
TNU Journal of Science and Technology
230(05): 93 - 100
http://jst.tnu.edu.vn 93 Email: jst@tnu.edu.vn
EFFECTS OF HARVESTING TECHNIQUES ON THE PRODUCTIVITY
AND QUALITY OF Camellia sinensis var. macrophylla IN
A HIGH-QUALITY TEA PROCESSING
Le Sy Loi1*, Nguyen Van Binh1, Nguyen Viet Hung2, Nguyen The Hung1, Nguyen Thi Mai Thao1,
Pham Thi Thu Huyen1, Pham Quoc Toan1, Ha Thi Hoa1, Ha Duy Truong1, Nguyen Thi Lan1
1TNU - University of Agriculture and Forestry, 2Vietnam Academy for Ethnic Minorities
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
07/11/2024
This study aims to determine the appropriate picking method to improve
productivity, quality and economic efficiency in the production of high
quality green tea. The study was carried out in Song Cau town, Dong Hy
district, Thai Nguyen province with 03 treatments, representing 03
harvesting techniques for collecting the buds of Camellia sinensis var.
macrophylla. Treatment 01 (CT1) was the technique collecting buds with
01 shoot. Treatment 02 (CT2) was collecting buds with 01 shoot and 01
leaf. Treatment 03 (CT3) was the buds with 01 shoot and 02 leaves. All
treatments were designed ramdomly in triplicate. The results indicated that
in every harvesting season (Spring, Summer, and Autumn-Winter seasons),
the bud density of CT1 was superior, followed by CT2 and CT3,
respectively. Whereas, CT2 had the highest weight of buds and
productivity, followed by CT2 and CT1, respectively. The highest net
profit was observed in the Autumn-Winter harvesting season, followed by
the Spring season and the Summer season. The Spring and the Autumn-
Winter seasons with the 01-shoot harvesting technique resulted in
86,439,200 VND/ha/harvest and 150,884,400 VND/ha/harvest,
respectively. The Summer season with the 01-shoot-01-leaf technique
resulted in 62,877,200 VND/ha/harvest.
Revised:
03/01/2025
Published:
06/01/2025
KEYWORDS
Camellia sinensis var.
macrophylla
Quality
Harvesting technique
Productivity
Harvesting time
ẢNH HƯỞNG CỦA KỸ THUẬT HÁI ĐẾN NĂNG SUẤT VÀ CHẤT LƯỢNG
GIỐNG CHÈ TRUNG DU (Camellia sinensis var. macrophylla) KHI CHẾ BIẾN
CHÈ XANH CHẤT LƯỢNG CAO
Lê Sỹ Lợi1*, Nguyễn Văn Bình1, Nguyễn Viết Hưng2, Nguyễn Thế Hùng1, Nguyễn Thị Mai Thảo1,
Phạm Thị Thu Huyền1, Phạm Quốc Toán1, Hà Thị Hòa1, Hà Duy Trường1, Nguyễn Thị Lân1
1Trường Đại học Nông Lâm - ĐH Thái Nguyên, 2Học viện Dân tộc
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
07/11/2024
Nghiên cứu nhằm xác định được kỹ thuật hái thích hợp nhằm nâng cao
năng suất, chất lượng và hiệu quả kinh tế trong sản xuất chè xanh chất
lượng cao. Nghiên cứu được thực hiện trên giống chè Trung Du (Camellia
sinensis var. macrophylla) tại thị trấn Sông Cầu, huyện Đồng Hỷ, tỉnh
Thái Nguyên với 3 công thức hái chè (công thức 1: hái búp 1 tôm, công
thức 2: Hái búp 1 tôm 1 lá; công thức 3: Hái búp 1 tôm 2 lá) được bố trí
theo kiểu khối ngẫu nhiên hoàn toàn, nhắc lại 3 lần. Kết quả cho thấy: Ở
cả 3 vụ (vụ Xuân, vụ Hè và vụ Thu Đông), mật độ búp của công thức hái
búp 1 tôm cao nhất, thứ 2 là hái búp 1 tôm 1 lá và thấp nhất là hái búp 1
tôm 2 lá. Khối lượng búp và năng suất của công thức hái búp 1 tôm 2 lá
cao nhất, thứ 2 là hái búp 1 tôm 1 lá và thấp nhất là hái búp 1 tôm. Lãi
thuần cao nhất ở vụ Thu Đông, thứ 2 là vụ Xuân và thấp nhất là vụ Hè. Vụ
Xuân và vụ Thu Đông công thức hái búp 1 tôm cho lãi thuần cao nhất, đạt
tương ứng là 86.439.200 đ/ha/lứa và 150.884.400 đ/ha/lứa. Vụ Hè, công
thức hái búp 1 tôm 1 lá cho lãi thuần cao nhất là 62.877.200 đ/ha/lứa.
Ngày hoàn thiện:
03/01/2025
Ngày đăng:
06/01/2025
TỪ KHÓA
Chè Trung Du
Chất lượng
Kỹ thuật hái
Năng suất
Thời vụ hái chè
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.11494
* Corresponding author. Email: lesyloi@tuaf.edu.vn