Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề dự bị

Chia sẻ: dinhluyen2704

Tài liệu tham khảo Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Tiếng Anh - Trường chuyên THPT tỉnh Vĩnh Phúc năm 2009 - 2010

Nội dung Text: Đề thi tuyển sinh lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề dự bị

SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC KỲ THI VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN NĂM 2009 - 2010
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
Dành cho thí sinh chuyên Anh
ĐỀ DỰ BỊ
Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian giao đề
----------------------------
(Đề thi gồm có 03 trang)

Họ và tên thí sinh:..........................................................................
Số báo danh:...............................................................................

I. Phonetics:
Pronunciation: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the
others.
1. A. surface B. palace C. replace D. purchase
2. A. idol B. idiot C. idiom D. recipe
3. A. adventure B. advantage C. advertise D. addition
4. A. useful B. nose C. bus D. seen
5. A. chalk B. chemist C. chaos D. psychologist
Stress: Choose the word whose stress pattern is different from that of the others.
1. A. vacancy B. calculate C. delicious D. furniture
2. A. biology B. comfortable C. chemistry D. company
3. A. textile B. perfect C. discuss D. decade
4. A. mature B. access C. occur D. extend
5. A. imperative B. aviation C. immediate D. consolidate

II. Choose the best answer from the four options (marked A, B, C or D) to complete each of the
following sentences.
1. The girl you ________ yesterday is waiting for you outside.
A. told me B. told me about C. told about D. told me about her
2. There isn’t any sugar, I’m afraid. You’ll have to _______.
A. run out B. make for C. take up D. do without
3. What _______ so seriously these last two hours?
A. were you discussing B. did you discuss
C. have you discussed D. have you been discussing
4. She is very _______. She never thinks about anyone but herself.
A. selfish B. mean C. bossy D. aggressive
5. The houses have been closed ________ unsafe living conditions.
A. because B. in spite of C. because of D. regardless
6. Don’t ________ “Life is Beautiful”! It is very interesting. I’m sure you will like it.
A. lose B. miss C. forget D. drop
7. The editor wanted to know where _________ the information for the article.
A. you get B. did you get C. you had gotten D. will you get
8. _______ from Bill, all the students took part in the outdoor activities.
A. Except B. Apart C. Only D. Separate
9. To our surprise, Jone _______ at the party.
A. turned out B. turned off C. turned over D. turned up
10. Mary had some reserve money ________ she got broke.
A. in case B. so C. so that D. because
11. She quickly adapted herself _______ the new life in London.
A. with B. to C. in D. into
12. I have heard Dang Thai Son _______ the piano.
A. plays B. played C. to play D. play
13. They asked him about the countries _________ he visited last month.
A. where B. which C. when D. whom
14. The movie ________ on TV last night is very interesting.
A. show B. to show C. showing D. shown

1
15. He asked me how long __________.
A. I had been waiting B. had I been waiting
C. I have been waiting D. have I been waiting
16. It is a dangerous world out there. What if you _______ into an accident?
A. get B. got C. are getting D. would get
17. The mail comes at 10 o’clock everyday _______ Sunday.
A. and B. although C. except D. or
18. It is believed _________causes insomnia.
A. it is too much caffeine B. too much caffeine that
C. too much caffeine D. that is too much caffeine
19. ________ by the cinema, we found it rather expensive.
A. We were impressed B. Impressed we were
C. We were as impressing D. Impressed as we were
20. When was the Red Cross _________? In 1864.
A. found B. find C. founder D. founded

III. Fill in the blank with the correct form of the words given in parentheses.
Priscilla Presley, (1) _______(ACT) and widow of Elvis Presley, entered the acting profession
quite (2) ________(ACCIDENT). On being asked to do a television (3) ________(COMMERCE) for a
well-known shampoo, she took what turned out to be an important (4) _______(DECIDE): to take acting
classes.
She did this in an attempt to overcome her acute (5) ______(SHY) at being in the public eye, but
to her (6) _______(AMAZE) she loved every minute. Her extreme lack of confidence stemmed from the
early days of her (7) _______(MARRY) to Elvis, which she remembers were often spent sitting in dark,
(8) _______ (DEPRESS) hotel rooms away from the glare of publicity, which Elvis was so (9)
_______(ANXIETY) to avoid.
Film work, including the highly (10) ________(SUCCESS) slapstick comedy The naked Gun,
quickly followed the television contract.

IV. Read the passage then choose the best option (marked A, B, C or D) to answer each of the
following sentences.
Lead poisoning in children is a major health concern. Both low and high doses of lead often suffer
permanent nerve damage, mental retardation, blindness and even death. Low doses of lead can lead to
mild mental retardation, short attention spans, distractibility, poor academic performance, and behavioral
problems.
This is not a new concern. As early as 1904, lead poisoning in children was linked to lead-based
paint. Microscopic lead particles from paint are absorbed into the bloodstream when the children ingest
flakes of chipped paint, plaster or paint dust from sanding. Lead can also enter the body through
household dust, nail biting, thumb sucking, or chewing on toys and other objects painted with lead-based
paint. Although American paint companies nowadays must comply with strict regulations regarding the
amount of lead used in their paint, this source of lead poisoning is still the most common and most
dangerous. Children living in order, diapidated houses are particularly at risk.
1. What is the main topic of the passage?
A. problems with household paint B. major health concern for children
C. lead poisoning in children D. lead paint in order homes
2. Which of the following is closest in meaning to “suffer”?
A. experience B. reveal C. feel pain from D. grieve with
3. According to the passage, what is the most common source of lead poisoning in children?
A. household dust B. lead-based paint C. painted toys D. dilapidated houses
4. What does the author imply in the final sentence of the passage?
A. Lead-based paint chips off more easily than newer paints.
B. Poor people did not comply with the regulations
C. Old homes were painted with lead – based paint.
D. Old homes need to be rebuilt in order to be safe for children.
5. Which of the following is not true?
A. Only high dose of lead can have serious effects.

