intTypePromotion=1
ADSENSE

Đề thi chọn đội tuyển học sinh giỏi lớp 12 môn Anh

Chia sẻ: Thanh Cong | Ngày: | Loại File: PDF | Số trang:17

198
lượt xem
26
download
 
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Đề thi chọn học sinh giỏi môn Anh lớp 12 năm 2010 - 2011 kèm đáp án dành cho các bạn học sinh lớp 12 giúp các em ôn tập lại kiến thức đã học và đồng thời giáo viên cũng có thêm tư liệu tham khảo trong việc ra đề thi.

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi chọn đội tuyển học sinh giỏi lớp 12 môn Anh

  1. Së Gi¸o Dôc vµ §µo T¹o Hµ TÜnh §Ò Thi chän ®éi tuyÓn häc sinh giái líp 12 Tr­êng THPT §øc Thä M«n Thi: TiÕng anh 12 N¨m häc : 2010-2011 Thêi gian lµm bµi : 180 phót ( kh«ng kÓ thêi gian giao ®Ò) Section one: Phonetics Question 1: Choose the word that has the undderline pronounced differently from the others: 1. A. fond B. off C. follow D. honey 2. A. there B. appear C. wear D. prepare 3. A. though B. enough C. cough D. rough 4. A. storage B. encourage C. garage D. shortage 5. A. fat B. any C. land D. band Question 2: Choose the word whose the main stress is placed differently from the others: 6. A. evaporate B. consulate C. contemplate D. coordinate 7. A. interrupt B. interview C. intervene D. interstellar 8. A. continent B. continue C. contention D. contain 9. A. overweight B. overdevelop C. overnight D. overhead 10. A. demonstration B. vegetation C. generation D. attraction Section two : Grammar and vocabulary Question 1: Circle the letter of the best answers: 1. Don't be silly! That ________ possibly be Madonna! A. mustn't B. shouldn't C. won't D. can't 2. No sooner had we started the picnic _______ the rain began pouring down! A. than B. when C. that D. and 3. You really shouldn't buy that car. I know the engine is fine, but most of the bodywork has been ____________away by rust. A. eaten B. dissolve C. crumbled D. erases 4. Not only __________ visit Japan but they plan to stop off in the USA as well? A. they plan to B. they must C. will they D. are they paying 5. I'll hand over all my files to my assistant before I _________ A. am leaving B. leave C. will leave D. shall leave 6. By the time Brown's daughter graduates, ________retired. A. he B. he has C. He'll being D. he'll have 7. _______ you try, you can never get them all right. A. How hard B. however hard C. For as hard as D. so hard as 8. On __________he had won, he jumped for joy A. telling B. he was told C. being told D. having told 9. ________earlier, I would have done it for you. A. Had I known B. If I knew C. did I know D. by knowing 10. Conservationists are worried that many potential valuable _______of plants and animals are threatened with extinction. A. examples B. brands C. variations D. species 11. He had an excellent grade in his examination ________the fact that he hadn't worked particularly hard. A. in spite of B. although C.because of D. on account of 12. It was in this house__________ A. where I was born B. in which I was born C. that I was born D. I was born in 13. Was the man ______ by the committee accept the job? A. appointing B. appointed C. was appointed D. to appointed 14. I have two horses, _________ of them run very fast. A. all B. each C. both D. one
  2. 15. The child was told to _______for being rude to his uncle. A. excuse B. apologize C. confess D. pardon 16. " John found it difficult to adjust to Libya." " For one thing, __________is a difficult language to learn." A. Arabic B. the Arabic C. the language Arabic D. Arabics language 17. Some of you may have already completed section one __________ , you can go on to section two. A. if so B. if you do C. it you may D. if not 18. When I was young, everyone in the family _________gather together at home for christmas. A. would B. used to C. was used D. use 19. When his daughter returned after midnight for the third time, Henry decided to _______down the laws and refused to allow her out at all. A. set B. put C. hand D. lay 20. Now's a _________time to tell me you are going out this evening- I've spent the whole day preparing supper for you. A. right B. suitable C. reasonable D. fine. Question 2: Fill in each numbered space with one siutable word. The world of dreams Most people feel that when they dream, they (0) are carried off to another world. (1)...........................the contrary, dreams are often connected (2) ................... our daily lives. (3) ......................... our whole mind (4)........................ filled with something, when we are either very upset (5)..................... when we are in good spirit, a dream will represent (6)...................... reality in symbols. It is often said that we benefit (7) ...................... dreams because they help the spirit to heal itself. when things (8)...............................wrong. Dreams are therefore (9) ....................... kind of escape, almost a holiday from (10) ...................... life, with its fears and responsibilities . It is, (11) ....................., a strange (12) ............................ of holiday because whether we have a wonderful time or whether it turns (13) .................... to be a nightmare, we quickly forget it. Most dreams disappear forever, (14) ......................... you are one of those people disciplined enough to write (15) ........................ down as soon as you wake up. Question 3: Read the text below. Use the words given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space in the same line My ideal job One thing I know is that I wouldn't like to have an occupation OCCUPY that has anything to do with physics, (1) ............................ or maths; CHEMIST I am not the (2) .................................. type at all. In fact at school, I was a SCIENCE complete (3) .................................. in these subjects. Neither am I very FAIL good at dealing with people, nor am I (4) .................................., so jobs in MBITION business, administration and (5) .................................. don't really interest MANAGE me either. Moreover I find it (6) .................................. to be surrounded by IRRITATE a lot of people; I would much rather have a job involving creative work or (7) .................................. skills of some sort. I'd like to have the ART chance to work outdoors (8) .................................. and perhaps do a bit of OCCASION travelling too. I am not (9) .................................. concerned about becoming PARTICULAR rich but I would like to have a (10) .................................. income - enough REASON
  3. to live comfortably. Section three : Reading Question 1: Read the following passage and answer the questions by choosing A,B,C or D which you think is correct. The sun today is a yellow dwarf star. It is fueled by thermonuclear reactions near its center that convert hydrogen to helium. The sun has existed in its present state for about 4 billion, 600 million years and is thousands of times larger than the earth. By studying other stars, astronomers can predict what of the rest of the Sun's life will be like. About 5 billion years from now, the core of the sun will shrink and become hotter. The surface temperature will fall. The higher temperature of the center will increase the rate of thermonuclear reactions. The outer regions of the Sun will expand appropriately 35 million miles, about the distance to Mercury, which is the closest planet to the Sun. The Sun will be then a red giant star. Temperatures on the Earth will become too hot for life to exist. Once the Sun has used up its thermonuclear energy as a red giant, it will begin to shirk. After it shirks to the size of the Earth, it will become a white dwarf star. The Sun may throw off huge amounts of gases in violent eruptions called nova explosion as it changes from a red giant to a white dwarf. After billions of years as a white dwarf, the Sun will have lost its heat. Such a star is called a black dwarf. After the Sun has become a black dwarf, the Earth will be dark and cold. If any atmosphere remains there, it will have frozen onto the Earth's surface. 1. What is the primary purpose of this passage? A. to alert people to the dangers of posed by the sun. B. To discuss conditions on Earth in the far future. C. To present a theory about the red giant stars. D. To describe changes that the Sun will go through. 2. It can be inferred from the passage that the Sun A. It approximately haftway through its life as a yellow dwarf. B. has been in existence for 10 billion years. C. is rapidly changing in size and brightness. D. will continue as a yellow dwarf for another 10 billion years. 3. What will probably be the first stage of change as the Sun becomes a red giant? A. Its core will cool off and use less fuel B. Its surface will become hotter and shrink. C. It will throw off huge amounts of gases. D. Its center will grow smaller and hotter. 4. According to the passage, which of the following best describes the sequence of the stages that the Sun will probably pass through? A. Yellow dwarf, white drarf, red giant, black giant. B. Red giant, white dwarf, red drarf, nova explosion. C. Yellow dwarf, red giant, white dwarf, black dwarf. D. White dwarf, red giant, black dwarf, a yellow dwarf. 5. The word " there" in the last sentence of paragraph 4 refers to A. our own planet B. The outer surface of the Sun C. the core of a black dwarf D. the planet Mercury. Question 2: Fill in the blank with an appropriate preposition; 1. Valuable chemical products are obtained _____ volcanic substances, including gold and silver. 2. The company has laid _________strict procedures for this kind of situation. 3. You are perfectly capable _________ of making your own bed, I would have thought! 4. Keep away _____those electrical wires.
