ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI KHỐI 10 SỞ GD & ĐT THANH HÓA MÔN TIẾNG ANH

Chia sẻ: tinkerlyly

Question I. Choose a word that the way of spelling underline sound is different from the others 1. A. bread B. clean C. speaker D. bean 2. A. healthy B. army C. dry D. lyrical 3. A. seats B. friends C. books ...

Nội dung Text: ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI KHỐI 10 SỞ GD & ĐT THANH HÓA MÔN TIẾNG ANH

Së gd & ®t thanh hãa ®Ò thi Häc sinh giái khèi 10
trêng thpt hËu léc i Năm học: 2009-2010
Môn thi:TiÕng Anh
Thời gian: 120 phút (không kể thời gian giao
đề)
Đề này có 70 câu, gồm 03 trang.
Question I.
Choose a word that the way of spelling underline sound is different from the
others
1. A. bread B. clean C. speaker D. bean
2. A. healthy B. army C. dry D. lyrical
3. A. seats B. friends C. books D. forests
4. A. change B. gentle C. religions D . integral
5.A. B. chemistry C. church D. chocolate
challenging
Question II. Put in the correct tense of each verb in bracket:
1. I decided (stay)............... at home last night.
2. He (not begin)............ to learn Russian if he had known the difficulties.
3. I (not invite)............to party very often.
4. You (finish)..... your test yet ?
5. By the time I got home yesterday, my parents (go).... to bed.
6. The meeting ( finish) ........at 6 p.m yesterday.
7. What (you/ do) ....when he came ?
8. The sun (rise) .............in the East.
question III. Fill in each blank with the correct form of the word given in capital
letter.
1. What the lecturer has told us was very............ INTEREST
2. If he was driving more................., he would not cause an accident. CARE
3. Some people had food .............and they didn’t enjoy their visit. POISON
4. She is a ...................learner. She often gets high mark. SUCCESS
5. He is in the government; he is a well-known ........... SPEAK
6. It is too dark to see ......................... CLEAR
Question IV. Choose the best answer.
1.Lan is a ……….................student.
a.working hard b.hard -worked c.hard- working d.hard- work
2.The movie was ......................we don’t like it.
a. disappointed b. disappointment c. disappoint
d.disappointing
3.The meeting has been cancelled…………….the chairman’s absence.
a. because b. because of c.despite d.although
4.A person who is at the same class as you at school or college is called
a ......................
a. roommate b. friend c. classmate d. student
5.More than 50 films...................in Hanoi since June.

1
a. have been shown b. were shown c. have shown d. showed
6.The teacher..........house is next to mine came from New York.
a. which b. whose c. who d. that
7. My city is famous ...................its beautiful landscapes.
a. with b. for c. of d. at
8. Our teacher always encourages...............................................
a.we try our best b.us try our best c.we to try our best d. us to try our
best
9. They took immediate action to .............the forest fire from spreading.
a. protect b. prevent c. preserve d. conserve
10. There isn’t any movie theater in my neighborhood, .......there are a lot of
video stores
a. but b. so c. and d. nor
Question V:
Fill in each blank with one suitable word
Nairobi National Park, Kenya
Nairobi National park is Kenya’s smallest park, but you may ...1... surprised at
the large variety of animals... 2.... live there. Visitors , especially children,
can ...3.... there to learn how to recognize the different species ...4..... animals
and plants. They also .....5...... about the habits of animals and how one species
.....6...... dependent upon an other for survival. An interesting
feature of this park is the Orphanage ,.....7....... lots of orphaned or
abandoned animals ...8..... taken care of.

