Vui lòng download xuống để xem tài liệu đầy đủ.

THI HỌC SINH GIỎI LỚP 10 MÔN TIẾNG ANH

Chia sẻ: | Ngày: doc 9 p | 1182

11
2.831
views

Đề ôn thi học sinh giỏi tham khảo dành cho học sinh lớp 10 ôn tập cho kỳ thi chọn học sinh giỏi năm học 2009-2010. Đề thi gồm 6 phần, với các dạng bài tập ngữ pháp tổng hợp. Hy vọng tài liệu ôn thi này mang đến cho các bạn học sinh một lượng kiến thức bổ ích.

THI HỌC SINH GIỎI LỚP 10 MÔN TIẾNG ANH
Nội dung Text

  1. KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 10 NĂM HỌC 2009 - 2010 MÔN: TIẾNG ANH 10 =================================================================== I. Which word has the bold part pronounced differently from the others. 1. A .feather B .leather C. feature D. measure 2. A. geology B .psychology C. classify D. photography 3. A .idiom B .ideal C. item D. identical 4. A .smoker B. comic C. focus D. hostess 5. A. stored B. ploughed C. laughed D. smiled II. Find the word that has stressed syllable different from the others. 6. A. cartoon B. open C. paper D. answer 7. A. manage B. shortage C. village D. encourage 8. A. remain B. convenient C. volunteer D. redo 9. A. maintain B. marine C. challenge D. device 10. A. important B. community C. organize D. diseases III. Choose the best answer by circling your choice A, B,C or D. 1. Don’t let a good chance go ............ A. on B. off C. by D. over 2. She can’t afford that book because she has ...... money A. a lot of B. few C. a little D. little 3. Try ..... so many mistakes A. not to make B. not make C. to make not D. make not 4. Take ...... actions you think you should. A. however B. wherever C. whatever D. whenever 5. Don’t forget ......... me a call when you arrive. A. give B. giving C. given D. to give 6. He doesn’t work as hard as he ............. A. is B. was C. didn’t D. used to 7. The house ... they used to live ..... is very old. A. where / in B. which / in C. that / with in D. where / at 8. I have no money now. If I ......, I ..... a computer A. have / would buy B. had / bought C. had / will buy D. had / would buy 9. ...... they are tropical birds, parrots can live in temperate or even cold weather. A. Despite B. Even though C. Nevertheless D. But 10. .... his bad leg, he couldn’t walk so fast as the others. A. Because B. Because of C. The reason D. Since 11.Nobody knows what the ..............of the explosion was. A. source B. cause C. reaction D. reason 12.Prices are very ....................these days. A. big B. expensive C. increased D. high 13. People demand higher salary because prices are ........................all the time. A. progressing B. rising C. growing D. raising 14. Farmers can enrich the soil by adding .......................... A. chemicals B. insecticides C. pesticides D. fertilizers 15. She is running slowly through the park . She is ......................... A. walking B. riding C. jogging D. driving 1
  2. IV. Underline one mistake in each of the following sentences and correct it 1. I don’t know when her birthday is, perhaps it’s in November, 15 1991 2. It usually takes her an hour and 45 minute to go to work. 3. She can sing the song by both Vietnamese and English. 4. My father often watchs TV after dinner. Then he goes to bed. 5. Mr Quang’s raincoat is very expensive, isn’t he? 6. January has 31 days or there is only 28 days in February. 7. My shirt is red, her is the yellow one and this one is his. 8. Would you like to going out with us for lunch today? 9. The breaking glass was still on the floor. 10. He walked away without to look back. V. Give the correct form of the verbs in brackets. 1. That man (catch)......................any fish yet ? 2. Without his help yesterday, I (not finish) .........................my report on time. 3. “I realise I should not have said that.” – “ That’ s all right. I (forgive) .......................... you. 4. The man who (rescue) .......................had been in the sea for ten hours. 5. Is there anything here worth (buy) ............................? 6. Over the years she (collect) ............................thousands of stamps. 7. The children enjoy (allow) ..........to stay up late when there is something special on TV. 8. He used to talk to us about all the interesting things he (do) ...................in his life. 9 While she (talk) .......on the phone, the children (start)...... fighting and breaking a window. VI. Give the correct form of the words in brackets. 1. The situation was (hope) ........................................... .Nobody could do anything to help. 2. He was (conscious) ........................................ for three days after the accident. 3. Rudeness never gets you what you want (polite) ....................................... always pays. 4. The conditions in the men’s prison were (human) ............................ 5. My husband and I usually get on really well. The only thing we ever have any (agree)................................ about is money. 6. He’s a bully. That’s why he’s so (popular) ......................................... with his school friends. 7. Don’t (understand) ............................ me. I really want to come to your party but I can’t. 8. Thank you very much. You have been very (help) ........................... 9. She’s a very sweet child. Very (like) ............................. in deed, not at all impolite like her sister. 