Đề thi học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 9

Chia sẻ: dinhluyen2704

Tài liệu tham khảo Đề thi học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 9. Tài liệu tham khảo về đề thi học sinh giỏi môn tiếng anh lớp 9 giúp cho các bạn học sinh trao dồi thêm kiến thức tiếng anh và rèn luyện làm bài tập trắc nghiệm tiếng anh được củng cố hơn.

Bạn đang xem 10 trang mẫu tài liệu này, vui lòng download file gốc để xem toàn bộ.

Nội dung Text: Đề thi học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 9

Đề thi học sinh giỏi
môn tiếng Anh lớp 9




1
ĐỀ 1



Question I: Choose the word that has the underlined parts pronounced differently
from the others (5p):
1. A. equal B. fashion C. champagne D. match
2. A. economy B. occasion C. freedom D. logical
3. A. invite B. river C. shrine D. primary
4. A. encourage B. proud C. enough D. young
5. A. invited B. arrived C. mentioned D. loved
Question II. Choose the words that has a different stress pattern from the others (5p):
1.A. practical B. designer C. minority D. occasion
2.A. consist B. fashion C. design D. collect
3.A. enjoyment B. pagoda C. collection D. business
4.A. economical B. federation C. itinerary D. complication
5.A. advertise B. deposit C. candidate D. institute
Question III. Choose the word or phrase that best completes each sentence (10p):
1. She speaks Chinese as ______ as I do
A. good B. better C. very good D. well
2. Jim is five centimeters ______ than Tom.
A. taller B. tallest C. high D. tall
3. The harder she works, the _______ money she earns
A. better B. much C. more D. less
4. Lucy answered the questions _______ than Sarah.
A. intelligent B. more intelligently C. most intelligent D. more
intelligent
5. I knew they were talking about me ______ they stopped when I entered the room.
A. because B. so that C. despite D. therefore
6. The librarian told us not ______ reference books out of the library.
A. to take B. taking C. take D. took
7. When I came to visit her last night , she ______ a bath .
A. had B. was having C. were having D. is having
8. He has really worked hard so far, ______ he?
A. does B. has C. doesn’t D. hasn’t
9. Nobody liked the film, ______ ?
A. does he B. doesn’t he C. did they D. didn’t they
10. ______ the students in my class enjoy taking part in social activities.
A. Many B. Most C. Most of D. The number of
Question IV. Provide the correct form of the words in brackets (10p):
1. It’s very _______ ( HEALTH ) to live in damp room.
2. I’m not used to ______ (DRIVE ) on the left.
2
3. He was punished for his ______ (LAZY).
4. We had a very ______ (ENJOY) evening in Lon don last month
5. I believe you because I know you are ______ (TRUTH).
6. Nam is very _______ (INTEREST) in computer.
7. He drives so _______ (CARE ) that he is sure to have an accident.
8. I am ______ (CONFIDENCE) he will succeed in his chosen career.
9. Ba has a large _______ ( COLLECT ) of foreign stamps.
10. The ______ ( PERFORM ) she gave last night was marvelous.

Question V. Choose the underlined word or phrase in each sentence that needs
correcting (10p):
1. She was waiting nervous in the waiting room for the interview.
A B C D
2. The children are very boring and they don’t know what to do .
A B C D
3. I haven’t come back to London for my father last visited me.
A B C D
4. They asked me what did happen last night, but I was unable to tell them.
A B C D
5. Do you know how getting to the post office from here?
A B C D
6. Tom wishes his neighbors don’t make so much noise.
A B C D
7. Mary and Henry always goes out for a meal on their wedding anniversary.
A B C D
8. Bill asked me if I was going to visit my aunt the day before.
A B C D
9. The policeman told her not to driving her car so fast again.
A B C D
10. I will lend you this money if you will promise to pay it back.
A B C D
Question VI : Read the passage and decide which answer A, B, C or D best fits each
space.(10p)
I live in a small village (1)____ Henfield - there are about 500 people here. I love it
because it is (2) ____ and life is slow and easy. You never (3) ____ queue in shops or banks.
The village is clean - people (4) ____ it and don’t throw their rubbish in the streets. The air
is also (5) ____ because there’s not much heavy traffic. It’s much more (6) ____ here than in
a city . Everyone knows everyone and (7) ____ someone has problem, there are always
people who can help .There aren’t (8) ____ things I don’t like about Henfield. One thing is
that there’s not much (9) ____ in the evening - we haven’t got any cinemas or theaters.
Another problem is that people always talk about (10) ____ and everyone knows what
everyone else is doing. But I still prefer village life to life in a big city./.
1. A. was B. is C. called D. name
3
2. A. quietly B. quiet C. noisy D. noisily
3. A. had B. should C. wait D. have to
4. A. look after B. find C. think D. look for
5. A .dirty B. not clean C. clean D. dizzy
6. A . friendly B. unfriendly C. boring D. uninteresting
7. A .if B. and C. so D. but
8. A. much B. a little C. a few D. many
9. A. doing B. to do C. jobs D. things
10. A. another B. every one C. each other D. any one
Question VII: Read the passage and choose the best answer (5p):
Out in the Pacific Ocean, 3,700 kilometers from Los Angeles, are the islands of
Hawaii, the fiftieth state of the United States, with its area of 16,700 square kilometers.
The first Hawaiians arrived from other Pacific islands sometime around 100 AD. Then
in 1778, Captain Cook visited Hawaii. He put the islands on his maps of the Pacific Ocean.
Then more ships knew Hawaii and began stopping there for supplies.
In 1820, a small group of people from the eastern United States came to teach the
Hawaiian people about Christianity. They started farms to grow sugar cane and pineapples.
Because there were not enough people to do all the farm work, farm owners brought in
Asians - Chinese, Japanese, and Filipinos.
Later Koreans, Portuguese, and Puerto Ricans also came. More people came from the
US mainland and from other Pacific islands, and Hawaii became an island with traditions
from several countries. People from the various nation groups have married each other, so
today the groups are partly mixed.
Hawaiians are very friendly and always welcome visitors. They celebrate traditional
Chinese, Japanese, and Filipino holidays as well as holidays from The United states. Hawaii
is known as the Aloha State. “Aloha” mean “hello”, “goodbye”, and “I love you” in
Hawaiian. /.
1. Hawaii is ............... square kilometers in area.
A. 3,700 B. 1,820 C. 16,700 D. 2,500
2. More ships knew Hawaii through .......... and stopped there for supplies.
A. Japanese visitors. B. Christopher Columbus.
C. Captain Cook’s maps D. Christians.
3. In the early 19th century, many Asians were taken to Hawaii ............
A. to go fishing B. to be holidaymakers
C. to visit attractions D. to do the farm work.
4. Today the various national groups are .............
A. completely mixed B. living in different societies.
C. partly mixed D. completely separated.
5. According to the passage, which of the following statements is NOT true?
A. Captain Cook came to Hawaii in 1778.
B. All Hawaiian people have come from Asia .
C. Hawaii is the fiftieth state of the United States.
D. Hawaii is in the Pacific Ocean 3,700 kilometers from Los Angeles./.
4
Question VIII : A, B, C and D are 4 sentences which are written using the give words
below. Choose the most appropriate sentence (10p) :
1. It / take / he / two months / get over / his illness.
A. It took two months to him to get over his illness.
B. It took him two months to get over his illness.
C. It took to get over his illness in two months.
D. It took two months for his illness to get over.
2. city / destroy / earthquake / 375 / and / again / 551.
A. The city destroyed an earthquake in 375 and again in 551.
B. The city had destroyed by an earthquake in 375 and again in 551.
C. The city was destroyed by an earthquake in 375 and again in 551.
D. The city was destroyed in an earthquake from 375 and again in 551.
3. school / subject / of/ all / the/ prefer/ subjects/ because/ at/ an/ I / English/ it/ is/
interesting.
A. Of all the subjects at school, I prefer English because it is an interesting subject.
B. Of all at school, I prefer the interesting subjects because it is an English subject.
C. I prefer it at school because English is an interesting subject of all the subject.
D. English is an interesting subject of all the subjects at school because I prefer it.
4. school / I / used / now/ foot / to/ go / but / to/ on / I / no longer.
A. I used to go to school but I no longer on foot now.
B. I no longer go to school on foot but I used to now.
C. No longer I go to school now but I used to on foot.
D. I used to go to school on foot but no longer now.
5. I / ask / some boys / where/ go/ but / no one / answer/ me.
A. I asked some boys about where going, but no one answered me.
B. I asked some boys for where I went but no one answered me.
C. I asked some boys where to go, but no one answered me.
D. I asked some boys about where going to, but no one answered me
Question IX : Make all the changes and additions necessary to produce from the
following sets of words and phrases that together make a complete paragraph (10p).
1. Bill Gates / born/ 1995/ Washington State . He/ grow up/ rich family.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
2. His parents/ send/ he/ private school .There/ he/ meet/ business partner/ Paul Allen.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
3. When/ they/ be/ 8th grade, they/ write/ programs/ business/ computers.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
4. 1973/ Gates/ be accepted/ Harvard University. Parents/ happy.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
5. Two years later/ Gates/ drop out/ of Harvard/ work/ computer program/ his friend
Allen.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
6. 1975 / they/ create / company/ Microsoft/ sell/ their product.
5
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
7. A few years later/ Microsoft/ become/ giant company.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
8. By 1990/ Gates/ the youngest/ billionaire/ the United States/ age of 34 .
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
9. He/ achieve/ success/ a lot of hard work . He/ be/ “ King of Software ”
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
10. By 1997, he/ the richest/ man/ United States.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
Question X: Complete the second sentence in such a way that it is almost the same as
the first (10p):
1. The last time I saw him was in 1995.
I haven’t .................................................................................................................
2. We couldn’t drive because of the fog.
The fog prevented ..................................... .............................................................
3. How long is it since they bought the house?
When ....................................................... ............................................................. ?
4. It was such a boring film that she fell asleep.
The film was so .......................................... .............................................................
5. The furniture was so expensive that I didn’t buy it .
The furniture was too ..................................... ........................................................
6. She knows a lot more about it than I do .
I don’t know ....................................................................... .....................................
7. Unless he phones immediately he won’t get any information.
If ..................................................................................... .........................................
8. “I’m sorry I didn’t phone you earlier ” Jane said to you
Jane apologized...................................................................... ..................................
9. "You'd better do morning exercise, Minh", said I.
I advised ................................................................................. .................................
10. “ Would you like to go with me to the market , Mai ? ”- Ha said
Ha invited ....................................................................... ........................................
Question XI: Last summer you had a holiday by the sea. Write a passage (100 - 120
words) about your holiday. The following questions may help you (10p):
- When and where did you go ?
- Who did you go with ?
- How did you go there ?
- What did you do there?
- How did you feel afterwards?
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
6
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………..…..
----------- The End --------------




