KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH LỚP 12 THPT MÔN: TIẾNG ANH - (VÒNG 2)

Chia sẻ: everton246

Tham khảo tài liệu 'kỳ thi chọn học sinh giỏi tỉnh lớp 12 thpt môn: tiếng anh - (vòng 2)', tài liệu phổ thông, ôn thi đh-cđ phục vụ nhu cầu học tập, nghiên cứu và làm việc hiệu quả

Nội dung Text: KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH LỚP 12 THPT MÔN: TIẾNG ANH - (VÒNG 2)

KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH
SỞ GIÁO DỤC – ĐÀO TẠO
LỚP 12 THPT NĂM HỌC 2005 - 2006
THỪA THIÊN HUẾ
------------------------------
***
MÔN: TIẾNG ANH - (VÒNG 2)
ĐÈ CHÍNH THỨC
Thời gian: 150 phút ( Không k ể thời gian giao đề)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I. LISTENING. (20 points)
Part 1: Cathy, a young Canadian wants to go to an aerobics class at the Fitness
Centre, a London gym. She speaks to the receptionist who gives her the
information sheet below. Listen to her conversation and fill in the gaps. You will
hear the recording twice.
THE FITNESS CENTRE

Name of class Monday - (1) …………………. Level Price

£ 2.50
Aerobics 8.30 – 9.30 (5) …………………...….

Aerobics (2) …………………...…. Beginner/intermediate (7) …………

£2.50
(3) ……………… 5.30 – 6.30 (6) …………………...….

J azz class (4) …………………...…. Beginner/intermediate (8) …………


Part 2: Roy and Sylvia have a lot of things to do this weekend. Listen to them
deciding which things they want to do. Put a tick ()in the correct column to
show who does what. You will hear the recording twice.
Roy Syvia Leave till later

c lean the bathroom
take out the rubbish
go shopping
c lean the car
v acuum the carpet
c lean the fridge
c lean the window
put away the groceries
iron the sheets


Part 3: You will hear four short conversations. Listen to the recording and
answer the following questions. You will hear the recording twice.
1. Who enjoyed the weekend more? The boy or the girl?

1
. .................................................................................................................................................................................................................
..
2. What did the woman have to eat or drink on the train?
. .................................................................................................................................................................................................................
..
3. Where are the young couple from exactly ?
. .................................................................................................................................................................................................................
..
4. Did the young man like the film? What was its title?
. .................................................................................................................................................................................... .............................
..

II. VOCABULARY & GRAMMAR (30 points)
Part 1: Choose the word or phrase (A, B, C or D) which best completes each
sentence.
1. Lions tend to .........................on large animals, like deer.
A. hunt B. kill C. prey D. chase
2. If too many species ........................ out, it will upset the ecosystem.
A. disappear B. die C. go D. extinct
3. You really should ........................ your energy for the difficult climb ahead.
A. preserve B. keep C. maintain D. conserve
4. I shall do the job to the best of my ..................
A. capacity B. ability C. knowledge D. talent
5. If it/s raining tomorrow, we shall have to put ................. the match till Sunday.
A. off B. away C. in D. on
6. She stopped him ....................... home by hiding the car key.
A. not drive B. not to drive C. to drive D. from driving
7. Just keep working on him; he'll come ........................ the idea sooner or later.
A. down with B. up for C. up with D. round to
8. If you keep the wound clean, it should........................ very quickly.
A. cure B. heal C. recover D. treat
9. Don't think about it; just make a ........................ selection.
A. rough B. sample C. random D. skilled
10. ............. the weather forecast, it will rain heavily later this morning.
A. On account of B. According to C. Beacause of D. Due to

Part 2: read the text below. Use the word given in capitals at the end of each line
to form a word that fits in the space in the same line.
Just a bit of fun?
For many people, playing card games is one of the most
(0) enjoyable ways of spending their leisure time. Indeed, in ENJOY
s ome cultures card games and even an element of (1)……………….…… GAMBLE
amongst friends and family is quite common on certain special
occasions, such as New Year’s Eve. (2)………………………at cards is W IN
a bit like having your fortune told - it is a (3)…………….…….bit of fun. HARM
even if you don’t win, you can take comfort in sayings, such as
(4)………………………at cards, lucky in love.’ It is often LUCK
(5)……………………to watch someone who has never played cards AMUSE
before beat all the experts. This is called ‘(6)……………..………..luck’ BEGIN
and it adds to the fun. Some people find it (7)……………………..…just FASCINATE
watching a game of cards, while others find the whole thing
incredibly (8)………………..……….if they are not taking an active part. BORE
(9)…………………….………., for some people card games become an FORTUNATE
2
(10)………………………….that they cannot control. ADDICT
Part 3: Complete these sentences using the correct form of one the pharsal verbs
below in each space.
c atch on c atch up drop out drop off kick off
join in fall behind fall out kick out join up