10. I can’t follow you. What you are saying is totally (logical) ............................. VII. Fill a suitable word in each blank. There are four people in my family. Each of us has a (1) …………………hobby. My dad likes reading newspapers because he can get the (2) ……………… news every morning. However, my mom enjoys watching TV and reading magazines. She often spends hours reading articles about fashion and cooking (3) ……………………my mom and dad, my brother(4) …………………loves exploring websites about airplanes. He spends (5) ………of his free time (6)……………….information about the history and development (7)…………….aircraft. He also writes emails(8)……...chats with his friends about his hobby. For me, I am(9) …………. interested in listening to music. I love listening to music on the FM radio. I also like music(10)……………on TV on Sundays. What about you? What is your hobby? VIII. Read the passage carefully and choose the correct answers. They called New York “the Big Apple”. Maybe it is not exactly like an apple, it’s certainly very big. There are too many people, that’s the problem.The streets are always full of car and 2
  3. trucks, you can never find a place to park. If you have enough money, you can take a taxi. New York cabs are yellow. They look all the same. But the drivers are very different. Some were born and raised in New York, but many are newcomers to the United States.A few drive slowly, but most go very very fast. Cab driving is difficult job. It can be dangerous too. Thieves often try to steal the drivers’ money. Drivers sometimes get hurt. If you don’t want to take a taxi, you can go by bus or you can take the subway. The subway is quick and it’s cheap, but parts of it are old and dirty. Lights don’t always work and there are often fire on the track. On some subway lines, there are new, clean, silver trains. But you can’t see the color of the old trains easily. There is too much dirt and too much graffiti, inside and out side. 1. What is the problem in New York? A. it has too many apples B. it is too big C. it looked like an apple D. it is too crowded 2. What does a cab mean? A. a truck B. a bus C. a taxi D. a train 3. Cab drivers in New York _______ A. can be dangerous B. look the same C. can be attacked by thieves D. were all born in New York 4. The word “track” can best be replaced by _______. A. roadway B. station C. light bulb D. train 5. Subways in New York _______. A. are quick but dirty B. have no lights C. are clothes D. often cause fires IX. Rewrite each of the following sentences in such a way that it has the same meaning as the printed above sentence. 1. Playing sport is useful - It is.................................................................................................................................................... 2. She asked me, “Where do you live?” - She wanted to know ........................................................................................................................ 3. We spent five hours driving to London. - It took .................................................................................................................................................. 4. “Please hang the washing out” My mother said. - My mother told me.............................................................................................................................. 5. The comedy told is so funny. They can’t stand laughing. -The comedy is.............................................................................................................................. 6. He is intelligent that everyone likes him. - He is such .................................................................................................................................. 7. Could you please open the window? _Would you mind ........................................................................................................................... 8. Although he has a very important job, he isn’t particularly well-paid. - In spite of........................................................................................................................................ 9. I have no right qualification and I can’t apply for the job. - If........................................................................................................... ............................................... 10. The prime minister was going to open the new school. - The new school.................................................................................................................................. X. Write a letter using the suggested words. Dear Lan 3
  4. 1. Thanks / your invitation / brother’s birthday party. ___________________________________________________________________ 2. I / love /see / our friends /but /unfortunately /I / afraid / won’t / able / visit you / next weekend. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 3. I / go / camping trip / my school students / occasion / school anniversary. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 4. What pity! I wish / give Leslie / hug / day. Thank / anyway / more. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 5. Remember / send / photos / Leslie / her birthday. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lots of love, Marry 4
