao
dong Newspaper of March 18, 2008.
ISUZU ISUZE ENGINE MANUFACTURING COMPANY
(VIETNAM) LIMITED
We're the factory of ISUZU ENGINE and parts manufacturing, will expand
new project. We are now looking for a highly knowledgeable ~d experienced
person to fill in the following position.


19
20


SECRETARY

Duty : Work with the Factorr Manager
Requirement : Female, 21 .• 28 years
: Bachelor's degree in Japanese or English
: Good command of spoken and written Japanese or English
We offer attractive salary and fringe benefits to the successful candidate. Interested
persons are invited to apply in writing with resume and a recent photo to:
GENERAL AFFAIRS MANAGER ISUZUEN,GINE
MANUFACTURING CO. (VIETNAM) LTD.
,144 HOANG QUOC VIET ROAD, HANOI

Write a letter to ISUZU to apply for the job mentioned in the advertisement. Your
letter should include the following details:
- Your name, address, and date of writing .
- Name and address of the company
.• Greeting
- Introduction: say where you saw the advertisement and why you are writing the letter
of application
- Body:. mention your education and abilities that are relevant to the job's requirements
_ Conclusion: express your willingness/interests to work for the company and when you
are available for interview
- Closing
C)Describe a party that you remember. Your writing should inClude: - the even
that was celebrated
r
- where the party took place
- who was there
- why it was enjoyable
- why it is memorable to you




20
21




ANSWER KEY
I. A
1. d 2. d 3. c 4. a 5. c 6. d 7. c 8. d
IB)
1. a 2. b 3. c 4. d 5. d 6. c 7. a
IIA)1B 2A 3C 4B 5D
II)B1. TRUE 2. FALSE 3. FALSE 4. TRUE
IIC)1A 2C 3D 4C 5A 6D 7B 8A 9A 10C
KEY III
1.a 8. c 15. b 22. b 29. a
2. c 9. b 16. b 23. d 30. d
3. b 10. d 17. c 24. b 31. c
4. a 11. a 18. b 25. b 32. b
5. d 12. b 19. a 26. b 33. c
6. b 13. d 20. c 27. c 34. a
7. a 14. d 21. d 28. c 35. b
36.A 37.C 38. B 39.A 40.D 41.D 42.C 43.C 44.B 45.D
46.A 47.A 48.A 49.D 50.C 51.A 52.C 53.C 54.A 55.A
56. B (are known  know)
57. D ( constructing  constructed)
58. B (27-meters-high  27- meter- high )
59. B ( it is  which is)
60. A (the tourism  Tourism)
61. C ( to serve  to be served)
62. C (in where  in which)
63. D (having  have)
64. B (provides  provide)
65. A ( Illiterate  Illiteracy)
66. C (with  and)
67. A (the basketball  basketball)
68. D (more than  than)
69. D (but  no word)
70. B (traditional  traditionally)
IV)Writing
A)1.B2D 3A 4C 5B
6.took part in 7. will have finished by 8. were taller I could 9. was
caused by
10. succeeded in persuading
B) PHAN DINH PHUNG ST,
HANOI
MARCH 25. 2008
21
22




THE GENERAL AFFAIRS MANAGER ISUZU ENGINE

MANUFACTURING C
144 HOANG QUOC VIET RD.
Hanoi
Dear Sir,
I saw in the Laodong Newspaper of March 18 that you are looking for s secratary to
work with the Factory Manager. I would like to apply for this position.
I graduated from the Faculty of Liberal Arts, University of Social Sciences and
Humanities. My major was English, and my minor was Japanese. In addition to my
studies at the university, I finished a six – month Intensive Secretaial Course at LCMA
Secretarial School. The course included correspondence, typing, shorthand, and
secretarial practice.
I have a typing speed of 45 words per minute in English and 35 words per minute in
Vietnamese. I can operate a telex and a computer (Microsoft, Powerpoint and Excel)

