Bộ đề thi học sinh giỏi Anh 12

Chia sẻ: dinhluyen2704

Tài liệu ôn tập thi học sinh giỏi môn tiếng Anh tham khảo gồm tổng hợp đề thi của các vòng thi tỉnh, kỳ thi khảo sát chất lượng, kỳ thi học sinh giỏi...qua các năm. Với bộ đề thi tổng hợp này hy vọng sẽ cung cấp cho các bạn một lượng kiến thức bổ ích để các bạn trao dồi thêm kỹ năng làm bài trắc nghiệm, kỹ năng phản xạ nhanh với các câu bài tập, qua đó ngữ pháp tiếng anh của các bạn ngày càng được củng cố hơn....

Bạn đang xem 20 trang mẫu tài liệu này, vui lòng download file gốc để xem toàn bộ.

Nội dung Text: Bộ đề thi học sinh giỏi Anh 12

ĐỀ HỌC SINH GIỎI VÒNG TỈNH 2008-2009

SECTION 1: LISTENING
I. Listen to the dialogue between Joyce and a woman and then fill in the each blank with ONE
word. You will hear the recording two times.
W: So tell me about your (1) _______________, Joyce.
J: Well, it’s really small town.
W: What is it like there?
J: Oh, I think it’s very (2) _______________ place.
W: Really? Why?
J: Well, there is nothing to do. No good (3) _______________. No nightlife of any kind.
W: Uh, that’s too bad. But small towns are pretty (4) _______________ to live in.
J: Well, yeah, it is (5) _______________ cheap. And lots of people love it because it’s very (6)
_______________.
W: Yeah?
J: Uh-huh. It has great (7) _______________- lots of mountains and rivers, lakes, trees…
W: Well, I don’t know, Joyce. It (8) _______________ like a lovely place!
J: Well, yeah, if you like to go hiking in the summer and (9) _______________ in the winter. But,
you know, I’m not the (10) _______________ type! I’m a real city person.
II. Listen to the letter. Circle the words you hear. You will hear the recording two times.
a. delicious g. warm m. big s. friendly
b. happy h. thin n. loud t. lucky
c. new i. long o. dangerous u. sharp
d. nice j. straight p. safe
e. cold k. jealous q. fair
f. tall l. small r. interesting

SECTION 2: GRAMMAR AND VOCABULARY:
I. Choose the best answer among A, B, C or D to complete each sentence: (10Ms)
1. The technological and economic changes of the 19th century had a marked …………….. on
workers
A. cause B. effect C. impact D. consequence
2. The government …………………….. the flood victims with food, clothes and money.
A. gave B. provided C. offered D. presented
3. More and more people …………………….. of food poisoning nowadays
A. exist B. survive C. die D. starve
4. The first sign of vitamin A disorder is night ……………………..
A. loss of sight B. lack of vision C. invisibility D. blindness
5. When you take ice out of the freezer, it ……………………..
A. melts B. dissolves C. softens D. disappears
6. There are many …………………….. of pollution in our modern world
A. resources B. sources C. bases D. foundation
7. Many people …………………….. that natural resources will never be use up
A. view B. regard C. consider D. believe
8. Using the computer competently is an important ……………….. to help one get a good job.
A. reason B. aspect C. factor D. issue
9. George wants £1000 for his car, but I don’t think it’s …………….. as much as that.
A. worth B. cost C. valued D. priced
10. “Did Jenny say anything about her sister?”-No, she didn’t …………….. her at all.
A. remind B. remark C. refer D. mention
1
II. Choose the underlined part ( A, B, C, or D ) that is incorrect: (15Ms)
1. Families who are enough fortunate to own a historic home may be able to get restoration
A B C D
funds from the government.
2. The first things a new international student must do include renting an apartment,
A B
registering for classes, and to get to know the city.
C D
3. When parents allow his children to spend many hours watching television, the children
A B
are not likely to be physically fit.
C D
4. Christianity has become a worldwide religion since it has begun almost two thousand
A B C D
years ago.
5. As the population of Africa continues to grow, animals will continue to lose theirs natural
A B C D
habitat.
6. Actually, by the time Columbus arrived to America in 1492, other Europeans had already
A B C D
reached the New World.
7. The most Americans were killed in World War II than in any other war since the birth of
A B C D
the nation.
8. Antarctica, which is largely covered by ice, receive hardly any rainfall.
A B C D
9. Jessica is only an amateur, but she sings sweeter than most professionals.
A B C D
10. Mrs. Adams was surprising that her son and his friend had gone to the mountains to ski.
A B C D
11. A cure for the common cold, causing by a virus, has not been found.
A B C D
12. Amelia Earhart, that was one of the pioneers in aviation, attempted to fly the world in
A B C
1937, but she and her plane mysteriously disappeared over the Pacific Ocean.
D
13. His last test results showed he was the quickest typist, yet he was the less accurate of all the
applicants.
A B C D
14. That secretary of mine is so efficient that she always amazes myself with her speed.
A B C D
15. A problem it has caused setbacks and we have been forced to change the final date of
A B C
completion if we want to avoid being penalized.
D



III. Supply the suitable form of the words in brackets: (10Ms)

2
Different (1) _________ (conserve) efforts have been made in order to (2) _________ (danger)
species. The Red List – (3) _________ (globe) list of endangered and vulnerable animal species –
has been introduced to raise people’s awareness of conservation needs. Governments have enacted
laws to protect wildlife from commercial trade and (4) _________(hunt). Another _________
(conserve) effort is the development of wildlife habitat (5) _________ (reserve) as they are
suitable for the (6) _________ (survive) of a wide range of species.
The current globe extinction crisis is one of the (7) __________ (great) challenges to mankind.
To preserve the earth’s (8) __________ (value) biodiversity for future generations, the protection
of __________ (danger) species and their habitats should be a top (9) _______ (prior) for
international organizations, (10) __________ (govern) agencies, industry and individuals.
IV. Put the verb in parentheses in correct tenses: (10Ms)
John has always traveled a lot. In fact, he was only two years old when he first flew to the
US. His mother is Italian and his father is American. John was born in France, but his parents 1
(meet)............................ in Cologne, Germany after they 2 (live)…………...... there for five years.
They had met one day while John’s father was reading a book in the library and his mother 3 (sit)
……………...... beside him. John 4 (travel)............................ a lot because his parents also travel
a lot. As a matter of fact, John is visiting his parents in France at the moment. He lives in New
York now, but 5 (visit)…….………....... his parents for the last few weeks. He really enjoys
living in New York, but he also loves coming to visit his parents at least once a year. This year he
6 (fly)......................... over 5,000 miles for his job. He has been working for Jackson & Co. for
almost two years now. He 7 (be)………..…..….... pretty sure that he 8 (work).......................... for
them next year as well. His job requires a lot of travel. In fact, by the end of this year, he 9
(travel)…..……….……..... over 120,000 miles! His next journey will be to Australia. He really
doesn’t like going to Australia because it is so far. This time he 10 (fly)............................. from
Paris after a meeting with the company’s French partner. He will have been sitting for over 18
hours by the time he arrives!
V. Choose the word (A, B, C or D) that best completes each sentence: (25Ms)
1. Do you know _________?
A. who how many people go on Sundays to church
B. who go to church on Sundays how many people
C. how many people who go on Sundays to church
D. how many people who go to church on Sundays
2. We watch the cat ________ the tree.
A. climbed B. climb C. had climbed D. was climbing
3. If we had known your new address, we ________ to see you.
A. came B. will come C. would come D. would have come
4. You may borrow as many books as you like, provided you show them to ________ is at the
desk.
A. whoever B. who C. whom D. which
5. He looked forward to ________ his first pay packet.
A. receive B. have received C. be receiving D. receiving
6. Carol refused; ________, her answer was “no”.
A. in other words B. otherwise C. words for wordsD. however
7. If you see Tom _________ you mind _________ him to get in touch with me?
A. will / reminding B. will / to remind C. would / reminding D. would / to remind
8. _________ I hear that song, I think of you.
A. Whatever B. Forever C. Whenever D. However
9. “Let’s go dancing, _________?” – “Yes, let’s.”
A. will we B. don’t we C. do we D. shall we
10. I wish I _________ all about this matter a week ago.
3
A. knew B. know C. had known D. B & C are correct.
11. He was _________ he could not wake up.
A. very tired that B. such tired that C. too tired that D. so tired that
12. Joan asked _________.
A. if there was coffee B. there was coffee C. was there coffee D. where was the coffee
13. She didn’t know _________ to have fish or chicken for lunch.
A. both B. whether C. neither D. as
14. For lunch, you may have _________ fish or chicken.
A. both B. neither C. not only D. either
15. I suppose there’s a lot _________ between now and the first show.
A. to be done B. done C. we do D. to have done
16. I ____ my house ____. That is why there is all this mess.
A. had – paint B. have – paint C. had had - paint D. am having – painted
17. I warned him _________.
A. to be not late B. don’t be late C. not to be late D. he is not late
18. I should have _________ my hair cut weeks ago, but just don’t seem to have had time.
A. let B. made C. had D. gotten
19. I could not cut the grass because the machine _________ a few days previously.
A. broke down B. has been broken C. had broken down D. breaks down
20. If you want to develop inner tranquility, you have to stop _________ by every little thing that
happens.
A. bothering B. being bothered C. to bother D. to be bothered
21. He was made _________ for two hours.
A. to wait B. wait C. waiting D. waited
22. My boss is angry with me. I didn’t do all the work that I _________ last week.
A. should do B. should have done
C. must have done D. might have done
23. Ann is not at home. She’s __________ to dinner.
A. been B. gone C. went D. being
24. “Where are my jeans?” “They _________ at the moment. Sorry.”
A. are washing B. were washed C. are washed D. are being washed
25. The film was __________. There was so much blood in it.
A. horrify B. horrified C. horrifying D. being horrified


SECTION 3: READING
I. Rearrange the following five paragraphs.
A. One should be wary, however, of assuming that silent reading came about simply
because reading aloud is a distraction to others. Examination that factors related to the historical
development of silent reading reveals that it became the usual mode of reading for most adult
reading tasks mainly because the tasks themselves changed in character.
B. By the end of the century students were being recommended to adopt attitudes to books
and to use skills in reading them which were inappropriate, if not impossible, for the oral reader.
The social, cultural, and technological changes in the century had greatly altered what the term
“reading” implied.
C. Reading to oneself is a modern activity which was almost unknown to the scholars of
the classical and medieval worlds, while during the fifteen century the term “reading”
undoubtedly meant reading aloud. Only during the nineteen century did silent reading become
commonplace.
4
D. Towards the end of the century there was still considerable argument over whether
books should be used for information or treated respectfully, and over whether the reading of
material such as newspapers was in some way mentally weakening. Indeed this argument remains
with us still in education. However, whatever its virtues, the old shared literary culture had gone
and was replaced by the printed mass media on the one hand and by books and periodicals for a
specialized readership on the other.
E. The last century saw a steady gradual increase in literacy, and thus in the number of
readers. As readers increased, so the number of potential listeners declined, and thus there was
some reduction in the need to read aloud. As reading for the benefit of listeners grew less
common, so came the flourishing of reading as a private activity in such public places as libraries,
railway carriages and offices, where reading aloud would cause distraction to other readers.
Your answers:
1. ------------------ 2. ------------------ 3. ------------------
4. ------------------ 5. ------------------
II. Read the passage and choose the best answer to complete it.
An unlucky day
Helen packed a small suitcase, said goodbye to her mother and hurried out of the house to
(1) __________ to the station. There was no one (2) ____________ waiting at the bus stop, so it
looked as if a bus had just left. Helen looked at her watch anxiously; it was already two o’clock.
Her train left at two thirty, and since it would (3) __________ at least twenty minutes to reach the
station, she did not have much time to (4) __________, even if a bus came along at once.
Just then a taxi came slowly down the road. Helen knew that the (5) __________ to the
station was at least two dollars, which was more than she could (6) ___________, but she quickly
made her (7) ___________ that it would be well (8) ___________ the extra expense in order to be
sure of catching the train. So she stopped the taxi and got in. she told the driver that she had to
catch the train which left at half past two. The man nodded and said that he would take a short (9)
___________ to get her to the station in good time.
All went well until, just as they were coming out of a side street into the (10) _________
that lead to the station, the taxi ran (11) ___________ a car. There was a loud crash and Helen was
thrown (12) _________ so violently that she hit her head on the front seat. Both drivers got out
and began (13) _________ each other. Helen got out as (14) _____ to ask them to stop quarrelling,
but (15) _________ took any notice of her at all.
1. A. go on bus B. get the bus C. drive taxi D. catch the bus
2. A. else B. other C. person D. more
3. A. be B. take C. waste D. lose
4. A. spend B. wait for C. spare D. go
5. A. cost B. expense C. fare D. money
6. A. pay B. afford C. give D. have
7. A. decision B. mind C. head D. own
8. A. cheap B. done C. for D. worth
9. A. time B. way C. cut D. road
10. A. main road B. main side street C. alley D. train
11. A. off B. up C. for D. into
12. A. forward B. over C. up D. hard
13. A. shouting B. to shout at C. to shout for D. shouting to
14. A. well B. soon C. much D. if
15. A. none B. no one C. neither D. both of them
III. Read the two passages and choose the best answer to the questions or to complete the
statements .
PASSAGE 1:
5
A pilot cannot fly by sight alone. In many conditions, such as flying at night and landing in
dense fog, a pilot must use radar, an alternative way of navigating. Since human eyes are not very
good at determining speeds of approaching objects, radar can show a pilot how fast nearby planes
are moving. The basic principle of radar is exemplified by what happens when one shouts in a
cave. The echo of the sounds against the walls helps a person determine the size of the cave. With
radar, however, the waves are radio waves instead of sound waves. Radio waves travel at the
speed of light, about 300,000 kilometers in one second. A radar set sends out a short burst of radio
waves. Then it receives the echoes produced when the waves bounce off objects. By determining
the time it takes for the echoes to return to the radar set, a trained technician can determine the
distance between the radar set and other objects. The word “radar”, in fact, gets its name from the
term “radio detection and ranging”. “Ranging” is the term for detection of the distance between an
object and the radar set. Besides being of critical importance to pilots, radar is essential for air
traffic control, tracking ships at sea, and for tracking weather systems and storms.
1. What is the main topic of this passage?
A. The nature of radar. B. History of radar.
C. Alternatives to radar. D. Types of ranging.
2. According to the passage, what can radar detect besides location of objects?
A. Shape. B. Size. C. Speed. D. Weight.
3. The word “exemplified” in the passage can be replaced by _______.
A. “specified” B. “resembled” C. “illustrated” D. “justified”
4. The word “shouts” in the passage most closely means _______.
A. “exclaims” B. “yells” C. “shoots” D. “whispers”
5. Which of the following words best describes the tone of this passage?
A. argumentative B. explanatory C. humorous D. imaginative

6. According to the passage, the distance between a radar set and an object can be determined by
_______.
A. the time it takes for a burst of radio waves to produce echoes when the waves bounce off the
object
B. the term “ranging” used for detection of the distance between an object and the radar set
C. the time it takes for the radio waves to produce echoes and bounce off the object
D. the time it takes for the echoes produced by the radio waves to return to the radar set
7. Which type of waves does radar use?
A. tidal B. sound C. heat D. radio
8. The word “tracking” in the passage most closely means _______.
A. sending B. searching for C. ranging D. repairing
9. Which of the following would most likely be the topic of the next paragraph?
A. A history of flying. B. Other uses of radar.
C. The technology used by pilots. D. Uses of some technology.
10. What might be inferred about radar?
A. It takes the place of a radio.
B. It has improved navigational safety.
C. It was developed from a study of sound waves.
D. It gave birth to the invention of the airplane.
PASSAGE 2:
Today’s cars are smaller, safer, cleaner, and more economical than their predecessors, but the
car of the future will be far more pollution-free than those on the road today. Several new types of
automobile engines have already been developed than run on alternative sources of power, such as
electricity, compressed natural gas, methanol, steam, hydrogen, and propane. Electricity, however,
is the only zero-emission option presently available.
6
Although electric vehicles will not be truly practical until a powerful, compact battery or other
dependable source of current is available, transport experts foresee a new assortment of electric
vehicles entering everyday life: shorter-range commuter electric cars, three-wheeled neighborhood
cars, electric delivery vans, bikes and trolleys.
As automakers work to develop practical electrical vehicles, urban planners and utility
engineers are focusing on infrastructure systems to support and make the best use of the new cars.
Public charging facilities will need to be as common as today’s gas stations. Public parking spots
on the street or in commercial lots will need to be equipped with devices that allow drivers to
charge their batteries while they stop, dine, or attend a concert. To encourage the use of electric
vehicles, the most convenient parking in transportation centers might be reserved for electric cars.
Planners foresee electric shuttle buses, trains, buses and neighborhood vehicles all meeting at
transit centers that would have facilities for charging and renting. Commuters will be able to rent
a variety of electric cars to suit their needs: light trucks, one-person three-wheelers, small cars, or
electric/gasoline hybrid cars for longer trips, which will no doubt take place on automated
freeways capable of handling five times the number of vehicles that can be carried by freeway
today.
1. The following electrical vehicles are all mentioned in the passage EXCEPT
A. vans B. trains C. planes D. trolleys
2. The author’s purpose in the passage is to
A. criticize conventional vehicles
B. support the invention of electric cars
C. narrate a story about alternative energy vehicles
D. describe the possibilities for transportation in the future
3. The passage would most likely be followed by details about
A. automated freeways B. pollution restrictions in the future
C. the neighborhood of the future D. electric shuttle buses
4. The word “compact” in the second paragraph is closest in meaning to
A. long-range B. inexpensive C. concentrated D. squared
5. In the second paragraph, the author implies that
A. a dependable source of electric energy will eventually be developed.
B. everyday life will stay much the same in the future.
C. a single electric vehicle will eventually replace several modes of transportation
D. electric vehicles are not practical for the future
6. According to the passage, public parking lots of the future will be
A. more convenient than they are today B. equipped with charging devices
C. much larger than they are today D. as common as today’s gas stations
7. The word “charging” in this passage refers to
A. electricity B. credit cards C. aggression D. lightning
8. The word “foresee” in this passage could best be replaced with
A. count on B. invent C. imagine D. rely on
9. The word “commuters” in paragraph 4 refers to
A. daily travelers B. visitors C. cab drivers D. shoppers
10. The word “hybrid” in paragraph 4 is closest in meaning to
A. combination B. hazardous C. futuristic D. automated

SECTION 4: WRITING
I. Rewrite the sentence as similar in meaning as possible: (20Ms)
1. It is cheaper to go by train than by car.
- Going by car …………………………………………………………………………………
2. We must go now because our train leaves at 8 A.M.
7
- It’s …………..………………………………………………………………………………
3. Although he made great efforts, he failed to win the race.
- In spite ………………………………………………………………………………………
4. Since she was careless, Mary lost her job.
- Because of …………………………………………..………………………………………
5. Workers are building a new factory.
- A new factory ………………………………………….……………………………………
6. Who broke the window?
- By ……………………………………………………………………………………………
7. “What’s your job?” Mary asked Tom.
- Mary wanted to know ………………………………………………………………………
8. The bust couldn’t run because of the fog.
- The fog ………………………………………………..…………………………………….
9. Tim will be eighteen next week.
- It is Tim’s ……………………………………………………………………………………
10. Peter said to Paul, “I didn’t use your mobile phone! Someone else did, not me”.
- Peter denied …………………………………………………………………………………
II. Write a report of about 150 words describing the information given in the chart. Choose
only ONE chart (A or B) to write (20Ms)

A. The chart below illustrates heart attacks by age and gender in the USA.




B. The chart below shows the amount of time an average student 
spends   on   various   subjects.   Study   the   chart   carefully   and 
comment on the proportion of time they spend on these subjects. 




8
50
45
40
35 Natural
30 sciences
25 English
20
15
10 Social
sciences
5
0
1995 2000 2005 2007
……
……………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………..……………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………
9
III. Make all the changes and additions necessary, to produce from the following sets of words
or phrases, sentences that together make a complete letter: (20Ms)
Dear Mary,
1. Thank you/ much/ your letter/ arrive/ few days ago.
- ..................................................................................………………………………………..
2. It/ be lovely/ hear/ you.
- ……………………………………………………………………………………………….
3. I/ be sorry/ I not write/ such/ long time/ but I/ be/ very busy.
- ..................................................................................…………………………………………
4. As you know/ we buy/ new house/ May.
- ..................................................................................……………………..………………….
5. It/ be/ very bad condition/ and it need/ a lot/ work.
- ..................................................................................………………………………………….
6. We finish/ most/ it now/ and it look/ very nice.
- ..................................................................................……………………………………….
7. John and I/ decide/ give/ house – warming party/ October 2nd.
- ..................................................................................………………………………………..
8. You thinks/ you/ able/ come?
- ..................................................................................…………………………………………
9. Please give me/ ring/ let/ know/ you/ make it.
- ..................................................................................………………………………………..
10. I/ really/ look forward/ see you again.
- ..................................................................................………………………………………..
Love,
Bob

THE END




10
Đáp án 2008-2009:

SECTION 1: LISTENING
I. Listen to the dialogue between Joyce and a woman and then fill in the each blank with ONE
word. You will hear the recording two times.
(1) hometown (6) pretty
(2) boring (7) scenery
(3) restaurants (8) sounds
(4) inexpensive (9) skiing
(5) fairly (10) outdoors
II. Listen to the letter. Circle the words you hear. You will hear the recording two times.
a, b, c, d, f, h, i, j, l, m, n, p, r, s, t
Dear Gramma Lulu,
Thanks so much for the cookies. They’re delicious. I’m happy here at Oregon State. My roommate,
Yoko, is from Japan. He’s a new student, too. She’s very nice. She’s tall and thin. Her hair is long
and straight.
We have a small apartment and a big dog. Our dog’s name is Rocky. He’s big and loud. We’re safe
with Rocky around.
My classes are interesting and my teachers are friendly. I’m lucky to be here.
I hope you’re fine. Please write.
Love,
Carol

SECTION 2: GRAMMAR AND VOCABULARY:
I. Choose the best answer among A, B, C or D to complete each sentence:
1. C 6. B
2. B 7. D
3. C 8. C
4. D 9. A
5. A 10. D
II. Choose the underlined part ( A, B, C, or D ) that is incorrect.
1. B 9. C
2. D 10. A
3. A 11. B
4. C 12. A
5. D 13. A
6. C 14. C
7. A 15. A
8. B
III. Supply the suitable form of the words in brackets:
1. conservation 6. survival
2. endangered 7. greatest
3. global 8. valuable
4. overhunting 9. priority
5. reserves 10. governmental.
IV. Put the verb in parentheses in correct tenses.
1. had met
2. had been living
3. sat 5. is visiting
4. travels 6. has flown
11
7. is 9. will have traveled
8. will be working 10. is going to fly
V. Choose the word (A, B, C or D) that best completes each sentence.
1. D 14. D
2. B 15. A
3. D 16. C
4. A 17. C
5. D 18. C
6. A 19. C
7. C 20. B
8. C 21. A
9. D 22. C
10. C 23. B
11. D 24. D
12. A 25. C
13. B

SECTION 3: READING
I. Rearrange the following five paragraphs.
1. C
2. A
3. E
4. D
5. B
II. Read the passage and choose the best answer to complete it.
1. D 9. A
2. A 10. D
3. B 11. A
4. C 12. B
5. B 13. B
6. B 14. A
7. D 15. C
8. C
III. Read the two passages and choose the best answer to the questions or to complete the
statements .
PASSAGE 1:
1. A 6. D
2. C 7. D
3. C 8. B
4. B 9. B
5. B 10. B
PASSAGE 2:
1. C 9. A
2. D 10. A
3. A
4. C
5. A
6. B
7. A
8. C
12
D. WRITING:
I. Rewrite the sentence as similar in meaning as possible:
1. Going by car is more expensive than (going) by train
2. It’s time we went because our train leaves at 8 A.M
3. In spite of his great efforts, he failed to win the race
4. Because of her carelessness, Mary lost her job
5. A new factory is being built
6. By whom was the window broken?
7. Mary wanted to know what Tom’s job was
8. The fog prevented/ stopped the bus from running
9. It is Tim’ eighteenth birthday next week
10. Peter denied using/ having used Paul’s mobile phone (and said that some else had done)
II. Write a report of about 150 words describing the information given in the chart. (2ms)
Describing a chart - 150 words
+ Topic sentence : 0.25 m
+ Supporting sentences : 1.5 ms
+ Concluding sentence : 0.25 m
III. Make all the changes and additions necessary, to produce from the following sets of words or
phrases, sentences that together make a complete letter: (20Ms)
Dear Mary,
1. Thank you very much for your letter which arrived a few days ago
2. It was lovely to hear from you
3. I am sorry I haven’t written for such a long time but I’ve been very busy
4. As you know, we bought a new house in May
5. It was in very bad condition and it needed a lot of work
6. We have finished most of it now and it looks very nice
7. John and I have decided to give a house –warming party on October 2nd
8. Do you think you will be able to come?
9. Please give me a ring and let me know if you can make it
10. I’m really looking forward to seeing you again
Love
Bob


Së GD­§T Hµ Néi §Ò THI CHäN §éi tuyÓn häc sinh giái líp 
Trêng THPT Xu©n  12
Mai N¨m: 2008­2009
­­­­­­­­­­­ M«n: TiÕng Anh
Thêi gian lµm bµi: 150 phót (kh«ng kÓ 
thêi gian ph¸t ®Ò)
(§Ò thi gåm 5 trang – ThÝ sinh lµm bµi  
vµo ®Ò thi)

Hä vµ tªn:…………………………………………………….. Líp:
……………………….

PART I. Tr¾c nghiÖm
I. PHONETICS. Choose the word whose stress pattern is different from that 
of the others.
1.  A. weather B. unique C. highland
D. ladder
2. A. experience B. hurricane C. volcano
D. material
3. A. dependence B. prepare C. prediction
D. forecast
4. A. tidal B. ancient C. amount
D. heavy
5. A. tropical B. commercial C. disatrous
D. extensive
II. VOCABULARY. Choose the best option (A, B, C or D) which can best 
replace the underlined word/words.
6. Germination of seeds begins with the absorption of water, the 
swelling of the whole seed, and the cracking of the seed coat.
A. outer B. entire C. wet D. 
stiff
7. The object is to make our reseearch readable and understandable.
A. comprehension B. comprehensible C. comprehensive
D. comprehend
8. The home of Helen Keller was a crossroads where people gathered to 
discuss art, politics, and the state of the world.
A. huge rural estate B. national monument C. central 
meeting place D. quiet refuge
9. The American Medical Assiciation has called for the sport of boxing 
to be banned.
A. forbidden B. regulated C. reorganised
D. encouraged
10. The Litlle Foxes, a drama by Lillian Hellman, was first introduced 
in New York in 1939.
A. play B. novel C. music D. 
dance
11. The policy of separation of church and state has limited direct 
government support of private schools in the United States.
  A. restricted B. reversed C. demanded
D. imposed
12. In the twentieth century, drug markedly improved health throughout 
the world.
A. recently B. consistently C. supposedly
D. noticeably
13. We finally managed to get her to join us in our games.
A. persuade her B. convince her C. insist her
D. A and B
14. Their attempt to gain a seat in the Parliament came to a success in 
the end.
A. showed off B. went off C. came off
D. broke off
15. The most dramatic example of static electricity is lightning.
A. examination B. distance C. instance
D. purpose
16. Surveying is the science of calculating exact distances and 
directions between points of the Earth’s surface.
A. precise B. local C. obscure
D. great
17. Bone and ivory are light, strong, and accessible materials for 
Inuit artists.
A. available B. beautiful C. economic
D. natural
18. Ants follow scent trails so precisely they can locate their nests 
without hesitation.
A. build B. find C. clean D. 
fill
19. Although its takeoff in April in 1981 was besets with delays, the 
space shuttle Columbia returned triumphantly two days later from the 
its mission in the Earth’s orbit.
A. staff B. rescue C. funding
D. launching
20. In the first decades of the 20th century,the individual gene could 
not be seen, but could be worked with fruitfully.
A. blindly B. completely C. productively
D. carefully
III. GRAMMAR AND STRUCTURES. Choose the most suitable answer.
21. “Did you finish the report?”. – Yes, but I wish I had 
known…………………….
A. how hard it would be B. how hard would it be C. how would it be 
hard    D. how would it be
22. “Why did Bob get into trouble?” – “Someone heard him………………..his 
views of the boss”.
A. to express B. was expressing C. expressed
D. expressing  
23. If you want to join the History Society, you must……………..this 
application form.
A. wake up B. fill in C. write down
D. do up
24. “This traffic is terrible”, she said. “You’re right. People 
should……………..”.
A. less use their cars B. use less their cars C. use 
their cars less D. their cars use less
25. “Computers certainly have changed the world”. ­ “Yes, they 
make……………..to store information”.
A. it easier for people B. it more easily for C. people 
easier D. easier for people
26. “Are your parents coming to your concert?” – “Yes, but they seem 
more nervous about…….playing”.
A. watching me than B. watching me C. watching than I am 
about D. watch me
27. “I want to buy that car”. ­ “…………… its good qualities, it has 
one drawback”.
A. Although B. Whether C. However
D. Despite
28. ……………the students here are serious about studying.
A. Most B. Almost C. Almost of D. 
Most of
29. “Which is more important, luck or effort?” ­ “ Luck 
is…………….effort”
A. of the same importance B. the same 
importance as
C. of the same importance as D. as the same 
important as
30. He drives so fast that I am afraid one day he will…………somebody 
crossing the street.
A. crash down B. knock down C. turn over
D. run across
IV. READING.
A. Read the following passage and answer the questions by choosing A, B, 
C or D
1st passage
NOTICE: To all patrons of the Blue Wave Fitness Center
The  management   would  like  members  to  note  that   the  Blue  Wave  Fitness 
Center is not liable for any items left in the lockers. Should you lose 
anything  from the locker, we regret  that we will be unable to assist 
you in any way. Therefore, it is important that you make certain that 
your locker is kept locked while you are using our facilites. Also, for 
security   reasons,   we   do   not   keep   a   record   of   members’s   locker 
combination code, so it is vital that you remember the combination you 
choose.
31. Where would this notice be posted?
A. In a changing room B. At a railway station C. In a restroom
D. In an office
32. What do members need to open their lockers?
A. a series of numbers B. coins C. keys
D. Nothing
33. Why do you think this notice was posted?
A. The Blue Wave has suffered from thefts recently        B. The 
Blue Wave has bought new lockers.
C. The Blue Wave changed its management.        D. The Blue 
Wave is looking for new members.
2nd passage
Sometimes you know things about people the first time you see them, for 
example, that you want to be friends with them or that you don't trust 
them. But perhaps this kind of intuition isn't as hard to explain as it 
may seem. For instance, people give out body language signals all the 
time. The way you hold your body, head and arms tells people about your 
mood. If you hold your arms tightly at your sides, or fold them across 
your   chest,   people   will   generally   feel   that   you   are   being   defensive. 
Holding   your   head   to   one   side   shows   interest   in   the   other,   while   an 
easy,  open  posture   indicates   that   you   are   self­confident.   All   this 
affects the way you feel about someone.
Also, a stranger may remind you of a meeting with someone. This may be 
because of something as simple as the fact that he or she is physically 
similar to someone who treated you well or badly. Your feelings about a 
stranger could be influenced by a smell in the air that brings to mind 
a place where you were happy as a child. Since even a single word can 
bring   back   a   memory   such   as   that,   you   may   never   realize   it   is 
happening.
34. What does the word "open" in the passage most closely mean?
A. Unrestrained.  B. Relaxed.  C. Confined. 
D. Unlimited. 35. What influences your impression of a person you 
meet the first time?
A. Intuition.  B. Familiarity.  C. Knowledge. 
D. Feeling. 
36. What one feels about a stranger may be influenced by something that 
________.
A. strengthens one's past behaviours  B. reminds one 
of one's past treatment
C. revives one's past memories  D. points to one's 
childhood 
37. What does the second paragraph discuss?
A. Meanings of signals one implies towards a stranger.
B. Factors that may influence one's feelings about a stranger.
C. How people usually behave to a stranger.
D. Factors that cause people to act differently. 
38. Intuition described in the passage can be explained by means of 
_________.
A. styles  B. languages  C. patterns 
D. behaviours

B. Read the passage, then choose one word (A, B, C or D) to fill in each 
blank.
MENTORING
Many adults in America and increasing numbers elsewhere(39)……part in 
mentoring   schemes.   A   mentor   is   an   adult   who   provides   support   and 
friendship   to   a   young   person.   There   are(40)……different   ways   of 
mentoring:   passing   on   skills,   sharing   experiences,   offering   guidance. 
Sometimes   the   most(41)…...thing   to   do   is   just   listen.   Mentoring   is 
open   to   anybody   –   no   particular(42)……..experience   required,   just   a 
desire to make a(43)……to the life of a young people who needs help. 
This   may   seem   a   difficult   thing   at   first,   but   many   people   find   they 
have a real(44)……….for it.
The   support   of   a   mentor   can   play   an   important(45)………in   a   child’s 
development   and   can   often   make   up(46)…………a   lack   of   guidance   in   a 
young   person’s   life.   It   can   also   improve   young   people’s(47)…….. 
towards   society   and   build   up   their   confidence   in   dealing   with   life’s 
challenges. For the mentor, it can be incredibly rewarding to know that 
they   have   had   a   significant(48)………..on   a   child   and   helped   to   give 
them   the   best   chance   in   life.(49)………,it   is   not   only   adults   who 
are(50)…………..of taking on this role. There is now an increasing (51)
………for   teenagers   to   mentor   young   children,   for   example   by   helping 
them with reading or other school work.
39. A. hold B. give C. take
D. form
40. A. number B. numerous C. double
D. massive
41. A. helpful B. willing C. kind
D. unlikely
42. A. trained B. difficult C. professional
D. skilled
43. A. home B. switch C. difference
D. distance
44. A. skill B. strength C. talent
D. ability
45. A. piece B. section C. group
D. part
46. A. to B. for C. with
D. over
47. A. attitude B. impression C. agreement
D. conduct
48. A. desire B. consequence C. experience
D. influence
49. A. However B. Whenever C. Although
D. In deed
50. A. able B. capable C. possible
D. efficient
51. A. want B. wish C. demand
D. lack

V. WRITING. Choose A , B, C or D whose underlined part is not 
grammatically right.
52. The song to that we listened last night was beautiful
A    B         C           D
53. He gave me the pen in which I wrote my lessons.
  A    B         C D
54.   Can   you   explain  what  the  numbers  of  these  animals  have   become 
small?
A       B           C  D
55. The sun releases large numbers of energy every day.
  A B       C         D
56. The energy of the sun can be changed to electricity.
 A        B         C         D
PART II. Tù luËn
I. READING
A. Supply the correct forms of the words in brackets to complete the 
passage.  
MEN AND WOMEN ARE NOT EQUAL HERE!
There is a big (57. DIFFER)………………………in the Bijago Islands off the 
west coast of Africa in the roles that men and women play. For example, 
men look after the children  and wear jewlry  and perfume  when they go 
out. Women find building houses (58. PREFER)…………………………to shopping 
and do all kinds of job which men would normally do in other countries. 
If   they   want   a   husband,   they   ask   his   mother   for   (59.   PERMIT)
…………………….and   do   not   need   to   obtain   his   (60.   AGREE)……………….. 
when   they   plan   their   (61.   MARRY)…………………….to   him.   Most   men   spend 
hours every  day standing  in front of a mirror bushing their  hair and 
choosing nice clothes to wear.
“I don’t  want to make any (62. CRITIC)……………………….about the women 
in  our  society,  but  I think  it’s  time  that   sexual  (63.   DISCRIMINATE)
………………………….against men stopped”, one man said. “Some visitors to 
our  islands  find  our  customs  very  (64.   AMUSE)…………………..but  I  feel 
very   (65.   NERVE)…………………………….when   any   girl   visits   my   mother”, 
another man said.
B. Complete the following passage by filling each blank with one suitable 
word.
In Western countries, electricity, gas, and water are not luxuries but 
necessities.   Companies   now   realise   that   consumers   want   products   that 
will not (66)………….…work effectively, but save money as well.
For most North American households, lighting accounts for 10% to 15% of 
the electricity bill. However, this amount can be (67)…………………….by 
replacing   an   old   ordinary   100­watt   bulb   with   an   energy­saving   one. 
These   bulbs   use   a   quarter   of   the   electricity   of   standard   (68)
……………………,   and   last   eight   times   longer.   Therefore   consumers   can 
(69)………………..about US$7 to US$21 per bulb.
In   Europe,   there   is   a   labeling   scheme   for   fridges,   freezers,   washing 
machines   and   tumble   dryers.   The   lable   tells   the   consumers   how   (70)
………………….energy   effeciency   each   model   has,   compared   with   other 
appliances in the same category.
II. WRITING
A. Rewrite the following sentences beginning with word/words or phrases 
provided.
71. He tries hard but he cannot master English pronunciation.
 No matter..….
………………………………………………………………………………………….
72. Wherever he goes, his mother goes too.
 His mother….……………………………………………………………………………..….
……….
73. The garage is going to repair the car for us next week.
 We……..………………………………………………………………………………….….……….
74. It’s your decision whether we stay in or go out.
 It’s up….……………………………………………………………………………………...
……….
75. No explanation is needed.
 It is……..……………………………………………………………………………………..
……….
76. I can meet you if you arrive before eleven.
 So……………………………………………………………………………………………….….….
77. He would prefer you to pay him immediately.
 He’d rather..……………………………………………………………………………………..
…….
78. Nobody can deny that he has a beautiful voice.
 It can’t….………………………………………………………………………………………..
…….
79. The furniture was so expensive that I didn’t buy it.
 It was 
so……………………………………………………………………………………………….
80. He didn’t arrive in England untill the end of December.
 It 
wasn’t……………………………………………………………………………………………….
B. Use the word given and other words to complete the second sentence so 
that it has similar meaning to the first. Do not change the word given.
81. Tom shares a lot of the same things with Ken.
(common)
 Tom and Ken…..…………………………………………………………………………..
………….
82. Their house has been broken into three times this year.
(have)
 They…………………………………………………………………………………………………..
83. I hope you enjoy yourself while you stay with Mabel.
(during)
 I hope you…..…………………………………………………………………………………...
……
84. He looks remarkably like his father.
(resemblance)
 He bears.…………………………………………………………………………………………….
85. I started studying law in 2003, and now I’m still studying law.
(since)
 I have….…………………………………………………………………………………………….
86. I am sorry that I have caused you so much trouble.
(apologize)
 I………..…………………………………………………………………………………………….
87. Jill doesn’t often walk to the college.
(unusual)
 It………..……………………………………………………………………………………………
88. My sister always talks when I am watching my favourite programme.
(habit)
 My sister….
………………………………………………………………………………………….
89. Our team won and the visitors lost. (beaten)
 The visitors.
………………………………………………………………………………………….
90. The number of road accidents has increased drammatically recently.
(drammatic)
 There…..…………………………………………………………………………………………….
C. Write a passage of about 100­120 words on the benefits of the 
Internet. Your passage must cover the following:
­ The Internet as a source of information.
­ The Internet as a source of entertainment.
­ The Internet as a source of education.
Your writing.
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………

