Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Chia sẻ: mayflower0705

Giáo án tiếng anh được biên soạn theo chương trình mới ban cơ bản. Giáo án chi tiết, cụ thể, có chia cột thời gian, có các đề kiểm tra 1 tiết và học kỳ.

Bạn đang xem 20 trang mẫu tài liệu này, vui lòng download file gốc để xem toàn bộ.

Nội dung Text: Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 1st
INTRODUCING THE PROGRAMS OF ENGLISH 10

A. Aims
I-Knowledge: Guiding students how to learn English 10
II-Skills: Speaking skill and listening to T
B. Teaching aid: Text book
C. Anticipated problem:
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (2') Asking Ss to answer some questions:(about weather...)
III- New lesson: (42')
Time Steps Work
arrangement
10' WARM-UP Two groups
Lucky Number
-T divides the whole class into two groups and play game
1. Lucky Number
2. How many boys are there in your class?
3. Do you know what your English teacher’s name is?
4. Lucky Number
5. What do you prepare for this semester?
6. Do you like studying English? Why or Why not?
7. How do you learn English well?
8. Do you speak English fluently?

20' PRESENTATION: Individually and
I-Content: Including six topics the whole class
1. You and me
2. Education
3. Community
4. Recreation
5. Nature and Environment
6. People and places
-> six topics are divided into sixteen units
II-The design of each unit in textbook:
1. Unit: express the theme
2. Reading: developing reading skill
3. Speaking: developing speaking skill
4. Listening: developing listening skill
5. Writing: developing writing skill
6. Language focus: learning grammar and pronunciation
- After 3 units, you have one period for test yourself. It helps you test
yourself about what you’ve learnt.
III-Test:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 1 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

1-check frequency knowledge for the previous lesson.
2-Fifteen minutes test (3 times)
3-One period test (2 times )
4-Semester test (Once for each semester)
IV-The new point in learning E 10
-Communicative method /approach
-Task - based method /teaching
-The book is designed with 4 skills
-Complete and various tests
- Learner - centered approach
10' PRODUCTION Pair work
-T asks Ss to work in pairs and make acquainted with a friend by using
suggested questions:
1. What’s your name?
2. How old are you?
3. Where do you live?
4. Where do you study?
5. What subjects do you study at school?
6. What’s your favorite subject? Why do you like it?
7. What do you often do in your free-time?
8. What do you want to be in the future?
2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework: Prepare revision
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 2nd
REVISION

A. Aims
To check Ss’ knowledge
B. Teaching aid: handout
C. Anticipated problem:
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (2') Asking Ss to answer some questions:(about weather...)
III- New lesson: (42')
Time Steps Work
arrangement
25' - T delivers handouts and asks Ss to do the exercise in group Group work and
Teacher: Trần Thị Thu Phương 2 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T goes around to offer help if necessary the whole class
- T calls some Ss to give the answer and explanation
- T gives feed back and correct answer:
1. My friend_____________ to the museum last weekend.
A. goes B. went C. had gone D. have gone
2. Thu and Lan______________ close friends for years.
A. are B. were C. had been D. have been
3. Our Singaporean friends _______________ to visit our school last
year.
A. is coming B. come C. came D. have come
4. We_____________ Malaysia last summer.
A. visited B. were visiting C. are visiting D. have visited
5. The students used to______________ football in that stadium.
A. played B. play C. playing D. are playing
6. Her parents want him_______________ some good books to read.
A. to choose B. choose C. chose D. choosing
7. Would you like_____________ and visit my country?
A. come B. coming C. to come D. came
8. The children______________ their parents for a
long time.
A. didn’t see B. haven’t seen
C. don’t see D. haven’t see
9. I and Kenny____________ pen pal friends since I____________
Singapore.
A. are-visit B. were-visited
C. have been-visited D. were-have visited
10. Ba said he______________ some good marks last semester.
A. gets B. got C. getting D. have got
11. The word jeans comes from a kind of material that___________ in
Europe.
A. made B. had made
C. was made D. are made
12. Different styles of jeans______________ to match the 1960’s
fashions.
A. designed B. are designed
C. were designed D. had designed
13. The Ao Dai_______________ for years.
A. is modernized C. has been modernized
B. was modernized D. has been modernized
14. A new hospital_____________ next year.
A. is built B. will be built
C. has been built D. will build
15. Food_____________ direct to the market by
trucks.
A. delivered B. deliver C. can be delivered D. delivers
16. The house has_______________ after the fire.
A. to rebuild B. to be rebuilt
C. be to rebuilt D. rebuilt
17. All the homework_____________ at home.
A. should do B. should done
C. should be done D. should be doing
18. The application form______________ to the university before

Teacher: Trần Thị Thu Phương 3 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

May 31st.
A. must send B. sent
C. must be send D. must be sent
19. Traffic rules____________ strictly.
A. followed B. must followed
C. must be followed D. must follow
20. Students_____________ to participate in the after school activities.
A. encourage B. is encouraged
C. are encouraged D. encouraged
21. The students are reading some
books____________ are on disasters.
A. who B. whom C. which D. whose
22. The children__________are playing in the yard are Mr. Brown’s
nephews.
A. whom B. that C. which D. where
23. They are reading the newspapers _____________ have just been
published
A. who B. which C. when D. whom
24. Hoa and her dog______________ are standing over there go to the
park.
A. that B. who C. whom D. which
25. My father will fly to Ha Noi,____________is the capital city of
Viet Nam.
A. who B. whom C. which D. where
26. My classmates dislike postcards__________show rough sea and
cloud sky
A. who B. which C. where D. when
27. Neil Armstrong,_______________was the first man walking on
the moon, is an American.
A. who B. which C. whom D. that
28. They called their friends,__________have lived in the city for a
long time
A. who B. which C. whose D. that
Keys:
1. B. went 2. D. have been 3. C. came
4. A. visited 5. B. play 6. A. to choose
7. C. to come 8. B. haven’t seen 9. C. have been visited
10. B. got 11. C. was made 12. C. were designed
13. C. has been modernized 14. B. will be built
15. C. can be delivered 16. B. to be rebuilt
17. C. should be done 18. D. must be sent
19. C. must be followed 20. C. are encouraged
21. C. which 22. B. that 23. B. which
24. A. that 25. C. which 26. B. which
27. A. who 28. A. who
15' PRODUCTION Pair work
- T asks Ss to review some important grammar items in the above
exercise:
- verb tense ( past simple, present perfect)
- gerund/infinitive
- passive voice
- relative clauses

Teacher: Trần Thị Thu Phương 4 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework: Prepare Unit 1 : Reading
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 3rd
UNIT 1: A DAY IN A LIFE OF.....
 Lesson 1: Reading
A. Aims & Objective:
I-Knowledge: Helping students to read for specific information about a day in the life of a
farmer
II-Skills: Reading and communicative skill
B. Teaching aids: Text book, handout
C. Anticipated problem:
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0') No check
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
4' WARM-UP Group work
Matching
-T asks Ss to close your textbooks and then share handouts.
-T asks Ss to match the work and places together.

1. teacher a. market
2. doctor b. school
3. worker c. hospital
4. seller d. field
5. farmer e. factory
-After 3 minutes ,T goes around the class and asks Ss
T: Where does a teacher work?
S: He/she works at a school
.............................................................
-T leads in new lesson: To understand more about the life of a
farmer, today we learn Unit 1.
10' BEFORE YOU READ The whole class
Activity 1: Describe the picture
-T asks Ss to look at the picture on page 12 and talk about the activities
of people in the picture

Teacher: Trần Thị Thu Phương 5 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

* Who is he /she? (Farmer)
* What is he/ she doing? (->He leads the buffalo to the field)
* Where is he/ she doing?... (in the field)
Activity 2: Pre-teach vocabulary:
T helps Ss to explain some new words
+ peasant [' peznt]= farmer
+to lead the buffalo to the field. ['b ∧ f∂lou]
+to plough[plau] and harrow ['hærou]: cày và bừa
+to repair the banks of the plot [plot] of land ( translation):một
miếng đất, 1 mảnh ruộng
+ fellow peasant(n)['felou]: farmer working in the same field.
+to pump water: bơm nước
+To take a short rest (translation):to have a rest for a short time.
+transplant (v):[træns'pla:nt] grow rice
-T asks Ss to pronounce above words and phrases loudly in chorus
Activity 3:
Introduction: Mr. Vy and Mrs. Tuyet are farmers. Guess what Mr. Vy
and Mrs Tuyet does and what Mrs. Tuyet does. Group work
- T gives hand out 2 and gives instructions what to do:
Read the chat and tick (v) into the right column.
Their activities Mr Vy Mrs Tuyet
1. boiling water
2. preparing meals
3. leading a buffalo to
the field
4. taking care of
children
5. transplanting
6. ploughing and
harrowing the plot of
land
7. drinking tea and
chatting with friends.
- Teacher's check. (To check the information, read the text.)
5' WHILE YOU READ Individually
-T asks Ss to read through the text and practise TASK in textbook
Task 1: Multiple choice
-T asks Ss to read the passages individually and choose the option A,B
or C that best suits the meaning of the italicized words.
5' -T goes around the class and provides help if necessary. Individually
-T calls on some Ss to read aloud their answers. Ask them to explain
their choice.
Expected answer:
1C ,2C ,3A ,4A
- T asks Ss to take note the meaning of the words they have learnt
• goes off:= ring
• to get ready with= to prepare: chuẩn bị, sẵn sàng
• chat=[ t∫æt] talk in a friendly way
• contented with [kən'tentid] (adj) cam thây băng long; thoả
̉ ́ ̀ ̀
mañ
Task 2: ( page 14) Answering Questions:
-T has Ss work in pair and ask and answer about the passages
Teacher: Trần Thị Thu Phương 6 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T should give Ss some tips to do this task
7' + First, Ss read through all the five questions to understand them. Pair work
While reading, Ss should underline the key words in each question
and decide what information they need to find in the text. For
example, in question 1, Ss can underline What, Mr's Vy occupation
+ Then, read the text carefully to find the answers.
-T calls on some pair to do the task in front of the class.
-T gives feedback and suggested answers
Expected answer:
1. He’s a peasant or farmer
2. He gets up at 4.30 and then he goes down the kitchen to boil some
water for his morning tea.
3. In the morning, he ploughs and harrows on his plot of land, drinks
tea and smokes tobacco during his break.
4. In the afternoon, they repair the banks of their plot of land. Mr. Vy
pumps water into it and his wife does the transplanting.
5. Yes, they are. Because they love working and they love their
children.
Task 3 : (page 14) Note completion
-T asks Ss to scan the passage and make a brief note about Mr Vy and
Mrs Tuyet’s daily routines. Group work
7' - T goes round and helps.
- T checks in front of the class.
+ In the morning:
- 4:30: alarm goes off, Mr. Vy gets up, goes down the kitchen,
boils some water for tea, drinks tea, has quick breakfast, leads
buffalo to field.
- 5.15: leaves house
- 5.30: arrives in the field, ploughs and harrows.
- 7.45: takes a rest.
- 10.30: goes home.
- 11.30: has lunch with family.
+ In the afternoon:
- 2.30: Mr. Vy and Mrs. Tuyet get to the filed again, repair the
banks of the plot of land. He pumps water and she does the
transplanting.
- 6.30: finish work.
- 7.00: have dinner.
+ After dinner:
- Watch TV, go to bed.
- Sometimes visit neighbors and chat
4' POST- READING
T asks Ss to close your textbooks and discuss about the activities of
daily life Mr Vy and Mr Tuyet.
- T asks Ss to work in group to do the task
- T encourages them to use Task 3 effectively
- T calls some Ss to check
2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework: :-Talk about daily activities of your parents
- Learn new words and phrases by heart
- Prepare next lesson SPEAKING

Teacher: Trần Thị Thu Phương 7 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 4th
UNIT 1: A DAY IN A LIFE OF.....
 Lesson 2: Speaking
A. Aims & Objective:
I-Knowledge: Helping students to speak about one’s daily life
II-Skill : Speaking skill
B. Teaching aids: Text book, poster, handouts
C. Anticipated problem: Ss may find it difficult in talking about the time
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking a student to talk about your parent’s activities of daily life
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
7' WARM-UP Group work
Kim's Game
-T gives a poster that write ten subjects on the blackboard.
1.Civic education 6.Biology
2.Technology 7.Chemistry
3.Mathematics 8.History
4.Physics 9.Geography
5.Literature 10.Physical education
- Ss work in group of two
- Ss have 3 minutes to remember all subjects and then write down them
on the blackboard. If the group has more correct words, they will be
winner.
- T helps Ss to pronounce all the words correctly and checks Vietnamese
meanings of all the given words
-T introduces the new- lesson: Talk about a student's daily activities
7' PRE-SPEAKING Individually
How to say the time then pair work
-To help Ss to revise how to say the time, T asks Ss to match a number A
with a suitable phrase in B
Handout 1:



Teacher: Trần Thị Thu Phương 8 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

A B
7:15 a. a quarter to ten
8:05 b. five to nine
8:55 c. five past eight
9:45 d. a quarter past seven
10:40 e. twenty to eleven
17:00 f. half past six p.m
6:00 g. five o’clock p.m
18:30 h. six o’clock a.m -T can
help Ss remember the ways to say the time
-Ss work individually and the compare their answers with a friend.
Expected answer:
1d 2c 3b 4a 5e 6g 7h 8f
CONTROLLED- SPEAKING The whole
TASK 1: Set the scene class then pair
8' -T asks Ss to look at Quan weekly timetable on page 15. Ask and answer work
questions with a partner, using the information from the timetable.
Model:
T makes a short dialogue with a student
T: What time does Quan have Civic education less on Moday?
S: He has Civic education at a quarter past seven on Monday.
T: What lesson does Quan have at quarter past seven on Monday?
S: He has Civic education lesson.
- Ss look at Quan weekly timetable and work in pairs.
- T calls some pairs to check
TASK 2: Describe the picture
-T keeps Ss work in pair and ask them to study the pictures.T may help
8' by asking questions such as:
*What is Quan doing in picture A?
* Is he getting up ?
*What time does he get up?............................ Individually
- Ss work individually and talk about Quan’s activities, using the picture . then the whole
-T goes around the class and provides help if necessary. class
Note: Use some conjunctions such as:
Then..........
After..........
After that..
Last.........
-T calls on some Ss to Speak aloud their answers
* Answers:
At 2.00 o'clock p.m Quan gets up after taking a short nap. He studies his
lesson at 14.15. He watches TV at 16.30. Then he goes to the stadium by
bicycle at 17.00. There he plays football with his friends. He comes back
home at 18.30, takes a shower at 18.45. He has dinner with his family at
19.00. At 20.00 he reviews his lesson.
9' PRODUCTION Individually
TASK 3: then the whole
T asks Ss to close your textbooks and tell your classmates about your class
daily routine.
Note: Ss only talk about their main / important activities.
-T calls some Ss to present in front of class and give them mark.
Sample:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 9 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

I usually get up at 5:00a.m. I go jogging in the park with my friends at
5:15 a.m. At 6:00 a.m. I have breakfast and then I ride to school at
6:30a.m. I have the first lesson at 7:00 a.m. At 11:20 a.m., I ride home.
At 12:00 a.m. I have lunch with my family. Then I take a snap until 1:30
p.m. I go to extra classes at 1:45 p.m. and get home at 4:00 p.m. I watch
TV, listen to music, read books or go out with my friends at 5:00p.m. I
have dinner with my family at 7:00p.m .From 8:00 p.m. to 10:00 p.m., I
do my homework. Then I watch TV until 10:45 p.m. I go to bed at 11:30
p.m.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Write a short passage about 50 words about your daily life
- Prepare next lesson LISTENING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 5th
UNIT 1: A DAY IN A LIFE OF.....
 Lesson 3: Listening
A. Objectives:
1. Education aim: Students listen and understand the information about daily routine activities
(Monologue).
2. Knowledge:
- General knowledge: Listen and put the right number in each picture. Deciding on True (T) or False
(F) statements.
- Language: Sentences related to daily routine.
3. Skills: Listening and numbering pictures.
B. Teaching aid: Textbook, handout
C: Anticipated Problems: Ss may find it difficult to hear some words from the passage
D. Procedure:
I-Settlement :(1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Calling 2 students to go to the blackboard:
Ask and answer about somebody’s daily life.
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
7' WARM-UP Group work
Categorizing
-T asks to work in groups and put the sentences into the correct column:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 10 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

He is a teacher He is a farmer He is a cyclo driver



He gets up very early
He works in the school
He works in the streets
He gets people from one place to another.
He works with children
He lives in the country
He meets a lot of people
He corrects homework
He works in a farm.
- Ss work in group of three
Each group put the sentences into the column of their group
- T leads in the new lesson: Listen to a passage about the daily routine of
a person, then do the task that followed
10' BEFORE YOU LISTEN Pair work
Activity 1: Ask and answer
- T tells Ss to work in pair to ask and answer the following questions: (p.
16)
1. Have you ever travelled by cyclo?
2. When was it?
3. Is it interesting to travel by cyclo?
4. Which do you prefer, going by bicycle or by cyclo? Give reasons.
Activity 2: Pronounce these words ( textbook)
-T can explain these words quickly and asks Ss to listen and repeat
+ district (n): smaller than a province
+drop (v): leave sbody at a place: chở ai đó đến.....
+ pedal ['pedl] (n): bàn đạp
+ passengers ['pæsind3ə] (using pictures in textbook to teach this
word): hành khách
+ routine [ru:'ti:n]
+ office: công sở
+ purchases ['pə:t∫əs] (using pictures in textbook to teach this word):
hàng hóa
+ ride (using pictures in textbook to teach this word)
+ park(using pictures in textbook to teach this word)
+ food stall. [stɔ:l] (n) quán bán hàng ăn
WHILE YOU LISTEN Group work
-TASK 1: Matching pictures
9' -T asks Ss to open their textbooks and describe the pictures first.
Then T asks Ss to discuss the groups to guess the correct order of pictures.
 *Answers :
In the picture a, I can see a cyclo driver, he is riding his cyclo.
- Some people are eating something in picture b. Individually
- A cyclo driver is riding his cyclo with some children in picture c.
- He is taking a rest in picture d
- A cyclo driver is riding an old man in picture f.
-T plays the tape twice and checks the class.
-T plays the tape the last time and gives feedback.
Expected answer: Individually
Teacher: Trần Thị Thu Phương 11 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

1e 2f 3a 4c 5b 6d then pair work
7' TASK 2: True or false
-T asks Ss to read the statements carefully first.
-T plays the tape again and ask Ss to listen and decide whether the
statements are true or false.
-T calls on some Ss to explain their answers
Expected answer:
1. F(District 5)
2. T
3. F( He takes his passengers from District 5 to District 1)
4. F( His first passenger is an old man)
5. F(He has lunch at a food stall near Ben Thanh Market)
6. F(He takes a short a rest)
6' AFTER YOU LISTEN Pair work the
Tell Ss to work in pairs and ask and answer questions about Mr.Lam’s whole class
Activities by using the cues below.
Name............................start......................work......................lunch
......................occupation......................passengers......................rest
- T should check the questions: How can you make questions with these
words
-T goes around the class and offer help if necessary.
-Call on some pairs and ask and answer in front of class.
Suggested answers:
1. What is the man’s name?
2. What does he do?
3. What time does he start work?
4. Who are his passengers? Is his first passenger an old man?
5. Where does he have lunch?
6. Does he take a rest?
-From above information, retell the story in front of class.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Write a story about 50 words about Mr Lam
- Prepare next lesson WRITING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
Hello everyone, my name is Lam. I’m a cyclo driver in HCM City. I usually have a busy working
day. I get up at five thirty in the morning. I start work at six. My first passenger is usually an old
man. I take him from District 5 to District 1. After I drop him at a cafe HCM Teachers’ Training
College, I pedal to Thai Binh Market. My next passenger is a lady who does shopping there every
two days. I help her put all her purchases into the cyclo and then take her to her shop in Tran Hung
Dao Street. At about ten thirty I ride off toward Nguyen Thi Minh Khai School. There I park my
cyclo, chat with some of my fellows and wait for my third passengers. They are two school pupils, a
girl and a boy. I take them home. At twelve I have lunch at a food stall near BT Market. After lunch,
I park my cyclo under a tree, take a short rest and then continue my afternoon’s.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 12 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 6th
UNIT 1: A DAY IN A LIFE OF.....
 Lesson 4: Writing
A. Objective
1. Education aim: Help students understand the content, use of language of the simple past tense and
form of the reported speech essay.
2. Knowledge:
- General knowledge: Help students write an essay to tell about the fire at a hotel.
- Language: Narrative and the past simple.
3. Skills: Stages of a narrative. Writing a short passage about the fire at the hotel.
B. Teaching aids: Text book
C. Anticipated problems
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (2') Asking a student to retell the story about Mr Lam
III- New lesson: (42')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP The whole
Answer questions class
-T asks Ss to close their textbooks and answer Qs:
1. Have you ever heard a frightening story / an interesting story?
2. When did it happen?
3. Where did it happen?
4. How did you feel about that?
Sample answer:
1. Yes, I have/ No, I haven’t
2. It happened when I was young ../when I was in the 10th grade...
3. At my house/in my school/
In my neighbourhood...
4. It made me frightened/ happy / bored.
-T introduces the situation. Now we study a frightening story
16' PRE- WRITING Group work
Activity 1: TASK 1: Read the story
-T helps Ss to read the story and find all the verbs that used in the past
simple and the connectors (time expressions) in the story.
-T goes around to help if necessary
-T calls on some Ss to give answers
Suggested answers:
Verbs: started, was, arrived, got, took off, began, thought, felt, announced,
were, screamed, realized, landed...
Connectors: At first, then, just, on that day, a few minutes later, one hour
later.
-T can explain the form and uses of the Simple Past
*It is used to express a habit ,an action in the past The whole
Teacher: Trần Thị Thu Phương 13 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

class
Activity 2: Vocabulary
+ be due to (a): because of, owing to
+ stare death in the face(v): so scared, afraid
+ take off (v) (plane) leave the ground
+ air hostess(n)[eə, houstis] person who takes care of passengers on a
plane
+ be in danger(v) to be in dangerous situation
TASK 2: Identify the events, the climax and the conclusion
-T explains to Ss the format of a narrative: the events, the climax, and the
conclusion.
-T instructs the requirement in task 2 and skim the text and then identify
the events, the climax [klaimæks], and conclusion Group work
-T goes around the class and offer help if necessary
-T asks Ss to report their results
Expected answer:
The events: got on plane, plane took off, hostesses were just beginning to
serve lunch when began to shake, plane seemed to dip, people screamed in
panic.
The climax: We thought we had only minutes to live.
The conclusion: Pilot announced that everything was all right, we landed
safely
CONTROLLED- WRITING Individually
10' TASK 3: Write a narrative
-T tells them to work individually, use the prompts in task 1 to build up a
narrative about a hotel fire.
-T encourages Ss to finish the writing under time pressure
8' PRODUCTION Pair work &
-T asks Ss to have peer correction the whole class
- T calls on some Ss to read aloud their writing in front of class
-T comments and corrects mistakes if necessary
Last year, I spent my summer holiday at the seaside hotel. The hotel was
modern and comfortable. I had a wonderful holiday until the fire.
It was Saturday evening and everybody was sitting in the discotheque
which was on the ground floor. It was crowded with people. They were
dancing and singing happily. Suddenly we smelt smoke. Then black
smoke began to fill in the room. Everybody started to scream in panic.
People ran toward the fire exits. One door was blocked. Many people
began coughing and choking.
Then, just as we thought we had only minutes to live, the fire brigade
arrived. Firemen fought their way into the room and soon everyone was
safely out of the building. Luckily nobody was serious hurt. It was the
most frightening experience in my life.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Complete your writing
- Prepare next lesson LANGUAGE FOCUS

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Teacher: Trần Thị Thu Phương 14 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo

Period: 7th
UNIT 1: A DAY IN A LIFE OF.....
 Lesson 5: Language focus
A. Objective
1. Education aim: Help students pronounce two vowel sounds /i:/ and /i/. Revise the usage of the
simple present tense, simple past tense and adverbs of frequency.
2. Knowledge:
- General knowledge: Usage of the simple present and simple past tenses. Adverbs of frequency.
- Language: Help students pronounce two vowel sounds / i:/ and /i/.
3. Skills: How to distinguish between two sounds i:/ and /i/ .
B. Teaching aids:
C. Anticipated Problems:
D. Procedure
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Categorizing
-T asks Ss to work in groups and give out 10 to 15 words and tell Ss to put
them under correct heading
Adv of manner Adv of frequency Adv of time
Adver
bs: tomorrow, sometimes, carefully, beautifully, Yesterday, always, never,
a few days ago, usefully.......

12' PRONUNCIATION: /i/ - /i:/
1. Example: sheep ship
/i:/ /i/
-T helps Ss to distinguish two sounds The whole
/i:/ open your mouth very little to make the sound /i:/ class
/i:/ is a long sound
- /i/ First practice the sound /i:/. Then open your mouth a little more
/i/ is a short sound
- T asks students to practise pronouncing two vowel sound :
Minimal pairs:
/i/ /i:/
hit heat
bit beat
meet meat
it eat
lick (cú liếm) leek (tỏi tây)

Teacher: Trần Thị Thu Phương 15 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T asks them to listen and repeat the words in the textbook
-Note:/ea/->meat
/e/ ->we, equal. me, these
/ee/ ->sheep, need, bee /i:/
/ie/ ->relieve, believe

2. Practice:
-T plays the recording or teacher's read. Pair work
+ Is he coming to the cinema?
+ We've miss the beginning of the film.
+ Is it an interesting film, Jim?
+ The beans and meat were quite cheap.
+ He's going to leave here for the Green mountains.
+ would you like to have meat, peas and cheese?
- Ss repeat in chorus
- Ss work in pair to practice the sentences
-T calls on some Ss to check
GRAMMAR AND VOCABULARY Pair work
5' Review the present simple tense and past tense
-T asks Ss to work in pairs and discuss the form and use of the present
simple tense, past tense
- T takes notes on the blackboard.
Exercise 1: Complete the blanks in the passage use the correct present
simple form of the verbs in the box.
-T asks Ss to compare the answers with a friend.
-T calls on some Ss to read the completed passage Individually
6' Fishing (1) is my favourite sport. I often (2) fish for hours without &Pair work
catching anything. But this does not (3) worry me. Some fishermen (4) are
unlucky. Instead of catching fish, they (5) catch old boots and rubbish. I
(6) am even less lucky. I never (7) catch anything - not even old boots.
After having spent whole morning on the river, I always (8) go home with
an empty bag. " You must (9) give up fishing!", my friend (10) says. " it's
a waste of time ”. But they don't (11) realise that I (12) am not really
interested in fishing. I'm only interested in sitting in a boat, doing nothing
at all.
Exercise 2 : Put the adverbs in appropriate place
5' -T asks Ss to revise the adverbs of frequency:
Note: the position of adverbs Individually
+As a rule: at the beginning &Pair work
+Usually, sometimes, always.....:stand after be, before ordinary Verb,
between an auxiliary V and the main V
-T asks Ss to do exercise 2 in pairs
-Feedback and give suggested answer
Expected answer:
1. He usually gets up early
2. She is never late for school
3. Lan sometimes practises speaking English Pair work
4. Thao is always a hard -working student.
8' Exercise 3
-T asks Ss to work in pairs and supply the correct past simple form of the
verbs in the blanks
- T calls on some Ss to read the completed passage aloud in front of class

Teacher: Trần Thị Thu Phương 16 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Expected answer:
1. was done 10. crept
2. cooked 11. slept
3. were 12. woke
4. smelt 13. was
5. told 14. leapt
6. sang 15. hurried
7. began 16. found
8. felt 17. wound
9. put out 18. flowed

2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
-Practise all exercises again and completely
- Prepare Unit 2 lesson 1 READING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 8th
UNIT 2: SCHOOL TALK
 Lesson 1: Reading
A. Objectives:
By the end of the lesson, Ss will be able to:
▪ Talk about their school and better their reading comprehension skill by doing True or False
exercise and answering questions.
B. Teaching aids:
Textbook, pictures
C. Anticipated problems:
Ss may have difficulty in understanding some of the topics like health problems or hobbies.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0') No check
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP The whole class

Teacher: Trần Thị Thu Phương 17 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Brainstorming: SCHOOL
-T asks Ss to give a picture about school and asks Ss to describe it
1. Where are they?
2. Can you guess what they are talking about?
3. Which topics do students often talk about?
Expected answer:
1. They are in the school yard.
2. I think they are talking about sports and games, entertainment,
health problems, hobbies, holidays, films, the weather, work and study,
their teachers, theirs schools, etc...
3. Optional (depend on students' opinions)
school yard



teachers school playing games




- T leads in new lesson: I think the most popular topic students often
talk about is their school. Today we will study a new lesson, school
talk.
7' BEFORE YOU READ Pair work
Activity 1: Discussion
- T asks students to work in pair. Tick or point out the topics which
they often meet everyday. Eg: When I meet my friend, I often talk
about/ I'd like to talk about my favorite sports and games.
- T encourages students to mention to other topics which are not
mentioned in the book.
Other topics: Fashion, television, food, friendship.
Activity 2: Pre-teach vocabulary:
T helps Ss to explain some new words The whole class
+ international language(n)/intə’næ∫ənl ]
+hard(adj)
+ to be far from (exp)
+ traffic(n)[træfik]
-T asks Ss to pronounce above words and phrases loudly in chorus
4' WHILE YOU READ Individually
-T asks Ss to read through the text and practise TASK in textbook
Task 1: Gap- filling
- T explains the aims of the task.
- T asks students to read through five sentences and find out the kind
7' of words to fill in the gaps. Individually
- Ss read through the text and fill in the blanks with suitable words.
- T goes around and helps
- Teacher's check and give the correct answer
Expected answer:
1. enjoy
2. traffic
Teacher: Trần Thị Thu Phương 18 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

3. worry
4. crowded
5. language
- T asks Ss to take note the meaning of the words they have learnt
• crowded (adj) : đông đúc
• narrow: (adj): chật hẹp
• worry about (v): lo lắng
Task 2: ( page 23) - Finding who…
- T asks Ss to work in pairs. Read the small talks again and find out
Pair work
who …
7'
- T encourages Ss to discuss with their partners to get the correct
answers.
- T calls on some pairs to explain their answers to class.
Expected answer:
Activities Name
- enjoys teaching profession -Miss Phuong
- has to get up early - Phong
- lives far from school - Phong
- loves working with children - Miss Phuong
- loves learning English - Phong
- rides a bike to school everyday. - Phong
- studies at a high school - Phong
- worries about someone else's - Mr. Hong Ha
travelling
Task 3 : (page 24) Answering Questions
- T asks Ss to keep on working in pairs. Read the talks more carefully
and answer the questions. Pair work
- T calls on some Ss to read aloud the questions in front of the class.
7' 1. Where does Phong study?
2. What subjects does he study?
3. Why does he want to learn English?
4. What does Miss Phuong say about her teaching profession?
5. Why does Mr Ha worry about his son safety?
Expected answer:
1.He studies at Chu Van An High school
2. He studies many subjects such as Math, Physics, Chemistry..
3. Because it is an international language.
4. She says that teaching is hard work, but she enjoys it because she
loves working with children.
5. Because his son has to ride his bike in narrow and crowed streets on
the way to school.
4' POST- READING Group works
*Tell Ss to work in groups: choose one of the following topics and talk
about 5 minutes.
-T goes to different groups and offer help if necessary.
1. What subjects you like learning best and why?
2. What you like or dislike doing at school?
3. What you worry about at school?
Suggestions:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 19 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

a.
I like learning Maths, Chemistry and Vietnamese literature
because it's useful, interesting, important, necessary,...
I like learning English best because It is very interesting to
learn. In class, we can exchange ideas and discuss various topics in
English. Besides, we play a lot of exciting and useful games. At
home, I can watch many TV programs such as films, game shows
and talk shows in English. It is very interesting to watch TV shows
and learn English at the same time.
b.
Doing a lot of homework./ Taking part in social activities./ talking
with my friends./Joking with my friends.
c.
I worry that many students cheat exams/ live far from school/leave
the school before completing it/have difficulties in speaking English.