C)I remember a fantastic party I went to when I was a young. girl. As far as I rember, it
was to celebrate the retirement of my adored uncle. He had reached the age of 65 and
the Electronics company y for which I had WOrked for the last 30 years organized a
party in a well -known restaurant to mark his retirement .The celebration was attended
by many people. A lot of them were his work colleagues,as well as family and friends.
We all had a delicious meal and then there was dancing till late at night.The music was
provided by a fOlk band and .every one knew each other and were very relaxed. This
celebration was memorable for me becauseI was a young girl and for once I was
allowed to stay up late with the adults. I also remember that every one was genuinely
happy, especially my uncle, who had a beaming smile on his face throughout the
evening




22
23




SỞ GD& ĐT NGHỆ AN KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH LỚP 12
NĂM HỌC 2009 - 2010
Môn thi: TIẾNG ANH - THPT BẢNG A
ĐỀ THI CHÍNH THỨC Thời gian: 180 phút (không kể thời gian giao đề)
====================================================
SECTION A: PHONETICS
I. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other
words. Write your answer in the space provided.
1. A. associate B. sociable C. ancient D. ancestor
2. A. walked B. threatened C. passed D. forced
3. A. too B. food C. soon D. good
4. A. legal B. legend C. generous D. manager
5. A. adventure B. future C. mature D. figure
II. Pick out the word that differs from the other words in the position of the main stress. Write
your answer in the space provided.
6. A. comedy B. collection C. comical D. calculate
7. A. ambitious B. memorial C. memory D. mechanic
8. A. remove B. cancel C. copy D. answer
9. A. Japanese B. engineer C. practical D. questionnaire
10. A. document B. develop C. opponent D. astonish
SECTION B: VOCABULARY AND GRAMMAR
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answer in the
spaceprovided.
11. Secondary schools offer a wide ______ of subjects.
A. field B. scope C. list D. range
12. When he woke up, he realized that the things he had dreamt about could not ______ have
happened.
A. possibly B. likely C. certainly D. potentially
13. - “Do you think the book is expensive?
- “Yes, it’s not ______ what we paid for it.”
A. worthy B. worth of C. worth D. valuable
14. To ______ extent did she benefit from her uncle’s will?
A. what B. how C. which D. whom
15. The new system didn’t ______ expectations.
A. catch up with B. bring about C. come across D. come up to
16. Before the meeting finished, they had arranged when ______ next.
A. they met B. they to meet C. to meet D. should they meet
17. ______ aren’t effective anymore because insects have become resistant to them.
A. Fertilizers B. Pesticides C. Herbicides D. Composts
18. When he heard the joke, he burst into loud ______.
A. smile B. laughter C. amusement D. enjoyment
19. The traffic lights ______ to green, and the car drove on.
A. exchanged B. turned C. removed D. shone
20. It is a good idea to be ______ dressed when you go for an interview.
A. finely B. boldly C. smartly D. clearly
21. We were so late that we ______ had time to catch the train.
A. nearly B. almost C. hardly D. simply
23
24
22. They are going to make ______ excursion next month.
A. a two-week B. two-weeks C. two weeks' D. a two-week's
23. I haven't had a very ______ week. I seem to have done nothing at all.
A. extensive B. productive C. enthusiastic D. economic
24. The purpose of the survey was to ______ the inspectors with local conditions.
A. inform B. acquaint C. instruct D. notify
25. Do you know the man ______ over there?
A. interviewed B. interviewing C. to interview D. interviews
II. There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it.
26. Because the torrential rains that had devastated the area, the governor sent the National Guard to
assist in the clean-up operation.
27. One of the most important things in life is a good health.
28. The city has spent a big amount of money on crime prevention.
29. Comparing with other countries, Libya spends a high percentage of income on education.
30. People are now enjoying a higher level of living.
31. In the United Kingdom women see their doctor on the average five times a year.
32. Although Mark has been cooking for many years, he still doesn’t know to prepare French foods in
the traditional manner.
33. When we arrived at the store to purchase the dishwasher advertise in the newspaper, we learned