2
B. American paint companies today must comply with strict regulations regarding the amount of lead
used in their paint.
C. Lead poisoning can lead to mental retardation.
D. Lead poisoning in children was linked to lead – based paint in the 1990s.

V. Choose the best answer from the four options (marked A, B, C or D) to complete each of the
numbered blanks in the following passage.
Owning a car has several advantages. ______ (1) you can go wherever you want, whenever you
want. You do not have to depend on public transport and _______ (2) you feel more independent.
Besides, you are able to _______ (3) lifts to friends, or carry heavy loads of shopping. On the other
________(4), there can be problems, especially if you live in a city. Running a car can be expensive, and
you have to spend money on items such as petrol, ________ (5) the car, and repairs. You might also have
problems with parking, as everywhere is becoming more and more crowded _______ (6) cars. However,
most people feel that the advantages of owning a car _______ (7) the disadvantages.
Consequently most young people of my age start driving as soon as they can. Personally, I think that cars
nowadays have become ________ (8), but I also feel that they cause a lot of problems, since they are
noisy and dirty. Moreover, the large numbers of cars ______(9) the road means that most towns and cities
are organised for the _______ (10) of cars, and the needs of pedestrians are ignored.
1. A. As a result B. Besides C. First of all D. Personally
2. A. personally B. since C. As a result D. however
3. A. give B. make C. take D. hand
4. A. thing B. hand C. issue D. problem
5. A. servicing B. service C. serve D. serving
6. A. of B. with C. in D. by
7. A. outweigh B. outweight C. more than D. less than
8. A. essentially B. essence C. essential D. essenced
9. A. in B. on C. above D. from
10. A. convenience B. favour C. priority D. benefit

VI. Write the sentence so that it has a similar meaning to the original one.
1. If it hadn’t been for their support, I wouldn’t have finished the task.
If ...............................................................................................................................................................
2. I was very sorry I wasn't able to see him off at the station.
If only .....................................................................................................................
3. “ I’m sorry, Angela” said Martin , “I’m afraid I've damaged your car”
Martin apologised ..............................................................................................................
4. “ If Brian doesn’t train harder, I won’t select him for the team”, said the manager.
The manager threatened..……………………………………………………..............
5. Marry finds it easy to make friends.
Marry has no ................................................................................................................

VII. Writing:
Within 150 words, write a passage about the advantages and disadvantages of the Internet.

-------------------- HẾT-------------------
Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm.




3
SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC HƯỚNG DẪN CHẤM THI VÀO LỚP 10 THPT CHUYÊN
NĂM 2009 - 2010
ĐỀ THI MÔN: TIẾNG ANH
ĐỀ DỰ BỊ
Dành cho thí sinh chuyên Anh
----------------------------

I. Phonetics: (1 điểm)
Pronunciation: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the
others. (0.5 điểm: 0.1/câu)
1. B 2. A 3. C 4. D 5. A
Stress: Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. (0.5 điểm:
0.1/câu)
1. C 2. A 3. C 4. B 5. B

II. Choose the best answer from the four options (marked A, B, C or D) to complete each of the
following sentences. (2 điểm: 0.1/câu)
1. B 2. D 3. D 4. A 5. C
6. B 7. C 8. B 9. D 10. A
11. B 12. D 13. B 14. D 15. A
16. B 17. C 18. C 19. D 20. D

III. Write the correct form of the words given in parentheses. (1.5 điểm: 0.15/câu)
1. actress 2. accidentally 3. commercial 4. decision 5. shyness
6. amazement 7. marriage 8. depressing 9. anxious 10. successful

IV. Read the passage then choose the best option (marked A, B, C or D) to answer each of the
following sentences. (1 điểm: 0.2/câu)
1. C 2. C 3. B 4. C 5. A

V. Choose the best answer from the four options (marked A, B, C or D) to complete each of the
numbered blanks in the following passage. (2 điểm: 0.2/câu)
1. C 2. C 3. A 4. B 5. A
6. B 7. A 8. C 9. B 10. A

VI. Write the sentence so that it has a similar meaning to the original one. (0.5 điểm: 0.1/câu)
1. If they hadn’t supported, I wouldn’t have finished the task.
2. If only I had been able to see him off at the station.
3. Martin apologised to Angela for having damaged her car.
4. The manager threatened not to select Brian for the team if he didn’t train harder.
5. Marry has no difficulty (in) making friends.
VII. Writing: (2 điểm)
Within 150 words, write a passage about the advantages and disadvantages of the Internet.
- Bố cục chặt chẽ, rõ ràng: 0.5 điểm
- Nội dung đầy đủ thông tin: 0.75 điểm
- Không mắc lỗi chính tả, ngữ pháp, từ vựng: 0.75 điểm




4
Đề thi vào lớp 10 môn Toán |  Đáp án đề thi tốt nghiệp |  Đề thi Đại học |  Đề thi thử đại học môn Hóa |  Mẫu đơn xin việc |  Bài tiểu luận mẫu |  Ôn thi cao học 2014 |  Nghiên cứu khoa học |  Lập kế hoạch kinh doanh |  Bảng cân đối kế toán |  Đề thi chứng chỉ Tin học |  Tư tưởng Hồ Chí Minh |  Đề thi chứng chỉ Tiếng anh
Theo dõi chúng tôi
Đồng bộ tài khoản