  4. 5. My friend, howard, is very enthusiastic __________his new equipment. 6. That boy threw a piece of stone _______the old man. 7. The geese no longer had their freedom, but they were safe _______the other fowls. Section four : Writing Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before. 1. I had only just put the phoned down when the boss rang back. Hardly ................................................................................................................................... 2. While I strongly disapprove of your behaviour, I will help you this time. Despite my ............................................................................................................................ 3. My mother was the most warm-hearted person I've ever known. I've ......................................................................................................................................... 4. Her hobby is one thing that she doesn't intend to give up. She has ................................................................................................................................... 5. Nick told one of the detectives that he had taken the cashbox. Nick admitted ........................................................................................................................ 6. We are spending $ 300 on repairs before we sell the car. By the time we sell the car, ................................................................................................... 7. The room wasn't only cold, it was also very damp. Not ........................................................................................................................................ 8. They were seasoned travelers, which we hadn't expected them to be! Contrary ................................................................................................................................ 9. He not only failed in his exam but also had a road accident. Not only ................................................................................................................................ 10. I will marry her and I don't care how old she is. No matter ............................................................................................................................... Section five:There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it. 1. For such an experience and able teacher, discipline was not a problem. 2. He looks remarkable like his father . 3. They didn't seem to take any notice of that the teacher said. 4. Tom's very good at science when his brother is absolutely hopeless. 5. I watched the train to leave until it was out of sight. 6. Maria asked Sandra whether she knew the post office had been at strike for the past week. 7. Never before have so many people in the United States interested in soccer. 8. Despite the identity of the attacker is known to the police, no name has been released. 9. Nobody watched, so the little boy took the packet of sweets from the shelf and putting it in his pocket. 10. More and more women are now joining the pay labor force worldly. Mistakes Correction Mistakes Correction 1 6 2 7 3 8 4 9 5 10
  5. §¸p ¸n ®Ò thi chän häc sinh giái 12 - n¨m häc 2009-2010 Section 1: Phonetics ( 1p) 1. D 2. B 3. A 4. C 5. B 6. A 7. B 8. A 9. C 10. D Section2: Grammar and vocabulary Question1: ( 2p) 1. C 2. A 3. A 4. D 5. B 6. D 7. B 8. C 9. A 10. D 11. A 12. A 13. B 14. C 15. B 16. A 17. A 18. B 19.D 20. A Question2: ( 1,5p) 1. on 2. to 3. when 4. is 5. or 6. its 7. from 8. go 9. a 10. real 11. however 12. kind/sort/type 13. out 14. unless 15 .them Question 3: ( 1p) 1. chemistry 2. scientific 3. failure 4. ambitious 5. management 6. irritating 7. artistic 8. occationally 9. particularly 10. reasonable Section 3: Reading Question 1: ( 1p) 1. D 2. A 3. B 4. C 5. A Question 2: (1p) 1. from 2. down 3. of 4. from 5. about 6. at 7. as Section 4: writing ( 1,5p) 1. Hardly had I put the phone down when the boss rang back 2. Despite my strongly disapprovement of your behaviour, I will help you this time 3. I've never known a more earm-hearted person than my mother. 4. She has never given up her hobby. 5. Nick admitted having taken the cashbox 6. By the time we sell the car, we will have spent $ 300 7. Not only was the room cold, it was very damp 8. Contrary to our expectation, they were seasoned travelers 9. Not only did he fail in his exam but had a road accident. 10. No matter how old she is, I will marry her. Section 5: ( 1p) Mistakes Correction Mistakes Correction 1 able ability 6 past previous 2 like as 7 have were 3 that what 8 identity identifycation 4 when while 9 putting put 5 to leave leaving 10 worldly worldwide
  6. SỞ GD&ĐT NGHỆ AN ĐỀ THI CHỌN ĐỘI TUYỂN HỌC SINH GIỎI LỚP 12 NĂM HỌC 2010 - 2011 Trường THPT Quynh Luu I Full name:………………………………… Class:…………………. Môn thi: TIẾNG ANH LỚP 12 THPT Thời gian: 180 phút (không kể thời gian giao đề) SECTION A – PHONETICS I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. 1. A. architect B. parachute C. archaic D. psychology 2. A. advent B. adverb C. advertise D. advance 3. A. dealt B. dreamt C. heal D. threaten 4. A. naught B. hymn C. button D. fence 5. A. possession B. address C. guess D. mess 1. 2. 3. 4. 5. II. Identify the word whose stressed pattern is different from that of the others. 6. A. method B. invention C. intense D. effective 7. A. writer B. carefully C. origin D. compete 8. A. director B. machinery C. excellent D. encourage 9. A. intelligent B. population C. opportunity D. economics 10. A. advisable B. admirable C. reliable D. desirable 6. 7. 8. 9. 10. SECTION B – VOCABULARY AND GRAMMAR I. Choose the best answer from A, B, C or D. 11. The landlord of this apartment _________ me about $ 50 per month in rent. A. draws B. charges C. takes D. costs 12. He had a good _________of the exam result when he saw his daughter’s face. A. report B. thought C. idea D. news 13. When the teacher came in, they pretended __________. A. to read B. reading C. being reading D. to be reading 14. We insist that a meeting _________as soon as possible. A. be held B. is held C. were held D. will be held 15. He kept his marriage secret for years, but eventually the truth _________. A. came out B. came through C. went out D. turned out 16. She is objecting to _________ money on the project. A. me invest B. my investing C. I invest D. me invested 17. – “Who is Marry getting married to?” – “Oh, to some guy _________ since childhood.” A. has known her B. has been known her C. she has known D. who she has been known 18. –“Do you like frog’s legs?” – “_________ them, I don’t really know.” A. Never try B. Not to have tried C. Never having tried D. Never had tried 19. It is believed that there is a _________ between the two crimes. A. join B. chain C. link D. connector 20. If you drive from the airport, go on the motorway and follow the _________ to the city. A. points B. signs C. plans D. ways 21. We were so late that we __________ had time to catch the train. A. nearly B. almost C. hardly D. simply 22. They turned _________at the party, despite the awful weather.