7
Key
Question I : 5 points (1p for each correct answer)
1. A 2. C 3. B 4. B 5. A
Question II : 5 points (1p for each correct answer)
1. A 2. B 3. D 4. C 5. B
Question III : 10 points (1p for each correct answer)
1. D 2. A 3. C 4. B 5. A 6. A 7. B 8. D 9.C 10. C
Question IV : 10 points (1p for each correct answer)
1. unhealthy 2. driving 3. laziness 4. enjoyable 5. truthful 6. interested 7. carelessly
8. confident
9. collection 10. performance .
Question V : 10 points (1p for each correct answer)
1. B 2. B 3. C 4. B 5. B 6. C 7. B 8.D 9. B 10. D
Question VI : 10 points (1p for each correct answer)
1. C 2. B 3. D 4. A 5. C 6. A 7. A 8. D 9. B 10. C
Question VII : 5 points (1p for each correct answer)
1/ C 2/ C 3/ D 4/ C 5/ B
Question VIII : 5 points (1p for each correct answer)
1/ B 2/ C 3/ A 4/ D 5/ C
Question IX : 10 points (1p for each correct answer)
1. Bill Gates was born in 1955 in Washington State. He grew up in a rich family.
2. His parents sent him to a private school. There he met his business partner, Paul
Allen.
3. When they were in the eighth grade, they were writing programs for business
computers
4. In 1973, Gates was accepted at Harvard University. His parents were happy.
5. Two years later, Gates dropped out of Harvard to work on a computer program with
his friend Allen.
6. In 1975, they created a company called Microsoft to sell their product.
7. A few years latter Microsoft became a giant company.
8. By 1990, Gates was the youngest billionaire of the United States at the age of thirty -
four,
9. He achieved his success with a lot of hard work. He was the “ King of Software ”.
10. By 1997, he was the richest man in the United States.
Question X : 10 points (1p for each correct sentence: 0,5p for correct verb tense, 0,5p for
the rest)
1. I haven’t seen him since 1995.
2. The fog prevented us from driving.
3. When did they buy the house ?
4. The film was so boring that she fell asleep.
5. The furniture was too expensive for me to buy.
6. I don’t know as much about it as she does.
8
7. If he doesn’t phone immediately, he won’t get any information.
8. Jane apologized for not phoning me earlier.
9. I advised him/ Minh to do morning exercise .
10. Ha invited Mai to go with her to the market.
Question XI :10 points (1p for each correct answer).
1. Content: 6 points: Cover all suggested ideas and add some more ideas
- 1 point for mentioning idea 1,2,3,5 // 2 points for idea : 4
2. Language : - 4 points : - 2 points for correct grammar (tense, prep, articles....)
- 2 points for vocabulary (wide range of vocabulary, spelling/ use
suitable connectives........)
TOTAL: 90 points
================




