Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 môn Anh văn - Đề chính thức

Chia sẻ: dinhluyen2704

Tham khảo tài liệu 'đề thi tuyển sinh vào lớp 10 môn anh văn - đề chính thức', ngoại ngữ, anh ngữ phổ thông phục vụ nhu cầu học tập, nghiên cứu và làm việc hiệu quả

Bạn đang xem 7 trang mẫu tài liệu này, vui lòng download file gốc để xem toàn bộ.

Nội dung Text: Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 môn Anh văn - Đề chính thức

 

  1. SỞ GD& ĐT NGHỆ AN KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 TRƯỜNG THPT CHUYÊN PHAN BỘI CHÂU ĐỀ CHÍNH THỨC NĂM HỌC 2010-2011 MÔN THI: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 120 phút (Không kể thời gian giao đề) Họ và tên thí sinh:……………………………………………………………………………………………………………….. Ngày, tháng, năm sinh: ……………………………………………………………………………………………………… Số báo danh:………………………………………………………………………………………………………………………….. Học sinh trường:………………………………………………………………………………………………………………….. Phòng thi: ……………………………………………………………………………………………………………………………… Họ tên, chữ kí giám thị số phách Giám thị 1: ……………………………………………………………………………….. Giám thị 2: ……………………………………………………………………………….. Lưu ý: 1. Đề thi gồm 05 trang. Thí sinh kiểm tra số trang trước khi làm bài. 2. Thí sinh làm trực tiếp trên đề thi. 3. Thí sinh chỉ được dùng bút một màu xanh hoặc đen. (không sử dụng bút chì, bút đỏ) 4. Nếu làm sai, dùng bút gạch chéo, tuyệt đối không được dùng bút tẩy màu trắng. 5. Thí sinh không được sử dụng bất kỳ tài liệu gì, kể cả từ điển. Giám thị không giải thích gì thêm. SỞ GD& ĐT NGHỆ AN KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Chuyên Phan Bội Châu năm học 2010- 2011 Page 1 of 5
  2. TRƯỜNG THPT CHUYÊN PHAN BỘI CHÂU ĐỀ THI CHÍNH THỨC NĂM HỌC 2010-2011 MÔN THI: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 120 phút (Không kể thời gian giao đề) Điểm bài thi Họ tên, chữ kí giám khảo Số phách Điểm bằng số: …………………… Giám khảo 1: ……………………….. Điểm bằng chữ: ………………….. Giám khảo 2: ……………………….. SECTION A: PHONETICS AND SPEAKING I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other three.   1. A. problems B. calculators C. contests D. engines 2. A. tow B. grow C. throw D. shower 3. A. surface B. place C. face D. pace 4. A. climb B. comb C. website D. debt 5. A. plough B. tough C. enough D. rough Your answer: 1. 2. 3. 4. 5. II. Identify the word whose main stress is different from that of the other three. 6. A. follow B. predict C. priority D. collapse 7. A. garbage B. nature C. pollute D. benefit 8. A. answer B. begin C. refuse D. complain 9. A. instrumental B. communicate C. mathematics D. accidental 10. A. economics B. capability C. optimistic D. passionate Your answer: 6. 7. 8. 9. 10. III. Rearrange the following sentences to make a logical dialogue between two people. Number the sentences in order. A. Sure. I’ve got them here. B. That sounds like a good idea. So I can also tell about my visit to Laos and all of the historic places. C. Thanks for your help. Once I get organized, it won’t be so difficult. D. Hi, Lee. You don’t look happy today. What seems to be the problem? E. Well, now you’re feeling better about this, I think I’ll be on my way. I have to finish my task, too. F. But now, I can’t come up with any ideas, and the deadline is tomorrow. G. I have to write a long composition about my last holiday for my English class. H. Why don’t you write about your impression of the pyramids in Egypt? I. That shouldn’t be too difficult. Remember the pictures you showed me last week? The ones from your cruise last summer. J. Don’t worry. You are very good at writing, aren’t you? Your answer: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Chuyên Phan Bội Châu năm học 2010- 2011 Page 2 of 5