2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework:
-Write a paragraph about yourself
,using a first paragraph as a frame
- Prepare Unit 2 lesson 2 SPEAKING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 9th
UNIT 2: SCHOOL TALK
 Lesson 2: Speaking
A. Objectives:
1. Education aim: Students ask and answer about small dialogues.
2. Knowledge:
- General knowledge: Students can say to open and end the conversation. Making questions and
giving responses in small talks.
- Language: Sentences related to the open and end the conversation.
3. Skills: Fluency in greeting.
B. Teaching aids:
Textbook, small cards…
C. Anticipated problems:


Teacher: Trần Thị Thu Phương 20 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Ss may not be familiar with some expressions such as how’s everything at school? Catch up
with you later…
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking Ss to answer some questions in previous lesson
III- New lesson: (42')
Time Steps Work
arrangement
7' WARM-UP Group work
Suppose that you meet a friend at the supermarket You are very busy.
What will you say to open and end the conversation.
A. …………………………….(1)
B. Hi Lan. How are you?
A.I’m fine. Thank you! And you?
B. I’m very well. Thanks. I haven’tseen you for a long time.
Let’sgo somewhere for a drink.
A. Sorry, ……………………..(2)
- T asks Ss to fill in the blanks.
Suggestions:
(1) Hello, Minh ( Hi, Minh)
(2) I'm very busy now. I really must go now. Perhaps another time.
Others answers:
- Good afternoon !
- How's everything at school?
- Hello. How are you?
- Hello. Where are you going?
- Hi. How is your new friend?
=> Today we will practise speaking conversation having starting and
closing conversation
7' PRE-SPEAKING Pair work
TASK 1:
-T asks Ss to give the expressions to open or end a dialogue.
-Have Ss work in pairs to put the expressions which are commonly used
in making small talks under appropriate heading
Starting a conversation Closing a conversation
-Have Ss to
practise these expressions with his/ her partner.
-Feedback and give correct answers
Expected answer:
Starting a conversation:
Good morning
How’s everything at school?
Hello. How are you?
Hi. How’s your school?
Hello. What are you doing?
Closing a conversation:
Goodbye. See you later
Teacher: Trần Thị Thu Phương 21 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Well, it’s been nice talking to you
Sorry, I’ve got to go. Talk to you later
Great. I’ll see you tomorrow
Catch up with you later
CONTROLLED- SPEAKING Pair works
TASK 2 :Rearranging Sentences
8' -Tasks Ss to work in pairs to rearrange the sentences to make an
appropriate conversation.
Let them have 3 minutes, then calls on some pairs to practise the
conversation in front of class.
-Comment on Ss’ performance and give feedback
Expected answer:
1. D. Hi, Minh. Did you have a nice weekend?
2. F. Hello, Quan.Yes, I did. It’s great.
3. B .What did you do?
4. h. I went to Lan’s birthday party. The food was good and the
people were interesting. What did you do, Quan? Pair works
5. E. Oh, I stayed at home and did my homework. Nothing special.
8' 6. C. Where are you going now?
7. G. I’m going to the library to borrow some books. Sorry, I’ve got
to go. Talk to you later.
8. A. Bye. See you later.
TASK 3: Conversation Completion
-T asks Ss to keep on work in pairs: Complete the conversation with
suitable words, phrases or sentences in the box.
-Calls on some pairs to practise the completed conversation in front of
the class.
Expected answer:
A. Hello, Hoa. You don’t look very happy. What’s the matter with
you?
B. Hi, Nam. I feel tired. I’ve got a headache.
A. Sorry to hear that. you’d better go home and have a rest.
B. Yes, That’s a good idea. Goodbye, Nam.
A. See you later.
10' PRODUCTION Group work
TASK 4. (page 25) Make small talk, using the starting and ending of
a conversation given in task 1.
- T divides the class into four groups.
- T gives each group each topic then asks them to make a small
conversation.
1. group 1: the weather
2. group 2: last’s night TV programmes
3. group 3: football
4. group 4: plans for next weekend
- T goes round and helps if necessary.
*Suggestions:
1. The weather:
A. Hi, Dung. How was your trip in Vung Tau?
B. Hi, Lam. It was wonderful! I really enjoyed it.
A. What did you like most in Vung Tau?

Teacher: Trần Thị Thu Phương 22 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

B. The weather.
A. What was the weather like in Vung Tau?
B. It was warm. I prefer the weather in Vung Tau to Nha Trang.
A. Oh, really? I love it, too.
B. By the way, do you want to see my photos?
A. Sure.
2. Last night's TV programme:
A. Hello, Bao. You don't look very happy. What's the matter with you?
B. Hi, Hoa. I feel tired because I stayed up late to watch TV last night.
A. What was on TV last night?
B. Oh, there was an International football match on TV at 9.00 p.m. And
a good film at 11.15 p.m. Did you watch TV last night?
A. No, I didn't. I did my homework until 11.00 p.m . I feel hungry now.
What about going to the canteen?
B. Yes, that's a good idea. Let's go.
3. Last night's TV programme:
A: Hi, How are you today?
B: I’m fine. Thank you. Did you watch TV last night?
A: It’s a pity. I had to finish my homework last night. It there anything
interesting?
B: Yes, It’s the first time a contestant could answer 13 out of 15
questions in the game show Who wants to be millionaire. He is brilliant.
A: Really? I will try to finish homework early tomorrow so that I will be
able to watch the repeated broadcast at 8 p.m.
B: That’s a good idea. I got to go now. See you then.
A: Take care. Bye.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
-Make a conversation about one of the topics that you have learnt
- Prepare Unit 2 lesson3 LISTENING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period:10th
UNIT 2: SCHOOL TALK
 Lesson 3: Listening
A. Objectives:
1. Education aim: Students listen and complete the conversation. (Dialogue).
2. Knowledge:
- General knowledge: Listen and put the right number in each picture.
- Language: Completing a dialogue.
3. Skills: Listening for gist and for specific information. Listening to small talks and numbering
pictures.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 23 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

B. Teaching aid: Textbook,…
C: Anticipated Problems: Ss may have difficulty in catching exact words and phrases to fill the
blanks in the conversation.
D. Procedure:
I-Settlement :(1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
7' WARM-UP Pair work
Making questions
Make questions for these sentences
1. I’m taking English.
2.I really like it
3. For two weeks.
4.No,I’m travelling alone
5. That’s great.
-T goes around the class and encourages them to make a lot questions
-T calls some Ss to read their answers
Expected answer:
1. What are you taking this semester?
2. Do you like watching football?
travelling?
3. How long are you staying there?
4. Are you travelling with your parents?
5. Would you like to go somewhere for a drink?

10' BEFORE YOU LISTEN Pair work
 Activity 1:Matching
-T asks Ss to work in pairs and match a question in A with a response in B
- T calls on some pairs to read aloud the questions and responses in front
of the class.
-Feedback and give correct answers
Expected answer:
1C 4B
2E 5D
3A
Activity 2:Describing pictures
-Keep Ss to work in pairs and ask them to ask and answer about pictures.
T may also directly ask Ss
Suggested questions:
1. What do you see in the pictures?
2. Who are they?
3. What are they doing?
4. Can you guess what are they taking about?
-Make sure Ss see all the details of the pictures clearly before playing the
tape.
* Picture a: - I can see some people standing in front of the hotel.
- I think they are talking about their hotel/ room...
* Picture b: - I can see some students and classrooms.
- They are in school.

Teacher: Trần Thị Thu Phương 24 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- I think they are talking about their teachers, friends, studying...
* Picture c: I can see birthday cake, candle, gifts...
- They are at the party.
- They are talking about their food/ drinks/ friends...
* Picture d: - I can see sea, ship, sun and two people.
- They are standing on the beach.
- They are talking about their holiday.
WHILE YOU LISTEN Individually
-TASK 1: Matching pictures
9' -T asks Ss to listen to the conversations and match them with the pictures.
-Play the tape more than once if necessary.
- Tell Ss to listen for main ideas and key words
- Call on some Ss to explain their answers to class.
-Feedback and give correct answers
Expected answer:
Conversation 1:Picture b
Conversation 2:Picture c
Conversation 3:Picture d
Conversation 4:Picture a
TASK 2:Answering questions
-Have Ss to listen to the tape again and answer the questions
8' -Let Ss listen the tape once and have a pause between conversations to Individually
make it easier for Ss while they are doing the task. then the whole
- T calls on some Ss to read aloud their answers in front of class. class
Expected answer:
Expected answer:
1.She takes English
2. She is in Miss Lan Phuong’s class.
3. He is at a party.
4. He stays there for a week.
5. No, she doesn’t .She travels alone.
TASK 3:Conversation Completion
-T asks Ss to work in pairs and study the conversation.
-Encourage them to guess the missing words.
- Play the last co0nversation again. Pair work
-Ask Ss to listen and complete the conversation by filling in the missing
information.
-Comment on Ss’ performance and give correct answers.
Expected answer:
1.it here 4.comfortable
2.very nice 5.travelling
3.big 6.No
7.alone 8.for a drink
6' AFTER YOU LISTEN Group work
T asks Ss to work in groups of 4 and discuss the problems they have
experienced at school.
Suggested problems:
What problems have you experienced at school?
* difficulties in learning
* having bad marks
* being late for school
2' WRAPPING-UP The whole
Teacher: Trần Thị Thu Phương 25 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T summarizes the main point class
- T assign homework:
-Make a conversation about one of the topics that you have learnt
- Prepare Unit 2 lesson4 WRITING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
a. Conversation 1:
A. So what are you taking this semester, Lan? B. Well, I'm taking English.
A. Me, too. Whose class are you in? B. Miss Lan Phuong's.
A. How do you like the class? B. I really enjoy it.
b. Conversation 2:
A. Are you enjoying yourself, Nam? B. Yes, I am.
A. Would you like me to get you something to drink? B. Not right now, thanks.
c. Conversation 3:
A. Son, How do you like the weather in Nha Trang? B. Oh, It's great.
A. So, When did you get here? B. I arrived yesterday.
A. How long are you staying? B. For a week.
A. Do you want to go for a swim? B. Sure.
d. Conversation 4 :
A. Hoa, How do you like it here?
B. It's very nice. The hotel is big and my room is comfortable.
A. Are you travelling with your friends?
B. No, I'm travelling alone.
A. Would you like to go somewhere for a drink?
B. That's great.

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo

Period: 11th
UNIT 2: SCHOOL TALK
 Lesson 4: Writing
A. Objective
1. Education aim: Help students to write and fill in a form.
2. Knowledge:
- General knowledge: Help students write and fill in a form .
- Language: Writing a form.
3. Skills: Filling in a form.
B. Teaching aids: Textbook, samples of some common forms.
C. Anticipated problems: Ss may not be familiar with forms and languages used in forms.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (2') Asking Ss to speak some difficult problems at school
Teacher: Trần Thị Thu Phương 26 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

III- New lesson: (42')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP The whole
Questions & answer class
-T supplies for students some kinds of forms and asks
1. What are they?
2. Have you ever filled in a form? When?
3. What sort of information do you often have to provide when you fill in a
form?
Suggested answer:
1. They are forms.
2. - apply for jobs.
- opening accounts (mở tài khoản)
- sending or receiving money at the post offices or banks.
- attending to a club...
3. first name, surname, address, age, occupation, marital status (thân thế
của vợ hoặc chồng)...
8' PRE- WRITING The whole
Activity 1: Activity 1:Present vocabulary class
+Country of origin: Quê quán
+ Present address: Địa chỉ ,chổ ở hiện nay
+ Marital status: ['mæritl'steitəs] tình trạng hôn nhân
+ Block capital: Chữ viết hoa
+ Applicable: thích hợp
+ occupation [ɒkjʊ'pei∫n]: nghề nghiệp
-T asks Ss to read the new words loudly
Activity 2:Matching Individually
-T asks Ss to do TASK2 .Match a line in A with a question in B then pair work
-Have Ss compare their answers with a partner.
-T can explain: Forms do not usually ask questions, but they ask for
information
-Call on Ss to read their answers
-T checks and give correct answers
Expected answer:
1D 5B
2F 6C
3E 7A
4G
CONTROLLED- WRITING Individually
7' TASK 3: Doing what Forms ask
-Have Ss do the task individually
-Go around the class and provide help if necessary.
-Further explain and translate into Vietnamese if necessary
TASK 4: Filling in a form
-T asks Ss to study the form carefully and fill the form using their own Individually
10’ information.
-Call 2 students to fill the form on the blackboard while others doing the
task in the textbook.
- Let them have 4 minutes and then tell Ss to look at the board and
comment on their performance.
-Correct the form as the whole class.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 27 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Keys answers
The oak tree school of English enrolment form
Please write in capital letters.
Mr/Ms/Mrs _______________________
Surname/Name Nguyen
First name Van Dung
Date of birth February 22, 1986
Nationality Vietnamese
Language (s) Vietnamese, English
Address in your country 18 Ngoc Ha street,
Hanoi
Occupation Student
Reason for learning English Business/Pleasure/
Exams/Others*
How many hours a day do you want to stay at
the school? 3 hours.
What date do you want to start? - November 25,
2003
*Delete where not applicable.
9' PRODUCTION Individually &
-Write a form to apply for a job / attend a club. the whole class
-Let Ss write in 3 minutes and T goes around to help if necessary.
-Peer correction
-T collects five Ss to correct and give them marks.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point: class
How to write a form?
What sort of information do you often write?
- T assign homework:
- Complete your writing by T’s requirement.
- Prepare Unit 2 lesson 5 LANGUAGE FOCUS
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 12th
UNIT 2: SCHOOL TALK
 Lesson 5: Language focus
A. Objective
1. Education aim: Help students pronounce two vowel sounds / ∧ / and /a:/. Review and practise
"Wh-questions". "Gerund & to infinitive"
2. Knowledge:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 28 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- General knowledge: Review and practise "Wh-questions".
- Language: Help students pronounce two vowel sounds / ∧ / and /a:/.
3. Skills: How to distinguish between two sounds/ ∧ / and /a:/ .
B. Teaching aids: textbook, pictures
C. Anticipated Problems: Ss may find it difficult to put the correct –ing or infinitive form of the
verbs.
D. Procedure
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
5' WARM-UP Group work
Jumbled letter
-T asks Ss to work in group of six and rearrange the jumpled letter to make
a meaningful word.
1. bsutcej------------subject
2.skat ------------task
3.imeeaf ------------female
4.ctarfif ------------traffic
5.evlo ------------ love
6.tearfh ------------father
- Each group which finishes the task first with the most correct words will
be winner.
- T calls some Ss to read aloud the words
- T leads in new lesson: Today we will practice pronunciation the two
sounds / ^ / and / a: /.
10' PRONUNCIATION: / ^ / and / a: /
1. Presentation
- T demonstrates the sounds / ^ / and / a: / by pronouncing them clearly
The whole
and slowly.
class
- T helps Ss to distinguish these two sounds.
- T instructs the way to pronounce.
● / ∧ / can stand at the beginning and at the middle of the words. (Eg:
under, must, come, study...)
Words content the letters: "ou", "oo", "oe", "a" are read / ∧ /. (cousin,
flood, was...)
● /a:/ can stand at the beginning and at the middle of the words.(arm,
father, watch...) /a:/ not happen the end of the words.
- The letter "a" follow the letter "r" is pronounced /a:/ (farm, alarm, are...)
2. Practice: The whole
Activity 1: Listen and repeat. (Textbook - page 29) class
- T presents and ask students to practise pronouncing two vowel sound .
- Check and correct.
Activity 2: . Practise these sentences (Textbook - page 29)
- T asks students pick out the words which content two sound / ∧ / and /a:/. Pair work




Teacher: Trần Thị Thu Phương 29 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

/∧/ /a:/
1. love, much 3. last
2. cousin, lovely 4. are, stars
3. sunny, lunch 5. Martha, Charles, are
4. under Dancing, dark
6. lunch 6. garden - T checks and corrects.
- T plays the tape or read. Ss repeat in chorus.
- T asks Ss to work in pair to practice the sentences
- T calls some Ss to check
GRAMMAR AND VOCABULARY
5' I-Revise the form how to make questions Pair work &
1.Example:Make questions for these responses the whole class
* Yes, I am tired.
* I like listening to pop music
*Yes, I have got.
* I learn English to get a good job.
* My father takes me to school everyday
Expected answer:
- Are you tired today?
-What kinds of music do you like?
-Do you have you got many subjects today?
-Why do you learn English?
- Who takes you to school everyday?
-T asks: What do you call theses questions?
Yes-No question
Wh –question
- T asks Ss to take the form of questions:
2. Form: WH-word+ auxiliary V + S+V….. ?
WH- word + V …..? The whole
WH- word + be + S +……….? class
II-Distinguish the infinitive and gerund
6' - T gives some examples :
Gerund:
+ She doesn’t mind doing homework.
+ Instead of going swimming I go to the church.
+ Reading book is my favourite hobby.
Infinitive
+ We decided to go home immediately.
- T helps Ss to take note:
Gerund can be functioned as
- Subject of the sentence
- Object of preposition
- Object of verb
Infinitive can be functioned as:
- Object of verb
1.The verbs can only be followed by to-infinitive
Agree decide plan
Refuse hope expect
Manage seem tend
Fail pretend want
2.The verbs can only be followed by gerund
Enjoy consider practise
Teacher: Trần Thị Thu Phương 30 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Avoid miss postpone
Mind risk like
3.The to -infinitive and -ing never mean the same when we use after theses
verbs:
Remember Stop Forget
Regret try
e.g: When I came, she was listening to music.
W she stopped listening
So
SSo she stopped to talk to me
4.The to-inf and V-ing has the same meaning after some verbs
Begin start like dislike love
Exercise 1: Making questions Pair work
- T asks Ss to work in pairs to make questions for the responses.
5'
- T walks around the class and offers help if necessary.
- T calls on some pairs to read aloud the questions and responses in front
of the class
1. When did you come?
2. How long did you stay?
3. Who did you come with?
4. Where do you live?
5. Why do you like learning English?
6. What time is it now?
7. How many children do the have?
Exercise 2: Filling each blank with an –ing form or to-infinitive form Individually
of the verbs &Pair work
6' - T asks Ss to read the letter carefully and fill in each with an –ing and to-
infinitive form of the verb in brackets.
- T asks Ss to work individually then compare their answers with a partner.
- T calls on some Ss to read the completed letter.
*Answers :
Dear Lisa,
I expected (1) to hear from you . I hope you are OK . I'm busy but happy.
Last night I went to a party at one of may classmates home. I was really
nervous. You know how I usually avoid (2) going to parties because I have
trouble (3) remembering people's names. Well, last night things were
different. Before the party, I read a book about improving your memory, I
practice (4) doing some of the memory exercises. They really helped. As a
result, I stopped (5) worrying about what people would think of me, and I Pair work
tried (6)to pay attention to what people were saying. And guess what? I
had a good time! I'm even planning (7) to go dancing with this guy from
my class.
Why don't you consider (8) visiting me? I really miss (9) seeing you.
Please write. I always enjoy (10) hearing from you.
Best wishes,
Sonia
5’ Exercise 3: Complete the sentences using an –ing or to- infinitive form
of the verbs in the box
- T asks Ss to work in pairs and complete the sentences using an –ing or
Teacher: Trần Thị Thu Phương 31 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

to-infinitive form of the verbs in the box.
- T calls on some Ss to read their answers aloud in front of the class.
*Answers :
1. I was a nice day, so we decided to go for a walk.
2. I'm not in a hurry. I don't mind waiting.
3. They were hungry, so she suggested having dinner early.
4. I'm still looking for a job, but I hope to find something soon.
5. We must do something. We can't go on living like this.
6. Could you please stop making so much noise?
7. Our neighbour threatened to call the police if we didn't stop the noise.
8. Lan was in difficult situation, so I agreed to lend her some money.
9. Suddenly everybody stopped talking.
10. Don't forget to post the letter I gave you.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Do all exercises 1,2,3 4,5,in Workbook.
- Prepare Unit 3 lesson 2 READING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 13th
UNIT 3: PEOPLE’S BACKGROUND
 Lesson 1: Reading
A. Objectives:
1. Education aim: Students read and understand the text about Marie Curie. Use the new words
according to speaking, asking and answer.
2. Knowledge:
- General knowledge: Deciding on True or False statements.
- Language:
+ New words: Words related to people's background. Vocabulary comprehension: Matching.
3. Skills: Reading for gist and for specific information.
B. Teaching aids:
Textbook, handouts
C. Anticipated problems:
Ss may lack of information about Marie Curie
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0') No check
Teacher: Trần Thị Thu Phương 32 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
4' WARM-UP Group work
Matching:
Give handout and ask Ss to match the people with their job:
A B
1. Jack London a. singer
2. Marie Curie b. writer
3. My Linh c. teacher
4. Miss Phuong d. actor
5. Charles e. scientist
Dickens
- T leads in new lesson: Reading about people’s backgrounds.
10' BEFORE YOU READ Pair work
Activity 1: Answering the questions about Marie Curie
1. Have you ever heard of Marie Curie?
2. What do you know about her?
- T may give Ss some key words
Marie Curie - scientist - famous -physicist -cancer -radium
Pierre Curie-Nobel.
Expected answer:
1.Marie Curie is a famous scientist
2.She is a physicist The whole class
3.Cancer made her become famous and was the first person who found
radium
5. Her husband was Pierre Curie, a famous scientist
4.She was awarded a Nobel Prize in Chemistry
Activity 2: Pre-teach vocabulary:
T helps Ss to explain some new words
+general education(n):giáo dục phổ thông
+brilliant(a) ['briljənt]: clever, quick at learning
+ private tutor (n): ['praivit 'tju:tə] gia sư
+ to interrupt(v) tạm ngưng, gián đoạn
+PhD: Doctor of Phylosophy:tiến sĩ
+tragic death: die painfully: cái chết đau khổ
+to be awarded [ə'wɔ:d]: được trao cái gì
+atomic weight of radium: [ə'tɔmik]  ['reidiəm]trọng lượng nguyên tử
+humanitarian wish [hju:mæni'teəriən]: mong muốn nhân đạo
-T asks Ss to pronounce above words and phrases loudly in chorus
4' WHILE YOU READ Individually
-T asks Ss to read through the text and practise TASK in textbook
Task 1-Matching
- T asks Ss to read the passage individually.
- T encourages Ss to try to guess the meanings of the words in the
7' Individually
context of the reading.
- T asks Ss to match the words or phrases in A with their meanings in
B.
- T calls on some Ss to read and explain their answers aloud in front of
Teacher: Trần Thị Thu Phương 33 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

the class.
Expected answer:
1.c 2.e 3.a 4.d 5.b
- T asks Ss to take note the meaning of the words they have learnt

a. with flying color: very well, with a very high mark, grade.
b. determine: [di'tə:min]:find out exactly by making calculations.
(xác định)
c. mature: [mə'tjuə]:having a fully developed mind ( chín chắn)
d. ease: [i:z] make less severe (thảnh thơi )
e. harbor ['hɑ:bə]: keep in the mind (che dấu)
(F
or the good students - ask them to speak and use the new words
followed the questions corresponding to the answer a,b ,c , d above.
a. Who passed the exam with flying colors?
b. Who in the text determined the atomic weight of radium?
What did she get for this job?
c. What was Marie Curie like?
d. What did she want to ease?
e. What did she harbor? Did her dream come true late?
* Answers.
a. Marie Curie.
b. Marie Curie.
- She got a Nobel Prize in chemistry...
c. She was a brilliant and mature student.
d. human sufferings
e. She harbored the dream of a scientific career. Yes she did.