Question. VI
Find and correct the mistakes in the following sentences.
1. We spent the evening to play chess last night.
2. The first World Cup was hold in Uruguay in 1904.
3. I like pop music because it helps me relaxing.
4. Mai is really exciting about going to London.
5. If it will rain, I’ll stay at home and watch TV.
Question VII.
Fill in each blank with an appropriate preposition
1. Tan is interested ...........studying astronomy.
2. Paul borrowed a book .............the library.
3. I was surprised ...............his reaction to what I said.
4. Please take care ...........my children while I’m away.
5. He is standing .............front of a large audience.
6. What is the main reason .............the decrease in whale populations ?
7. When I saw Mary I congratulated her ......... her success in the exam.
8. Do you know any songs ............ Van Cao ?
QuestionVIII
Rewrite the following sentences that keep the same meaning
1. Mary didn’t begin to read until she was eight.
It wasn’t................................................................................................
2
2, You wouldn’t speak English well if you didn’t have more practice.
Unless you................................................................................................
3, They are cleaning the school yard.
The school yard .........................................................................................
4,Can you speak English at the club ?
Can English...........................................................................................
5, A bull was blocking the road, so we didn’t arrive on time.
If a bull hadn’t ................................................................................................
6, How long have you met him ?
When......................................................................................................
7, Tom hasn’t seen Mary since 1990.
Tom last...............................................................................................
8, We bought a car last week.
A car ........................................................................................
Question IX.
Read the passage and answer the following questions.
A national park is a large piece of land in which animal are free to come
and go. Trees and plants grow everywhere. People go to a national park to enjoy
nature. Many people stay in campgrounds in national parks. They sleep in tents
and cook their food over campfires. They also walk on trails or paths in the park.
Yellowstone is the world’s oldest national park. It became a national park in
1872. It is also the world’s largest park. Yellowstone is famous for its geysers.
These holes in the ground shoot hot water into the air. There are about seventy
geysers in the park. The most famous is Old Faithful. About every hour Old
Faithful shoots hot water hundred of feet into the air.
Two and a half million people visit this beautiful park each year. Visitors are not
allowed to pick the flowers. They must not feed or hunt the animals, either.
Questions:
1. Why do people go to a national park ?
2. When did Yellowstone become a national park ?
3. Is Old Faithful the most famous national park ?
4. What mustn’t visitors do in Yellowstone ?


Question X. Fill in each blank with one suitable word from the box below.
and but kinds weighs food
animal with for much many

The elephant is the largest .......1.........to walk on earth. An elephant can carry
a load of 1,200 pounds. A big elephant eats 300 pounds of .......2.........a day. An
elephant baby can weigh 200 pounds at birth. Elephants can live up to 70 years.
Elephant can be trained to carry logs ...3......their trunks. They also use their
trunks ......4.......drinking water, bathing, eating and communicating. There are
two ........5......of elephants : the African elephant ...6........the Indian elephant.
The African elephant grows up to 10 feet tall and weighs as .....7.....as 12, 000


3
pounds. The Indian elephant grows up to 9 feet tall, and ....8.......up to 800
pounds.




------------------------ The End -------------------------

Hä vµ tªn thÝ sinh:.............................................. Sè b¸o
danh..........................


§¸p ¸n ®Ò thi HSG tiÕng Anh 10.
Question I. 1,5points (5x 0,3)
1. A 2. C 3. B 4. D 5. B


Question II. 2,4 points (8x 0,3)
1. to stay 2. would not have begun 3. am not invited 4. Have you
finished
5. had gone 6. finished 7. were you doing 8. rises

Question III. 1,8points (6x 0,3)
1. interesting 2. carefully 3. poisoning 4. successful 5. speaker 6.
clearly

Question IV. 2,4 points (10 x 0,24)
1.c 6.b
2.d 7.b
3.b 8.d
4.c 9.b
5.a 10.a
Question V. 2,4 points (8x 0,3)
1.be 5.learn
2.that(which) 6.is
3.go 7.where
4.of 8.are

Question VI. 1,5points (5x 0,3)
1.to play -> playing
2.hold -> held
3.relaxing -> relax (to relax)
4. exciting -> excited
4
5. will rain -> rains

Question VII. 2,4points (8x 0,3)
1. in 5. in
2.from 6.for
3.at (by) 7. on
4.of 8. by

Question VIII. 2, 4 points (8 x 0,3)
1. It wasn’t until Mary was eight that she began to read.
2. Unless you had more practice, you wouldn’t speak English well.
3. The school yard is being cleaned.
4. Can English be spoken at the club ?
5. If a bull hadn’t been blocking the road, we would have arrived on time.
6. When did you meet him ?
7. Tom last saw Mary in 1990.
8. A car was bought last week (by us).

Question IX. 1,2 points (4 x 0,3)
1. People go to a national park to enjoy nature.
2. It became a national park in 1872.
3. No, it isn’t.
4. Visitors mustn’t pick the flowers , feed or hunt the animals.
Question X. 2 points ( 8 x 0,25)
1. animal 2.food 3. with 4.for 5.kinds 6.and 7. much 8.weighs


(Thang ®iÓm 20. §iÓm bµi thi lµm trßn ®Õn 0,25 )




5
Đề thi vào lớp 10 môn Toán |  Đáp án đề thi tốt nghiệp |  Đề thi Đại học |  Đề thi thử đại học môn Hóa |  Mẫu đơn xin việc |  Bài tiểu luận mẫu |  Ôn thi cao học 2014 |  Nghiên cứu khoa học |  Lập kế hoạch kinh doanh |  Bảng cân đối kế toán |  Đề thi chứng chỉ Tin học |  Tư tưởng Hồ Chí Minh |  Đề thi chứng chỉ Tiếng anh
Theo dõi chúng tôi
Đồng bộ tài khoản