  3. SECTION B: LEXICO- GRAMMAR I. Choose the best answer from A, B, C or D to complete each of the following sentences. 1. I’ve always_______ you as my best friend. A. supposed B. thought C. regarded D. meant 2. I _______ to people borrowing my books, they always forget to return them. A. disagree B. avoid C. dislike D. object 3. A ______ is being offered for information leading to the arrest of the bank robber. A. reward B. prize C. notice D. repayment 4. John: “Did Judy finally go home?” Mary: “ No. She ________ going to leave last month, but she lost her tickets.” A. must be B. was C. has been D. had been 5. When I applied for my passport to be renewed, I had to send a _________ photograph. A. recent B. fashionable C. late D. fresh 6. It’s pity children can’t choose what to learn at that school, _________? A. can they B. can’t they C. is it D. isn’t it 7. I’d rather you________ anything about it for the time being. A. don’t do B. not to do C. didn’t do D. shouldn’t do 8. Does anybody know _______this hat might be? A. who B. whose C. whom D. to whom 9. I remember _________ her somewhere. A. seeing B. saw C. to see D. see 10. This room is too dark. We need________ a lighter shade. A. painting it B. to be painted C. to have it painted D. have it painted Your answer: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. II. Supply the correct word form to complete the following sentences. 1. The _____of a volcano can be predicted, but we usually don’t have enough ERUPT time to move people out of the dangerous area. 2. You’d better drive, I am too _____for such traffic. EXPERIENCE 3. She was the only visitor _______ into the sick room. ADMISSION 4. After hours of going from one hotel to another, we______ found one which was EVENT not fully booked. 5. He has very high __________ of his only son. EXPECT 6. Please don’t be so______, I can’t do all the work by myself. REASON 7. I am sorry about the mistakes, I _____the instructions you gave me. UNDERSTAND 8. We waited for news with a growing sense of____________. ANXIOUS 9. After the children had gone back to school, the house was ______quiet. COMPARE 10. You can buy anything at our supermarket, there is a large_____ of food here. VARY Your answer: 1. 6. 2. 7. 3. 8. 4. 9. 5. 10. Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Chuyên Phan Bội Châu năm học 2010- 2011 Page 3 of 5
  4. III. Each line in the following passage contains ONE mistake. Find them out and correct them. 1 Today’s drivers cannot neglect their own direct and personal responsible for the 2 accidents what happen on the road every year. A good driver has many things in his 3 character. Some of them, such experience and skill, will come after a long time, but 4 others- just as important- must be formed from a start. These qualities are a 5 feeling of responsibility for the safety of others, determination to concentrate in the 6 job of driving, patient and courtesy. These become what is generally known as the 7 drivers’ attitude. No everyone is patient by nature or gifted with good concentration 8 power. But because attitude is an important part of safely driving, every driver must 9 do a real effort to develop these qualities- and this effort must start from the 10 very beginning of the first drive lesson. Your answer: Line Mistakes Corrections Line Mistakes Corrections 1 6 2 7 3 8 4 9 5 10 SECTION C: READING I. Fill each blank in the following passage with one suitable word. Science has told us so much about the Moon that it is fairly easy to imagine _______ (1) it would be like to go there. It is certainly not a friendly place. As there is no air or _______ (2), there can be no life of any _______(3). There is no variety of scenery, either. For mile ________ (4) mile, there are only flat plains of dust with mountains around them. Above, the Sun and stars shine _______ (5) a black sky. ________ (6) you step out of the mountain shadows, it will mean moving from severe cold into great heat. There extreme temperatures continually break rocks away from the surface of the mountains. The Moon is _______ (7) a very silent world for sound waves can only ________ (8) through air. But beyond the broken horizon, you see a friendly sight, our Earth is shining more brightly_____ (9) the stars. From this distance, it looks ______ (10) a large ball, coloured blue, green and brown. Your answer: 1………………. 3…………… 5………………. 7…………… 9…………… 2………………. 4…………… 6………………. 