  5. ĐÁP ÁN BIỂU ĐIỂM ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI LỚP 10 I. Which word has the bold part pronounced differently from the others. 1.C 2.C 3.A 4.C 5.C II. Find the word that has stressed syllable different from the others. 6. A 7. D 8. C 9. C 10. C III. Choose the best answer by circling your choice A, B,C or D. 1. C 2. D 3. A 4. C 5. D 6. D 7. B 8. D 9. B 10. B 11. D 12. D 13. B 14. D 15. C IV. Underline one mistake in each of the following sentences and correct it 1. on 2. minutes 3. in 4. watches 5.it 6.but 7. hers 8. go 9. broken 10.looking V. Give the correct form of the verbs in brackets. 1. has that man caught 2. wouldn’t have finished 3. will forgive 4. was rescued 5. to buy 6. has collected 7. being allowed 8. had done 9. was talking started VI. Give the correct form of the words in brackets. 1. hopeless 2. unconscious 3. politely 4. inhumane 5.disagreement 6. unpopular7. misunderstand 8. helpful 9. childlike 10.illogical VII. Fill a suitable word in each blank. 1. different 2. latest/newest 3. unlike 4. only 5.most 6. getting 7. of 8. or 9. really 10.program VIII. Read the passage carefully and choose the correct answers. 1. D 2. C 3. C 4. A 5.A IX. Rewrite each of the following sentences in such a way that it has the same meaning as the printed above sentence. 1. It is useful to play sport 2. She wanted me to know where I lived 3. It took us five hours to drive to London 4. My mother told me to hang washing out 5. The comedy is so funny that they can’t stand laughing 6. He is such an intelligent man/student that everyone likes him 7. Would you mind opening the window 8. In spite of having a very important job, he isn’t particularly well-paid 9. If I had right qualification, I could apply for the job 10. The new school was going to be opened by the Prime minister X. Write a letter using the suggested words. 1. Thanks for your kind invitation of your daughter’s birthday 2. I love to see my niece but unfortunately, I’m afraid that I won’t be able to visit you next week. 3. I will go for a camping trip with my school students on the occasion of my school anniversary. 4. What a pity! I wish I could give Leslie a hug on that day. Thank anyway for more. 5. Remember to send some photos of Leslie on her birthday for me 5
  6. KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 10 NĂM HỌC 2009 - 2010 MÔN: TIẾNG ANH 10 =================================================================== I. Choose the best answer from the four options to complete each sentence. 1. After the funeral, the residents of the apartment building ................. A. sent faithfully flowers all week to the cemetery. B. sent to the cemetery each week flowers faithfully. C. sent flowers faithfully to the cemetery each week. D. sent each week faithfully to the cemetery flowers. 2. Because the first pair of pants did not fit properly, he asked for ..................... A. another pants B. others pants C. the others ones D. another pair 3. The committee has met and .............................. A. they have reached a decision B. it has formulated themselves some opinions C. its decision was reached at D. it has reached a decision 4. Alfred Adams has not ................................ A. lived lonelinessly in time previous B. never before lived sole C. ever lived alone before D. before lived without the company of his friends. 5. John’s score on the test is the highest in the class; .................... A. he should study last night B. he should have studied last night C. he must have studied last night D. he must study last night II. There is ONE underlined word or phrase in each sentence below that must be changed in order for the sentence to be correct. 1. The penguin chicks cannot go into the water to get themselves own food until they have waterproof coats of feathers like their parents. 2. Balloons rise into the air because they contain a gas who is less dense, or lighter, than air. 3. Silver is too soft to use by itself, so it is mixed with another metal to make themselves harder. 4. Dreaming, like all other mental processes, it is a product of the brain and its activity. 5. Jack London, whom was known for his stories of Alaska, lived there during the Klondike gold rush. III. Choose the word that could replace the underlined word without a change of meaning. Write the corresponding letter A, B, C, or D on the answer sheet. 1. Each grain of wheat contains three basic components: the germ, the endosperm, and the bran. A. admits B. involves C. includes D. implies 2. William Faulkner is regarded by many as the greatest North America novelist of the twentieth century. A. considered B. concluded 6
  7. C. determined D. distinguished 3. Map reading is a skill which is acquired through practice. A. produced B. found C. gained D. maintained 4. The length of an X-ray wave is incredibly small: less than one ten-millionth of a millimeter. A. considerably B. unbelievably C. notably D. sufficiently 5. Deerlike figures made from willow shoots are the oldest evidence of human habitation in the Grand Canyon. A. dispute B. proof C. exhibit D. clue 6. New research suggests a link between nearsightedness and high intelligence. A. connection B. joint C. cause D. effect 7. The use of lasers in surgery has become relatively commonplace in recent years. A. absolutely B. relevantly C. almost D. comparatively 8. Over 40,000 horses and burros still roam wild in the western United States. A. untamed B. savagely C. unopposed D. recklessly 9. The introduction of credit cards radically modified North Americans’ spending habits. A. resolved B. devoted C. reduced D. altered 10. Manhattan has many stylish shops. A. lavish B. modern C. fashionable D. fine IV. Fill each numbered blank with ONE suitable word. Write your answers on the answer sheet. Visiting Grandmother Chris and Katie love to visit Grandmother’s ...........(1). She lived .................(2) the edge of a small village in a ............(3) cottage that .............(4) out over ........... (5)sea. Every summer ...................(6) they ...........(7) spend a week at the cottage, sleeping in tiny rooms..............