that all the dishwashers had been sold.
34. After rising the flag to commemorate the holiday, the mayor gave a long speech.
35. This time tomorrow I will lie on the beach, enjoying the sunshine.Sở GD & ĐT
III. Give the correct form of the words in the brackets in each of the following sentences. Write
your answer in the space provided.
36. I was annoyed at his (REFUSE)______ to co-operate.
37. The book doesn’t say much about prices, but it is very (INFORM)______ about everything else.
38. The noise (LESS)______ as the plane got farther away.
39. He lost in the election because he was a weak and (DECIDE)______ leader.
40. I couldn’t help it. The accident was (AVOID)______.
41. She was (EXTREME)______ knowledgeable about the history of China.
42. He was very (SET)_______ when his cat was run over.
43. Jackson had another violent (AGREE)_______ with the referee.
44. Many people were buried (LIVE)______ after the earthquake.
45. She studied (ECONOMY)______ at university.
SECTION C: READING COMPREHENSION
I. Fill in each numbered blank with one suitable word. Write your answer in the space provided.
Australia is a big country, but nearly all Australians live near the sea. On hot summer days, you
can see thousands of people at the beach. Many beaches have waves (46)______ are very high.
These large waves are known as surf and the people who ride them are called surfers. Surfing is a
skill, and it needs learning. Don’t (47)______ to be able to surf properly the (48)______ time you try.
However, by practising a few times you will learn (49)______ to do it.
Surfing is not a new sport. Perhaps its origins need explaining. It started hundreds (50)______
years ago in Hawaii. Men swam (51)______ to sea to catch fish and found they could come back to
land very quickly by riding the waves. These first surfers did not (52)______ a board. They were
“body surfers”. Many people (53)______ do this type of surfing today.
After a while people started to use boards and rode the waves by lying, kneeling or standing
(54)______ them. These first surfboards were made of wood and the water made them rot after a
while. Today, surfboards are made of plastic or fibreglass (55)______.
II. Read the following passage and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each gap. Write
your answer in the space provided.
What do you do well? What do you enjoy doing? Your answers to these two questions will
help you identify your (56)______. An employer will consider you seriously for a (57)______ when
you can show them that you know who you are, what you can offer and which you have studied.
24
25
Sometimes it is difficult to know what your weaknesses are. Clearly not everyone is equally good
(58)______ everything. You may need to improve yourself and so (59)______ courses in that field
could turn a weakness into strength. You will need to (60)______ some time on your self-assessment.
Your honesty and the desire for self- improvement will lead to (61)______ in getting the right job.
Explore the following seven areas to start to get to know yourself: your aptitude, your skills, your
personality, the level of responsibility you feel comfortable with, your interests and your needs. Ask
(62)______ if you have any special talents and if you need to consider your physical health when
choosing a job. Be as honest and realistic as you can, and ask for other people's (63)______ if
necessary. Makea list of these things. It is usually a good idea to talk about your aptitudes with
teachers, family and friends.If you are considering a career that (64)______ a special talent, such as
art, acrobatics, mathematics ormusic, discuss your aptitudes with (65)______ expert in that area and
discover how they fit the needs of the
occupation.
56. A. strong B. strength C. strengthen D. strengthened
57. A. position B. location C. spot D. room
58. A. upon B. in C. at D. for
59. A. meeting B. taking C. making D. interviewing
60. A. use B. make C. lose D. spend
61. A. success B. successful C. successfully D. succeed
62. A. you B. your C. yours D. yourself
63. A. interests B. fields C. opinions D. attendances
64. A. requires B. asks C. tells D. urges
65. A. a B. an C. the D. this
III. Read the following text and choose the best answer for the questions below. Write your
answer in the space provided.
May 7th
1840 was the birthday of one of the most famous Russian composers of the nineteenth century:
Peter Ilyich Tchaikovsky, the son of a mining inspector. Tchaikovsky studied music as a child and