8…………… 10………….. II. Read the following passage and choose the best answer from A, B, C or D. If parents bring up a child with the aim of turning the child into a genius, they will cause great damage to him. According to several leading educational psychologists, this is one of the biggest mistakes which some parents make. Generally, the child will understand very well what the parents expect, and will fail. Unrealistic parental expectations can cause great damage to the children. However, if parents are not unrealistic about what they expect their children to do, but are hopeful in a sensible way, the child may succeed in doing very well especially if the parents are very supportive of their children. Michael Smiths is very lucky. He is very fond of music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons. Although Michael’s father plays the trumpet in a large orchestra, he never makes Michael enter music competitions if he is unwilling. Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Chuyên Phan Bội Châu năm học 2010- 2011 Page 4 of 5
  5. Michael’s friend, Winston Maier, however, is not so lucky. As both his parents are successful musicians, they set too high a standard for Winston. They want their son to be as successful as they are, and so they enter him in every piano competition held. They are very unhappy when he does not win. “When I was at your age, I used to win every competition I entered,” Winston’s father tells him. Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always seems quiet and unhappy. 1. The main idea of the passage is __________. A. how parents should make a child a musician B. how parents should bring up a child C. what differences there are between two kinds of parents D. what aim of a child can be much earlier to reach 2. Michael is lucky because __________. A. his parents help him in a sensible way B. his family is rich enough to have a car C. his father is a musician in an orchestra D. he is free to do anything that he likes best 3. Winston’s parents set so high a standard for him that __________. A. he has to do his best to do everything B. he has made great progress in music C. he is afraid that he may disappoint them D. he often wants to kill himself some day 4. It is one of parents’ mistakes if __________. A. they want their child to be a musician B. they help their child to win music competitions C. they don’t care for their child’s education much D. they make their child try to achieve too much 5. According to the author’s opinion, __________. A. it is unimportant to let the child develop in the way they want B. parents should be supportive of their children C. all sensible parents can train their children to succeed in everything D. unrealistic parents should arrange private lessons for their children Your answer: 1. 2. 3. 4. 5. SECTION D: WRITING I. Finish the second sentence in such a way that it means exactly the same as the first one. 1. Her friend came and saw her in hospital, which was kind. It was kind…………………………………………………………………………………………………………………………………… 2. Nobody left the party before me. I was………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 3. “Don’t break the doll, John, or I’ll scream,” said Mary. Mary threatened…………………………………………………………………………………………………………………………… 4. Can you describe him to me? What………………………………………………………………………………………………………………………………………………? 5. We live far from our relatives. We miss them very much. The farther……………………………………………………………………………………………………………………………………… 6. It is a pity you didn’t tell me earlier. I wish……………………………………………………………………………………………………………………………………………….. Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Chuyên Phan Bội Châu năm học 2010- 2011 Page 5 of 5
  6. 7. Is it true that you haven’t found a job yet? Are you still………………………………………………………………………………………………………………………………………? 8. You can talk all you want, but I never believe you. Nothing you say……………………………………………………………………………………………………………………………… 9. Rita doesn’t realize how serious her husband’s operation is going to be. Little………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 10. Driving at that speed is dangerous on this road, whether you are an experienced driver or not. However…………………………………………………………………………………………………………………………………….………….. II. Use the following sets of words or phrases to write complete sentences. 1. I /be used / get up early / so / not mind / leave / 5 o’clock / morning. ………………………………………………………………………………………………………………..