(8) sloping ceilings ...........(9) creaking floorboards. On ...........(10) days there was ..............(11) plenty to do. Chris liked going ......... (12) to the ...............(13) to search ..........(14) crabs in the rock pools. Katie .............(15) went to a nearby farm to help ..............(16) out and exercise ...........(17) horses. On wet days they .............(18) indoor playing card .................(19) or helping Grandmother to bake ............(20) and cakes. V. Read the passage below and choose the best answer from the four options marked A, B, C or D. Identify your answer by writing the corresponding letter A, B, C or D on the answer sheet. As computers have become powerful tools for the rapid and economic production of pictures, computer graphics has emerged as one of the most rapidly growing fields in computer science. It is used routinely in such diverse areas as business, industry, art, government, education, research, training, and medicine. 7
  8. One of the initial uses of computer graphics, and ultimately its greatest use, has been as an aid to design, generally to referred to as computer-aided design (CAD). One of its greatest advantages is that designers can see how an object will look after construction and make changes freely and much more quickly than with hand drafting. For three- dimensional rendering of machine parts, engineers now rely heavily on CAD. Automobile, spacecraft, aerospace, and ship designers use CAD techniques to design vehicles and test their performance. Building designs are also created with computer graphics system. Architects can design a building layout, create a three-dimensional model, and even go for a simulated ‘walk’ through the rooms or around the outside of the building. Business graphics is another rapidly growing area of computer graphics, where it is used to create graphs, charts, and cost models to summarize financial, statistical, mathematical, scientific, and economic data. As an educational aid, computer graphics can be used to create weather maps and cartographic materials. Computer art also has creative and commercial art applications, where it is used in advertising, publishing, and film productions, particularly for computer animation, which is achieved by a sequential process. 1. What does the passage mainly discuss? A. Routine uses of computers B. Computer graphics applications C. The rapidly growing field of computer science D. Computers as the architects of the future 2. The word ‘it’ refers to A. computer graphics B. computer science C. fields D. computers 3. According to the passage, architects use CAD to A. inspect buildings B. create graphs C. make cartographic materials D. create three-dimensional models 4. According to the passage, engineers use CAD for A. a simulated ‘walk’ through model rooms B. rendering machine parts C. making cost models D. advertising 5. The word ‘applications’ means A. jobs B. creativity C. uses D. layers VI. Choose the most suitable answer from the four options marked A, B, C, or D to complete each of the numbered gaps in the passage below. Write the corresponding letter A, B, C, or D on the answer sheet. The mathematics of the Mayas of Mexico was superior when compared to that of other cultures. They were ..............(1) for the idea zero nearly 1,000 years before anyone in Europe had .............(2). Arab traders opened up caravan routes ..........(3) the desert of the Middle East and brought with them to Europe the .............(4) of zero as a number. The Greek wrote numbers by using ..........(5) of alphabet, and with the Roman number system, it was difficult to add or subtract ..............(6) sometime four figures (for example, VII) were needed to express one number ( for example, 7). Neither the Greeks ...........(7) the Romans could ................(8) with large numbers. .................(9) contrast, the Mayas 8
  9. could express any number by using three symbols: the dot, the bar, and the dash. For zero, they used a shell ................(10) 1. A. famous B. familiar C. coincident D. annoyed 2. A. them B. done C. it D. ever 3. A. through B. throughout C. across D. along 4. A. concept B. viewpoint C. understanding D. learning 5. A. characters B. letters C. numbers D. lists 6. A. although B. because C. even if D. which 7. A. nor B. and C. as well as D. or 8. A. acquaint B. familiarize C. deal C. tamper 9. A. On B. For C. From D. In 10. A. shape B. size C. form D. picture ANSWER I. Choose the best answer from the four options (marked A, B, C, or D) to complete each sentence . 1. C 2. D 3. D 4. C 5. C II. There is ONE underlined word or phrase in each sentence below that must be changed in order for the sentence to be correct. 1. themselves-> their 2. who -> which 3. themselves -> itself 4. it is -> is 5. whom -> who III. Choose the word that could replace the underlined word without a change of meaning. 1. C 3. C 5. B 7. D 9. D 2. A 4. B 6. A 8. A 10. C IV. Fill each numbered blank with ONE suitable word. 1. house 5. the 9. and 13. beach 17. the 2. on 6. holiday 10.fine/beautiful 14. for 18. stayed 3. stone 7. would/could 11. always 15.often/usually 19. games 4. looked 8. with 12. down 16. clean 20. bread V. Read the passage below and choose the best answer from the four options marked A, B, C or D. 1. B 2. A 3. D 4. B 5. C VI. Choose the most suitable answer from the four options marked A, B, C, or D to complete each of the numbered gaps in the passage below. 1. B 3. C 5. B 7. A 9. D 2. C 4. A 6. B 8. C 10. A ------------------------------------------------------------- 9
Đồng bộ tài khoản