1. I am not friends with Peter anymore. We’ve ……………………………….. .
2. Don’t just sit there watching the game,……………………………….…… !
3. If there is a war and they want s oldiers for the army, would you.…………………………...?
4. I’m looking forward to the match. What time do they…………………………….…….?
5. The pupil misbehaved so much that the teacher had to………………....him……….……… .
6. After the first year I couldn’t cope with university, so I decided to…………………………. ..
7. That style looks so old-fashionned; I don’t think clothes like that will ever……………..…
8. The other runners were so far ahead that it was difficult for him to………………..……
9. She couldn’t catch up with the other runner because she had………….….too far………..
10 When we got to the market I asked the taxi driver to……………………..me………………….
III. READING: (25points)
Part 1: Read the text below and decide which answer A,B,C,D best fits each space

ACTION SCENES IN FILMS
Modern cinema audiences expect to see plenty of thrilling scenes in action films.
These scenes, which are (1)............... as stunts, are usually (2)............... by stuntmen
who are specially trained to do dangerous things safely. (3)............... can crash a car,
but if you are shooting a film, you have to be extremely (4)..............., sometimes
s topping (5)............... in front of the camera and film crew. At an early (6)............... in
the production, an expert stuntman is (7)............... in to work out the action scenes and
form a team. He is the only person who can go (8)............... the wishes of the director,
(9)............... he will usually only do this in the (10)............... of safety.

Many famous actors like to do the dangerous parts themselves, which produces better
s hots, since stuntmen don’t have to (11)............... in for the actors. Actors like to
become (12)............... in all the important aspects of the character they are playing, but
without the recent progress in safety equipment, insurance companies would never
(13)............... them take the risk. To do their own stunts, actors need to be good
athletes, but they must also be sensible and know their (14)............... If they were to be
hurt, the film would (15)............... to a sudden halt.
1. A. remarked B. known C. referred D. named
2. A. performed B. given C. fulfilled D. displayed
3. A. Everyone B. Someone C. Anyone D. No one
4. A. detailed B. plain C. straight D. precise
5. A. right B. exact C. direct D. strict
6. A. period B. minute C. part D. stage
7. A. led B. taken C. drawn D. called
8. A. over B. against C. through D. across
9. A. despite B. so C. although D. otherwise
10. A. interests B. needs C. purposes D. regards
11. A. work B. get C. put D. stand
12. A. connected B. arranged C. involved D. affected
13. A. allow B. let C. permit D. admit
14. A. limits B. ends C. frontiers D. borders
15. A. come B. fall C. pull D. go

3
Part 3: Fill in each of the numbered blanks with ONE suitable word in the dialogue
below.
Robert: (1)………………..…………. the television on, Marion. The Rich and the Ugly is on in
a minute.
Marion: You are not watching that rubbish, are you? I can’t stand Brazilian (2)…………….
operas. Anyway, which (3) ………………………….is it on?
Robert: I think it’s on Channel Five. I only started watching it last week, this is the last
(4) ………………………….. I find it quite funny, more like a (5) …………………..……….
than the unusual melodramatic stuff.
Marion: I’d rather watch a (6) …………………………. like Tom and Jerry or The Flintstones
any day.
Robert: It’s an incredibly popular (7) ………………………….. It’s got bigger (8)…………………
ratings than any other show on TV.
Marion: You mean to say that more (9) …………………………. watch rubbish like that than
any other programme?
Robert: Yes. Ah. It’s just starting. Can you turn the (10) ……………………………. up? I can’t
hear anything.