  7. A. round B. in C. back D. up 23. I wish I __________ her the truth earlier. A. would tell B. had told C. have told D. told 24. There wasn't __________ news in his letter. A. a great many B. hardly any C. a great deal of D. a large number of 25. You’ll have to _________ a better idea than that if you want to win. A. come in for B. get down to C. bring out D. come up with 26. – “Why is John’s mother upset with him?” – “He hasn’t done his homework, nor _________ to.” A. he intends B. he does intend C. intends he D. does he intend 27. The English _________ strong traditions. A. have much B. has much C. has many D. have many 28. Don’t be late for the interview; _________ people will think you are a disorganized person. A. otherwise B. unless C. if not D. or so 29. Wearing sports clothes is _________ of a truly "sporty" character. A. not to indicate B. no indication C. not indicated D. no indicating 30. Peter is very tall. He really _________ from the rest of his class. A. stands out B. sits out C. sits up D. stands up 11. 15. 19. 23. 27. 12. 16. 20. 24. 28. 13. 17. 21. 25. 29. 14. 18. 22. 26. 30. II. There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it. 31. The King was too happy that he decided to build a pagoda of lotus shape over water. 32. He knows to repair the carburetor without taking the whole car apart. 33. Most of the food what elephants eat is brought to their mouths by their trunks. 34. The temple has rectangular shape, 3 meters aside with bent roof of traditional architecture. 35. Under no circumstances I will leave you alone in this country. 36. They should consider English more as a means of communication than of a science. 37. For more eighty years, scientists have argued over whether life exists on the planet Mars. 38. Pluto is so much far from the sun that it can be described as a black desert. 39. You can apply for a better job when you will have had more experience. 40. Many people believe that writing letters are a nice way of keeping in touch. Mistake Correction Mistake Correction 31. 36. 32. 37. 33. 38. 34. 39. 35. 40. SECTION C – READING I. Read the following passage, and then choose the best answer from A, B, C or D. Although they are an inexpensive supplier of vitamins, minerals, and high-quality protein, eggs also contain a high level of blood cholesterol, one of the major causes of heart disease. One egg yolk, in fact, contains a little more than two- thirds of suggested daily cholesterol limit. This knowledge has caused egg sales to plummet in recent years, which in turn has brought about the development of several alternatives to eating regular eggs. One alternative is to eat substitute eggs. These eggs substitutes are not really eggs, but they look somewhat like eggs when they are cooked. They have advantage of having lower cholesterol rates, and they can be scrambled or used in baking. One disadvantage, however, is that they are not good for frying, poaching, or boiling. A second alternative to regular eggs is a new type of eggs, sometimes called "designer" eggs. These eggs are produced by hens that are fed low-fat diets consisting of ingredients such as canola oil, flaw, and
  8. rice bran. In spite of their diets, however, these hens produce eggs that contain the same amount of cholesterol as regular eggs. Yet, the producers of these eggs claim that eating their eggs will not raise the blood cholesterol in humans. Egg producers claim that their product has been portrayed unfairly. They cite scientific studies to back up their claim. And, in fact, studies on the relationships between eggs and human cholesterol levels have brought mixed results. It may be that it is not the type of eggs that is the main determinant of cholesterol but the person who is eating the eggs. Some people may be more sensitive to cholesterol derived from food than other people. In fact, there is evidence that certain dietary fats stimulate the body’s production of blood cholesterol. Consequently, while it is still makes sense to limit one’s intake of eggs, even designer eggs, it seems that doing this without regulating dietary fat will probably not help reduce the blood cholesterol level. 41. What is the main purpose of this passage? A. to inform people about the relation between eggs and cholesterol B. to convince people to eat "designer" eggs and egg substitutes C. to persuade people that eggs are unhealthy and should not be eaten D. to introduce the idea that dietary fats increase the blood cholesterol level 42. According to the passage, which of the following is a cause of heart disease? A. minerals B. cholesterol C. vitamins D. canola oil 43. According to the passage, what has been the cause for changes in the sale of eggs? A. dietary changes in hens B. decreased production C. increasing price D. concerns about cholesterol 44. According to the passage, one egg yolk contains approximately what fraction of suggested daily limit for human consumption of cholesterol? A. 1/3 B. 1/2 C. 2/3 D. 3/4 45. According to the author, which of the following may reduce blood cholesterol? A. reducing egg intake but not fat intake. B. increasing egg intake and fat intake. C. increasing egg intake but no fat intake. D. decreasing egg intake and fat intake. 