 
§Ò luyÖn thi HSG sè 8   
(School year: 2007­2008)
Question I: Pick out the word with the underlined part pronounced
differently from the rest.
1. A.match B. market C. tap D. cap
2. A.book   B. look C. floor D. hook
3. A.hire B. find C. file D. film
4. A.hate B. fat C. cat D. bat
5. A.sun B. pull C. fun D. hunt
6. A.pardon B. hard C. parent D. park
7. A.rose B. cover C. nose D. over
8. A.stage B. manage C. village D. baggage
9. A.supply B. supermaket C. support D. suppose
10. A.blood B. mood C. moon D. soon
Question II: Chooe the word or phrase (A, B, C or D) which best
completes each sentence.
1.   " I  thought that the tour began at 3:00.
      "Oh no, you're .................... It began at 1:30 "
      A. too much late here C. here too much late
B. here much too late D. too much here late
2.  Although he is intelligent, he doesn't do well at school.
A. Despite being intelligent, he doesn't do well at school.
B. Although his intelligence, he does well at school.
C. In spite of intelligent, he doesn't do well at school.
D. In spite he is intelligent, he doesn't do well at school.
3.  Jill drives more carefully than Rose.
A. Rose drives less careful than Rose.  B. Jill is a more 
careful driver than Rose.
C. Rose drives carelessly than Rose.  D. Jill is a more 
carefully driver than Rose.
4.  Jim is five centimeters _____ than Tom.
A. higher  B. tall  C. taller  D. tallest
5.  I asked her ___________ she understood the lesson.
A. if not  B. if  C. even if 
D. if only
6.  The man ________we met yesterday was the manager of a bicycle 
factory.
A. whose  B. which  C. who  D. when
7.  London is ___________ of England.
A. one capital  B. a capital  C. capital  
D. the capital
8.  I don't believe a word she says, I think she ____________.
A. is laying  B. is telling lie  C. is lying 
D. lied
9.  AIDS is a(n) ____________disease.
A. endanger  B. dangerous  C. danger  D. 
endangered
10.  I knew they were talking about me ________ they stopped when I 
entered the room.
A. so that  B. therefore  C. because 
D. despite
11.  You will have to work hard if you want to ___________.
A. successful B. succeed  C. successfully  D. 
success
12.  She has worked as a secretary _____ she graduated from 
college.
A. since  B. until  C. while  D. before
13.  When I came to visit her last night, she _____ a bath.
A. was having B. has  C. is having  D. had
14.  He has really worked hard so far, ____________ he?
A. hasn't  B. has  C. doesn't 
D. does
15.  He is learning English ___________ he can study in England.
A. so as to  B. so as  C. in order to  D. so 
that
16.  English ___________ in many parts of the world.
A. is spoken  B. is speaking  C. was spoken D. 
speaks
17.  The children ___________ to the zoo.
A. were enjoyed taking  B. were enjoyed taken
C. enjoyed taking  D. enjoyed being taken
18.  My parents first _____ each other at the Olympic Games in 
1982.
A. meet  B. met  C. had meet  D. have met
19.  The following day she felt ________ well to go to work.
A. sufficient  B. sufficiency  C. suffice 
D. sufficiently
20.  ____________ he comes in half an hour, we shall go alone.
A. If  B. Unless  C. Because 
D. When
21.  Whether we go out will depend________ the weather.
A. about  B. with  C. in  D. on
22.  Their ___________ has lasted for more than 20 years.
A. friends  B. friendship  C. friend 
D. friendly
20.  If I had time, I ____________ to the beach with you this 
weekend.
A. would have gone B. would go  C. will have gone 
D. will go
 24.  She failed the test, ___________she studied hard.
A. despite  B. as though  C. as 
D. although
25.  He took his seat quietly _____________.
A. in order that not to disturb their conversation
B. in order not disturb their conversation
C. so as not to disturb their conversation
D. so as to disturb their conversation

Question III: Read the text below. Use the words given in capitals at the
end of each line to form a word that fits in the space in the same line
My ideal job
One thing I know is that I wouldn't like to have an occupation
OCCUPY
that   has   anything   to   do   with   physics, 
(1) .................................. or maths; CHEMIST
I am not the (2) .................................. type at all. In 
fact at school, I was a SCIENCE
complete (3) .................................. in these subjects. 
Neither am I very  FAIL
good   at   dealing   with   people,   nor   am   I 
(4) .................................., so jobs in AMBITION
business, administration and (5) .................................. 
don't really interest MANAGE
me   either.   Moreover   I   find   it 
(6) .................................. to be surrounded by
IRRITATE
a lot of people; I would much rather have a job involving creative
work or (7) .................................. skills of some sort. 
I'd like to have the ART
chance to work outdoors (8) .................................. and 
perhaps do a bit of OCCASION
travelling   too.   I   am   not   (9)   .................................. 
concerned about becoming         PARTICULAR
rich   but   I   would   like   to   have   a 
(10) .................................. income ­ enough  REASON
to live comfortably.  
Question IV: Read the following passage and choose the most suitable word for each
space.
According to a magazine article I read recently, we 
(1) ......... live in an age of increasing leisure. Not only are 
more and more people reaching (2) ......... age with their taste 
for enjoyment and even adventure relatively (3) ......... but the 
working week is becoming shorter and the opportunities for 
(4) ......... are becoming greater and greater all the time. Not to 
mention the fact that people (5) .........to spend less time 
travelling to work or may even be working from home. What I can't 
understand, however, is who these people are. As far as I can 
(6) ......... the whole thing is another one of (7) ......... 
journalistic fictions. I admit that there are a lot of retired 
people (8) ......... but I am not sure that all of them are dashing 
about learning hang­gliding or sailing single­handed (9) ......... 
the world. My own parents seem to (10) ......... most of their time 
gazing at the television. And as for the shorter working week, I 
wish someone (11) .........remind my company about it. I seem to be 
working longer and longer hours (12) ......... the time. The little 
leisure time I have is eaten into by sitting in the traffic jams or 
waiting for trains to (13) ......... up at rain­swept platforms. I 
haven't noticed any dramatic improvements in my (14) ......... 
either, but perhaps I just have to wait until I get my 
(15) .........

   1. A. presently B. at the moment C. now D. at this 
time
   2. A. retirement B. their C. later D. third
   3. A. present B. survived C. free D. 
intact
   4. A. this B. longer C. leisure D. people
   5. A. use B. tend C. have D. demand
   6. A. concern B. imagine C. expect D. tell
   7. A. the  B. those C. these D. some
   8. A. in our days B. in these times C. nowadays
D. now and again
   9. A. round B. over C. through D. into
   10. A. have B. use C. the D. 
spend
   11. A. would B. to C. had D. 
might
   12. A. at B. for C. take D. all
   13. A. keep B. line C. show D. set
   14. A. cost of living B. lifestyle C. lifeline
D. livelihood
   15. A. pension B. retirement C. insurance D. 
salary

Question V: Complete the sentence with the most appropriate word in the box.
born music   audience  deal
called  areas  mixture  on

began  channel broadcast  English

MTV   stands   for   Music   Television.   It's   a   television 
(1)..................   dedicated   to   pop   music.   It   was 
(2)................ on 1st August 1981 in the United States. Because 
of MTV's instant success in the US, the company expanded into other 
(3)................... . MTV Europe (4)............... operating on 
1st  August   1987.   MTV   Europe(5)   ..................   24   hours   a   day 
from its London studios. It can be seen in 33 countries and reaches 
an estimated (6)...................... of 110 million viewers.
People   of   19   different   nationalities   work   at   London 
headquarters,   and   they   try   to   offer   a   (7)   ..................   of 
music   from   all   over   Europe.   The   channel   broadcasts   in 
(8)................... but Germany provides the biggest number of 
viewers.   Currently,   one   fifth   of   the   (9)................   is   by 
German artists.
Most of TV output is video and concerts, but there is also a 
programme   (10)..................  Unplugged,  where   major   artists 
play (11) ...................... and acoustic in front of a small 
studio audience.
In   addition   to   music,   the   channel's   programmes 
(12)..................... with news, movie information and comedy. 
MTV   has   also   broadcast   special   report   (13)................... 
racism, immigration and unemployed teenagers.

Question VI: Rewrite each sentence so that it contains the word in capitals and so
that the meaning stays the same.
1. Everyone thought the book was written by the princess herself.
 The pri ncess 
w as ...............................................................
................................................
2. I can' t lift  th i  tab l  on m y
s e  ow n.
 I can '  lift  th i  tab l  
t s e
unl ess ............................................................
....................................
3. The coi ns are bel eved to  have been buri  for saf ­keepi .
i ed e ng
 It  i  bel eved  
s i
that ..............................................................
................................................
4. They suspended J ackson for the next t o m at
w ches.
 J ackson 
w as ...............................................................
.......................................................
5. I li  cheese best for breakf
ke ast.
 W hat  I 
li  ..............................................................
ke
..........................................................
6. It's  very i portant for m e  know the answ er.
m  to
 To know the 
answ er.............................................................
..............................................
7. W hy  don' t w e go to  the cinem a ton ight?

Let'  .............................................................
s
...................................................................
...
8. O ne of m y  favourite  pasti es i  w at i  p l
m s ch ng ays.

G oing .............................................................
...................................................................
9. Am eri cans are usuall  qui  sel confi
y te f­ dent.
 People in the United 
States ............................................................
...................................
10. Children don't attend classes on Saturday.
 Children 
don't .............................................................
......................................................
11. Andrew said the mistake was my fault.  
 Andrew blamed 
me ................................................................
...........................................
12. It was raining all evening.
 It 
didn't.............................................................
..................................................................
13. When he got to the party everyone was chatt i ng and eat ing .
 On his
arr i va l . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
14. They ate dinner and discussed the problem at the same t ime.


While . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
15. Cats are not as loya l as dogs.

Dogs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Question VII: In an essay of about 200 words, name the harmful as well as the
beneficial effects of advertising.
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
................................................................................................................................
...........................................................
Keys answers:
Question V: Complete the sentence with the most appropriate word in the box.
1. channel 5. broadcast 8. English 11.
l ive
2. born 6. audience 9. music 12. deal
3. areas 7. mixture 10. called 13. on
4. began/ started
Question IV: Complete the sentence with the most appropriate word in the box.


Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Key C A D C B D B C A D A D C B A
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH
THỪA THIÊN - HUẾ LỚP 12 THPT NĂM HỌC 2003 - 2004
*** ------------------------------------------------------
ĐỀ CHÍNH THỨC Môn: TIẾNG ANH - (Vòng 2)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HƯỚNG DẪN CHẤM


II. PHONOLOGY  (10 points)
Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key A C D B D C D D C A

I I I . VOCABULARY & GRAM AR:
M (20 points )
Part 1. (10 points)

Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key B D D D D C A C D B

Part 2. (10 points)
1. put me up 5. putting them across 9. bring her
round
2. catch me out 6. bring it up 10. held me up.
3. made it up 7. pass it on
4. get it over 8. drop them off
IV. READING (20 points)
Part 1. (7 points)
Q# 1 2 3 4 5 6 7
Key D B B C D B D

Part 2. (13 points)
V. WRITING: (30 points)

Part 1. (10 points)
1. The princess was thought to have written the book herself .
2. I can't l i f t this table unless you help me.
4. It is believed that the coins were buried for safe- keeping.
5. Jackson was banned (from playing) for the next two matches.
7. What I l ike best for breakfast is cheese.
8. Under no circumstances are you to leave the hospital .


Part 2. (20 points)
The marks of the essay : 20
(Markers are requested to use the Marking Scheme for writ ing
tasks)

Total marks : 100


---------------------------------------

UBND TỈNH THỪA THIÊN HUẾ KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO LỚP 12 THPT NĂM HỌC 2004 - 2005
*** ------------------------------------------------------
ĐỀ CHÍNH THỨC Môn: TIẾNG ANH - (Vòng 2)
Thời gian: 150 phút (không kể thời gian giao đề)
ĐIỂM NHẬN XÉT PHÁCH

....................... .........................
. ...


-------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------
I . LISTENING. (20 points)
Part 1: Listen to the phone-in. Number the opinions in the order
that you hear them. Which two opinions are not expressed. You wil l
hear the recording twice.
A. It is diff icul t to control what children watch.
B. Children can tel l the difference between fantasy and reali ty.
C. Television should show real l i fe .
D. people should be allowed to watch anything they want.
E. There's too much bad language on TV.
F. There's too much unnecessary violence on TV.
G. Only sick people watch violence f i lm.
H. People blame TV for violence so that they can censor it .
I . Children natural ly act out scenes from f i lms and TV
program mes.
K. Children need to learn that l i fe isn't always pleasant.

Answers:
1.. . . . . . . . 2.. . . . . . . . 3. . . . . . . . . .
4. .. . . . . . . . 5. . . . . . . . . . 6. .. . . . . . . .
7. .. . . . . . . . 8. . . . . . . . . .
The two opinions not expressed are: 9. . . . . . . . . .
10... . . . . . .

Part 2: Listen to f ive situations and complete the table. You wil l
hear the recording twice.
Situat Problem Action offered Choice
ion
1 replacement or
refund?
2 smoked salmon
3 left gloves
behind
4 put in new
battery?
5 dented car
I I I . VOCABULARY & GRAM AR (25 points)
M
Part 1: Choose the best answer to complete each sentence. Circle
the letter next to the answer you choose.
1. These f igures give you some idea of the cost of ….. your car
for one year. l ing
A. control B. handling C.
managing D. maintaining
2. It can take up to three months to ….. a man to do this
special is t work.
A. guide B. raise
C. train D. learn
3. In today’s paper it ….. that we shall have an election this
year. says
A. B. admits
C. expresses D. proposes
4. I had to pay ….. on a carpet I bought in through the Customs
today. taxes
A. B. rates
C. f ines D. duty
5. Tropical diseases are comparatively ….. in Europe.
A. scarce B. rare
C. The ….. charged by the architect few the plans of the new
6. sl ight D. for
building were unusually high.
A. hire B. price
C. fees D. sum
7. It takes a great deal of ….. for the class to make a trip
abroad.
A. arrangement B. organisation C.
expense D. business
8. You shouldn’t eat so many sweets. They’re ….. for you.
A. bad B. unhealthy
C. unsuitable D. disagreeable
9. I wondered whether you would l ike to ….. to the theatre
tomorrow. t
A. visi B. go away
C. go out D. walk out
10. Do you think he is ….. of doing the job?
A. capable B. competent C.
able D. suited

Part 2: Use the correct forms of the words in the brackets to
complete the passage below.
Centuries ago, when gold coins (1) (exclusive) … … … … …
… … … … ..
were used as the money of nations and city- states, the (2)
(compare) … … … … …
… … …… . value of each nation’s money was (3)
(determine) … … … … … by the ratio of gold content of each coin.
… … … … ...
Today, gold coins are “used” only by (4) (col lect)…… … … … . (5)
… … ……
(nation) … … … … …
… … ……… money is printed on paper. Each country has its
own currency, with names such as pound, dollar, dong, yuan and so
on. (6) (decide) … … … … … the rate for the international
… … … … ..
exchange of money is one of the most complex, and to many (7)
(observe) … … … … … ,
… … … …… one of the most (8) (fascinate) … … … … … .
… … … ……
aspects of international banking. Each major currency has a “par
value” that is (9) (usual) … … … ... defined, (10) (off ice)
… ……
… … … … … in terms of gold.
… … … … .,
Part 3: The fol lowing sentences are badly constructed. Rewrite
them in better style and correct any grammatical errors.
1. All students must pay their fees, except foreigners, to the
university bursar.
...................................................................
...................................................................
.....................
2. Swimming is a sport to any healthy person I would recommend.
...................................................................
...................................................................
.....................
3. The president said that the new education program was
me
essential addressing a large audience in the provincial capital
yesterday.
...................................................................
...................................................................
.....................
4. Talks have begun to plan a rai lway l inking the provincial
capitals between the representatives of the provincial
assemblies.
...................................................................
...................................................................
.....................
5. The advertisement said that they wished to employ a secretary
for an expanding company with good shorthand and typing speeds
at their head off ice.
...................................................................
...................................................................
.....................

III . READING: (25 points)

Part 3: Read the text and f i l l in each blank with ONE suitable
word.
Our classes take place for three hours every morning from
Monday to Friday. The maximu class size is twelve
m
(1) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . the average is ten. We use modern methods
of (2) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . and learning, and the school has a
language laboratory, a video camera and recorders. You wil l only be
successful in improving (3) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . English, however,
i f you work hard and (4) . . . . . . . . . . . . . . . . . . speaking English as
much as you can. You wil l take a short (5) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . in
English as soon as you arrive. In this way, we can put you in a (6)
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . at the most suitable level.
There are two classes at the Elementary level; one is for
complete (7) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . and the other is for students
who know only a l i t t l e English, in both classes you wil l practise
simple conversations. In the class (8) .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . the
intermediate level you wil l have a lot of practice in com munication
in real- l i fe situation because we help you to use the English you
have previously (9) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . in your own country, You
wil l also have the chance to improve your (10) . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
of English gram mar and to build up your vocabulary.. .
IV. WRITING (30 points)
Part 1: Rewrite each sentence so that it contains the word in
capitals and so that the meaning stays the same.
1. Why don't we go to the cinema tonight?
FILM
Let's .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . .
2. One of my favourite pastimes is watching plays.
THEATRE
Going .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . .
3. Americans are usually quite self - confident.
STATES
People . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . .
4. John is sti l l receiving treatment in the cl inic.
HOSPITAL
John.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . .
5. Children don't attend classes on Saturday.
SCHOOL
Children
don't .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
6. Andrew said the mistake was my fault .
BLAMED
Andrew... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . .
7. It was raining all evening. STOP
It .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . .
8. When he got to the party everyone was chatting and eating.
ARRIVAL
On .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . .. . . .
9. They ate dinner and discussed the problem at the same time.
WERE
While.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . .
10. Cats are not as loyal as dogs. MORE
Dogs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . .
Part 2: COMPOSITION (You should spend about 30 minutes on this task.)
In about 250 words, describe a national festival or public holiday in our country, giving
details of the atmosphere as well as the events.

...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH
THỪA THIÊN - HUẾ LỚP 12 THPT NĂM HỌC 2004 - 2005
*** ------------------------------------------------------
ĐỀ CHÍNH THỨC Môn: TIẾNG ANH - (Vòng 2)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HƯỚNG DẪN CHẤM


I . LISTENING: (20 points )
Part 1: (10 points): one point for each correct answer
1. I 2. D 3. A 4. E 5. H 6. B 7. C
8. F 9. G 10. K

Part 2: (10 points): one point for each correct answer.
Situat Problem Action offered Choice
ion
1 broken zip on refund
trousers
2 salty soup take it away
Choose something else
3 Keep them or send them send them on
on?
4 watch has new battery
stopped
5 repair and repaint it accepts offer
today

I I I . VOCABULARY & GRAM AR:
M (25 points )
Part 1. (10 points)

Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key D C A D B C B A C A

Part 2. (10 points) one point for each correct answer
1. exclusively 2. comparative 3. determined
4. collectors 5. national
6. Deciding 7. observers 8. fascinating
9. usually 10. off ic ia l ly
Part 3 (5 points) one point for each correct answer
1. All students, except foreigners, must pay their fees to the
university bursar.
2. Swim ming is a sport I would recom mend to any healthy person.
3. Addressing a large audience in the provincial capital yesterday,
the president said that the new education program was essential .
me
4. Talks have begun between the representatives of the provincial
assemblies to plan a rai lway l inking the provincial capitals .
5. The advertisement said that an expanding company wished to
employ a secretary with good shorthand and typing speeds at their
head off ice.

IV. READING (25 points)
Part 2. (10 points) one point for each correct
answer
1. and 3. your 5. test 7. beginners
9. learnt
2. teaching 4. practise 6. class 8. at
10. knowledge

V. WRITING: (30 points)

Part 1. (10 points) one point for each correct
sentence
1. let 's go to see/ and see a f i lm.
2. Going to the theatre is something I really enjoy doing.
3. People in/ from the States are usually quite self-
confident.
4. John is sti l l in hospital receiving treatment.
5. Children don't go to school on Saturday.
6. Andrew blamed me for the mistake.
7. It did not stop raining all evening.
8. On his arrival at the party everyone was chatting and eating.
9. While they were eating dinner, they discussed the problem.
10. Dogs are more loyal than cats.

Part 2. (20 points)
The marks of the essay : 20
(Markers are requested to use the Marking Scheme for writ ing
tasks)

Total marks : 100


---------------------------------------
M«n thi : TiÕng Anh
Thêi gian thi : 180 phót ( kh«ng kÓ thêi gian giao ®Ò)
Ngµy thi : 3/11/2008
§Ò thi gåm cã 9 trang

Hä, tªn vµ ch÷ kÝ cña  Sè ph¸ch
§iÓm cña bµi thi (do chñ tÞch 
gi¸m kh¶o H§CT ghi)
B»ng sè: Gi¸m kh¶o 1:

B»ng ch÷: Gi¸m kh¶o 2:


part I : Listening
Question I: You are going to hear an interview on 
transportation. As you listen, fill in the form below with no 
more than three words or numbers:

    Que How do    How  How long  Are you  Suggesti
stions  you get  far is  does it  ever  ons for 
to  it from  take you  late  improvin
school ? your  to get  because  g the 
home to  to  of  transpor
Names school ? school ? transpor ­station 
ta­tion  ?
problems 
?
Mike By bus 3. 5. 7. 9.
It 
Liz 1. 4. No 10.
depends
 A few 
Tom 2. 6. 8.
blocks
  
Question II: You are going to hear an interview on booking a 
holiday. Listen and tick(√) whether the statements are 
True(T), False(F) or Not Given(NI):
 
Statements T F NI
1. They want to book a holiday for July.  
2. They have decided where to go for the   
holiday.
3. Both customers are free to travel in the   
first week.
4. Last year, both of them visited France.
5. They would like to go to the mountains   
for skiing this year.
6. They don't want to go to Italy because   
the dates don't suit them.
7. They don't like to go to Sweden because   
there are no beaches.
8. It would be 385 pounds for them to visit   
Portugal
9. The customers prefer to visit Portugal by   
flight from London.
10. The flight stops at Manchester on the   
way to Portugal.

PART II : LEXICO ­ GRAMMAR:
Question I: Choose the word or phrase which best completes 
each sentence.  Circle the letter A, B, C or D next to the 
correct word or phrase.

1.   We don't allow  ................. in the classrooms.
      A. people smoke     B. smoke          C. people to smoke   
D. to smoking
2.   What a dangerous thing to do! You .................. have 
been killed!
      A. may           B. can         ` C. must       D. might
3.   By the time I applied, all the holiday vouchers  .........
........ used up.
      A. had been        B. have been       C. were       D. 
are
4.   I felt as if I ................... a confidence.
      A. have betrayed     B. would betray     C. had betrayed   
D. am betraying
5.   The candidate  ..................... to have withdrawn her 
application.
      A. claimed          B. said          C. denied       D. 
reported
6.  How could you have  ..........................  him for 
your brother?
      A. confused       B. considered       C. thought       
D. mistaken
7.  It is vital that we .................... a change in 
people's attitudes.
      A. bring down       B. bring back       C. bring about      
D. look after
8.  We'll have to ................... down the options before 
coming to a decision.
      A. slow          B. narrow       C. bring       D. wind
9.   The grocer's shop ................... since the 
supermarket opened.
      A.   closed          B. has closed       C. has been 
closing    D. is closed
10. In ten year's time the population of the 
world...................... to 500 million.
      A. grows          B. is growing       C. has grown       D. will have 
grown
11. According to the rules of this contest, all employees and 
their immediate family member are   
      not fit to be chosen to enter the contest.
   a. preferable b. qualified c. eligible d. 
desirable
12. When Sarah walked into the room and greeted everyone with 
a cheery “ hello” , it seemed as
       if all the gloom in that place was driven out.
         a. expelled    B. ejected c. banished
d. removed
13. When we heard the unexpected news, we were at a loss for 
words.
a. could not speak for a while b. did not know what 
to say
c. became dumb d. panicked
14. “ Mum, could you please help me with my homework?”
    “ Could you ask your father? I have my hands full at the 
moment.”
  a. am very busy b. am very tired
c. have to go out d. have a lot on my mind
15. “ Who can tell me what man is? Is he a carnivore or a 
plant­eating animal or both?” The 
         science teacher asked the class.
a. omnivore     b. predator c. herbivore D. 
equator
Your answers: 
1… …..
… 2… …
… …. 3… …
… … 4… …
…… 5… … …
……
6… …..
… 7… …
… …. 8… …
… … 9… …
… … 10… …
… …..
11… …
… 12… … 13… …. 14… …. 15… …
…… … … … …..
Question II : Give the correct tense and form of the verb to 
fit each gap.

1. It was essential that the union (1.moderate)……………its demand for a shorter working
week.
2. Were I (2. know)…………….. the answer, I would tell you right away.
3. It was our fault to keep Mary waiting so long. We (3.inform)……………her in advance.
4. For the past few days, I (4.work)……………in Jack's office, as my own office
( 5. redecorate)………….
5. I wish I (6.know)……………you needed the book. I (7.buy)……………it for you in
London.
6. Too big and too heavy (8.pull)…………..behind passenger cars, these mobile homes are
moved by tow trucks.
7. The Amazon valley is extremely important to the ecology of the earth. Forty percent of
the
world's oxygen ( 9. produce)…………. there.
8. I was such a beautiful child that my parents used to have me (10. kidnap)………..just to
see
my picture in the newspapers.

Your answers:
1……….. 2…………. 3………… 4………… 5……………
6……….. 7…………. 8………… 9………… 10…………..
  Question III :  Read the passage and fill in each blank with 
the correct form of the word 
                           provided

              Modern   advertisements   contain   hidden   messages.   (1) 
IMPLY   in the advertisements showing the pretty girl in the 
new car or the smiling children round the packet of washing 
powder is the message that if we buy the (2)  PRODUCE   , we 
also achieve success and happiness. It is a subtle approach 
since   it   seeks   to   exploit   our   secret   teams,   and   it   is   (3) 
ESCAPE  since   advertising   is   ubiquitous,   giant   street 
hoardings   and   (4)  CATCH  jingles   on   TV   bombard   us   form   all 
sides.  They bra i ash  us i to  beli i  that  w e can  rea lize  
nw n ev ng
our   am bi on   qui y   and   (5 )  EASE  .On   the   other   hand, 
ti ckl
defenders   of   advertising   say   that   it   is   (6)  BENEFIT. 
Advertising is (7) INFORM Advertisements tell us about useful 
new   products.   They   (8)  BRIGHT  our   lives   with   colour   and 
music. They increase demand, stimulate industry and so keep 
prices down. Whether for or against advertising, most people 
would     agree   that   some   kind   of   watch­dog   body,   (9) 
APPOINTMENT  by   government   or   by   the   advertising   industry 
itself,   necessary   to   maintain   standards   or   honesty   and   to 
discourage   the   more   blatant   types   of   (10)  LEAD 
advertisements.

Your answers: 
1……….. 2…………. 3………… 4………… 5……………
6……….. 7…………. 8………… 9………… 10…………..
Question IV : There are ten mistakes in the following passage. 
Underline the mistakes, number  and correct them.
              Priscilla   Presley,   actress   and   widower   of   Elvis 
Presley, entered the acting profession quiet accidentally. On 
being   asked   to   do   a   television   commerce   for   a   well­known 
shampoo,   she   took   which   turned   out   to   be   an   important 
decision: to take actor classes.
She did this in an attempt to overcome her acute shyness 
at being in the public eye, but to her amazement  she loved 
every   minutes.   Her   extreme   lack   of   confidence   stemmed   from 
the   early   days   of   her   marriage   with   Elvis,   which   she 
remembers were often spent sitting in dark, depressed hotel 
rooms   away   from   the   glare   of   publicity,   who   Elvis   was   so 
anxious to avoid.
Film work, including the high successful slapstick comedy 
The naked Gun, quickly followed the television contract.

Your answers: 
1… …..
… 2… …
… …. 3… …
… … 4… …
…… 5… … …
……
6… …..
… 7… …
… …. 8… …
… … 9… …
… … 10… …
… …..
 


Question V: Read the following passage and use ONE word to 
fill in each gap.
The Great (1)…… … … Giza was buil t as a (2)……
… … of …..of
Pharaoh Cheops in 2720 BC. (3)…… … … …..it was buil t a long
time ago, i ts (4)…… … … . akes it one of the true (5)…… …..of
… …… m …
the world. The four (6)…… … … ….of the pyramid are put almost
exactly on true north, south, east and west.
Explorat ions and detai led examinations of the base of the
structure reveal many interest ing l ines. Further (7)…… …..
study indicates that (8)…… …..represent a type of l ine of

events- past, present and future. Many of the (9)…… ….have…
been interpreted and found to coincide with known facts of
the past.
Was this super structure made by ordinary beings or one
buil t by a race (10)…… … … superior to any known today?
 Your answers: 
1… …..
… 2… …
… …. 3… …
… … 4… …
…… 5… … …
……
6… …..
… 7… …
… …. 8… …
… … 9… …
… … 10… …
… …..
part I I I  : READ I .
NG
Question I . Read the passage carefully and then choose the 
best answer to each sentence.
Hundreds of thousands of persons each year fall prey to 
some   type   of   cancer,   but   new   methods   of   radiation   therapy 
have   enabled   doctors   to   save   more   lives   than   ever   before. 
Medical researchers have developed several experimental forms 
of this time –honored cancer treatment that seem effective in 
fighting the disease.
One promising approach involves exposing cancer cells to 
radiation   by   implanting   a   radioactive   source   directly   into 
the  malignant  tissue.   This   process   greatly   increases   the 
dosage and thus the effectiveness of the treatment. Another 
technique   utilizes   drugs   to   make   cancer   cells   more 
susceptible   to   the   effects   of   radiation   and   to   make   normal 
cells   more   resistant.   Certain   drugs   are   able   to   neutralize 
the genetic framework of cancer cells, thus making them more 
easily affected by radiation. Both techniques have seen some 
positive results in the treatment of inoperable brain tumors.
These   and   other   methods   have   helped   to   raised   the 
recovery rate for cancer victims from 30 percent 40 years ago 
to   around   50   percent   today.   This   is   encouraging   news   for 
those who fall prey to one of the world’s leading killers.
1.What is the author’s main purpose in the passage ?
A.To provide statistical information on cancer.
B.To argue for new methods of cancer treatment.
C.To illustrate new techniques of radiation therapy.
D.To give the results of recent cancer research.
2.According to the passage, which of the following is true 
about radiation therapy?
A. There is only one effective form of this therapy.
B. It saves millions of lives each year.
C . It  i  an accepted   m et
s hod of cancer treat ent.
m
D . It  causes the  i dence  of cancer to  ra i  
nci se
dram ati lly .
ca
3.I  paragraph 2, the  w or
n d “ malignant ” most closely means 
:
A. diseased B. experimental C. treated
D. porous
      4. According to the passage, radiation therapy is most 
effective when :
      A. Drugs are used to relax the cancer patient.
B . The cancer is directly exposed to the radioactive 
material.
C. It is used on  as many patients as possible.
D. The cancer cells are resistant to treatment.
      5. It can be inferred from the passage that :
A. Improvements in cancer treatment during the last half 
century have been  relatively
                 ineffective.
B. The number of deaths caused by cancer has decreased 
substantially.
C. Fewer people are susceptible to the effects of cancer.
D. Scientists are  close to eliminating cancer entirely.
Your answers: 
1… …..
… 2… …
… …. 3… …
… … 4… …
…… 5… … …
……

Question II.  For question from 1 – 5, read the following text 
carefully and then choose from the list A­ I the best phrase 
given below to fill each of the spaces. Each correct phrase 
may only be used once. Some of the suggested answers do not 
fit at all. The exercise begins with an example ( 0 ).
MODERN ENGLISH
Imperceptibly,   during   the   18th    century,   English   loses   the 
most noticeable remaining features of structural difference ( 
0 ).......I..........By the end of that century, with but a 
few   exceptions,   the   spelling,   punctuation,   and   grammar   are 
very   close   to  (   1  ).................If   we  take   an  essay   by 
William   Hazlett   (   1775   –   1830   )   or   a   novel   of   Jane   Austen 
(   1775   –   1817   ),   for   example,   we   can   read   for   pages 
( 2 )...................We would find the vocabulary somewhat 
unfamiliar in places, the idiom occasionally unusual or old­
fashioned,   the   style   elegant   or   quaint,   and   we   might   feel 
that the language was in some indefinable way characteristic 
of a previous age : but we do not need to consult a special 
edition   or   historical   dictionary   at   every   turn 
(   3   ).............Jane   Austen   makes   demands   on   our   modern 
li gu i
n stic  i tu itio n s  w hi  seem  little  di ren t  from  those  
n ch ffe
requ ired  by Catheri  Cookson or PD J es.
ne am
How ever,   desp i   th i   apparent   conti ity ,   the   l
te s nu anguage 
th
at  the   end   of  the   18   century   is   by   no   means   identical   to 
what we find today. Many words, though spelt the same, had a 
different meaning.
 ( 4 )...............we would also notice several differences 
in pronunciation, especially in the way words were stressed. 
And   an   uninformed   modern   intuition   would   achieve     only   a 
superficial   reading   of   literary   texts   of   the   period.   In 
reading   a   novel   of   the   1990s,   we   can   make   an   immediate 
linguistic   response   to   the   social   and   stylistic   nuances 
introduced   into   the   text,   (   5   )...............we   recognise 
the   differences   between   formality   and   informality,   or 
educated and uneducated; we can sense when someone is being 
jocular, ironic, risquÐ, archaic or insincere. We can easily 
miss  such nuances  in the  writing  of the  early  19th  century, 
especially   in   those   works   which   take   the   manners   of 
contemporary   society   as   their   subject.   That   world   is   more 
linguistically removed from us than at first it may appear.
A.in order to understand the text.
B.that deceive in its apparent continuity.
C.because the context often enables us to see the intended 
sense.
D.what they are today
E.because we are part of its age
F.when we know it had an additional meaning at that time
G.if we had tape recordings of the time
H.before a point of linguistic difference might make us 
pause
I.which distance the Early Modern English period from us

Your answers: 
1… … … . 2… … … … . 3… … … …
. 4… … … … 5… … … ……

Question III.  Read the following text and decide which word 
best fits each blank.