Task 2: TRUE or FALSE
-T has Ss read the passage more carefully and decide whether the
6' statements are true (T) or false (F).Correct the false information. Individually
-T asks Ss to highlight or underline the information in the passage that &Pair work
helps Ss find the correct answers.
-Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1.T
2F (Her dream was to become a scientist)
3T
4F (She married Pierre Curie in 1895)
5T
Task 3 : Answering Questions
7'
-T asks Ss to do the task in pairs to answer the questions.
-Tell Ss to compare their answers with other pairs. Let them discuss
and correct for one another.
-Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1. Mari Curie was born in Warsaw on November 7, 1867.
2. She was a brilliant and mature student.
3. She worked as a private tutor to save money for a study tour abroad.
4. She was awarded a Nobel Prize in Chemistry for determining the Pair work
atomic weight of radium.
5. No, it wasn't. Her real joy was " easing human suffering"
Teacher: Trần Thị Thu Phương 34 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

4' POST- READING Group works
- T asks students work in group in order to find out the evidence to
prove that Marie Curie was the woman who had the following
characters:
a. strong willed b. ambitious c. hard -working
d. intelligent e. human.
- T asks students to work in group after understanding the meaning of
the adjectives.
- Call some students to read aloud the answer
Suggestions:
a. harbored the dream of a scientific career - impossible for the
woman at that time.
b. kept moving up in her career.
c. difficult living conditions - worked hard.
d. won the Nobel Prize.
e. easing human suffering.
2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework:
- Write a short passage about 100 words about Marie Curie
- Prepare Unit 3 lesson 2 SPEAKING

Extra exercise:
Complete the sentences by using the information from the text.
1. Lack of money, Marie Curie had to_______ a private tutor.
2. ________ her difficult living conditions, she worked extremely hard.
3. Both Marie Curie and her husband _______ their research.
4. She not only educated her two children at the Sorbonne.
* Answers:
1. work as
2. In spite of
3. worked together on
4. took up position

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 14th
UNIT 3: PEOPLE’S BACKGROUND
 Lesson 2: Speaking
Teacher: Trần Thị Thu Phương 35 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

A. Objectives:
1. Education aim: Students know the way to ask and carry out an interview about people's back
ground.
2. Knowledge:
- General knowledge: Students can ask and answer about people's back ground.
- Language: Sentences related to people's back ground. Asking and answering questions about
people's back ground.
3. Skills: Fluency in greeting. Role- playing.
B. Teaching aids:
Textbook
C. Anticipated problems:
Ss may not understand the term background clearly.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking Ss to answer some questions in previous lesson
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
5' WARM-UP Group work
Jumbled Words
-T asks Ss to arrange jumbled words to make a meaningful sentences
1. born, Marie Curie, November 7th,Warsaw, in was ,on,1867.
2. become, she, to, dream, her, was, a famous, scientist.
3. a PhD, receive, the first, to, Marie, became, from, woman, from, the
Sorbonne.
Expected answer:
1.Marie Curie was born in Warsaw on November 7th,1867
2. She wanted to become a famous scientist.
3. She was the first woman to receive a PhD from the Sorbonne.
- T asks : Where can we get information of one famous person?
->in books, magazines, newspapers, from an interview. The whole
Now we practise the concluding of an interview. class
10' PRE-SPEAKING Group work
Picture description:
- T asks students to open the books and describe the pictures in group.
- T gives the suitable questions for students point out the main ideas of
the pictures.
+ What do you see in the picture?
+ What are they doing?
+ How do you know they ear conducting an interview? What are three
students holding in their hands?
- Check in front of the class.
Answers:
+ Students - in class - talking.
+ interviewing.
+ holding pad of paper, pens in hand - taking notes.
TASK 1: Eliciting the term
-T asks Ss to work in pairs and decide which items can tell somebody’s
background.
-T encourages Ss to discuss the items and choose the appropriate ones. Pair work
• Family
Teacher: Trần Thị Thu Phương 36 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

• Education
• Experience
-T asks Ss to discuss the questions that can be used to get information for
each item.
• Family
+How many people are there in your family?
+What does your father do?
• Education
+Where did you study at high school?
+What subjects do you like best?
+What degree do you have?
• Experience
+How long have you worked as a doctor/ teacher.......?
+What experience do you have?
CONTROLLED- SPEAKING Pair works
TASK 2 : Set the scene
14' -Imagine you are a journalist. Use the cues below to interview a
classmate about his/her background or that of a person he/ she knows
well
Before carrying out the interview, Ss should study the items of
information carefully and find the questions for each item.
* Suggestions:
- Date of birth:
+ When is your birthday? (When were you born?)
- Place of birth:
+ Where were you born?
- Home:
+ Where do you live?
- Parents:
+ Could you tell me about your parents? What does your
father/mother do?
- Brothers:
+ How many brothers do you have? What do they do? How old are
they?
- Sisters:
+ How many sisters do you have? What do they do? How old are
they?
- Primary school:
+ Which primary school did you go to?
- Secondary school:
+ Which secondary school did you go to?
- Schoolwork :
+ How do you work at school? What did you do at school? Did you
join all school activities?
- Favourite subjects:
+ What's your favourite subject? What subject do you like best?
- T sets model with a good student:
* Special expressions:
- Hello, I'm Minh.
- Hello. Nice to meet you! How do you do?
- How nice to see you!
Since when have you studied at this school?
Teacher: Trần Thị Thu Phương 37 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- Could you tell me something about your parents?
- Let me see...
- Oh, good ! /Oh, yes! / Oh, come on!.
- I think it's time to stop. Thanks a lot.
- Thank you very much. That was very interesting.
-Then T asks Ss to carry out the interview in pairs.
-T makes sure that all Ss have the form filled before moving to the next
activity.
10' PRODUCTION Group work
TASK 3. Report an interview
-T asks Ss to work in groups and talk about the person they have known
through the interview.
-T calls on some Ss to give a small talk in front of the class.
-Comment on Ss’ performance and make necessary corrections.
Suggestion:
The person I interview is Lan. She was born in 1991 in Hanoi. There are
five members in her family..........
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assigns homework:
- Write a short passage about information of a person that
you have interviewed
- Prepare Unit 3 lesson 3 LISTENING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period:15th
UNIT 3: PEOPLE’S BACKGROUND
 Lesson 3: Listening
A. Objectives:
1. Education aim: Students listen to some information about Sally - an Olympic championship.
(Dialogue)
2. Knowledge:
- General knowledge: Listen and fill in with the missing words.
- Language: Words relate to sport games: Deciding on True or False statements.
3. Skills: Listening for gist and for specific information. Gap- filling.
B. Teaching aid: Textbook, cassette..
C: Anticipated Problems: Ss may have difficulty in understanding some words in the tape such as
teacher’s diploma, general education…
D. Procedure:
I-Settlement :(1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking 2 students to make an interview about background
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
Teacher: Trần Thị Thu Phương 38 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

arrangement
7' WARM-UP Pair work
Matching
- T asks students to close the books.
- T pastes some pictures of some athletics and their names on the
blackboard.
- T calls some students to paste the names into the right pictures.
- Check in front of the class and read.
Answers:
- Picture number 1: running / - Picture number 2: athlete
- Picture number 3: jumping.
- T asks: There is an important sport event when the athletes from all
over the world take part in the sport games such as running, athlete,
jumping…what is the event?
j Olympic
- T may quickly give some information about Olympic
+ The 1st Olympic Games were held at the foot of Mount Olympus in
776 BC to honor the Greek's chief God ZEUS and once for every four
years later on.
+ Outdoor activities - competitive sports contests were held as games of
friendship.
+ During any wars in progress were halted to allow the games to take
place.
+ Only aristocracy [,æris'tɔkrəsi]  (n)tầng lớp quý tộc and military could
participate at first. Later the games were open to all free Greek males who
had no criminal records.
+ Winners were greatly honored by having olive wraths placed on their
head and having poems sung about their deeds.
Today we will listen about Sally - an Olympic championship and do the
tasks that follow
10' BEFORE YOU LISTEN The whole
 Activity 1:Decribing the picture class
+ Do you know any Olympic champions?
+ What kind of sport does she /he take up?
+ What do you want to know about an Olympic champion?
Activity 2: Pre teach- vocabulary
+Olympic Champion
+ sports teacher: a teacher who teaches sports
+ Diploma(n) [di'ploumə] chứng chỉ ,văn bằng a high school diploma.
+ romantic (adj) [rou'mæntik]
+ Degree [di'gri:]: Bằng cử nhân, thạc sĩ
a Bachelor's Degree - Văn bằng cử nhân
( Bachelor of Arts ( a BA): - Bằng cử nhân văn chương)
( Bachelor of Science - a BS c)
a Master's Degree (an MA) Bằng thạc sĩ.9 Master of Arts)
+ Certificate: [sə'tifikit] giấy chứng nhận
- Ss repeat the new words in chorus
WHILE YOU LISTEN
Set the scene.
9' Sally has been the Olympic champion. You are going to listen to a
conversation between her and Bob and do the tasks follow

Teacher: Trần Thị Thu Phương 39 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Task 1-True or False Individually &
- T asks Ss to listen to the tape and decide whether the statements are T or pair work
F.
-Before listening to the tape, T asks Ss to read all statements and
understand clearly.
- T encourages Ss to guess the statements if they are T or F
- T plays the tape several times if necessary.
- T has Ss compare their answers with a friend.
8' - T calls on some Ss to explain their answers in front of the class.
Expected answer:
1.T
2T
3F( I don’t have much free time)
4T
5F( I want to be a sports teacher)
Task 2-Gap Filling
- T tells Ss to read the sentences carefully and try to guess the missing Individually
words in the blanks. then the whole
- T asks Ss to listen to the conversation again and fill in the blanks. class
- T plays the tape more than once if necessary.
Expected answer:
1.general education
2.lives - family
3.different - swimming
4.loves stories
5.teacher’s diploma
6' AFTER YOU LISTEN Pair work
 Ask and answer about Sally
Suggested questions:
1. Who is Sally?
2. When was she born?
3. What has she got at local school?
4. What did she do when she was 15?
5. Where is her house?
6. How many members are there in her family?
Who are they?
7. What does she like in her family?
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Write a short passage about Sally
- Prepare Unit 3 lesson 4 WRITING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Teacher: Trần Thị Thu Phương 40 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Tape script:
Bob: Congratulation! You are now the Olympic Champion
Sally: Thanks. Yes, I’m very happy.
Bob: Our readers want to know all about you
Sally: That’s nice! Well, ask me your questions.
Bob: First of all, tell me something about yourself.
Sally: Well, I was born in 1980. I got general education at local school and when I was 15, I joined
the Star Sport Club near my home.
Bob: Where is your home?
Sally: In Manchester
Bob: I see. And do you live alone?
Sally: No, I live with my family, my parents and two brothers.
Bob: What do you like to do in your free time?
Sally: Well, I don’t have much free time, but I like different sports- basketball and swimming for
example and just sitting at home and reading
Bob: What sorts of books do you like?
Sally: Oh, love stories- romantic books
Bob: And what do you want to be in the future?
Sally: I want to be a sports teacher. I’m a student at college. I want to get my teacher’s diploma.
Bob: I see. Now tell me….




Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo

Period: 16th
UNIT 3: PEOPLE’S BACKGROUND
 Lesson 4: Writing
A. Objective
1. Education aim: Students can write about people’s background.
2. Knowledge:
- General knowledge: Help students write about one’s background.
- Language: Words relate to people's back ground.
3. Skills: Writing a one's background.
B. Teaching aids: Textbook, handouts
C. Anticipated problems: Ss may not know what a C.V is or what it is for.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Matching:

Teacher: Trần Thị Thu Phương 41 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T asks students to close the books.
- T gives handout and gives the requirements.
Match the items in A with the information in B
A B
1. Name a. Boston
2. Date of birth b. Kensington High
3. Place of birth school
4. School attended c. English, French,
5. Exams passed Math
6. Previous jobs. d. Tourist guider
7. internets e. David Brown
f. 12/11/ 1969
g. Music and dancing Students' answers:
1. Name : David Brown
2. Date of birth : 12/11/1969
3. Place of birth : Boston
4. School attended: Kensington High school
5. Exams passed: English, French, Math
6. Previous jobs: Tourist guider
7. Interests : Music and dancing
- T asks: Where can you see this information?
- T leads to the new lesson: Write about people’s background
8' PRE- WRITING The whole
 How to write somebody’s background class and
-T explains the elements of a C.V by asking Ss to read Mr Brown’s C.V group work
C.V: curriculum vitae/kə,rikjuləm'vi:tai/ -a form with details about
somebody’s past education and jobs: bản khai sinh
C.V normally consists of following items
Personal information/data:
Education:
Previous jobs:
Interests:
-T asks Ss to work in groups and write a paragraph about Mr Brown,
using the cues below.
Be born............like...........go to.....school.........from .........to.........pass
exams in......travel agency.......work as.
If it is difficult - give them some sample sentences.
-T has Ss compare their writing with a friend.
(For not good Ss, T should design the task:
Complete David Brown’s background, using the given words
David Brown / be / born / 12.11.69 / Boston. He / go to / school / pass
exams in. He / work/ tourist guide / a travel agency from / to. From/ to /
he / work? hotel telephonist. He / like/ music and dancing)
Expected answer:
David Brown was born on November 12th, 1969 in Boston. He attended
Kensington High School and passed exams in English, French, and
Mathematics. He worked as a tourist guider from June 1991 to
December 1998 and then he was a hotel telephonist from March 1999
to May 2002. He likes music and dancing.
CONTROLLED- WRITING Pair work
7' TASK 2: Complete the form
-T asks Ss to work in pairs and ask the partner for the information about
Teacher: Trần Thị Thu Phương 42 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

his/her parents and complete the form.
-T goes around the class and provide help by giving suggested Qs
*Education: which school did she/he go to? When?
* Exams: which exams did she/ he pass? When?
*Hobby: what’s his/her hobby? What do you do in your free time?
* Sports: Do you like play sports? What sports do you like playing?
* Job: What did you work? When?
- T calls 2 students to go the blackboard and write their writing
-Peer correction

Name Mr/ Ms
Date of birth
Place of birth
Education:
School attended
Exams passed:
Previous job: Date from/ date to

9' PRODUCTION Individually &
TASK 3 the whole class
Write a paragraph about your partner’s parents. Then ask him/her to read
the paragraph and check whether the information is correct.
- T calls some students to read aloud their passage.
- T gives comment
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point:- Write a somebody’s background class
What sort of information to write?
- T assign homework:
- Complete your writing
- Prepare Unit 3 lesson 5 LANGUAGE FOCUS
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 17th
UNIT 3: PEOPLE’S BACKGROUND
 Lesson 5: Language focus
A. Objective
By the end of the lesson, Ss will be able to:
▪ Pronounce the sounds / e/ and / æ / correctly.
▪ Use the past perfect tense appropriately and distinguish it with the past simple tense.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 43 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

B. Teaching aids: textbook
C. Anticipated Problems: Ss may confuse the use of the past perfect tense and the past simple
tense.
D. Procedure
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (2') Asking Ss to read a paragraph about sb’s background
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Pair work
Jumbled sentence
-T gives a jumbled sentence:
pens bag ten are in there my
- T asks Ss to arrange some words to make a sentence.
- T asks them to read aloud.
There are ten pens in my bag
- T introduces the two sounds: / e / and / æ /
10' PRONUNCIATION: / e / and / æ /
1. Presentation
- T demonstrates the sounds / e / and / æ /by pronouncing them clearly and
The whole
slowly. class
- T helps Ss to distinguish these two sounds.
- T instructs the way to pronounce.
● First practise the sound /i/. Then open your mouth a little more. /e/ is a
short sound
● First pracise the sound (e). Then open your mouth a little more
2. Practice:
Activity 1: Listen and repeat. (Textbook - page 38)
- T asks Ss to pronounce and repeat the sounds several times.
- T calls on some Ss to repeat the sounds clearly to class.
/e/ /æ/ The whole
class
men man
said sad
met mat
bed bad Pair work
pen pan
send sand
Activity 2: . Practise these sentences (Textbook - page 38)
- T asks students pick out the words which content two sound / e / and / æ /




Teacher: Trần Thị Thu Phương 44 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

/e/ /æ/
1. red/ pen 1. fat/ man/ has
2. sent/ Helen 2. handbag
3. said/very/expensive/ 3. Sam/ apples
then 4. pans
4. There’re/ ten/ shelf 5. sat/ cat
5. Ben/ bench/ yellow 6. Ann/ bad
6. never/ gets/ French - T checks and corrects.
- T plays the tape or read. Ss repeat in chorus.
- T asks Ss to work in pair to practice the sentences
- T calls some Ss to check
1. The fat man has a red pen.
2. This handbag will be sent to Helen.
3. There're ten pans on the shelf.
4. Sam said apples were very expensive.
5. Ben sad on the bench with a yellow cat.
6. Ann never gets bad marks in English.
GRAMMAR
5' I-Revise the past perfect tense the whole class
1.Example:
-T asks students read the situations in the book and give the questions for
remarking:
+ What was Marie Curie given at the Sorbonne? (the position of her
husband)
+ When? ( after her husband's death.
So Marie Curie took up the position which her husband had obtained
6' at the Sorbonne.
- took up (Past simple)
- had obtained (Past perfect.)
- T gives more example:
When I arrived at the club, the meeting had started.
- T asks Ss to revise the use and the form of past perfect
1 Form:
+ affirmative: S + had + PP +O The whole
+ negative: S + had not + PP +O class
+ question: Had + S + PP + O?
5' 2.Use:
The past perfect tense can be used to describe :
* an action before a point of time in the past:
EX:I had done all my homework before 7 p.m last night
* An action that had happened before another past action:
EX:I had done all my homework before I watched TV.
3. Adv: BY + time
Before, after, when, as soon as +
Exercise 1: Use the verbs in brackets in the past perfect. Individually
- T notes that the action in the past perfect is always before another past then pair work
action
-T has Ss compare their answers with a friend.
7' -T makes sure all the verbs have been put the correct form.
-T calls on some Ss to read aloud their answers in front of the class.
-Feedback and give correct answers:
Expected answer:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 45 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

1. Why did Tom’s mother get angry with him?
Because he had broken her favourite vase.
2. when did you watch TV last night?
When I had done all my homework.
3. Did you first see them at may last birthday party?
No, I had met them before.
4. why did she return home?
She suddenly remembered she hadn’t turned off the gas stove. Individually
5. How did they like our city? then pair work
They said it was the loveliest city they had ever seen.
6. It rained yesterday after it had been dry for months.
7. By the time he arrived, all his classmates had left.
8. we didn’t have their new phone number because they had moved to the
South.
9. when they met again, they hadn’t seen each other for 10 years.
10. When I came , the room was in a terrible mess because someone had
broken in.
Exercise 2: Put the verbs in brackets in the past simple or the past
perfect. Pair work then
-Tell Ss to do the exercise carefully and then compare the answers with a group work
friend.
-Feedback and give correct answers:
*Answers :
1. We had just finished dinner when they came.
2. He had seldom travelled by bicycle before he went to Vietnam
3. Ann went to get the carpet for the room but someone had already
taken it.
4. Did you manage to see to Director, or had he gone out by the time
you got there?
5. He had just got home when you phoned. He had been in New York
Exercise 3: Correction mistake
-T asks Ss to read the story carefully and ask them some questions about
the story to make sure Ss have general understanding
+ What is the story about?
+ Who are in the story?..............
-T has Ss work in pairs and find five mistakes in the use of tenses in the
story.
- T asks Ss to join another pair to make a group and compare and discuss
the answers.
- T calls on some Ss to explain their answers in front of the class.
- Feedback and give correct answers:
*Answers :
Sentence 1:had climbed -> climbed
3:had turned ->turned
5:had called -> called
7:had heard -> heard
9:went -> had already gone
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Do all exercises, in Workbook.
Extra exercise (for good Ss)
Teacher: Trần Thị Thu Phương 46 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Complete the sentences:
1. He had already known her before___________________
2. When he came back _____________________________
3. No sooner had he come back______________________
4. I didn't know what_______________________________
5. He thanked me for what__________________________
- Suggestions:
- she came to this town.
- she had gone away.
- his wife went out.
- he had done before.
- I had done for him.
- Prepare Unit TEST YOURSELF A.
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 18th
UNIT: TEST YOURSELF A
A. Objectives:
Revise the skills and knowledge in the Unit 1, 2 and 3.
B. Teaching aids: textbook, tape script.
C. Procedure:
Time Steps Work
arrangement
10' LISTENING Individually
Completing the table
-T asks students to read and find out the new words
(Explain the new words
+ fall in love: yêu, phải lòng
+ get married: kết hôn
+the black freedom movement: phong trào tự do của người da đen)
- T gets students listen three times.
+ 1st: to have definition about the content of the text.
+ 2nd: do the exercises.
+ 3rd: Check things what they have done.
- T goes round and helps.
- T calls some students to give the answers to the others before correct in
general.
- T gets students to listen again.
Answers keys:
1. 15th January 1929 6. a minister
2. in 1951. 7. the black freedom movement
Teacher: Trần Thị Thu Phương 47 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

3. for 4 years. 8. heard his speech at the
4. he met 9. In 1961
5. they got married 10. 4th April 1968
10' READING
Reading the passage and completing the blanks
-T asks Ss to read the passage and choose one appropriate phrase in the
box for each blanks .Note there are more phrases than needed. Group work
-First, Ask Ss to work in group and discuss what kinds of phrase are
suitable to complete in each blank.
-T goes around the class and encourages help if necessary.
-T explains some new words:
+to be married with: lập gia đình
+ to do research: nghiên cứu
+ principle: hiệu trưởng
+ technical college: trường cao đẳng kỹ thuật
+ Public Health Council: Hội đồng sức khoẻ cộng đồng
Answers keys:
1. F 2. C 3. A 4. D 5. B
GRAMMAR Group work
10' Using the correct form of the verbs in brackets to complete the letter
of application:
-T can explain the part of speech of word in each blank and ask Ss to work
in pair
-T calls some Ss to give answers in front of the class.
-Feedback and give correct answers:
Answers keys
1. to apply 2. am 3. attended 4. passed 5. got 6. can 7.
reading 8. know 9. am able 10. hearing
12’ WRITING Individually
Writing a letter of reply
-T guides Ss to retell how to write a letter of reply.
( how many parts, form, content.........)
-T asks Ss to work individually and peer correction
- T calls 2 Ss to go to the blackboard and write down your writing .
- T checks and corrects their mistakes
Suggestion 1
11 Hang Gai Street, Hanoi, Vietnam
10th November, 2006

Dear Sally,

I am very pleased to be your pen friend. I am sixteen years old. I am only
1.50 meters tall. I've got short dark hair and black eyes. I lived in the
centre of Hanoi with my parents and my younger sister. She is a student
at Thang Long Primary School.

I am a student at Chu Van An High School. It is a big and beautiful
school in Hanoi. There are about two thousand students and two
hundred teachers in my school. I study many subjects: English,
Chemistry, Physics, Maths, History, etc... I like English most because I
want to sing English songs. I go to school in the morning and have 5
periods every day from 7.15 to 11.30. In the afternoon I study at home

Teacher: Trần Thị Thu Phương 48 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

and help my parents with the housework.

I hope that you will write to me soon.

Give my best wishes to your parents and two sisters.

Love,

Phong.
Suggestion 1
120 Tran Hung Dao, Hue, Vietnam
10th October, 2009
Dear Sally,
I am glad to be your pen-friend. I’m one year younger than you and I
am 1.60 meter tall. I have got dark short hair and brown eyes. I live in
Hue with my parents and my older brother. He is a university student.
I am studying at Quoc Hoc, which is one of the oldest and most
beautiful high schools in Hue. I go to school everyday except for
Sunday. My classes begin at 7 a.m. and finish at 11.20 a.m. I like most
subjects, but not all of them – English is my favourite subject at school.
In the evenings, I sometimes listen to music or watch TV, and at
weekends I often go swimming or play football with my friends.
I’m looking forward to hearing from you soon.
Love
Phong
P.S: Please send my best regardd to your parents and two sisters
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare the 1st written test

Tape script:
Martin Luthur King was born on 15th January 1929 in Atlanta, Georgia. In 1951, he went to Boston
University, where he studied for fours years. In 1952, he met Coretta Scott, and as soon as he saw
her, he fell in love. They got married in 1953, and they had four children. In 1954, the King left
Boston, and Martin became a minister at a Baptist Church in Montgomery, Alabama. Then he started
working for the black freedom movement. Thousands of people walked to Washington to hear his
famous speech at the Lincoln Memorial in 1963, and he won the Nobel Peace Prize in 1964. He
died on 4th April 1968 in Memphis, Tennessee, from a gunshot wound
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Teacher: Trần Thị Thu Phương 49 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Period: 19th
REVISION FOR 1ST WRITTEN TEST
A. Objectives:
Revise the skills and knowledge in the Unit 1, 2 and 3.
B. Teaching aids: textbook, handouts
C. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
10' REVIEW Individually
-T asks Ss to answer the questions and the whole
1.What have you learnt about grammar/ vocabulary/ reading skill/ writing class
skill in the topic: You and me?
2.What are they?
Grammar:
- verb tense (present simple, past simple, past perfect)
- gerund/ infinitive
Vocabulary:
Words related to daily activities (of a farmer, a student, a cyclo driver..)
Words related to school activities
Words related to people’s background
Reading skill: (read a text about 200 words and do exercise)
- T or F exercise
- answering question
- competing the table
- filling the gap
- matching the words with their definition
Writing skill:
- write a narrative
- filling in a form
- write about people’s background
32' - T delivers handouts
Writing skill:
Use the prompts below to complete sentences about Nguyen Trai.
1. born/ in 1380/ Thang Long/ now / call / Hanoi. Group work
2. He / not only / national hero/ but also / great poet.
3. he devote / all his life / country's independence / freedom.
4. during / schooldays /educate / by his father / scholar / and / village
school teacher.
5. he / so brilliant / that / get / Doctor's degree / age / twenty.
6. he / help / Le Loi / end / the Minh aggression.
7. after / victory / write " Binh Ngo Dai Cao" / which praise people's
heroism / and / look forward / bright future / Vietnam.
- Keys answers:
1. Nguyen Trai was born in 1380 in Thang Long, now called Hanoi.
2. He was not only a national hero but also a great poet.
3. He devoted all his life to the country's independence and free dom.
4. During his schooldays, he was educated by his father, a scholar and a
village school teacher.
5. He was so brilliant that he got a Doctor's degree at the age of twenty.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 50 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

6. He helped Le Loi to end the Minh agression.
7. After the victory, he wrote " Binh Ngo Dai Cao", which praised our
people's heroism and looked forward to a bright future for Vietnam.
Vocabulary:
Complete the following sentences using the words from the box. There
are more words than needed:
enjoy kind means type above worry early crowded
profession
1. They have booked one week's holiday in ______ June.
2. My father is a social worker ______ .
3. The drivers ______ a high level of job security.
4. The recent changes in the Earth's climate are beginning to ______
scientists.
5. Computers are the most effective ______ of getting information.
- Keys answers:
1. early 2. profession 3. enjoy 4. worry 5. means
Grammar:
Choose the best answer A, B, C or D for each sentence:
1. A favourite occupation among children is ______ sandcastles.
A. to build B. building C. build D. being built
2. I am keen on ______ churches.
A. visit B. to visit C. visiting D. visited
3. She couldn't stop that dog from ______ her wherever she goes.
A. coming B. following C. joining D. watching
4. The teachers advised us to give up ______ games.
A. playing B. play C. to play D. played
5. His lasted hobby is ______ stamps.
A. making B. discovering C. finding D. collecting
6. My favourite pastime is ______ .
A. to fish B. fishing C. fished D. fishes
7. Would you like .................. to a dance? – Well, I’d like to.
A. come B. coming C. to come D. comes
8. ............... dinner tonight? – I’d love to.
A. How is B. Do you want C. Do you like D. How about
9. Which word is the odd one out?
A. car B. taxi C. lorry D. bike
10. A. Can you show me some cassette – recorders, please?
B. Certainly, madam. ........................ are very good.
A. this one B. these ones C. this one’s D. this ones
- Keys answers:
1. B 2. C 3. B 4. A 5. D 6. B 7. C 8. D 9. D 10. B
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare the 1st written test

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo




Teacher: Trần Thị Thu Phương 51 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Period: 20th
UNIT: THE FIRST WRITTEN TEST
I. Reading (2,5 points). Read the passage and do the tasks that follow.
Finally in 1891, Marie Curie, with very little money to live on, went to Paris to realize her
dream at the Sorbonne. In spite of her difficult living conditions, she worked extremely hard. She
earned a degree in physics with flying colors, and went to take another degree in Mathematics. She
met Pierre curie in the School of Physics in 1894 and a year later they got married. From then on,
they worked together on their research. In 1903, Marie became the first woman to receive a PhD
from the Sorbonne.
A. Write True (T) or False (F) to these statements: (1,5 points)
________ 1. Marie Curie studied Physics very well.
________ 2. She and Pierre Curie got married in 1894.
________ 3. She received a PhD in 1903.
B. Answer the questions: (1 point)
1. When did Marie Curie go to Paris?
_………………………………………………………………………………………
2. Did she have an easy life at the Sorbonne?
_………………………………………………………………………………………
III. Grammar (3 points)
A. Choose the word or phrase that best completes each sentence: (2 points)
1. He finally decided_____________ out in the rain.
a. go b. to go c. going d. went
2. They just ____________ dinner when I came.
a. finish b. finished c. finishing d. had finished
3. Could you please stop _____________ so much noise?
a. make b. to make c. making d. made
4. We usually _____________ to school in the afternoon.
a. go b. to go c. going d. went
B. Make questions from the underlined words: (1point)
1. ………………………………………………………………………………………
Nam was born in 1890.
2. ………………………………………………………………………………………
He is living in Bac Ninh.
IV. Writing: (2,5 points). Write a narrative, using the given prompts.
1. September 5, 2006/ be first day/ high school.
_………………………………………………………………………………………
2. My father/ take me/ school/ motorbike.
_………………………………………………………………………………………
3. Suddenly/ a young man/ bump/ my father’s motorbike.
_………………………………………………………………………………………
4. We/ fall street/ and my father/ shout/ that man.
_………………………………………………………………………………………
5. In the class/ I/ find the young man/ that my father shout/ be my English teacher.
_………………………………………………………………………………………



Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Teacher: Trần Thị Thu Phương 52 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 21st
UNIT 4: SPECIAL EDUCATION
 Lesson 1: Reading
A. Objectives:
1. Education aim: Students can guess the meaning according to the contexts, use the new words
according to speak and answer.
2. Knowledge:
- General knowledge: Guessing meaning in the context, passage comprehension, multiple choice.
- Language: Vocabulary comprehension : matching.
3. Skills: Scanning for specific information, intensive reading : gap - filling
B. Teaching aids:
Textbook, handouts
C. Anticipated problems:
Ss may have no ideas about special education and Braille.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0') No check
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
8' WARM-UP The whole class
Brainstorming & Group work
Look at the Braille Alphabet .Then work out the message that follows.
(textbook)




We are the world
- T leads in new lesson:
1. who use the Braille Alphabet? ( the blind)
2. what do you call the people who can’t speak/ who can’t hear?
( the dumb (mute)/ the deaf).
3. what are the difficulties for blind, deaf and mute children?
Hand out: Look at the activities. Which ones do you think would be
difficult for blind, deaf and mute children?