9
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HSG GIỎI LỚP 9 THCS VÒNG TỈNH
--------------------- Môn thi: Tiếng Anh
ĐỀ THI CHÍNH THỨC Thời gian làm bài 120 phút
( Đề thi gồm 06 trang)
ĐỀ 2
I. LISTENING: (2ms)
Part 1: Listen to people giving their addresses. Complete the missing information.
(1ms)
1. ........................ Cumberland Avenue.
2. ....................... University Drive, flat...............
3. .......................Wellington Street.
4. .......................Grant Street.
5. ......................Judd Street, flat....................
Your answer:
1. ………… 2. ………… 3. ………… 4. ………… 5. …………
Part 2: Listen and complete the dialouge: (1ms)
Sylvia: There’s so much to do today. What do you (1) ........ to do?
Roy: Well, I’ll clean the bathroom, if you like.
Sylvia: OK, and I’ll take out (2)............... What about the shopping?
Roy: Oh, I’ll go shopping. I tell you what, I’ll clean the car and then go shopping.
Sylvia: Right. I’ll (3).......... the carpet, then. But I need to clean the fridge.
Roy: Oh, leave the fridge. (4).................
Sylvia: Ok, but I'll clean the windows.
Roy: All right, and I’ll put the (5)............ away when I get back.
Sylvia: Fine. I’m going to leave the sheets. I’ll iron them later.
Your answer:
1. ………… 2. ………… 3. ………… 4. …………5. …………
II. READING: (12ms)
Part 1: Choose the best answer: (2ms)
1. I was just ……to go out when you telephoned
A. around B. about C. thinking D. planned
2. Peter: “ I enjoy listening to pop music.” Maria: “………..”
A. I’m,too B. I don’t C. Neither do I D. So am I
10
3. Do you know the house…………which she lives with her grandmother?
A. in B. to C. by D. with
4. I………thirty cigarettes a day, but now I have cut down to ten.
A. am smoking B. am used to smoke
C. get used to smoke D. used to smoke
5. Please shut the gate …….the dog won’t get out.
A. in order for B. in order to C. so as to D. so that
6. One ……of their new house is that it has no garden.
A. pity B. dislike C. complaint D. disadvantage
7. Two other ……in his argument for his country independence are worth a mention.
A. notices B. points C. effects D. reports
8. I could probadly………out the answer if I had a pencil, some paper and a calculator.
A. think B. study C. hand D. work
9. This is a big decision to make. Think it…….before you give me your final word
tomorrow.
A. over B. upon C. carefully D. on
10. The soldier was punished for ……to obey his commanding officer’s order.
A. refusing B. regretting C. objecting D. resisting
Part 2: Give the correct form of the words in the brackets. There is an example for
you: (2ms)
. Ex: She is a good .......... of English. (teach) ; teach → teacher
1.We are waiting for the..................... of his plane. (arrive)
2. Untill the situation has settled down, it is........to travel to that country. (advise)
3. They’re going to.........the town with more trees and parks. (beautiful)
4. I’d like a nice ..........orange. (juice)
5. An.... should be good at maths. (account)
6. Scientists have made .........tests on the new drugs. (compare)
7. China is one of the world’s leading........... of rice. (produce)
8. We are spending too much. We must.......... (economy)
9. She was accused of .................the financial accounts. (false)
10. She......... stood in the way of the escaping robbers. (courage)
Part 3: There are 11 mistakes in the following passage. Find and correct them. There is
an example for you:( 2ms ): Ex: looks → look
Sally Ride, American’s first spacewoman, doesn’t looks very different from a lot of
other American professional women. She is attracting with curly brown hair, dark brown
eyes, and a bright smile. She like to dress simply: she wears comfortable but colorful
11
clothes, like much people from California. But in 1983 Sally Ride became America's first
woman astronaut. She was one of the five astronaut on the space shuttle Challenger, which
completed a successful six-days voyage in space in June 1983. What makes a woman want
to go in space?
Sally Ride grows up in Los Angeles, California. Her father is a professor at Santa Monica
College, and his mother is housewife. At Westlake High School for girls, she was both an
excellent student but a tennis player.Today she still looks like a sportswoman. She is 1.6
meters tall, weighs 52 kilos, and very fit.While she was till a student, she became a very
successful tennis player. She thought on becoming a professional sportswoman but she
decided to continue with her studies at college, and later at university.
Your answer:
1. ………… 2. ………… 3. ………… 4. ………… 5. …………
6. ………… 7. ………… 8. ………… 9. ………… 10. …………
Part 4: Supply the correct form of the verbs in the brackets: (2ms)
1.What a shame! I’d rather you (not/dismiss)……….. like that.
2. When I noticed the blank stare he (give)……….me, I (realize)……… that he didn’t
understand me.
3. Would you be so kind as (switch off)………….. the lights when leaving?
4. It’s imperative that the wildlife program ( broadcast)………
5. The President (deliver)……… a speech, but in the end he (change)………..his mind.
6. I’m sorry I wasn’t in when you came round. I would like (see)……… you.
7. I can’t understand why he (be)……… so selfish. He isn’t usually like that.
8. Just inside the outer later of the earth's atmosphere (be)...............the elements necessary to
protect it from ultraviolet rays, extreme temperatures, and threatening foreign substances.
9. I hope you don’t mind my mentioning this but some rumours (circulate)………… about
your engagement to banker
10. I didn’t see anyone but I (watch)……………
Part 5: Read the text below and then decide which word best fits each space: ( 2ms )
Do you want to take part in the battle to save the world’s wildlife? Animal Watch is the
book which will (1)..........you in the fight for survival that (2)............many of our
endangered animals and show how they struggle on the edge of extinction. As you enjoy the
book’s 250 pages and over 150 colour photographs, you will have the (3).........of knowing
that part of your purchase money is being used to help animals (4)........ From the comfort of
your armchair, you will be able to observe the world’s animals close-up and explore their
habitats. You will also discover the terrible results of human (5)............... for land, flesh and
skins.


12
Animal Watch is packed with fascinating facts. Did you know that polar bears cover their
black noses with their (6)...........so they can hunt their prey in the snow without being seen,
for example? Or that for each orang-utan which is captured, one has to die?
This superb (7).......... has so (8)............ Britain's leading wildlife charity that it has been
chosen as Book of the Year, a title awarded to books which are considered to have made a
major contribution to wildlife conservation. You will find Animal Watch at a special low
(9).........price at all good bookshops, but hurry while (10)............. last.
1. A. combine B. involve C. bring D. lead
2. A. meets B. opposes C. forces D. faces
3. A. satisfaction B. enjoyment C. virtue D. value
4. A. preserve B. conserve C. revive D. survive
5. A. greed B. interest C. care D. concern
6. A. feet B. claws C. paws D. toes
7. A. publicity B. periodical C. publication D. reference.
8. A. imposed B. impressed C. persuaded D. admired
9. A. beginning B. preparatory C. original D. introductory
10. A. stores B. stocks C. goods D. funds
Part 6: Read the following passage and choose the correct answers: (2ms)
Over a period of time, many habitats change with respect to the types of plants and
animals that live there. This change is known as succession.
Succession occurs because plants and animals cause a change in the environment in which
they live. The first weeds and grasses that appear on a bare field, for example, change the
environment by shielding the soil from the direct sunlight. As these plants spread, the
ground surface becomes cooler and moisture than it was originally. Thus, the environment at
the ground surface has been changed. The new surface conditions favor the sprouting of
shrubs. As shrubs grow, they kill the grasses by preventing light from reaching them and
also build up the soil in the area. In addition, they attract animals that also enhance the soil.
Pine seedlings soon take hold and as they grow, they in turn shade out the shrubs. They are
not able to shade out oak and hickory seedlings, however, they have found the forest floor
suitable. These seedlings grow into large trees that eventually shade out the pines. ( hickory
(n): cây hồ đ ào, oak (n): c ây sồi, shrub (n): cây bụi )
1. What is the best title of this passage?
A. The importance of weeds and grasses. B. How environmental habitats change
C. The success of oak and hickory. D. Animal and plant habitat.
2. Which is the correct order of plant succession in the example in the passage?
A. Weeds, pine, shrubs, oak. B. Oak, pines, shrubs, weeds.
C. Weeds, shrubs, pines, oak. D. Shrubs, weeds, pines, oaks.
3. According to the passage, how do weeds and grasses affect the soil?
13
A. They make it cooler and wetter. B. They attract animals to it.
C. They spread seeds on it. D. They add nutrients to it.
4. It can be inferred from the passage that.
A. oak and hictoky trees grow taller than pines
B. weeds and grasses prefer cold climate.
C. pines and grasses can exist together
D. birds discourage the growth of shrubs
5. Which of the following is a stage of succession as described in the passage?
A. A forest cut down to build an airport
B. A flood washing away a crop of wheat.
C. wildflowers growing in an unused parking lot
D. Animals being tamed by children.
6. Which of the following encourages the life of animals?
A. large trees B. pine seedlings
C. grasses D. shrubs.
7. The word ' originally ' is closest in meaning to
A. specially B. at the first source
C. in the first place D. for a short time
8. The word ' sprouting ' is closest in meaning to
A. blossoming B. starting to grow
C. flourishing D. nourishing
9. The word ' shielding ' can be replaced by
A. protecting B. hiding C. exposing D. changing
10. A. Compared to pines, hickories are
A. higher B. shorter
C. as high D. more suitable for the forest floor.
III. WRITING: (6ms)
Part 1: Rewrite the sentences so that it has the same meaning as the sentence printed
before it: (3ms)
1. Although it was very noisy, we continued to study our lessons.
Despite........................................................................................................
2. If you missed the programme you couldn't really understand their intension.
Unless........................................................................................................
3. Tom didn't begin to read until he was eight.
It was not untill..... ........................................................................................................
4. He has such big feet that he has difficulty finding shoes to fit him.
His feet........................................................................................................
5. I have never read this book before.
It’s the first time ........................................................................................................