OSCAR’S WINNING PERFORMANCE
Two   boats,   engines   paralysed   are   drifting   helplessly 
towards rocks in a raging sea. Gale­force winds are blowing 
as   a   distress   message   is   relayed   to   the 
(1   )...............The   west   coast   search   –   and­   rescue 
helicopter   takes   off   from   Shannon;   its   destination   is   Clew 
Bay in County Mayo.
The terrifie d  crew s on Sundancer and Healther Berry  are 
only   half  a   mile   from  disaster   when   Hotel  Oscar,   the   Irish 
Marine   Emergency   Service   helicopter   arrives   and   the   winch 
crew 
(   2   ).............saving   their   lives.   There   is   no   hope   for 
the   boats   –   the   conditions   are   too   bad   for   that.   The 
threatening rocks will make matchwood of them.
It’s   not   easy   to   get   the   rescue   line   down   on   the 
pitching,   rolling   decks   as   the   pilot,   Captain   Al   Lockey 
hovers directly ( 3 )...............By the time the exhausted 
winchman has picked up the two crew members of Healther Berry 
,  the  helicopter   is   running   (  4   )........................on 
fuel.   The   pair   on   Sundancer   will   have   to   be   abandoned   if 
(   5   ).....................else   is   to   survive.   As   if   that 
decision isn’t difficult enough, screaming winds make for a 
treacherous flight out of the bay.
For   Captain   Locky,   25   years   a   helicopter   pilot   and 
veteran of typhoon conditions off oil rigs in the South China 
Sea,   this   was   the   worst   experience   in   a   distinguished 
( 6 )...................In fact, a change in wind direction 
was   to   spare.  Sundancer  its   horrible   face,   much   to   the 
(   7   ).............of   the   rescue   crew   whose   hearts   were 
breaking   as   they   were   forced   to   turn   their   backs   and 
( 8 )............for home. Medals, it is said should be given 
to those who have to make that most painful decision  to say 
“   no   ”.   Fortunately,   most   crews   can   and 
(9 )...............say “ yes ” in all conditions and at all 
( 10 )..............of night and day.
 That was Mission 47, accomplished just over three months 
after Hotel Oscar’s contract began in July 1991.
1. A. shore B. land C. beach D. seaside
2. A. set off B. set up C. set out D. set about
3. A. above B. higher C. ahead D. over.
` 4. A. low B. clown C. short D. out
5. A. no one B. everyone C. someone D. all
6. A. job B. role C. profession D. career
7. A. satisfaction B. comfort C. relief D. gratitude
8. A. go B. fly C. head D. lend
9. A. should B. do C. may D. need
10. A. periods B. moments C. hours D. minutes

Your answers: 
1……….. 2…………. 3………… 4………… 5……………
6……….. 7…………. 8………… 9………... 10…………..
D.Writing
Question I : Rewrite these sentences so that the new one has 
a similar meaning as the sentence preceded:
1.He di  not pass hi  dri i  test  until  he w as nearl  30 
d s v ng y
years  ol . 
d
It  ..........................................................
.............................................................
...................
2.He is determined to campaign for his son’s freedom.
He   has 
no...........................................................
.............................................................
....
3.Stock   brokers   bought   the   company   shares   because   they 
assumed that it was making a lot of profit.
Had   .........................................................
.............................................................
...............
4.The   financial   crisis   affects   both   developed   and   third­
world countries.
Not 
only  ........................................................
.............................................................
.........
5.He was very sorry  because he didn’t  have time to visit 
all places of interest in London when he was there last 
year.
He 
greatly  .....................................................
.............................................................
.........
Question II: Do not change the given word, use it to rewrite 
each   of   the   following   sentences   so   that   each   has   as   a 
similar meaning as the original one.
1. A lthough he had hi  l
s egs  cut off afte r  a serious  acciden t,  
he com peted i  the  O l pi
n ym c G am es and w on a m edal. (Prevent)
..............................................................
..............................................................
................
2. They suddenly  realized that they were on the verge of a 
bankrupt. (Dawned)
..............................................................
..............................................................
................
3.   The   rocketing   prices   have   proved   too   much   for   most 
salaried people. (Cope)
..............................................................
..............................................................
................
4. We must accept the fact that we haven't made much progress 
in the struggle against poverty. (Terms)
..............................................................
..............................................................
................
5.   Illiteracy   has   been   one   of   the   causes   of   poverty.
( Contributed)
..............................................................
..............................................................
................
Question III: Chart description:
The bar chart compares the prices of hotels and restaurants  
in 10 big cities in the world.
Write a report, describing the information shown below.
You should write at least 150 words.
Restaurant and hotel prices

400 375 382

350 318
307
300 261
250 232 225 236
219
200
146
150

100 72
52 44
50 25 23 22 31 22
10 10
0
Budapest Frankurt Hong London Madrid Milan New York Paris Prague Tokyo
Kong


$ Hotel $ Restaurant



 


N.B.  Price of a double room with   bath, incl. breakfast and  
service, in a 1st class international hotel.
Price of a dinner for one (rib or sirloin steak with two side  
dishes   and   a   dessert;   without   drinks),   incl.   service,   in   a  
good restaurant.

.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.......................................
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Question IV: Essay writing:
It   is   very   important   that   children   should   study   hard   at  
school.   Time   spent   playing   sports   and   having   fun   is   time 
wasted. Do you agree?
U se your ow n i deas, know ledge and experi ence  and support your 
argum ents w i  exam pl
th es and re l evan t evidence. 
You shou l  w ri  at l
d te east  250 w ords.
  
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.......................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
..................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
..................................................
.............................................................
.............................................................
.............................................................
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
tr êng .thpt. .chuyªn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . .
nguyÔn tÊt thµnh
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . .



Híng dÉn chÊm ®Ò chÝnh thøc
Chän häc sinh giái m«n tiÕng Anh n¨m häc 2008 - 2009


Part I : LISTENING (3)
Question I: (10 x 0.1)
1. by car 2. by bike 3. 5 miles 4. 20 miles 5. 15-20
minutes
6. 15 minutes 7. Yes 8. No 9. Need more buses
10. Better subway system
Question II : (10 x 0.2 )
1. T 2. F 3. F 4.T 5. NI
6. T 7. NI 8. T 9. F 10. NI

PART I I : LEXICO - GRAMMAR: (6.5)
Question I(15 x 0.1 )
1.    
C 2.    
D 3.    
A 4.    
C 5.    
A
6.    
D 7.    
C 8.    
B 9.    
B 10.D
11.B 12.D 13.B 14.A 15.C
Question II: (10 x 0.2 )
1. moderate/ should moderate 2. to know 3.
should have informed
4. have been working 5. is being redecorated 6.
had known
7. could/ would have bought 8. to be pulled
9. is produced
10. kidnapped

Question III: (10 x 0.1 )
1. implicat ion 2. product 3. inescapable
4. catchy 5. easi ly
6. beneficia l 7. informative 8. brighten
9. appointed 10. misleading

Question IV: (10 x 0.1 )
1. widower  widow
2. quiet  quite
3. which what
4. commerce com mercial
5. actor  acting
6. minutes minute
7. with to
8. depressed depressing
9. who which

10. high highly

Question V: (10 x 0.1 )
1. pyramid 2. tomb 3. Although 4. construction
5. wonders 6. sides
7. scienti f i c 8. these 9. events 10. far
 




Part III : READING (4)
Question I . (5 x 0.2)
1. C 2. C 3. A 4. B 5. B
Question II. (5 x 0.2)
1.D 2.H 3. A 4.G 5.E

Question III. (10 x 0.2)
1.A 2.D 3.A 4.A 5.B
6.D 7.C 8.C 9.B 10.C

part IV:  Writing(6.5)
Question I :  (5 x 0.2)
1. It was not unti l he was nearly 30 that he passed his
driving test.
2. He has no intention to stop campaigning for his son’s
freedom.
3. Had stock brokers knew that the company was not making
profi t they wouldn’t have invested in i t /bought its
shares.
4. Not only are developed countries affected but also
third- world countries in the f inancial cris is .
5. He greatly regretted that he didn’t have t ime / not
having (enough) time / to vis i t all places of interest in
London when he was there last year.
Question II:  (5 x 0.2)
1. His disabi l i ty / lame/ legs being cut off did not/could
not prevent him from competing in the Olympic Games and
winning a medal.
2. It suddenly dawned on them that they were on the verge
of a bankrupt.
3. Most salar ied people haven’t been able /cannot cope
with the rocketing prices.
4. We must come to terms with the fact that we have not
made much progress in the struggle against poverty.
5. I l l i t e racy has contributed to poverty
Question III: Chart description: (1,5)
• Style: appropriate: 0.25
• Spell ing + Gram mar: accurate: 0.5
• Answer the question asked: 0.25
• Variety of appropriate language: 0.25
• Coherence: 0.25
Question IV: Easy writing: (3 )
• Style: appropriate: 0.5
• Spell ing + Gram mar: accurate: 0.5
• Answering the question asked: 0.5
• Variety of appropriate language: 0.5
• Just i fy his /her opinions: 0.5
• Compare and contrast his /her evidence and opinions: 0.5



ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING
1
2
3
4
5
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6
7
II. Choose the word that has a different stress pattern from the others .
8
9
10
C. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
II. Give the correct form of the words in brackets.
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
D. READING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best fits each sentence.
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for each blank. There are more
words than blanks, so you don’t need all of them.


III. Read the passage and choose the correct answer.

E. WRITING
I. A, B, C and D are four sentences which are written using the given words. Choose the most
appropriate sentence.
66
67
68
69
70
II. Finish each of the following sentence in such a way that it means exactly the same as the sentence
printed before it.
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
III. Essay



TEST 9 (April 6th,2008)
I. READING COMPREHENSION : Choose the best answer
Passage 1
Sharks have gained an unfair reputation for being fierce predators of large sea animals. Humanity's
unfounded fear and hatred of these ancient creatures is leading to a worldwide slaughter that may result in
the extinction of many coastal shark species. The shark is the victim of a warped attitude of wildlife
protection; we strive only to protect the beautiful, non-threatening parts of our environment. And, in our
efforts to restore only non-threatening parts of our earth, we ignore other important parts.
A perfect illustration of this attitude is the contrasting attitude toward another large sea animal, the
dolphin. During the 1980s, environmentalists in the United States protested the use of driftnets for tuna
fishing in the Pacific Ocean since these nets also caught dolphins. The environmentalists generated enough
political and economic pressure to prevent tuna companies from buying tuna that had been caught in
driftnets. In contrast to this effort on behalf of the dolphins, these same environmentalists have done very
little to help save the Pacific Ocean sharks whose population has decreased nearly to the point of
extinction. Sharks are among the oldest creatures on earth, having survived in the seas for more than 350
million years. They are extremely efficient animals, feeding on wounded or dying animals, thus performing
an important role in nature of weeding out the weaker animals in a species. Just the fact that species such
as the Great White Shark have managed to live in the oceans for so many millions of years is enough
proof of their efficiency and adaptability to changing environments. It is time for us humans, who may not
survive another 1,000 years at the rate we are damaging the planet, to cast away our fears and begin
considering the protection of sharks as an important part of a program for protection of all 30 our natural
environment.

1. With which of the following topics is this passage primarily concerned?
A. Sharks are efficient creatures with bad reputations
B. Sharks are some of the oldest creatures on earth
C. Sharks illustrate a problem in wildlife protection.
D. The campaign to save dolphins was not extended to save sharks.
2. Which of the following is most similar to the meaning of the word "warped"?
A. distorted B. wasteful C. extravagant D. wanton
3. The word "protested" is closest in meaning to which of the following?
A. prescribed B. objected to C. protected D. reflected on
4. The word "generated" could be best replaced by
A. consumed B. absorbed C. designated D. produced
5. How did environmentalists manage to protect dolphins?
A. They prevented fishermen from selling them for meat.
B. They pressured fishermen into protecting dolphins by law.
C. They brought political pressure against tuna companies.
D. They created sanctuaries where dolphin fishing was not allowed.
6. About how long have sharks lived on the planet?
A. 25 million years B. 150 million years C. 350 million years
D. 500 million years
7. The author uses the phrase "weeding out" to mean
A. strengthening something that is weak
B. feeding something that is hungry
C. encouraging something that is efficient
D. getting rid of something that is unwanted
8. The phrase "managed to live" is used to infer that
A. surviving was difficult B. migration was common
C. procreation was expanding D. roaming was necessary
9. The word "proof" could be best replaced by which of the following?
A. characteristic B. evidence C. praise D. customary
10. The phrase "to cast away" means most nearly
A. to throw off B. to bring in C. to see through D. to set apart
11. What is the author's tone in this passage?
A. explanatoryB. accusatory C. gentle D. proud
12. Which of the following best describes the organization of this passage?
A. order of importance B. cause and effect C. statement and example D. chronological order
Passage 2
May 7, 1840, was the birthday of one of the most famous Russian composers of the nineteenth century
Peter Illich Tchaikovsky. The son of a mining inspector, Tchaikovsky studied music as a child and later
studied composition at the St. Petersburg Conservatory. His greatest 5 period of productivity occurred
between 1876 and 1890, during which time he enjoyed the patronage of Madame von Meck, a woman he
never met, who gave him a living stipend of about $1,000.00 a year. Madame von Meck later terminated
her friendship with Tchaikovsky, as well as his living allowance, when she, herself, was facing financial 10
difficulties. It was during the time of Madame von Meck's patronage, however, that Tchaikovsky created
the music for which he is most famous, including the music for the ballets of Swan Lake and The Sleeping
Beauty. Tchaikovsky's music, well known for its rich melodic and sometimes melancholy passages, was
one of the first that brought 15 serious dramatic music to dance. Before this, little attention had been given
to the music behind the dance. Tchaikovsky died on November 6, 1893, ostensibly of cholera, though
there are now some scholars who argue that he committed suicide.
13. With what topic is the passage primarily concerned?
A. the life and music of Tchaikovsky B. development of Tchaikovsky's music for ballets
C. Tchaikovsky's relationship with Madame Von Meck D. the cause of Tchaikovsky's death
14. Tchaikovsky's father was most probably
A. a musician B. a supervisor C. a composer D. a soldier
15. Which of the following is closest in meaning to the word "productivity"
A. fertility B. affinity C. creativity D. maturity
16. The phrase "enjoyed the patronage of" probably means
A. liked the company of B. was mentally attached to
C. solicited the advice of D. was financially dependent upon
17. Which of the following could best replace the word "terminated"?
A. discontinued B. resolved C. exploited D. hated
18. According to the passage, all of the following describe Madame von Meck EXCEPT
A. She had economic troubles B. She was generous.
C. She was never introduced to Tchaikovsky D. She enjoyed Tchaikovsky's music
19. Where in the passage does the author mention Tchaikovsky's influence on dance?
A. May 7 . . . St. Petersburg Conservatory B. Madam von Meck later terminated . . . financial difficulties.
C. It was during . . . The sleeping Beauty. D. Tchaikovsky's music . . . Committed suicide.
20. According to the passage, for what is Tchaikovsky's music most well known?
A. its repetitive and monotonous tones B. the ballet-like quality of the music
C. the richness and melodic drama of the music D. its lively, capricious melodies
21. According to the passage, "Swan Lake" and "The Sleeping Beauty" are
A. dances B. songs C. plays D. operas
22. Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A. Tchaikovsky's influence on ballet music B. Tchaikovsky's unhappiness leading to suicide
C. the patronage of Madame von Meck D. Tchaikovsky's productivity in composing
23. Which of the following is closest in meaning to the word "behind"
A. supporting B. in back of C. going beyond D. concealing
24. The word "ostensibly" could be best replaced by
A. regretfully B. assuredly C. tragically D. apparently1.
II. Find the error in each sentence and correct it
25. There is an unresolved controversy as to whom is the real author of the Elizabethan plays commonly
credited to William Shakespeare.
26. Kiwi birds search the ground with the bills for insects, worms, and snails to eat.
27. In 1903, when the Wright brothers announced they had invented a flying machine, his news was
generally ignored.
28. In his early days as a direct, Charlie Chaplin produced 62 short, silent comedy films in four years.
29. The diary it was kept secret until the end of the war in fear of reprisals by the occupying army.
30. The rate of the heartbeat has been controlled by a small node of nerve-like muscle tissue called the
pacemaker.
31. George is not enough intelligent to pass this economics class without help
32. Nancy said that she went to the supermarket before coming home.
33. Some tree frogs can alter their colors in order to blend to their environment.
34. Not one in one hundred children exposed to the disease are likely to develop symptoms of it.
35. A dam stops the flow of water, creating a reservoir and raise the level of water.
36. An organ is a group of tissues capable to perform some special function, as for example, the heart, the
liver, or the lungs.
37. A City University Professor reported that he discovers a vaccine which has been 80 percent effective
in reducing the instances of tooth decay among small children.
38. The extent to which an individual is a product of either heredity or environment cannot proven, but
several theories have been proposed.
39. If dinosaurs would have continued roaming the earth, man would have evolved quite differently.
40. . Find in 1933, The New York Sun was the first successful penny newspaper.
41. A new form of cocaine, crack attacks the nervous system, brain, and bodily in a sharper fashion than
cocaine.
42. Cartilage covers the ends of bones helps to protect the joints from wear and tear.
43. Denver is call the "Mile High City" because it is at an altitude of 5,280 feet, or one mile, above sea
level.
44. The common field mouse is about four inches long and has a three-inched tail.
III. GRAMMAR AND VOCABULARY: Choose the best answer to complete each sentence
45. - Grace: I wish your parents invite us for holiday. - Monty: They can't. They have ________ to
accommodate us and the children too.
A. such a small house B. a too small house C. very small a house D. too small a house
48. Do be careful not to ________ your coffee on this white rug, Bill.
A. drip B. spill C. filter D. leak
49. She had to leave her family ________ when she went abroad to work.
A. at a loss B. behind C. at all costs D. out
50. Metal ________ at high temperatures.
A. grows B. increases C. enlarges D. expands
51. Because of the poor harvest, wheat prices have ________ in the last six months.
A. gone up B. grown up C. jumped up D. sprung up
52. I'm ________ worried about Jane; she always seems to be tired.
A. as B. so C. too D. such
53. It's most unwise to ________ in a quarrel between a man and his wife.
A. involve B. poke C. mix D. interfere
54. I will ________ the idea with the other teachers and see what they think about it.
A. explain B. argue C. talk D. discuss
55. The farmer was very angry ________ the dogs chasing his sheep.
A. for B. with C. because D. about
56. I think he's quite honest ________ his intentions.
A. about B. with C. in D. on
57. It's no use complaining ________ the cold.
A. on B. in C. from D. of
58. She was ________ disappointed when she learned that she had not got the job.
A. gravely B. fully C. highly D. bitterly
IV. USE OF ENGLISH
Read the following text and decide which word best fits each blank
CROCODILES
Crocodiles see well, their eyes are equipped with three eyelids, each having a different function.
Their eyeballs slide back out of (1)........... way during an attack. Should they lose one of their eight-
centimetre-long teeth, a replacement is always ready. A crocodile may go through (2) ………… thousand
teeth during a lifetime of over seventy years. Crocodiles cannot chew, as their teeth are (3) …….only to
penetrate, and hold. These animals can attack at any (4) ……… of the year, but they are more active in
the warmer months and when in (5) ………of mates. Underwater, crocodiles (6) ……. their victims at the
water's (7) ……….by sensing any movement in the water. Once they have a hold on their victim, they
drag it deep into the water to (8) ……it. They then crush and swallow it.
Many battles occur over mates. About six weeks after mating, the female (9) …….a nest, often on a
river bank, and (10) ………about fifty eggs. She then seals the nest for protection and also as a way of
(11) …… the temperature. After ten to twelve weeks the baby crocodiles come out of the eggs: only about
one percent of these (12) ……….it to adulthood, as thousands die in flooding or are eaten by fish or
bigger crocodiles. In an (13)…… to ensure a source of (14) ......... animals, crocodile farms have been (15)
…… up, and a vast industry now exists in crocodile skin and meat.
59. A. harm’s B. danger’s C. injury’s D. damage’s
60. A. various B. several C. considerable D. numerous
61.A. composed B. constituted C. designed D. styled
62. time B. phase C. month D. interval
63. A. discovery B. hunt C. exploration D. search
64. A. prefer B. accept C. propose D. choose
65. A. border B. rim C. edge D. shore
66. A. sink B. drown C. capsize D. soak
67.A. installs B. makes C. manufacturers D. produces
68. A. lays B .sets C. drops D. puts
69. dominating B. ruling C. imposing D. controlling
70. A. reach B. make C. get D. arrive
71. A. attempt B. action C. aspiration D. alternative
72. A. well B. fine C. fit D. healthy
73. A. put B. taken C. set D. stood

V. PHONETICS : Choose the word which has different stressed syllable from the other three words
74. A. individual B. reputation C. experience D. scientific
75. A. carpenter B. revise C. ignore D. traditional
76. A. necessary B. achieve C. poetic D. communicate
77. A. influence B. modern C. consider D. different
78. A. contain B. poisonous C. chemical D. scientist
79. A. discover B. unhealthy C. amount D. realize
80. A. avoid B. gesture C. permit D. exact
Children who appear to be intelligent and have normal sight and hearing may
nevertheless have learning disabilities such as dyslexia, difficulty in reading;
dysgraphia, difficulty in writing; dyscalculia, difficulty with numbers; and auditory-
memory problems that prevent the child from remembering what has just been said.
Considered an “invisible” handicap, such learning disabilities can be detected by alert
parents before the children go to school. If a child at about thirty months is not
developing normal language skills, something amiss. A child who cannot do puzzles
or put pegs in holes lack perceptual- motor skills. Kindergartners should recognize
the ABCs. First- graders may commonly reverse their letters, writing a d for a b, but
if they are still doing this at the start of the second grade, they should be tested for
learning disabilities. Proper and early treatment is essential.
56. The author’s intent in this selection is to ___.
A. describe the various types of learning disabilities
B. explain why some children have dyslexia.
C. warn parents of the signs of learning disabilities
D. describe kindergartner’s skills
57. The selection would most likely appear in ___.
A. health bookB. parents’ magazine C. medical journal D. college yearbook
58. A child who can’t remember a long question might be___.
A. dyslexia B. dysgraphia C. auditory-memory problem D. hyperactivity
59. The author emphasizes the need for___.
A. listening to children B. more learning centers to help the disabled
C. trained personnel to prevent learning disabilities
D. early detection of learning disabilities
60. A child who reads from right to left may have ___.
A. a poor diet B. poor vision C. inadequate food D. dyslexia

I. Choose the word which  has a different stress 
pattern
l: A. typhoid                   B.  warfare  C. provoke 
D. patent 
2.A. satanic  B. thesaurus   C. wisdom  D. 
redeem 
3. A. discover  B. offshore  C. propel  D. 
proper 
4. A. promulgate  B. proofread  C. mediate  D. 
correspond 
5. A. transfusion  B. compliment  C. corruption  D. ascend 
II. Choose the best answer among A, B, C or D
6 . ……… is that a chicken stands up to lay its eggs. 
A. Many people don't realize that  C. What many people don't 
realize 
B. It is that many people don't realize   D. Because many people 
don't realize
7.  As densely populated as the city is, there is surprisingly few 
people seen….. the streets .. 
A. to  B. at  C. of'  D. on 
8. You  go to university if you want to study medicine. 
A. has to  B. must  C. will .  D. ought 
9. The members expected  would cause controversy. 
A. that the report  B. from the report  C. at that report  D. for 
the report 
10.  he will change his job if he goes to the USA. 
A. Perhaps'  B. Recently  C. Since   D. Lately 
11. Air pollution  almost every major city in the world. 
A. that now afflicts B. it now afflicts C. now afflicts 
D. 'what now afflicts 
12. I …. someone ….answer the  telephone. It's been ringing for about 
five "minutes.'  . 
A. wish / can  B. wish /would  C. wishes /would  D. wishes/ will 
13. ….. common nuclear reaction, cold fusion does not require high 
temperature. 
A. Alike  B. It is unlikely  C. It is not like  D. Unlike 
14. There are …… art galleries in this city. 
A. a great deal  B. many  C. much  D. lots
15. I had to wait half an hour to get this coffee but it was well worth 
…. .
A. the energy B. the wait C. the time D. the trouble
16…… the rainfall was adequate this· year, the apricot trees still did not produce a high yield.
A. Since B. However C. Although ' D. Due to
17. I'm going to an interview .. I hope I get the job, please ….for me.
A. keep your fingers B. hold your fingers crossed
C. hold your fingers D. keep your fingers crossed
18. 'Where are you going?” “I’m going to buy ….. .”
A. a bread B. any bread C. loaf of bread D. some bread
19. ….. , all matter is formed of molecules.
A. It doesn't matter if the complex B. No matter how complex
C. How complex is not a matter D. It's not a complex matter
20. I haven't seen that coat before. ….. have you had it?
A. How old B. How _ C. .How long D. When
21. If you are going down town, I….. come with you, that’ll save me from taking the bus.
A. can as well B. might a well C. do as well D. could well
22. He wasn't rich by any means , but he never turned ….. anyone who needed help. .°----
A. off B. on C. out D. down
23: You'd …..hurry if you want to be on time.
A. better B. rather C. be D. A or C
24. We have French classes ….. day: Monday, Wednesday, and Friday.
A. each B. every C. every other D. other
25. I used his phone without his permission. I …..him first.
A. should have asked B. should ask C. must have asked D. must ask
26. A virus is so …. that it can be seen only with an electron microscope.
A. infinite B. imaginary C. minute D. irregular
27. People who take on a second job inevitably …..themselves to greater stress.
A. offer B. subject C. field D. place
28. Flowers that are perennials begin….. the year after they are planted.
A. prospering B. producing C. sprouting D. blooming
29. Some parts of the world remain … unexplored.
A. most B. virtually C. all D. already
30. I didn't care for the play because it ended so …. .
A. abruptly B. shock C. amiably D. affluently
31: Many people think of deserts as .…regions, but numerous species of plants and animals have adapted to
life there.
A. dead B. bland C. dull D. barren
32 .The Antarctic is…… because of its bleak climate .
A. uninhabited B. not lived C. hard D. dead
33. The government clearly had not the slightest ….of changing the legislation, in spite of the continued
protest.
A. desire B. wish C. willingness D. intention
34. Although we live in a fairly …. society, there is still a lot of poverty.
A. abundant B. affluent C. powerful D. poor
35. .. exposure to sunlight is one of the most common causes of skin cancer.
A. Exclusive B. Inclusive C. Excessive D. Extrovert
II. Read the passage and choose the best option among A, B, C or D to fill in each blank
Science no longer holds any absolute truths. Even the (36) .................. of physics, whose laws once
went unchallenged, has had to (37) .. … to the indignity of an Uncertainty Principle. In this climate of
belief, we have begun to doubt (38)… fundamental propositions,
and the old distinction between natural and (39) ….has become meaningless. The picture of science as a
jigsaw (40)…., with a finite number of pieces that would one day all be slotted neatly into (41) ….., has
never been appealing. Experience indicates that things are
not like that at all. Every new development in the (42)….. reveals further minute detail in structures (43)
……thought to be indivisible. Each (44)…..in the power of the telescope adds thousands of galaxies to a
list already so (45) …… that it is meaningless to all but
mathematicians. Even research into what once seemed to be simple behavior patterns has a way of going
on forever.
36. A. region B. area C. land D. discipline
37. A. submit B. lead C. result D. give
38. A. just B. even C. with D. too
39. A. supernatural B. unnatural C. unreal D. surreal
40. A. puzzle B. problem C. quiz D. trouble
41. A. time B. order C. sequence D. place
42. A. binoculars B. glasses C. telescopes D. lenses
43. A. once B. past C. previous D. old
44. A. exaggeration B. growth C. enlargement D. stretch
45. A. obsolete B. ancient C. old D. long
III. Read the passage and choose the best answer
The Hollywood sign in the hills that line the northern border of Los Angeles is a- famous landmark
recognized the world over. The white-painted, 50-foot-high, sheet metal letters can be seen from
great distances across the Los Angeles basin. .
The sign was not constructed,· as one might suppose, by the movie business as a means of
celebrating the importance of Hollywood to this industry; instead, it was first-constructed in 1923 as
means of advertising homes for sale in a. 500-acre housing subdivision in a part of Los Angeles called
"Hollywoodland." The sign that was constructed at time, of course, said "Hollywoodland". Over the years,
people began referring to the area by the shortened version "Hollywood." and after the sign and its site
were donated to the city in 1945, the last four letters were removed.
The sign suffered from years of disrepair, and in 1973 it needed to be 
completely replaced, at a cost of $ 27,700 per letter. Various 
celebrities were instrumental in helping to raise needed funds. 
Rock star Alice Cooper, for example, bought an O in memory of 
Groucho Marx, and Hugh Hefner of Playboy fame held a benefit 
party to raise the money for the Y. The construction of the 
new sign was finally completed in 1978. 
46. What is the topic of this passage? 
A. A famous sign B. A famous city C. World landmarks D. Hollywood versus Hollywoodland
47. The expression "the world over” could best be replaced by............... .
A. in the northern parts of the world B. on top of the world
C. in the entire world D. in the skies .
48. It can be inferred from the passage that most people think that the Hollywood sign was first
constructed by ….. .
A. an advertising company B. the movie industry C. a construction company D. the city of Los
Angeles
49. The pronounce 'it' refers to .
A. the sign B. the movie business C. the importance of Hollywood D. this industry
50. According to the passage, the Hollywood sign was first built in …… .
A. 1923 B. 1949 C. 1973 D. 1978
51. Which of the following is NOT mentioned about Hollywoodland?
A. It used to be the name of an area of Los Angeles. B. It was formerly the name on the sign in the
hills.
C. There were houses for sale there. D. It was the most expensive area of Los Angeles.
52. The ,passage indicates that the sign suffered because '
A. people damaged it B. it was not fixed C. the weather was bad D. it was poorly constructed
53. It can be inferred from the passage that the Hollywood sign was how old when it was necessary to
replace it completely?
A. Ten years old B. Twenty-six years old C. Fifty years old D. Fifty-five years old
54. The word "replaced" is closest in meaning to which of the following?
A. Moved to a new location B. Destroyed C. Found again D. Exchanged for a newer one
55. According to the passage, how did celebrities help with the new sign?
A. They played instruments B. They raised the sign
C. They helped get the money D. They took part in work parties to build the sign.
Choose the underlined part that needs correction
56. Geochemistry includes the study of the movement of elements from
one place to another as a result of process chemical.
57. Wind is the motion that occurs when lighter air rises and cools
heavier replaces it.
58. Oceans of the world exerts strong influences on the weather over
the Earth’s surface.
59. Kiwi birds search the ground with the bill for insects, worms and
snails to eat.
60. They are going to have to leave soon, and so do we.
61. All the students are looking forward spending their free time
relaxing in the sun this summer.
62. If protect, a solar cell lasts for a long time and is a good source
of energy.
63. The growth rate of the Pacific Rim countries is five times fast as
comparable areas during the Industrial Revolution.
64. Drug abuse have become one of America’s most serious social
problems.
65. In 1903, when Wright brothers announced they had invented a flying
machine, his news was generally ignored.
Choose the sentence with the nearest meaning to the given one.
66. This affair does not concern you. 
A. This affair is not interesting.  B. Don't do this 
affair. 
C. This affair is no business ,of yours.  D. Your concern is to 
do this affair. 
67. Not until I left home did I realize how much my father meant to me. 
A. It was only when I left home that I realized how much my father 
meant to me. 
B. I left home, and didn't realize what my father meant to me. 
C. I realized how much my father meant to me just when I was home. 
D. Before I left home, I had realized how much my father meant to me. 
 68. Shall we go for a walk? 
A. We are going to go for a walk.  B. What about going for a walk? 
C. We shall walk together.  D. Why didn't we go for a walk? 
69. Not many people attended the meeting. 
A. People didn't show up at the meeting.  B. There was a poor turn­
out for the meeting. 
C. No people came to the meeting.  D. Too many people turned out 
at the .meeting. 
70. I would have been on time if I hadn't stopped at the post office. 
A. I was on time even though I stopped at the post office. 
B. I wasn't on time because I stopped at the post office. 
C. I didn't stop at the post office, but I was late. 
D. All of the above 
71. So strong were the winds that the trees were uprooted. 
A. The winds were not strong enough to uproot the trees. . 
B. The trees were uprooted because of the strong winds. 
C. There were such strong' winds that the trees were uprooted 
D. B and C 
72. His behavior was rather a shock to me. . 
A. I find his behavior not a shock at all.  B. His behavior took me 
aback. 
C. His behavior took me away.  D. I was rather displeased 
with his behavior. 
73. Paul is not interested in farming. 
A. Paul would like to farm  B. Farming is not interesting to Paul. 
C. Farming is interesting.  D. Paul knows how to farm. 
74: "That's a lovely new dress, Jean,". said her mother. 
A. Jean's mother said she liked her dress. 
B. Jean's mother wanted to buy a lovely new dress. 
C. Jean's mother told her to buy that lovely new dress. 
D. Jean's mother complimented her on the lovely new dress. 
75. The film star wore dark glasses so' that no­one would recognize him. 
A. The film star wanted to be recognized by wearing dark glasses. 
B. The glasses were so dark that the film star couldn't see anyone. 
C. The film star wore dark glasses in order not to be recognized. 
D. Every one could recognize the film star because he wore dark 
glasses. 
Choose the best sentence which is made up from the given cues
76. salesman/ try/ talk! met buy/ car
A. The salesman tried to talk to me into buying the car.
B. The salesman tried to talk me buying the car.
C. I bought the car because the salesman tried it a talk.
D. The salesman tried to talk me into buying the car.
77. Marie Curie first scientist/ win two Nobel Prize/ science
A. Marie Curie won two Nobel prizes and the first scientist in science.
B. Marie Curie was the first scientist to win two Nobel Prizes in science
C. Marie Curie was the first scientist winning two Nobel Prize in science.
D. Marie Curie became the first scientist who won two Nobel Prize about science.
78. Their insomnia/ not cause/ high altitude/ excitement
A. Their insomnia was not the cause of the high altitude but of excitement.
B. Their insomnia was not caused from the high altitude but also from excitement.
C. The high altitude and excitement was not caused their insomnia.
D. Their insomnia was not caused by the high altitude but by excitement.
79. fact/ she/ work/ long hours/ spend/ a lot / time/ family
A. In spite of the fact that she works long hours, she spends a lot of time with her family.
B. In fact, she works long hours, and spending a lot of time with her family.
C. Although the fact that she works long hours, she spends a lot of time with her family.
D. The fact that she works long hours makes her spends? lot of time 'with her family.
80. build/ hand/ car/ superb condition
A. Building by hand , the car is in a superb condition.
B. Having been built by hand, the car is in superb condition
C. When built by hand, people put the car in superb condition.
D. As built by hand, the car was superb condition.