41. 42. 43. 44. 45. II. Choose the best answer from A, B, C or D to fill in the gaps in the following passage. If you’re an environmentalist, plastic is a word you tend to say with a sneer or a snarl. It has become a symbol of our wasteful, throw-way society. But there seems little (46) ______ it is here to stay, and the truth is, of course, that plastic has brought enormous (47) _______ even environmental ones. It’s not really the plastics themselves that are the environmental (48) ________ – it’s the way society choose to use and (49) ________ them. Almost all the 50 or so different kinds of modern plastic are made from oil, gas or coal – non-renewable natural (50) _______. We (51) _______ well over three million tons of the stuff in Britain each year and, sooner or later, most of it is thrown away. A high (52) ________ of our annual consumption is in the (53) _______ of packaging, and this (54) _______ about seven per cent by weight of our domestic (55) _______. Almost all of it could be recycled, but very little of it is, though the plastic recycling (56) _______ is growing fast. The plastics themselves are extremely energy-rich; they have a higher calorific (57) ______ than coal and one (58) _______ of ‘recovery’ strongly (59) _______ by the plastic manufacturers is the (60) _______ of waste plastic into a fuel. 46. A. evidence B. concern C. doubt D. likelihood 47. A. pleasures B. benefits C. savings D. profits 48. A. poison B. disaster C. disadvantage D. evil 49. A. dispose B. store C. endanger D. abuse 50. A. resources B. processes C. products D. fuels 51. A. remove B. import C. consign D. consume 52. A. portion B. amount C. proportion D. rate 53. A. way B. kind C. form D. type 54. A. takes B. makes C. carries D. constitutes
  9. 55. A. refuse B. goods C. requirements D. rubble 56. A. manufacture B. plant C. factory D. industry 57. A. degree B. value C. demand D. effect 58. A. measure B. mechanism C. method D. medium 59. A. desired B. argued C. favored D. presented 60. A. conversion B. melting C. change D. replace 46. 49. 52. 55. 58. 47. 50. 53. 56. 59. 48. 51. 54. 57. 60. III. Fill in each numbered gap with one suitable word. In the early eighteenth century the New World still belonged to Britain. However, here people found (61) _________ free from the power of kings and priests, and there was no aristocracy (62) _________ owned all the land. In 1776, the British Americans (63) _________ independence from Britain and, after fighting and winning a war against the British, established a new nation called the United States of America. They were now (64) _________ free from the power of the European kings, and in 1789 they wrote a Constitution for the new nation. This Constitution (65) ________ the values which Americans had fought (66) _________, and when they wrote it they wanted to make sure that the freedom which they (67) _________ fought to win would continue. They wanted to be (68) ________ that the government of the new country would not (69) _________ too strong, that the power of the church would also be limited, and that there would never (70) _________ a hereditary aristocracy in America. 61. 63. 65. 67. 69. 62. 64. 66. 68. 70. SECTION D – WRITING I. Complete the second sentence so that it has similar meaning to the first one. 71. I should like someone to take me out to dinner. What ……………………………………………………………………………………………………………..…………………….. 72. The manager was very astounded when they told him about the robbery. On ………………………………………………………………………………….…………………………………………………….. 73. It is such a marvelous opportunity that we mustn’t miss it. It is too ……………………………………………………………………..………………………………………………………….. 74. My brother works better when he’s pressed for time. The less time ……………………………………………………………………………………………………………………….. 75. He’ll set down. Then his performance will improve. Once …………………………………………………………………………………….……………………………………………….. 76. Mrs. Scott is proud of her cooking. Mrs. Scott prides ……………………………………………………….……………………………………………………….. 77. Are they likely to pass Proficiency? Is there ………………………………………………………………………………………………………………………………….. 78. He made a lot of mistakes because he didn’t study carefully. Had …………………………………………………………………………………………………………….………………………….. 79. Though I am poor, I’ll not serve a villain. Poor …..………………………………………………………………………..……………………..………………………………….. 80. She didn't recover her confidence until that morning. It was ………………………………………………………………………………………….……………….………………………… II. Write about 150 – 200 words on the following topic: “Good books are considered good teachers and friends”