Teacher: Trần Thị Thu Phương 53 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Activities Deaf Mute Blind
Listen to teachers v
Pronounce words v
Raise arms
Close/ Open fingers
Phone friends v v v
Look at blackboards v
Reading about special education
8' BEFORE YOU READ The whole class
Activity 1: Pre-teach vocabulary:
T helps Ss to explain some new words
- Determination [di,tə:mi'nei∫n] (n) quyêt tâm
́
- Demonstration [,deməns'trei∫n](n sự thể hiên
̣
- Opposition [,ɔpə'zi∫n] (n) đôi lâp với
́ ̣
- Support [sə'pɔ:t] (n) sự ung hộ
̉
-T asks Ss to pronounce above words and phrases loudly in chorus
Activity 2: Handout:
Look at the requirements. Are they necessary for teachers in teaching Pair work
disabled children?
Requirements Yes No
Determination √
Demonstration √
Aid √
instruments
Opposition √
Support √
Impatient √
Time √
5' WHILE YOU READ Individually
-T asks Ss to read through the text and practise TASK in textbook
Task 1-Matching
- T asks Ss to read the passage individually.
- T asks students to choose the right definition between column A with
8' Individually
B
- T encourages Ss to try to guess the meanings of the words in the
context of the reading.
- T gets students to pay attention to the kind of words when to do their
task and their meaning in the contexts.
- T calls on some Ss to read and explain their answers aloud in front of
the class.
Expected answer:
1. c (disabled – unable to use a part of the body in the normal way)
2. e (mentally retarded – less mentally developed than normal)
3. a (time-consuming – taking or needing a lot of time)
4. b (demonstration – an act of showing or explaining how to do
something)

Teacher: Trần Thị Thu Phương 54 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

5. d (gradually - slowly, over a long period of time)
- T asks Ss to take note the meaning of the words they have learnt

̀ ̀ ̣
+ Disable [dis'eibl] (v)lam tan tât
+ mentally retarded /’mentəli, ri'tɑ:did/ (adj) châm phat triên thể
̣ ́ ̉
chât́
+ time- consuming [kən'sju:miη] tôn nhiêu thời gian
́ ̀
+ demonstration [,deməns'trei∫n](n sự thể hiên ̣
Individually
T
&Pair work
ASK 2:Multiple choice
8’
-T tells Ss to read the passage again more carefully and complete the
sentences by circling the corresponding letter A,B,C or D
-T asks Ss to explanation for their choice.
Feedback and give correct answers: T calls on some Ss to read the
passage aloud in front of the class.
Expected answer:
1. (D) Thuy’ s class is different from other classes because the children
are disable.
2. (B) At first the parents were opposed to the idea of sending their
children to the special class.
3. (A) It can be inferred from the second paragraph of the reading
passage that there has been a change in the parents’ attitude towards
the class.
4. (C) The writer describes how Thuy teaches the children to add and
subtract in order to prove that the teaching work takes time.
5' POST- READING Group works
Summary the text
-T asks Ss to work in pair and read the summary of the passage
carefully.
-T encourages Ss to guess the missing words.
-T has Ss complete the summary in pairs.
Suggestions:
Twenty -five (1) disable children have chance of learning how to (2)
read and (3) write thanks to the (4) efforts of a young teacher, Pham
Thu Thuy. Although her idea, at first, met with (5) opposition from the
parents of the disabled children, more children attended her class
later.
The teaching work in the special class is (6) tine consuming. For
example, in a (7) Maths lesson, the teacher has to use her (8) arms
and (9) fingers to teach the children how to add and subtract . The
children are now (10) proud and happy.
2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework:
Read the text and answer the following questions:
1. What would happen to the disabled children if a special class was
not organized for them?
2. Why couldn't the parents give their disabled children an education?
3. Why did the parents oppose the idea of sending their children to the
special class at first?
Teacher: Trần Thị Thu Phương 55 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

4. In what way did Thuy teach the children how to add and subtract?
* Write a short passage about Thuy's special class. (about 100
words).
- Prepare Unit 4 lesson 2 SPEAKING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 22nd
UNIT 4: SPECIAL EDUCATION
 Lesson 2: Speaking
A. Objectives:
1. Education aim: Students can ask and answer about the information at school and talk about your
own study and the others.
2. Knowledge:
- General knowledge: Ask and answer about the information at school .
- Language: Sentences related to study at school. Asking and answering questions about your own
study and the others.
3. Skills: Fluency in greeting. Role- playing.
B. Teaching aids:
Textbook
C. Anticipated problems:
Ss may find it difficult to work as an interviewer and interviewee
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking Ss to answer some questions in previous lesson
1. What would happen to the disabled children if a special class was not organized for them?
2. Why couldn't the parents give their disabled children an education?
3. Why did the parents oppose the idea of sending their children to the special class at first?
4. In what way did Thuy teach the children how to add and subtract?
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
8' WARM-UP Pair work
Matching:
- Hand out and ask students what to do.
Match the subjects on the left column with the topics on the right one.



Teacher: Trần Thị Thu Phương 56 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

A B
1. Maths a. plants and animals
2. Physics b. Gymnastics
3. History c. 25x2-3x + 10= 0
4. Geography d. e = cm2
5. Physical education e. H 2 0
6. English f. the country of the
wolrd
7. Chemistry g. the 2nd world war.
8. Biology h. computers and their
applicants
9. Information i. reading, writing and The whole
technology spelling - Keys answers: class
1. c 2. d 3.g 4. f 5. b 6. i 7.e 8. a 9. h
- T makes questions for students to answers:
+ What are your favorite subjects?
+ Which one didn't you like?
+ How much time do you prepare for your lesson everyday?
Expected answer:
- My favourite subjects are : English, Maths, Literature, History and
Physical education.
- I didn't like Chemistry.
- I often prepare my lesson two hours everyday.
Now we practise talking about the school life
8' PRE-SPEAKING Individually
TASK 1:Study the conversation &Pair work
- T has Ss study the questions in the interview carefully.
- T asks Ss to work individually and fill in the blanks with the right
questions.
- T gives Ss tips by asking them to read the answers before deciding the
best question in the blanks.
- T calls on some pairs to explain their answers
Answers:
A.4. Which lower-secondary school did you go to?
B.1. What were you subjects then?
C.2. What was your timetable?
D.6. Can you tell me about the tests and examinations at your school
then?
E.3. What about homework?
F.5. What part of the school life didn't you like them?
G.7. What did you like best about your school then?
CONTROLLED- SPEAKING Pair works
TASK2: Make an interview
13' - T writes the questions in the interview of Task 1 in the right orders on
the blackboard then ask students to work in pair to answers those
questions.
- T gets students pay attention to the activities themselves.
- T gets student to have a role as an interviewer and take note the
information from your partner.
- T goes round and make sure that every group do their task attentively.

Teacher: Trần Thị Thu Phương 57 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T has a role as an interviewer to encourage the not good or ashamed
students .
- Check in front of the class.
10' PRODUCTION Individually
TASK 3. Report an interview
- T calls a good student to make a presentation about Hanh as an
example:
Hanh went to Long Bien Lower Secondary school. She had 10 subjects to
learn at school. She went to school in the morning and often had 5
classes each morning…
- T calls on some Ss to use the information in the interview to make a
mini-presentation about his or her partner.
- T tells the whole class to comment on presenters’ performance. Make
necessary corrections.
Suggestion:
Thuy went to Chine Lower school. She had 10 subjects to learn at
school. She went to school in the morning and often had 5 classes in
the morning. In the afternoon she stayed at home and do her
homework...

2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assigns homework:
Write a short passage about your study at school. (about
150 words)
- Prepare Unit 4 lesson 3 LISTENING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period:23rd
UNIT 4: SPECIAL EDUCATION
 Lesson 3: Listening
A. Objectives:
1. Education aim: Students listen about Vang Trang Khuyet club and choose the true or false
information.
2. Knowledge:
- General knowledge: Listen and fill in with the missing words.
- Language: Deciding on True or False statements.
3. Skills: Listening for gist and for specific information . Gap- filling.
B. Teaching aid: Textbook, cassette..
C: Anticipated Problems: Ss may have difficulty in catching the exact words to fill in the blank.


Teacher: Trần Thị Thu Phương 58 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

D. Procedure:
I-Settlement :(1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking 2 Ss to play a conversation about activities at their school
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Brain-storming
Which words can be derived from the word photo?
Eg: photograph.
-T divides class into four groups. Which group combine more words will
win.
- T gets students read and ask the function of grammatical of each word.
Answers:
+ photographer, photography [fə'tɔgrəfi] (n) nghề nhiêp anh ́ ̉
+ photographic [,foutə'græfik] (adj) thuât nhiêp anh
̣ ́ ̉
+ photogenic ['foutə'dʒenik] (adj) lên anh đep; ăn anh
̉ ̣ ̉
Today we will listen about Vang Trang Khuyet club- a photography club
and do the tasks that follow
10' BEFORE YOU LISTEN Pair work &
 Activity 1:Fill in the blank The whole
- T asks Ss to work in pairs and fill each of the blanks with one word from class
the box.
-T calls on some Ss to read the answers aloud in front of the class.
-Feedback and give correct answers:
Answers:
1.photographic
2.photography
3.photographer
4.photograph
5.photogenic
Activity 2: Pre teach- vocabulary
+ surrounding [sə'raundiη] (adj) bao quanh
+ sorrow ['sɔrou] (n)( + at/for/over) sự đau khổ
̀
+ passion ['pæ∫n] (n) niêm say mê
+ labour ['leibə] (n) lao đông̣
̣ ̉
+ exhibition [,eksi'bi∫n] (n) cuôc triên lam ̃
́ ́
+ stimulate ['stimjuleit] (v) kich thich
- Ss repeat the new words in chorus
WHILE YOU LISTEN
Set the scene.
9' You are going to listen to a passage about Vang Trang Khuyet - a
photography club and do the tasks follow
Task 1-True or False Individually &
- T asks Ss to listen to the tape and decide whether the statements are T or pair work
F.
-Before listening to the tape, T asks Ss to read all statements and
understand clearly.
- T encourages Ss to guess the statements if they are T or F
- T plays the tape several times if necessary.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 59 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T has Ss compare their answers with a friend.
- T calls on some Ss to explain their answers in front of the class.
Expected answer:
1.T
2. F(Information not given)
3. T
4.F (The subjects of their photos about people and scenery)
5.T
Task 2-Gap Filling
8' - T tells Ss to read the sentences carefully and try to guess the missing
words in the blanks. Individually
- T asks Ss to listen to the conversation again and fill in the blanks. then the whole
class
- T plays the tape more than once if necessary.
Expected answer:
1.photographic 6.simple
2.19 7.peaceful
3.exhibition 8.chickens
4.50 9.stimulated
5.beauty 10.escape.
6' AFTER YOU LISTEN Pair work
 Ask and answer about Vang Trang Khuyet club
For not good Ss T should write the questions on the board
Suggested questions:
1.Who are the members of the club ?
2. How many disabled children are there in photographic club?
3.What are they doing in Ha Noi?
4.How many photographs are on display ?
5.What are their photos about ?
6.What does their passion of taking photography help them ?
Answer the questions:
1. They come from the Nhan Chinh School for deaf Children, Xa Dan
Secondary School for daef and Mute children, and the Hanoi Literature
and Art Club for mentally Retarded Children.
2. 19
3. They are now having their first exhibition in Hanoi.
4. More than 50 colour photos are on display at the exhibition.
5. The subjects are simple and peaceful: old men reading books on the
sides of Hoan Kiem Lake, laborer hard at work, or chickens looking for
food.
6. The passion for taking pictures has stimulated them and helped them
escape their sorrow.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Write a short passage about Vang Trang Khuyet. ( 150 words)
- Prepare Unit 4 lesson 4 WRITING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................

Teacher: Trần Thị Thu Phương 60 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
If you ask any member of Vang Trang Khuyet Club which time of day they enjoy most, and
they will all agree: their photography lesson.
The Vang Trang Khuyet Club's members come from the Nhan Chinh School for deaf
Children, Xa Dan Secondary School for daef and Mute children, and the Hanoi Literature and Art
Club for mentally Retarded Children.
" Whenever we hold a camera, wandering around and talking in our surroundings through a
lens, we can forget the sorrow of our disabilities, "says club member Nguyen Minh Tam.
The six-month-old photography club, which comprises 19 deaf, mute or mentally retarded
children, is now having its first exhibition in Hanoi.
More than 50 colour photos are on display at the exhibition room featuring the beauty of
daily life seen through the eyes of these disabled children. The subjects are simple and peaceful: old
men reading books on the sides of Hoan Kiem Lake, laborer hard at work, or chickens looking for
food.
The children's passion for taking pictures has stimulated them and helped them escape their
sorrow.




Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo

Period: 24th
UNIT 4: SPECIAL EDUCATION
 Lesson 4: Writing
A. Objective
1. Education aim: Students understand the content of a letter of complaint.
2. Knowledge:
- General knowledge: Help students write a complaint letter about the thing that not be pleasure. .
- Language: Words relate to complaint letter
3. Skills: Writing a complaint letter .
B. Teaching aids: Textbook, handouts
C. Anticipated problems: Ss may not know the form of a complaint letter
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking 2 Ss to give the correct form of words
1.My father is one of the most famous (photograph) in the city.
2.I have been studying (photograph) for 5 years.
3.The beauty of (day) life has been captured by disabled children.
4.The members of the club are the ( mental) retarded children.
Answer: 1.photographers,2.photography,3 daily,4.mentally
III- New lesson: (41')

Teacher: Trần Thị Thu Phương 61 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Categorizing
-T asks Ss to work in groups of four. Give ten or more adjectives and ask
Ss to put them under two headings: compliments(khen ngợi) and
complaints(phàn nàn)
Bad, helpful, expensive, lazy, hard-working, good, careful, poor,
unhappy, beautiful, clever, clear
-Feedback and give correct answers:
- T leads to the new lesson:
What kind of letter do you write if you feel angry about something or
unhappy with something? A letter of a complaint or thank-you letter?
(A letter of complain.)
1. What is a complain letter?
2. Have you ever written a complaint letter?
3. Do you know how to write a complain letter?
- T explains for students about a complaint letter.
⇒ A letter of complaint is written when someone is unhappy or
dissatisfied with something.
12' PRE- WRITING The whole
 How to write a letter of complaint class and
-T gives students a form of a complaint letter: group work
1. Address of sender: 77 Ngoc Ha Street, Hanoi.
2. Date: June 12th, 2006.
3. Address of receiver: Shunshire Holiday; 137 Hoang Hoa Tham street,
Hanoi.
4. Salutation: Dear Sir/Madam,
5. Reason for writing: I am writing to complaint about....
6. Complaints: The journey was not very good...
7. Solution for the problem: In short, I think that you need to apologize
for the poor service of the tour and something must be done to improve it.
8. Closing: Your faithfully.
9. Signature: Tran Mai…
TASK 1: Study the advertisement:
-T asks Ss to read advertisement and discuss. Then complete the dialogue
-T can explain some difficult words:
+ native teachers: teachers who come from English- speaking countries
+air -conditioned(adj) to be equipped/furnished with air-conditioners
- T asks Ss to work in pair and then call some Ss to practise aloud in front
of class.
-Feedback and give correct answers:
Keys answers:
1. I am not happy with it at all.
2. not all of them are native teachers.
3. That is not true. My class had over 30 students.
4. I had to pay for them.
5. Only some of them. Mine is not.
6. In fact classes often start late and finish early
CONTROLLED- WRITING Individually
12' TASK 2: Complete the letter of complaint
- T asks students to follow the dialogue in Task 1 to complete the letter of

Teacher: Trần Thị Thu Phương 62 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

complaint.
- T collects the problems on the board
* What happen to you:
- Only one native teacher.
- About 40 students in the class.
- Paid 60.000 dong for books and cassette.
- The classroom was very hot.
- Waited for half an hour because the room was not ready or the teacher
arrived late.
9' PRODUCTION Individually &
- T chooses a good student of a group to write their letter of complaint the whole class
- T goes round and helps.
Keys answers 1:
First of all, you say that there are only native teachers, but my class has
only one native teacher. You also say that each class has no more than 20
students but there are nearly 40 students in my class. This is not ideal for
a language class at all. In the advertisement, you say we can have books
and cassette tapes free of charge but in fact (in reality) we had to pay for
them. To make the matter worse, the classroom is not air -conditioned.
That is quite different from advertisement. (This is not quite acceptable)
Finally, what I do not like most about your center is the time. The class
time is not the same as what the advertisement says. Classes not only start
late but also finish early.
Keys answers 2:
The quality of the course was not as high as we expected. There are about
40 students in the class, so it was difficult for us to practise. Sometimes
we had to wait for half an hour because the room was not ready or the
teacher arrived late. Sometimes we couldn't study because the classroom
was very hot. Last week we had only one lesson on Monday. We
expected to pay no further charges but we had to pay 60.000 dong for the
books and cassettes. We complained to the teachers but they couldn't do
anything about it.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point:- Write a letter of complaint class
- T assign homework:
1. - Complete your writing
2.Write a complaint letter about the thing that not be pleasure in your
holiday
3. write a reply to letters of complaint (dealing with complaints.)
Dear Duc,
1. Thank/ your letter/ inform/me/poor/service/centre.
2.We/examine/the/situation/and/find/what/say/true.
3. This/due/the/difficulty/finance and/low/ discipline/teachers.
4. We/send/another/better/class/next week.
5. If you like, we/give/refund but you / ger/80 percent/money/back.
6. I / beg/sympathy and/ look/forward/support.
Your truly,
- Prepare Unit 4 lesson 5 LANGUAGE FOCUS
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Teacher: Trần Thị Thu Phương 63 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Sample writing for homework
2. 77 Ngoc Ha Street, Hanoi.
Shunshire Holiday;
137 Hoang Hoa Tham street,
Hanoi.
June 12th, 2006.
Dear Sir,
I am writing to complain about the inconveniences we had to suffer during the holiday to Cua Lo
beach from June 3rd to June 10th organized by your company. What we have experienced in the
holiday was quite different from the advertisement. The journey to Cua Lo was a disaster as the
coach was old and not air-conditioned. When we arrived, our room was not ready and we had to
wait in the lobby for half an hour. It took us nearly half an hour to go to swimming because the
hotel nearly three kilometers from the beach. This was a package holiday and we expected to pay
further charges but we had to pay one hundred thousand dong for the laundry service. We
complained to the guide but she could not do anything about it.
In short, I think that you need to apologize for the poor service of the tour and something must be
done to improve it.

Your faithfully.

Tran Mai
3.
Dear Duc,
1. Thank you for your letter which informs me the poor service at our centre.
2. We have examined the situation and found that what you say is true.
3. This is due to the difficulty in finance and low discipline of teachers.
4. We will send you to a better class next week.
5. If you like, we will give you refund but you will only get 80 percent of your money back.
6. I beg you sympathy and look forward to your on -going support.
7 Yours truly,

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 25th
UNIT 4: SPECIAL EDUCATION
 Lesson 5: Language focus
A. Objective
1. Education aim: Help students pronounce two vowel sounds / ɔ / and / ɔ: /. Formation of word
phrases : Structure " the + adj" to point people or group of people.
2. Knowledge:
- General knowledge: Talk about the past habits .
- Language: Talk about the past habits .Structure : Used to + Verb _infinitive.
3. Skills: Relative pronoun " which" as a connector.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 64 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

B. Teaching aids: textbook
C. Anticipated Problems: Ss may confuse the use of the past perfect tense and the past simple
tense.
D. Procedure
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Bingo
bottle not dog
sport stop corner
morning walk boss
box Shop more -Ss work in groups of 4 and listen to
T’s pronunciation and write words that they listen clearly down on a small
paper of each group .If any group has more six words, they will shout
“bingo “and become a winner.
-T asks Ss to distinguish two sounds /ɔ:/ and/ ɔ /
13' PRONUNCIATION: /ɔ:/ and/ ɔ /
1. Presentation
- T demonstrates the sounds /ɔ:/ and/ ɔ /by pronouncing them clearly and
The whole
slowly. class
- T helps Ss to distinguish these two sounds.
- T instructs the way to pronounce.
• Khi ph¸t ©m nguyªn ©m sau / ɔ /, miÖng ph¶i më 
réng, th©n lìi b»ng vµ thu vµo trong, hai m«i 
trßn dÇn, ph¸t ©m ng¾n.
• Khi ph¸t ©m nguyªn ©m sau  /ɔ:/, phÇn sau lìi 
n©ng cao h¬n khi ph¸t ©m /   /, hai m«i thu 
trßn   vµ nhá  h¬n,   ®ång  thêi  ph¶i  h¬i  nh«  ra 
tríc, ph¸t ©m dµi.
2. Practice: The whole
Activity 1: Listen and repeat. class
- T asks Ss to pronounce and repeat the sounds several times.
- T calls on some Ss to repeat the sounds clearly to class.
Activity 2: . Practise these sentences
- T asks students pick out the words which content two sound /ɔ:/ and/ ɔ / Pair work
1. Put the shocks on top of the box.
∫ɔk bɔks
2. He lost his job as a doctor in the hospital.
dʒɔb 'dɔktə 'hɔspitl
3. What's wrong with you.
wɔt rɔη
4. Is walking called a sport?
'wɔ:kiη kɔ:l spɔ:t
5. He can't talk to her any more.
tɔ:k mɔ:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 65 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

6. Four of us have walked for fourteen miles.
fɔ: wɔ:k fɔ: fɔ:'ti:n
- T checks and corrects.
- T plays the tape or read. Ss repeat in chorus.
- T asks Ss to work in pair to practice the sentences
- T calls some Ss to check
GRAMMAR
1:The +adjective: the whole class
7' Example:
The young have the future in their hands.
Use: to describe a group of people as a whole
The young = young people
The blind, the rich ,the poor......
- These adjectives are followed by a plural verb.
Practice:
Exercise1
-T asks Ss to work individually and complete the sentences using the + one Individually
of the adjectives in the book then pair work
-T has Ss compare their answers with a friend.
-T calls on some Ss to read their completed sentences.
-Feedback and give correct answers:
Keys answers:
2. Ambulances arrived at the scene of the accident and took the injured to
hospital.
3. Life is all right if you have a job, but things are not so easy for the
unemployed.
4. Julia has been a nurse all her life. She has spent her life caring for the
sick.
8' 5. In England there is an old story about a man called Robin Hood. It is The whole
said that he robbed the rich and gave money to the poor. class
2.Revision of used to + infinitive
Example:
When I was a child, we used to go to school on foot.
Use: to express a past action and state .It has no present equivalent.
Note: the negative and question:
+What did you use to go on foot? Individually
+ We didn’t use to do anything interesting. then pair work
Practice:
Exercise 2
-T asks Ss to do exercise 2:Complete the sentences with Used to.........+ a
suitable verb.
-T tells Ss to compare their answers with a friend.
-T checks the answers as the whole class.
-Give correct answer:
- Keys answers: ( Exercise 2)
2. Liz used to have a motorbike, but last year she sold it and bought a car.
3. We came to live in Manchester a few years ago. We used to live in
Nottingham.
4. I rarely eat ice-cream now but I used to eat it when I was a child.
5. Jim used to be my best friend but we aren't friends any longer.
6. It only takes me about 40 minutes to get to work since the new road was The whole
opened. It used to take more than an hour. class
Teacher: Trần Thị Thu Phương 66 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

7. There used to be a hotel apposite the station but it closed a long time
ago.
8' 8. When you lived in London, did you use to go to the theatre?
3.WHICH:as a connector
Example:
She arrived on time, which amazed everybody. Pair work
Sheila can’t speak English, which is disadvantage .
Meaning: điều đó, điều này
Use: to replace a preceding clause.
Practice:
Exercise 3
-T asks Ss to work in pairs and do exercise 3. Join a sentence from A with
one from B to make a new sentence using which
-T calls on some Ss to read their sentences.
-Feedback and give correct answers:
- Keys answers:
1. Example.
2. Tim isn't on the phone, which makes it difficult to contact her.
3. Neil has passed his examination, which is good new.
4. Our flight was delayed, which meant we had to wait for hours at the
airport.
5. Ann offered to let me stay in her house, which was very nice of her.
6. The street I live in is very noisy at night, which makes it difficult to
sleep.
7. Our car has broken down, which means we can't go away tomorrow.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Do all exercises, in Workbook.
- Prepare Unit 5: Reading
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 26th
UNIT: CHECKING THE FIRST WRITTEN TEST
I. Listening (2 points). Multiple choice.
(Tape script Unit 2 A. Reading _ page 22.)
1. c. 16
2. c. 45
3. d. English
4. b. getting up early
Teacher: Trần Thị Thu Phương 67 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

II. Reading (2,5 points). Read the passage and do the tasks that follow.
A. Write true (T) or False (F) to these statements: (1,5 points)
1. T
2. F
3. T
B. Answer the questions: (1 point)
1. Marie Curie went to Paris in 1891.
2. No, she didn’t.
III. Grammar (3 points)
A. Choose the word or phrase that best completes each sentence: (1,5 points)
1. b. to go
2. d. had finished
3. a. go
B. Make questions from the underlined words: (1 point)
1. When was Nam born?
2. Where is he living?
IV. Writing: (2,5 points). Write a narrative, using the given prompts.
1. September 5, 2006 was my first day in high school.
2. My father took me to school on a motorbike/ by motorbike.
3. Suddenly, a young man bumped into my father’s motorbike.
4. We fell on the street and my father shouted at that man.
5. In the class, I found the young man my father shouted at was my English teacher.
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 27th
UNIT 5: TECHNOLOGY AND YOU
 Lesson 1: Reading
A. Objectives:
1. Education aim: Understand the important roles of computer in daily life. Read and connect words
and phrases to the parts of the equipments of computers.
2. Knowledge:
- General knowledge: Guessing meaning in the context, passage comprehension.
- Language: Vocabulary comprehension : matching.
3. Skills: Scanning for specific information. summary the text in speaking or writing form.
B. Teaching aids:
Textbook, handouts
C. Anticipated problems:
Ss may find it difficult to understand the words about computers
D. Procedure:

Teacher: Trần Thị Thu Phương 68 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0') No check
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
8' WARM-UP Group work
Guessing game
-T gives Ss 4 facts ang asks Ss to guess what it is?
+This is a machine that is used to do the calculations.
+to play games
+to watch a film
+to listen to music
IT IS A COMPUTER
- T leads in new lesson:
Answering questions
1.Do you have a computer?
2.Do you know to use it?
3.What do people use it for?
(.- to get information
-to send or receive mail
-to type documents
- to entertain
-to teach or study
- to cure disease
-to design houses ,bridges or building)
Reading about COMPUTERS
8' BEFORE YOU READ
Activity 1: Matching pictures Pair work
-T asks Ss to work in groups and match the words or phrases with each
number
Expected answer:
1. D (Visual display unit - VDU)
2. E (Mouse)
3. G ( Printer)
4. C ( Keyboard)
5. A (Central Processing Unit- CPU)
6. F (Floppy disks)
7. B (CD ROMS)
8. H
-T asks Ss to note down these words The whole class
Activity 2: Vocabulary
+miracle(n)->miraculous(adj)-> miraculously(adv) [mi'rækjuləs](adj)
̀
thân diêu ̣
́ ̣
+device [di'vais] (n) thiêt bi.
+calculating machine(n) a machine used for adding , subtracting...
+lightning speed(n): very fast speed like the lightning
+storage device (n) a thing used to keep or store information: thiết bị
lưu trữ thông tin
+ magical ['mædʒikəl] (adj) có sức lôi cuôn.́
5' WHILE YOU READ Individually
-T asks Ss to read through the text and practise TASK in textbook
Task 1-Matching
Teacher: Trần Thị Thu Phương 69 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T asks Ss to read the passage individually.
- T asks students to match the words in A ( which appear in the reading
6’ passage) with the definition in B Pair work
- T encourages Ss to try to guess the meanings of the words in the
context of the reading.
- T gets students to pay attention to the kind of words when to do their
task and their meaning in the contexts.
- T calls on some Ss to read and explain their answers aloud in front of
the class.
Expected answer:
1. c 2. e 3. a 4. b 5. d
TASK 2: Title for passage
-T tells Ss to read the passage more carefully and choose the best title Group work
4’ for it
- T lets Ss discuss their answer with friends .Encourage them to
explain their choice.
- Give correct answer:
Expected answer:
⇒ C: What can the computer do?
(Throughout the text we just find the uses of a computer.)
TASK 3: Answering questions
- T has Ss work in pairs and answer the questions using the given cues.
- T goes around the class and provide help if necessary.
- T calls on some pairs to act out the activity in front of the class.
Expected answer:
1.It helps us visit shops , offices and places of interests, pays bills ,
7’ read newspapers , receive letters.
2.Because it is capable of doing anything you ask, it can speed up
the calculations, allow you to type and print any kind of document...
5' POST- READING Group works
Discussion
- T asks Ss to work in groups and discuss other uses of computer in
daily life.
1.Do you usually use computers ?
2.What can a computer do to help us in our daily life?
3.What uses of computer may bring bad effects to its users?
- T calls some Ss to make a small dialogue in front of the class.
( for not good Ss, T can design the task:
Do you agree with these statements about computers. Tick √ for
your answer.
1. Computer are used in many fields in our daily lives.
2. People can use computers to solve personal problems with
sympathy.
3. Computers can be used to replace humans in the future.
4. Computers have not got any trouble or problem when using
computers.
5. Computers are used for working, studying, entertainment and other
daily activities.
Expected answer:

Teacher: Trần Thị Thu Phương 70 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