14
6. The performance had hardly begun when the lights went out.
Scarcely........................................................................................................
7. No one cleans the kitchen for us everyday
We don’t have (don’t get).....................................................................................
8. It was a big difficulty to get into work this morning.
Getting..... ........................................................................................................
9. As he grew older, he became more and more forgetful.
The.... ........................................................................................................
10. What a pity you failed in your driving test.
I wish........................................................................................................
Part 2: Use the suggested words to write full sentences: (3ms)
1. Don't foget / keep / touch / us
..........................................................................................................................
2. How many / hour / week / you / spend / watch TV / ? /.
..........................................................................................................................
3. If / I / be / you / I / take part / these / cultural / activity.
..........................................................................................................................
4. It / be / national holiday / yesterday / so / my friends / I / go / picnic.
..........................................................................................................................
5. It / take / us / half / hour / get / picnic site / motorbike.
..........................................................................................................................
6. I / would like / congratulate / you / pass / your exam.
……………………………………………………………………………….
7. They / as / fast / your cars.
………………………………………………………………………………..
8. Good evening / ladies / gentlemen. / Thank you / come.
………………………………………………………………………………...
9. What / population / Viet Nam / ? /
…………………………………………………………………………………
10. We / suggest / learn / ten / word / heart / every day.
………………………………………………………………………………….

------------------------THE END----------------------------------
(Thí sinh làm bài trên đề thi)




15
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI KHẢO SÁT HỌC SINH GIỎI VÒNG 1
NĂM HỌC: 2009- 2010
MÔN THI: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 120phút (không kể thời gian phát đề)
I. LISTENING: 2 điểm
Part 1: 1 điểm ( 0.2 x 5 )
1. …313 2. …615,… 19.. 3. …59…… 4. …109…… 5. …206,…15…

Part 2: 1 điểm ( 0.2 x 5 )
1. want 2. the rubbish 3. vacuum 4. Clean it next week 5. groceries

II. READING: (12 điểm)
Part 1: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B A D D D B D A A
Part 2: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1. arrival 2. inadvisable 3. beautify 4. juicy 5. accountant
6. comparative 7. producers 8. economize 9. falsifying 10. courageously
Part 3: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1. attracting → attractive 2. like → likes 3. much → many
4. astronaut → astronauts 5. days → day 6. grows → grew
7. his → her 8. but → and 9. while → when 10. on → of/about
Part 4: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1. hadn’t been dismissed 2. was giving, realized 3. to switch off
4. (Should) be broadcast 5. was to have delivered/was to deliver, changed
6. to have seen 7. is being 8. are
9. have been circulating 10. was being watched
Part 5: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B D A D A C C B D B
Part 6: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B C A A C D C B B A
III. WRITING: (6 điểm)
Part 1: 3 điểm ( 0.3 x 10 )
1. Despite …the great noise, we continued to study our lessons …
2. Unless.....you saw the programme you couldn’t understand their intension.
3. It was not untill.....Tom was eight that he began to read

16
4. His feet.........are so big that he has difficulty finding shoes to fit him.
5. It’s the first time ......I have read this book…
6. Scarcely........had the performance begun when the light went out.
7. We don’t have (don’t get) the kitchen cleaned everyday.
8. Getting.....into work this morning was a big difficult..
9. The....older he grew, the more forgetful he became.
10. I wish.......you hadn’t failed in your driving test..
Part 2: 3 điểm ( 0.3 x 10 )
1. Don't foget to keep in touch with us.
2. How many hours a week do you spend watching TV ?
3. If I were you, I would take part in these cultural activities.
4. It was a national holiday yesterday, so my friends and I went on/for picnic.
5. It took us half an hour to get to the picnic site by motorbike.
6. I would like to congratulate you on passing your exam.
7. They are as fast as your cars.
8. Good evening ladies and gentlemen. Thank you for coming
9. What‘s the population of Viet Nam ?
10. We suggest(ed) learning ten words by heart every day.


------------------------THE END---------------------




17
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HSG GIỎI LỚP 9 THCS VÒNG TỈNH
--------------------- Môn thi: Tiếng Anh
ĐỀ THI CHÍNH THỨC Thời gian làm bài 120 phút
( Đề thi gồm 4 trang)
ĐỀ 3