1: A. chocolate B. late C. fate D. ate
2: A. revise B. divine C. mineral D. mine
3: A. microscope B. microscopic C. atrocious D. cone
4: A. chew B. fetch C. achieve D. echo
5: A. tissue B. permission C. press D. pressure
6: A. research B. ability C. companion D. understand
7: A. women B. labor C. independent D. children
8: A. career B. enjoy C. manufacture D. community
9: A. hospital B. careful C. needed D. unable
10: A. attention B. scientific C. experienced B. describe
11: Traditional sailors many of the same dangers as their predecessors.
A. face is B. is facing C. face D. are faced
12: ….. patients should try to reduce needless office visits for colds and minor respiratory illnesses.
A. Doctors that agree B. That doctors agree C. Doctors agreeing that D. Doctors agree that
13: The music next door is very loud. I wish they ….. .
A. would turn it down B. will turn it down C. can turn down it D. turn down it
14: Let's wait it stops raining.
A. until B. till . C. for D. A or B
15: He's not here on vacation, he came ….. .
A. forever B. for good C. for bad D. A or B
17: He hasn't driven a car .
A. recently B. since June C. two years ago D. A or B
18: The black bear suddenly appeared from .
A. behind B. out C. with D. after
19. They went to the party without ….. .
A. to be invited B. inviting C. being invited D. invited
20. Within the first ten minutes the chairperson knew the meeting ….. .
A. would come to nothing B. would nothing come to C. would come nothing
D. nothing would come to
21. Bob is …. …of the twins.
A. the biggest B. bigger C. more big D. most big
22. What is the most interesting place ….. you ….. to?
A. did/ go B. had /been C. have been D. has /been .
23: We'd better : or else we will never finish it in time.
A. get the ball rolling- B. the ball rolling
C. roll the ball D. the ball to roll
24: Every ……..I have to clean out my closet because I have too many things.
A. sometimes B. now and then C. occasionally D. then and now
25. I don’t think Jane will leave this Sunday. I wish …….. .
A. she won’t B. she wouldn’t C. she will D. she isn’t
26: Researchers are working on alternate energy sources to eventually replace the supplies of fossil fuels.
.
A. down . B. dwindling C. withdrawing D. lowering .
27: A good proofread …….. examines a manuscript for errors in spelling and grammar as well as for
factual mistakes.
A. painstakingly B. casually C. informally D. rapidly

28: He was deaf to everything …… than he wanted to hear.
A. other B. apart C. else D. except
29. passengers are ……. not to leave cases and packages here.
A. commanded B. informed C. notified d. advised
30. In his absence I would like to thank all concerned on my brother's ……. .
A. interest B. part C. behalf D. business
31: The young men were ….. guilt of shoplifting.
A. found B. convicted C. accused D. condemned
32: Like radios, .automobiles began as ……. , but soon became a powerful force for social change. .
A. necessities B. symbols C. playthings _ D. experiments
33: I was in the book……. I was reading, and I didn't hear the phone.
A. distracted ' B. submerged C. gripped D. engrossed
34: According to the ……..of the contract, tenants must give six months' notice if they intend Jo leave.
A. laws B. rules C. terms D. details
35: Some people believe that the crystals of certain minerals have ......... powers.
A. medicine B. curative C. magical D. necessary

The most difficult task confronting us, in any period when there is a marked (36) …of social
power, is the complicated process of revaluation of the (37) ..... tradition. The common language, because
in itself it is so (38) ….. to this matter, provides an excellent instance. It is clearly of (39) …. ,
importance to a culture that its common language should not (40)….. in strength, richness and
flexibility; that it should further, be adequate -to express new experience, and to (41).................. change.
But a language like English is still evolving, and great (42) .... can be done to it by the imposition of crude
categories of class. It is obvious that (43)…...... the development in the nineteenth century, of the new
definition of 'standard English'. particular uses of the common language have been taken and (44)..........for
the purposes of class distinction. Yet the dialect which is normally (45).................. with standard English
has no necessary (46).................. over other dialects. Some of its grammatical elements have a common
importance, (47)........... not all of them. On the other hand, certain selected sounds have, been given an
authority which (48)......... from no known law of language but simply from the (49)........... that they are
(50) …..made by persons who, for other reasons, possess social and economic influence.
36.
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
Medical research has shown that mothers are right when they tell 
children to eat their vegetables. Fruits and vegetables have been shown 
to contain beneficial compounds that may encourage the body to stay 
healthy. Experts think that some of these compounds may even help fight 
off diseases such as cancer. They recommend that people consume a 
minimum of five servings of fruits and vegetables each day. Of course, 
for maximum benefit this should be combined with an overall reduction 
of dietary fat (including meats and cheeses) and a regular program of 
physical activity . 
51: Which food groups does the article recommend? 
A. Meat and eggs  . B. Fruits and vegetables  C. Cheese and fish 
D. Breads and cereal
52: What else do experts say about the compounds in these foods? 
A. They have vitamins  B. they contain fat. C. They may fight 
diseases D. They have calories. 
53: The word "consume" in the paragraph most closely means___.
A. buy B. sell C. eat D. stand
54: How many servings of fruits and vegetables should people eat? 
A. Two per day  B. Five per day  C. Five per week  D. Ten per 
week 
55: What else should people do to stay healthy? 
A. Cut down on fat  B. See the doctor  C. Eat meat  `D. Drink water 
Mars is an inhospitable planet, more similar to Earth's moon than 
to Earth itself. It is frozen solid, blanketed by the mere wisp of an 
atmosphere­ a dry, stark, seemingly lifeless world. However, certain 
scientists believe that these conditions could be changed. They have 
begun to seriously investigate the possibility of transforming Mars 
into a more Earth­like planet: enriching the "atmosphere with oxygen, 
obtaining water from polar ice caps, seeding the planet with plants and 
animal life from Earth, and eventually establishing permanent human 
colonies. "It was once thought to be so far in the future as to be 
irrelevant,''' said Christopher McKay, a research scientist at the 
National Aeronautics and Space Administration "But now it is starting 
to look practical. We could do it in four or five decades." 
The idea of "terra­forming" Mars, as enthusiasts" call it, has its 
roots in science fiction. But as researchers develop a more profound 
understanding of how Earth's ecology supports life, they have began to 
see that it may be possible to create similar conditions on Mars. 
56: With which of the following is the passage primarily concerned? 
A. The possibility of changing the Martian environment 
B. The challenge of interplanetary travel 
C. The advantage of establishing colonies on Mars 
D. The need to study the Martian ecology 
57: Which of the following does the author NOT gives as a 
characteristic of the planet Mars? 
A. it is cold and dry.   B. it is quite similar to Earth's moon. 
C. It apparently has no life  D. it has a rich atmosphere 
58: According to Christopher McKay, the possibility of transforming 
Mars ___ . 
A. could only occur in science fiction stories 
B. will take place in the next few years
C. is completely impractical  D. could be accomplished in 40 to 50 
years
 59: As used in the passage, the term “terra forming” refers to ___. 
A. a process for adapting plants to live on Mars.
B. a means of transporting materials through space 
C. a method of building housing for colonists on Mars.
D. a system of creating Earth­like conditions on other planets. 
 60: According to the article, the basic knowledge needed to transform 
Mars comes from 
___ .
A. the science of astronomy. B. a knowledge of Earth’s ecology
C. data from space proves D. science fiction stories
61: Laser technology is the heart of a new generation of high­speed 
copier and printer.
62: The symptoms of diabetes in the early states are too slight that 
people don't notice them . 
63. Hay fever symptoms, ranged from mild to severe, differ in degree 
according to the individual.
64: International trade, going traveling, and television have lain the 
ground work for modern global life styles.   
65: If we don't economy on electricity, there will be power cuts. 
66. Although Christopher was the stronger of the two, his attacker soon 
overpowered him.
A. Christopher’s attacker was too weak to defeat him. 
B. Christopher was weaker, but he overpowered his attacker. 
C. Christopher lost because he had no power. 
D. Despite his superior strength, Christopher was soon overpowered by 
his attacker. 
67: You're under no obligation to accept their offer. 
A. You're obliged to accept their offer. 
B. You're not obliged to accept their offer at all.∙ 
C. You can please yourself whether to accept their offer or not. 
D. B and C 
68: My father finds maps hard to follow. 
A. My father always gets lost. 
B. My father can't read maps at all. 
C. My father has trouble following maps. 
D. Map­reading is not interesting to my father at all. 
69: You need not do this job. 
A. You have to do this job.  B. This needs to be done. 
C. This job needs not be done.  D. You need this job. 
70: She has lost her appetite recently. 
A. She hasn't had any food recently. 
B. Her appetite has been very good. 
C. She has gone off food recently.  D. She has eaten a lot of food 
recently.
71: complete/ building/use/ convention center 
A. When completing, the building will be used as a convention center. 
B. Completing the building has used the convention center. 
C. When completed, the building will be used as a convention center. 
D. When completed, we use the building as a convention center. . 
72: Mexico earthquake/ 1985/ bad/ 1979 
A. The Mexico earthquake of 1985 was far worse than that of 1979. 
B. The Mexico earthquake of 1985 was far worse than 1979. 
C. Mexico earthquake in 1985 was far worse than that of 1979. 
D. In Mexico the earthquake of 1985 was far worst than that of 1979. 
73: you/ better/ send/ card/ today/ miss/ mother's/ birthday 
A. You're better send your card today in case you'll miss your mother's 
birthday. 
B. It's better for you to send your card today not to miss your 
mother's birthday. 
C. You'd better send your card today or you’ll miss your mother's 
birthday
D. It's better for you to send your card today or you won't miss your 
mother's birthday. 
74: start/ fire/ no one/ seem! worry 
A. Start the fire so as no one seemed very worried. 
B. At the start of the fire, no one seemed very worried. 
C. The start of the fire made no one seem very worrying. 
D. In the start of the fire, no­one seemed a worry. 
75: opinion/ Jane/ make/ story/ meet! President. 
A. My opinion was in that Jane made the story to meet the President. 
B. My opinion of Jane made the story and met the President. 
C. In my opinion, Jane made up that story about meeting the President. 
D. For my opinion, Jane made up for that story about meeting the 
President. 
76: Unlike/ birds/ vultures/ head/neck/ feathers.  " 
A. Unlike most birds, the heads and necks of vultures lack feathers. 
B. Unlike most birds, feathers are not found on the heads and necks of 
vultures.  ".  . 
C. Unlike most birds, vultures do not have feathers on their heads. and 
necks. 
D. Unlike most birds, no feathers are on vultures' heads and necks. 
77: tablets/ 1/ take/ no effect/ headache " 
A. The tablets that I took had no effect into my headache. 
B. The tablets that I took had no effect on my headache. 
C. The tablets' that I was taken had no effect on" my headache. 
D. The tablets that I took gave no effect for my headache. 
78: I / try/ phone/ sister/ Australia/ an hour/ not get
A. I've been trying to phone my sister, but Australia took over an hour 
not to get through. 
B. I've been trying to phone my sister in Australia for over an hour, 
but I can't get through. 
C. I tried to phone my sister in Australia for over an hour, but it 
can't get through.  " 
D. I tried a phone from my sister in Australia for over an hour, but I 
can't get. 
79: challenge/ play tennis/ he/ not stop/ practice 
A. When the challenge to play tennis, he didn't stop practicing. 
B. As a challenge to play tennis, he wouldn't stop practicing. 
C. Once challenging to play tennis, he wouldn't stop practicing. 
D. Once challenged to play tennis, he wouldn't stop practicing. 
80: people/ object/ plans/ new car park. 
A. People object to the plans for the new car park. 
B. People objecting with the plans for the new car park. 
C. People are objected to the plans of the new car park. 
D. People who object to the plans for the new car park




ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 1
NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 180 phút
A. LISTENING
1.
2
3
4
5
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A. bomb B. climb C. table D. comb
7. A. plays B. says C. stays D. lays
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
8. A . si ulm taneous B . feedback C . di ren t
ffe D . 
errors
9. A . arrangem ent B . di n gu i
sti sh C . theori st D . 
coll ective
10. A . opti i m sm B . strugg l e C . confi ra ti
gu on D . 
ta l ts
en
C . GRAMM AR  AND VO CABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11. They praised her for her ___.
A. dishonest B. honestly C. honesty D. 
honest
12. If I make a fool of myself in front of my friends, I’ll never ___ 
down.
A. let B. give C. settle D. live
13. If you have anything important to do, do it straight right away. 
Don’t put it ___.
A. on B. off C. over D. up
14. I was horrified ___ his appearance. He looked as if he hadn’t slept 
___ weeks.
A. at … for B. by … for C. about …in D. A or B
15. Most folk songs are ballads ___ have simple words and tell simple 
stories.
A. what B. although C. with D. that
16. Solar heat penetrates more deeply into water than it ___.
A. it is penetrating into the air B. it does into soil
C. does it into soil D. that it does into soil
17. Would you be ___ my letter while I am away?
A. too good as to forward B. as good as forward
C. so good as to forward D. so good as forwarding
18. Nowhere ___ such cooperative staff.
A. you can find B. you found C. you could find D. can you 
find
19. You need to get some job retraining. ___ it, you risk being laid 
off.
A. If so B. If not C. With D. Without
20. The shape of ___ snowflake is unique.
A. x B. a C. an D. the
II. Give the correct form of the words in brackets.
21. She always listens ___ to what she is told. (ATTENTION) atten ti l ve y
22. I  hi  f i y ,  he i  a ___ ch il .  (TRO UBLE) troub l
n s am l s d esom e
23. There  has been a ___ i provem ent i  her w ri n g .(  NO TI
m n ti CE) 
noti ceab l  e
24. The pri  of the  house i udes m any exi n g  ___ and fittin g s.  
ce ncl sti
(FI )  fi tu res
X x
25. It  w as___ of m e  to  m i ead  you like  that.(  FO RG I
sl VE) unf org ivab l  
e
26. He i  very  ___ i  everyth i  he does.(  SYSTEM )
s n ng  system ati c
27. Fru it  ___ as it  ri pens. (SW EET) sw eetens
28. M y brother li ves  i  a ___ area. (RES I E) resi
n D den ti l
a
29. She i  extrem el  ___ about art.  ( KNOW LEDGE)
s y  know l edgeabl e
30. They w ere brought up to  behave i  a ___  w ay i  publi  
n n c.
(C I I I A T I N ) civi l i zed
V L Z O
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting 
31. D espi  of the  pills  w hi  are  avail l ,  m any peopl  still  have 
te ch ab e e
troub l  sl
e eep i .
ng
32. O nl y a f  m i
ew nera l can resi  w eat
st heri  by ra i ater,  w hi  i  a 
ng nw ch s
w eak aci .
d
33. Today, the  gl e rs  of the  w orl  occup i  about 10 percent of the  
aci d es
Earth ’s  surface .
34. Bef ore  TV , the  com m on an sel
 m dom  never had the  opportun ity  to  see 
and hear hi  l s eaders  express the ir  vi s. ew
35. As a resu lt  of the  W om en’ s m ovem ent, w om en  now hol ds position s  that 
w ere once restric ted  to  m en.
36. J ogg i , nor di ng , carri  to  extrem es, can be har f l.
ng eti ed m u
37. The l tte r  that w as sent by speci l deli ry  m ust be i portance .
e a ve m
38. Lasers  are  i ind spensab l  too l  f
e s or deli te  eyes surgery .
ca
39. A lexander Cal der,  w ho w as ori i a lly  i te rested  i  m echani l 
g n n n ca
engi neeri , l te r  becam e a scu l tu re .
ng a p
40. To buil i  the ir  nests , ta il rb ird s  use the ir  bills  as needl
d ng o es.
D . READ ING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence.
Attention Deficiency Disorder (ADD) is a neurobiological problem 
that affects 
3­5 % of all children. (36) ___include inattentiveness and having 
difficulty getting organized, as well as easily becoming (37) ___. 
Sometimes, A.D.D is accompanied by hyperactivity. In these cases, the 
sufferer exhibits (38) ___physical activity. 
Psychostimulant drugs can be(39) ___ to A. D. D sufferers to 
assist them with the completion of desired thought professes, although
they might cause (40) ___. Current theory states that medication , 
the only (41) ___action that has a sound scientific basis. This action 
should only be taken after an accurate diagnosis is made. 
Children with A.D.D do not (42) ___ have trouble learning; 
their problem is that they involuntarily (43)  ___ their attention 
elsewhere. It is not only children that are (44) ___by this 
condition. Failure to treat A.D.D can lead to lifelong emotional and 
behavioral problems. Early diagnosis and treatment, however, are the 
key to successfully overcoming learning difficulties (45 ) ___ with 
A.D.D .
41. A. Symptoms  B. Signs  C. Signals  D. Sights 
42. A. dim  B. distracted  C. divulged  D. 
unattended 
43. A. exaggerated  B. over  C. excessive  D. rich 
44. A. given B. handed C. drunk D. taken
45. A. disadvantages B. damage C. side­effects D. 
pain
46. A. remedial B. medical C. health D. cure
47. A. eternally B. absolutely C. always D. 
necessarily
48. A. switch B. move C. bring D. carry
49. A. worsened B. spoiled C. caused D. affected 
50.A. associated B. combined C. supplied D. 
made 
II. Read the passage and choose the correct answer.
Sci tists  cl i  that ai  poll tion  causes a decli  i  the  
en a m r u ne n
w orl ’s  average ai  tem peratu re . I  order to  prove that theory, 
d r n
ecol i
og sts  have tu rned  to  hi sto rica l  data  i  re l ti  to  especi lly  
n a on a
huge vol can i  erupti
c ons.  They suspect that vol canoes effect  w eat her 
changes that are  si il r  to  ai  poll tion .  
m a r u
O ne source  of i fo r ati  i  the  effect  of the  erupti  of 
n m on s on
Tam bora, a vol cano i  Sum baw a,
n  the  D utch east I i nd es,  i  April  1815. 
n
the  l rgest  recorded  vol
a can i  erupti  ,
c on Tam bora th rew  150 m i llion  tons 
of fi  ash i to  the  stra tosphere . The ash from  a vol
ne n cano spreads 
w orl i  i  a f  days and rem ai
dw de n ew ns i  the  ai  f
n r or years. Its  effect  i   s
to  tu rn  i ncom ing sol  rad i ti  i to  space and thus cool the  earth . 
ar a on n
For exam pl e, records  of w eat her i  Engl
n and show that bet een April  and 
w
Novem ber 1815, the  average tem peratu re  had f llen  4.5 °F. D uri  the  next 
a ng
t enty­f r m ont
w ou hs, Engl and suffe red  one of the  col dest peri ods  of its  
hi sto ry .  Far ers' records  from  April  1815 to  D ecem ber 1818 i i te  
m nd ca
frost  th roughout the  spri  and sum m er
ng  and sharp  decreases i  crop  and 
n
livestock  m ar kets. Si nce  there  w as a ti e l  of severa l years bet een 
m ag w
cause and effect,  by the  ti e the  w orl  agri ltu re  com m odi  com m uni  
m d cu ty ty
had deteri ra ted , no one rea lized  the  cause . 
o
 Ecol iog sts  today w ar n that w e f ace  a t of l  m enace. The ever­
w o d
present possi ility  of vol
b can i  erupti
c ons, such as that of M t.. St..  
Hel ens i  W ashi
n ngton , added to  m an' s poll tion  of the  at osphere  w i  
u m th
011, gas, coal,  and other poll tin g  substances, m ay bri  us 
u ng
increasi l  col
ng y der w eat her. 
51. It  i  beli
s eved  that the  earth  get col der w hen ___ . 
A . vol canoes erupt    B . the  ai  i  poll ted  by 
r s u
m odem m an 
C . the  rays of the  sun are  tu rned  i to  space 
n D . all of 
the above 
52. The effects of Tambora's eruption were ___. 
A. felt mainly in the Dutch East Indies   B. of several days' 
duration worldwide 
C. evidence of population's cooling the earth  D. immediately 
evident to the world’s scientist
53. The cause of cold weather I England from 1815 to 1818 was ___.
A. decreased crop and livestock production B. volcanic ash in the 
atmosphere
C. population caused by Industrial Revolution D. its proximity to 
the North Sea
54. No one realized the cause of the deterioration of the world’s 
agriculture commodity market because ___.
A. there was a long delay between cause and effect
B. the weather is beyond  our comprehension
C. weather forecasts were inaccurate
D. ecologists didn’t exist until modern times
55. If, as some scientists predict, the world ends in ice, what might 
be the cause?
A. modern man’s pollution of the air ` B. volcanic 
eruptions
C. obliteration of solar radiation D. all of the above
III. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each lank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them.
lose        amounts      guess       supply  
invest     materials
earn        thing        down          examples  
low       increases
I VESTM ENT I  COMMOD I
N N TY
A rather ri sky  w ay of i nvest ent i  i  com m odi es.  They are  the  
m s n ti
(56) ___ that com pani es and busi nesses use. Som e  (57 ) ___ of 
com m odi es  are  w heat, corn , coffee , ch i
ti ckens and copper.
Investors  buy l rge  (58) ___ of a com m odi  and hope that the  
a ty
pri  (59 ) ___. They often  buy di
ce rectly  from  the  producer  or a f m er  ar
bef ore  the  com m odi  i  produced. There  are  m any th i
ty s ngs  that can affect  
the  (60) ___ of a com m odi ty, and, there fo re ,  the  pri .  If  the  w eat
ce her 
i  good next year, there  w i  be a l t  of corn , and the  pri  w i  be 
s ll o ce ll
(61) __ . The i nvestor  w i  (62) __ m oney. If  the  w eat
ll her i  bad, the  
s
corn  w i  be m or
ll e expensi , and the  i
ve nvestor  w i  (63) __ m or
ll e m oney. 
Peopl  w ho ( 64) ___ i  com m odi es  are  call  specu l to rs.  To 
e n ti ed a
specu l te  m eans to  (65) ___  about the  f tu re  and to  take  ri
a u sks.  
Specu l ato rs  take  m any ri sks  w hen they buy com m odi es. ti
E. W RI N G
TI
I. Choose the sentence which is closest in meaning to the one given
66. Nothing but the whole story would satisfy Tim.
A. Tim wouldn’t be satisfied with anything.
B. Tim wanted to know just the end of the story.
C. On the whole, Tim was satisfied with the whole story.
D. Tim insisted on being told the complete story.
67. He survived the operation thanks to skillful surgery.
A. He survived because he was a skillful surgeon.
B. Without skillful surgery, he wouldn’t have survived the operation.
C. There was no skillful surgery, so he died.
D. In spite of the surgery, he didn’t survive.
68. With six children on her hands, she’s extremely busy.
A. She’s very busy because she always carries her six children.
B. Her six children’s hand always make her busy.
C. With six children to look after, she’s extremely busy.
D. She’s too busy to look after her six children.
69. I’ve yet to meet a more exasperating person than my brother -in -law.
A. My brother-in-law is the most exasperating person I’ve ever met.
B. My brother-in-law is more exasperating than I am.
C. I’ve never met a more exasperating person than my brother-in-law
D. A and C
70. Were it not for the money, this job wouldn’t be worthwhile.
A. This job is not rewarding at all. B. This job offers a low salary.
C. Although the salary is poor, the job is worthwhile.
D. The only thing that makes this job worthwhile is the money.
II. A, B, C and D are four sentences which are written using the given words. Choose the most
appropriate sentence.
71. no circumstances/ staff members’ telephone numbers/ give out.
A. No circumstances are the staff members’ telephone be given out.
B. Under no circumstances should the staff members’ telephone numbers’ be given out.
C. With no circumstances, the staff members’ telephone numbers are given out.
D. The staff members’ telephone numbers are to give out no circumstances.
72. entire business/ computerize/ over two years.
A. The entire business has been computerized for over two years.
B. The entire business has computerized for over two years.
C . The entire  busi ness  i  com put zed  f
s eri or over t o years.
w
D . The entire  busi ness  i  bei  com put zed  for over t o years.
s ng eri w
73. it/ sign/ fall/ leaves/ trees/ begin/ change/ color.
A. It is a sign for fall when the leaves on the trees begin to change 
color.
B. It is a sign to fall while the leaves on the trees are begun to 
change color.
C. it is a sign of fall when the leaves on the trees begin to change 
color.
D. It is a sign of fall if the leaves on the trees begin to change 
color.
74. lack/ exercise/ high­fat diets/ long /know/ factors/ heart/  
attacks.
A. Lack of exercise is because of high­fat diets and has long known 
factors in heart attacks.
B. Lack of exercise and high­fat diets have long known to be factors in 
heart attacks.
C. High­fat diets have long been known to lack of exercise in factors 
of heart attacks.
D. Lack of exercise and high­fat diets have long been known to be 
factors in heart attacks 
75. Marie Curie/ show/ woman/ good/ scientist/ man.
A. Marie Curie showed that a woman can be as good a scientist as a man 
can be.
B. A good woman as Marie Curie was shown to be a scientist as man.
C. Marie Curie showed to be a woman is as good a scientist as a man.
D. Marie Curie has shown that a woman can be good as a scientist like a 
man can be.

II. Finish each of the following sentence  in such a way that it means 
exactly the same as the sentence printed before it. (Olympic- page 28)
76. Arthur said he was sorry he had hurt her feelings=> Arthur apologized ………………. .
77. Far more people live to retirement age in Britain than in the Philippines.
Not ……………………………………………………………… .
78. His father is going to fix the ball for him tomorrow.=> He is going…………………. .
79. She never seems to succeed even though she studies much.
=> Much……………………………………………. .
80. I would love to be rich and famous. => If only ……………………………. .
III. Complete the sentences using the cues ­ Luyen Viet page 38
Dear Sir,
81. I/ write / complain/ dirt/ smoke/come/factory/chimneys.
82. Three days ago / I decide/ do my washing.
83. I / wash/ sheets/ put  them out/ dry/ as/ it/ nice sunny day/ there / 
breeze.
84. When/ take/ washing in/ I horrified/ discover/ it/cover/ dirty marks.
85. I assume/ breeze/ mention// carry/ dirty/ you factory smoke
86. This/ be/ not only/ because of/ sheets/ but/ because /have/ two small 
children/ be /made/ breathe/ same/ air
87. Until /incident/ I / think/ chimneys/ safe/ clean.
88. I / already write/ local council/ this matter.
89. Furthermore/ I / warn/ write/ local newspaper/ tomorrow.
90. I / look/ receive/ reply.
Yours sincerely,




ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 2
NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 180 phút
A. LISTENING
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A. departure B. mature C. nature D. picture
7. A. decided B. hatred C. warned D. sacred
8. A. thought B. tough C. taught D. bought
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
9. A. authority B. entrance C. selection D. 
emission
10.A. involve B. guidance C. enhance D. society
C. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11.While I ___ TV last night, a mouse ran across the floor.
A. watch B. watched C. was watching D. am 
watching
12. Never ___ such a sight!
A. I did see B. have been I  C. I saw D. have I 
seen
13. I think the prices here are ___.
A. convenient B. reasonable C. comfortable D. available 
14. Although ___ a country illegally is risky, the alien who finds work 
may believe the work worthwhile.
A. when entering  B. he enters C. entering D. 
having entered
15. The stomach of a cow, ___ that of other ruminants, is divided into 
four compartments. 
A. likely B. similar C. same D. like
16.Would you consider ___ that car if it had better mileage statistics?
A. to buy B. bought C. buying D. buy
17. Not only ___ in the field of psychology but anima behavior is 
examine as well. 
A. human behavior is studied B. is human behavior studied
C. is studied human behavior D. human behavior
18. She could not decide ___ to dive ___ to jump into water.
A. both / or B. not only/ but also C. neither/ or D. whether/
or
19. Scarcely was ___ wearing a dinner jacket.
A. anyone B. someone C. little D. any
20. The building work must be finished by the end of the month ___ of 
cost.
A. ignorant B. thoughtless C. uncaring D. 
regardless
II. Give the correct form of the words in brackets.
21. He doesn't know much about the subject, but he is very___. (ENTHUSIASM)
22. The charity is totally __ upon money from the public. (DEPEND)
23. The bank has been very __ in helping me sort out my late husband's finances. (COOPERATE)
24. Is military service __ in your country? (COMPEL)
25. It was __ of you not to offer her a drink. (HOSPITABLE) inhospitable
26. The carpet is available in various __ . (WIDE) widths
27. The plane grounded because of poor __ . (VISIBLE)
28. He resigned for a __ of reasons. (VARIOUS)
29. He wrote so many __ sentences in his essay. (GRAMMAR) ungrammatical
30. They daren't leave their children __for even a moment. (ATTEND) unattended
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting 
31. I  order for one to  ach i
n eve  the  desi red  resu lts  i  th i  experi ent, 
n s m
it  i  necessary  that he(A) work(B) as fast ly(C) as(D) possib le .
s
32. The(A)new model costs(B) twice more than(C) las t year’s(D) model .
As much as
33. Fuel cel l s , alike(A) batter i es , generate(B) electr ic i ty (C) by
chemical reaction(D) .
34. Of(A) the more than 1,300 volcanoes(B) in the world , only(C) about
600 can classi fy(D) as active . Be class i f i ed
35. A huge amount(A) of tourists(B) come(C) to this city(D) every year .
36. That man was(A) an easy(B) recognized f igure(C) with his long(D) ,
white beard and wide br immed hat . easi l y
37. Industr ia l (A) lasers are most often(B) used for(C) cutt i ng ,
welding, dr i l l i n g , and measure(D). Ving
38. Not one(A) in one hundred chi l d ren exposed to the disease are(B)
l ike ly(C)
to develop(D) symptoms of i t .
39. The examinat ion wil l test (A)your abi l i t y to understand spoken(B)
Engl i sh , to read nontechnica l language, and writ ing(C) correctly(D) .
40. Computers have(A) made access(B) to in fo rmat ion instantly
available(C) just by push(D) a few buttons .
D. READING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each blank
Most people are unaware they possess a quite remarkable skill, 
which is usually overlooked because it is (41) ___ daily, and in the 
most ordinary of contexts. But without it, our lives would be 
unfulfilled and empty. It is the (42) ___ to relate to others, to 
engage them in conversation, to operate as social and sociable 
individuals and to develop both short­term and long­term relationships 
which lies at the heart of our very (43) ___ as human beings. We are 
not (44) ___ with this ability. There is nothing wired into the human 
brain that provides us with (45) ___ responses to social situations. To 
perform effectively in a world that relies so heavily on social (46) 
___, encounters and relationships, we have to learn what to do.
Small babies , as any parents will remember, are among the least 
sociable beings that you could imagine. They are totally (47) ___, 
utterly selfish and scream with rage if their every whim is not (48) __ 
satisfied. Somehow this unlikely raw material is (49) ___ over the 
years into a being which relies for survival on being able to form (50) 
___ bonds with other and to follow complex rules that (51) ___ every 
aspect of its social life. The monstrous (52) ___ becomes the caring, 
responsible adult whose life experiences (53) ___ around both the joys 
and pains, and the (54) ___ and receiving, of friendship and other 
relationships. It is this remarkable transformation which is the 
centra l characteristics  of bei  (55 ) ___. 
ng
41. A . exercised B. done C. rubbed D. polished
42. A. capacity B. proficiency C. competence D. 
ability
43. A. living B. survival C. existence D. 
sustenance
44. A. trained B. born C. educated D. 
delivered
45. A. set B. molded C. formed D. remained
46. A. intersection B. interaction C. conversation D. 
reaction
47. A. demanding B. difficult C. unsatisfied D. 
unhappy
48. A. now B. immediately C. soon D. then
49. A. altered B. transformed C. switched D. changed
50. A. influential B. lateral C. bilateral D. 
reciprocal
51. A. determine B. decide C. govern D. form
52. A. kid B. infant C. boy D. girl
53. A. circle B. focus C. concentrate D. revolve
54. A. giving B. offering C. distributing
D. handing
55. A. humane B. men C. human D. person
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each lank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them.
    extinction  which     inefficient          sources  
discharged   survival         resources   exist   made
Clean fresh water resources are essential for drinking, bathing, 
cooking, irrigation, industry and for plant and animal (56) ___. 
Unfortunately, the global supply of fresh water is distributed 
unevenly. Chronic water shortages (57) ___ in most of Africa and 
drought is common over much of the globe. The (58) ___ of most fresh 
water supplies­ ground water ( water located below the soil surface), 
reservoirs, and river­ are under severe and increasing environmental 
stress because of overuse, water pollution, and ecosystem degradation. 
Over 95% of urban sewage in developing countries is (59) ___ untreated 
into surface waters such as rivers and harbors.  
About 65% percent of the global freshwater supply is used in 
conservation therefore requires a reduction in wasteful practices like 
(60) ___ irrigation, reforms in agri ltu re  and i
cu ndustry ,  and strict  
poll tion  contro l  w orl i .
u s dw de
III. Read the passage and choose the correct answer. Olympic page 76 
Computer programmer David Jones earns 35,000 a year designing new 
computer games, yet he cannot find a bank prepared to let him have a 
cheque card. Instead, he had been told to wait another two years, until 
he is 18.
The 16­years old works for a small firm in Liverpool, where the 
problem of most young people iof his age is finding a job. David’s firm 
released two new games for the expanding home computer market each 
month.
But David’s biggest headache is what to do with his money. Despite 
his money, earning by inventing new programs within tight schedules, 
w i  bonus paym ent and profit­  shari , he cannot dri  a car, take  out 
th ng ve
a m ortgage, or obta i  cred it  cards.
n
He li ves  w i  hi  parents  i  the ir  council  house i  Li
th s n n verpoo l,  
w here hi  father i  a bus­dri
s s ver.  H i s com pany has to  pay 150 a m ont n   h i
taxi fares  to  get hi  the  fi  m i es  to  w ork and back every  day because 
m ve l
D avi  cannot dri .
d ve
D avi  got hi  j  w i  the  Li
d s ob th verpoo l­ based com pany f r m ont
ou hs 
ago, a year afte r  l eav i  school w i  si  0­l
ng th x eve l  and w orki  f
s ng or a 
ti e i  a com put
m n er shop. “ I got the  j  because the  peopl  w ho run  the  
ob e
firm  knew I had al ready w ri tten  som e program s,  he sai .
” d
I suppose 35, 000 sounds a l t  but actua ll  that’s  bei  
o y ng
pessi im stic .  I hope it  w i  com e to  records  and cl thes  and gi
ll o ves hi  s
m ot her 20 a w eek. But m ost of hi  spare  ti e i  spent w orki . “ 
s m s ng
Unf ortunate l ,  com puti  i  not part of our study at school,”  he sai . 
y ng s d
“ but I had been studyi  it  i  books and m agazi
ng n nes f  f r years i  
or ou n
my  spare  ti e. I knew w hat I w ant
m ed to  do and never consi dered  stayi   ng
on at school.  M ost peopl  i  th i  busi
e n s ness  are  f irly  young anyw ay.
a ”
D avi  added, “ I w oul  like  to  earn  a m i
d d llion  and I suppose earl   y
retirem ent i  a possi ility .  You never know w hen the  m ar
s b ket m i ght 
di sappear.”
61. W hat akes D avi   di ren t  from  other young peopl  of hi  age? 
 m d ffe e s
A . he earns an extrem el  hi  sal ry .
y gh a B . He i  not 
s
unem pl oyed.
C . He does not go out m uch. D . He li ves  at hom e i  
 w th
hi  parents.
s
62. D avi ’s  greatest prob l  i  ___.
d em s
A . m aki ng the  banks treat hi  as adulm t B . inventi  com put
ng er 
gam es
C . spend i  hi  sal ry
ng s a D . learn i  to  dri
ng ve
63. He w as em pl oyed by the  com pany because ___.
A . He had w orked i  a com put
n er shop B . He had w ri tten  som e 
com put er gam es
C . He w orks very  hard D . He had l earn t  to  use 
com put er at school
64. He l ft  school afte r  taki  O ­l
e ng eve l  because ____.
s
A . he di  not en j  school
d oy B . he w ant ed to  w ork w i  com put
th ers  and 
stayi  at school di  not hel  hi
ng d p m
C . he w as afra i  of getti  too  ol  to  start  com puti
d ng d ng D . he w ant ed to  
earn  a l t  of m oney
o
65. W hy  does D avi  th i  he m i
d nk ght retire  earl y?
A .  You have to  be young to  w ri  com put te er program s.
B . He w ants to  stop  w orki  w hen he i  a m i
ng s lliona ire .
C . He th i nks  com put er gam es m i ght not al ays sell  w el
w l.
D . He th i nks  hi  firm  m i
s ght go bankrupt.
E. W RI N G
TI
I. A, B, C and D are four sentences which are written using the given 
words. Choose the most appropriate sentence.
66. people/ livewilderness/ the Yukon/ have/ self­sufficient
A. The people who lived in the wilderness of the Yukon had to self­
sufficient.
B. The people lived in the wilderness of the Yukon had to be self­
sufficient.
C. The people who lived in the wilderness of the Yukon had to be self­
sufficient.
D . The peopl  li i g  i  the  w i derness  of the  Yukon had to  self­
e v n n l
suffic ie n t.
67. rainfall/ adequate/ this year/ apricot trees/ not produce / high  
yield.
A. Since the rainfall was adequate this year, the apricot trees did not 
produce a high yield.
B. However the rainfall was adequate this year, the apricot trees were 
not produced a high yield.
C. Although the rainfall was adequate this year, the apricot trees 
still did not produce a high yield.
D. Due to the rainfall was adequate this year, the apricot trees did 
not produce a high yield. 
68. the election/nation/ enter/ new/ stage.
A. As the election happened, the nation was entered a new stage.
B. After the election, the nation entered a new stage.
C. When the election, entering the nation a new stage.
D. The nation made the nation to enter a new stage.
69. all­day boat trip to Easter Egg Rock / tiring/ stimulating.
A. A all­day trip to Easter Egg Rock is tiring, but stimulating.
B. When going an all­day boat trip to Easter Egg Rock is tiring, but 
stimulating.
C. Going on an all­day boat trip to Easter Egg Rock, we’ll feel tiring, 
yet stimulating.
D. An all­day boat trip to Easter Egg Rock is tiring, yet stimulating.
70. professor/ lecture/ longer/ usual/class hour
A. The professor lectured far longer than her usual class hour.
B. The professor lectured her usual class hour longer.
C. The professor lectured far longly than her usual class hour.
D. The professor’s lecture longer than her usual class hour. 
III. For each of the following ,write a new sentence as similar as 
possible in meaning to the original sentences, using the word given in 
bracket. These words must not be altered in any way.
71. No one has explained why our flight is delayed. (reason)
No one has ………………….. the delay to our flight.
72. I’d rather you didn’t phone me at work.(prefer)
I’d ……………………………….. me at work.
73. When Mary wanted a new car, she had to save up a year.(Mary)
It ………………………………. save up for a new car.
74. They are letting David out of hospital next week. (released)
David …………………………. hospital next week.
75. “Did you leave a tip for the water?” I asked.(he)
I asked my father …………………………. .
76. “Why don’t you wait by the telephone box, Brenda?’ said Leslie (Brenda)
Leslie suggested …………………….. by the telephone box.
77. All the witnesses said that the accident was my fault.( blame)
All the witnesses said that ………………………. the accident. I was to blame for
78. I’m sorry I missed Professor Baker’s lecture.( attended)
I’m sorry not ………………………… . to have attended
79. We couldn’t find George anywhere. (found)
George was …………………………….. . no where to be found
80. That’s a lovely new dress , Jean”, said her mother. (her)
Jean’s mother complimented …………………………… .
ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 3
NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 180 phút
A. LISTENING
1
2
3
4
5
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A. essential B. informant C. resistance D. instant
7. A. father B. healthy C. other D. another
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
8. A . parti l rcu a B . equi ent
pm C . iden tify D . 
mi racl e
9. A . com pl ete B . com m and C . com m on D . 
com m uni ty
10. A . j rna l
ou B . m our ng
ni C . cal um
ci D . 
al though
C . GRAMM AR  AND VO CABULARY