1. A 2.D 3.D 4.D 5. A (A: Agreement. D: Disagreement.)
2. Because it is machine not people.
3. No, People control them.
4. No, They have some troubles such as virus, wrong engine...
2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework:
- Learnt new words by heart
- Read the text about computers in workbook ( page 26).
- Prepare Unit 5: speaking
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 28th
UNIT 5: TECHNOLOGY AND YOU
 Lesson 2: Speaking
A. Objectives:
1. Education aim: Students can ask and answer about the functions of the modern electric such as :
radio, TV.
2. Knowledge:
- General knowledge: Ask and answer about the information at school .
- Language: Students can talk about the profits of informatics technology in daily lives.
3. Skills: Fluency in greeting . Role- playing.
B. Teaching aids:
Textbook, pictures
C. Anticipated problems:
Ss may not know the uses of some inventions such as fax machine or air conditioner.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking Ss to answer some questions in previous lesson
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
8' WARM-UP Group work
Matching:
- T asks students to close the book and look at the picture and match the
English words with Vietnamese meaning
1. Tivi a. Electric cooker

Teacher: Trần Thị Thu Phương 71 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2. Máy vi tính b. Refrigerator [ri'fridʒəreitə]
3. Máy casette c. Television
4. nồi cơm điện d. Washing machine
5. Máy điều hoà e. Computer
6. Tủ lạnh f. Cassette player
7. Máy fax g. Air conditioner [kən'di∫nə]
8. Máy giặt h. Fax machine

Keys answers:
1. c 2.e 3. f 4. a 5. g 6. b 7. h 8. d
-T gets students read these words. ( They are also called modern
inventions).
1. Can you tell me what each of them is used for?
2. What is the washing machine used for?
-T leads to the new lesson: Talking about the functions of the modern
inventions.
( For good Ss T can use other game:
Guessing game:
T divides the whole class into two big teams: A and B
-Give team A a list of 10 words about modern inventions:
1.TV 2.refrigerator
3.television 4.washing machine
5.radio 6.electric cooker
7.air condition 8.car
9.computer 10.fax machine
-Team A has to explain the words and team B has to guess what the word
is.)
8' PRE-SPEAKING Pair work
TASK 1: :Asking and answering
-T asks Ss to work in pairs : Ask and answer questions about the uses of
modern inventions following the example.
- T elicits the expressions
+ S+ be used for+ V-ing the use of s.thing
+ S+ be used to +V-ing
Model:
A: Can/Could you tell me what a cell phone is use for?
B: Well, it is used to talk to people when you are away from home
Expected answer:
1. (example)
2.Can/could you tell me what the TV is used for?
-Well, It’s used to watch football matches, and TV game shows.
3.Can/could you tell me what the fax machine is used for?
-Well, it’s used to send and receive letters quickly.
4.Can/could you tell me what the electric cooker is used for?
-Well, it’s used to cook rice and keep rice warm.
CONTROLLED- SPEAKING Pair works
TASK 2: Sentence Completion
13' -T keeps Ss in pairs and asks them to complete the sentences by using the
words in the box.
-T asks Ss to study the sentences carefully before deciding which word to
be used.
-T calls on some pairs to read the sentences aloud in front of the class.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 72 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

-Give correct answers:
Keys answers:
1. store very large amounts of information.
2. transmit information quickly.
3. process information as soon as we receive it.
With the development of information technology we can now: Group work
4. sent messages from one computer to another.
5. hold long distance meetings in which the participants can see each
other on a screen.
6.make use of central stores of information.
7. send TV programmes to other countries.
8. receive TV programmes from other countries.
9. design houses, bridges, gardens and buildings.
TASK 3: Ordering ideas
-T asks Ss to work in groups by joining two pairs .Ask them to look at the
ideas in task 2 and then rank them in order of important.
-T encourages Ss to actively discuss in groups to give the reasons to
support their ideas and persuade the others that your order is the right
one.
-T suggests some structures in discussion.
T: In what way is important technology the most useful to our
lives?
S:I think/believe that the most important use of important
technology is..................................................................
T Why do you think so?
S: Because......................................................................
10' PRODUCTION Group work
TASK 4. Talk about your most favorite invention of our daily life. & Individually
- T has Ss work in groups and talk about their most favorite invention of
our daily life.
- T calls on some Ss to give a short talk about their favorite invention in
front of the class.
- T comments on Ss’ performance and make necessary corrections.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assigns homework:
Write a short passage about your most favorite invention of
our daily life.
- Prepare Unit 5 lesson 3 LISTENING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period:29th

Teacher: Trần Thị Thu Phương 73 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

UNIT 5: TECHNOLOGY AND YOU
 Lesson 3: Listening
A. Objectives:
1. Education aim: Students listen about how a person learns to use a computer and choose the true or
false information. Fill in the gaps.
2. Knowledge:
- General knowledge: Listen and fill in with the missing words.
- Language: Deciding on True or False statements.
3. Skills: Listening for gist and for specific information . Gap- filling.
B. Teaching aid: Textbook, cassette..
C: Anticipated Problems: Ss may have difficulty in catching the exact words to fill in the blank.
D. Procedure:
I-Settlement :(1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking some Ss to talk about their favorite invention of our daily life.
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Answering question
1. Name some electrical appliances you know?
2. Can you tell me what an electric cooker/ a TV… is used for?
Suggestion:
1.I have a refrigerator, a radio, a TV, a washing machine, a telephone.
2. A refrigerator is used to keep food and vegetables fresh.
- A telephone is used to wash dirty clothes.
- A telephone is used to exchange information.
10' BEFORE YOU LISTEN Individually &
 Activity 1: *How often do you use each of the items below? Pair work
Very often sometimes never
Radio
Cell phone
Camcorder
Computer
TV
Fax machine Camcorder
['kæmkɔ:də(r)] may quay video xach tay có kem theo bộ phân ghi hinh
́ ́ ̀ ̣ ̀
- T asks Ss to work independently and answer the question by checking the
right column.
- T tells Ss to compare their answer with a friend and further discuss the
uses of these items.
Activity 2: Pre teach- vocabulary
+ to be worried(adj):to be anxious The whole
+shy(adj) uneasy in front of other people class
+memory(n) : bộ nhớ
+to refuse(v): [ri'fju:z]reject to do something: từ chôí
+ to make an excuse(v): [iks'kju:s] to say sorry
+ headache(n) pain in head: đau đầu
+ VDU (Visual Display Unit)
- Ss repeat the new words in chorus
Teacher: Trần Thị Thu Phương 74 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

WHILE YOU LISTEN
Set the scene.
9' You will hear an old company director talking about his experience of
learning how to use a computer from his son and do the tasks follow
Task 1-True or False Individually &
- T asks Ss to listen to the tape and decide whether the statements are T or pair work
F.
-Before listening to the tape, T asks Ss to read all statements and
understand clearly.
- T encourages Ss to guess the statements if they are T or F
- T plays the tape several times if necessary.
- T has Ss compare their answers with a friend.
- T calls on some Ss to explain their answers in front of the class.
Expected answer:
1 2 3 4 5 6
F T T F F F 1. F ( he wasn't
worried.)
4. F ( his son knows well)
5. F ( the man didn't)
6.F ( the man was having a headache and suggested leaving the lesson)
8'
Task 2-Gap Filling
Individually
- T tells Ss to read the sentences carefully and try to guess the missing then the whole
words in the blanks. class
- T asks Ss to listen to the story again and fill in the blanks.
- T plays the tape more than once if necessary.
Expected answer:
1.invited
2.still
3.refused
4.excuse
5.anything
6' AFTER YOU LISTEN Pair work
 Retelling the story
For not good Ss T should write the questions on the board
Suggested questions:
1.What did the man’s son buy?
2.why did the man become worried?
3.What didn’t the man know?
4.What happened to the man’s memory?
5.What did the man suggest?
Answer the questions:
1. a computer
2. his secretary asked him for a computer in his office
3. about computer screen.
4. he didn’t understand things which his son told
5. He suggested we should leave the lesson
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class

Teacher: Trần Thị Thu Phương 75 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T assign homework:
- Write the man's story in brief in the notebook.
- Prepare Unit 5 lesson 4 WRITING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
Well, I wasn’t worried when my son bought a computer. After all lots of children have parents who
don’t understand computers. But when my secretary asked me for a computer in the office, I really
became worried. So I decided to take some lessons in computing and my son became my teacher. He
was very helpful. He invited me to sit down in front of the computer screen. I did not know what it
was called. When asked him what it was, he said that it was a VDU. I still didn’t know what a VDU
was, but I was too shy to ask him any more. From that moment my memory refused to learn because
he told me a lot of things that I really didn’t understand at all. After a few lessons I began to feel
tired. I made an excuse, saying that I had a headache. I suggested we should leave the lesson for
another day. Since then I haven’t said anything about the computer to my son and my secretary.



Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo

Period: 30th
UNIT 5: TECHNOLOGY AND YOU
 Lesson 4: Writing
A. Objective
1. Education aim: Students understand how to use a public telephone.
2. Knowledge:
- General knowledge: Help students write instruction how to use a TV remote.
- Language: Imperative form of the verbs: lift, insert, press, wait.
3. Skills: Using connectors: First, then, next, until.. .
B. Teaching aids: Textbook, a telephone card
C. Anticipated problems: Ss may find it difficult to understand the verbs used in certain
instructions.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking a student to tell the man’s story again in listening
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Answering questions
- T asks Ss close the book and ask them some questions.
1. Have you ever used a public telephone?
Teacher: Trần Thị Thu Phương 76 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2. Is it easy or difficult to use it?
3. Can you show me how to use it?
- If Ss can't answer these questions asks them to open the books and tell
them this is about how to use the public telephone.
7' PRE- WRITING The whole
TASK 1: Study the sample instruction: class and
Read the following set of instructions on how to use a public telephone. group work
- T asks Ss to work in pairs. Read the instructions carefully and guess the
meaning of the words.
+ receive(n): nhận
+ insert(v) put things into another
+ slot(n) khe
+ to press(v): nhấn nút
+emergency(n) [i’mə dʒensi]-> ambulance(n):xe cấp cứu
- after the reading, T shows a telephone card and asks:
1. What’s this?
2. What’s it used for?
3. What are the steps in using a public telephone?
4. What should you do if you want to get help?
5. What should you do if you want to call fire Service/ the police or
an ambulance?
Keys answers:
1. It is a telephone card.
2. It is used to make a call.
3. They are First, lift....
- Next, insert...
- Then, press...
- Wait until....
4. To obtain help, dial 116
5. To call the police, dial 113 .To call the ambulance, dial 115
TASK 2:Finding connectors and Imperatives
7’ -T asks Ss to read the following set of instructions on how to use a public
telephone.
-T goes around the class and provide help if necessary
-T tells Ss to work in pairs to find out the connectors and the imperative
forms of the verbs from the instructions
- Call on some Ss to read their answers aloud in front of the class.
-Feedback and give correct answers:
Connectors: first, next, then, until
Imperatives: lift, insert, press, wait
CONTROLLED- WRITING Group work
10' TASK3 : Answering questions
-T asks Ss to work in groups : Look at the TV and the remote control and
answer the questions on how to operate the TV
-T lets them have 4 minutes, then call some Ss to answer them carefully
Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1.If you want to operate the TV with the remote control, you have to
make sure that the cord is plugged in and the main is turned on

Teacher: Trần Thị Thu Phương 77 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2.-Press the POWER button
- to turn off the TV , press the POWER again
3.Press the PROGRAMME button
4.Press the number 1,2,3,4...
5. Press the VOLUME button up and down
6.Press the MUTE button
9' PRODUCTION Individually,
TASK4 :Writing instructions pair work &
-T asks Ss to write a set of instructions on how to operate a TV with a the whole class
remote control. Use the picture in the book and the answers above as
suggestions
-T tells Ss to compare their writing with a friend
- Peer correction
-Feedback and give correct answers:
- T chooses a student to write on the board
Suggestion:
If you want to operate a TV with a remote control, you must make sure
that the cord is plugged in and the main is turned on. First, press the
power button to turn on the TV. Next, select the channel by pressing
number 1, 2, 3 …. Then, press programme button to select the
programme you like. Finally, press the volume button up and down to
select the volume and if you want to turn off, press the power button
again.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point:- Write an instruction class
- T assign homework:
- Complete your writing
Write an instruction on how to use the electric cooker
- Prepare Unit 5 lesson 5 LANGUAGE FOCUS
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 31st
UNIT 5: TECHNOLOGY AND YOU
 Lesson 5: Language focus
A. Objective
By the end of the lesson, Ss will be able to:
▪ Pronounce the sounds / u/ and / u:/ clearly and correctly.
▪ Use the present perfect and present perfect passive appropriately
B. Teaching aids: textbook
Teacher: Trần Thị Thu Phương 78 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

C. Anticipated Problems: Ss may confuse the present perfect and present perfect passive.
D. Procedure
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Categorizing
-T gives out 10 to 15 words and asks Ss to put the words under the
appropriate heading:
who which where
Expected answer:
+who: nurse, teacher, Lan, Mary’s parents, professor
+ which: book, school ruler,
+ where: museum, house, hospital
- T asks Ss to read aloud the bold words.
- T asks question:
What sounds are you learning today?
⇒ Today we will practise pronunciation the two sounds /u / and / u:/
13' PRONUNCIATION: / u/ and / u:/
1. Presentation
- T demonstrates the sounds / u/ and / u:/ by pronouncing them clearly and
The whole
slowly. class
- T helps Ss to distinguish these two sounds.
- T instructs the way to pronounce.
/u/ first pronounce the sound /a/ then put the back of your tongue
forward and up a little
/u/ is a short sound
/u:/ first pronounce the sound /u/ then put your tongue up and back
/u:/ is a long sound
2. Practice:
Activity 1: Listen and repeat.
- T asks Ss to pronounce and repeat the sounds several times.
The whole
- T calls on some Ss to repeat the sounds clearly to class.
class
Activity 2: . Practise these sentences
- T asks students pick out the words which content two sound / u/ and / u:/
- T checks and corrects.
- T plays the tape or read. Ss repeat in chorus. Pair work
- T asks Ss to work in pair to practice the sentences
- T calls some Ss to check
GRAMMAR
The present perfect the whole class
7' - T asks Ss to give some examples
-T asks Ss to revise the form and use of the present perfect
1.Form:
+S + have/has + V(pp)
+S + have /has not + V( pp)
+ Have/ Has+ S + V(pp) ?
Teacher: Trần Thị Thu Phương 79 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2.Use: to express an action which began in the past and still continutes
ADV: “for” with a period of time, “since” a point in time
Practice: Individually
Exercise1 then pair work
-T asks Ss to work individually to study the situation and put the verbs in
the present perfect tense
-T has Ss compare their answers with a friend.
-T calls on some Ss to read their completed sentences.
-Feedback and give correct answers:
Keys answers:
1.Tan has opened the door.
2.He has turned / switched on the TV
3.he has tidied the house
4.he has cleaned the floor
5.He has turned/ switched on the lights The whole
6.He has laid two bottles of water on the table. class
The present perfect passive:
1.Form:AV: S+have/has +V(pp) +O
8'

S+ have/ has+ been + V(pp) + by O
Ex: They have built a new bridge across the river
->A new bridge across the river has been built.
Practice: Individually
Exercise 2: Build the sentences after the model. Use the present perfect then pair work
passive
- T asks Ss to work individually
-T tells Ss to compare their answers with a friend.
-T checks the answers as the whole class.
-Give correct answer:
- Keys answers: ( Exercise 2)
1. A new hospital for children has been built in our city.
2. Another man-made satellite has been sent up into space.
3. More and more trees have been cut down for woods by farmers.
4. Thousands of animals have been killed in the forest fire.
5. About one hundred buildings and houses have been destroyed in the
earthquake.
6. More than 50 films have been shown in Hanoi since June Group work
7. Their hands have been washed and dried on a towel.
8. Another book has been read by the students.
9. Some ink has been spilt on the carpet.
10. She has been shown how to do it.
3. Relative Clause: WHO ,WHICH and THAT
- T asks Ss to revise relative pronouns :who, which, that by completing the Pair work
8' table
Relative pronoun person thing function
Who x Subject
Which
Whom
Whose
that
Expected answer:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 80 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản


Relative pronoun person thing function
Who x Subject
Which x Object
Whom x S.O
Whose x x Possessive

that x x S,O -T
asks Ss to make some sentence using relative pronoun
Practice:
Exercise 3
-T asks Ss to work in pairs and do exercise 3. Fill in the blanks with who
which or that.
-T calls on some Ss to read their sentences.
-Feedback and give correct answers:
- Keys answers:
1. A clock is a machine which tells you the mine.
2. A fridge is machine which is used for keeping food fresh.
3. April 1st is the day which is called April Fool's Day in the West.
4. A nurse is the person who looks after patients.
5. A teacher is a person who gives lessons to students.
6. A blind person is the one who cannot see anything.
7. The man who(m) you visited last month is a famous scientist.
8 Please think of the word which comes from a foreign language into
Vietnamese.
9. These are the pictures which my son drew when he was young.
10. Can you help me find the man who saved the girl.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Do all exercises, in Workbook.
- Prepare Unit 6 Reading
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 32nd
UNIT 6: AN EXCURSION
 Lesson 1: Reading
A. Objectives:
1. Education aim: Understand the letter about the beauty spots in Vietnam such as: Thay pagoda,
Huong pagoda in the North of Vietnam.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 81 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2. Knowledge:
- General knowledge: Guessing meaning in the context, passage comprehension.
- Language: Vocabulary comprehension : matching.
3. Skills: Scanning for specific information. Use the new words which relate to the topic in
speaking, asking and answering activities.
B. Teaching aids:
Textbook, pictures (of Thien Mu Pagoda,The One Pillar Pagoda, Valley of Love, Ha Long Bay,
Japanese Covered Bridge, Huong Pagoda), handouts
C. Anticipated problems:
Ss may lack background information about famous places in Vietnam.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0') No check
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
8' WARM-UP Group work
Brainstorming
-T asks Ss to answer the questions what activities do you often do
when you have a few days off.

Activities when you
have some days off

Expected answer:
+ going aboard / visiting a foreign country
+ visiting friends/ relatives
+ travelling to cities/ travelling through their own country by car or
train
-T goes around the class and asks them :
1.Do you usually have an excursion? When? Where?
2. Which places do you like to come best?
- T introduces the new lesson:
Nowadays We are going to read a letter from Lan to her friend ,Minh
about his recent interesting excursion to cave near HaNoi. We will
come to read the letter : EXCURSION
12' BEFORE YOU READ
Activity 1: Matching pictures Pair work
-T prompts six pictures and asks
T: What is it? And Where are they located?
Place Location
1.Thien Mu Pagoda a.DaLat
2.The One Pillar Pagoda b.HaNoi
3.Valley of Love c.Hue
4.Ha Long Bay d.Quang Ninh
5.Japanese Covered Bridge e.Hoi An
6.Huong Pagoda g.HaTay Expected answer:
1.c 2.b 3.a 4.d 5.e 6.g
-T asks Ss to note down these words
Pair work
Activity 2: Vocabulary (handouts)
Teacher: Trần Thị Thu Phương 82 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

-T asks Ss to work in pairs and match a verb with an object
Verb Object
1.to have a.an excursion
2.to make b.our love to them
3.to give c.a two -day trip
4.to make d.some days off
5.to stay e.the night away from
home -T helps them
to elicit the meaning of phrases
- Ss pronounce them in chorus
-Check their understanding by giving the correct form of above verbs
Expected answer:
1.d 2.a 3.b 4.c 5.d
Checking Vocabulary: Gap-filling
1.We are going to make an excursion when we have some days off
after the first term.
2.My family has stayed the night away from home at a hotel near
beach
3.When we come home, please give my love to your parents.
4.We will make a four-day trip by air port to Australia.
3' WHILE YOU READ Individually
-T asks Ss to read through the text and practise TASK in textbook
TASK 1:Multiple choice
-After asking Ss to read a letter silently in 3 minutes. T asks to choose
the best answer A,B,C or D to complete each of the sentences
6’ - T tells Ss to compare their answers with a friend. Pair work
- T calls on some Ss to read and explain their answers in front of the
class.
-Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1. C 2. D 3. A
TASK2 Answer questions
-T asks Ss to work in pairs and answer the questions Pair work
- T calls on some pairs to act out the activity in front of class
- Check their answers
Expected answer:
1. They are going on a trip when they have some days off after the first
term.
8’ 2. They are visiting some caves because they want to understand their
geography lesson better and many of them have never been inside a
cave.
3. It’s only over 20 km.
4. They are going to make a two-day trip and have a night campfire.
They are bringing their own food and sharing buses with some other
classes to make the trip cheap.
5. Lan is anxious about her parent’s permission. They may not want to
let her stay the night away from home.
5' POST- READING Group works
Summary completion
-T asks Ss to read the summary carefully before doing the task
-T has Ss work independently & fill in each blank with a
suitable group of words from the text.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 83 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Expected answer:
Lan's class is (1) going to make a two day excursion to visit (2) some
caves near Huong Pagoda. They (3) want to see with their own eyes
what they (4) have learnt in their geographical lessons recently and
relax after their hard work, as well. They have planned (5) their trip
carefully. For Lan, the (6) only problem is getting her parents'
permission. She will try (7) to persuade them so that she will be able
to join (8) her classmates for the excursion.
2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework:
- Learnt new words by heart
- Practise reading the text
- Prepare Unit 6: speaking
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 33rd
UNIT 6: AN EXCURSION
 Lesson 2: Speaking
A. Objectives:
1. Education aim: Students can give their own ideas in arranging the seats on a ship which are
suitable for each person's hobby.
2. Knowledge:
- General knowledge: Give ideas.
- Language: Students can talk about the reason why each person should sit at one place.
3. Skills: Fluency . Role- playing.
B. Teaching aids:
Textbook, handouts
C. Anticipated problems:
Ss may not know much about a boat trip in Chicago.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking Ss to answer some questions in previous lesson
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
8' WARM-UP Group work
Teacher: Trần Thị Thu Phương 84 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Crossword
1
2
3
4
5
6
7
Cues:
Fill in the blank
1. When you visit Cuc Phuong national park, you can see Nguoi Xua
…….
2. I don’t like to sit near the window because there is too much ……I
don’t want to get sun burnt.
3. Huong……, which is in Hue city, is well-known to visitors
4. The topic of unit 6 is “ An……….”
5. Thien Mu…….is located in Hue city
6. They are visiting some caves because they want to understand their
…………. lesson better
7. The highest…..in the world is named Everest.

Keys answers:

1 C A V E
2 S U N S H I R E
3 R I V E R
4 E X C U R S I O N
5 P A G O D A
6 G E O G R A P H Y
7 M O U N T A I N
-T goes around the class and asks them :
1. Where is Chicago? (in the USA)
2. Do you know the name of the famous lake in Chicago? (Michigan
Lake)
3. Dou you like to make a trip to Michigan Lake?
-T leads to the new lesson: Talking about the trip to Michigan Lake in
Chicago
8' PRE-SPEAKING The whole
Vocabulary class
-T helps Ss to explain some new words
+ sundeck(n) boong tàu
+to get sun burnt(v) the skin hurt or destroy by the sunlight
+ travel sickness (n) the state of being sick due to travelling
+ air -conditioned >< non- airconditioned
+ refreshment(N) room that serves food and drinks to refresh in a
boat.
+ occupied(adj) [‘akjpaid]being kept, in use
Checking Vocabulary: Slap the board
CONTROLLED- SPEAKING
Teacher: Trần Thị Thu Phương 85 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Task 1
13' -T asks Ss to work in groups . Read the seat plan carefully and decide the
best seat for each person, using the information in Task 1
- T collects Ss’ ideas on the board:
Which seats are suitable for Mary? (Susan..) Group work
Keys answers:
+ Mrs Andrew: aren’t in the sun deck , can help see all the students
( seat: 46,43,40,35,34)
+ Mary: have plenty of fresh air
( seat : 31,37,19,20,26,32)
+ Susan: near Mary , not want to get sun burnt ( seat:33)
+ John: aren’t air-conditioned, suitable for taking
photographs(seat:10,11,12)
+ Tim: are in the sundeck(seat:1,6)
+Sam: a good view( seat 16, 29, 34)
Task 2 Conversation conduct
- T suggests some structures Group work
-What do you think?/ What's your ideas?
-I think Mary should.....
-She'd better sit in number....
-To be suitable for.......
- May be you are right but I still think that..../I don’t think so
-T tells Ss to conduct the conversation like the example the book
- T goes around the class and provide help when necessary.
-T calls on some groups to conduct the conversation in front of class.
-Comment and give correct answers:
Example:
A: I think seat 1 is most suitable for Mary.
B: Why?
C. Because she suffers from travel sickness so she can get a lot fresh
air from that seat.
10' PRODUCTION Pair work
Task 3: Give reasons
- T models the conversation with a good Ss:
- T asks Ss to work in pairs and answers the question by giving their own
reasons
- T calls on some Ss to talk
- Comment and make necessary corrections
Example:
A: Now let's begin with Mrs. Andrew. Which seat seems to be suitable
for her?
B: I think she should sit in seat 12. From here she can see all the
students.
A: But look! It's in the sun desk and she doesn't like it. What about seat
34?
B: OK. I think she will like it, so seat 34 for Mrs. Andrew.
.............
-T tells Ss to work in pairs and discuss:
-T supplies some suggested questions
* Which seat do you think the most suitable for you?
* Why?
2' WRAPPING-UP The whole
Teacher: Trần Thị Thu Phương 86 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T summarizes the main point class
- T assigns homework:
Write the complete sentences about the arrangement the
seat for you and your friends.
- Prepare Unit 6 lesson 3 LISTENING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period:34th
UNIT 6: AN EXCURSION
 Lesson 3: Listening
A. Objectives:
1. Education aim: Students listen to the report about an excursion to the Botanical Gardens .
2. Knowledge:
- General knowledge: Listen and rearrange the pictures then number them from 1 to 6.
- Language: Fill in with the missing words.
3. Skills: Listening for gist and for specific information . Gap- filling.
B. Teaching aid: Textbook, cassette..
C: Anticipated Problems: Ss may have difficulty in doing ordering exercise.
D. Procedure:
I-Settlement :(1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
7' WARM-UP Individually &
Find someone who...? the whole class
-Ss go around the class and ask other Ss what used to do when they were
small. If the answer is YES, write his/ her name in the table.
-The winner is the first one who completes the Name column
DO YOU........ NAME
like to go for a picnic? Hai
go with your family /friends?
always go to the beach for a picnic?
always go to the mountain for a picnic?
bring food with you when you go for a picnic?
like to take a lot of photos and sing together?
10' BEFORE YOU LISTEN Individually &
 Activity 1: Questions and answer Pair work
-T asks Ss to work in pairs and discuss the following questions
* Do you often go to for picnic?

Teacher: Trần Thị Thu Phương 87 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

* When is the most important time for a picnic?
* Why do you go for a picnic?
* What do you prepare for you’re a picnic? (food, money, ……)
*What do you often do at picnic?
Activity 2: Pre teach- vocabulary
+ glorious( adj)[‘gl ɔ:ri əs] beautiful, shining
+ assemble(v) [ə’sembl]= gather The whole
+destination(n) [desti’nei∫n]a place to which a person is going to class
+ left-over(n) the rest(thức ăn còn thừa)
+ delicious(a) [di’li∫əs] tasty (ngon miệng)
+Botanic Garden [ bə’tænik] ( translation) vườn bách thảo
+spacious(a) large, have a lot of space
+ sleep soundly(v) to be in deep sleep
- Ss repeat the new words in chorus
WHILE YOU LISTEN
Set the scene.
7' You will hear a short talk about a picnic and do the tasks follow
TASK1: Pictures ordering
-T introduces the situation and then asks Ss to work in pairs and study the
Individually &
pictures carefully
pair work
- T makes sure Ss have ideas about the pictures and they can tell the
differences among them
-T has Ss to listen to the tape and number the pictures in order you hear. T
lets Ss do the task in pairs
-T calls on some Ss to explain their answers in front of class.
-Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1.a 2.e 3.b
4.c 5.f 6.d
Task 2-Gap Filling
6' - T tells Ss to read the sentences carefully and try to guess the missing
words in the blanks.
- T asks Ss to listen to the story again and fill in the blanks.
- T plays the tape more than once if necessary.
Expected answer:
1. The weekend picnic I enjoyed most was just a few weeks ago. Individually
2. My class decided to pay a visit to the Botanic Garden. then the whole
3. We assembled at the school gate on time class
4. We made a short tour round the garden.
5. In the afternoon we went on playing some more games.
TASK3: Answering questions
7’ -T asks Ss to underline the key words then try to answer the questions
before listening again
- T plays the tape again Pair work
-T lets them have 2 minutes to practise and then calls on some Ss to
practise aloud in front of class
- Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1.The weather was very nice
2.Yes, it is.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 88 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

3.The garden was beautiful
4.They could sleep soundly because it was so peaceful and quiet in the
garden
5.They took pictures plays games, talked sang and danced
5' AFTER YOU LISTEN Group work
 Group work project
If your class could go for a picnic this weekend, what would your plan be?
+ destination:
+ Means of transport:
+ How many:
+ How long:
+ Who with:
+What activities:
+Bring any food?
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Write the man's story in brief in the notebook.
- Prepare Unit 6 lesson 4 WRITING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
The weekend picnic I enjoyed most was just a few weeks ago. My class decided to pay a visit to the
Botanical Garden. It was a glorious Sunday. We met at the school gate on time and travelled to the
Botanical Garden by bus. It was a long way to destination and we sang merrily all the way.
The Botanical Garden was a very beautiful place. We make a short tour round the garden and took
some pictures of the whole class. Then we played a lot of games on a spacious piece of grassland.
One of the boys brought along his guitar and we sang our favourite songs. We laughed, talked and
danced, too. After a delicious meal with various kinds of food that we brought, we all took a rest.
Some of us slept very soundly because it was so peaceful and quite there. In the afternoon, we went
on playing some more games. Then we packed up the left-overs and returned home. We all felt
happy.


