
TNU Journal of Science and Technology
230(05): 115 - 122
http://jst.tnu.edu.vn 115 Email: jst@tnu.edu.vn
FORMULATION AND EVALUATION OF TOPICAL GEL CONTAINING
CURCUMA AROMATICA SALISB. RHIZOME EXTRACT
Vo Thi Ngoc My*, Vo Ngoc To Trinh
Nguyen Tat Thanh University
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
15/7/2024
Curcuma aromatica Salisb, a member of the Zingiberaceae family, is a
perennial herb with a characteristic aromatic rhizome used in many
traditional medicine systems in India, China, and other countries. The
rhizome is rich in alkaloids, flavonoids, tannins, curcuminoids, terpenoids,
etc. The rhizome has many uses such as anti-physical stress, anti-
psychological stress and depression, antioxidant, anticancer, liver cell
protection, etc. This study was conducted to develop a topical gel formula
containing Curcuma aromatica Salisb rhizome extract. The study
investigated six gel formulas with fixed ratios of ingredients hydroxyethyl
cellulose, titanium dioxide glycerin, propylene glycol, phenoxyethanol, and
sodium EDTA, while Curcuma aromatica Salisb rhizome extract was
investigated at rates of 0.1%; 0.2%; 0.3%; 0.4%, 0.5%, and 0.6%. Methods
to screen and assess product quality are used to evaluate factors such as
organoleptics, stability, uniformity, pH, tyrosinase enzyme inhibitory
activity, and skin irritation. The study identified an optimal gel formulation
containing 0.6% C. aromatica rhizome extract. The final product exhibited
over 80% inhibition of tyrosinase enzyme activity, with IC50 = 6.9043
mg/mL and met quality standards comparable to the reference sample
available on the market. These results suggest that the gel incorporating C.
aromatica rhizome extract holds promise as a natural agent for skin
brightening and the reduction of dark spots and melasma.
Revised:
21/01/2025
Published:
22/01/2025
KEYWORDS
Curcuma aromatica
Topical gel
Tyrosinase
Wild turmeric
Formulation
ĐIỀU CHẾ VÀ ĐÁNH GIÁ CHẤT LƯỢNG GEL DƯỠNG DA
TỪ CHIẾT XUẤT THÂN RỄ NGHỆ TRẮNG
Võ Thị Ngọc Mỹ*, Võ Ngọc Tố Trinh
Trường Đại học Nguyễn Tất Thành
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
15/7/2024
Nghệ trắng (Curcuma aromatica Salisb.) thuộc ‘họ Gừng’ Zingiberaceae là
một loại thảo dược lâu năm với thân rễ thơm đặc trưng được sử dụng trong
nhiều hệ thống y học cổ truyền ở Ấn Độ, Trung Quốc, và các nước khác.
Thân rễ của cây rất giàu alkaloid, flavonoid, tannin, curcuminoid, terpenoid,
v.v. Thân rễ có nhiều công dụng: chống stress và trầm cảm, chống oxi hóa,
phòng chống ung thư, bảo vệ tế bào gan, v.v. Nghiên cứu này được thực
hiện nhằm tìm ra công thức điều chế gel bôi da chứa chiết xuất thân rễ Nghệ
trắng (C. aromatica Salisb). Trong nghiên cứu đã tiến hành khảo sát 6 công
thức điều chế gồm hydroxyethyl cellulose, titan dioxid glycerin, propylen
glycol, phenoxyethanol, natri EDTA với các tỷ lệ cố định và cao chiết thân
rễ Nghệ trắng 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4%, 0,5%, 0,6%. Dùng các chỉ tiêu cảm
quan, độ ổn định, độ đồng nhất, pH, khả năng ức chế enzym tyrosinase và
khả năng gây kích ứng da để sàng lọc và đánh giá chất lượng sản phẩm. Kết
quả thu được công thức gel tối ưu với tỷ lệ 0,6% cao chiết. Gel thành phẩm
ức chế hơn 80% enzym tyrosinase với IC50= 6,9043 mg/mL và đạt các chỉ
tiêu chất lượng tương tự với mẫu đối chiếu hiện có trên thị trường. Hứa hẹn
là một chế phẩm tự nhiên có khả năng dưỡng sáng da, làm mờ thâm, nám.
Ngày hoàn thiện:
21/01/2025
Ngày đăng:
22/01/2025
TỪ KHÓA
Curcuma aromatica
Nghệ trắng
Gel
Điều chế
Ức chế tyrosinase
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.10770
* Corresponding author. Email: vtnmy@ntt.edu.vn