  10. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………… SỞ GD&ĐT NGHỆ AN KÌ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI TỈNH NĂM HỌC 2007-2008 ĐÁP ÁN VÀ BIỂU ĐIỂM MÔN TIẾNG ANH 12 THPT – BẢNG A SECTION A – PHONETICS I. (1p for 1 correct answer X 5 = 5 points) 1. B 2. D 3. C 4. B 5. A II. (1p for 1 correct answer X 5 = 5 points) 6. A 7. D 8. C 9. A 10. B SECTION B – VOCABULARY AND GRAMMAR I. (1p for 1 correct answer X 20 = 20 points) 11. B 15. A 19. C 23. B 27. D 12. C 16. B 20. B 24. C 28. A 13. D 17. C 21.C 25. D 29. B 14. A 18. C 22.D 26. D 30. A II. (1p for 1 correct answer X 10 = 10 points) Mistake Correction Mistake Correction 31 too so 36 than of than as 32 to repair how to repair 37 more more than 33 what which/that 38 so much so 34 aside a side 39 will have had have / have had 35 I will will I 40 are is SECTION C – R EADING I. (2p for 1 correct answer X 5 = 10 points) 41. A 42. B 43. D 44. C 45. D II. (1p for 1 correct answer X 15 = 15 points) 46. C 49. D 52. C 55. A 58. C 47. B 50. A 53. C 56. D 59. C 48. D 51. B 54. D 57. B 60. A III. (1p for 1 correct answer X 10 = 10 points) 61. themselves 63. declared 65. expressed 67. had 69. become/be 62. who 64. 66. for 68. sure 70. be completely SECTION D – WRITING I. (1p for 1 correct answer X 10 = 10 points) 71. What I should like is being/to be taken out to dinner. 72. On being told about the robbery, the manager was very astounded. 73. It is too marvelous an opportunity for me to miss. 74. The less time my brother has, the better he works. 75. Once he has settled / settles down, his performance will improve. 76. Mrs. Scott prides herself on her cooking. 77. Is there any likelihood of their passing Proficiency? 78. Had he studied carefully, he wouldn’t have made a lot of mistakes.
  11. 79. Poor as I am, I won’t serve a villain. 80. It was not until that morning that she recovered her confidence. II. (15 points) Grammar & Vocabulary 30% Style 40% Content 30% TOTAL: 100 / 5 = 20
  12. SỞ GD & ĐT THANH HOÁ ĐỀ THI CHỌN ĐỘI TUYỂN HỌC SINH GIỎI TRƯỜNG THPT BA ĐÌNH LỚP 12 – THPT NĂM HỌC 2010- 2011 MÔN THI : TIẾNG ANH ( Thi lần: 1) ĐỀ CHÍNH THỨC Thời gian làm bài: 180 phút (không kể thời gian giao đề) Question1: Pick out the word with the position of stressed syllable different from that of the others.(5points) 1. A. eucalyptus B. expedition C. scientific D. territory 2. A. comprise B. remain C. eastward D. extend 3. A. signature B. substantial C. domestic D. commitment 4. A. application B. certificate C. biology D. security 5. A. eradicate B. pessimistic C. incredible D. technology Question II :Put the verbs in brackets into the correct tense ( 10 points). 1. Something (tell) _____ me that you (not listen) _____ to a single word I (say) _____ in the past ten minutes! 2. A woman (collapse) _____ at the supermarket check out. She (smuggle) _____ out a frozen chicken under her hat. 3. He took a risk investing money with them. I’d rather he (not do) _____ it. 4. I don’t appreciate (interrupt) _____ when I’m speaking. 5. The examination papers (core) _____ by machine. The students (tell) _____ their results next week. 6. It is vitally important that the order (cancel) _____ immediately. Question III: Fill in each blank with a suitable preposition (10 points). 1. Helen was very jealous _____ her sister’s popularity. Her sister was very popular _____ the teachers at school. She impressed them _____ her work and her personality. 2. You say we’re a country rich _____ tradition. Surely that’s true _____ most countries. What’s important _____ us is that we should remain true _____ our best traditions. 3. Businessmen can’t be certain _____ success. 4. Many policemen and women are _____ capital punishment because they think it would make their jobs easier. 5. You’ll be better to be further _____ the hill to see the view. Questions IV: In this section you will find after the passage five questions, each with four suggested answers. You must choose ONE which you think fits best. (5 points) Despite the drastic impact of the collapse of the former Soviet Union and the Eastern European Socialist countries that took away Vietnam’s traditional markets, the continual suffering from blockage and embargo and the unceasing confrontation of inside and outside hostile forces, Vietnam step by step surpassed many difficulties, hindrances, and achieved great results. During the 1991-1995 period, the economic 1 §Ò thi gåm cã 6 trang
  13. growth rate (presented by the increase rate in GDP) reached 8.2%. By June 1996, Foreign Direct Investment (FDI) reached over $ 30.5 billion; inflation decreased from 67.1% (in 1991) to 12.7% (in 1995) and 4.5% (in 1996), living standards of the majority were improved. The people’s cultral and intellectual standard got futher increased. Generally, Vietnam has made a lot of progress in the fields of education, health care, culture and art, sports, family planning, public media, and other social activities. The political situation, independence and sovereignty of the nation, national security and defense have been maintained stable, thus actively facilitating the “Doi Moi” process. The political system from central to local level was consolidated; the State’s rule and law has been firmly constructed and increasingly made perfect. The foreign policy of independence and sovereignty multi-lateralization and diversification has brought about great results. by now, Vietnam has established diplomatic relations with 164 countries, trade relations with over 100 countries, and attracting foreign investment from more than 50 countries and territories. 