I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11. I won’t ____ these excuses any longer! I demand to see the manager.
A. put up with B. put off again C. put up for D. put 
off with
12. I never ___ any experience of living in the country.
A. had B. wished C. done D. made
13. Many elderly people have to live on the money they ___ when they 
were working.
A. laid up B. put back C. set up D. put 
aside
14. According to a recent survey, most people are on good ___ with 
their neighbors.
A. relations B. relationships C. acquaintance
D. terms
15. We must comply ___ the request.
A. in B. at C. on
D. with
16. It is believed ____ causes insomnia.
A. too  much caffeine B. that too much caffeine C. it is 
too much caffeine D. too much caffeine that
17. Mr. Harrison is ___ he owns many palaces.
A . so a ri  m an that
ch B . such an ri  m an that C . such a ri  m an 
ch ch
that D . that so ri  a m an ch
18. G oddard devel  the  first  rocket ____  faste r  than sound.
op
A . fl i g
y n B. to fly C. flew D. has 
flown
19. ________ continental crust older than 200 million years.
A. It is nowhere the  B. Nowhere is the  C. Is nowhere the
D. Is the nowhere 
20. I’ll offer it to Tom. ___________, he may not want it.
A. Even though B. As C. When D. However
II. Give the correct form of the words in brackets. ­Luyen Tu­page 44
21. This screw needs ____ . (TIGHT)   tightening
22. Scientists consider it ___ that gods create volcanic eruptions. 
(BELIEVE)  unbelievable 
23. We brought back several carved ___ statues from our holiday in 
Africa. (WOOD) wooden
24. The accommodation was ___ and comfortable. (SPACE) spacious
25. There’s no easy ___ to this problem. (SOLVE) solution
26. His hands were wet and ___. (SLIP) slippery
27. We were lucky enough to get tickets for the first ___ of the hit 
musical. (PERFORM) performance
28. What she did was so ___ that I can’t hardly describe it.(SHOCK) 
shocking 
29. She was shocked by the ___ that he was already married. (REVEAL) 
revelation
30. The palace is closed for ____ work. (RESTORE) restoration
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting 
Cac dang TN TA NC ­page 235
31. Geochemistry includes the study of(A) the movement of elements(B) from one place to another as a(C)
result of process chemical(D).
32. Wind is the motion that occurs(A) when lighter(B) air rises and cools(C) heavier replaces it.
33. Oceans of the world exerts(A) strong influences on(B) the weather over(C) the Earth’s surface(D).
34. Kiwi birds search(A) the ground with the(B) bill for insects(C), worms and snails to eat(D).
35. They are(A) going to have to(B) leave soon(C), and so do(D) we.
36. All the students(A) are(B) looking forward spending(C) their free time relaxing(D) in the sun this
summer.
37. If protect(A), a solar(B) cell lasts(C) for a long time and is a good source of(D) energy.
38. The growth rate(A) of the Pacific Rim countries is five times(B) fast as comparable(C) areas during(D)
the Industrial Revolution.
39. Drug abuse have(A) become one of(B) America’s most(C) serious social problems(D).
40. In 1903, when(A) Wright brothers announced they had 
invented(B) a flying machine, his(C)news was generally(D) ignored.
D. READING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence.
Cac dang TN TA NC ­page 242
The most difficult task confronting us, in any period when there is a marked (41) …of social
power, is the complicated process of revaluation of the (42) ..... tradition. The common language, because
in itself it is so (43) ….. to this matter, provides an excellent instance. It is clearly of (44) ….. importance
to a culture that its common language should not (45)….. in strength, richness and flexibility; that it should
further, be adequate -to express new experience, and to (46).................. change. But a language like
English is still evolving, and great (47) .... can be done to it by the imposition of crude categories of class.
It is obvious that (48)…...... the development in the nineteenth century, of the new definition of “standard
English”. particular uses of the common language have been taken and (49)..........for the purposes of class
distinction. Yet the dialect which is normally (50).................. with standard English has no necessary
(51).................. over other dialects. Some of its grammatical elements have a common importance,
(52)........... not all of them. On the other hand, certain selected sounds have been given an authority which
(53)......... from no known law of language but simply from the (54)........... that they are (55) …..made by
persons who, for other reasons, possess social and economic influence.
41. A. shift B. alternative C. switch D. 
conversion
42. A. born B. innate C. inherited D. handed
43. A. influential B. powerful C. able D. 
crucial
44. A. positive B. crushing C. valuable
D. vital
45. A. decrease B. decline C. drop D. 
slip
46. A. notify B. clarify C. illustrate D. 
exhibit
47.A. drawback B. disadvantage C. harm D. curse
48. A. since B. for C. when D. as
49. A. abused B. overused C. worn D. torn
50. A. parallel B. matched C. equated
D. equal
51.A. excellence B. good C. rightness D. 
superiority
52.A. but B. and C. either D. still
53. A. derives B. excludes C. inherits D. 
deprive
54. A. idea B. fact C. belief D. theory
55.A. daily B. traditionally C. habitually
D. practically
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each blank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them.
DIALECTS
                            about             difference        words  
write                use           
                         within             part            spoken  
variation           thing
Language have dialects. A dialect is a (56) ____ of a language. 
This means that there are differences (57) ___ a language. For example, 
French is spoken in Pairs. There is a slightly different French in 
Canada. The French spoken in Africa is different. However, speakers of 
these three dialects can understand each other. Usually, a dialect is a 
variety of a language that other speakers of the language can 
understand; dialects are usually mutually intelligible. 
Not all dialects of Chinese are mutually intelligible. Chinese has 
many dialects that speakers of Mandarin and Cantonese cannot 
communicate with each other in the (58) ___  language. To communicate 
they must write to each other or use a second language. Still, these 
two Chinese languages are dialects because China is one country and one 
culture with one language.
The differences between American English and British English are 
not as great as the differences in Chinese dialects. Two of the 
differences between American English and British English are vocabulary 
and spelling. In American we say elevator, truck and apartment. The 
British say lift, lorry and flat. Another difference is spelling. In 
American English we (59) ___ honor, meter, and realize. In British 
English these words are honour, metre ,and realise.
Dialects are an interesting (60) ___ of language study. All 
languages have dialects. Usually speakers of one dialect  can 
understand another speakers of another dialect.
III. Read the passage and choose the correct answer.
     Children who appear to be intelligent and have normal sight and 
hearing may nevertheless have learning disabilities such as dyslexia, 
difficulty in reading; dysgraphia, difficulty in writing; dyscalculia, 
difficulty with numbers; and auditory­ memory problems that prevent 
the child from remembering what has just been said. Considered an 
“invisible” handicap, such learning disabilities can be detected by 
alert parents before the children go to school. If a child at about 
thirty months is not developing normal language skills, something 
amiss. A child who cannot do puzzles or put pegs in holes lack 
perceptual­ motor skills. Kindergartners should recognize the ABCs. 
First­ graders may commonly reverse their letters, writing a  d for a 
b, but if they are still doing this at the start of the second grade, 
they should be tested for learning disabilities. Proper and early 
treatment is essential. 
61. The author’s intent in this selection is to ___.
A. describe the various types of learning disabilities
B. explain why some children have dyslexia.
C. warn parents of the signs of learning disabilities
D. describe kindergartner’s skills 
62. The selection would most likely appear in ___.
A. health book B. parents’ magazine C. medical journal D. 
college yearbook
63. A child who can’t remember a long question might be___.
A. dyslexia B. dysgraphia C. auditory­memory problem D. 
hyperactivity
64. The author emphasizes the need for___.
A. listening to children B. more learning centers to help the 
disabled
C. trained personnel to prevent learning disabilities
D. early detection of learning disabilities
65. A child who reads from right to left may have ___.
A. a poor diet B. poor vision C. inadequate food D. dyslexia
E. WRITING
I. A, B, C and D are four sentences which are written using the given 
words. Choose the most appropriate sentence. Cac dang TN TA NC ­page 237
66. salesman/ try/ talk/me  buy/ car 
A. The salesman tried to talk to me into buying the car. 
B. The salesman tried to talk me buying the car. 
C. I bought the car because the salesman tried it a talk. 
D. The salesman tried to talk me into buying the car.
67.  Marie Curie  first scientist/ win two Nobel Prize/ science 
A. Marie Curie won two Nobel prizes and the first scientist in science. 
B. Marie Curie was the first scientist to win two Nobel Prizes in 
science
C. Marie Curie was the first scientist winning two Nobel Prize in science.
D. Marie Curie became the first scientist who won two Nobel Prize about science.
68. Their insomnia/ not cause/ high altitude/ excitement
A. Their insomnia was not the cause of the high altitude but of excitement.
B. Their insomnia was not caused from the high altitude but also from excitement.
C. The high altitude and excitement was not caused their insomnia.
D. Their insomnia was not caused by the high altitude but by excitement.
69. fact/ she/ work/ long hours/ spend/ a lot / time/ family
A. In spite of the fact that she works long hours, she spends a lot of time with her family.
B. In fact, she works long hours, and spending a lot of time with her family.
C. Although the fact that she works long hours, she spends a lot of time with her family.
D. The fact that she works long hours makes her spends? lot of time 'with her family.
70. build/ hand/ car/ superb condition
A. Building by hand , the car is in a superb condition.
B. Having been built by hand, the car is in superb condition
C. When built by hand, people put the car in superb condition.
D. As built by hand, the car was superb condition.
71. There/ twice/ work /do.
A. There is twice as much work to do.
B. There is twice work to do.
C. There is twice much work to be done.
D. There are twice as work to do.
72. new regulation/ effect/ no/ extensions/ give.
A. The new regulation effect as no more extensions will be given.
B. As the new regulation in effect, no more extensions will be given.
C. After the new regulation goes into effect, no more extensions will be given.
D. Because of the new regulation, the effects of no extensions will be given.
73. national parks/ United States/ Yellowstone/ most/ visit.
A. The national parks in the United States such as Yellowstone most visited.
B. Of all the national parks in the United States, Yellowstone is the most visited.
C. Of all the national parks in the United States, Yellowstone is most visited.
D. The national parks in the United States like Yellowstone are most people visit.
74. sooner/ we arrive/ music / start.
A. No sooner we arrived than the music started.
B. No sooner did we arrive than the music started.
C. The sooner we arrived when the music started.
D. No sooner did we arrive when the music started.
75. Half/ members/ we / expect/ show/ last meeting.
A. Half the members as we expected were shown up at the last meeting.
B. We expected half of the members show at the last meeting.
C. The show at the last meeting was half of the members we expected.
D. Half of the members we expected showed up at the last meeting.
II. Finish each of the following sentence  in such a way that it means 
exactly the same as the sentence printed before it. Luyen Viet Cau ­page 
124
76. Joan eats very little so as not to put on weight.
Joan eats very little because ………………………………. .
77. On arrival at the shop, the goods are inspected carefully.
When the goods……………………
78. Laurence hasn’t seen Peter since he left for Japan.
Laurence last ………………..
79. Peter said he wasn’t feeling very well.
Peter said, “ …………………………….. .”
80. John is fat because he eats so many chips.
If ……………………………..
81. “ You should take more exercise, Mr. Robert,” the doctor said, “ if you want to lose weight.”
The doctor advised…………………………………..
82. Collecting dolls from foreign countries is one of Janet’s interest.
Janet is ………………………………..
83. George is not nearly as energetic as he used to be.
George used ……………………………..
84. If Joe doesn’t change his way, he will end up in prison.
Unless ……………………………………………
85. The boy’s very pleased to be going away on holiday soon.
The boy’s looking…………………………………
III. Complete the sentences using the cues ­ Luyen Viet page 56
Dear Mr. Salt,
81. I / very interested/ read/ your article/ global warming/ the 
newspaper.
82. I / afraid/ I not agree/ you/ number/ points.
83. Firstly/ you say/ some/ scientists/ not believe / theory.
84. Who/ be/ these scientists?/ I/ never/ hear then.
85. Secondly/ it/ not true/ global warming/ receive/ too/ much/ 
publicity.
86. On/ contrary/ we/ need/  make/ public/ aware/ such danger.
87. We/ must/ all put/ pressure/ authorities/ if / we/ want/ something/ 
do
88. Lastly/ you/ seem/ suggest/ do/ nothing/ case/ scientist/ wrong.
89. Well/ if/ they / right/ it / too late/ by/ time we/ find out.
Yours truly,
Dr Pepper




EXTRA EXERCISES - September 1st , 2008
I. Sentence transformation :Finish each of the following sentence in such a way that it means exactly
the same as the sentence printed before it.
1. I had expected the weather to be worse. => The weather was not……………………………… .
2. The train couldn’t run because of the storm. => The storm …………………………………….. .
3. I didn’t arrive in time to see her. => I wasn’t early …………………………………………. .
4. I’m sorry I was rude to you yesterday. => I apologise ………………………………………… .
5. I didn’t hurry, so I missed the train. => If ………………………………………….. .
6. Mary is the most talented student in my school. => No student …………………………….. .
7. The furniture was so expensive that I didn’t buy it. => The furniture was too ……………………… .
8. He learnt to drive when he was eighteen. => He has …………………………….. .
9. I would like you to help me to put the chairs away. => Do you mind………………… .
10. He would prefer you to pay him immediately. => He’d rather ………………………….. .
11. An up-to-date visa is necessary for Andorra. => You’ll ………………………………….. .
12. “Why don’t you put a better lock on the door, Barry?” said John => John suggested ……. .
13. I haven’t eaten this kind of food before. => This is the first ……………………. .
14. The architect has drawn plans for an extension to the house. => Plans ……………………… .
15. In Stratford -on- Avon we saw Shakespeare’s birthplace. => We saw the house ……………….. .
16. It isn’t necessary for you to finish by Friday. => You ……………………………………………… .
17. It is essential that Professor John Brown is met at the airport. => Professor John Brown …………. .
18. Are you sure that jacket is the right size for you? => Does that jacket …………………………. .
19. I gave Ted the message, but he already knew about it. => I needn’t …………………………. .
20. He is a fascinating lecturer because he knows a lot about his subject. => His wide knowledge …….. .
II. WORD FORMS
1. Heavy smoking makes him ________. ( breath)
2. I have only a limited ______________ of computer programming. ( know)
3. You cannot _____ about the effects of the drug from the cases of one or two patients. (general)
4. Japanese cars are known for their _____. (rely).
5. He was always _____ to his father’s wishes. (obey)
6. Most of the students are making good progress but Jeremy seems a ___ case. ( hope).
7. We were ____ by what we saw. (horror)
8. They left the house in a ___ mess. (fright)
9. The children were surprised at the sudden ___ of their teacher. (enter)
10. You are not ___ to unemployment benefit if you have never worked. (title)
11. They all cheered ___ as their team came out. ( enthusiasm)
12. Finally a ___ is brought about between the two sides( reconcile)
13. Their office equipment needs to be ___ . ( modern)
14. He will not benefit ____ from the deal. ( finance)
15. The inquiry ___ was of her handling of the affair. ( criticize)
16. Her case was ____ argued. ( convince)
17. I don’t find him very ___. (communicate)
18. I always more ____ at night. ( care)
19. My colleagues are very pleasant , but the manager is a little ___. (friend)
20. It seems ___ to change the time so often . ( logic)
III. WRITING: Complete the letter using the words given
Dear Carol,
81. Thank you very much/ invitation/ spend/ three weeks/ August / you/ your family/ Scotland.
82. I / love/ come/ unfortunately/ I / be/ unable/accept.
83. My cousins, / live/ Canada,/ stay/ us/ August 3rd / August 18th
84. As it/ be/ first visit/ this country, / I plan/ show/ them around.
85. it/ be/ possible/ visit you/ September/ instead?
86. I certainly/ need/ rest/ after/ cousins/ go back/ Canada.
87. Please tell/ September /be convenient.
88. I / look forward/ see you all again.




1. Anthropologists agree(A) that our primitive ancestors(B) who inhabited the tropics probably have(C)
natural protection against(D) the sun.
2. A good exercise program helps teach(A) people to avoid(B) the habits that might shorten(C) the(D)
lives.
3. A thunder(A) usually follow lightning by five seconds(B) for every mile(C) between(D) the flash and the
observer.
4. Forgery, in law, is the fabrication or altering(A) of a written(B) document with(C) the intent to deceive
or defraud(D).
5. During the first half of the 19th century, immigrants(A) to the United States were predominant(B) from
Western Europe; after the Civil War, however, new arrivals came mainly from(C) Eastern and Southern
Europe, as well as(D)from Asia.
6. Bill Gates built his microcomputer software company(A) into one of the largest in the nation(B), and in
doing so (C)became one of the country’s wealthiest and most respected man(D).
7. With his many theories, Albert Einstein did(A) a great impact on physics, so much so(B) that he is often
called(C) the greatest physicist of all(D) time.
8. Since rats are destructive(A) and may carry(B) diseases, therefore many(C) cities try to exterminate
them(D).
9. In that age(A) of computer, it is(B) difficult to imagine how tedious the(C) work of accountants and
clerks must have been(D) in the past.
10. Made up of more than(A) 150 member countries, the organization known(B) as the United Nations
were(C) established after World War II to preserve(D) international peace and security.




EXTRA EXERCISES - September 4th , 2008
I. ERROR CORRECTION: Choose the underlined part that needs correcting
1. The dense Belgian fogs, like the most(A) inland fogs, are caused 
by(B) the cooling of humid surface air(C) to a relatively(D) low 
temperature.
2. Most bothersome flies belong to(A) the family Sarcophagidae and are 
popular known(B) as flesh flies because(C) the larvae feed on(D) the 
flash.
3. Dinosaurs were(A) just beginning(B) to establish(C) them(D) 200 
million years ago.
4. If unwanted pet turtles are unleashed(A) into the wild(B), many will 
die and those which(C) exist will threaten the lives of native plants 
and animals(D).
5. Close to(A) 73 percentage(B) of the United States’ population is 
concentrated(C) in metropolitan areas, and more than(D) half the 
population live in the South and West.  
6. Among(A) the most remarkable eyes are those of the dragonfly(B); for 
this insect(C) has compound eyes make up(D) of tiny eyes.
7. Our civilization is commonplace(A) to us that(B) rarely we stop(C) 
to think about its complexity(D).
8. Between(A) mountains and the plateau lies(B) the great Valley, which 
is rich in(C) fertile crop lands and apples orchards(D).
9. During World War II(A), many Eskimos served in the Army or Navy(B); 
another(C) worked on all field or supplied meat to the armed force(D).
10. Every city in the United States(A) has traffic(B) problems because 
the amount(C) of cars on American streets (D)and highways is 
increasingly every year.
II. WORD FORMS
1. He doesn't know much about the subject, but he IS very (ENTHUSIASM)
2. The charity is totally __ upon money from the public. (DEPEND)
3. The bank has been very __ in helping me sort out my late husband's
finances. (COOPERATE)
4. Is military service __ in your country? (COMPEL)
5. It was __ of you not to offer her a drink. (HOSPITABLE)
6. The carpet is available in various __ . (WIDE)
7. The plane grounded because of poor __ . (VISIBLE)
8. He resigned for a __ of reasons. (VARIOUS)
9. He wrote so many __ sentences in his essay. (GRAMMAR)
10. They daren't leave their children for even a moment. (ATTEND)
11. On a __ day we receive about fifty letters. (TYPE)
12.They had a large __ over the other party at the last election. (MAJOR)
13. __ , he survived the crash without injury. (MIRACLE)
14. He is very generous and everyone admires his __ . (SELF)
15. He wrote a __ letter to me. (THREAT)
16. He was enormously __ when my father died. (SYMPATHY)
17. They witnessed the miraculous __ of some people in the air crash.
(SURVIVE)
18. Help is immediately sent to the __ of the earthquake. (SURVIVE)
19. The police appealed to the crowd for _______. (RESTRAIN)
20. To be honest, I find the film rather __ . (OFFEND)
III. WRITING: Complete the sentences using the cues 
Dear Mr. Salt,
81. I / very interested/ read/ your article/ global warming/ the 
newspaper.
82. I / afraid/ I not agree/ you/ number/ points.
83. Firstly/ you say/ some/ scientists/ not believe / theory.
84. Who/ be/ these scientists?/ I/ never/ hear then.
85. Secondly/ it/ not true/ global warming/ receive/ too/ much/ 
publicity.
86. On/ contrary/ we/ need/  make/ public/ aware/ such danger.
87. We/ must/ all put/ pressure/ authorities/ if / we/ want/ something/ 
do
88. Lastly/ you/ seem/ suggest/ do/ nothing/ case/ scientist/ wrong.
89. Well/ if/ they / right/ it / too late/ by/ time we/ find out.
Yours truly,
Dr Pepper
IV. READING
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for each lank. There are more
words than blanks, so you don’t need all of them.
INSURANCE PREMIUMS AND PROBABILITY
knows collect calculate age charge
protection chance profit insures company
Insurance is based on probability or odds. The (1) ___ of something happening is it probability. For
example, insurance companies (2) ___statistics which show how many people dies at what (3) ___ each
year or how many fires there are each year. The insurance company uses these statistics to (4) ___
insurance premiums. Premiums are the amount of money that an individual or business pays for insurance.
Here is an example of how the (6) ___ calculates the premiums. It (7) ___ that 2 percent of the
people who are 50 years old will die next year. If the company (8) ___ 1,000 people who are 50 years old,
that know that 20 will die. If the twenty people are insured for $100,000 each, then the company must pay
$2,000,000. Therefore, they will (9) ___ the 1,000 insured people $2,000,000 plus the costs and (10) ___
for the company. This is a very simple example, but all insurance premiums are based on the probability or
odds of something happening.
ELECTRONIC FUNDS TRANSFER
bills buys employees employer carry deposit
customer system pay receives bank withdraw
In the future, machines will take the place of many bank tellers. A new (1) ___, electronic funds
transfer (EFT) allows the bank or the (2) ___ to move money from one account to another. For example, a
worker (3) ___ her money paycheck, her salary. Her (4) ___, the company that she works for, can (5) ___
her salary into the checking account directly. She does not have to go to the (6) ___. Her bank can also pay
her monthly (7) ___: the telephone, the water, the gas, and the electricity. It will also be possible for her to
pay for food at the supermarket by EFT. The supermarket will automatically (8) ___ money from her
account at the bank to pay for the food that she (9) ___.
Some employees already deposit their (10) ___ checks in the bank directly. Maybe, in the future,
people will not (11) ___ money, and machines will (12) ___ for everything.
IV. WRITING: Rewrite the sentence using the word in the blanks. These words must not be altered
in any way.
1. It would be difficult for me to finish the work by the weekend. (difficulty)
I ………………. the work by the weekend.
2. Harry’s home is still in Spain, is it? (lives)
Harry ……………… he?
3. When Sandra walked out of the meeting, she didn’t say goodbye to anyone. (without)
Sandra left ……….. goodbye to anyone.
4. You can borrow my bike if you are in a hurry. (mind)
I ……….. you my bike if you are in a hurry.
5. Angus rarely takes a holiday. (rare)
It ……….. take a holiday.
6. we lost the game because of my mistake. (fault)
It was …….. win the game.
7. Are you planning to do anything on Saturday? (plans)
Do ………… Saturday?
8. Tim looks nothing like his father. (take)
Tim …………… his father at all.
9. The film I saw last week was better than this one. (good)
This film ………………….. the one I saw last week.
10. I regret giving Dennis my phone number. (Dennis)
I wish ……………………….. my phone number.




ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 4 NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING:
Listen and choose the correct answer for each question
1. May Balls are organized ___.
A. in June B. in May C. on Saturday D. August
2. At a May Ball, students often wear ___.
A. diner jackets and bow ties B. old dresses C. jeans and T-shirts D. All of the
above
3. What is “ The Bath”?
A. A public house B. A student public bathing place C. The name of a river D. A rowing
competition
4. In “ The Bumps” , each boat tries to___.
A. get wet B. overtake their competitors C. go along the river D. bump into
other boats
5. Maypole is an English traditional dance often held in ___.
A. the city B. the countryside C. all parts of England D. winter
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A. Ch i s tmas
r ch
B. me anic C. ma inech
D. chronology
7. A. encounter B. enter C. enlarge D. entrust
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
8. A. amount B. metal C. intend D. 
opinion
9. A. utterance B. attendance C. performance
D. reluctance
10. A. support B. colleague C. bilingual
D. evaluate
C. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11. The police finally arrested the ___ criminal. 
A. famous B. renowned C. respectable D. 
notor i ous
12. Warmth, moisture , and oxygen are three necessary requi rements ___
most seedl ings .
A. can cul t i va te B. for cul t i va te C. as cul t i va te
D. for cul t i va t i ng
13. She ___ for los t t ime by studying at weekends.
A. got up B. put in C. set about D. made up
14. Your wish coinc ided ___ mine in th i s si tuat i on .
A. to B. with C. with in D. on
15. ____ in front of a camera lens changes the color of the l i gh t that
reaches the f i lm.
A. Placed a f i l t e r B. A f i l t e r is placed C. A f i l t e r placed D.
When a f i l t e r placed
16. Sound comes in waves, and the higher the f requency, _____ .
A. higher i s the pi tch B. the pi tch i s higher C. the higher the
pi tch D. pi tch i s the higher
17. She was too far away, so she ___ you.
A. mustn’ t see B. hasn’ t seen C. couldn’ t have seen
D. hadn’t seen
18. Out ___ f rom i t s t iny cage.
A. did the bird f l y B. f l y the bird C. the bird f l ew
D. f l ew the bi rd
19. I t sounds l i ke something wrong with the car ’ s engine. ____ , we’d
better take i t to the garage immediate ly .
A. Otherwise B. Without i t C. I f not D. I f so
20. No matter ___ hard he tr i e s , he never seems ___ to do the work
sat i s f ac to r i l y .
A. what/ab le B. how/ able C. when/enable D.
how/enable
II. Give the correct form of the words in brackets.
21. These quantities are ____ for the order of orders received. (suf f i c i en t )
22. I’m not saying he is ___, but he is not very good with money. 
(honest )
23. The ___ she gave last night was marvelous. (perform)
24. She has one of the biggest ___ in Britain. ( col l ec t )
25. They managed to find three miners who were still ___ three days 
after the underground explosion.( l i ve )
26. Cats are supposed to have nice ___. (l i ve ) lives
27. “ Look after your mother,” were his ___ words. (die ) dying
28. He claimed that his ___ had caused him to become a criminal.( br ing
up) upbringing
29. It was a difficult ___ and she almost lost the baby. (pregnant )
30. The government had promised to deal with the problems of ___ among 
young people. (employ)
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting 
31. D ryi (A ) f
ng oods by m eans( ) of sol r  energy i  a(C ) anci t process 
B a s en
appli (D ) w herever f
ed ood  and cli ati  cond i on s  m ake it  possi l .   
m c ti b e
32. B ill  G ates built  hi  m i s crocom put er softw are  com pany( ) i to  one of 
A n
the  l rgest  i  the  nati (B ), and i
a n on n
 doi  so (C )becam e one of the  country ’s  w eal i
ng th est  and m ost respected  
m an( ).
D
33. The Concorde can fl  across(A ) the  A tl tic  w i
y an thout(B ) refue li g  
n
and carry i (C ) 11 tons of fre i t ( ).
ng gh D
34. Most babies wi l l grow up to be as cleverer as thei r parents .
35. I t should not be assume(A) that the lower the(B) price , the
happier(C) the buyer(D) .
36. One out(A) of every(B) eight bal l oon in(C) the world are
launched(D) at Albuquerque, New Mexico.
37. Anyone reproducing(A) copyr ighted works without permiss ion of the
holders of the copyr ights are(B) breaking(C) the law(D).
38. America ’ s f i r s t satel l i te (A) exploded before(B) i t had risen(C)
three and a hal f feet(D) of f the ground.
39. With(A) animals both(B) humans, chewing(C) helps rel ieve(D)
tens ion .
40. Anthropolog i s t s agree(A) that our primit ive ancestors(B) who
inhabi ted the trop i cs probably have(C) natura l protect i on against(D)
the sun. .
D. READING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence.
If you are an environmentalist, plastic is a word you tend to say 
with a sneer or snarl. It has become a symbol of our wasteful, throw­
away society. But there seems little(41) that it is here to stay, and 
the truth is, of course, that plastics have brought enormous (42) 
___,even environmental ones. It is not really the plastics themselves 
that are the environmental (43) ___ ­ it’s the way society chooses to 
use and (44) ___ them.
Almost al of the 50 or so different kinds of modern plastics are 
made from oil, gas , or coal ­nonrenewable natural (45) ___. We (46) 
___ well over three million tons of the stuff in Britain each year and 
sooner or later, most of its is thrown away. A high (47) ___ of our 
annual consumption is in the (48) ___ of packaging, and this (49) ___ 
about seven percent by weight of our domestic (50) ___. Almost all of 
it could be recycled, but very little of it is, though the plastic 
recycling (51) ___ is growing fast.
The plastics themselves are extremely energy­rich , they have a 
higher caloric (52) ___ than coal and one (53) ___ of “recovery” 
strongly (54) ___ by the plastic manufacturers is the (55) ___ of waste 
plastic into fuel.
41. A. evidence B. concern C. doubt D. 
likelihood
42. A. pleasures B. benefits  C. savings D. 
profits
43. A. poison B. disaster C. disadvantage D. 
evil
44. A. dispose B. store C. endanger D. abuse
45. A. resources B. processes C. products D. 
fuels
46. A. remove B. import C. consign D. consume
47. A. portion B. amount C. proportion D. rate

48. A. way B. kind C. form D. type
49. A. takes B. makes C. carries D. 
constitutes
50. A. refuse B. goods C. requirement s D. rubble
51. A. manufacture B. plant C. factory D. industry 
52. A. degree B. value C. demand D. effect
53. A . m echani sm B . m easure C . m ethod D . m edi um
54. A . desi red B . argued C . favored D . 
presented
55. A . conversi on B . m el ng
ti C . change D . 
rep lacem ent
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each blank. There are more words than blanks, so you don’t need all of them.