I. Chọn từ đúng điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau đây. ( 10 điểm)
1. Nobody was injured in the accident, …….?
a. was there b. was he c. were they d. wasn’t it
2. My bag’s gone. I’ve been ……
a. stolen b. robbed c. kidnapped d. thieved
3. This door needs ………
a. painted b. painting c. to paint d. paint
4. Tim has ……….friends than Jack
a. many b. less c. most d. fewer
5. Everyone in the world …………..to live a happy life
a. wants b. want c. is wanting d. are wanting
6. Our roof is leaking. We must get it ………
a. fix b. fixed c. fixing d. fixer
7. Will you ………….me your pen for my exam this afternoon?
a. lend b. borrow c. allow d. permit
8. He took the wrong book …………mistake
a. of b. with c. by d. on
9. ……………she plays piano!
a. How well b. How good c. What good d. How
10. No sooner ………….the game started last night than the rain began to fall
a. was b. did c. has d. had
II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (10 điểm)
1. He has worked hard all the week, but today he (have) a good time at home.
2. There (be) a lot of changes since computers were invented
3. Nam (watch) TV while his friends were making cakes yesterday morning.
4. If we (not protect) the environment, our planet will be badly polluted.
5. When I came to school, everybody (be) there.
6. She gets used to (take) to the zoo on weekends
18
7. I suggest (use) public buses.
8. You always (complain) about my cooking.
9. He wishes that he (work) harder but it’s too late now.
10. Nobody would listen to the stories ( tell) by him so many times.
III. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. (10 điểm)
1.I am ...............sorry for the delay. (extreme)
2. He has great................in God. (believe)
3.In ...........to that, my bike tires were flat. (add)
4. An ...........man has stolen all our money. (know)
5. She divorced him because of his .................to the children. (kind)
6. The book was so................that I couldn't finish it. (bore)
7. He is so sad because the film ended ................. (happy)
8. It is usually forbidden to destroy..............buildings. (history)
9. Women nowadays have more ...........to participate in social activities. (free)
10. Every pupil was very ...............about the holiday. (excite)
IV. Viết lại câu sao cho nghĩa không đổi. (10 điểm)
1. It isn't necessary to finish the work today.
You don't ...................................................................................................
2. Hai finally managed to get a job.
Hai finally succeeded...................................................................................
3. What's the weight of your suitcase?
How ...........................................................................................................?
4. I have never read such a romantic story.
This is ......................................................................................................
5.People speak English in Australia.
English………………………………
6.”Do you speak any other language, Lan?” the teacher asked
The teacher asked…………………………………….
7. She can meet him if he arrives before eleven.
So...............................................................................................................
8. Although he had a good salary, he was unhappy in his job.
In spite.......................................................................................................
9. I'm sorry that I didn't finish my homework last night.
I wish........................................................................................................
10. Reading scientific books is one of my interests.
I'm...............................................................................................................
V.Dùng các từ gợi ý viết thành câu hoàn chỉnh ( 20 điểm).
1. His house / large / than / mine
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
2. My father / be / used to / get / early / the morning
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
3. I / wish / it / not rain / today
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
19
4. It / difficult / learn English / without / good dictionary
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
5. When / I / arrive / the students / already gone / class
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
6. They / warn / us / not / sleep / without / mosquito nets
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
7. This/ be / best / movie / I / ever / see
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
8. Boxing / too / dangerous / her / play, / it ?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
9. If I / younger / learn / drive / car.

10. It / difficult / prevent / people / park here.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
VI.Đọc kỹ đoạn văn sau rồi điền một từ thích hợp vào chỗ trống(10 điểm)
Environmental pollution is a term that refers to all the way ….(1)..which man pollutes
his ..(2)…… . Man dirties the air …(3) ………gases and smoke, poisons the ..(4)…… with
chemicals and other substances, and damage the ….(5) ..with too many fertilizers and
pestisides. …..(6)…….also pollutes his surroundings ..(7)…. various other ways. For
example, people…(8)….natural beaty by scattering junk and litter on the land and
...(9)……..the water. They operate the machines and motor vehicles and …(10)….the air
with disturbing noise.
VII. Đọc đoạn văn sau đó khoanh tròn đáp án đúng. (10 điểm)
A lot of children are picky eaters. For example, they don't like meat, they don’t want any
vegetables, and they only want ice cream. Some people never change. Mary is a good
example. She’s an adult now, but she’s still a picky eater. She says, “I only eat foods I like.”
Mary loves fruit, and she eats some fruit every day, but she doesn’t eat any vegetables.
“Don’t even show me lettuce or carrots!” she says. What does she like? “Pizza is my favorite
food. I eat pizza at least five times a week. I have it with green peppers and onions, so I eat
some vegetables!” What are her other favorite foods? She likes chocolate. She usually has
some chocolate several times during the day. Does Mary plan to change her eating habits?
“Not if I have a choice,” she says. “So don’t offer me any salad, OK?”
1. The best title of the passage is ……….........
A. Children's food. B. Picky eaters.
C. Children's eating habits D. Children's favorite foods
2. According to the passage, Mary dislikes ………........ most.
A. pizza B. vegetables C. fruit D. meat
3. Which of the following sentences is NOT correct?
A. Mary only eats the food she likes.
B. Mary doesn’t like vegetables.
C. Mary plans to change her eating habits.
D. Mary likes fruits, chocolate and pizza.
20
4. How does Mary feel about salad?
A. She likes salad. B. She doesn't like salad.
C. She loves salad. D. She thinks it's great.
5. Picky eaters are the people who ……….........
A. don't like meat B. don't want any vegetables
C. only like ice cream D. only eat the foods they like
VIII. Mỗi câu sau có một lỗi sai hãy tìm rồi sử lại cho đúng(10 điểm)
1. This knife is used to cutting oranges
2. These school children are fond in these kinds of book
3. They had their luggage carry to the taxi
4. It’s no use to ask chidren to keep quiet
5. We wish today was Sunday
6. Mum said life is more difficult when she was young
7. His teacher encouraged him taking part in the competition
8.The armchair is in the living room, among the TV and the sofa.
9.I’m used to drink coffee with cream, but now I drink it black.
10.Is Jack older than Jerry? No. He is as old as Jerry.
IX. Chọn 1 từ mà có phần gạch chân có cách phát âm khác so với các từ còn lại
1. A. both B. month C. son D. none
2. A. kitchen B. children C. teacher D. chemist
3. A. kindness B. climate C. village D. climbing
4. A. consider B. century C. cigarette D. celebrate
5 A. heat B. teach C. bread D. mean
6 A. thank B than C.month D.youth
7. A. advantage B.adventure C. advertise D. addtion
8. A.main B.complain C.certain D. entertain
9. A.good B. noon C. soon D. food
10. A sing B. morning C.long D.angry




21
22
ĐÁP ÁN


I. Chọn từ đúng điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau đây. ( 10 điểm)
1. c 6. b
2. b 7. a
3. b 8. c
4. d 9. a
5. a 10. d
II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (10 điểm)
1. is having 6. taking
2. have been 7. using
3. was watching 8. are always complaining
4. don’t protect 9. had worked
5. was 10. told
III. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. (10 điểm)
1. extremely 6. boring
2. belief 7. unhappily
3. addition 8. historical
4. unknown 9. freedom
5. unkindness 10. excited
IV. Viết lại câu sao cho nghĩa không đổi. (10 điểm)
1. You don’t have to finish the work today.
2. Hai finally succeeded in getting a job.
3. How heavy is your suitcase ?
4. This is the most romatic story I have (ever) read.
5. English is spoken in Australia.
6. The teacher asked Lan If she spoke any other language
7. So long as he arrives before eleven, she can meet him.
8. In spite of his good salary/ having a good salary he was unhappy in his job.
9. I wish I had finished my homework last night.
10.I’m interested in reading scientific books
V.Dùng các từ gợi ý viết thành câu hoàn chỉnh ( 20 điểm).
23
1. His house is larger than mine
2. My father is used to getting up early in the morning
3. I wish it didn’t rain today
4. It is difficult to learn English without a good dictionary
5. When I arrived, the students had already gone into class
6. They warned us not to sleep without mosquito nets
7. This is the best movie I have ever seen
8. Boxing is too dangerous for her to play , isn’t it ?
9. If I were younger ,I would learn how to drive a car .
10. It is difficult to prevent people from parking here.
VI.Đọc kỹ đoạn văn sau rồi điền một từ thích hợp vào chỗ trống(10 điểm)
1. in / by 6. he / man
2. surroundings 7. in
3. with 8. destroy
4. water 9. in
5. soil / land 10. pollute
VII. Đọc đoạn văn sau đó khoanh tròn đáp án đúng. (10 điểm)
1 2 3 4 5
C B C B D
VIII. Mỗi câu sau có một lỗi sai hãy tìm rồi sử lại cho đúng(10 điểm)
1. cutting => cut
2. in => of
3. carry => carried
4. ask => asking
5. was => were
6. is => was
7. taking => to take
8.among between
9.I’m -> I
10 .is -> is not.
IX. Chọn 1 từ mà có phần gạch chân có cách phát âm khác so với các từ còn lại
1. A 2.D 3. C 4. A 5. C 6.B 7.D 8.C 9.A 10.D