1. According to tha passage, Vietnam’s traditional markets are _____. A. the former Soviet Union B.the Eastern European Socialist countries C. the Western European countries D. both A and B 2. The word “surpassed” in the passage mostly means _____. A. overcame B. defeated C. invaded D. reduced 3. According to tha passage, what does FDI mean? A. Family Direction Investment B. First Decade Income C. Foreign Direct Investment D. Fiture Donor Interest 4. The inflation in 1995 in Vietnam was _____. A. 67.1% B. 30.5% C. 12.7% D. 4.5% 5. Which of the following statements is NOT true? A. The economic growth rate reached 8.2% during the 1991-1995 period. B. Vietnam has made a lot of progress in the field of health care. C. The national security and defense has been maintained stable. D. Vietnam has attracted foreign investment from over 100 countries. Questions V: Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only ONE suitable word in each space. (10 points) Most first-year college students live in institutional housing, such as a domitory or an apartment building. (1) _____, most second-year and transfer students are ready to move into off-campus housing and (2) _____ on the responsibilities of living in a rental unit. However, there are certain aspects of renting that students should keep in (3) _____ before selecting a housing option. It will be beneficial to visit the campus (4) _____ assistance center to attend an orientation on issues such as landlord/ tenant rights, legal contrasts, and roommate matching services. Participants will also learn strategies (5) _____ the house search. 2 §Ò thi gåm cã 6 trang
  14. Students should carefully assess the type of community in (6) _____ they want to reside and the type of housing they want. Some housing units (7) _____ many regulations for residents, which students may perceive as unnecessary, while (8) _____ units may have constructions or design elements that restrict student’s (9) _____ and convenience. Before signing the lease, it is important to obtain a complete tour of the housing unit from administration in (10) _____ to survey the facilites and the condition of the rental unit. Questions VI Read the passage and choose the best answer (15. points). Every day one quater of the total population of Vietnam is directly (1) _____ in formal education and training activites, (2) _____ as students or teachers. Education is an important part of the society. It is a major preoccupation of government and is a highly valued and respected (3) _____ in Vietnamese society. The Vietnam education and training sector is large, present in almost every village and (4) _____ virtually every family. There are almost 18 million students in the education system and over 0.5 million teachers and instructors. The (5) _____ of the education system is 5-4-3 i.e., five years of primary education (grade 1-5) (6) _____ by four years of lower secondary (grade 6-9), and three years of upper secondary (grade 10-12). Higher education programs (7) _____ between two and six years. Government spending (8) _____ education and training grew rapidly during the 1990’s and in 1995 education and training’s share of the overall discretionary State (9) _____ was about 12 percent or about 3.5 % of GDP. Household expenditure on education and formal cost-trecovery adds a (10) _____ 2.5% of GDP. Thus, aggregate expenditures of education in 1995 were approximately 6% of GDP with households meeting 43% of overall educational expenditures. 1. A. focused B. included C. involved D. combined 2. A. either B. both C. neither D. also 3. A. performance B. activity C. occupation D. business 4. A. meets B. reaches C. touches D. conquers 5. A. formation B. target C. construction D. structure 6. A. followed B. reduced C. increased D. changed 7. A. extend B. last C. widen D. form 8. A. at B. for C. with D. on 9. A. budet B. loan C. pocket D. allowance 10. A. more B. farther C. further D. fewer Questions VII The word in capital letters at the end of these sentences can be changed in such a way that it forms a word that fits suitably in the blank space. Fill each blank in this way.(8 points) 1. Laura has been very _____ during my illnness. SUPPORT 3 §Ò thi gåm cã 6 trang