  operations                  automatic  
counterparts          similarly        
 microcomputer            components  
partners                    unlike
INDUSTRIAL ROBOTS
One step beyond automated machines is the industrial robot, the 
heart and brain of which is the (56) ___. (57) ___ most automated 
machines, industrial robots can be programmed to do a variety of tasks 
that are usually accomplished by human factory workers. Like their 
human (58) ___, industrial robots can be switched from one job to 
another and can be programmed to handle new tasks. Thus far, robots 
have found their greatest use in assembling (59) ___. However, they are 
swiftly branching from basic assembly (60) ___ to construction and 
mining, and their most glamorous use of all, the exploration of oceans 
and outer space. 
III. Read the passage and choose the correct answer.
The food we eat seems to have profound effects on our health. 
Although science has made enormous steps in making food more fit to 
eat, it has, at the same time, made many foods unfit to eat. Some 
research has shown that perhaps eighty percent of all human illnesses 
are related to diet and forty percent of cancer is related to the diet 
as well., especially cancer of the colon. People of different cultures 
are more prone to contract certain illnesses because of the 
characteristic foods they consume. 
That food is related to illness is not a new discovery. In 1945, 
government researchers realized that nitrates and nitrites (commonly 
used to preserve color in meat) as well as other food additives caused 
cancer. Yet, these carcinogenic additives  remain in our food, and it 
becomes more difficult all the time to know which ingredients on the 
packaging labels of processed food are helpful or harmful. 
The additives that we eat are not all so direct. Farmers often 
give penicillin to cattle and poultry, and because of this, penicillin 
has been found in the milk of treated cows.
Sometimes similar drugs are administered to animals not for 
medicinal purposes, but for financial reasons. The farmers are simply 
trying to fatten the animals in order to obtain a higher price on the 
market. Although the Food and Drug Administration (FDA) has tried 
repeatedly to control these procedures, the practices continue.
A healthy diet is directly related to good health. Often we are 
unaware of detrimental substances we ingest. Sometimes well­meaning 
farmers or others who do not realize the consequences add these 
substances to food without our knowledge. 
61. How has science done a disservice to people?
A. Because of science, disease caused by contaminated food has been 
virtually eradicated.
B. It caused a lack of information concerning the value of food.
C. As a resu lt  of sci tific  i te rven ti ,  som e potenti lly  har f l 
en n on a m u
substances have been added to  our food .
D . The sci tists  have preserved  the  col r  of m eats, but not of 
en o
vegetab les.  
62. The w ord “ prone” is nearest in meaning to ___.
A. supine B. unlikely C. healthy D. predisposed
63. What are nitrates used for?
A. They preserve flavor in packaged foods. B. They preserve the 
colour of meat.
C. They are the objects of research. D. They cause the 
animals to become fatter.
64. FDA means ___.
A. Food Direct Additives B. Final Difficult Analysis
C. Food and Drug Administration D. Federal Dairy Additives 
65. The word “ these” refers to __.
A. meats B. colors C. researchers D. nitrates and 
nitrites
66. The word “ carcinogenic” is closest in meaning to ___.
A. trouble­making B. color­retaining C. money­making D. 
cancer­causing
67. Al of the following statements are true except___.
A. Drugs are always given to animals for medical reasons.
B. Some of the additives in our food are added to the food itself and 
some are given to the living animals.
C. researchers have known about the potential hazards of food additives 
for more than forty­five years.
D. food may cause forty percent of the cancer in the world.
68. The word “additives” is closest in meaning to ___.
A. added substances B. dangerous substances C. natural substances 
D. benign substances
69. What is the best title for this passage?
A. Harmful and Harmless Substances in Food. B. Improving Health 
through a Natural Diet.
C. The Food You Eat Can Affect Your Health. D. Avoiding Injurious 
Substances in Food.
70. The word “ fit” is closest in meaning to ___.
A. athletic B. suitable C. tasty D. adaptable
E. WRITING
I. A, B, C and D are four sentences which are written using the given 
words. Choose the most appropriate sentence.
71. see/ telescope/ planets/ take/ new appearance.
A. Sees through a telescope, the planets take up a new appearance.
B. Seen through a telescope, the planets take on a new appearance.
C. Seeing through a telescope, the planets take after a new appearance.
D. To see for a telescope, the planets take on a new appearance.
72. some people/ believe/ humans/ never/ use/ natural resources/ Earth.
A. Some people believe that humans will never use away the natural 
resources of Earth.
B. Some people are believed to be humans will never use up the natural 
resources of Earth. 
C. Some people believe that humans will be never used up the natural 
resources of Earth. 
D. Some people believe that humans will never use up the natural 
resources of Earth .
73. conditions/ necessary/ completion/ this project/ not meet.
A. The conditions necessary for the completion of this project have not 
been met.
B. The conditions necessary for the completion of this project have not 
met.
C. The conditions necessary of completion of this project have not been 
met.
D. The conditions necessary for completion of this project were not 
met.
74. first step/ scientific research/ decide/ gather/ data.
A. The first step in a scientific research is to decide gathering data.
B. The first step to do scientific research decides to gather data.
C. The first step of scientific research is to decide how to gather 
data.
D. The first step to gather data is decided scientific research.
75. there/ no trace/ poison/ coffee/ chemist/ analyze.
A. There was no trace for poison of the coffee the chemist analysed.
B. There were no traces in poison of the coffee the chemist was 
analysed.
C. There was no trace of poison in the coffee the chemist analysed.
D. There was no trace of poison in the coffee the chemist has been 
analyzed.
II. Finish each of the following sentence  in such a way that it means 
exactly the same as the sentence printed before it.
76. We were late because it rained heavily.
=> But for……………………………… .
77. We’ll stop now unless you have any further questions.
=> Provided you have no more question / don’t have any more question …………….. .
78. I don’t really like her, even though I admire her achievements
=> Much …………….. .
79. I dislike it when people criticize me unfairly.
=> I object to people criticizing me / my being unfairly criticized ……………………………. .
80. I only recognized him when he came into the light.
=> Not until ………………………
81. John only understood very little of what the teacher said. => John could hardly ………………. .
82. Unless someone has a key, we can’t get into the house. => We can only ……………………… .
83. I’m sure you didn’t lock the front door. Here is the key. =>You can’t …………………………..
84. “Bring your swimming things in case it’s sunny.” => He told …………………………….. .
85. Tim will be eighteen next week. => It is Tim’s…………………………… .
III. Essay
Write an essay (from 200 to 250 words) about the following topic:
The advantages and disadvantages of living in a big city.
ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 5 NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING: Listen to a talk about hobbies and fill in the blanks. Each blank needs ONE word
only.
The word hobby is a shortened (1) ____ of hobbyhorse, which has a decorated wooden framework
with an imitation horse’s head attached to it. Hobbies today include a vast range of activities. In this sense,
hobbies include games and sports, but they leave out purely spectator activities like watching television.
They also exclude
(2) ____ and work done to make a living. A hobby, like playing with a hobbyhorse, is an activity (3)___
from the ordinary (4) ____ of life. It should (5) ____ the use of creativity and imagination and bring the
reward of learning. Some hobbies bring monetary rewards as well.
B. PHONETICS
I. Choose the word whose bold part is pronounced differently from those of the others.
6. A. attraction B. construction C. congestion D. satisfaction
7. A. danger B. singer C. manager D. merger
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
8. A . garbage B . ensure C . stati on D . reason
9. A . envi ronm ent  B . electric ity C . popul onati D . 
ecotouri   sm
10. A . organ i ze B . encourage C . sati sfy D . 
operate
C . GRAMM AR  AND VO CABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11. You must forgive my ____ in these matters.
A. experience  B. inexperience C. unexperience D. 
imexperience
12. Vietnam was _____ nation to host SEA Games 22.
A. the B. a C. Ø D. one
13. The fire in our neighborhood last night burned down about 20 
houses. It’s ____ that the police were not informed in time.
A. unsuited B. inconvenient C. alarming D. 
regrettable 
14. Al though they had only been inv i t ed for lunch, they ____ unt i l
supper t ime.
A. stayed on B. stayed out C. stayed up D. 
stayed in 
15. What a ______!
A. new small nice car B. nice small new car C. new nice car, 
that is small D. car new nice and small
16. _______, we tried our best to complete it.
A. Difficult as the homework was B. Despite the homework was 
difficult
C. Thanks to the difficult homework D. As though the homework 
was difficult
17. The surface of the moon was shaped by meteorites ____ craters of 
all sizes.
A. that impact formed B. which forming C. whose impact 
formed D. are forming 
18. The Roman used central heating systems very much like _____.
A. those of today B. today’s do C. those they do
D. the systems which are now
19. This scientific theory ___ to be false.
A. had now proved B. has now proved C. has now been proved
D. had now been proved
20. Such ____ that he would stop at nothing.
A. his ambition was B. did his ambition C. does his ambition
D. was his ambition
II. Give the correct form of the words in brackets. Luyen tu 55
21. When did the toy come into ____? (EXIST)
22. A lot of toys encourage children’s ____. (IMAGINE)
23. He took the ____ to turn painting into a full­time career. (DECIDE)
24. He will be able to receive an ___ from a government agency. (ALLOW)
25. “Video recorders have ___ my life,” he said. (REVOLUTION)
26. It’s a ____ idea for children to learn a foreign language at an 
early age. (MARVEL) 
27. The newly­built cinema shows a ___ of films. (VARY)
28. The factory has provided cheaper ____ lately. (PRODUCE)
29. The technology of computer science is having a ___ effect on our 
lives. (DRAMA)
30. ____ is forcing employers to cut back the labour force. (COMPETE)
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting 
31. Because not f ood(A ) i  as nutritio u s(B )  for a baby as(C ) its  
s
m other’s  m i k, m any( ) w om en
l D  are  retu rn i  to  the  practi  of breast 
ng ce
feed i .
ng
32. There  are(A ) m any di ren t  w ays of com pari (B ) the  econom y of one 
ffe ng
nati  w i  those(C ) of another(D ).
on th
33. Until  di onds are  cut and poli
am shed (A ), they(B ) just  like  look(C ) 
sm all grey stones(D ).
34. I w i  I have(A ) a car. It  w oul (B ) ake life  so m uch( ) easi r(D ).
sh d m C e
35. W i ll(A )  you li (B )  som et i (C ) to  eat(D )?
ke h ng
36. Harvey never pays hi  bills(A )  on ti e(B ), and( ) hi  brother does 
s m C s
too(D ).
37. D r ug addi on  has(A ) resu lted  of(B ) m any destroyed (C ) careers,  and 
cti
expul on s(D ) from  school or coll
si ege .
38. The(A ) tra i  w as supposed(B ) arri i g (C )  at 11. , but it  w as an 
n v n 30
hour late(D) .
39. I don’ t l ike(A) people told(B) me(C) what to do(D).
40. For more than(A) 450 years , Mexico City has been the economic,
culture(B) , and pol i t i c a l center of the(C)Mexican people(D) .
D. READING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence.  BTNC 203
The point at which physical decline with age begins adversely to 
affect a driver’s capability has not yet been thoroughly studied. A 
survey of more than 3,000 road accidents in Michigan involving drivers 
aged over 55 showed that in eight out of ten (41) _____ it was a driver 
over the age of 71 who had (42) ___ collision by failing to yield, 
turning carelessly or changing lanes.
Older drivers are obviously more (43) ___ to injury in vehicle 
crashes, as well as being a potential higher (44) ___ through their own 
driving (45) ___.
Reactions (46) ___ in an emergency involves many different 
physical (47) ___ such as the production of the nerve impulse, 
perception of the signal, (48) ____ of response and transmission to the 
muscles.
Some of these (49) ___ more than others with age, but the overall 
effect increases the time it takes to respond for more (50)___ drivers.
Part of the aging process, however, does include the (51) ___ of 
experience, often in the subconscious, which triggers (52) ___ danger 
warnings than in younger drivers who have not experienced similar 
situations. 
This (53) ____ of judgment heightens the perception of risk and 
often (54) ___ older drivers to avoid a situation which might then (55) 
____ them to the test.
41. A. users B. points C. cases D. attempts
42. A. avoided B. prevented C. caused D. activated
43. A. likely B. susceptible C. possible D. common
44. A. degree B. chance C. factor D. risk
45. A. practice B. activity C. experience D. 
behavior 
46. A. period B. time C. process D. system 
47. A. events B. parts C. factors D. forms
48. A. choice B. suggestion  C. section D. 
preference 
49. A. improve B. deteriorate C. reduce D. increase
50. A. mature B. ancient C. older D. elderly
51. A. collection B. addition C. storage D. summary
52. A. sooner B. earlier C. former D. later
53.A. lack B. maturity C. absence D. strength
54. A. follows B. progresses C. leads D. pulls
55. A. fix B. force C. enable D. put
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each blank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them.
printing          interesting       value     vary       change  
important         plastic     values         precious       
MONEY
When  we think of money, we usually think of currency, or metal 
coi  and paper bills.  I  the  m oder
ns n n w orl , al ost every  country  and 
d m
every  person  uses coi  and paper m oney to  exchange f  other ob j
ns or ects  
of (56) ___. The si zes  and shapes of coi  are  di ren t  i  vari
ns ffe n ous  
countri s,  and the  si  and col  of paper m oney al  (57 ) ___. I  
e ze or so n
I i ,  f
nd a or exam pl e, som e coi  have square  si
ns des. I  J
n apan , som e coi   ns
have hol  i  the  centre . I  the  Uni
es n n ted  States, all  paper m oney i  the  
s
sam e si  and the  sam e col r;  onl  the  (58) ___on  the  bills  i  
ze ou y s
di ren t.
ffe
Until  the  t enti th  centu ry, m ost coi  w ere m ade of (59 ) ____l  
w e ns
m et s  such as gol  and sil r,  or they conta i  at l
al d ve n east  som e gol  or 
d
sil r.  By the  m i e  of the  t enti th  centu ry , all  coi  that w ere 
ve ddl w e ns
actua ll  bei  used had no gol  or sil r  and w ere m ade of l
y ng d ve ess  
expensi  m et s,  such as copper or al i
ve al um num .
Paper m oney has rep l aced  m et al m oney for m ost purposes, and now 
paper m oney i  bei  rep l
s ng aced  by paper checks, (60) ___  cred it  cards, 
and even el ectron i  m essages. If  th i   conti
c s nues, w e m ay soon fi  that 
nd
w e w i  not use m oney at all,  but on l  a seri  of num bers i  com put
ll y es n ers  
to  buy and sell  goods and serv i ces.
III. Read the passage and choose the correct answer. Olyimpic 247
There are many causes of headaches, and most people suffer them at 
some time or other. Although doctors have come a long way from the old 
days, when headaches were ascribed to evil spirits and treatments 
ranged from cutting out part of the skull to concoctions of cow brain 
and goat dung, they are still not sure what sets off headaches.
The most significant advance has been the acceptance that they are 
not the result of emotional stress. Until recently, many doctors 
thought that imbalances in the body’s systems were to blame, but 
experts now believe it is the brain itself. They point to 
malfunctioning chemicals, such as serotonin, whose job is to send 
messages to regulate the contraction and dilation of blood vessels in 
the brain.
Monosodium glutamate, a flavor enhancer used in Chinese cooking, 
can cause headaches in some people, as do many other common foods. Red 
wine, aged cheese, coffee, chocolate, nuts, and preserved meats contain 
nitrates, caffeine, and tyramine, chemicals that may produce pounding 
headaches. 
Even though the exact culprit has yet to be found, there are 
plenty of treatments for prevention or cure. Over­the­counter 
preparations such as aspirin are fine for treating the occasional 
headaches, but often exacerbate severe cases. Beta blockers, usually 
used for lowering blood pressure, seem to head off migraines. 
Antidepressants are effective, too. But doctors also recommend non­drug 
treatments such as relaxation techniques, which can be used in 
combination with medication, and diet modification, to cut out foods 
that cause attacks.
61. According to the passage, many years ago, one way doctors tried to 
cure headaches was by _____.
A. praying to spirits B. sacrificing cows and goats C. operating on 
the patient’s head D. writing prescriptions 
62. It is no longer believed that headaches are caused by ____.
A. emotional stress B. malfunctioning chemicals in the brain
C. certain kinds of foods D. contraction and dilation of blood 
vessels.
63. According to the passage, doctors now believe that headaches are 
re l ted  to  ____.
a
A . i bal
m ance i  the  body’  system s B . chem i s  i  the  bra i
n s cal n n C . 
em oti ona l stress D . hi  bl
gh ood  pressure
64. Accord i  to  the  passage, beta  bl
ng ockers  can be used to  ___.
A . treat m i i
gra nes   B . cause m i i
gra nes C . contract  bl ood  vesse ls
D . treat depressi  
on
65. Accord i  to  the  passage, severe  headaches cannot be successfu lly  
ng
treated  by ___.
A . beta  bl ockers B . asp i n
ri C . re laxati  techn i
on ques D . 
seroton i n
E. W RI N G
TI
I. A, B, C and D are four sentences which are written using the given 
words. Choose the most appropriate sentence.
66. President’s / greatest/ asset/ reputation/ honesty.
A. The President’s the greatest asset for his reputation of honesty.
B. The President’s greatest asset in his reputation for honesty.
C. The President’s  greatest asset was found his reputation with 
honesty.
D. The President’s greatest asset was his reputation for honesty.
67. fall­off/ profit/ indicate/ something/ wrong/ the company’s/  
advertising policy.
A. The fall­off about profits indicates that something wrong with the 
company’s advertising policy.
B. The fall­off in profits indicates that something is wrong with the 
company’s advertising policy.
C. The fall­off of profits indicated something to go wrong about the 
company’s advertising policy.
D. The profits of fall­off indicates that something is wrong with the 
company’s advertising policy.
68. impossible/ parents/ protect/ children/ every danger.
A. It is impossible for parents to protect their children from every 
danger
B. There was impossible so parents can’t protect their children from 
every danger.
C. Parents are impossible to protect their children of every danger.
D. It is impossible as parents protecting their children from every 
danger.
69. everyone/ expert/ paintings’ defects/ invisible
A. Everyone but not the expert, the paintings’ defects were invisible.
B. Everyone experts the paintings’ defects were invisible.
C. To everyone but the expert, the paintings’ defects were invisible.
D. Experts are invisible to everyone and the paintings’ defects.
70. single factor/ explain/ why / effects/ aging/ vary/ great/  
individuals.
A. No single factor explains why the effects of aging vary so greatly 
among individuals.
B. A single factor explains why the effects f aging varies so greatly 
among individuals.
C. Single factors and explanations on why the effects of aging vary so 
greatly among individuals.
D. No single factor and explanation effects why aging vary so great 
among individuals.
II. Finish each of the following sentence  in such a way that it means 
exactly the same as the sentence printed before it. Luyen Viet 145/124
71. “Will I ever find a job?” => Tom wondered …………………….. .
72. You should take a map because you might get lost in those mountains. => In case ……………………
73. Temperature is measured by a thermometer. => A thermometer is …………… .
74. You remembered to post the letter, didn’t you? => You didn’t ………………… .
75. Mr. Dryden mended the washing machine for me. => I had ……………………….. .
76. To get the 40% discount, you must buy all twelve books at the same time. => You can only
…………….. .
77. It’s thought that the accident was caused by human error. => The accident is …………………… .
78. If the work is finished by lunchtime you can go home. => Get ……………………………………. .
79. The police let him leave after they had questioned him. => He was ………………………………… .
80. Do you have good relationship with your boss? => Are ………………………………… ?
III. Essay: Boi duong HSG 12 ­page 126
W ri  a com posi on  (350 w or
te ti ds) about the  fo llow i  top i
ng c:
How do m ovi es and te l i ev sion  i fl ence  peopl ’s  behavi
n u e or?  U se reasons 
and specific  exam pl es to  support your i deas.
U se the  f llow i  i
o ng deas as suggesti ons:
­m ake peopl  m or
e e vi l t
o en
­m ake us l ess  acti ve
­broaden our know l edge
­hel  reduce stress
p




ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 6 NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING: Listen to Robert’s talk and answer the questions. Your answers should not have
more than three words.
1. Is Robert an university student?
……………………………………………
2. When is Robert going to ask Angela to marry him?
A few months …………………………….
3. Where are they going to live?
…………………………………………..
4. How many children are they going to have?
…………………………………………
5. What does Robert’s father has?
………………………………………………
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A. scared B. learned C. laughed D. ragged
7. A. vehicle B. honest C. heir D. hospital
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
8. A . m agni cen t
fi B . si ifican t
gn C . trad ition a l
D . f actua lly
9. A . m ar vell ous B . atten tion C . consi der
D . exci ted
10. A . property B . i troduce
n C . m echani ze
D . pow erf l 
u
C . GRAMM AR  AND VO CABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11. On the Moon. ____ air because the Moon’s gravitational field is too 
weak to retain an atmosphere. 
A. there is no B. where no C. no
D. is no
12. ____ they are tropical birds, parrots can live in temperate or even 
cold climate.
A. Despite B. Even though C. Nevertheless
D. But
13. ____ of great apes,  the gibbon is the smallest.
A. Four of the types  B. The four of types C. Four types of the
D. Of the four types
14. Blindfish, which spent their whole lives in caves, ___ eyes nor 
body pigments.
A. not any B. neither C. none D. without
15. Released in 1915, ______.
A. D.W Griffith’s made an epic film about the Civil War, Birth of a 
Nation.
B. the Civil War was the subject of D.W.  Griffith’s epic film, Birth  
of a Nation.
C. D.W.  Griffith’s epic film Birth of a Nation was about the Civil 
War.
D. the subject of D.W.  Griffith’s epic film Birth of a Nation was the 
Civil War.
16. His landlady doesn’t ____ of his having parties.
A. appreciate B. approve C. support D. consent
17. Hardly had the van turned the corner when one of the back wheels 
_____.
A. broke away B. turned C. cam e off D . ro lled  dow n
18. He di ’t  know anyone at the  w eddi
dn ng ____  than the  bri  and the  
de
groom .
A . except B . other C . apart D . rather = i nstead  of/ i  n
pl ace  of
19. It  i  necessary  absol te l  that everyone i  the  country  ____  hi  or 
s u y n s
her f ir  share  of the  taxes.
a
A . pay B . pays C . to  pay D . payi ng
20. I w as en j ng  m y
oyi  book, but I stopped ___ a program  on TV .
A . to  read to  w atch B . to  read f or w atch ing C . read i  f ng or w atch i ng
D . read i  to  w atch
ng
II. Give the correct form of the words in brackets. Olympic 73
21. Visitors complained about the ____ in the old museum. (organize ) 
disorganization
22. When Jenny made up for the play, she was ____. (recognize ) 
unrecognizable
23. He has j i o ned  the  com pany i  an ____  capaci .  (advise ) advisory
n ty
24. Tom was accused of stealing some ____ documents. (confidence) 
confidential
25. The cost of ____ to the show is quite reasonable. (admit ) admission
26. That was a very ___ thing to do. (coward) cowardly
27. I ___ this morning and was late for school.  (sleep)  overslept 
28. He hoped the ____ agency would find him a job. (employ) employing
29. _____ fruit juice contains no extra sugar. (sweet) unsweetened
30. I don’t like your ____ behavior. (chi ld ) childish 
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting 
31. Polar winters are(A ) l eng th (B ), dark, and col  enough( ) to  kill  
d C
m ost( ) pl ts.
D an
32. Peopl  w i  an excepti
e th ona lly (A )  hi  i te llig en ce  quoti t m ay not 
gh n en
be the  best(B ) em pl oyees si nce  they becom e bored of(C ) the ir  w ork 
unl ess  the  j  i  constan tl  changi
ob s y ng(D ).
33. The nor al y (A )  force  of gravity (B )  at the  Earth ’s(C )  surface  i
m l s(D ) 
call  1 g.
ed
34. There  are  not m any( ) peopl  w hi
A e ch(B ) adapt to(C ) a new cu l re  
tu
wi thout f li g  som e di
ee n sori ta ti  at first(D ) .
en on
35. CAT scanners  are  used(A ) not onl  f  detecti  cond i on s(B )  but 
y or ng ti
al  for observati (C ) the  effects  of therapy(D ). 
so on
36. A desi (A )  to  erad i te  irregu l r(B )  spellin g s  i  Engli  can 
re ca a n sh
bei (C ) traced (D ) back to  the  si
ng xteen th  centu ry . 
37. N i nety­ seven percent(A ) of the  w orl ’s (B ) ater i  salt  w at
d w s er is(C )  
found i  the  oceans( ) of the  Earth .
n D
38. I’ll(A )  be there(B ) soonest(C ) as I can( ). D
39. Hard l  I cou l (A ) m ake out(B ) w hat(C ) the  m essage w as( ).
y d D
40. A l exander G raham Bell w as( ) t enty  ­ni  duri (B ) hi
A w ne ng s(C ) basi  
s
te lephone patent w as granted ( )i  1876.
D n
D . READ I NG
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence.
Stress is our body’s reaction to events or conditions that we 
cannot easily manage or (41) ___. When we are troubled by something, we 
usually experience some type of (42) ___. There are thousands of 
conditions that (43) ___ us to become tense. These may be major and 
horrible: fighting for our lives in a war, being imprisoned, or facing 
death. On the other hand, major (44) ___ in our daily lives cause 
stress as well: waiting in (45) ___, taking a quiz, or asking for or 
accepting a date. Although we usually think of tress as something 
caused (46) ___ unpleasant events, pleasant happenings also bring on 
stress. Vacations, pay raises, and winning an award all(47) ___ tension 
in our body.
As new (48) ___ is done on the effects of tress, new techniques 
are developed to help (49) __ with anxiety. One aid is to plan for 
situations that we know will be (50) ___. Some imagine the event before 
it happens, thus preparing their minds and bodies for the tension. 
Other people relax or (51) ___ at regular intervals to lessen the 
muscle strains in their bodies. Still others (52) ___ they are on a 
pleasant beach lying in the sunshine; soon their bodies relax and 
tension melts away. Other people believe (53) ___ exercise helps the 
body handle the problems of daily life. And for still others, joining 
with other people for games or parties helps them to become less 
anxious. It  (54) ___very  little  w hi  m et
ch hod  w e use to  re l ; w hat 
ax
does m atter i  fi i  the  ti e to  tem porarily  reduce the  effects  of 
s nd ng m
m odern life  on our (55) ___  and body.  
41. A . resi st B . stop C . hal t
D . contro l
42. A . stress B . pressu re C . anxi ety
D . stra in
43. A . enabl e B . bri ng C . take D . 
cause
44. A . th ings B . occasi ons C . events D . 
condi on s
ti
45. A . draft B . li e
n C . sketch D . 
stri e
p
46. A . by B . w ith C . to D . on
47. A . buil d B . add C . create D . 
give
48. A . experi ent
m B . survey C . questi onna ire D . 
research
49. A . com e B . cope C . m anage D . 
confron t
50. A . em oti ona l B . anxi ous C . fri h ten i
g ng
D . stressfu l
51. A . th ink B . m ediate C . w onder D . 
consi der
52. A . m ainta i n B . i tend
n C . pretend D . 
decide
53. A . strong B . vi l t
o en C . pow erf l
u
D . strenuous
54. A . m atters B . hel ps C . deter im nes D . 
pays
55. A . sku ll B . m ind C . sp irit D . bra in
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each blank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them.
                control                   deficient  
devote             generation            lead to 
                proposing               proper  
scarce                     seek              solution
Food plays an important part in the development of nations. In 
country where food is (56) ___, people have to spend most of their time 
getting enough to eat. This usually slows down progress, because men 
have little time to (57) ____ to science, industry, government, an art. 
In nations where food is plentiful and easy to get, men have more time 
to spend in activities that (58) ___ progress, human betterment, and 
enjoyment of leisure. The problem of providing good food for everybody 
has not yet been solved. Many wars have been fought for the  (59) ___ 
of rich food­producing lands. But it is no longer necessary to go into 
war for food. Nations are beginning to put scientific knowledge to work 
for a (60) ___ to their food problems. They work together in the Food 
and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) to help hungry 
nations produce more food.
III. Read the passage and choose the correct answer.
Another critical factor that plays a part in susceptibility to 
colds is age. A study done by the University of Michigan School of 
Publi  Heal  reveal  particulars that seem to hold true for the 
c th ed
general population. Infants are the most cold­ridden group, averaging 
more than six colds in their first year. Boys have more colds than 
girls up to age three. After the age of three, girls are more 
susceptible than boys, and teenage girls average three colds a year to 
boys’ two.
The general incidence of colds continues to decline into maturity. 
Elderly people who are in god health have as few as one or two colds 
annually. One exception is found among people in their twenties, 
especially women, who show a rise in cold infections, because people in 
this age group are most likely to have young children. Adults who delay 
having children until their thirties and forties experience the same 
sudden increase in cold infections.
The study also sound that economics plays an important role. As 
income increases, the frequency at which colds are reported in the 
families decreases. Families with the lowest income suffer about a 
third more colds than families at the lower end. Lower income generally 
forces people to live in more cramped quarters than those typically 
occupied by wealthier people, and crowding increases the opportunities 
for the cold virus to travel from person to person. Low income may also 
adversely influence diet. The degree to which poor nutrition affects 
susceptibility to colds is not yet clearly, but an adequate diet is 
suspected of lowering resistance generally. 
61. Which of the following is closest in meaning to the word 
particulars?
A. minor errors B. specific facts C. small distinctions
D. individual people
62. What does the author claim about the study discussed in the 
passage?
A. It contains many inconsistencies. B. It contradicts the 
results of earlier studies in the field.
C. It specializes in children. D. Its results apparently 
are relevant for the population as a whole.
63. It may be inferred from the passage that which of the following 
groups of people is most likely to catch colds?
A. Infants boys B. Young girls C. Teenage boys 
D. Elderly women
64. There is information in the second paragraph of the passage to 
support which of the following conclusions?
A. Men are more susceptible to colds than women. B. Children infect 
their parents with colds
C. People who live in a cold climate have more colds than those who 
live in a warm one.
D. People who don’t have children are more susceptible to colds than 
those who do.
65. The author’s main purpose in writing the last paragraph of this 
passage is to ____.
A. explained how cold viruses are transmitted B. prove that  a poor 
diet causes colds
C. discuss the relationship between income and frequency of colds
D. discuss the distribution of income among the people in the study
66. The word cramped is closest in meaning to___.
A. cheap B. crowded C. depressing D. simple
67. The author’s tome in this passage could best be described as_____.
A . neutra l and objective B . hum orous C . ten tati  but 
ve
i te rested
n D . hi l  critica l
gh y
E. W RI N G
TI
I. A, B, C and D are four sentences which are written using the given 
words. Choose the most appropriate sentence.
68. She/pack/ job/ go/ India. A. She packed a job and went to India.
B. She packed a job of going to India.
C. She packs her job as going to India. D. She’s packed her job in 
and has gone to India.
69. You/ no obligation/ help/ assistance/ voluntary.
A. You are under no obligation to help as assistance is purely 
voluntary.
B. You have no obligation for help although assistance is voluntary.
C. You are under no obligation to help although assistances is purely 
voluntary.
D. You have no obligation to help and assistance voluntarily.
70. Jane/ need/ third/ food/ buy/ picnic.
A. Jane needed one third of the food she bought for the picnic.
B. Jane needed one third of the food buying for the picnic.
C. Jane needed one third food she bought for the picnic.
D. Jane’s need is one third  food has bought for the picnic. 
71. two years/ age/ children/ regular/ produce/ sentences/ three/ four  
words.
A. Two years of age, many children are regularly produced sentences 
containing three or four words.
B. At around two years of age, many children regularly produce 
sentences containing three or four words.
C. At around two years age, many children regularly produce sentences 
contain three or four words.
D. Two years of age are children who regularly produce sentences 
containing three or four words.
72. John/ do/ best/ stand/ chance/ win/ medal.
A. John is doing his best, he doesn’t stand a chance of winning the 
medal.
B. Although John s doing his best, he doesn’t stand a chance of winning 
the medal.
C. John is doing his best to stand by chance to win the medal.
D. John is doing his best, but he stands a chance of winning the medal.
II. For each of the following ,write a new sentence as similar as 
possible in meaning to the original sentences, using the word given in 
bracket. These words must not be altered in any way. Luyen Viet 176
73. Martin hasn’t mentioned the party to me at all. (word)
Martin hasn’t ………………………….. about the party.
74. Apparently, Sheila wasn’t listening to me. (appear)
Sheila ……………………………… listening to me.
75. Margaret was offered a place on the course but couldn’t accept 
because she was ill. (turn)
Margaret was offered a place on the course but …………….. because she was 
ill.
76. “I won’t trust Frank with your money if I were you, Carl” I said 
(advised)
I …………………………….Frank with his money.
77. I don’t know Leslie’s reason for resigning. (idea)
I …………………………….Leslie resigned.
78. Have you any desks i  stock  w hi  are  cheaper than th i
n ch s?(  desk)
Is this ………………………….. in stock?
III. Essay: Write an essay ( 150­200 words) about the following topic? 
Viet luan ­111
In your opinion, which job is the most interesting? Why?




ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 7 NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING: Listen to the passage about the Americans’ ways of offering gifts and check
whether the statements are true (T) or false (F)
Statements T F
1. Almost every American offers gifs to their friends or relatives.
2. In the United States, gift-givers need not follow any rules.
3. Americans often bring a gift of money to a funeral.
4. A gift of money given to low-income elderly pensioners is not acceptable.
5. A gift voucher to a popular store is often appreciated in the United States.
Voucher (n): phiÕu ®∙ tr¶ tiÒn
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A. pleasure B. sound C. same D. best
7. A. dosage B. voyage C. massage D. carriage
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
8. A . re li i s
g ou B . m i serab l e C . perfo r m D . 
i ude
ncl
9. A . si ifican t
gn B . quantity C . com m i ttee D . 
beli evab l e
10. A . am bi ous ti B . constan t C . i nvest ent
m D . exhaust
C . GRAMM AR  AND VO CABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Olympic 
283
11. Men still expect their jobs to take _____.
A. superiority B. imposition C. priority D. seniority
12. I hope you won't take____ if I tell you the truth.
A. annoyance B. resentment C. offence D. irritation
13. Workers who do not obey the safety regulations will be____ immediately.
A. refused B. disapproved C. rejected D. dismissed
14. ___ the gold medal he’ll have to do better than that.
A. Winning B. In order win C. To win D. So that he wins
15. She ____ many problems when she first start with this job.
A. entered B. ordered C. encountered D. counted
16. The President visit the area to see the devastation____.
A. on first hand B. at first hand C. on first hands D. at first hands
17. Alice ____have told him how mad she was at him, but I'm not sure what she told him.
A. should B. must C. may D. can
18. I need to find an apartment before I can move . ____ I can find one in the next week or so, I will move
to Chicago on the first of next month.
A. Provided that B. Even if C. Only D. If only
19. ______ each school year all the children were given copies of the school rules.
A. At first B. At the beginning of C. Immediately D. To start with
20. His speech was highly appreciate because it was short and ____ the point.
A. round B. in C. within D. to
II. Give the correct form of the words in brackets.
21. Lisa is very ___. She always manages to look good in photographs. PHOTO photogenic
22. Leonard has been very ___these past few days. I wonder what he is trying to hide from us," Debbie
said. SECRET secretive
23. I've never known such a .......person. QUARREL quarrelsome
24. He wrote the book alone, so he doesn't have a ..........AUTHOR co-author
25. I don't care if you had had too much to drink. Your behavior last night was quite___. DEFEND
indefensible
26. The Wright brothers' success ____the beginning of a new transport. SIGNIFICANCE signified .
27. The doctor gave him an injection to ........the pain. DIE deaden
28. Grandfather rarely showed the affection he felt for his family. He was very ___person.
DEMONSTRATE undemonstrative
29. She is very efficient and ..............polite to the customers. FAIL unfailingly
30.Does this ____ suit you? ARRANGE
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting Olympic 283
31. It was after shortly(A) microscopes were introduced(B) at the beginning(C) of the
seventeenth century that microorganisms were actually(D) sighted.
32. The Egyptians first(A) discovered that drying(B) fruit preserved it, made it sweeter(C),
and improving(D) its flavours.
33. As her focus(A) changed(B), the love poetry that Edna St. Vincent Millay produced(C) in
the 1920's increasing(D) gave way to poetry dealing with social injustice.
34. Recently in the automobile industry, multinational companies have developed to the(A)
point where such few(B) cars can be described as having been made(C) entirely(D) in one
country.
35. Scientists believe that by(A) altering the genetic composition of plants it is possible
todevelop
specimens that are(B) resisting(C) to disease and have increased(D) food value.
,
36. Methane in wetlands comes from(A) soil bacteria that(B) consumes(C) organic plant
matter. 
37. New t an  physi  accounts(A) from(B) the observation(C) of the
oni cs
orbits(D) of the planets and moons.
38. It is(A) extremely(B) important for(C) an engineer to know(D) to use a computer.
39. Gothic Revival architecture has(A) several basis(B) characteristics that distinguish(C) it
from other(D) nineteenth- century architectural styles,
40. In the United States among(A) 60 percent of the space(B) on the pages of newspapers is
reserved(C) for advertising(D).
D. READING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence.HSG 12­116
Over the past thirty years or so, the methods used for collecting money from the public to (41) ___
the developing world have changed out of all recognition, along with the gravity of all the problems faced,
and the increasing (42) ___among the population that something must be done. At the beginning of this
period, it would have been common to put (43) ____ in a collecting box, perhaps on the street or at the
church, or to receive a small “flag” to wear in the lapel. The 1960s saw the development of shops which
sold secondhand goods, (44) ___ by the public, and which also began to sell articles manufactured in the
developing world in projects set up by the parent (45) ___, to guarantee a fair income to local people. The
next development was probably the charity "event", in which participants were (46)____ to run, cycle,
swim or what have you, and collected money from friends and relatives according to how far or long they
managed to keep going. The first hint of what was to become the most successful means of (47)
____money was the charity record, where the artists donated their time and talent, and the (48) ___from
sales went to a good cause. This was perhaps a reflection of the fact that young people felt (49) ___
concerned about the obvious differences between (50 ) __in Europe and the United States, and that in most
of Africa and Asia, and this concern was reflected in songs, besides being clearly shown on television. The
problems were becoming hard to (51 ) ____ but a feeling of frustration was building up. Why was so little
being done? The huge success of Band Aid, and subsequent televised concerts, reflected the (52)_____of
the media, and of music in particular, but also differed in style from other events. People phoned up in their
thousands on the day and (53) ___money by quoting their credit card numbers. After all, if you have
enough money to buy CDs and a stereo player ,you can (54) ____ something for the world's (55)
____children.
41. finance B. aid C. pay D. loan
42. .habit B. wish C. clamour D. awareness
43. A. this B. money C. them D. funds
44.A. donated B. freed C. offered D. awarded
45. A. government B. concerned C. charity D. company
46. A. sponsored B. invited C. required D. used
47.A. borrowing B. such C. further D. raising
48.A. change B. means C. proceeds D. rest
49. A. it B. increasingly C. less D. this
50. A. being B. life C. them D. lifestyles
51. A. avoid B. understand C. define D. implement
52. A. mass B. ability C. style D. power
53. A. loaned B. handed in C. pledged D. raised
54. A. waste B. add C. deposit D. afford
55. famine B. underdeveloped C. starving  D. own
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each blank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them.
 side                            beside  
raising                    included  
rush     
 brings about                limited              scattering  
disaster                        nor     
HOW TRANSPORTATION AFFECTS OUR LIVES
Without transportation, our modern society could not exist. We would have no metals, no coal, and no oil.
(56) ____would we have any products made from these materials. Besides, we would have to spend most
of our time (57)____ food - and the food would be (58) ____to the kinds that could grow in the climate
and soil of our own neighborhoods. Transportation also affects our lives in other ways. Transportation can
speed a doctor to the (59) ____of a sick person, even if the patient lives on an isolated farm. It can take
police to the scene of a crime within moments of being noticed. Transportation enables teams of athletes
to compete in national and international sports contests. In times of (60)____transportation can rush aid to
persons in areas stricken by floods, famines, and earthquakes.
III. Read the passage and choose the correct answer. On HSG 12 ­136
Printers use the term broadside to refer to a large piece of paper printed on one side. In military
language, it means an attack with all one's forces. Dudley Randall invoked both these senses of the word
when he established the Broadside Press in 1965. Randall was a librarian and poet in Detroit when he
began the Press with his personal savings as a way to copyright the words to his ballad about a 1963 racial
incident in which Whites killed three Black children. The poem was printed as a broadside.
"By creating the Broadside Press- the most successful poetry institution in the history of African
American literature- Randall created something that had previously not existed in the United States - an"
organization that would publish the works of Black poets," explains Professor Melba Boyd, a poet and
former Press editor. Historically, work by Black poets had been criticized for emphasizing political issues
and not using the traditional poetic forms of the White literary establishment. Thus, Black poets had found
it difficult to get published.
Boyd is producing a film documentary that will present Randall's biography as well as his poetry.
Randall served as general editor of the Press from 1965 to 1977. In the mid-seventies skyrocketing printing
costs and the closing of many small bookstores to whom he had extended credit left the Press in financial
straits. Randall then sold the Press and slumped into a depression, but in the 1980's, he revived community
support for the Press through the Broadside Poets Theater. Boyd hopes her documentary on Randall will
introduce more people to African American literature.
61. According to the passage, the Broadside Press is most famous as a publisher of_____
A. criticism of traditional White poetry. B. biographies of famous African American poets.
C. poetry written by African Americans. D. African American documentaries.
62. Who paid the cost to start the Press?
A. An organization Black writers B. Dudley Randall C. Professor Boyd D. Many small
bookstores
63. According to Professor Boyd, what significant change occurred because of the Broadside Press?
A. Black poets returned to traditional poetic forms.
B. Historical works about African Americans began to appear in print.
C. The Black literary establishment began to emphasize political issues.
D. It became easier for Black poets to get their work in print.
64. What happened to the Broadside Press in the B. It moved into a different community.
C. It regained popular support. D. It helped support small bookstores during a
depression.
65. What did the Broadside Poets Theater do?
A. It helped get support for the Broadside Press. B. It led Randall into a personal depression .
C. It led the Broadside Press into financial difficulties . D. It supported many bookstores in the
community .
E. WRITING
I. Choose the one word or phrase which best completes the sentence. 
Olympic 283
66. During the early period of ocean navigation, ……. any need for sophisticated instruments and
techniques.
A. so that hardly B. when there hardly was C. hardly was D. there was hardly
67. Salt is manufactured in quantities that exceed those of most, ............. , other commercial
chemicals.
A. of all not B. not if all are C. are not all D. if not all
68. Mr. Harrison is ..........he owns many palaces.
A. so a rich man that B. such rich a man that C. so rich a man that D. as rich a man that
69. Nebraska has floods in some years, .............. .
A. in others drought B. droughts are others C. while other droughts D. others in droughts
70. I should be grateful if you .............me know if you have any vacancies.
A. would let B. would rather let C. had let D. have let
II. A, B, C and D are four sentences which are written using the given words. Choose the most
appropriate sentence.
71. bill /pay/ immediate/ electricity / turn off .
A. The bill was paid immediately if the electricity to turn off.
B. The bill must be paid immediately if not the electricity turned off. '
C. The bill must be paid immediately or the electricity will be turned off.
D. The bill was paid immediately as the electricity will be turned off.
72. student/ not turn/ paper/ Friday/ fail/ test .
A. The student didn't turn in the paper on Friday to fail the test.
B. The student who wasn't turned in the paper on Friday to fail the test.
C. Any student not turn in the paper by Friday will fail the test.
D. Any student who does not turn in the paper by Friday will fail the test.
73 . She/ discover/ eight/ new comets/ course/ work .
A. She discovered eight new comets of course of her work.
B. She discovered eight new comets with the course of her work.
C. She discovered eight new comets in the course of (=during) her work.
D. She whose discovery of eight new planets in the course of her work
74. Small/ flatter/ orange/ tangerine/ peel/ easy/ section/ separate/ ready.
A. Smaller and flatter than an orange, a tangerine peels easily and its section separates readily.
B. Smaller and flatter than an orange, the peel of a tangerine is easy removed and its sections are readily
separated.
C. Smaller and flatter than an orange, it's easy to peel a tangerine and to separate its sections ..
D. Smaller and flatter than an orange, to peel a tangerine is easy. And its sections can be ready separated.
75. the area/ desert/ many plants/ bloom/ springtime.
A. The area is a desert because many plants bloom in the springtime.
B. Although the area is a desert, many plants bloom there in the spring time.
C. Despite the area is a desert:, many plants bloom there in the springtime
D. The area is a desert with many plants bloom in the springtime.
III. Finish each of the following sentence in such a way that it means exactly the same as the sentence
printed before it.
76. He said he was not guilty of stealing the car. => He denied ……………………………………….. .
77. I'm sorry now that I asked her to stay. => Now I wish
……………………………………….. .
78. They couldn't trace who had supplied the information in the first place.
The source ……………………………………………. .
79. There is always trouble when he comes to visit us. => Whenever
………………………………… ..
80. Is this the only way to reach the city centre? => Isn't there ……………………………………… ?
81. He never suspected that the money had been stolen. => At no time
…………………………………..
82. I have never seen such a mess in my life! => Never in ………………………………. !
83. Is it essential to meet your aunt at the station? => Does your aunt ……………………………….. ?
84. My father speaks very little English. => My father speaks hardly …………………………..
85. Although the play received good notices, not many people went to see it.
Despite ……………………………………………….. .
III. Essay
Write a paragraph of 200 words about one of your hobbies, following these guidelines.
 Name of your hobby
 How you enjoy it
 Why you enjoy it
 When you started it
 How much time you spend on it
 How long you will keep it




ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 8 NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING Toefl -page 496-Part B question 31-33
1. Diana wants to change her ____.
A. class B. work place C. main subject D. job
2. She would like to work in ____.
A. an art museum B. any museum C. business D. a voluntary organisation
3. Professor Lane advises Diana to ____.
A. give up her job B. give up learning C. stay at home D. consider her decision
4. According to Mr. Lane, good mangers are needed in _____.
A. all organizations B. private companies only C. museums only D. nonprofit foundations only
5. Mr. Lane suggests that Diana should ____.
A. take a few course in art history B. work full time at the local art museum
C. Both A and B D. like her job
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A exclamatory B. exclusion C. exclamation D. excursion
7. A. above B. another C. obesity D. cover
8. A. home B. comb C. tomb D. dome
II. Choose the word that has a different stress pattern from the others .
9. A. economical B. personality C. preparatory D. entertainment
10. A. original B. straightforward C. particularly D. innocence
C. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11. When we fly to Texas, we’re going to ___ over in Alaska to visit 
some friends.
A. stop B. com e C . arri ve D . go
12. ___  she’  got the  j  that she likes,  she’  a l t  happi
s ob s o er.
A . Si nce  w hen B . J ust  as C. Now that D . Just  now
13. I am ___ aw are of the  need to  obey the  ru l  of the  com peti es tion .
A . w el l B . f ar C . m uch D . greatl y
14. The candi date  still  expects  to  be sel ected  ____  the  resu lts  of the  
l test  opi i  poll.
a n on
A . w i thout B . apart C . neverthe l ess  i  sp i  of + C l
n te   D . 
not i ’stand i  = i  sp i  of  N
w th ng n te +
15. _____  a fire ,  hote l guests  are  asked to  rem ai  cal .  n m
A . As a resu lt  of B . By the  reason of C . In the event of D. In
the t ime of
16. The footba l l match was held in Hanoi . Four ___ pol i ce ____ sent
there to keep order .
A. dozen/ were B. dozens/ weres C. dozens of / was D. dozen
of / are
17. No sooner had the ra in le f t than he ___ .
A. comes B. had come C. has come D. came
18. Pythons l i ved in rugged trop ica l areas ____ heavy ra in fa l l and
forest s .
A. they have B. that have C. where the D.
have
19. Have you got some kind of ____ on you?
A. ident i f i c a t i on B. unident i f i ed C. ident i f y
D. ident i t y
20. The photograph wi l l show you ____ .
A. what does our vi l l age look l i ke B. what our vi l l age looks l i ke
C. how does our vi l l age look l i ke D. how our vi l l age looks l i ke
II. Give the correct form of the words in brackets. Ex 16 –Luyen Tu­page 
46
1. He was given a light sentence because of his ______. (YOUNG) youth
2. I am tired of your ___________behaviour. When are you going to grow up? (CHILD) childish
3.________________________________________________You could hardly think she has two girls. She just
looks so young. (TEEN) teenage (between 13 -19)
4._________________________________________She divorced him because of his to the children. (KIND)
unkindness
5.___________________________The evening was spent playing and talking. (ENJOY) enjoyably
6.__________________________________________________The keys were locked inside the car; , a side window
was open. (LUCK). Luckily
7.___________________________________________________________He was turned down for the job because he
was______________________________________________. (QUALIFY) unqualified
8.____________________________________In parts of the country the situation is terrible. As many as 20% of
the working population is without a job. (EMPLOY) unemployment
9._____________________________________________The world of computers is extremely . (COMPETE).
Competitive
10.____________________________________________The government is expected to take against the level
of unemployment. (ACT) .action
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting –Olympic 142
31. The radio series(A) Woman's Hour has been(B) in the air(C) for years, and it's still(D) very
popular.
32. We could visit(A) the Railway Museum as well(B) because(C) it's only a stone throw(D) from
here.
33. I didn't know anyone at the party(A) and felt like(B) a fish from(C) water among all Jane's art
college friends(D).
34. Scientists have been searching(A) for signs that mutations triggering(B) by the A. bomb blasts,
has passed on(C) to survivors' children(D).
35. She is considered(A) being(B) an expert on(C) animal behavior and often appears on television(D)
.
36. John died of(A) an attack heart(B) while he was proving(C) that he could run(D) the Marathon.
37. Out of(A) a country's health budget, a large proportion(B) should divert(C) from treatment to
spending(D) on health education and preventative measures.
38. The independence(A) on(B) motor vehicles has given rise(C) to major problems, including
environmental pollution(D), depletion of oil resources, traffic congestion and safety. ,
39. I realized some day(A) that he hadn't been(B) to see me for several weeks and on enquiring(C)
whether he was away, I was informed(D) that he was dying.
40. The pressure on young people(A) performing(B) well at school in order to compete for work(C)
is a possible(D) cause of the problem.

D . READ I NG
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence. HSG 12­70
When you are in Britain, you must never complain. Complaining is very un-British. If you are (41)
___ waiting half an hour in a shop, if a bus (42) ___ is rude to you, if the water brings you food ice-cold-
you keep your mouth shut. The (43) ___ upper lip is the British way. Other nationalities might make a (44)
___, protest loudly or call for the manager, but not the British.
Remember also that British ears are (45) ____not tuned to hear complaints. A friend of mine was a
regular (46) _____ at a famous and expensive London restaurant. Every day at 2p.m. and 9p.m. the (47)
___ manager would come out (as he had been doing for the last 37 years), go from table to table and (48)
___'Did you enjoy your meal?' For 37 years, hundreds of thousands of properly (49)___ up English people
had replied to him: 'Very much indeed.' The man would smile, say 'Thank you very much', and (50) ___ to
the next table.
One day, however, the lunch was so (51)___ that my friend (Dutch mother, Albanian father)
decided to tell him the naked truth. So, when the antiquated manager (52)___ at his table as usual and
asked; 'Did you enjoy your meal, sir?' my friend replied: '(53) ___, not at all. It was appalling.' T0 which
the manager
gave his (54) ____, obsequious smile, said: 'Thank you very much, sir', and moved on, quite (55) _____.
41.A. made B. kept C. stayed D. held
42.A. conductor B. attendant C. assistant D. steward
. .A. hard
43 B. inflexible C. firm D. stiff
. .A. discussion
44 B. argument C. quarrel D. fuss
. .A. simply
45 B. easily C. utterly D. modestly
. .A. supporter
46 B. purchaser C. customer D. guest
. .A. mature
47 B. elderly C. outdated D. vintage
. .A. inquire
48 B. query C. request D. probe
. .A. raised
49 B. grown C. educated D. brought
. A. motion
50. B. progress C. stride D. shift
51. A. offensive B. painful C. abominable D. harrowing
52. A. appeared B. surfaced C. descended D. joined
53. A. Sincerely B. Largely C. Bluntly D. Frankly
54. A. customary B. average C. commonplace D. daily
55. A. convinced B. fulfilled C. satisfied D. complete



II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each blank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them. test 15­188
alike as a result beneficial circulate create dose extent
fortunately harmful include like prescribe relief sensation
All drugs can affect the body in both helpful and (56) __ways. For example, a particular drug may
produce a stronger heartbeat, (57) ___ from pain, or some other desired effect. But that drug, (58)___any
other
drug, can also cause undesired effects - especially if the (59)___is too large. Such effects might (60)
___fever, high blood pressure, or constipation.
Most drugs produce changes throughout the body because the drugs (61)___through the blood
stream. (62)___ most drugs used to affect one part of the body also affect other parts. For example,
physicians sometimes (63) ___morphine to relieve pain. Morphine depresses the activities of cells in the
brain and thus reduces the (64) ___of pain. But morphine also alters the function of cells elsewhere in the
body. It may decrease the rate of breathing, produce constipation, and (65)___ other undesired effects.
III. Read the passage and choose the correct answer. HSG 11­161
What is meant by the term economic resources? In general, these are all the natural, man-made, and
human resources that go into the production of loads and services. This obviously covers a lot of ground:
factories and farms, tools and machines, transportation and communication facilities, all types of natural
resources, and labor. Economic resources can be broken down into two general categories: property
resources - land and capital - and human resources - labor and entrepreneurial skills.
What do economists mean by land? Much more than the non-economist. Land refers to all natural
resources that are usable in the production process: arable land, forests, mineral and oil deposits, and so
on. What about capital? Capital goods are all the man-made aids to producing, storing, transporting, and
distributing goods and services. Capital goods differ from consumer goods in that the latter satisfy wants
directly, while the former do so directly by facilitating the production of consumer goods. It should be
noted that capital as defined here does not refer to money. Money, as such, produces nothing.
The term labor refers to the physical and mental talents of humans used produce goods or services
(with the exception of a certain set of human talents, entrepreneurial skills, which will be considered
separately because of their special significance). Thus the services of a factory worker or an office worker,
a ballet dancer or an astronaut all fall under the general heading of labor.
66. What is the author's main purpose in writing this passage?
A. To explain the concept of labor.
B. To criticize certain uses of capital.
C. To contrast capital goods and consumer goods.
D. To define economic resources.
67. In the second sentence of paragraph 1, the author uses the expression "This obviously covers a lot of
ground ... " to indicate that
A. the factories and farms discussed in the passage are very large.
B. economic resources will be discussed in great depth.
C .the topic of economic resources is a broad one.
D. land is an important concept in economics.
68. When non-economists use the term "land", its definition
A. is much more general than when economists use it.
B. is much more restrictive than when economists use it.
C. changes from place to place.
D. includes all types of natural resources.
69. Which of the following could be considered a capital good as defined in the passage?
A. A railroad B. Money C. A coal deposit D. Human skills
70. The skills of the following could be considered examples of labor, as defined in the passage EXCEPT
A. artists and scientists.
B. workers who produce services, not goods.
C. office workers.
D. entrepreneurs.
E. W RI N G
TI
I. Choose the sentence which is closest in meaning to the given one.
71. At no time did the two sides look likely to reach an agreement.
A. The two sides had no time to reach an agreement.
B. The two sides never looked likely to reach an agreement.
C. If the two sides had had time, they would have reached an agreement.
D. The two sides never look like each other.
72. It won’t be long before her husband comes back.
A. Her husband will be returning quite soon.
B. Her husband will come back later than planned.
C. There's likelihood that her husband won't return soon.
D. Possibly, her husband won't come back as soon as he wants.
73. Impressed as we were by the new cinema, we found it rather expensive.
A. We were very impressed by the new' cinema, but found it rather expensive.
B. We were not impressed by the new cinema at all because it looked rather expensive.
C. We weren't as much impressed by the new cinema's look as its cost.
D. The new cinema was more expensive than we expected.
74. Hardly are appeals allowed against the council's decisions.
A. The council always allows appeals against its decisions.
B. It's too hard for the council to allow appeals against its decisions.
C. Allowing appeals against its decisions is not good.
D. The council rarely allows appeals against its decisions.
75. There was not much resemblance between the final version and the final draft.
A. The final version is very similar to the initial draft ..
B. The final version is quite different from the initial draft.
C. The final version and the initial draft resemble in many ways.
D. The initial draft is exactly the same as the final version.

II. Finish each of the following sentence  in such a way that it means 
exactly the same as the sentence printed before it. HSG 11­126
76. The students regretted that they had missed the lecture.
The students regretted not ................................................................
77. If you miss the programme you can't really judge.
Unless you ........................................................................................ see/watch
78. It was more of an argument than a discussion.
It was not so much ........................................................................... an discussion as an argument.
79. I write to him almost everyday.
Hardly a day .................................................passes by/goes by without me/my writing to him
80. I never intended to go to the meeting.
I never had any................................................................................intention of .
81. I only recognized him when he came into the light.
Not until ..........................: ..............................................................
82. That rumour about the politician and the construction contract absolutely false.
There is absolutely no truth ............................................................ in the rumor about
83. One runner was too exhausted to complete the last lap of the race.
One runner was so ................: ........................................................
84. They never made us do anything we didn't want to do.
We .................................................................................................. were never made/forced/obliged to
85. It is quite pointless to complain.
There’s no ……………………………………point/sense in
III. Essay HSG 12 –Test 6­page 141
Write a composition (1bout 300­350 words) about the following 
topic;
Some people prefer to eat at restaurants. Other people prefer to prefer  
and eat food at home. Which do you prefer? Use specific reasons and  
examples to support your answer. 
Essay 1: How do movies and television influence people’s behavior? Use 
reasons and specific examples to support your ideas.
Use the following ideas as suggestions:
­make people more violent
­make us less active
­broaden our knowledge
­help reduce stress
Do movies and television affect our behavior? A special concern is whether movies and television
make children and society more violent. I believe that movies and television do influence our behavior,
both for the better and for the worse.
Movies do make people more violent. The more we see violent acts on television, the less sensitive
we become to them. Eventually violence doesn't seem wrong. We may even commit violent acts ourselves.
This is especially true because we don't always realize that violence has consequences. Actors can be killed
and come back for another movie. Sometimes we confuse that with reality. We forget that killing someone
is permanent.
Movies and television also influence our behavior because they make us less active. Looking at
films is a passive activity. If we watch too much, we become unhealthy, both mentally and physically. We
stop using our own imagination when we see things acted out for us. Mental laziness becomes physical
laziness; we'd rather watch sports on TV than play sports ourselves. We'd rather visit with the characters
on "Seinfeld" or "Friends" than go chat with our own neighbors. Imaginary people have exciting lives.' Is
it any wonder that some people would rather live a fantasy life than their own?
Of course, watching movies and television can also be good for us. It can give us a broader
window on the world. For example, seeing movies can expose us to people of different races and
cultures. We can then overcome some prejudices more easily. Recently there have been more
handicapped people in films, and this also helps reduce prejudice.
The best influence on our behavior is that movies and television reduce stress. Watching films,
we can escape our own problems for a little while. Also, sometime movies show positive ways to resolve
problems we all face. While TV and movies shouldn't be a way to hide from life, sometimes they can help
us cope.
It is true that movies and television can influence our behavior negatively. However, I also believe
that they influence our behavior in positive ways. How they affect you depends on how much you watch,
what you watch, and how you respond to what you watch.

Essay 2: Write an essay ( 150­200 words) about the following topic
In your opinion, which job is the most interesting? Why?
In my opinion, the choice of a career is of the utmost importance. It
determines one's whole life. Therefore after careful consideration I prefer to
become a tourist guide. Being a tourist guide I can carry out the dreams I've
fostered for years .
First of all this job is suitable for my ability. In the contact with
foreigners I can regularly improve this practical foreign language. 1 think
that only through long practice will I be able to drill my speaking and
listening comprehension skills in English.
Then through travelling, my knowledge is increasingly developed and
broadened. A Vietnamese saying says: "You had better go for an excursion to
know the places here and there. Staying at home with your mother, you can never
be wise". I'll know the country and the people thoroughly wherever I've set
foot on.
Then while guiding the tourists in their sight-seeing of beautiful
landscapes and historical places of our country, I'll have a chance to tell
them about our age-old culture and our courageous and unyielding struggles
against foreign invaders.
Finally, the more I travel, the more I feel attached to nature and
therefore my love for my country increases. Never has the following adage:
"Oh, my friend gourd, love this bumpkin. Although we're of different
species, we're on the same trellis" imprinted such a deep meaning in my
heart!
For the above reasons, I will try my best to become a tourist guide. In
order to realize my dream, I have to try my best to improve my knowledge in
all fields such as history, foreign language, communication skills, and so
on.




Essay 3: Write a composition (1bout 300­350 words) about the following 
topic;
Some people prefer to eat at restaurants. Other people prefer to prefer  
and eat food at home. Which do you prefer? Use specific reasons and  
examples to support your answer. 

Some people like to eat out at food stands and restaurants, while others
like to prepare food at home. Often it depends on the kind of lifestyle people
have. Those with very busy jobs outside the house don't always have time to
cook. They like the convenience of eating out. Overall, though, it is cheaper
and healthier to eat at home.
While eating in restaurants is fast, the money you spend can add up. When I
have dinner at a restaurant with a friend, the bill is usually over twenty
dollars. I can buy a lot of groceries with that much money. Even lunch at a fast
food stand usually costs five or six dollars for one person. That's enough to
feed the whole family at home.
Eating at home is better for you, too. Meals at restaurants are often high
in fat and calories, and they serve big plates of food - much more food than you
need to eat at one meal. If you cook food at home, you have more control over
the ingredients. You can use margarine instead of butter or your potatoes, or
not put so much cheese on top of your pizza. At home you can control your
portion size. You can serve yourself as little as you want. In a restaurant, you
may eat a full plate of food "because you paid for it".
It's true that eating out is convenient. You don't have to shop, or cook, or
clean up. But real home cooking doesn't have to take up a lot of time. There are
lots of simple meals that don't take long to make. In fact, they're faster than
eating out, especially if you think of the time you spend driving to a
restaurant, parking, waiting for a table, waiting for service, and driving home.
Both eating at restaurants and cooking at home can be satisfying. Both can
taste good and be enjoyed with family and friends. I prefer cooking at home
because of the money and health issues, but people will make their choice that
fits their lifestyle best.
ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 9 NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING: Listen to the passage and give short answers to the questions
1. Where are the family?
2. How many children do Marsha and Ed Gibson have?
3. What are the boys’ parents telling the boys?
4. When is the father leaving the house?
5. What do the children want?
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A. insist B. desire C. preserve D. resound
7. A. lunar B. rumour C. ruler D. pure
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
8. A. departure B. dynamite C. equipment
D. prevention
9. A. auction B. guidebook C. party D. resort
10. A. chimpanzee B. clinical C. evidence D. 
exercise
C. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11. He cannot .................................ignorance as his excuse; he should have known what was happening in
his
own department.
A. insist B. plead C. refer - D. defend
12. Visitors are .................................to beware of pickpockets.
A. commanded B. informed C. notified D. advised
13. He did not share his secrets with many people but he ....................................in her.
A. confessed B. concealed C. consented D. confided
14. Before you can start a business, you will have to raise the necessary ................................
A. investment B. income C. savings D. capital
15. As the drug took ..................................the patient became quieter.
A. force B. influence C. action D. effect
16. He spoke _____ to her, and she began crying immediately.
A. insensibility B. insensitiveness C. insensitive D. insensitively
17. The mountaineers had to _______ severe cold and high winds.
A. outlive B. attain C. go through D. endure
18. The unpleasant smell in the restaurant _____ me off my dinner.
A. set B. put C. sent D. took
19. If he loses consciousness, give him a sip of brandy to bring him ............................
A. up B. back C. round D. over
20. We have ...............................into your claim of wrongful dismissal but can find nothing to support it.
A. probed B. looked C. examined D. investigated
II. Give the correct form of the words in brackets. Test 17­LUYen Tu 
21. Our journey took nearly five hours. It was much ______than I'd thought. (FAR) farther/ further
22. Jeremy has just got _____to a girl he's known since he was a boy. (ENGAGE) engaged
23. Oscar had eaten so much that he had to____ his belt. (LOOSE) loosen
24. The dictionaries are with the other_____ books. (REFER) reference
25. More and more young people want a university_____ . (EDUCATE) education
26. She bites her nails all the time. It is a sign of____. (NERVOUS) nervousness
27. This coffee is too____ to drink. (HEAT) hot
28. I really don't think he has the_____ o do this job. (ABLE) ability
29. The professor explained his ideas with great ______ . (CLEAR) clarity/clearness
30. He rescued a child from drowning and was given a medal for his ______(BRAVE).bravery
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting Olympic 111
31.That novel is definitely (A) a dense packed (B) narrative, but one which requires (C) a vast knowledge
of cultural background or an(D) excellent encyclopedia.
32. The doctor suggested that he lay (A) in bed (B) for several (C) days as a precaution against further
damage (D) to the tendons.
33. That (A) these students have improved (B) their grades because of their participation (D) in the test
review class.
34. The professor is (A) thinking to go (B) to the conference on aerodynamics (C) next month(D).
35. His father does not (A) approve of him to go (B) to the banquet without dressing (C) formally (D) .
36. If it had not been (A) for the computerized register tape from the grocery (B)store I would never
(C)have been able to figure on (D) expenditures.
37. Our new office building will be located (A) downtown in the corner (B) of (C) Euclid Avenue and (D)
East Ninth Street.
38. The coach was depending for (A) his team to win (B) the game so that(C) they would have a chance to
play in the Super Bowl(D).
39. Many(A)of the population in the rural areas(B) is composed of(C) manual laborers(D).
40. The(A) Department of Foreign Languages are(B) not located in(C) the new building opposite(D) the
old one.
D . READ I NG
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence. 310 DH –page 94 (T. 118)
'PARTNER IN CRIME DID IT ALL FOR LOVE'
A property expert who was described as a man who would have had bright future if He had not
fallen for a mysterious and beautiful woman, was (41)_____ to five years in prison yesterday.
Kevin Rogers, 39, of Hurst Road, Horsham, Sussex was employed by Selford Holdings, a London
company with a broad (42) ____ of investments in hotels, golf courses and shopping centers. His downfall
began when he met someone (43)_____ as "La Contessa".
"I was completely in her (44)_____ . I did everything she asked me . It didn't matter to me how
dangerous it was or that I was (45) __ the law," he told the court.
"La Contessa", whose real name was Pilar Gutierrez, (46) ____ an agent for Rogers' employers. She
found property in Spain and Portugal that was about to be (47) ____ down or needed extensive repairs and
then (48)_____ Selford Holdings to buy them. The London company did not realize that the prices they
were paying were considerably more than the real (49)____ of these properties: The original owners paid
her very large (50) ____ of money each time this happened.
Rogers. whose job it was to estimate how much the property was worth, admitted that he accepted a
large (51) ____ of the Gutierrez made in this way. Rogers claimed that at first he (52) ____of what she
was doing. 'When I finally (53)_____ through it all, I warned her not to do it. However, 1 was already in
love with her, so instead of telling my employers what was really going on, I became her partner in crime,'
he said. .
Gutierrez, who had been (54)_____ of accepting illegal payments of money and other crimes was
last seen in England on the same day Rogers was arrested. She is believed to be (55)____ somewhere in
South America.
41. A. punished B. sentenced C. subjected D. ordered
42. A. range B. width C. extent D. number
43. A. referred B. called C. spoken D. known
44. A. command B. strength C. power D. use
45. A. breaking B. cutting C smashing D. crashing
46. A. handled B. behaved C. treated D. acted
47. A. pulled B. brought C. put D. taken
48. A. advised B. recommended C. suggested D. posed
49. A. cost B. expense C. value D. quality
50. A. sums B. numbers C. totals D. area
52 . A. sensible B. sensitive C. aware D. apparent
53. A. saw B. looked C. glimpsed D. watched
54. A. criticized B. attacked C. accused D. doubted
55. A. hiding B. concealing C. covering D. escaping
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each blank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them. Test 22­Luyen DH (page 191)
As a result curious earliest in addition invented
took like occupation pottery purchased
raise record remains set up term
The first human beings probably lived about 2.5 millions years ago. But man did not begin to (56)
___ history until he had invented writing only about 5,000 years ago. The period before man began to write
is called prehistory, and the (57) ____ prehistoric man refers to people who lived during that period.
Prehistoric man (58)___the first steps in building civilization. The (59)____ people were all
hunters. In time, many hunters learned to plant crops and (60)____ animals for food, and they became
farmers. Prehistoric man (61) ____ simple tools, and he discovered how to make fire. He painted the first
pictures and shaped the first (62)____ . And he built and governed the first cities.
Because early man kept no written records, scientists search for bones, tools, and other prehistoric
(63) ___. They study these objects to learn what early man looked (64)____ , how he lived, and how he
developed
modern man. Most of the tools that have been found and studied are made of stone (65)___ , the entire
period during which early man lived has been called the Stone Age.
III. Read the passage and choose the correct answer. 310 DH­page 192(Test 
59)
Hatred is a fundamental emotion that has deep roots in society and culture. Psychologists believe
that group identity and cohesion depend on a age extent on having common enemy. It seems that the
existence of “bad guys” is important element in defining who we are within a larger realm. It could be said
that human beings love to hate,
The first signs appear early in life when a child, faced with blame for some mistake, immediately
accuses another child or an inanimate object ad1 as a teddy bear. Later, on the schoolyard playground,
children in rival groups vie for attention and influence. These basic responses translate into more powerful
emotions later in life.
One area where deep-rooted hatred is exhibited is in the ethnic clashes that constantly occur around the
globe. These conflicts are not only over territory but also involve emotional issues of group identity and
unity of purpose. For many, there is no 'us' without a 'them' to hate. In a world where conflict between
superpowers is on the decline, it may be that humanity will have difficulty adapting to a state of mutual
respect and cooperation
66. Which of the following is the best title for the passage?
A. Roots of Society B. Group Unity C. A Basic Emotion D. Social and Cultural Problems
67. According to the passage, what is believed to be an important aspect of defining group identity? .
A. Facing a common enemy B. Being reluctant to hate
C. Accepting blame for past actions D. Ignoring a larger realm
68. In paragraph 2, the word vie could best be replaced by which following?
A. cooperate B. compete C. manipulate D. defend
69. According to the passage, early childhood responses to blame
A. are not related to stronger feelings in adulthood B. are complex expressions of emotions
C. demonstrate how human beings love to hate D. are not well understood by psychologists
70. The author suggests that when children make mistakes, they
A. join rival gangs on schoolyard playgrounds B. rarely accept responsibility for their actions
C. need emotional support from personal objects like teddy bears D. readily admit to their errors
E. W RI N G TI
I. Choose the best option to complete each sentence. Olympic page 214
71. _______ for overall health.
A. Extra fiber in one's diet is helpful B. Extra fiber in one's helpful diet.
C. Helpful one's diet is extra fiber D. One's diet is helpful extra fiber.
72. ___on the environment for the gratification of its needs.
A. Each organism to depend. B. All organisms depending.
C. every organism depends. D. Many organisms can depend.
73 . ____ the fifth largest among the nine planets that make up our solar system.
A. The Earth being B. The Earth is C. That the Earth is D. Being the Earth
74. After seeing a movie based on a novel, ..................
A .the book was read by many people B. the book made many people read it.
C. many people want to read the book D. the reading of the book interests many people
75. Before_____, they used horse - drawn wooden carts.
A. farmers have had tractors B. tractors owned by farmers
C. farmers had tractors D. having tractors farmers
II. Finish each of the following sentence  in such a way that it means 
exactly the same as the sentence printed before it. Luyen Viet –page 179 
(test 13)
76. John had not been to London before. (visit) => It …………………………London.
77. 'I'll see you later, Anne,' he said. (told) => He ……………………see her later.
78. There were more students in school in 1991 than in 1992. (as)
There were ........................................in school in 1991 as in 1992.
79. When I was in the department store, someone thought I was a shop assistant. (me)
When I was in the department store, someone .......................................a shop assistant.
80. I wonder how she learnt to speak English so well. (like)
I .........................................know how she learnt to speak English so well.
81. Although he can't swim himself, Dan is very keen that his children should learn. (unable)
Despite .........................................himself, Dan is very keen that his children should learn.
82. I am totally convinced that our team will win. (chance) => In my opinion, there …….our team losing.
83. It's a good thing you wrote the letter or we wouldn't have known what happened. (you)
We wouldn't have known what happened ………….. that letter.(interested)
84. Ballet doesn’t interested Sonia. => Sonia ……………….. ballet.
85. Visitors to the zoo are not allowed to feed the animals. (must) => The animals …...... by visitors to the
zoo.
III. A, B, C and D are four sentences which are written using the given 
words. Choose the most appropriate sentence.
86. The students did not take to their new lecturer.
A. The students didn't understand what the new lecturer said.
B. The new lecturer was unpopular with his students.
C. The new lecturer didn't care his students ..
D. The students didn't follow the new lecturer.
87. For such an experienced and able teacher, discipline was problem.
A. The teacher found it hard to observe discipline because she was experienced.
B. Experience and discipline make her a good teacher.
C. With experience and ability, being a teacher was not a problem.
D. For a teacher of experience and ability, discipline was not a problem.
88. No matter how hard Fred tried to start the car, he didn't succeed.
A. Fred tried very hard to start the car, and succeeded. B. However hard Fred tried, he couldn't start the car.
C. It's hard for Fred to start the car because he never succeeded.
D. Fred tried hard to start the car, and with success.
89. Throughout his life, the fisherman suffered from great poverty.
A. The fisherman was so poor that he died young. B. Although the fisherman was poor, he led a great
life.
C. Poverty prevented the fisherman from enjoying life. D. The fisherman’s life was one of great
poverty.
90. There is not much to choose between the two essays.
A. Both essays are great. B. One essay is just as bad as the other.
C. One of the essay is optional. D. Either essay can be chosen.
III. Essay: How to prepare for Toefl-page 173-Test 15




I. Use the suggestions to write a compete letter.
Dear Sir, ( page 60- LV)
1. I / be / present/ student/ final year/ City High School/ Harare/ Zimbabwe.
2. I / study/ English/ five years/ now.
3. June / this year/ First Certificate examination/ University of Cambridge/ hope / pass/ good grade.
4. Also/ expect/ obtain/ High School Certificate/ about /same time/ high marks/ particularly/ biology.
5. Ambition/ enter/ London University due course/ read for/ degree/ genetics.
6. Realize/ necessary / G.C.S/ qualify/ entrance / university.
7. Very much/ hope/ accepted/ your College/ prepare/ G.C.E/ Chemistry/ Biology/ English too.
8. Would like/ start/ early autumn/ not/ waste/ time.
9. Perhaps/ add father and mother/ both/ doctors/ so/ brought up/ scientific environment.
10. Grateful/ you send/ official application form/ and inform/ other information /required.
Yours faithfully,
II. Reading
give food necessary structures living store
shape addition controls carry surrounds center

CELLS
Cells are the smallest part (or unit) of life. All (1 ) ____ things are made of cells, and all cells have
the same parts: nucleus, cytoplasm, and membrane. The nucleus is the (2)_____ of the cell. It contains the
chromosomes and the genes. The genes (3 )____ the information that tells the cell what to do.
Chromosomes and genes help to make the cells. The cytoplasm (4) _____ the nucleus in the cell. It
contains several different things. Different kinds of cells have different things in their cytoplasm. The cell
membrane is around the cell. The membrane (5) ____-the flow of liquids in and out of the cell.
Plant cells are different from animal cells. In (6)_____ to the nucleus, cytoplasm, and membrane, they
contain a cell wall, vacuoles, and chloroplasts. The cell wall is around the membrane. It is made of
cellulose, and it is not living. It gives plant cells a (7) ___like a box. Vacuoles are round (8) ____in the
cytoplasm. A membrane surrounds them, and they contain water and other things. The cell uses the
vacuoles to (9) ____ things. They sometimes contain pigments. These pigments (10)_____ flower cells
their colors. Chloroplasts are also in the cytoplasm. They contain a green pigment, chlorophyll, and they
make (11)____ for the plant. Chloroplasts are (12) _____ for photosynthesis.

colony mine practice leader respects organize
returned ended freedom fought means racism
MAHATMA GANDHI
Mahatma Gandhi was one of the great leaders of the world. He wanted (1)____ and peace for all people.
He helped to free India from British control.
His name was Mohandas Karacham, but people called him Mahatma. This name ( 2) _____ “ great soul”.
Mohandas Karacham was born on October 2, 1869 in Porbandar, India. He studied law in London, and in
1893 he began to (3) __ law in South Africa.
In South Africa, Indians did not have the same rights as others. Gandhi did not like this (4) ___. He
believedthat everyone should have the same rights. He worked for the Indian people in South Africa for
twenty-one years. At one time, he (5) ____a strike of Indian miners. The Indian (6) ___workers did not go
to work. Gandhi did not use violence. He fought with nonviolence, resistance, and strikes. The Indian word
for nonviolent resistance is "satyagraha."
In 1915 Gandhi (7) ____to India. He became the (8) ______ of the Indian Nationalist Movement,
and he worked for the independence of India. He wanted India to be free from Great Britain. Gandhi (9)
for freedom. He did not want India to be a British (10)____ .He continued to use satyagraha,
nonviolent means such as strikes and fasting. Gandhi's nonviolent fight for independence (11 )_____ when
Britain gave India her independence in 1947. On January 30, 1948, Gandhi was assassinated in New Dehli-
he was shot when he was on the way to a prayer meeting. Gandhi died for peace, and the whole world (12)
____ him for his peaceful way of getting independence for his country.
Olympic -258

Art i s t s use car i ca ture to disto r t the human face or f i gure for comic
ef fec t , whi le at the same t ime captur ing an ident i f i a b l e l i keness and
suggest ing the essence of personal i t y or character beneath the surface .
The humor l i e s in the fac t that the car i ca ture is recognizab le , and yet
exaggerated.
From i t s or ig ins in Europe as wit ty sketches , car i ca tu re grew
through the eighteenth and nineteenth centur i es , becoming enormously
popular in the United States ear ly in th i s century . In the 1920s and
1930s especia l l y , th i s l i ve l y form of i l l u s t r a t i on appeared in
newspapers and magazines throughout the country . The car i ca tur i s t s in
th i s era drew thei r port ra i t s of important f i gures primar i l y to
enterta i n . In spi r i t thei r work was closer to the humor of the fast -
develop ing comic str i p and gag cartoon than to the st ing of pol i t i c a l
satire. Their subjects were more often amused than offended by their
amiable attacks.
1. Which of the fol lowing words does NOT describe a typical caricature?
A. humorous B. distorted C. topical D. solemn
2. Producing a caricature is most l ike .............
A. singing a song B. making a speech
C. recit ing a poem D. tel l ing a joke
3. According to the passage, the people who were caricatured were often
.
A. angered B. puzzled C. entertained D. shocked
4. Which of the fol lowing does the passage tel l us?
A. Caricature was popular in early twentieth century America.
B. Caricature is com mon in times of stress.
C. Caricature evolved into a serious mode of self expression.
D. Caricature is one of the few art forms that originated in America.
5. The paragraph immediately fol lowing the passage probably
discusses". -
A. the early history of American comedy f i lms
B. popular jokes of the twentieth century
C. the change in America caricature in the 1940s
D. how to develop ski l l s as a caricature




I. Use the suggestions to write a compete letter.
Dear Sir, ( page 60- LV)
1. I / be / present/ student/ final year/ City High School/ Harare/ Zimbabwe.
2. I / study/ English/ five years/ now.
3. June / this year/ First Certificate examination/ University of Cambridge/ hope / pass/
good grade.
4. Also/ expect/ obtain/ High School Certificate/ about /same time/ high marks/ particularly/
biology.
5. Ambition/ enter/ London University due course/ read for/ degree/ genetics.
6. Realize/ necessary / G.C.S/ qualify/ entrance / university.
7. Very much/ hope/ accepted/ your College/ prepare/ G.C.E/ Chemistry/ Biology/ English
too.
8. Would like/ start/ early autumn/ not/ waste/ time.
9. Perhaps/ add father and mother/ both/ doctors/ so/ brought up/ scientific environment.
10. Grateful/ you send/ official application form/ and inform/ other information /required.
Yours faithfully,
II. Reading
1.
give food necessary structures living
store shape addition controls carry surrounds
center
CELLS
Cells are the smallest part (or unit) of life. All (1 ) ____ things are made of cells, and
all cells have the same parts: nucleus, cytoplasm, and membrane. The nucleus is the
(2)_____ of the cell. It contains the chromosomes and the genes. The genes (3 )____
the information that tells the cell what to do. Chromosomes and genes help to make
the cells. The cytoplasm (4) _____ the nucleus in the cell. It contains several different
things. Different kinds of cells have different things in their cytoplasm. The cell membrane
is around the cell. The membrane (5) ____-the flow of liquids in and out of the cell.
Plant cells are different from animal cells. In (6)_____ to the nucleus, cytoplasm, and
membrane, they contain a cell wall, vacuoles, and chloroplasts. The cell wall is around the
membrane. It is made of cellulose, and it is not living. It gives plant cells a (7) ___like a
box. Vacuoles are round (8) ____in the cytoplasm. A membrane surrounds them, and they
contain water and other things. The cell uses the vacuoles to (9) ____ things. They
sometimes contain pigments. These pigments (10)_____ flower cells their colors.
Chloroplasts are also in the cytoplasm. They contain a green pigment, chlorophyll, and they
make (11)____ for the plant. Chloroplasts are (12) _____ for photosynthesis.