24
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HSG GIỎI LỚP 9 THCS VÒNG TỈNH
--------------------- Môn thi: Tiếng Anh
ĐỀ THI CHÍNH THỨC Thời gian làm bài 120 phút
( Đề thi gồm 4 trang)
ĐỀ 4
I. Choose the word in each group that has underlined part pronounced differently from
the rest. Circle the letter you choose (10 pts)
1 a. journey b. mountain c. house d. hour
2 a. collection b. question c. nation d. inspiration
3 a. gather b. theater c. earth d. thanks
4 a. sightseer b. hike c. shrine d. picnic
5 a. exchange b. bank c. hamburger d. bamboo
6 a. sugar b. sale c. soil d. sun
7 a. comprise b. violent c. dormitory d. websibe
8 a. ache b. mechanic c. chemistry d. champagne
9 a. laughed b. hiked c. impressed d. earned
10 a. maps b. books c. months d. bananas
II. Circle the best answer among a, b, c, d to complete each of the following sentences.
(10pts)
1. That’s Bob’s, ................?
a. is he b. isn’t he c. is it d. isn’t it
2.I wish my best friend ……….. never leave me alone.
a. will b. would c.can d. could

25
3. It’s very cold outside. You have to ................ your coat.
a. turn on b. put on c. go on d. come on
4. When I came in, the lesson .................
a. was teaching b. was taught c. was being taught d. taught
5. Nguyen Du is a very famous ................
a. poet b. poem c. writer d. novelist
6. The Ao dai is the …………. dress of Vietnamese women.
a. beautiful b. traditional c. casual d. baggy
7. ................ you say, I won’t believe you any more.
a. However b. What c. How d. Whatever
8. He climbed up the tree _____ to pick the apples before the wind blew them off
a. so b. in order c. so that d. for
9. Next summer, we’re _____ a swimming pool built in our garden.
a. making b. deciding c. letting d. having
10.I _____ very well with my father now, we never have any arguments
a. go on b. carry on c. get on d. put on
III. Each sentence below contains an error. Underline it and write the correct answer
in the space provided. (10 pts)
1. The men told the children didn’t play too noisily. 1. …………….
2. If tomorrow the weather will be bad, the match 2. …………….
will be postponed.
3. Mary asked me how did I go to school every day. 3. …………….
4. The amount of the money they took from the bank 4. …………….
were very little.
5. The price of oil used to be a great deal higher than 5. …………….
it is now, wasn’t it?
6. My village is on the west of the city. 6. ………………
7. He wishes he can sleep well tonight but it’s to cold. 7. ………………
8. Would you please stop to make so much noise? 8. ………………
9. Jack always arrives lately for his chemistry class even
though he leaves his dormitory in plenty of time . 9. ……………….
10. It has been a long time since we talked to John,
isn’t it ? 10. ………………
IV. Put the verbs in the brackets into the right form. ( 10 pts )
1. Don’t worry! She (be) in a few minutes.
2. She (sleep) for hours ! you must wake her up.

26
3. Tom (wash) his hands. He has just repaired the T.V set.
4. Don’t forget to bring my dictionary when you ( come) back tomorrow.
5. We would rather (stay) at home than go out on rainy days.
6.I’m sorry. I (not finish) this work yet.
7. I ( invite) to her party last weekend.
8. I’d rather we (have) more time together.
9. Is Lan used to (write) to Maryam?
10. It took Mary two hours (travel) to the countryside last week.
* Answer
1......................... 2............................ 3................................
4......................... 5............................ 6................................
7. ......................... 8. ......................... 9. ..............................
10. .........................
V. Fill in each blank with the correct form of the given word in capital. (10 pts)
1. A child receives its early .............. at home. EDUCATE
2. Which is .............., movie or play? INTEREST
3. If you are a driver, remember to drive ............... CARE
4. My teacher found a lot of mistakes in my essay WRITE
and told me to .............. it.
5. Traditional _________ are a good source of fun and entertainment. CELEBRATE
6. My tooth was really ______, so I went to see the dentist. PAIN
7. I’m afraid you aren’t suitably _____ for the job . QUALIFICATION
8. She has an ______ command of the language. IMPRESS
9. I watch the news everyday because it’s very _____ . IN FORM
10. I am thankful to my teacher who always gives me lots of _____ to better my knowledge.
COURAGE
VI. Rewrite each of the following sentences so that it has exactly the same meaning as
the one printed before it. (10 pts)
1. I’m really sorry I didn’t invite her to the party.
=>I really wish ....................................................................................................
2. It was my breakfast time when Susan rang.
=> I was …………………………………………………………………………
3. Bill and Peter are too young to ride motor-cycles.
=>Bill and Peter are not………………………………………………………….
4. She couldn’t go to the movie theater because of her sickness.
=> As she ………………………………………………………………………..
5. We have to test these products before exporting.
=> These ………………………………………………………………………….
6. My advice for you is to get there on time.
27
=> I’d rather ……………………………………………………………………..
7. Neither Tim nor Mary can speak Portugese.
=> Both …………………………………………………………………………..
8. Marco told me not to forget my tennis racket
=>Marco said: “…………………………………………………………………”
9. “Do you know where Tony is ? ”- I asked my brother.
=> I asked my brother ............................................................................................
10. The flood was so high that they had to live on the roofs.
=> It was such……….............................................................................................
VII: Read the text below and choose the correct word for each space. (10 points)

George Holmes has (1) ………… a lottery ticket once a week for as long as he can (2)
………… , but he won’t be doing that any more. He (3) ………… to dream about what he
would do if he ever (4) ………… a big prize but he never really (5)………… this to happen.
However, on Saturday George (6) ………… the news that would change his life forever – he
had become a millionaire! In (7) ………… , his lucky ticket had rewarded him with £3.7
million. The first thing he did was to (8) ………… some flowers delivered for his wife – one
thousand red roses, to be exact. George (9) ………… that the money won’t change his life
completely but he has (10) ………… his wife to fly to the Caribbean with him, on their first
holiday abroad for more than ten years.