  15. 2. They’ve enough toys to keep them out of _____ for a while. MISCHIEVOUS 3. What I’m telling you is strictly _____. CONFIDENCE 4. David and Mary have been in _____ for five years. PART 5. Almost young American want to lead _____ lives DEPEND when they are twenty. 6. The restaurant manager was very _____ and said we could APOLOGY have our meal for free. 7. The _____ of the heating system requires several days. INSTALL 8. He was a very _____ pupil and seemed to spend most of ATTEND the time looking out of the window. 9. It was highly _____ of him to leave the children on their RESPONSE own in the pool. 10. Vietnam has _____ substantial changes since Doi Moi. GO Questions VIII: Choose the best answers (20. points) 1. It’s difficult problem. It needs _____ about very carefully. A. to think B. thinking C. being thought D. to be thinking 2. In the future factories will be _____ largely by robots. A. jogged B. done C. played D. run 3. Artificial intelligence is _____ to have a large influence on our lives. A. subject B. alike C. bound D. busy 4. I _____ in the middle of the film and woke up at the end. A. hung up B. fell out C. dropped off D. put down 5. I wish you’d tell me what I _____ do in this difficult situation. A. should B. would C. shall D. ought 6. Old Mr. Brown’s condition looks very serious and it is doubtful if he will _____. A. pull through B. pull up C. pull back D. pull out 7. He was rather _____ me. He just said “NO”. A. short with B. crude to C. rude with D. tactless to 8. We are _____ by the doctors to eat more natural food. A. suggested B. advised C. proposed D. informed 9. I took someone else’s coat from the cloakroom by _____. A. fortune B. forgetfulness C. error D. mistake 10. Were she ten years younger, she _____ to dance. A. will learn B. had learned C. would learn D. would have learned 11. She came in quitely _____ not to wake the baby. A. as if B. so as C. such as D. if so 12. The manager did not offer her the job because of her untidy _____. A. sight B. view C. presence D. appearance 13. We would very much _____ a reply by the end of the month. A. except B. require C. appreciate D. value 4 §Ò thi gåm cã 6 trang
  16. 14. When I leave the school next week, I _____ this class for ten years. A. teach B. shall have taught C. will teach D. shall teach 15. The decimal numeral system is one of the _____ ways of expressing numbers. A. world’s most useful B. useful most world’s C. useful world’s most D. most world’s useful 16. Secondary schools offer a wide _____ of subjects. A. field B. scope C. range D. list 17. When he came _____, he found himself in hospital. A. over B. round C. off D. out 18. His leg was very painful after the insect _____ it. A. stabbed B. inflamed C. stung D. blistered 19. There was a lot of coughing _____ the performance of Beethoven’s Fifth symphony. A. during B. in C. under D. with 20. Translating literally from one language to another works unsatisfactorily at best. A. pays B. functions C. reads D. labors Question IX: There is a mistake in each sentence. Find the mistake and correct it.(5 points) 1. The company representative sold to the manager a sewing machine for forty dollars. 2. John was upset last night because he had to do too many homeworks. 3. In spite of the tenants’ objections, the apartment manager decided to rise the rent by forty dollars per month. 4. Jason’s professor had him to rewrite his thesis many times before allowing him to present it to the committee. 5. After a carefully investigation, we soon discovered that the house was infested with termites. Question X (15 points) a, Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning to the sentence printed before it .(10 points) 1. They didn’t let him enter the restricted area. He ________________________________. 2. It was only because of her help that I managed to do it. But for _____________________________________. 3. Let’s leave at the end of the next programme. As soon _____________________________. 4. The arrival of the train has been delayed, I’m afraid. The train __________________________________. 5. Henry left before we reached the hotel. By the time _________________________________. 6. She didn’t shed a tear when the story ended in tragegy. Not _______________________________________. 5 §Ò thi gåm cã 6 trang
  17. 7. As I get older, I want to travel less. The older ____________________. 8. Why don’t you get an optician to test your eyes? Why __________________________________? 9. We are to introduce this speed limit gradually. This speed limit ________________________. 10. There is a definite improvement in your work. Lately your work _______________________. b, For each of the sentences below, write a new sentence as similar as possible in meaning to the original sentence, but using the word given in capital letters, This word must not be altered in any way .(5 points) 1. It was easy for us to get tickets for the concert. NO We ________________ tickets for the concert. 2. He pretended to be enjoying himself, but he wasn’t really. AS He acted ____________________ himself, but he wasn’t really. 3. I haven’t seen my brother since he left for Australia. LAST The _________________ my brother was before he left for Australia. 4. The manager said I could have three days off. PERMISSION The manager _____________ to have three days off. 5. “I don’t mind which film we see,” I said. MATTER I said that ______________ me which film I saw. ------------------------ The end ------------------------- 6 §Ò thi gåm cã 6 trang
ADSENSE

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản
2=>2