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo

Period: 35th
UNIT 6: AN EXCURSION
 Lesson 4: Writing
A. Objective
1. Education aim: Students can write a confirmation letter.
2. Knowledge:
- General knowledge: Help students write a confirmation letter.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 89 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- Language: Words relate a letter.
3. Skills: write a confirmation letter.
B. Teaching aids: Textbook
C. Anticipated problems: Ss may not be familiar with confirmation letters.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking 2 students to ask and answer about a plan of your picnic at weekend
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
7' WARM-UP Group work
Network
T asks Ss to combine these words with LETTER
Business
Friendly
Invitation
Apology
Thank you LETTER
Complaint
Love
Confirmation
Get well -T asks: When do you write a
request letter?
When do you write a confirmation letter?
- T explains the definition of request and confirmation letters.
Request: is the letter that asks for information for help
Confirmation: is the letter that responds to the request. It confirms
whether the help is provided or the information is available or not.
9' PRE- WRITING Pair work
TASK 1: Finding out the request and confirmation in two letters
-T asks Ss to work individually .Read the two letters and find out the
request and confirmation in Nga’s letter and confirmation in Hoa’s letter.
-T calls on some Ss to read their answer.
- T listens and checks them
The requests
. Can you…
. Let me, know…
The confirmation
. I will…
. I am going to…
Useful language
- T provides useful languages
+ I am glad / happy to receive/ join/ know........next Saturday.
+ Certainly , I will help you to ................everything for.....
+ I am willing to help you ......for.. The whole
th
+ Firstly , let me congratulate you on your 15 birthday. class
+ I look forward to seeing you soon .
+ I will be waiting for you tomorrow .
.........................
CONTROLLED- WRITING Individually
10' TASK 2: Reading two situations in the textbook

Teacher: Trần Thị Thu Phương 90 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T asks Ss to read two situations in the textbook and explain the request
in both two letters.
- Ss choose one situation that they want to write and make an outline first.
- T goes around and help them
- T can collect their mistakes and then writes them on the blackboard to
correct and gives comments
Expected answer:
1. Agree to bring two bunches of bananas, three kilos of oranges, ten
mangos to Lan's house at 7.00 p.m on Sunday.
2. Agree to lend Minh a book about wildlife at 10. a.m.
- Reason why not at 9.00 a.m ( busy going to the market with Mum….).
13' PRODUCTION Individually,
Writing a full letter & the whole
- Let them have 10 minutes to write , T calls on two Ss to write them on class
the board.
- T asks Ss to look at carefully and give their ideas
- Finally , T checks again and give their comments with the class.
Suggestions:
A: The first letter:
1.
Dear Lan,
I’m glad (happy) to join your birthday party next Sunday. I have no
lesson on that day so I’ll be glad to go shopping for you. You can be sure
that I will bring bananas, oranges and mangoes to your house at 7 p.m
on that day.
Let me know if you need more help
I look forward to seeing you then
Yours,
Nga
2.
Dear Lan,
I’m very happy to join your birthday party this Saturday. Of course, I will
help you to prepare everything for the party. I’ll buy all the thing you
need and bring them to your house an hour before the party.
See you later
Love,
Mai
3.
Dear Lan,
Firstly, let me congratulate you on your 15th birthday. Certainly, I will
help you to prepare everything you need for the party. I will go to the
nearby market and get them on Saturday morning. Luckily, Saturday is
weekend so I have the whole day free.
I will be at your house at 6:30p.m on Saturday.
Love,
B: The second letter:
1.
Dear Minh,
I have just got your letter this morning in which you asked me to lend you
a book about wildlife. Of course you can get it as long as you need. The
only problem is that I’m going to the market with my mother this
Saturday so I can’t be back home at that time. Why don’t we meet at 2 in

Teacher: Trần Thị Thu Phương 91 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

the afternoon?
I will be waiting for you then.
Yours,
Nga
2.
Dear Minh,
I’m very willing to lend you that book, but I won’t be at home until 9:30
a.m. this Saturday. Then can you come to my house after 9:30 a.m.? I
promise that you’ll have the book you need.
See you later,
Love,
Nam
3.
Dear Minh,
I'm happy to tell you that the book you want to borrow is available . You
can use this for the next two weeks. However, I will on Sunday? I will be
waiting for you all day.
See you then,
Yours,
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point:- How to write a confirmation letter class
- T assign homework:
- Complete your writing
Do exercise in workbook
- Prepare Unit 6 lesson 5 LANGUAGE FOCUS
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Extra exercise:
Mistakes correction: find ten mistakes in the following letter and correct them
Dear Hao,
I receives your letter requests the details of the apply form for the video library. I enclose here the
full form and you ask to fill out before send back to us. You can send we via e-mail or by air-mail.
The deadline is 25th July. You should remember attaching a photo on the first page of the form. The
membership fee are $ 25 per year and it is not refund if you leave the library for any reasons.
I am looking forward to hear from you soon.
Yours truly,
Director
Answers:
Dear Hao,
I receives you letter requests the details of the apply form for the video library. I enclose here the
full form and you ask to fill out before send back to us. You can send we via e-mail or by air-mail.
The deadline is 25th July. You should remember attaching a photo on the first page of the form. The
membership fee are 25 per year and it is not refund if you leave the library for any reasons.
I am looking forward to hear from you soon.
Yours truly,
Director
Mistake correction

Teacher: Trần Thị Thu Phương 92 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

1. receives - have received.
2. requests - requesting
3. apply - application
4. ask - are asked
5. send - sending
6. we - us
7. attaching - to attach
8. are - is
9. refund - refundable
10. hear - hearing



Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 36th
UNIT 6: AN EXCURSION
 Lesson 5: Language focus
A. Objective
By the end of the lesson, Ss will be able to:
▪ Pronounce the sound /ә / and /з:/ correctly.
▪ Distinguish the present progressive (with a future meaning).
▪ Be going to and use them appropriately.
B. Teaching aids: textbook
C. Anticipated Problems: Ss may confuse the present progressive (with a future meaning) and be
going to.
D. Procedure
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
5' WARM-UP Group work
Odd one out
- T asks Ss to pick out the word whose underlined part is different the
others
1a.award b.saw c.claw d.draw
2a.writer b.term c.preserve d.reserve
3a.earn b.bird c.fir d.other
4a.today b.nurse c.from d.of
Expected answer:
1A (award: [/ә /], others [/ ɔ /]
2.B (term: [ /з:/ ], others [/ә /]
3.D (other: [/ә /], others[ /з:/ ]
Teacher: Trần Thị Thu Phương 93 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

4.B (nurse: [ /з:/ ], others[/ә /]
- T asks question:
What sounds are you learning today?
⇒ Today we will practise pronunciation the two sounds /ә / and /з:/
10' PRONUNCIATION: /ә / and /з:/
1. Presentation
- T demonstrates the sounds /ә / and /з:/ by pronouncing them clearly and
The whole
slowly. class
- T helps Ss to distinguish these two sounds.
- T instructs the way to pronounce.
2. Practice:
Activity 1: Listen and repeat.
- T asks Ss to pronounce and repeat the sounds several times.
The whole
- T calls on some Ss to repeat the sounds clearly to class.
class
Activity 2: . Practise these sentences
- T asks students pick out the words which content two sound /ә / and /з:/
- T checks and corrects.
- T plays the tape or read. Ss repeat in chorus. Pair work
- T asks Ss to work in pair to practice the sentences
- T calls some Ss to check
1. Have you heard of the excursion to Thay Pagoda?
/з:/ /з:/ /ә /
2. His father is learning German with a teacher.
/ә / /з:/ /з:/ /ә /
3. Last year the birds returned to the river earlier than this year.
/з:/ /з:/ /ә / /з:/
4. The girl worked in the church on Thursdays.
/з:/ /з:/ /з:/
5. Was it Barbara’s camera?
/ә / /ә / /ә /
6. I’m thirsty, Nurse. I want a glass of water.
/з:/ /з:/ /ә /
GRAMMAR
Future tenses
9' 1. Examples: (handout) Group work
T gives some situations and asks Ss to choose the right answer )
1- Tom: I hear Mary is in the hospital now.
Jim: Really ? I’m going to see her tomorrow / I will see her tomorrow /
I’m seeing her tomorrow.
2- Mary: Let’s go to the cinema tonight.
Jack: Sorry, I’m helping my sister with her homework tonight. / I’m going
to help my sister with her homework tonight.
3- Look ! It’s windy and cloudy. Run and look for a shelter. It is going to
rain hard. / It will rain hard.
Expected answer:
1.I will see
2.I am helping
3.It is going to rain
2.Form and use:
a. S+ will/ shall -bare infinitive
Teacher: Trần Thị Thu Phương 94 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

-> talking about St coming out the moment at speaking
b. S+ am/is/are + V-ing + adverb of time with a future meaning The whole
-> talking about plan as in agenda class
-is used to replace to verbs: go , come, arrive in near future.
Ex: He is going to arrive at 11.30
He is arriving at 11.30
c. S + am/ is /are + going to + bare infinitive
-> talking about something planned before the moment of speaking or
something which is surely to happy soon.
-> talking about prediction(dựa vào dấu hiệu ở hiện tại)
6' Practice:
Exercise1: Choose the correct option in bracket Individually
-T asks Ss to work individually then pair work
-T has Ss compare their answers with a friend.
-T calls on some Ss to read their completed sentences.
-Feedback and give correct answers:
Keys answers:
1. Tell me your plan, Lan. What are you doing this Saturday everning?
2. Mary is getting married next week.
3. There's a good play on TV tonight. Are you going to watch it?
4. I feel terrible. I think I am going to be sick. Individually
5. There are a lot of black clouds in the sky. It is going to rain.  then pair work
Exercise 2: Choose the correct option in bracket
6’ - T asks Ss to work individually
-T tells Ss to compare their answers with a friend.
-T checks the answers as the whole class.
-Give correct answer:
- Keys answers: ( Exercise 2)
1. The Browns are going to the cinema this evening.
2. We are having an English-speaking club meeting next week. Would you
like to come?
3. The cat is just behind the rat. It is going to catch the latter.
4. Where are you putting this new bookcase?
5. Smoking is very bad for his health ,but he is not going to give it up.
* Notes: “Be going to” isn’t usually used with verbs like: GO, COME
Exercise 3: Complete the dialogue with suitable phrases using present
6' progressive tense or be going to. Individually
-T asks Ss to work in pairs and do exercise 3. then pair work
-T calls on some Ss to read their sentences.
-Feedback and give correct answers:
- Keys answers:
1. There's a football match on TV this afternoon.
Are you going to see it?
2. Can you come next weekend?
Sorry, we'd love to, but we are visiting our grandparents.
3. I hear Tim has won a lot of money. What's he going to do with it?
He says he's going to buy a new motorbike.
4. Should I leave the umbrella at home?
It's cloudy and windy. It's going to rain soon.
Take it along.
5. Do you think the windows so dirty?
Oh, yes, I'm going to clean them later.

Teacher: Trần Thị Thu Phương 95 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Do all exercises, in Workbook.
- Prepare Unit TEST YOURSELF B
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 37th
UNIT: TEST YOURSELF B
A. Objectives:
Revise the skills and knowledge in the Unit 4, 5 and 6.
B. Teaching aids: Textbook, tape script.
C. Procedure:
Time Steps Work
arrangement
10' LISTENING Individually
Completing the table
-T asks Ss to look through the information in the table and understand
them.
-T can help Ss by asking some questions and explains new words
+ location: What is reading located?
+ Population: How many people / inhabitants are there in the reading?
+Noted for: What is this town famous for?
- T asks Ss to guess what kind of word to complete in each item?
-T plays the tape twice and calls some Ss to give answers
-Feedback and give correct answers:
- T gets students to listen again.
Answers keys:

Reading Oxford
50 miles to the In the central
west of London England
120.000 90.000 people
inhabitants/ people
Market town University
Biscuits factory Car factory
Computer industry Cowley Road
10' READING
Reading the passage and decide whether the following statements are
true or false
-T asks Ss to read five statements and understand them carefully then go Group work
Teacher: Trần Thị Thu Phương 96 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

back to the passage and find its location .Then give their answer
-T goes around the class and encourages help if necessary.
-T explains some new words:
-T calls some Ss to give answers
Answers keys:
1. F (Teachers give too much homework.)
2. F (They say that it is unnecessary for children to do work at home in
their free
time.)
3. T
4. F (Students have to repeat tasks which they have already done at
school.)
5. T
GRAMMAR Individually
10' Mistake correction then pair work
-T can explain how to do the exercise in grammar
- One word is missing from each line . Put a stoke (/) where the word has
been omitted and write the missing word in the space provided.
-Let them have 5 minutes to practise and encourage them to compate their
answers with a peer.
-T calls some Ss to give answers in front of the class.
-Feedback and give correct answers:
Answers keys
0-inventions are carried
1.out by scientists
2.opportunities for other people
3.there is a weekly
4.television programme which /that attempts
5.all the various
6.oranizing the programme
7.inventions a /per year
8.developed by private
9.However, it is important
10.Will it be wanted?
12 WRITING Individually
Writing a letter of permission
-T guides Ss to retell how to write a letter of permission
( how many parts, form, content.........)
-T asks Ss to work individually and peer correction
- T calls 2 Ss to go to the blackboard and write down your writing .
- T checks and corrects their mistakes
Sample:
254 Hai Ba Trung Street
Ho Chi Minh City
December 7th, 2009
Dear Uncle Hung,
Our class is planning to pay a two- hour visit to a factory in the local area
to know more about computers. I am writing to ask you fro permission to
visit your computer factory as it near our school and it will be convenient
for us to go there by bicycle. I and my forty three classmates will arrive at
your factory at 2:00 p.m. on Saturday, 16th December , 2009
We would like to know how computers are made, so would you please

Teacher: Trần Thị Thu Phương 97 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

recommend someone who can give us some information about the
manufacture of computers and even a tour around the factory? We would
also like to talk to the workers there to know more about their work and
get some more useful information. We hope that you will allow us to visit
your factory and create every favourable condition for us
We are looking forward to receiving your reply soon.
Yours sincerely,
Tran Minh Quan
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare the revision

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
We start our Journey in Reading. This town lies about 50 miles to the west of London in the country
of Berkshire. It is a medium-sized town about 120,000 inhabitants. In times gone by Reading was
just a market town best known for its Huntley and Palmers biscuit factory. Now it is at the heart of
the computer industry in the UK and is expanding rapidly. Computer companies everywhere. It’s not
a very pretty town, but one which says a lot about England.
Oxford is most definitely prettier. It is located in the central England. It has a population of about
90,000 of which a large number work in or for the university. This is obviously what the city is
famous for, but in term of getting to know the country, what is really of interest is the British
Leyland car factory at Cowley. This is huge, employing about 20,000 people , yet , because of the
university, it is usually forgotten. Spend a day looking round the works, seeing how they make the
cars. Fascinating. Or stroll up the Cowley Road and watch the world walk with you


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 38th
REVISION FOR 2ND WRITTEN TEST
A. Objectives:
Revise the skills and knowledge in the Unit 4, 5 and 6.
B. Teaching aids: textbook, handouts
C. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement

Teacher: Trần Thị Thu Phương 98 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

10' REVIEW Individually
-T asks Ss to answer the questions and the whole
1.What have you learnt about grammar/ vocabulary/ reading skill/ writing class
skill in the topic: Education?
2.What are they?
Grammar:
- verb tense (present progressive, be going to, present perfect (active and
passive)
- used to , which as connector
Vocabulary:
Words related to special education
Words related to modern device
Words related to excursion
The + ADJ
Reading skill: (read a text about 200 words and do exercise)
- T or F exercise
- answering question
- competing the table
- filling the gap
- matching the words with their definition
Writing skill:
- write a letter of complaint
- write an instruction
- write a confirmation letter
32' - T delivers handouts
Reading:
Read the following passage and answer the questions that follow
Group work
The digital camera is changing the way that people take pictures.
As with most new things, there are advantages or disadvantages to digital
cameras. Digital cameras use no film at all. Moreover, they convert the
light entering the camera into information such as that which can be read
by a computer. In fact, if you have a computer, you can view your pictures
on the screen. You can send the picture that you took to your friends over
the Internet. Another advantage of digital cameras is that you can see your
work immediately. If you don't like a picture, you can simply erase it by
pressing a button.
Some people think that the most serious problem with digital
camera is making copies of the pictures. If you don't have a color printer,
you are limited to sharing pictures with others electrically. Also, unless the
color printer is of high quality, the pictures won't look as good as if there
were taken with a traditional camera.
1. What are the most important advantages of digital cameras?
Digital cameras use no film at all. They convert the light entering the
camera into information such as that which can be read by a computer
2. What are the most serious problem with digital cameras?
The most serious problem with digital camera is making copies of the
pictures
3. What device do you need if you want to share pictures with others
electrically?

Teacher: Trần Thị Thu Phương 99 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

A color printer
4. What will happen to the pictures if the color printer is not of high
quality?
The pictures won't look as good as if there were taken with a traditional
camera.
Language Focus
Choose one word whose underlined part is pronounced differently.
Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C or D (1.0
pts)
1. A. teacher B. today C. work D. about
2. A. nurse B. thirsty C. Thursday D. father
3. A. school B. looking C. food D. tool
4. A. good B. tooth C. school D. June
5. A. botanical B. garden C. camcorder D. miraculous
Question II/ Choose the best answer by circling the letter A, B, C or D
( (2.0 pts)
1. Do you know the man __________ is standing over there?
A. who B. which C. he D. that
2. A new school for disable children __________ since August.
A. is built B. has been built C. have been built D. was built
3. Look! There are a lot of black clouds in the sky. It __________ soon.
A. will rain B. will be rained
C. is going to rain D. is going to rainy
4. There's a good film on TV tonight. __________watch it?
A. Are you going to B. Will you C. Do you D. Did you
5. My car has just been broken down! __________ repair it for me?
A. Do you B. Will you C. Are you going to D. Did you
6. I'm reading the book __________ is written in Sydney in 1990.
A. which B. who C. it D. for which
7. I drove down in a quiet country road when suddenly I __________ by
the police car.
A. overtook B. is overtaken C. was overtaken D. am taken
8. Our dustbins __________ every Sunday.
A. empty B. is emptied C. was emptied D. emptied
o
9. It's already 32 C . It __________ very hot today.
A. will be B. would be C. is going to D. is
10. Oh, your luggage is ready now. What time __________?
A. are you going to leave B. will you leave
C. are you leaving D. do you leave
Writing
Write an instruction: How to cook rice
1.First wash the rice in cold water
2.Then put the rice in a pot
3.Next , pour water into the pot
4.And after that you bring it to the oven.
5.Cook it about 20 minutes slowly
6.Bring the spot out of the oven
7.Finally, you can serve your meal.

Teacher: Trần Thị Thu Phương 100 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare the 2nd written test

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 39th
THE 2ND WRITTEN TEST
I. LISTENING: Listen to the passage and choose the correct answer. (2,5 points)
1. Pham Thu Thuy enjoys her ……….job.
A. teaching B. learning C. English
2. Her class is ………from other classes
A. disabled B. poor C. different
3. The ……. children, who are learning how to read and write.
A. 15 B. 25 C. 35
4. Some are …., some …… and others mentally retarded.
A. left - pump B. read – write C. deaf – dumb
5. Most of the ……….come from large and poor families.
A. chickens B. children C. students
II. READING: Read the passage and do the task that follows. (2,5 points)
Minh’s class decided to pay a visit to the Botanic Garden last week. It was a glorious Sunday. They
assembled at the school gate on time and travelled to the Botanic Garden by bus. It was a long way to
their destination and they sang merrily all the way. The Botanic Garden was a very beautiful place.
They made a short tour round the garden and took some pictures of the whole class. Then they
played a lot of games on a spacious piece of grassland. One of the boys brought along his guitar and
they sang their love songs. They laughed, talked and danced, too. After a delicious meal, they
took a rest. In the afternoon, they went on playing some more games. Then they packed up the
left- overs and started home. They all felt happy.
* Decide whether these statements are True or False
_______1. The Botanic Garden was not very beautiful.
_______2. They met together at the school gate on time.
_______3. They went for a picnic by bicycle.
_______4. Their destination was not far from their school.
_______5. They talked, danced, took some photographs and played a lot of games in
the garden.
III. GRAMMAR: Choose the best answer among A, B, C or D (2,5 points)
1 Her farther used to …….….. abroad for his business .
A. traveling B. travelled C. travel D. is travelling
2. A new hospital for children ………….in our city.
A. has been built B. is building C. has built D. builds
Teacher: Trần Thị Thu Phương 101 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

3. The Browns ….. to the cinema this evening.
A. goes B. went C. are going D. go
4. The children…………their parents for a long time.
A. didn’t see B. don’t see C. haven’t see D. haven’t seen
5. A teacher is a person ……….…gives lessons to students.
A. which B. who C. he D. whose
IV. WRITING: Arrange these words or phrases to make a complete letter. (2,5 points)
Dear Lan,
1. My class / to have / is going / Ao Vua / at / a picnic / this weekend.
_………………………………………………………………………………………
2. This / first / I / time / go / the / is / for / a picnic.
_………………………………………………………………………………………
3. Can / go shopping / you/ the trip / for / things / with me / to buy?
_………………………………………………………………………………………
4. I / at / pick / you up / tomorrow / 2:00 p.m / will.
_………………………………………………………………………………………
5. Is / time / convenient / you / the / for?
_………………………………………………………………………………………
Please let me know as soon as possible.
Yours
Mai
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 40th
UNIT 7: THE MASS MEDIA [‘midiə]
 Lesson 1: Reading
A. Objectives:
1. Education aim: Students read the programmers on TV to get information.
2. Knowledge:
- General knowledge: Guessing meaning in the context, passage comprehension.
- Language: Vocabulary comprehension .
3. Skills: Scanning for specific information. Use the new words which relate to the topic in
speaking, asking and answering activities.
B. Teaching aids:
Textbook
C. Anticipated problems:
Ss may have difficulty in understanding some names of TV programmes.
D. Procedure:
Teacher: Trần Thị Thu Phương 102 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0') No check
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Jumped letters
-T asks Ss to work in groups of two and arrange these jumped letters
into a meaningful words
1.N T E N I E R T->
2.K B OO->
3.N P A E W S E R P->
4.D O I A R->
5.Z I N E M A A G->
6.L T E E I S O N V I ->
Expected answer:
1.Internet 2.book 3.newspaper
4.radio 5.magazine 6.television
- T asks:
1.What are they?
2.Have you got a TV? Which programme do you usually watch?
3.Which channel do you like most? Why?
4' BEFORE YOU READ
Activity 1: Asking and answering Pair work
- T has Ss work in pairs to ask and answer the following questions: (in
the textbook)
1. When do you often watch TV?
2.How many channels are there in our national TV?
3. How many hour per week do you watch TV?
3' WHILE YOU READ Individually
-T asks Ss to read through the text and practise TASK in textbook
TASK 1: MATCHING VOCABULARY
-T asks Ss to match the words in A appear in the reading passage with
their definitions in B
12’ - T has Ss compare their answers with a friend Individually&
- T calls on some Ss to stand up and read their answer aloud Pair work
- Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1.e 2.a 3.d 4.b
Vocabulary: RUB OUT AND REMEMBER
+ TV series: phim truyền hình
+ population and development: dân số và phát triển
+ folk song: dân ca, nhạc cổ
+ News headlines[‘hedlain]: bản tin
+ Weather forecast: dự báo thời tiết
+ Quiz show: trò chơi trên truyền hình
+ Portrait of life: chân dung cuộc sống
+ Documentary: [dɔkju’ment əri] phim tài liệu
+ Wild life World: thế giới động vật
+ Around the world: vòng quanh thế giới
- T deletes the Vietnamese equivalent and asks Ss to go to the board
Teacher: Trần Thị Thu Phương 103 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

and write all of them again
- T asks Ss to read them carefully
TASK 2:TRUE OR FALSE
-T tells Ss to read the programme carefully and decide whether the Individually
6’ statements are true or false. Correct the false information
- T asks Ss to explain their answer by giving evidence in the reading
passage
- T calls on some Ss to give feedback
Expected answer:
1.T
2.T
3.F( on VTV3)
4.T
5.F( the last programme starts at 23:30)
TASK 3: Answer questions Pair work
-T asks Ss to work in pairs and answer the questions
- T calls on some pairs to act out the activity in front of class
- Check their answers
Expected answer:
1.There are five films on
2.At 9.00a.m , 12.ooat noon, 7.00p.m on VTV1, and 7.00 p.m on
VTV3
6’ 3.on VTV2
4.The quiz show
5.on VTV1
6.The football
5' POST- READING Pair works
Interview and retell.
- T gives some given words and asks Ss to work in pairs to make a
dialogue.
A: You/ often / watch/ TV?
B:...............................................................................
A: How often/ you/ watch/it?
B:...............................................................................
A: Which programme/ you / like / best?
B:...............................................................................
A: Why?
B:..............................................................................
I like Game show The price is right most because it is very interesting,
easy to play. Besides the reward for the winner is valuable. Another
reson I like this game show is the MC Mr. Luu Minh Vu is humorous Group work
and very intelligent…
(For good Ss T can design the task
- T divides the class into 6 groups and asks each group design a special
TV program for their school:
e.g: 5.00 Morning exercise 9.00 …………….
5.30 ……………….. 10.20 …………..
6.00 ……………….. 11.00 …………..
7.15 ……………….
8.20 ………
2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point

Teacher: Trần Thị Thu Phương 104 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T assign homework:
- Learnt new words by heart
- Practise reading the text
- Write a passage about your favorite programme on TV.
- Prepare Unit 7: speaking
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 41st
UNIT 7: THE MASS MEDIA
 Lesson 2: Speaking
A. Objectives:
1. Education aim: Students can talk about some mass media 's characteristics.
2. Knowledge:
- General knowledge: Give ideas.
- Language: Students' knowledge about the mass media..
3. Skills: Fluency . Role- playing.
B. Teaching aids:
Textbook, handouts, extra board
C. Anticipated problems:
Ss may find it difficult to compare different types of mass media.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking Ss to answer some questions in previous lesson
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
8' WARM-UP Group work
Noughts and Crosses
newspaper internet cartoon
magazine television news
radio book drama
- T asks Ss to choose
the word in the call and make a sentence with that word
-T leads to the new lesson: Talking about the mass media’s
characteristics
8' PRE-SPEAKING The whole

Teacher: Trần Thị Thu Phương 105 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

TASK 1 class
- T asks Ss to work in pairs . Which of the following are the types of the
mass media ? Why?
- T helps Ss elicit the reason why
Expected answer:
+ television
+ the internet
+ newspaper
+ magazine
+ radio
* Mass media or mass communications refer to public institution that
report news and other stories . Mass media also keep people updated
Vocabulary
- Ss reads through the features the types of the mass media in task 2 have
in common and find out some new words
-T helps Ss to explain some new words
+ to present(v): đưa ra, bày ra
+ to provide(v): cung cấp
+ to deliver(v): phân phát
+ orally( adv) = through mouth
+ aurally(adv) = through ears
+ visually(adv) = through eyes
CONTROLLED- SPEAKING
TASK 2: Cross (x) in the right column
13' - T asks Ss to look the table and cross the types of the mass media with
its features.
- T goes around to help them
The mass media Group work
Features
TV Radio Internet book
1.provide information and X X X
entertainment orally
2.receive information aurally X X
3.present information and X X X
entertainment visually.
4.receive information visually X X X
5.present information and X
entertainment orally and visually
6.get information aurally and visually X
7.provide/ deliver information and X X X X
entertainment Pair work
*T asks Ss to look at the table and answer T’s questions
T: When do you often get information ?
S: From TV
T: What is the difference between getting information from TV and
radio?
S: TV presents information and entertainment visually and we receive
them through eyes
*Substitution drills
- T asks Ss to practise the same dialogue that T has made in pairs
- Calls on some pairs to practise again in front of class
10' PRODUCTION Pair work
TASK 3
Teacher: Trần Thị Thu Phương 106 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

-T has Ss work in groups and talk about different types of the mass
media.
- T asks Ss to practice the sample dialogue
A: What are the different types of the mass media?
B.TV, films, books, magazines, radio, newspaper, plays, the internet
A. What features do they have in common?
B. Provide information and entertainment
A. What are their own features?
B. TV presents information and entertainment visually
C: ……………….
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assigns homework:
- Write a short passage about the characteristics of the mass
media..
- Prepare Unit 7 lesson 3 LISTENING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period:42nd
UNIT 7: THE MASS MEDIA
 Lesson 3: Listening
A. Objectives:
1. Education aim: Students listen to two news on the radio to get information.
2. Knowledge:
- General knowledge: Listen and fill in the gaps, answer the questions.
- Language: Fill in with the missing words.
3. Skills: Listening for gist and for specific information . Gap- filling.
B. Teaching aid: Textbook, cassette..
C: Anticipated Problems: Ss may have difficulty in understanding the news
D. Procedure:
I-Settlement :(1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
7' WARM-UP Individually &
Show the real object & ask : the whole class
1, What is it?
2, What is it used for?