IV. WRITING (25 points)
Part 1: Finish each of the sentences in such a way that it means exactly the same
as the sentence printed before it.
1. You can’t leave the room during the exam.
You are not ................................................................................................................................
2. The price of the room includes breakfast.
Breakfast.................................................................................................... ................................
3. So me people said Peter stole the pen.
Peter is ......................................................................................................................................
4. They haven’t finished building the bridge yet.
The bridge.................................................................................................................................
5. They will want to know what you have in your suitcase.
You will be asked....................................................................................................................
6. I managed to get up on time by going to bed early.
If I ................................................................................................................................................
7. I would like you to give me a ring the moment you arrive.
As soon as................................................................................................................................
8. Take my advice and marry when you are older.
If I were......................................................................................................................................
9. It is not necessary for you to wake me up in the morning.
You don’t...................................................................................................................................
10. Shoes and trainers are not permitted at my school.
They ...........................................................................................................................................

Part 2: COMPOSITION (You should spend about 30 minutes on this task.)
Air pollution is a serious problem in Vietnam. In about 250 words, write about


4
what causes air pollution, its effect to our health and propose some solutions to this
problem.

. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .............................................................................................................................. ...................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. ..................................................................................................... ............................................................................................................


. ................................................................................................................................................ .................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .......................................................................................................... .......................................................................................................


. ..................................................................................................................................................... ............................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .............................................................................................................. ...................................................................................................


. ...................................................... ...........................................................................................................................................................


. ................................................................................................. ................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................. ...............................................................................................


. .......................................................... .......................................................................................................................................................


. .......................................................................................................................................................................................................... .......


. .................................................................................................................................................................................................................


. .................................................................................................................................................................................................................
5
SỞ GIÁO DỤC – ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH
..
LỚP 12 THPT NĂM HỌC 2005 - 2006
THỪA THIÊN HUẾ
------------------------------
***
MÔN: TIẾNG ANH - (VÒNG 2)
ĐÈ CHÍNH THỨC
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HƯỚNG DẪN CHẤM

I. LISTENING: (20 points )
Part 1: (8 points): one point for each item.
1. Friday 2. 12.30 – 1.30 3. Aerobics 4. 6.30 – 7.30
5. advanced 6. Beginner/intermediate 7. £ 2.50 8. £ 3.50
Part 2: (8 points): one point for each item.
Roy Syvia Leave till later

c lean the bathroom

take out the rubbish

go shopping

c lean the car

v acuum the carpet

c lean the fridge

c lean the windows

put away the groceries

iron the sheets

Part 3: (4 points): one points for correct answer.
1. The girl 2. A cup of coffee and a sandwich
3. Hamilton, in the south of Canada, near Toronto
4. It was all right. The Lost Dream

II. VOCABULARY & GRAMMAR: (30 points )
Part 1. (10 points)

Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key C B D B B D C C D B

Part 2. (10 points)
1/gambling 2/winning 3/harmless 4/unlucky 5/amusing
6/ beginner’s 7/fascinating 8/boring 9/unfortunately 10/addiction
Part 3. (10 points)
1/ fallen out 2/join in 3/join up 4/kick off 5/kick(him) out
6/drop out 7/catch on 8/catch up 9/fallen(too far)behind
10/drop (me) off
III. READING (20 points)
6
Part 1.
Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Key B A C D A D D B C A D C B A A

Part 2. (10 points)
1. switch/turn 2. soap 3. channel 4. episode 5. comedy
6. cartoon 7. series 8. audience 9. viewers 10. volume

IV. WRITING: (25 points)

Part 1. (10 points)

1. You are not allowed to leave the room till the end of the exam.
2. Breakfst is included in the price of the room.
3. Peter is accused of stealing the pen.
4. The bridge has not been completed/finished yet.
5. You will be asked to show what you have in the suitcase/ the content of youe
suitcase.
6. I f I had gone to bed late, I wouldn’t have got up on time.
7. As soon as you arrive, please give me a ring.
8. If I were you, I would get married later.
9. You don’t have to wake me up in the morning.
10. They don’t let us wear shoes and trainers at our school.
Part 2. (15 points)


Total marks : 100


---------------------------------------




7
Đề thi vào lớp 10 môn Toán |  Đáp án đề thi tốt nghiệp |  Đề thi Đại học |  Đề thi thử đại học môn Hóa |  Mẫu đơn xin việc |  Bài tiểu luận mẫu |  Ôn thi cao học 2014 |  Nghiên cứu khoa học |  Lập kế hoạch kinh doanh |  Bảng cân đối kế toán |  Đề thi chứng chỉ Tin học |  Tư tưởng Hồ Chí Minh |  Đề thi chứng chỉ Tiếng anh
Theo dõi chúng tôi
Đồng bộ tài khoản