1.A paid B spent C earned D bought
2.A remind B know C remember D believe
3.A had B used C needed D must
4.A won B put C ordered D kept
5.A thought B felt C expected D imagined
6.A replied B sent C handled D received
7.A turn B fact C case D time
8.A set B book C get D make
9.A tells B insists C speaks D refuses

10.A argued B blamed C offered D persuaded
VIII. Read the passage and answer with true ( T ) / false ( F ) / not given ( N ): (10
points)

There are about 3000 living languages in the world, but only six of them are the most
important ones. Two-thirds of the world’s population speaks those languages. More than 400
million people speak English as their mother tongue. Another 400 million speak it as a
second language. No one knows how many people speak it as a foreign language. Chinese is
the language with more speakers than English, but it is only the language for more than one

28
billion Chinese people. English is the official language on one-fifth of the land area in the
world. It is spoken in North America, Great Britain, Australia, and New Zealand. In South
Africa and India it is one of the official languages. In many countries, the textbooks in
universities are written in English. More than three-fourths of the world’s mail is composed
in English. More than three-fifths of the radio stations broadcast programs in English. More
than half of the scientific and research journals are in English. English is the language of
international communication.
1. Chinese is the most important language.
2. About 66.6 per cent of the world’s population speak six major languages
3. Vietnamese speak English as their first language. .
4. 75 per cent of the world’s mail is in English
5. 40 per cent of the world’s radio stations use English
6. English has more speakers than Chinese
7. People in India speak English as their second language
8. People in New Dehli cannot speak English
9. People in France speak English as their foreign language
10. People in Australia also speak English.
IX. Fill in each blank with an appropriate preposition: 10 points)

1. It’s very difficult to find work ……………… the moment.
2. This service is free ……………… charge.
3. In many ways you take ………………your mother.
4. This computer is still……………… guarantee.
5. Money is not essential ……………… happiness.
6. Some designers take inspiration of fashion……………… some ethnic minorities.
7. Parents are naturally anxious ……………… their children.
8. I’m sure you will succeed ……………… this entrance test.
9. We try to prevent people ……………… littering.
10. I’m going to complain to the principal ……………… this.
X. Use the following sets of words and phrases to write complete sentences . 10 points)

1) Learning / foreign language / necessary / us / get / job. //
……………………………………………………………………………………………
2. Video film / interesting / I / see/ twice.
……………………………………………………………………………………………
3) family / I / spend / two months / plan / summer / holiday. //
……………………………………………………………………………………………
4) driver / stop / car / time / save / child. //
……………………………………………………………………………………………
5) Boxing / too / dangerous / her / play, / it ? //
……………………………………………………………………………………………
6)It / difficult/ learn English / without/ good dictionary.

29
……………………………………………………………………………………………
7) Of all / hotels in town / the Royal Hotel / comfortable. //
……………………………………………………………………………………………
8) He / try / stop / smoking / many times / but / he / never / succeed. //
……………………………………………………………………………………………
9) I / hope / my English / considerably / improve / the end / course. //
……………………………………………………………………………………………
10) It / difficult / prevent / people / park here. //
……………………………………………………………………………………………




30
ĐÁP ÁN
I. Choose the word in each group that has underlined part pronounced differently from the rest.
Circle the letter you choose (10 p)

Q 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key a b a d a a c d d
d

II. Circle the best answer among a, b, c, d to complete each of the following sentences. (10pts) (10 p).

Q 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key d b b c a b d b d
c
III. Each sentence below contains an error. Underline it and write the correct answer in the space
provided. (10 pts)
1. didn’t → not to 6. on → to
2. will be → is 7. can → could
3. did I go → I went 8. to make → making
4. were → was 9. lately → late
5. wasn’t → didn’t 10. isn’t → hasn’t
IV. Put the verbs in the brackets into the right form. ( 10 pts )
1. will be 6. have not fininshed
2. has slept 7. was invented
3. is washing 8. had
4. come 9. writing
5. stay 10. to travel
V. Fill in each blank with the correct form of the given word in capital. (10 pts)
1. education 6. painful
2. interesting 7. qualified
3. carefully 8. impressive
4. rewrite 9. informative
5. celebrations 10. encouragement
VI. Rewrite each of the following sentences so that it has exactly the same meaning as the one printed
before it. (10 pts)
1. I really wish I had invited her to the party
2. I was having breakfast when Susan rang.
3. Bill and Peter are not old enough to ride motor-cycles.
4. As she was sick, She couldn’t go to the movie theater
5. These products have to be tested before exporting
6. I’d rather you got there on time.
7. Both Tim and Mary can’t speak Portugese
8. Marco told me not to forget my tennis racket
=>Marco said: “Don’t forget your tennis racket”
9. “Do you know where Tony is ? ”- I asked my brother.
=> I asked my brother if I knew where Tony was.
10. The flood was so high that they had to live on the roofs.
=> It was such a high flood that they had to live on the roofs.

31
VII: Read the text below and choose the correct word for each space. (10 points)

Q 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key D C B A C D B C B
D
VIII. Read the passage and answer with true ( T ) / false ( F ) / not given ( N ): (10 points)

1. F 2. T 3. F 4. T 5. F
6. F 7. T 8. F 9. N 10. T
IX. Fill in each blank with an appropriate preposition: 10 points)
1. at 6. from
2. of 7. for
3. after 8. in
4. under 9. from
5. to 10. about
X. Use the following sets of words and phrases to write complete sentences . (10 points)

1/ Learning a foreign language is necessary for us to get a good job.
2. This video film is so interesting that I have seen it twice.
3/ My family and I spent two months planning our summer holiday.
4/ The driver stopped his car in time to save the child.
5/ Boxing is too dangerous for her to play , isn’t it ?
6./ It is difficult to learn English (well) without a good dictionary. .
7/ Of all the hotels in town, the Royal Hotel is the most comfortable.
8/ He has tried to stop smoking many times but he has never succeeded
9/ I hope my English will be considerably improved at the end of the ( this ) course .
10/ It is difficult to prevent people from parking here.




32
ĐỀ 5
A. Listening
You will hear people describing some of the things they do at work. Listen and tick ( x )
the activities they describe: ( 4 pts )