Teacher: Trần Thị Thu Phương 107 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

3, How often do you listen to radio?
4, How many hours per week do you listen to it?
5, What programme do you like listening to and why?
Expected answer:
1. It’s a radio.
2. It’s used to listen to the news /music..
3. I listen to the radio very often…
4. Three hours / fours hours,…
5. I like listening to music / the news…because…
* T instructs to the new lesson: News broadcast is a popular programme
on the radio. Today you will listen to a short news edition. You will listen
and do the tasks assigned.
6' BEFORE YOU LISTEN The whole
 Activity 1: Reading the given words class
- T asks Ss to reads some words:
healthy
strong
young
cloudy
highest
wonderful
WHILE YOU LISTEN
Set the scene.
You are going to listen to the two radio news stories and do the tasks
follow
TASK 1: Ticking in the right column Individually &
- T asks Ss to elicit the items of the news and understand them clearly pair work
8' - T plays the tape three times for Ss listening
-T calls on some Ss to explain their answers in front of class.
-Feedback and give correct answers:
Expected answer:
News Story 1 News Story 2
healthy √
strong √
young √
cloudy √
highest √
wonderful √ Task 2-
Gap Filling
- T tells Ss to read the two news stories carefully and try to guess the
9' missing words in the blanks.
- T asks Ss to listen to the two news stories again and fill in the blanks. Individually
then the whole
- T plays the tape more than once if necessary. class
- T calls on some Ss to read completed stories.
- T asks for comments from other Ss.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 108 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Expected answer:
News story 1
1. has caused floods 2. have left their home
3. have risen 4. two metres
5. has stopped 6. cloudy
7. strong wind
News story 2.
1. twenty third 2. 4, 418
3. California 4. wonderful
5. young and healthy
TASK3: Answering questions
-T asks Ss to underline the key words then try to answer the questions
before listening again
7’ - T plays the tape again
-T lets them have 2 minutes to practise and then calls on some Ss to
practise aloud in front of class Individually &
- Feedback and give correct answers: Pair work
Expected answer:
1.Heavy rain has caused floods all over the country during the night
2.Beacause rivers have risen.
3.The old woman has climbed Mount Whiteney twenty three times
4.Beacause it has kept her young and healthy
5' AFTER YOU LISTEN Group work
 Retell the stories
- T asks Ss to work in groups and use their own words to tell other
members about one of the two news stories.
- T calls on some Ss to present the story in front of the class.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Prepare Unit 7 lesson 4 WRITING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
The time is 7 o’clock and here is the news summary.
Heavy rain during the night has caused floods all over the country today. Many people have left their
homes because rivers have risen. Some roads in the north-west are under two metres of water. The
rain has stopped at the moment, but it’s sill cloudy and there is a strong wind. Because of the bad
weather people can’t go out to work.
A ninety – year-old woman has climbed Mount Whitney in California for the twenty – third times.
At 4,418 metres, Mount Whitney is the highest mountain in California. The woman says the view
from the top is wonderful. She also says that the mountain has kept her young and healthy. In spite of
her old age, the woman tries to climb the mountain very often.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 109 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản



Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo

Period:43rd
UNIT 7: THE MASS MEDIA
 Lesson 4: Writing
A. Objective
1. Education aim: Students can write about the advantages and disadvantage of the mass media.
2. Knowledge:
- General knowledge: Help students to get information according to the way to fill in the gaps.
- Language: Words relate to advantages and disadvantage of the mass media .
3. Skills: write about the advantages and disadvantage of the mass media.
B. Teaching aids: Textbook, handout
C. Anticipated problems: Ss may have difficulty in finding ideas about advantages and
disadvantages for writing.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking a student to retell about two stories in previous lesson
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
4' WARM-UP Pair work
Questions
-T asks Ss to close their textbook and answer T’s questions
1.What are some kinds of the mass media?
2.Which one is the most popular?
(-television, radio, newspaper, the internet)
10' PRE- WRITING Group work
TASK 1: Brainstorming
-T asks Ss to close their textbook again
- T divides the whole class into groups , asks them list advantages and
disadvantages of TV on small paper.
- T lets them have 3 minutes and then exchange their paper into another
group
- Open their book and check
Advantages of TV Disadvantages of TV
- Make things more memorable - Interfere with family and
because it presents information in communication
a more effective way. - Make people violent.
- Increase the popularity of sports - Encourage us to buy things that
and games. we don’t need.
- Entertain us - Make us passive
- Learn more about the world and The whole
know and see many new things class
- T elicits some new words and structures
+ help sb do/ to do Sth
+ make sb/st/do st /adj
Ex: he makes me tired/cry
Teacher: Trần Thị Thu Phương 110 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

+ the popularity [,pɔpju'lærəti] (n) tinh đai chung
́ ̣ ́
= to be famous for -> popular( adj)
+ to be aware of
+ brain(n)
+ to encourage(v)-> encouragous(adj)
+ to interfere [,intə'fiə] (v) gây trở ngai; can trở = to prevent
̣ ̉
+ memorable: ['memərəbl] (adj) đang ghi nhớ
́
+ violent ['vaiələnt](adj) hung bao ̣
CONTROLLED- WRITING 6 Group work
12' TASK 2:Talk about advantages and disadvantages of mass media
-T divides the whole class into four groups and discuss about advantages
and disadvantages of the following mass media
Handout:
Mass media advantages disadvantages
1.Listening to
radio
2.Reading
newspaper
3.Using The
internet -T asks Ss to discuss
and write their ideas in the handout
-T lets them have 3 minutes then calls on a representative of each group
present their ideas in front of class
- Listen and give comments
Expected answer:

Advantages Disadvantages
Listening to - Make people happy/ - Waste time
radio life easier - Make people passive
- Relax
- Get/ enlarge/ broaden
knowledge and
understanding.
- Share opinions/
experiences
Reading - Make people happy/ - Harm people eyes: be
newspaper life easier short sighted.
- Get information on - Cost time and money
many fields: culture, art, - Make people passive
business
- Relax and entertain
Using the - Make people happy/ - Cost a lot of time and
Internet life easier money.
- Provide quick and daily - Harm people eyes: be
access to information short sighted.
and entertainment. - Make people passive
- Get information on - Influence on the way
many fields: culture, art, people think/ affects
business people’s life.
- Relax and entertain - Take times away from
activities such as:
sports, …..
Teacher: Trần Thị Thu Phương 111 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

13' PRODUCTION Individually,
-T asks Ss to write a paragraph about advantages and disadvantages of & group work
the following mass media discussed in Task 2
Useful language :
* There are some advantages and disadvantages that radio brings us..........
* Updated information , conveniences.....
*Firstly/secondly/next to/ Lastly
* In conclusion,..
-T lets Ss work individually and write under time pressure
-Peer correction
-Pick up some writing to correct in front of class
Sample:
1.the Internet
Nobody can deny the benefits of the Internet in our life today. However,
the Internet has its own advantages and disadvantages.
The Internet make life easier and enjoyable. It provides quick access to
information and entertainment. It broaden people’s knowledge and
understanding. Besides the advantages above, the internet has great
influence on the way people think and even harms people’s eyes
2.the Radio
Updated information, convenience and stress relief are three major
advantages that radio brings us. Firstly, radio keeps us updated with
latest information. The news which is broadcast live hourly helps us
understand current events around the world. Secondly, unlike other types
of the mass media, radio is easy to use. We can listen to the radio almost
everywhere with little cost and great convenience. Lastly, radio helps us
to release the stress that we suffer from work and study. Music and
entertainment programmes on the radio are effective ways to make us
feel happy and refreshed after a hard working day. In conclusion, radio
has a lot of advantages that make our life easier and more enjoyable .
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Complete your writing
- Do exercise in workbook
- Prepare Unit 7 lesson 5 LANGUAGE FOCUS
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Useful structures
Radio
advantages disadvantages
It provides you hourly- It only provides information aurally.
update news and
information. It can be boring because we can't watch films or sports
It is convenient because you programmes
can listen to it almost
everywhere.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 112 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

It makes our life easier and
enjoyable. It also releases
stress.
………

Newspapers
It provides news and current affairs updatedly. It's less updated than other kinds of media as
It's very mobile because we can bring them there is no more information until the next
along everywhere we go. edition.
It's cheap. A Vietnamese daily newspaper costs The texts and pictures are not moving so it is as
only approximately 2000 VND not exciting as other kinds of media which have
………. vivid pictures and live broadcasts.
It may not be available everywhere due to bad
condition of transportation.


Internet
It is a rich source of information . We can It makes us confused when there is too much
access to Internet and get all the information information .. Thus,, it is difficult to find the
we need. This is impossible for other types of necessary information.
media like radio or TV. It may bring bad effects on children as it
It is great tool of entertainment. We can play contain " unhealthy " websites such as sex or
games and listen to music online with great violence.
pleasure. It damages our health due to prolonged and
It is a very good way to study . We can inappropriate use.
register for online courses and study with the
help of modern aids such as speakers,
keyboard…

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period: 44th
UNIT 7: THE MASS MEDIA
 Lesson 5: Language focus
A. Objective
1. Education aim: Help students pronounce three double vowel sounds /ei/, /ai/ and / ɔi/.
- Revise The present perfect ( with a future meaning) and the way to use the adverb clauses of
concession : "because of" and " in spite of" .
2. Knowledge:
- General knowledge: The present perfect .
- Language: The way to use the adverb clauses of concession : "because of" and " in spite of" .
B. Teaching aids: textbook, handouts
C. Anticipated Problems: Ss may confuse the way to use the adverb clauses of concession :
"because of" and " in spite of" .
D. Procedure
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Teacher: Trần Thị Thu Phương 113 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Time Steps Work
arrangement
5' WARM-UP Group work
Handout: Table completion
-T gives the words and asks Ss to put them in tie right column/ei/ ,/ai/, /
ɔi/.
Wildlife enjoy day style
Demonstration place toy fly
Afraid time climb destroy
Paper noise railway height
Buy airline play lie

Expected answer:
/ei/ /ai/ /oi/
day Wildlife Enjoy
Demonstration style noise
Afraid Buy destroy
Paper airline toy
Place climb
railway fly
play height
lie
- T asks question:
What sounds are you learning today?
⇒ Today we will practise pronunciation the three sounds /ei/, /ai/ and /
ɔi/.
10' PRONUNCIATION: /ei/, /ai/ and / ɔi/.
1. Presentation
- T demonstrates the sounds /ei/, /ai/ and / ɔi/.by pronouncing them The whole
clearly and slowly. class
- T helps Ss to distinguish these sounds.
- T instructs the way to pronounce.
2. Practice:
Activity 1: Listen and repeat.
- T asks Ss to pronounce and repeat the sounds several times.
The whole
- T calls on some Ss to repeat the sounds clearly to class. class
Activity 2: . Practise these sentences
- T asks students pick out the words which content three sounds /ei/, /ai/
and / ɔi/.
- T checks and corrects. Pair work
- T plays the tape or read. Ss repeat in chorus.
- T asks Ss to work in pair to practice the sentences
- T calls some Ss to check
1. I’m afraid you’ve made a mistake.
/ei/ /ei/ /ei/
2. They changed the timetable at the end of April.
/ei/ /ai/ /ei/ /ei/
3. I have ninety – nine pages to type by Friday.
/ai/ /ai/ /ai/ /ei/ /ai/ /ei/
Teacher: Trần Thị Thu Phương 114 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

4. Would you like to go for a ride with me on Friday?
/ai/ /ai/ /ei/
5. This is the noisiest Rolls Royce I’ve ever heard.
/ ɔi/. / ɔi/. /ai/
6. While you’re changing the oil, I’ll go and visit my boy
/ai/ /ei/ / ɔi/. /ai/ / ɔi/.
GRAMMAR
Review the present perfect
5' 1.Examples
We have learned English for 5 years. The whole
She hasn’t not finished her homework yet. class
Have you lived here since 1998?
2.Form : S+ have/ has + V(3)
S+ have/ has +not +V(3)
Have / has + S+ V(3) ?
Adv: for / since
Already/ not /yet/ never/ ever......
3.use: express an action happened in the past and still last in the present
and future
Practice:
Exercise1: Fill in the blanks
- T asks Ss to read the letter and then fill in the blanks with provided verbs Individually
5’ using The Present perfect tense: then pair work
-T asks Ss to work individually
-T has Ss compare their answers with a friend.
-T calls on some Ss to read their completed letter
-Feedback and give correct answers:
Keys answers:
=> Dear Tom.
Here I am in New York! I (1) have been here for two weeks now and it's
very exciting.
Individually
4’ My friend, Nancy( I met her in London in 1992)(2) has lived in New York then pair work
for seven years, so she knows all about it. I (3) have met a lot of people
and I (4) have done all the things that tourists usually do. I (5) have had
a hot lunch in China town. I (6) have taken a trip to the statue of Liberty.

I even (7) have watched a ball game on T.V!

Back on the 19th
6’ The whole
See you later,
class
Bod
Exercise 2: Complete the following sentences using for, since or ago
- T asks Ss to work individually
-T tells Ss to compare their answers with a friend.
-T checks the answers as the whole class.
-Give correct answer:
- Keys answers: ( Exercise 2)
1. Lan and Minh have lived in Ho Chi Minh City since 1999
2. Hoa and Quan quarreled with each other some time ago.
3. The house is very dirty. We haven't cleaned it for ages.
4. We haven't had a good meal for three weeks.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 115 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

5. Since christmas, the weather has been quite good.
6. They have known each other for a long time.
7. They first met a long time ago
8. They arrived home ten minutes ago
9. It's two years since I last saw Quoc Anh
10. How long is it Since you last saw Linda?
Because and although
1.Examples:
Combine two pairs of sentences Individually
a. Mary looks happy. She has just get good marks then pair work
7’ ->
b. He is very wealthy. He is not happy
->
Expected answer:
1.Mary looks happy because she has just get good marks
-> Mary looks happy because of having just get good marks
2.Although he is very wealthy, he is not happy.
-> In spite of being very wealthy, he is not happy.
2.Form
a. Clause and phrase of reason:
because + S+V-> because of + noun/ V-ing
b. Clause and phrase of concession:
Athough Despite
Even though + S+V-> in spite of + noun/ V-ing
Though
Practice:
Exercise3: Complete the following sentences, using the information in
the box
1. Because of the cold weather, we kept the fire burning all day.
In spite of the cold weather, we all wore shorts.
2. Because of his illness, he had to cancel the appointment.
In spite of his illness, he managed to come to school.
3. Because of the large crowed, we could not see what was going on.
In spite of the large crowds, there were enough seats for everyone.
4. Because the meat shortage, everyone is living on beans.
I spite of the meat shortage, we have managed to get some beef.
5. Because of the bad condition of the house, the council demolished it.
6. In spite of the bad condition of the house, they enjoyed living there..
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Do all exercises, in Workbook.
- Prepare Unit 8: reading
Extra exercise:
Combine each pair of sentence using phrases and clauses of reason and
Phrases or clauses of concession:
1. The teacher is sick. We’ll have no class tomorrow.
2. Mary looks happy. She has just got good marks.
3. He’s very wealthy. He isn’t happy.
4. The flight was delayed. The weather was bad.
5. He couldn’t solve the problem. He was good at mathematics.
Key:

Teacher: Trần Thị Thu Phương 116 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

-> 1: We’ll have no class tomorrow because the teacher is sick.
We’ll have no class tomorrow because of the teacher’s sickness.
-> 2: Mary looks happy because she has just got good marks
Mary looks happy because of her good marks
-> 3: He isn’t happy although he’s wealthy.
He isn’t happy in spite of his wealth.
-> 4: The flight was delayed because the weather was bad.
The flight was delayed because of the bad weather.
->5: He couldn’t solve the problem although he was good at mathematics.
He couldn’t solve the problem in spite of being good at mathematics.
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 45th
CHECKING THE 2ND WRITTEN TEST
I. LISTENING:
Tapescript Unit 4 - A. Reading page……………..
1. A. teaching 2. C. different 3. A . 15
4. C. deaf – dumb 5. B. children
II. READING: Read the passage and do the task follow. ( 2,5 points )
* Decide whether these statements are True or False
1. F 2. T 3. F 4. F 5. T
III. GRAMMAR: Choose the best answer A, B, C or D ( 2,5 points)
1. C travel
2.A. has been built
3. C. are going
4. D. haven’t seen
5. B. who
IV. WRITING: (2,5 points )
Dear Lan,
1. My class is going to have a picnic at Ao Vua this weekend.
2. This is the first time I go for a picnic.
3. Can you go shopping with me to buy the things for the trips?
4. I will pick you up at 2:00 p.m tomorrow.
5. Is the time convenient for you?
Please let me know as soon as possible.
Yours
Mai


Comment:

Teacher: Trần Thị Thu Phương 117 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 46th
UNIT 8: THE STORY OF MY VILLAGE
 Lesson 1: Reading
A. Objectives:

By the end of the lesson, Ss will be able to:
▪ Better their reading skill through vocabulary Matching and table completion exercises.
▪ Enlarge vocabulary about country life such as bumper crops, cash crops, bricks houses,
straw, mud…
B. Teaching aids:
Textbook, pictures about county life
C. Anticipated problems:
Ss may lack of vocabulary about country life.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0') No check
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
5' WARM-UP Group work
Guessing game
- T asks Ss to fill in the blanks:
V__ __ L__ __ E.
- (T should give some pictures related to the secret words to help Ss
guess it more easily: eg: farmer, field, houses made of straw and
mud…)
Expected answer:
VILLAGE [‘vili dʒ]
8' BEFORE YOU READ
Activity 1: Picture description Pair work
-T asks Ss to look at the pictures in the textbook
-T has Ss work in pairs and discuss the questions in the book.
- T calls on some pairs to read their answer aloud in front of class
-feedback and give correct answers:

Teacher: Trần Thị Thu Phương 118 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Expected answer:
1.The farmers are harvesting the crop
2.They are working hard
3.It’s good crop/ bumper crop
4.Good farming methods , good varieties, modern technology used,
people work hard
Activity 2: Vocabulary
+ straw(n) [strɔ:]= dry cut stalks of various cereals: rơm
+ mud(n) [m ∧ d]-> muddy(adj)= wet, soft soil: bùn The whole class
+ technical high school (n): trường Trung cấp kỹ thuật
+ farming method(n): PP canh tác
+ brick house; house made of brick
+ thanks to(exp): nhờ vào
3' WHILE YOU READ Individually
-T asks Ss to read through the text and practise TASK in textbook
TASK 1: MATCHING VOCABULARY
-T asks Ss to match the words in A appear in the reading passage with
their definitions in B
7’ - T has Ss compare their answers with a friend Individually&
- T calls on some Ss to stand up and read their answer aloud Pair work
- Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1b 2.d 3.a 4.e 5c
-T asks Ss to give Vietnamese equivalent :
1. make ends meet: kiếm đủ sống
2. in need of many things :thiếu thốn nhiều thứ
3.bettering one’s life: cải thiện cuộc sống
4.bumper crops: vụ mùa bội thu
5.cash crops: cây trồng thương phẩm
TASK 2: TABLE COMPLETION
-T asks Ss to scan the passage to get specific information to complete
6’ the table
-T lets Ss to study the table carefully before doing the task
-T goes around the class and provide help when necessary
- T tells Ss to discuss the answers with a friend
-T checks the answers in front of class
-Give the correct answers
Expected answer:
Areas of change Before Now Individually

houses Made of straw and Made of bricks
mud

Radio and TV Few families Many

Farming methods old New

crops poor Good/bumper
travel no By motorbike T
ASK 3: Answer questions Pair work
-T asks Ss to work in pairs and answer the questions
- T calls on some pairs to act out the activity in front of class
Teacher: Trần Thị Thu Phương 119 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

8’ - Check their answers
Expected answer:
1, It was poor and simple.
2, Because they hope that with an education of science and technology
their children could find a way of bettering their lives.
3, They introduced new farming methods which resulted in bumper
crops. They also helped grow cash crops for export.
4, He said their lives had changed a lot thanks to the knowledge their
children had brought home.
5, He told his grandchildren: “Study harder so that you can do more
for the village than your parents did”.
5' POST- READING
Discussion
-T asks Ss to work in groups and discuss the questions Group work
“ How can people with an education help make the life their
community better?”
- T goes to groups and provide help when necessary
- The representative of each group stand and present their group’s
ideas
Expected answer:
+ introduce new farming methods
+ grow cash crops for export
+ help local people apply modern technology in farming
+ Raise people’s awareness about food safety and environmental
hygiene..
2' WRAPPING-UP The whole class
- T summarizes the main point
- T assign homework:
- Learnt new words by heart
- Practise reading the text
- Write a passage about the changes of your home village.
- Prepare Unit 7: speaking
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period: 47th
UNIT 8: THE STORY OF MY VILLAGE
 Lesson 2: Speaking
A. Objectives:

Teacher: Trần Thị Thu Phương 120 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

1. Education aim: Help students talk about the plan to improve the style life and give the results of
it.
2. Knowledge:
- General knowledge: Give ideas.
- Language: Talk about the plan.
3. Skills: Fluency .
B. Teaching aids:
Textbook, handouts
C. Anticipated problems:
Ss may find it difficult to find ideas to discuss by themselves.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking Ss to answer some questions in previous lesson
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
6' WARM-UP Group work
Brainstorming
T asks Ss to close your textbook and make a list of the ideas that can be
carried out to improve the village life
- T encourages Ss to have ideas of their own
houses crops Road
s
Improvement of the
village
Medical schools
centre bridges
-T leads to the new lesson: Talking about the plan to improve the style
life
10' PRE-SPEAKING The whole
TASK 1: Matching class
-T asks Ss to open their books and look at the situation in Task 1
“The village of Ha Xuyen are discussing plans to improve life in the
village “Match the plans with possible results.
-T explains some new words:
+ resurface(v) =renew, put new surface on
+ canal(n) =man made waterway for irrigation
+ muddy(adj) full of mud
-T has Ss do the task in pairs . T tells Ss to give explanation following
the model Pair work
A: Why should we widen the roads?
B: We should we widen them so that cars and lorries can get to the
village
- Some pairs practise loudly
Expected answer:
1.B 2.G 3.D
4.E 5.F 6.C
CONTROLLED- SPEAKING
TASK 2: Practise the dialogue
Teacher: Trần Thị Thu Phương 121 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

13' -T asks Ss to work in groups of three: Read and practise the conversation
-T calls on some groups to practise the conversation in front of class
- T elicits Conditional sentences type 1:
If S + V(present) + S+ will/ can + V(bare-infinitive) Group work

Ex: If the roads are widened , cars and lorries can get to our village
- T provides some useful language:
*Giving agreement :
I think that we should.......
That’s a good ideas
I think so. We should
I completely agree with you
Sample dialogue
A: I know what we should do first. We should widen the roads.
B: That’s a good idea. If the roads are widened, cars and lorries can get
to our village.
C: Yes. And if lorries can get to the village, we won’t have to cart heavy
loads of farming products to the city.
A: And we should also resurface and raise the roads, they won’t be
flooded and muddy in rain.
B: Yes, If we resurface and raise the roads, they won’t be flooded and
muddy rain.
C: And the village will be able to get around easier, too.
10' PRODUCTION Pair work
Handout: Conversation completion
-T asks Ss to work in groups again and complete the conversation by
using the given words from T
A:I/ think/ we/ build/ football ground
B:I /completely/ agree with you. If /it/ built/ young people/play sports/
improve/ health.
C: A football ground/ a place/ where/ people meet/ exchange ideas.
A: What about/ medical centre? I/ think/ necessary/ built/it.
B: That’s a good ides. If/ it /built/ people’s health/ looked after/ better.
C: Yes, and If/ we/sick. We/ not/have /go/district/ provincial hospital/for
treatment.
suggested answers:
A: I think we should build a football ground, too.
B: I completely agree with you. If a football ground is built, young
people can play sports to improve their hearth.
C: A football ground is also a place where people can meet and
exchange ideas.
A: What about a medical centre? I think it's necessary to build a medical
centre.
B: That's a good idea. If a medical centre is built, people's health will be
looked after better.
C. Yes, And if we get sick, we won't have to go to district and provincial
hospital of treatment.

2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assigns homework:
-Write a short passage ( 50 words) to tell about the plan to
Teacher: Trần Thị Thu Phương 122 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

improve the style life of the community of your village.
- Prepare Unit 8 lesson 3 LISTENING
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo


Period:48th
UNIT 8: THE STORY OF MY VILLAGE
 Lesson 3: Listening
A. Objectives:
1. Education aim: Students listen to the monologue about the changes of a small town.
2. Knowledge:
- General knowledge: Listen and fill in the gaps, answer the questions.
- Language: Fill in with the missing words.
3. Skills: Listening for gist and for specific information . Gap- filling
B. Teaching aid: Textbook, cassette..
C: Anticipated Problems: Ss may have difficulty in distinguishing the information regarding the
past or present.
D. Procedure:
I-Settlement :(1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
7' WARM-UP Individually &
Pictures description the whole class
- T asks Ss to look at two pictures in the text book and talk about the
differences between them in the past and nowadays, using the structures
There used to be………in the past
There is/ are………..nowadays
- T calls on some Ss to share their findings in front of class.
- T gives the comments and writes them on the board
In the past Nowadays
There used to be: There is a hotel in the town.
-No cars, no hotels There are tall buildings
- small houses There aren’t cows, buffalos
-buffalos on the roads and - The roads are widen, bigger,
cows grazing so the roads are cleaner
dirty -There aren’t trees
-a lot of trees
The roads used to be narrow
* T instructs to the new lesson: Today you will listen to a story about the
Teacher: Trần Thị Thu Phương 123 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

changes of a small town.
6' BEFORE YOU LISTEN The whole
Questions class
- T asks some questions and Ss answer.
1. Have you ever heard of “Popffero.”? (Yes/No)
2. What is it? (It’s a town)
3. Where is it? (It’s in England)
WHILE YOU LISTEN
Set the scene.
You will hear someone talking about the changes in Popffero. Listen to the
talk and do the tasks that follow.
TASK 1: True Or False Individually &
-Before listening to the tape, T asks Ss to read all statements carefully and pair work
8' understand them.
- T plays the tape several times if necessary
-T has Ss compare their answers with a friend and correct the false ones
-T calls on some Ss to read their answer aloud
-Feedback and give correct answers:
Expected answer:
1.F(It ‘s on the south coast of England)
2.F( It used to be a small quite town)
3.T
4.F( A lot of trees have been cut down for wider streets)
5.F( Some people don’t like the changes , they miss the quiet and peaceful
life of the town)
Task 2-Gap Filling
- T tells Ss to read the passage carefully and try to guess the missing words
in the blanks.
9'
- T asks Ss to listen to the passage again and fill in the blanks.
Individually
- T plays the tape more than once if necessary. then the whole
- T calls on some Ss to read completed passage class
- T asks for comments from other Ss.
Expected answer:
1.houses 2.hotel 3.widened 4.cut
5.car 6.shop
7.department 8.expensive
5' AFTER YOU LISTEN Group work
 Discussion
Work in groups: Discuss about the changes in your own hometown or
home village
- T has Ss work in group and talk about the changes in your own
hometown or home village
- T provides useful structures:
+ Used to
+ There is/ are used to
+ there didn’t use to
+ have /has done /been done.....
- T calls on some Ss to present their ideas’ groups in front of class.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
Teacher: Trần Thị Thu Phương 124 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T assign homework:
- Prepare Unit 7 lesson 4 WRITING

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
Popffero used to be a small quiet town on the sound coast of England. But it has become a
crowded and busy tourist resort now. They’ve completely destroyed its old atmosphere. The small
old houses have been pulled down, and tall buildings have been put there instead. They’ve also built
a big hotel in the middle of the town. The narrow streets have been widened and resurfaced, so the
big trees on the two sides of the streets have been cut down. The large area of grass land in the
suburbs of the town has been turned into an ugly car park. Even the old corner shop isn’t there
anymore. It has been replaced by a big department store. And there is an expensive restaurant where
there used to be an old tea shop. Many people in Popffero are happy with the changes as there are
more jobs for them. But some people don’t like the changes, they miss the quiet and peaceful life of
the old town.


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo

Period:49th
UNIT 8: THE STORY OF MY VILLAGE
 Lesson 4: Writing
A. Objective
1. Education aim: Students can use the phrases to give directions..
2. Knowledge:
- General knowledge: Giving directions.
- Language: Words relate to give directions.
3. Skills: Telling the way.
B. Teaching aids: Textbook, handout
C. Anticipated problems: Ss may find it difficult to give directions in a letter.
D. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (3') Asking a student to retell about two stories in previous lesson
III- New lesson: (41')
Time Steps Work
arrangement
4' WARM-UP The whole
Questions class
-T asks Ss to close their textbook and answer T’s questions
Where do you live?/ Where’s your house?
(I live… -Is it near a…/ far from…?)
-Can you tell me how to get to…?