later studied composition at the St. Petersburg Conservatory. His greatest period of productivity
occurred between 1876 and 1890, during which time he enjoyed patronage of Madame von Meck, a
woman he never met, who gave him a yearly living stipend. Madame von Meck later terminated her
friendship with Tchaikovsky, as well as his living allowance, when she, herself, was facing financial
difficulties. It was during the time of Madame von Meck’s patronage, however, that Tchaikovsky
created the music for which he is most famous, including the music for the ballets of “Swan Lake” and
“The Sleeping Beauty”. Tchaikovsky’s music, well-known for its rich melodic and sometimes
melancholy passages, was one of the first that brought serious dramatic music to dance. Before this,Sở
GD & ĐT Nghệ An – Kỳ thi học sinh giỏi tỉnh năm học 2009-2010 – Môn tiếng Anh Page 5 of 10
little attention had been given to the music behind the dance. Tchaikovsky died ostensibly of cholera
on November 6th 1893, though there are now some scholars who argue that he committed suicide.
66. The best title for this passage could be ______.
A. “The Life and Music of Tchaikovsky”
B. “Development of Tchaikovsky’s Music for Ballets”
C. “Tchaikovsky’s Relationship with Madame von Meck”
D. “The Cause of Tchaikovsky’s Death”
67. According to the passage, all of the following describe Madame von Meck EXCEPT ______.
A. she had economic troubles
B. she was generous
C. she was never introduced to Tchaikovsky
D. she enjoyed Tchaikovsky’s music
68. According to the passage, Tchaikovsky’s music is most well-known for ______.
A. its repetitive and monotonous tones
B. the ballet-like quality of music
C. the richness and melodic drama of the music
25
26
D. its lively, capricious melodies
69. Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A. Tchaikovsky’s influence on ballet music.
B. Tchaikovsky’s unhappiness leading to suicide.
C. The patronage of Madame von Meck.
D. Tchaikovsky’s productivity in composing.
70. It can be inferred from the passage that ______.
A. it was not the music behind the dance that made Tchaikovsky famous
B. there is suspicion on the cause of Tchaikovsky’s death
C. Madame von Meck was one of the most famous Russian composers
D. Madame von Meck was one of Tchaikovsky’s girlfriends
SECTION D: WRITING
I. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence printed before
it.
71. It is extremely difficult for us to make ends meet these days.
We find .................................................................................................................................................. ...
72. Alice and Charles did not decide to move to a bigger house until after the birth of their second
child.
Only when ......................................................................................................................... ........................
73. While mending the road, they accidentally blocked our water pipes.
They accidentally cut off ........................................................................................................................ ..
74. He brought the umbrella along but it didn't rain.
He needn't..................................................................................................................................................
75. While I strongly disapprove of your behaviour, I will help you this time.
Despite........................................................................................................................................................
II. Use the word given in brackets and make any necessary additions to write a new sentence in
such a way that it is as similar as possible in meaning to the original sentence. Do NOT change
the form of the given word(s).
76. When I was driving, I realized that the car wasn’t working properly. (WRONG)
…………………………………………………………………………………………………
77. Sandra said that she was willing to work late. (MIND)
…………………………………………………………………………………………………
78. They pretended to be enjoying themselves, but they weren’t really. (AS)
…………………………………………………………………………………………………
79. I can't lift this table on my own. (UNLESS)
…………………………………………………………………………………………………
80. The coins are believed to have been buried for safe-keeping. (IT)
…………………………………………………………………………………………………
III. Write a composition about the following topic:
1. What do you think an ideal teacher should be?
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.