………………………………….…………………… 2. She / be / good / singer / that / she / ask / join / band. ………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………….……………… 3. Jane / promise / keep / touch / us / while / she / be / Australia. ………………………………………………………………………………………………………………..……………………………….……………………… 4. Despite / leave / home / early / we / miss / beginning / film. ………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………….… 5. They / have / dog / look / neighbour / whenever / they / go / holiday. ………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………. III. Write an essay on the following topic: (150-200 words) Do you agree with the following statement? “Traveling is a good way of improving our knowledge.” Use specific reasons and examples to support your opinions. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Chuyên Phan Bội Châu năm học 2010- 2011 Page 6 of 5
  7. ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI TUYỂN VÀO LỚP 10 CHUYÊN PHAN BỘI CHÂU NĂM HỌC 2010- 2011 SECTION A: PHONETICS AND SPEAKING I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other three. (1 x 5 = 5 marks) 1. C 2. D 3. A 4. C 5.A II. Identify the word whose main stress is different from that of the other three. (1 x 5 = 5) 6. A 7. C 8. A 9. B 10. D III.  Rearrange the  fo llow i  sentences to  m ake a l i l   ng og ca di l a ogue  bet een t o peopl . Num ber w w e  the  sentences i  order. (1   n x 10 = 10) 1. D 2. G 3. J 4. F 5. H 6. B 7. I 8. A 9. E 10. C SECTION B: LEXICO- GRAMMAR I. Choose the best answer from A, B, C or D to complete the following sentences. (1 x 10 = 10) 1. C 2. D 3. A 4. B 5. A 6. D 7. C 8. B 9. A 10. C II. Supply the correct word form to complete the following sentences.(1 x 10 = 10) 1. eruption 6. unreasonable 2. inexperienced 7. misunderstood 3. admitted 8. anxiety 4. eventually 9. comparatively 5. expectation 10. variety III. Each line contains ONE mistake. Find them out and correct them.(1 x 10 = 10) Line Mistakes Corrections Line Mistakes Corrections 1. responsible responsibility 6 patient patience 2. what which/that 7. No Not 3. such such as/like 8. safely safe 4. a start the start 9. do make 5. in on 10. drive driving SECTION C: READING I. Fill each blank in the following passage with one suitable word.(1 x 10 = 10) 1. what 3. kind/sort 5. in 7. also 9. than 2. water 4. after 6. If/When 8. travel 10. like II. Read the following passage and choose the best answer from A, B, C or D. (5 x 2 =10) 1. B 2. A 3. C 4. D 5. B SECTION D: I. Finish the second sentence in such a way………….. (1 x 10 = 10) 1. It was kind of her friend to come and see her in hospital. 2. I was the first (person) to leave the party. 3. Mary threatened to scream if John broke the doll. 4. What does he look like? / What is he like? 5. The farther/further we live from our relatives, the more we miss them. 6. I wish you had told me earlier. 7. Are you still looking for a job? Are you still unemployed? 8. Nothing you say makes/will (can) make me believe (in) you. 9. Little does Rita realize how serious her husband’s operation is. 10. However experienced a driver may be, driving at that speed is dangerous. Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Chuyên Phan Bội Châu năm học 2010- 2011 Page 7 of 5
  8. II. Use the following sets of words or phrases to write complete sentence. (1 x 5 = 5) 1. I am used to getting up early so I don’t mind leaving at 5 o’clock in the morning/ next morning/ tomorrow morning. 2. She is/was such a good singer that she was asked/has been asked to join (in) the band. 3. Jane promised to keep in touch with us while she was in Australia. 4. Despite leaving home early, we missed the beginning of the film. 5. They have their dog(s) looked after by their neighbour(s) whenever they go on holiday. III. Write an essay on the following topic… (15 marks) - Lay out and length. - Grammar, structure and vocabulary. - Content. - Discourse: + Sentence connection + Variety of types of sentence. + Flexible Total marks: 100: 10 = 10 marks THE END. Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Chuyên Phan Bội Châu năm học 2010- 2011 Page 8 of 5
Theo dõi chúng tôi
Đồng bộ tài khoản