Teacher: Trần Thị Thu Phương 125 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T leads in new lesson: Today we learn about giving directions.
10' PRE- WRITING Group work
TASK 1: Reading the letter
- T introduces the situation and asks Ss to work in pairs .Find Ann’s
house on the map by reading letter.
(Jim has decided to come to Ann’s place for his holiday. Ann writes him
a letter giving directions to her house. Now let’s work in pairs, read the
letter and study the map carefully to find Ann’s house on the map.)
-Note: Ss can draw the directions while discussing
Useful structures
-T asks them to read the letter again and find the structures used to give
directions.
* Asking for directions:
+Could you tell me the way to ....................?
+ Can you show me how to get to ..................?
* Answering for directions:
+ turn left/ right
+ come out of
+keeping walking/ riding/ driving
+ go over/ pass/ walk past/go through
+ take the first /second/third turning.
+turning on the left/ right
+ It’s opposite/ near/ next to/ in front of
CONTROLLED- WRITING Pair work
12' TASK 2: Asking and answering about directions on the map
- T sets the scene: Your house is A on the map. Write a letter to Jim,
telling him the way to your house from R Railway Station.
-T asks Ss to work in pairs .Ask and answer about directions on the map
in order to find the place
- T goes around and help them
-T calls some pairs to practise in pairs aloud
- T and the others listen and correct errors
- T calls one Ss to write the way to A on the board
13' PRODUCTION Individually&
Writing a letter giving directions the whole class
- T asks Ss to write independently and goes around the class, provides
help when necessary
-T has Ss compare their writing with a peer
- Peer correction
-T picks up some writing and corrects in front of class
-Feedback and give correct answers:
Expected answer:
Dear Jim,
I’m very pleased to hear that you have decided to spend your next
weekend with us. You are coming here by train so I’m writing this letter
to tell you how to get to my house from Roston Railway Station.
When you get out of the station, turn right. Keep walking for about 5
minutes, you will see a small bridge ahead. .(Go over the bridge, walk
past a medical centre then take the first turning on the left. My house is
on Bright Street, next to the shoe shop, opposite the souvenir shop). Go
over the bridge, walk along Bridge street. Turn left into Bright street. My
house is the third on the right opposite the corner of Bright street and
Teacher: Trần Thị Thu Phương 126 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Parker Avenue. You can’t miss it.
I enclose the map so that you can follow my direction easily.
Looking forward to seeing you soon.
Love,
Nga
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Complete your writing
- Do exercise in workbook
-Write a letter to your friend telling her/him
the way to your house from school.
- Prepare Unit 8 lesson 5 LANGUAGE FOCUS
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 50th
UNIT 8: THE STORY OF MY VILLAGE
 Lesson 5: Language focus
A. Objective
1. Education aim: Help students pronounce three double vowel sounds /au/ and /∂u/
- Revise the reported speech and 1st conditional sentence.
2. Knowledge:
- General knowledge: reported speech and 1st conditional sentence.
B. Teaching aids: textbook, handouts
C. Anticipated Problems: Ss may confuse the use of when and if in conditional sentence type 1.
D. Procedure
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (0')
III- New lesson: (44')
Time Steps Work
arrangement
5' WARM-UP Group work
Jumbled sentences
- T asks Ss to arrange given words into a meaning sentence
1.counted/ coming/ cows/ mountain/the/ Mr Brown / down.
2.knows/ Joe/ Rose/ phones/ Sophie/ Sophie/ and Joe/ but/ don’t know/
knows/ Rose.
Expected answer:
->Mr Brown counted cows coming down the mounted
Teacher: Trần Thị Thu Phương 127 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

-> Rose knows Joe phones Sophie, but Sophie and Joe don’t know Rose
knows.
- T asks question:
What sounds are you learning today?
⇒ Today we will practise pronunciation the two sounds /au/ and /∂u/
9' PRONUNCIATION: /au/ and /∂u/
1. Presentation
- T demonstrates the sounds /au/ and /∂u/ by pronouncing them clearly and
The whole
slowly. class
- T helps Ss to distinguish these sounds.
- T instructs the way to pronounce.
2. Practice:
Activity 1: Listen and repeat.
- T asks Ss to pronounce and repeat the sounds several times.
The whole
- T calls on some Ss to repeat the sounds clearly to class.
class
Activity 2: . Practise these sentences
- T asks students pick out the words which content two sounds /au/ and
/∂u/
- T checks and corrects. Pair work
- T plays the tape or read. Ss repeat in chorus.
- T asks Ss to work in pair to practice the sentences
- T calls some Ss to check
GRAMMAR
I-REPORTED SPEECH WITH STATEMENTS
7' 1 Examples:
a. I say, “ You have to work harder, Nam” The whole
-> I say to Nam that he has to work harder class
b. I said, “ You have to work harder, Nam”
-> I said to Nam that he had to work harder
2. Eliciting: Direct -> indirect speech
* say , tell in the present : no change tense of verb in reported clause
*say , tell in the past : + change tenses of verb by moving “one tense back”
+ change pronouns : S, O and possessive adj
+ change adv of time and place
Time:
now → then
today → that day
tomorrow → the next day
yesterday → the day before
Place:
here → there
this → that
these → those
can → could
will → would
may → might
should → should
Teacher: Trần Thị Thu Phương 128 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

must → must/ had to
Note:
Say(without O) + clause…
Tell (with O) + clause..
Talk to sb about st
Practice:
Exercise1: Change into reported speech
-T asks Ss to work individually
6’ -T has Ss compare their answers with a friend.
-T calls on some Ss to read their sentences Individually
-Feedback and give correct answers: then pair work
Keys answers:
1. An old farmer said their lives had changed a lot thanks to the knowledge
his children had brought him.
2. She said she was going to HCM soon.
3. I thought the film would be interesting.
4. She said she couldn’t help me because she had too much to do.
5. Rick told me Ann had written Jim a letter.
6. He told me that it took him 3 hours to get there because the roads were
flooded.
7. She said she thought it was crazy idea and that it wouldn’t work.
8. He announced that breakfast was served between 7.00 and 9.00
Exercise 2: Complete the following sentences using “tell”, “say”, or
“talk”
3’ - T asks Ss to work individually
-T tells Ss to compare their answers with a friend.
-T checks the answers as the whole class. Individually
-Give correct answer: then pair work
- Keys answers: ( Exercise 2)
=> 1. told 2. said 3. said 4. told 5. talked
II- CONDITIONAL SENTENCES:
1.Examples:
T: What will you do if you have a lot of money?
S: If I have a lot of money, I will buy a new bicycle
4’ 2.Form and use
- T elicits Conditional sentences type 1: The whole
class
If S + V(present) + S+ will/ can + V(bare-infinitive)

- To express something that can happen in future
Note: Unless= If......not
3.Distinguish : When -clause & If- clause
When -clause : refers to “ all time” , not just the present or future . They
express a situation that is always true. It means whenever
Ex: When winner comes, It ‘ll be very cold
Practice:
Exercise3: Making sentences, using the conditional sentence type 1
- T gets students to read the example carefully before doing the exercise.
- T asks students to work in pair.
5’ - T goes round and helps. Pair work
- T calls some good students to the blackboard to correct.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 129 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- Correct students' mistakes.
Keys answers:
=> If I don’t go out so much, I’ll do more homework. If I do more
homework, I will pass my exam. If I pass my exam, I’ll go to university. If
I go to university, I’ll study medicine. If I study medicine, I’ll become a
doctor. If I become a doctor. I’ll be able to cure disease and help sick Individually
people. then pair work
Exercise 4: Complete the sentences using “If” or “When”
- T asks Ss to do the exercise in individually first, then in pairs.
3’ 1. If there is a good programme on TV tonight, I'll watch it
2. When I go home tonight, I'll have a bath
3. My family will go to the beach for our holiday if we have enough
money.
4. If it's a nice day tomorrow, we'll go swimming
5. I'll lend you my book when I finish reading it.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
- Do all exercises, in Workbook.
- Prepare Unit test yourself C
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 51st
UNIT: TEST YOURSELF C
A. Objectives:
Revise the skills and knowledge in the Unit 7and 8.
B. Teaching aids: Textbook, tape script.
C. Procedure:
Time Steps Work
arrangement
10' LISTENING Individually
A. TRUE OR FALSE
-T asks Ss to look through the statements and understand them in 3
minutes
- T helps Ss to guess they are true or false
-T plays the tape twice and calls some Ss to give answers
-Feedback and give correct answers:
Answers keys:
A-1.F( Sheila lives in a small village called Henfield)
2.F(You never have to queue..)
3.T
Teacher: Trần Thị Thu Phương 130 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

4.F(There is not much heavy traffic)
5.T
B-GAP- FILLING
-Listen again and fill each blank with the word you hear.
Answers keys:
1.arenot 2.evenings 3.cinemas
4.theatres 5.knows
10' READING
Reading the passage and answer the questions
-T asks Ss to read five questions first and understand them carefully.Go
back to the passage and find its location .Then give their answers Group work
-T goes around the class and encourages help if necessary.
-T explains some new words if necessary
-T calls some Ss to give answers
Answers keys:
1. Because people can sit comfortably at home, watching. They don’t have
to go out and pay for expensive seats at the theatre or in the cinema.
2. They can see plays and films of every kind, exciting football matches,
current events, the latest developments in science and politics, etc.
3. Because he has everything presented to him while he needs to do
nothing.
4. TV will dominate our lives, and we won’t have time to talk to each
other and do other things.
5. TV in itself is neither good nor bad. It is as good or as bad as we make
it.
GRAMMAR Individually
10' GAP -FILLING then pair work
-T can explain how to do the exercise in grammar
One word is missing from each line . Fill in each blank with the correct
form of a verb in the box.
-Let them have 5 minutes to practise and encourage them to compare their
answers with a peer.
-T calls some Ss to give answers in front of the class.
-Feedback and give correct answers:
Answers keys
1. have been; haven’t had
2. haven’t given; have paid
3. said
4. had taken
5. thought; would come
6. told got
12 WRITING Individually
Writing a letter about directions
-T guides Ss to retell how to write a letter about directions ( how many
parts, form, content.........)
-T asks Ss to work individually and peer correction
- T calls 2 Ss to go to the blackboard and write down your writing .
- T checks and corrects their mistakes
Answers keys
When you come out of the bus station, turn right, and walk along King
Street until you reach the traffic lights. Turn left at the traffic lights into
Redham Road. Go straight along the road. The restaurant is on the left,

Teacher: Trần Thị Thu Phương 131 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

after Beach Parade. It’s quite easy to find.
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare review 1: TENSES & PASSIVE VOICE

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Tape script:
I live in a small village called Henfied- there are about 500 people here. I love it because it’ quite and
life is slow and easy. You never have to queue in shops or banks. The village is clean- people look
after it and don’t throw their rubbish in the streets. The air is also clean because there’s not much
heavy traffic. It’s much more friendly here than in a city. Everyone know everyone and if someone
has a problem, there are always people who can help.
There aren’t many things I don’t like about Henfield. One thing is that there’s not much to do in the
evenings- we haven’t got any cinemas or theaters. Another problem is that people always talk about
each other and everyone knows what everyone is doing. But I still prefer village life to life in a big
city.

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 52nd
UNIT: REVEW 1
A. Objectives:
: Helping Ss revise the grammatical points from U1 to U8: TENSES & PASSIVE VOICE
B. Teaching aids: Handouts
C. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (5') Asking Ss to answer about grammar
III- New lesson: (39')
Time Steps Work
arrangement
10' WARM UP Group work
BINGO
-T asks Ss to work in group of eight
-Ss listen to write on a small paper and give the Past and Past participle
form of these verbs
Make finish
go Leave
run See
Play
learn
10' PRESENTATION
-T asks Ss to give the form of tenses that students have learnt.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 132 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Complete in the table
Tenses Active Passive Group work
Simple present S+V(e,es) S+is/am/are+Vpp
Present S+is /am/are+ S+is/am/are+bein
continuous V-ing g+Vpp
Past Simple S+Ved/V2 S+was/were+Vp
p Example:
1.They have provided the victims with food and clothing
-> The victims have been provided with food and clothing
2.People speak English in almost the world.
->English are spoken in almost the world.
PRACTICE Individually
17’ I .VERB FORM then the whole
-Ss work individually class
-Give the correct form of tenses of verbs in parentheses
1.We ( finish) our dinner half an hour ago.
2.How many times you (see)him since he went to Edinburgh.
3.The farmers (work) in the field now.
4.Rivers usually (flow) to the sea.
5.Mrs Green always (go) to work by bus.
6.She (sit) under a tress when it began to rain.
7.She said she (forget) something at home yesterday.
8.When we (see) Mr Taylor tomorrow, I (remind) him of that.

Expected answer:
1.finished 2.have you seen
3.are working 4.flow
5.goes 6.was sitting
7.had forgot 8.see/ will remind
II-MULTIPLE CHOICE
1.Jack ..............me that he was enjoying his new class.
a. told b. said c. talked d. asked
2.We..............friends since we........ at college together.
a. have been-were b. were- have been
c. were-were d. had- been
3.If you..............me with this exercise ,I will do the same for you one day.
a. helped b. would help c. help d. will help
4.The English ..............good traditions
a. have much b. have many c. has much d. has many
5.If he .............., the results will be better
a. worked b. works c. has worked d. will work
Expected answer:
1.told
2.have been –were
3.help
4.havemany
5.works
III-MISTAKE CORRECTION
1.Mary is living in LonDon. She have been there for 12 years.
2.If Sarah knew you were here, she will not go out
3.I have lived in a small house near the coast for 1990.
4.I see this film three times up to now.
Teacher: Trần Thị Thu Phương 133 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Expected answer:
1.has been
2.would not
3.since
4.have seen
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare review 2: the Structures

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period: 53rd
UNIT: REVEW 2
A. Objectives:
: Helping Ss revise the grammatical points from U1 to U8: STRUCTURES
B. Teaching aids: Handouts
C. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (5') Asking Ss to answer about grammar
III- New lesson: (39')
Time Steps Work
arrangement
10' Find someone who...... Individually
-The whole class make questions for friends fine someone who used to.. and the whole
If the answer is “yes” , you write his/her name in the column class
Did you use to........? Name
have a favourite toy when you were a
child?
have a nickname?
cry at night when you were a child?
hate school?
play hide and seek?
have a pet?
15' PRESENTATION
I SENTENCE TRANSFORMATION
-T asks Ss to rewrite each sentence, beginning as shown , so that the
meaning stays the same. Group work
1.She began to play the piano 3 years ago.
->She ......................................................................
Teacher: Trần Thị Thu Phương 134 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

2.He doesn’t play tennis any longer
->He used.............................................................
3.John has invited us to his party tonight.
->We.............................................................
4.Sharah got lost and this made her parents very worried.
-> Sharah got lost ..............................................
5.Although the children was poor, they were happy.
->In spite of.............................................................
6.Look at these clouds !There ‘s no rains on the way.
-> Look at these clouds! It’s ...................................
7.Because he works harder, he will pass the exam.
-> Because of..........................................................
Expected answer:
1.She has been playing the piano 3 years ago
2.He no longer plays tennis
He used to play tennis
3.We have been invited to John party tonight
4.Sharah got lost which made her parents very worried.
5.In spite of being poor, the children was poor.
6.Look at these clouds! It’s going to rain on the way.
7.Because of working harder, he will pass the exam
-T asks Ss to give their comment s about the structures of sentences
II-FORM :
1.S+ began /started + V-ing /to-inf................ago
->S+has/have/+(been)+ Ving/Ved..............since/for
2.Not.....any more/any longer
-> No longer/ used to + V-inf
3.Relative pronoun: replace the clause preceding
4.Although In spite of
Though +S+V-> Despite + N/Ving
Even though
5.Because + S+V -> because of + N/Ving
6.Used to + bare inf
Be used to + Ving
Be used to + Infinitive
Be used for + V-ing
PRACTICE: Individually
12’ MISTAKE CORRECTION then pair work
-Ss work individually and compare their answer with a friend
-Ss give the correct answers
1.I’m tired because I’m not used to stay up late
2.Even though the extremely bad weather in the mountains, my friend
decided not to cancel their trip across the mountain pass.
3.My car, that I have owned for five years , is a Ford.
4.If a drop of oil is placed in a glass of water, it would float to the top.
5.Unless we work harder, we will finish on time
6.Is this the person whose you asked me about?
7.Lan was absent from class yesterday because of she was ill.
8.Although his illness , he managed to come to school
-Expected answer:
1.to staying
2.In spite of

Teacher: Trần Thị Thu Phương 135 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

3.which
4.was replaced
5.If
6.whom
7.because
8.In spite of

2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare review 3: Reported speech

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period:54th
UNIT: REVEW 3
A. Objectives:
: Helping Ss revise the grammatical points from U1 to U8: REPORTED SPEECH
B. Teaching aids: Handouts
C. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (5') Asking Ss to answer about grammar
III- New lesson: (39')
Time Steps Work
arrangement
14' PRESENTATION the whole class
1.Examples:
a. “I saw her on my way to school yesterday” he says to me
->He says to me he saw her on his way to school yesterday.
b. “I saw her on my way to school yesterday” he said
-> He said he had seen her on her way to school the day before
-T asks Ss to distinguish two sentences
- T asks Ss to retell the ways to change directed speech into indirect speech
2.Eliciting:
*When verb: say tell in the present , present perfect or simple future, no
change tense of verb in the reported clause
* When verb : say , tell in the past , we change the tense of verb in the
reported clause( to move one tense back)
- change adv of time
Teacher: Trần Thị Thu Phương 136 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- change pronouns , adj possessive for suitably
(- Ss goes to board to complete the table)
Note: * Change adv of time , place
Directed speech Indirect speech
Here There
Before Ago/earlier
Last week The week before
Next week The next week
Now Then
This That
These Those
Today That day
Tomorrow The next day
yesterday The day before
The previous day
I He/she
You Me
We They
My His/her
Yours truly, our My
me Their
Him/her
PRACTICE Individually
23’ I. Change these following sentences into reported Speech then pair work
1.” I’ll see you tomorrow”
-> She said to me.................................
2.” I met her about three months ago”
-> He told me.................................
3.” I must go out to post this better now, Mum,” he said
-> He said .................................
4.” If you want to lose weight , you should eat less meat”
-> The doctor advised her.................................
5.” We cannot finish the test in forty five minutes”
->They said.................................
6.”My husband has gone on business”
-> Mary said .................................
7.” I am doing a business course now”
-> She told me.................................
8.Mary said “ I cannot go to the movie with you , John”
-> Mary said.................................
Expected answer:
1.-> She said to me she would see me tomorrow
2. -> He told me he had met her about three months before
3. -> He said he had to go out to post that letter then.
4. -> The doctor advised her to eat less meat if she wanted to lose weigh
5.->They said they could not finish the test in forty five minutes
6.-> Mary said her husband had gone on business.
7.-> She told me she was doing a business course then
8. -> Mary said she could not go to the movie with John
II. Mistake correction
1.At the interview, they asked me when can you start work.
2.She wanted to know whether I have seen Paul recently

Teacher: Trần Thị Thu Phương 137 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

3.I asked Sean how to pronounce his name?
4.The teacher said to her students how many people there were in their
class.
5.He asked me how long had I been waiting for him
Expected answer:
1. can you -> I could
2. have seen-> had seen
3. ? ->.
4. said to ->asked
5. had I been->I had been
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare review 4: CONDITIONAL SENTENCE

Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period:55th
UNIT: REVEW 4
A. Objectives:
: Helping Ss revise the grammatical points from U1 to U8: CONDITIONAL SENTENCE
B. Teaching aids: Handouts
C. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (5') Asking Ss to answer about grammar
III- New lesson: (39')
Time Steps Work
arrangement
14' PRESENTATION the whole class
-T asks Ss to give the correct form of the verb
1. If I (have) money, I will buy new car.
2. Ann usually walks to school if she (have) enough time
3. If you went to the post office, I (meet) you
4. If we hadn’t attended the course , we (fail) the exam
Expected answer:
1. have
2. has
3. would meet
4. would have failed
Teacher: Trần Thị Thu Phương 138 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

- T elicits:
1.Real conditional sentences
a. Future possible
If + S+V(simple present), S+ will +V-bare inf
b. habitual
If + S+V(simple present), S+ V(simple present)
2. Present unreal
conditional sentences
If + S+V(simple past), S+ would/could+ V-bare inf
Be-> were
3.Past unreal
conditional sentences
If + S+V(past perfect), S+ would/could+have +Vpp
4.If clause ->
unless
* negative -> affirmative(main clause doesn’t change)
Ex: If you don’t study hard, you’ll fail in the exam
-> Unless you study hard, you’ll fail in the exam
*Affirmative -> Affirmative ( Main clause -> reverse)
Ex: If I have time . I’ll help you
-> Unless I have time , I won’t help you
5.As if and as though
* Real in present
S+V(present) + as if /as though +S+V( present)
* Unreal in present
S+V(present) + as if /as though +S+V( past)
* Unreal in the past
S+V(past) + as if /as though +S+V( past perfect)

PRACTICE Individually
23’ WORD FORM then pair work
1.If I (know )........his telephone number , I’d give it to you
2.He could get a job easily if he (have ) ........ a degree.
3.Henry talks to his dog as if it (understand ) ........ him
4.If she (not hurry) ........, she may be late
5.Water ( not run ) ........down hill if there were not gravity
6.He looked tired as if he ( work ) ........very hard
7.If you ( turn ) ........out the light , we shall be in the dark.
8.He might get fat if he (stop) ........smoking
9.I ( accept) ........ if they invite me to the party
Expected answer:
1. knew 2. had
3. understood 4. doesn’t hurry
5. would not run 6. had worked
7. turn 8. stopped
9. will accept
REWRITING SENTENCES:
1.Alan always eats breakfast ,so he doesn’t overeat at lunch
-> If.............................................................................
2.The wind is blowing hard , so I won’t take the boat out for a ride.
-> If.............................................................................
Teacher: Trần Thị Thu Phương 139 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

3.We don’t visit our parents very often because they live so far away
-> If.............................................................................
4.I can’t look the word up because I have not got a dictionary.
-> If.............................................................................
5.Nick can’t find the way because he has not got a map
-> If.............................................................................
Expected answer:
1. If Alan didn’t usually eat breakfast, he would overeat at lunch
2. If the wind weren’t blowing hard, I would take the boat out for a ride.
3. If our parents didn’t live so far away, we would visit them very often.
4. If I had got a dictionary, I could look the word up
5. If Nick had got a map, he could find the way
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare review 5: EXERCISES
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period:56th
UNIT: REVEW 5
A. Objectives:
: Helping Ss revise the grammatical points from U1 to U8: EXERCISES
B. Teaching aids: Handouts
C. Procedure:
I-Settlement: (1') Greeting the class & checking students’ attendance.
II-Checking: (5') Asking Ss to answer about grammar
III- New lesson: (39')
Time Steps Work
arrangement
PRACTICE Individually
23’ PRONUNCIATION then pair work
I -Choose the word whose underlined part is pronounced differently
from that of the others
1a.around b. mouse c. count d. country
2a.mechanic b. achievement c. chemistry d. school
3a.cut b. fun c. pull d. button
4a.camera b. famous c. glad d. family
5a.seat b. leave c. increase d. ready
II-Stress:
6a.computer b. important c. village d. condition
7a.television b. community c. atmosphere d. damage
Teacher: Trần Thị Thu Phương 140 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

8a.persuade b. relax c. research d. export
Expected answer
1.d 2.b 3.c 4.b 5d
6.c 7.b 8.d
MULTIPLE CHOICE
1.Yesterday , when I ........at the station , the train........for 15 minutes
a. arrived/ had left b. arrived /left
c. had arrived /left d. arrived/ has left
2.Would you mind........me hand with these bags?
a. give b. to give c .giving d. to giving
3.When I was a child I........fishing with my father on Sunday morning.
a. went b. had gone c. used to go d. was used to going
4.Marie Curie harboured the dream of a ........career which was impossible
for a woman at that time.
a. scientist b. scientific c. science d. scientifically
5.This computer is not capable ........running this software.
a. on b. of c. in d. for
6.Students for ........English is a second language should consider taking
the course.
a. who b. whom c. that d. whose
7.If I ........John tonight , I ........him my plans
a. saw/told b. will see/will tell
c. see/will tell d. will see/tell
Expected answer
1.a 2.c 3.c 4.b
5.b 6.b 7.c
MISTAKE CORRECTION
1.Even though the extremely bad weather in the mountains , my friends
decided not to cancel their trip across the mountain pass
2.Have the play already started when you got to the theater?
3.My car, that I have owned for five years, is a Ford.
4.The installation of the new computer system will completed by next
month
5.She wanted to know if I saw Paul recently
Expected answer
1.Even though-> Despite, In spite of
2.Have -> Had
3.that-> which
4.will completed->will complete
5.saw-> had seen
2' WRAPPING-UP The whole
- T summarizes the main point class
- T assign homework:
Prepare THE FIRST SEMESTER TEST
Comment:
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................


Teacher: Trần Thị Thu Phương 141 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

Ngày soạn: / /
Ngày dạy: / /
Ký duyệt của lãnh đạo



Period:57th
THE FIRST SEMESTER TEST
I. Reading:
Read the following passage and answer the questions that follow:(2.0 pts)
The country and the city have advantages and disadvantages. People in the country live in
more beautiful environment. They enjoy peace and quiet, and can do their work at their own place
because no one is in a hurry. They live in larger, more comfortable houses, and their neighbours are
more friendly, and ready to help when they need it. Their life can be bored and they can be isolated, a
long way from the nearest town, which is a serious problem if they are ill or have to take children to
school.
The city has all services the country lacks, but it also has a lot of disadvantages. Cities are
often ugly and dirty; they are not only have bad air but are also noisy. Everyone is always in a hurry
and this means that people have no time to get to know each other to make friends.
Answer the questions below:
1. How are the people live in a country?
.........................................................................................................................................................
2. Why do they have a serious problem if they are ill or to take their children to school?
.........................................................................................................................................................
3. Is the environment in the country more beautiful than that in the city?
.........................................................................................................................................................
4. Why do people in the city have no time to make friends?
.........................................................................................................................................................
II. Speaking:
Choose the best reply from column B for each question in column A to make an appropriate
dialogue:(2.0 pts)
A B
1. Was there anything interesting on TV last a. It was so interesting and the photography
night? was excellent.
2. What was it called? b. It was all about monkeys and the way they
3. What was it about? live.
4. What was so special about it? c. Yes, It's going to be repeated next Monday.
5. Really? What time was it on? d. Yes, there was a wildlife programme.
6. I'm sorry I missed it. I there going to be e. " The intelligent animals".
another chance to see it? f. From half past eight to nine.
Your answers:
1................; 2................; 3................; 4................; 5................; 6.................
II. Writing:
Your friend has decided to come to your house. Please write a letter giving direction from your
school to your house.(3.0 pts)

Teacher: Trần Thị Thu Phương 142 Ngo Thi Nham High
School
Giáo án Anh Văn 10 ban cơ bản

..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................
..................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................
IV. Language Focus:
Question I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently. Identify your
answer by circling the corresponding letter A,B,C or D (1.0 pt)
1. A. town B. grow C. bow D. flow
2. A. magazine B. television C. climb D. listen
3. A. railway B. hair C. afraid D. aim
4. A. woman B. sugar C. blue D. good
5. A. house B. mouse C. touch D. doubt
Question II/ Choose the best answer by circling the letter A, B, C or D ( (1.0 pt)
1. This is the 1st time we __________a computer.
A. are using B. used C. use D. have used
2. All of us __________ already __________ what to do.
A. has ......told B. have been ....told C. have ....told D. were ...told
3. I __________ my English teacher for a week.
A. has seen B. saw C. see D. have not see
4. My car is very dirty. I haven't cleaned it __________ ages.
A. since B. for C. ago D. in
5. The picture, __________ my grandfather drew when he was young, is beautiful.
A. who B. which C. it D. that
Question III/ Rewrite sentences :(1 pt)
1. " It took me half an hour to get to the station because the traffic was very heavy"
 She told me..................................................................................................................................
2. " I didn't come yesterday because I had a lot of things to do".
 Mary said....................................................................................................................................
3. Because the sea was rough, the ferry couldn't sail.
 Because of...................................................................................................................................
4. Although she had a good salary, her life was unhappy
 In spite of...................................................................................................................................
5. Jane said, "I want a holiday by the sea. I like lying in the sun doing nothing. I'm terribly lazy".
 Jane said.....................................................................................................................................
The end.




Teacher: Trần Thị Thu Phương 143 Ngo Thi Nham High
School
Đề thi vào lớp 10 môn Toán |  Đáp án đề thi tốt nghiệp |  Đề thi Đại học |  Đề thi thử đại học môn Hóa |  Mẫu đơn xin việc |  Bài tiểu luận mẫu |  Ôn thi cao học 2014 |  Nghiên cứu khoa học |  Lập kế hoạch kinh doanh |  Bảng cân đối kế toán |  Đề thi chứng chỉ Tin học |  Tư tưởng Hồ Chí Minh |  Đề thi chứng chỉ Tiếng anh
Theo dõi chúng tôi
Đồng bộ tài khoản