2.
colony mine practice leader respects organize
returned ended freedom fought means racism
MAHATMA GANDHI
Mahatma Gandhi was one of the great leaders of the world. He wanted (1)____ and
peace for all people. He helped to free India from British control.
His name was Mohandas Karacham, but people called him Mahatma. This name ( 2) _____
“ great soul”. Mohandas Karacham was born on October 2, 1869 in Porbandar, India. He
studied law in London, and in 1893 he began to (3) __ law in South Africa.
In South Africa, Indians did not have the same rights as others. Gandhi did not like this (4)
___. He believedthat everyone should have the same rights. He worked for the Indian
people in South Africa for twenty-one years. At one time, he (5) ____a strike of Indian
miners. The Indian (6) ___workers did not go to work. Gandhi did not use violence. He
fought with nonviolence, resistance, and strikes. The Indian word for nonviolent resistance
is "satyagraha."
In 1915 Gandhi (7) ____to India. He became the (8) ______ of the Indian Nationalist
Movement, and he worked for the independence of India. He wanted India to be free from
Great Britain. Gandhi (9) for freedom. He did not want India to be a British
(10)____ .He continued to use satyagraha, nonviolent means such as strikes and fasting.
Gandhi's nonviolent fight for independence (11 )_____ when Britain gave India her
independence in 1947. On January 30, 1948, Gandhi was assassinated in New Dehli- he was
shot when he was on the way to a prayer meeting. Gandhi died for peace, and the whole
world (12) ____ him for his peaceful way of getting independence for his country.
III. Reading Comprehension
  Artists   use   caricature   to   distort   the   human   face   or 
figure for comic effect, while at the same time capturing an 
identifiable   likeness   and   suggesting   the   essence   of 
personality or character beneath the surface. The humor lies 
in   the   fact   that   the   caricature   is   recognizable,   and   yet 
exaggerated. 
From its origins in Europe as witty sketches, caricature 
grew through the eighteenth and nineteenth centuries, 
becoming enormously popular in the United States early in 
this century. In the 1920s and 1930s especially, this lively 
form of illustration appeared in newspapers and magazines 
throughout the country. The caricaturists in this era drew 
their portraits of important figures primarily to entertain. 
In spirit their work was closer to the humor of the fast­ 
developing comic strip and gag cartoon than to the sting of 
political satire. Their subjects were more often amused than 
offended by their amiable attacks. 
2.Which of the following words does NOT describe a typical 
caricature? 
A. humorous  B. distorted  C. topical D. solemn 
2. Producing a caricature is most like  . 
A. singing a song  B. making a speech 
C. reciting a poem  D. telling a joke 
3. According to the passage, the people who were caricatured 
were often  . 
A. angered  B. puzzled C. entertained  D. shocked 
4. Which of the following does the passage tell us? 
A. Caricature was popular in early twentieth century America. 
B. Caricature is common in times of stress. 
C. Caricature evolved into a serious mode of self expression.
D. Caricature is one of the few art forms that originated in 
America.
5. The paragraph immediately following the passage probably 
discusses".­ 
A. the early history of American comedy films 
B. popular jokes of the twentieth century 
C. the change in America caricature in the 1940s 
D. how to develop skills as a caricature 




ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 10 NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING
1. What does the man plan to wear during the summer months?
A. a cool hat B. casual shoes C. pans
2. What is one thing the man is NOT going to pack for the winter season?
A. a coat B. some sweaters C. a jacket
3. What is the weather like in the spring?
A. It’s windy B. It’s rainy C. It’s cool
4. What is an example of an occasion where the man might need formal clothes?
A. A party B. A business meeting C. A wedding
5. What did the man wear to his high school graduation?
A. Jeans and tennis shoes B. A casual shirt and tie C. a suit and dress shoes.
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6 A. stopped B. landed C. suited D. wicked
7. A. gypsy B. huge C. strange D. piggy
II. Choose the word that has a different stress pattern from the others .
8 A. involve B. guidance C. enhance D. society
9. A. arrange B. nature C. inherit D. creation
10. A. envelope B. amazing C. passenger D. reference
C. GRAMMAR AND VOCABULARY Olympic page 334
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence.
11. I don't want lots of excuses, I just want to hear the_____truth.
A clear B. plain C. pure D. right
12. I didn't want to discuss the matter but he insisted on bring it _____.
A. up B. out C. about D. over
13. I don’t understand why you have to make such a ____ about something so unimportant.
A. mess B. stir C. fuss D. bother
14. Not until about a century after Julius Caesar landed in Britain ____ actually conquer the island.
A. the Romans did B. did the Romans C. the Romans D. Romans that
15. Mary is _____ her sister.
A. as pretty but more intelligent as B. as pretty but more intelligent than
C. more intelligent and prettier than D. prettier and more intelligent than
16. Since the ditch is full of water, ______ last night.
A. it must be raining B. there might have rain C. it must have rained D. there might have been
rain
17. _____ our project was unnecessary, we would not have invested in it.
A. Had we thought B. Unless has we thought C. If had we thought D. As we had ever
thought
18. They stopped working on the project , ____ they could not afford enough money.
A. therefore B. as C. because D. for (“,” before)
19. Only after the atomic bomb ____ and development in air travel _____ _____science fiction really
become popular.
A. had created / had taken off/ was B. had been created/ had been taken off/ has
C. had been created/ had taken off/ did D. had been created/ had taken off / had
20. Primitive men had to suffer from scurvy, ____ is caused by a lack of dietary Vitamin C.
A. that B. which C. from that D. for which
II. Give the correct form of the words in brackets. Olympic page 272
21. The problem today is the ______ (responsible) which the scientist has towards society.
Responsibility
22. The development of science has made many new and _____ (fright) things possible. frightening
23. Thousands of people could be destroyed by using only a few _____ (fate) germs. fatal
24. This leads to questioning the values of our present ____(moral). morality
25. Perhaps, we should now consider carefully the effects of present research on future____ (civil).
cilvilization
26. The scientist is in a difficult position as his personal______ (repute) often results from
successful experiments. reputation
27. He is not responsible for himself only, but for the rest of________ (man) also. mankind
28. My brother is working for a shampoo ______( advertise) company in Hanoi. advertising
29. The manager is seeking for ____( depend) employees. dependable
30. Only a/an ______ (educate) person could behave like that. It’s awful! uneducated
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting –Olympic page 290
31. When I (A) arrived at her house. I found she (B) has been out with her (C) new fiend without (D)
leaving me a note.
32. (A)The new bridge (B) make possible to (C) cross the river (D) easily and quickly. -
33. (A) I'm writing (B) in pencil so I can (C) rub out my mistakes (D) easy.
34. (A) According to (B) a team of scientists, (C) there are evidence that Mount Everest is still (D)
rising.
35. (A) The passengers blamed the (B) airline (C) of the (D) delay.
36. Insurance rates are not (A) the same for different people (B)because they are not likely (C) have
the (D) same risk.
37. The men (A) stole the (B) old woman(C) of her savings, and (D) stole $2,000 from her.
38. (A) Can't you think (B) of (C) anything more intelligent (D) to tell?
39. In (A) today's competitive markets, even small businesses (B) had better to advertise on TV and
radio in order (C) to gain (D) a share of the market.
40. He saw (A) an empty shop (B) while (C) walks around (D) the town one day.
D. READING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best fits each sentence.
BDHSG12-137
Stressful atmospheres, (41)______ of deadlines and long hours dominate office life, according to a
survey (42)____ recently.
The majority of those questioned said a good salary and career (43)____ were their main reason for
working. But (44) ____numbers did not believe their employers offered either. In general, the survey
found that most felt that (45) _____ of life was more important than (46)_____ and company perks. Most
would prefer employers to offer (47) ___ hours, challenging tasks and job (48)____ rather than perks
such as company cars and private health care. Many employers’ (49)____ to understand this meant more
than a third worried about their work on holiday, and 40 per cent took days off (50)_____ when not ill.
Workers were also (51) ____ by the conditions they had to work in. A fifth struggled with (12)
____ technology, badly lit offices and chairs which caused backache. Half said their (53)____ would
increase if their environment improved.
On the plus side, the biggest (54) ______ was the friendship offered by colleagues, and it appears that
the office also affords the chance to flirt with colleagues, make (55)____ calls to friends abroad, steal
stationery and play computer games.
41. A. weight B. force C. heaviness D. pressure
42.A. published B. printed C. publicized D. proclaimed
43. A. outlooks B. odds C. prospects D. views
44. A. important B. impressive C. heavy D. significant
45. A. quality B. calibre C. excellence D. worth
46. A. rank B. status C. degree D. grade
47. A. pliable B. elastic C. amenable D. flexible
48. A. safety B. security C. sanctuary D. protection
49. A. failure B. defeat C. deficiency D. lack
50. A. indisposed B. unwell C. injured D. sick
51. A. pestered B. inflamed C. irritated D. ruffled
52. A. behind the times B. expired C. out-of-date D. invalid
53. A. fertility B. capacity C. value D. productivity
54. A. compensation B. damages C. reimbursement D. atonement
55. A. idiosyncratic B. unique C. personal D. individual
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for each blank. There are more
words than blanks, so you don’t need all of them. LD-Test 2
decay known found number discover ancient
necessary important use means lived called
CARBON-14 DATING
There are many uses for radioactive carbon (C-14). One important (56 )_____ is in archaeology
Archaeologists use radioactive carbon to (57)______ the age of ancient plants. C-14 comes from the sun
and is
(58) ____ in all living things. Archaeologists can calculate the age of plants that (59) ____ in the past
because radioisotopes (60) _____ at the same rate. The rate of decay is (61) ____ the half-life. The half-life
is the time
(62) ___ for half of the atoms to decay. Radioactive carbon (C-14) has a half-life of 5,730 years. That (63)
___ that after 5,730 years, half of the radiocarbon atoms remain; one half of the radioactive atoms are still
in the sample. After 11,460 years, one-fourth of the atoms are still in the sample, and after 17,220 years
one-eighth of the atoms remain. Archaeologists can measure the (64) _____ of radioactive atoms and
discover the age of (65) ______ plant material.
III. Read the passage and choose the correct answer. Olympic –page 259
In its short history, the art of motion pictures has frequently undergone changes that seemed
fundamental, such as that resulting from the introduction of sound. It exists today in styles that differ
significantly from country to country and in forms as diverse as the documentary created by one man with
a hand- held camera and the multimillion- dollar "epic", involving hundreds of performers and technicians.
Despite its diversity, however, an essential unchanging nature can be discerned in most of its
manifestation. A number of factors immediately come to mind in connection with the motion picture
experience. For one thing, there is something mildly hypnotic about the illusion of movement that holds
the attention and may even lower critical. resistance. Also, the accuracy of the motion picture image is
compelling because it is made by a nonhuman, scientific process. And, the motion picture gives what has
been called a strong sense of being present: the film image always appears to be in the present tense. There
is also the concrete nature of film it appears to show the actual people and things. No less important than
any of the above are the conditions under which the motion picture ideally is seen, where everything helps
to dominate the spectator. He or she is taken from the everyday environment, partially isolated from
others, and comfortably seated in an air- conditioned auditorium. There, the darkness concentrates
attention and prevents comparison of the image on the screen with the objects or people around the viewer.
For a while, the motion picture unfolds the world in which the spectator lives.
66. Which of the following statements best expresses the main idea of the passage?
A. Motion pictures vary greatly from country to country
B. The fundamental characteristics of motion pictures remain unchanged
C. Motion pictures have been modified over the years
D. The styles of motion pictures have become significantly different
67. Which of the following statements does the author NOT include as part of the motion picture
experience?
A. The viewing environment controls the spectator
B. The spectator is somewhat apart from other viewers
C. The viewer becomes fascinated by the action on the screen
D. The spectator realizes that events on the screen are false
68. Which one of the following activities is the nature of movies most comparable to?
A. dancing at a party B. drawing a picture C. describing a painting D. reading a
book
69. The author probably believes that the main purpose of movies is to allow the audience to ___.
A. see actual places, people or things B. be entertained in a comfortable setting
C. escape from the real world D. enjoy the results of a scientific process
70. Which of the following conclusion does the passage support?
A. Motion projected on the screen captivates viewers B. Viewers feel detached from the action on the
screen
C. The viewing environment is of minor importance D. Documentaries and epics have universal
appeal
E. WRITING
I. Choose the sentence among A, B, C and D which has the nearest meaning to the one given.
Olympic page 291+ TNTANC page 245
71. When I was younger I used to go climbing more than I do 
now. 
A. Now I don't go climbing anymore.  B. I used to going 
climbing when I younger. 
C. Now I don't go climbing as much as I did.  D. I don't 
like going climbing anymore. 
72. I regret going to bed so late last night. 
A. I wish I didn't go to bed so late last night.  B. I 
wish I went to bed early last night. 
C. I wish I hadn't gone to bed so late last night.  D. I wish 
I had gone to bed late last night. 
73. He got over his illness in three months. 
A. It took to get over his illness in three months. 
B. It took three months to him to get over his illness. 
C. It took him three months to get over his illness. 
D. It took three months for his illness to get over. 
74. She was so busy that she couldn't answer the phone. 
A. She was very busy that she couldn't answer the phone. 
B. She was too busy to answer the phone. 
C. She was too busy not To answer the phone. 
D. She was very busy so that she couldn't answer the phone. 
75. I  didn't listen to him, and I didn't succeed. 
A. If I listened to him, I would succeed.  B. If I had 
listened to him, I would succeed. 
C. If I listened to him, I would have succeeded. 
D. If I had listened to him, I would have succeeded. 
76. Although Christopher was the stronger of the two, his attacker soon overpowered him.
A. Christopher's attacker was too weak to defeat him.
B. Christopher was weaker, but he overpowered his attacker.
C. Christopher lost because he had no power.
D. Despite his superior strength, Christopher was soon overpowered by . is attacker.
77. You're under no obligation to accept their offer.
A. You're obliged to accept their offer. B. You're not obliged to accept their offer at
all.
C. You can please yourself whether to accept their offer or not. D. B and C
78. My father finds maps hard to follow.
A. My father always gets lost. B. My father can't read maps at all.
C. My father has trouble following maps. D. Map-reading is not interesting to my father at all.
79. You need not do this job.
A. You have to do this job. B. This needs to be done. C. This job needs not be done. D. You need this
job.
80. She has lost her appetite recently.
A. She hasn't had any food recently. B. Her appetite has been very good.
C. She has gone off food recently. D. She has eaten a lot of food recently.
II. Finish each of the following sentence in such a way that it means exactly the same as the sentence
printed before it. Olympic page 179+ 288
81. John was shocked when he heard his child swearing.
It came as a shock to John when he heard ….
82. Attendance at the exhibition has been down this year.(attended)
The exhibition has not been so well attended this year.
83. Because the chemicals were properly combined, the prescription has brought about the unexpected
result.
=> Because of the proper combination of the chemicals, …
84. The man’s life was one of great poverty.
Throughout his life, the man lived in / suffered from great poverty/ was very poor.
85. Her success went beyond her expectation.
Never had she expected that she was so successful.
86. I would do anything to prevent him from going there.
There’s nothing I wouldn’t do to prevent
87. Tony’s very charming, but I wouldn’t trust him.
Charming as/though Tony is, I wouldn’t trust him.
88. It was easy for us to find the house.
We had no difficulty(in) finding the house.
89. Your car might break down on the rough mountain road, so take some spare parts and a tool-kit.
In case your car breaks …
90. The students’ rebellious behaviors should have been severely punished.
The students deserved severe punishment for their
III. Essay Olympic page 98
In about 200 words, write about the following topic:
“Some possible solutions to environmental damage.”



Ashley: Hey, Jake. Are you ready for your trip?
Jake: Well, not really. I still have to buy some clothes.
Ashley: Well, what's the weather like where you're going?
Jake: Well, uh, it's really hot in the summer, so I'm going to buy some shorts, sandals, and a few T-
shirts.
Ashley: What about the rest of the year?
Jake: People say that the fall can still be warm until November, so I'm going to buy some jeans and a
few casual shirts.
Ashley: Will you need any warm clothes for the winter?
Jake: Well, the weather doesn't get too cold, but it often snows in the mountains, so I'm going to buy
a couple of warm sweaters, a jacket, and a hat. I don't have room in my suitcase to pack a coat, so
I'm going to wait until I get there and buy it when I really need it.
Ashley: Are you going to take anything else?
Jake: They say it rains cats and dogs in the spring, but again, I'll probably just wait and pick up a
raincoat or an umbrella later on. But, I'm going to take a good pair of shoes because I plan on
walking to and from school everyday.
Ashley: Do you need any clothing for formal occasions?
Jake: Well, you never know when you might needs something on the spur of the moment for a
wedding or maybe someone's graduation, or a nice date, so I'll probably take some nice slacks, a
dress shirt, and a couple (of) crazy ties or two.
Ashley: Um, that makes sense.
Jake: And I'll just rent a suit or tuxedo if I need anything more formal. Hey, maybe I'll get married.
Ashley: You? Married? Hah!
Jake: Wait. What are you trying to say?
Ashley: I just can't imagine you decked out in a tuxedo for any formal occasion. [What?!] I mean, for
high school graduation, you wore an old pair of jeans and tennis shoes.
Jake: Hey, there was a reason for that, so let me explain. [Yeah, ha, ha.] No, really. You see, it goes
like this . . .




Olympic page 300
21. You shouldn't interrupt someone in _____. (sentence)
22. A____ friend is one who likes power (dominate)
23. It is forbidden to hunt for that kind of bird. It has been listed as one of the_____ species. (danger)
24. Mrs.Lan's shop is______ from the others in the street. It's hard to tell the difference (distinguish)
25. Thieves dressed as police ______guards at a Boston museum. (power)
26. The pipes in the house started rusting,______ the water (color)
27. His family suffered from his_____ (expend)
28. You are entitled to receive a government allowance for each ............. who is living with you (depend)
29. The oil spill has caused______ damage to the environment (calculate)
30. Please ensure that your child's sports clothes are clearly marked in _____ ink (delete)
ĐỀ KHẢO SÁT HSG THPT KIM THÀNH LẦN 11 NĂM HỌC : 2008-2009
MÔN: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 150 phút
A. LISTENING: Listen to the passage and give short answer to each question Listen to me –Unit 8-
CD1
1. What is the weather like outside?
2. Is it snowing?
3.. How many people are sitting around the table?
4. The union has two demands: the first demand is asking for a 10% increase in pay. What is the second
demand ?
5. How many days has the strike lasted?
B. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from those of the others.
6. A. exaggerate B. exist C. anxiety D. complexion
7. A. little B. whistle C. gentle D. battle
II. Choose the  word that has a different stress pattern from the others .
8.  A. context B. conference C. confidence D. consolidate
9. A. product B. postpone C. purpose D. postcard
10. A. computer B. competent C. compatriot D. museum
C. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Olympic 
page 352
11. He has trave l ed______i Eu rope.
n
A . effective l y B . excl ve l  
usi y C . extensi l ve y
D . exhausti l  
ve y
13. I li  hi  very  m uch. He i  ____.
ke m s
A . so good a m an B . qui  a good m an C . qui  good m an 
te te
D . A or B
14. Hadn’t you w atched that m ovi ast  ni e l ght,  you _____  sl eepy now .
A . w oul ’t  have been
dn B . m ight have not been C . w oul ’t  be 
dn
D . w oul ’t  have bei
dn ng
15. The village  had been fl ooded  the  year bef ore  so it   ___  pl ty  of 
en
green pastu rage  then .
A . conta i ned B . conta i s n C . has conta i ned  
D . w oul  have conta i
d ned
16. W hen he retu rned  hom e  from  w ork, he f ound the  door ____.
A . unl ocki ng B . unl ocked C . to  be unl ocked
D . have unl ocked
17. They go to  the  seasi  ____they  shou l  be di
de d stu rbed  by the  noi  of se
the  ci . ty
A . i  order  that
n B . so that C . for
D . lest
18. ____  you di scover hi  w eakness, the  easi  the  task  shou l  becom e.
s er d
A . Q ui cker B . The m or e qui yckl C . The f astest
D . The easi est  
19.I w i   I’d  ____th i  cal l to r  bef
sh s cu a ore  I bought it.  It  doesn ’t  seem  
to  be w orki . ng
A . tri  on
ed B . tri  out
ed C . w orked on D . 
w orked out
20. He sai  he w as ____  debt and asked m e
d  _____  a l oan  _____  $50.
A . on/ f or/  of B . i /  f
n or/  w i th C . on/ by/ of
D . i /  f
n or/  of
II. Give the correct form of the words in brackets. Test 28­page 50_LTV
21. Third time lucky! After two _____ attempts, Mark's finally passed his driving test. (SUCCESS)
22. A newcomer is____ with the area around him or her. (FAMI LIAR)
23. People usually have hobbies for____. (ENJOY)
24. They imagined that they made the rules, but in ____, they were mere puppets. (REAL)
25. Street noise is one of the____ of living in the city. (ADVANTAGE)
26. Studies show that smoking cigarettes is ____. (HEALTH)
27. Some universities in the United States have ____dormitories. (CO- EDUCATE)
28. A ____ person is one who is kind. (THINK)
29. There are various _____ for the party. (POSSIBLE) .
30. The author gi ves th ree  exam pl es of the  ____cu ltu re  shock.( ORIENT) 
III. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs 
correcting Olympic 213
31. In(A) warmer weather(B), a caterpillar will spend(C) fewer(D) time in the pupa stage.
32. Folding fans(A) arrived in Europe in the sixteenth century from China, where they had been(B)
common(C) used for more than(D) 500 years.
33. Volcanologists make(A) the jot of(B) classifying(C) volcanoes as(D) extinct, dormant, or active.
34. People turn pale(A) when they are frightened(B)because the blood in our(C) cheeks is
directed(D) to the heart.
35. Artificial(A) sweeteners known(B) as cyclamates banned(C) because of evidence that they
caused cancer in laboratory(D) rats.
36. An energy(A) source, liquid water, and organic molecules(B) consider(C) the three ingredients
essential for(D) life.
37. Every naturalized citizens(A) of the United States must be(B) at least(C) 18 years old(D) to vote.
38. The opossum plays(A) dead(B), when(C) it is, in fact, live(D).
39. Writer Mark Twain was born(A) in 1835, the year of(B) Halley's Comet, and his(C) died in
1910, the year that(D) Halley's comet returned.
40. Rubies and emeralds are like(A) because they both come from(B)the mineral corundum, which is
also used to(C) make(D) sandpaper.
D. READING
I. Read the following passage and decide which option A, B, C or D best 
fits each sentence. TNTANC –page 201 (Ex 11)
From the moment they leave the security of their accustomed environment, travelers are at risk.
(41) ….. arise not just from strange diseases they meet on their travel~ but from other factors, too:
seemingly uninspiring home (42) .... such as safe water (43) …… , sanitation and public hygiene
controls, legal safety standards for motor vehicles and road (44) ….., are easily taken for granted, but
simply do not exist in many countries. Environmental factors such as arduous conditions, (45) …. climate,
and high altitude may constitute a danger; and so may travelers' own behavior, free from the (46)........... of
the daily routine, and determined to have a good time with scant (47) ….. for the consequences.
When illness or injury occur abroad, travelers are again at a disadvantage- from (48)…… to
communicate with a doctor on account of language or cultural difficulties, or being unable to find a doctor
owing to (49)….. of the (50) ……. medical system. There may be a complete (51) ….. of skilled medical
care, or of medical facilities of a (52) ……. acceptable to travelers from technologically sophisticated
countries.
When symptoms of an illness (53) ….. abroad do not appear until after return home, a final hazard
becomes apparent; the symptoms may be (54) ….., may pass (55)….. , and the correct diagnosis may not
be considered until it is too late.
41. A. Complications B. Changes C. Hazards D. Questions
42. A. comforts B. helps C. cares D. aids
43. A. stores B. collection C. levels D. supplies
44. A. maintenance B. correction C. improvement D. quality
45. A. worsening B. unusual C. sudden D. adverse
46. A. restraints B. assurances C. certainties D. regulations
47. A. knowledge B. awareness C. regard D. need
48. A. inability B. difficulty C. inflexibility D. timidity
49. A. misuse B. doubt C. ignorance D. disbeliefs
50. A. local B. district C. neighborhood D. area
51. A. breakdown B. failure C. disruption D. absence
51.A. type B. design C. standard D. degree
53. A . rece i ved B . f m ed
or C . gai ned D . acqui red  
54. A . unf i a r
am li B . unli l
ke y C . unpl easant D . 
uncovered
55. A . unrecogn i zed B . unknow n C . unf oreseen D . 
unearthed
II. From the words given in the box, choose the most suitable word for 
each blank. There are more words than blanks, so you don’t need all of 
them. LD Test 24­page 193
   after            at          convinced      despite  
difficulty     distracted     dozes         during    
 falls              from            lose           nods  
of             perform         problem
People who are deprived (56) …… sleep lose energy and becoming quick-tempered. (57)_____ two
days without sleep, a person finds that lengthy concentration becomes difficult. He can force himself to
(58) …… tasks well for short periods, but he is easily (59)…….... He makes many mistakes, especially at
routine tasks, and his attention slips (60) …… times. Every 'sleepless' person experiences periods in which
he (61) ……. off for a few seconds or more. He (62)…… completely asleep unless he is kept active
continuously.
Persons who go without sleep for more than three days have great (63)_____ thinking, seeing, and
hearing clearly. They have periods of hallucinations, (64)……. which they see things that do not really
exist. They also confuse daydreams with real life and (65) …….track of their thoughts in the middle of a
sentence.
III. Read the passage and choose the correct answer. Toefl page 272 (Q 1­
12­Key 558)
The technology of the North American Colonies did not differ strikingly from that of
Europe, but in one respect, the colonists enjoyed a great advantage. Especially by comparison with
Britain, Americans had a wonderfully plentiful supply of wood.
The first colonists did not, as many people imagine, find an entire continent covered by a
climax forest. Even along the Atlantic seaboard, the forest was broken at many points.
Nevertheless, all sorts of tine trees abounded, and through the early colonial period, those who
pushed westward encountered new forests. By the end of the Colonial era, the price of wood had
risen slightly in eastern cities, but wood was still extremely abundant.
The availability of wood brought advantages that have seldom been appreciated. Wood was
a foundation of the economy. Houses and all manner of buildings were made of wood to a degree
unknown in Britain. Secondly, wood was used as a fuel for heating and cooking. Thirdly, it was
used as the source of important industrial compounds, such as potash, an industrial alkali;
charcoal, a component of gunpowder; and tannic acid, used for tanning leather.
The supply of wood conferred advantages, but had some negative aspects as well. Iron at
that time was produced by heating iron ore with charcoal. Because Britain was so stripped of trees,
she was unable to exploit her rich iron mines. But the American Colonies had both iron ore and
wood; iron production was encouraged and became successful. However, when Britain developed
coke smelting, the Colonies did not follow suit because they had plenty of wood and besides,
charcoal iron was stronger than coke iron. Coke smelting led to technological innovations and was
linked to the emergence of the Industrial Revolution. In the early nineteenth century, the former
Colonies lagged behind Britain in industrial development because their supply of wood led them
cling to charcoal iron.
66. What does the passage mainly discuss?
A. The advantages of using wood in the colonies.
B. The effects of an abundance of wood on the colonies.
C. The roots of the Industrial Revolution.
D. The difference between charcoal iron and coke iron.
67. The word is closest in meaning to ___.
A. realistically B. dramatically C. completely D. immediately
68. Which of the following is a common assumption about the forests of North America during the
Colonial period?
A. They contained only a few types of trees. B. They existed only along the Atlantic seaboard.
C. They had little or no economic value. D. They covered the entire continent.
69. The word abounded is closest in meaning to ____.
A. were present in large numbers B. were restricted to certain areas
C. were cut down D. were cultivated
70. According to the passage, by the end of the Colonial period, the price of wood in eastern cities
A. rose quickly because wood was becoming so scarce
B. was much higher than it was in Britain
C. was slightly higher than in previous years
D. decreased rapidly because of lower demand for wood
71. Why does the author mention gunpowder in line 13?
A. To illustrate the negative aspects of some industrial processes.
B. To give an example of a product made with wood compounds.
C. To remind readers that the Colonial era ended in warfare.
D. To suggest that wood was not the only important product of the Colonies.
72. The word "conferred" is closest in meaning to ____.
A. consulted B. gathered C. provided D. restricted
73. The phrase "follow suit" means ____.
A. do the same thing B. make an attempt C. have the opportunity D. take a risk
74. According to the passage, why was the use of coke smelting advantageous?
A. It led to advances in technology. B. It was less expensive than wood smelting.
C. It produced a stronger type of iron than wood smelting. D. It stimulated the demand for
wood.
75. The phrase "cling to" is closest in meaning to
A. try to develop b. avoid c. continue to use D. reconsider
E. WRITING
I. Choose the sentence A, B, C and D which is closest in meaning to the 
one in italic Olympic 215
76. I can't help feeling worried about Tom.
A. I find it impossible not to worry about Tom. B. I can do nothing to help Tom.
C. I can glad to have someone like Tom to worry about. D. I don't worry about Tom.
77. She told us to help ourselves to the apples in the basket.
A. She offered us some apples in return for our help
B. She wanted our help to pick the apples and put them in a basket.
C. She let us have as many apples as we wanted.
D. She wanted us to do all the work ourselves.
78. May I suggest Monday for our trip to Bristol?
A. I think we must go to Bristol on Monday. B. I think we would be allowed to go to Bristol on
Monday.
C. I think Monday is the only day we can manage for the trip.
D. I think Monday would be a good day for us to go to Bristol.
79. She usually spends one hour driving to work everyday.
A. It usually takes her one hour to drive to work every day.
B. She usually works one hour every day.
C. She does not usually drive to work.
D. It usually takes her one hour to work on her every day.
80. They would never have accepted his money if they had known his plans.
A. They knew what he wanted to do, so they refused his money.
B. They agreed with his wishes because they were glad to have his money.
C. They didn't know his plans and never took money from him.
D. They took the money he offered them without realizing his purposes.
II. Finish each of the following sentence  in such a way that it means 
exactly the same as the sentence printed before it. LV page 135
81. Thanks to his aunt's legacy of$10,000 he was able to buy the house he wanted.
Had his ………………...
82. I didn't realize he was your brother until I saw the photograph.
It was only ………..
83. The President is the statesman I admire most of all.
There is .
84. Don't you wish you could get out more in the evening?
Don't you get fed ……..?
85. It's nobody's fault that the meeting was cancelled.
Nobody : .
86. He’ll settle down. Then his improvement will improve.
Once …………….he settles/ has settled
87. She never seems to succeed, even though she works hard.
However .
88. It was more of an argument than a discussion
It was not so .
89. I write to him almost every day.
Hardly .
10. Mary told the police about the burglary.
Mary reported .

III. Essay
LD page 193­Test 25
accurately approaching departing despite far
fortunately guide instead of likely long-range
owinf; to possible protect search vessels

Radar is an electronic device that can 'see' great distances (1) _
fog, rain, snow, and darkness. It can find and (2) locate missiles,
aircraft, ships, cities, rainstorms, and mountains. Radar uses radio waves
(3) light waves, which the human eye uses in seeing. This makes it
(4) for radar to locate many kinds of objects at (5) greater
distances than the eye can see.

Radar became an important military device during World War II. Today, networks of radar lookout stations
guard the United States and Canada 24 hours a
day against (6) missiles and airplanes. Patrol planes and ships
(7)_____ the oceans with radar for hostile ships and aircraft. Airports use
radar to (8) planes safely to earth in fog or storms. Ships use it to steer
clear of other (9)_____ or icebergs. Radar helps weathermen warn of
(lO) hurricanes and tornadoes.

Exercise 29
Everyone was shocked. It was a murder. (SENSE)
He felt very when he failed the exam again. (COURAGE)
That diamond is a antique. (PRICE)
It gives me great to welcome our speaker. (PLEASANT)
He used all his to force the door open. (STRONG)
He was too to tell his teacher about the stupid mistake. (SHAME)
The police are interested in the sudden of the valuable painting.
(APPEAR)
I believe you because I know you are . (TRUE)
I feel so that I'm going to bed. (SLEEP)
10. The cost of must be paid by the buyer. (CARRY)
Exercise 30
I was late because 1 how much time I needed. (ESTlMA TE)
He wrote the book alone, so he doesn't have a . (AUTHOR)
They're an incredibly family. You should see how much food they
throw away. (WASTE)
You shouldn't leave things on car seats in full view of people walking
past. (VALUE)
I've never had the same opinions as my fathcr. In fact when I was younger we
were always having . (AGREE)
Most people who work feel that they are .(PA




I. Essay : Neighbors are the people who live near us. In your opinion, what are the
qualities of a good neighbor? Use specific details and examples in your answer.
There are several qualities that a good neighbor has. If you have a good neighbor,
you are a lucky person. You have someone who is respectful of your property, who is
helpful with the little day-to-day problems that arise, and who is supportive in times of
crisis.
A good neighbor respects your property. This means she asks for your permission
before doing something that may affect you. She does not plant a huge tree between your
houses without asking you how you feel about it. If she wants to put up a fence, she tells
you about her plans first.
A good neighbor is willing to lend a hand when you need a little help. He lends you
some milk if you run out, or gives you a ride if your car breaks down. He lets your children
stay at his house if you get stuck working overtime. You do the same for him. Both of you
help make each other's lives easier.
When you go through a crisis, like a death in the family, a good neighbor volunteers
to help in any way she can. She might do something small, like prepare a few meals for you.
Or, she might do something big, like help you get through the sadness of a funeral.
A neighbor can be as close as a good friend, or more like a distant acquaintance.
Either way, a good neighbor is someone who respects you and supports you as he can. We
should all be lucky enough to have good neighbors.
II. Interpreting the table about the number of total fires and acres burned in the USA
( 1980-2000)
The table summarizes the number of total fires and acres burned in the USA between
1980 and 2000. There were fewer fires in 1990 than in 1980, but more acres of forest were
destroyed. The number of fires was almost the same in both years 1990 and 2000; however,
there was a big difference of nearly 3 million acres burned - about 8.4 million in 2000 and
nearly 5.5 million in 1990.
(Conclusion: Optional)
III. Essay: Some possible solutions to environmental damage”
- The essay must have three parts
1. Introduction: must have a topic sentence (2,5)
2. Body: should have the following ideas
-Keep rare animals in their natural habitat.
- Control the burning of forests.
- Control the cutting down of trees.
- Not use disposable products.
- Use environment - friendly products.
- Not build campfires in national parks.
- Pass laws restricting environmental damage.
- Treat sewage before discharging into the sea.
- Pay heavy fine for people who break the law.
- Use anti - pollution devices.
- Change people's awareness.
3. Conclusion: should express personal opinion of the author.




Extra practice: Deforestation in Southeast Asia between 1990-2005
(Forest Cover in million hectares)

Country Total Forest Cover Total Forest Cover Forest Loss
(1990) (2005) (1990-2005)
Cambodia 12.9 10.4 2.5 (19.3%)
Indonesia 116.5 88.5 28 (24%)
Laos 17.3 16.1 1.2 (6,7%)

The table shows the deforestation situation in Southeast Asia (Cambodia, Indonesia,
and Laos) between 1990 and 2005. In general, Laos had larger forest cover than Cambodia,
and Indonesia had the largest of the three, countries. In 1990, there was a difference of
nearly 102 million hectares of forest cover between Cambodia and Indonesia - 12.9 million
in Cambodia and 116.5 million in Indonesia. Meanwhile, the difference was about 99
million hectares between Laos and Indonesia. Within 15 years (from 1990 to 2005), the
overall figures showed that Indonesia had the highest percentage of total change or forest
loss while Laos had the lowest - 24% in Indonesia and only 6.7% in Laos.
The date may help the governments of the three countries make suitable plans in
order to save their forests.
Đề thi vào lớp 10 môn Toán |  Đáp án đề thi tốt nghiệp |  Đề thi Đại học |  Đề thi thử đại học môn Hóa |  Mẫu đơn xin việc |  Bài tiểu luận mẫu |  Ôn thi cao học 2014 |  Nghiên cứu khoa học |  Lập kế hoạch kinh doanh |  Bảng cân đối kế toán |  Đề thi chứng chỉ Tin học |  Tư tưởng Hồ Chí Minh |  Đề thi chứng chỉ Tiếng anh
Theo dõi chúng tôi
Đồng bộ tài khoản