1. interview people 5. collect post
describe people deliver post
2. collect guests 6. sell TV sets
take guest on tours repair TV sets
3. fill in forms 7. check machines
type letters mend machines
4. sell houses 8. take telephone calls
buy houses make telephone calls
B. Reading
Read the following passge carefully, then make questions from the suggestion and
answer them: ( 4 pts )
We can develope alternative sources of energy, and unless we try we’ll never succeed.
Instead of burning fossil fuels we should be concentrating on more economic uses of
electricity, because electriccity can be produced from any sources of energy.
If we didn’t waste so much energy, our resources would last longer. We can save
more energy by conservation than we can produce for the same money. Unless we do
research on solar energy, wind power, tidal power, hydroelectric plants...our fossil fuels will
run out and we’ll all freeze or starve to death.
Many countries are spending much more time and money on research because the
energy from the sun, the waves and the winds last forever. We really won’t survive unless
we start working on cleaner and safer sources of energy.
1.What / electricity / produce / from ?
.....................................................................................................................................................
2. What / happen / if / we / not waste / so much / energy ?
.....................................................................................................................................................
3. What / happen / unless / we / do research / solar energy / other alternative sources / energy ?
.....................................................................................................................................................
4. Why / countries / spend / much more / time / money / do research / energy / sun / waves /
wind ?
C. Grammar
33
I/ Choose the best option in brackets to complete each of the following sentences :
( 2 pts )
1.We are all..............................destroying the environment around us. ( slow / slowly )
2. Wild plants and animals on the earth are.............................disappearing. ( quick / quickly )
3. Farm workers have to work very...........................during the harvest. ( hard / hardly )
4. Bob is sometimes a.................................driver. I think he drives...............................
when he’s in a hurry. ( dangerous / dangerously )
5. Please don’t go too.............................the edge of the cliff. ( near / nearly )
6. Mr. Black sounded really........this morning. He had his car stolen. ( unhappy / unhappily )
7. Frog are found........................rare in this area. ( comparative / comparatively )
8. The lakes in our town are polluted.......................( bad / badly )
II/ Report the sentences. They were all spoken last week. Use the verbs in brackets : ( 2 pts )
1. A policeman to me : Have you got a driving license ? ( ask )
.....................................................................................................................................................
2. Andrew : I can’t come to the party tomorrow. ( say )
.....................................................................................................................................................
3. Tessa : I ate all the cake yesterday. ( say )
.....................................................................................................................................................
4. Simon to Ann : How do you travel to work ? ( ask )
.....................................................................................................................................................
5. Ted to Sue : Would you like to join me for lunch ? ( invite )
.....................................................................................................................................................
6. Robert : What time will the bank close this evening ? ( ask )
.....................................................................................................................................................
7. Daniel : Is there a post office nearby ? I want to buy a telephone card. (ask / say )
.....................................................................................................................................................
8. Peter to me : Please don’t tell anybody what happened. ( tell )
.....................................................................................................................................................
III/ Complete these sentences with the correct preposition : ( 2 pts )
1.There was panic when people realised the building was.........................fire.
2. The weather was terrible when we were.......................holiday in South Africa.
3. Next year I’m going to Australia...........................a short holiday.
4. Where did you go.............................your holidays last month ?
5. I won’t be at work next month. I’ll be.........................holiday.
6. We’re going...........................holiday with some friends of ours in July.
7. I wouldn’t like to go..........................a cruise. I think I’d get bored.
8. The shop assistant wouldn’t accept my cheque and insisted that I paid .................... cash.
IV/ Read a sentence and write another sentence with the same meaning : ( 2 pts )
1.We can solve the poblem.
Ψ The problem.................................................................................................................. .
2. People should send their complaints to the head office.
Ψ Complaints.................................................................................................................... .
34
3. They had to postpone the meeting because of illness.
Ψ The meeting................................................................................................................. .
4. Someone might have stolen your car if you had left the keys in it.
Ψ Your car........................................................................................................................ .
5. An electrical fault could have caused the fire.
Ψ The fire.......................................................................................................................... .
6. They are going to hold next year’s congress in Philadelphia.
Ψ Next year’s congress..................................................................................................... .
7. They shouldn’t have played the football match in such bad weather.
Ψ The football match........................................................................................................ .
8. They can delay the seminar.
Ψ The seminar.................................................................................................................. .
D. Writing
Make sentences using the words given. Using that – Clause : ( 4 pts )
1.We / determined / our experiment is wrong.
.....................................................................................................................................................
2. I / confident / my explanation will soon / accepted.
.....................................................................................................................................................
3. He / aware / he will / in the first term if he’s lazy.
.....................................................................................................................................................
4. She / unaware / the weather goes bad.
.....................................................................................................................................................
5. We / happy / our merchandises are becoming better all / time.
.....................................................................................................................................................
6. He / annoyed / his motorcycle is out of order.
.....................................................................................................................................................
7. She / afraid / the next flight will / cancelled.
.....................................................................................................................................................
8. I / delighted / I / afford / build / new house.
.....................................................................................................................................................
............... The end .............




35
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI HSG
A. Listening
You will hear people describing some of the things they do at work. Listen and tick ( x )
the activities they describe: ( 8 x 0.5 = 4 pts )

1. x interview people 5. collect post
describe people x deliver post
2. x collect guests 6. sell TV sets
take guest on tours x repair TV sets
3. fill in forms 7. x check machines
x type letters mend machines
4. x sell houses 8. x take telephone calls
buy houses make telephone calls

B. Reading
Read the following passge carefully, then make questions from the suggestion and
answer them: ( 4 x 1.0 = 4 pts )
1.What can electricity be produced from ?
It can be produced from any sources of energy.
2. What would happen if we didn’t waste so much energy ?
Our resources would last longer.
3. What will happen unless we do research on solar energy and other alternative sources of
energy ?
Our fossil fuels will run out ( and we’ll all freeze or starve to death )
4. Why are many countries spending much more time and money doing research on energy
from the sun, the waves and the wind ?
Because they last forever.
C. Grammar
I/ Choose the best option in brackets to complete each of the following sentences : m ( 8
x 0.25 = 2 pts )

1. slowly 5. near
2. quickly 6. unhappy
3. hard 7. comparatively
4. dangerous - 8. badly
dangerously

II/ Report the sentences. They were all spoken last week. Use the verbs in brackets : ( 8 x
0.25 = 2 pts )
1.The policeman asked me if I had / had got a driving license.
2. Andrew said he couldn’t come to the party the day after / the following day.
3. Tessa said she ate / had eaten all the cake the day before / the previous day.
36
4. Simon asked Ann how she traveled to work.
5. Ted invited Sue to join him for lunch.
6. Robert asked what time the bank would close that evening.
7. Daniel asked if / whether there was a post office nearby and said he wanted to buy a
telephone card.
8. Peter told me not to tell anybody what happened / had happened.

III/ Complete these sentences with the correct preposition : ( 8 x 0.25 = 2 pts )


1. on 5. on
2. on 6. on
3. for 7. on
4. for 8. in

IV/ Read a sentence and write another sentence with the same meaning :
( 8 x 0.25 = 2 pts )
1.The problem can be solved.
2. Complaints should be sent to the head office.
3. The meeting had to be postponed because of illness.
4. Your car might have been stolen if you had left the keys in it.
5. The fire could have been caused by an electrical fault.
6. Next year’s congress is going to be held in Philadelphia.
7. The football match shouldn’t have been played in such bad weather.
8. The seminar can be delayed.
D. Writing
Make sentences using the words given. Using that – Clause : ( 8 x 0.5 = 4 pts )
1.We’re determined ( that ) our experiment is wrong.
2. I’m confident ( that ) my explanation will soon be accepted.
3. He’s aware ( that ) he will fall in the first term if he’s lazy.
4. She’s unaware ( that ) the weather goes bad.
5. We’re happy ( that ) our merchandises are becoming better all the time.
6. He’s annoyed ( that ) his motorcycle is out of order.
7. She’s afraid ( that ) the next flight will be cancelled.
8. I’m delighted ( that ) I can affort to build a new house.




37
Đề thi vào lớp 10 môn Toán |  Đáp án đề thi tốt nghiệp |  Đề thi Đại học |  Đề thi thử đại học môn Hóa |  Mẫu đơn xin việc |  Bài tiểu luận mẫu |  Ôn thi cao học 2014 |  Nghiên cứu khoa học |  Lập kế hoạch kinh doanh |  Bảng cân đối kế toán |  Đề thi chứng chỉ Tin học |  Tư tưởng Hồ Chí Minh |  Đề thi chứng chỉ Tiếng anh
Theo dõi chúng tôi
Đồng bộ tài khoản