26
27
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
2. Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or
experience. Write about 200 words.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.
....................................................................................................................................................................
.

27
28




HƯỚNG DẪN VÀ BIỂU ĐIỂM CHẤM ĐỀ THI CHÍNH THỨC
SECTION A: PHONETICS (10 points)
I. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other
words. Write your answer in the space provided. 1 point/ 1 correct answer × 5 = 5 points
1D 2B 3D 4A 5C
II. Pick out the word that differs from the other words in the position of the main stress. Write
your answer in the space provided.1 point/ 1 correct answer × 5 = 5 points
6B 7C 8A 9C 10A
SECTION B: VOCABULARY AND GRAMMAR (35 points)
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answer in the
spaceprovided.1 point/ 1 correct answer × 15 = 15 points
11. D 14. A 17. B 20. C 23. B12. A 15. D 18. B 21. C 24. B13. C 16. C 19. B 22. A 25. A
II. There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it.
1 point/ 1 correct answer × 10 = 10 points
28
29
MISTAKE CORRECTION MISTAKE CORRECTION
26. Because Because of 31. on the average on average
27. a good health good health 32. know to know how to
28. a big amount a large/ huge/enormous amount
33. advertiseAdvertised, or: that/ which had been advertised
29. Comparing Compared 34. rising raising
30. level standard 35. will lie will be lying
III. Give the correct form of the words in the brackets in each of the following sentences. Write
youranswer in the space provided.
1 point/ 1 correct answer × 10 = 10 points
36. refusal 39. indecisive 42. upset 45. economics
37. informative 40. unavoidable 43.
38. lessened 41. extremely 44. alive
SECTION C: READING COMPREHENSION (30 points)
I. Fill in each numbered blank with one suitable word. Write your answer in the space provided.
1 point/ 1 correct answer × 10 = 10 points
46. that/ which 49. how 52. use 55. instead
47. expect 50. of 53. still
48. first 51. out 54. on
II. Read the following passage and decide which answer (A, B, C, or D) best fits each gap. Write
your answer in the space provided. 1 point/ 1 correct answer × 10 = 10 points
56. B 59. B 62. D 65. B57. A 60. D 63. C58. C 61. A 64. A
III. Read the following text and choose the best answer for the questions below. Write your
answer in the space provided. 2 points/ 1 correct answer × 5 = 10 points
66. A 68. C 70. B 67. D 69. B
SECTION D: WRITING (25 points)
I. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence printed before
it. 1 point/ 1 correct answer × 5 = 5 points
Suggested answers:
71. We find it difficult to make ends meet these days.
72. Only when Alice and Charles had their second child, did they decide to move to a bigger house.
73. They accidentally cut off our water supplying while mending the road.
74. He needn't have brought the umbrella along (because it didn't rain anyway).
75. Despite my strong disapproval of your behaviour/ the fact that I strongly disapprove of your
behaviour, I will help you this time.
II. Use the word(s) given in brackets and make any necessary additions to write a new sentence
in such a way that it is as similar as possible in meaning to the original sentence. Do NOT change
the form of the given word(s). 1 point/ 1 correct answer × 5 = 5 points
Suggested answers:
76. While I was driving, I realized that there was something wrong with the car.
77. Sandra said that she didn’t mind working late.
78. They acted as if they were enjoying themselves, but they weren’t really.
79. I can't lift this table unless you help me/ someone helps me.
80. It is believed that the coins were buried for safe-keeping.
III. Write a composition about the following topic: (15 points)
What do you think an ideal teacher should be?Sở GD & ĐT Nghệ An – Kỳ thi học sinh giỏi
tỉnh năm học 2009-2010 – Môn tiếng Anh Page 10 of 10
Give reasons for your answer and include any relevant examples from your own knowledge or
experience. Write about 200 words.
Notes:
The mark given to this part is based on the following scheme:
1. Content: (40% of total mark) a provision of all main ideas and details as appropriate.
2. Organization & Presentation: (30% of total mark) ideas are organized and presented with
29
30
coherence, style, and clarity appropriate to the level of English language gifted upper-secondary
school students.
3. Language: (30% of total mark) a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of
English language gifted upper-secondary school students.
Markers, please, should discuss the suggested answers and the marking scale thoroughly before
marking the papers.
Thank you for your cooperation and considerations.
THE END




30
Đề thi vào lớp 10 môn Toán |  Đáp án đề thi tốt nghiệp |  Đề thi Đại học |  Đề thi thử đại học môn Hóa |  Mẫu đơn xin việc |  Bài tiểu luận mẫu |  Ôn thi cao học 2014 |  Nghiên cứu khoa học |  Lập kế hoạch kinh doanh |  Bảng cân đối kế toán |  Đề thi chứng chỉ Tin học |  Tư tưởng Hồ Chí Minh |  Đề thi chứng chỉ Tiếng anh
Theo dõi chúng tôi
Đồng bộ tài khoản