intTypePromotion=3

Đề thi học sinh giỏi lớp 12 môn Anh - Kèm đáp án

Chia sẻ: Thanh Cong | Ngày: | Loại File: PDF | Số trang:29

0
1.953
lượt xem
608
download

Đề thi học sinh giỏi lớp 12 môn Anh - Kèm đáp án

Mô tả tài liệu
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Mời tham khảo đề thi học sinh giỏi lớp 12 môn Tiếng anh có kèm đáp án giúp các bạn học sinh lớp… ôn tập, củng cố kiến thức và chuẩn bị tốt cho kì học sinh giỏi sắp tới được tốt hơn. Chúc các bạn thi tốt!

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi học sinh giỏi lớp 12 môn Anh - Kèm đáp án

  1. SỞ GD & ĐT THANH HOÁ ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2010 - 2011 TRƯỜNG THPT CẨM THỦY 1 Môn thi: TIẾNG ANH – KHỐI 12 ( Thời gian làm bài 180 phút không kể thời gian giao đề ) Họ và tên thí sinh: .................................................................................................. Số báo danh: .............................................. Câu 1: a. Chọn một từ có phần gạch dưới có cách phát âm khác với những từ cũn lại. 1. A. enough B. account C. ground D. outwit 2. A. phoned B. called C. cooked D. climbed 3. A. can B. cell C. call D. cold 4. A. enough B. courage C. encounter D. nourish 5. A. machine B. cheap C. teacher D. child b. Chọn phương ỏn (A hoặc B, C, D) ứng với từ cú trọng õm chớnh nhấn vào õm tiết cú vị trớ khỏc với ba từ cũn lại trong mỗi cõu. 6. A. reduce B. offer C. apply D. persuade 7. A. inventor B. physicist C. president D. property 8. A. potential B. volunteer C. understand D. commend 9. A. congratulate B. development C. preferential D. servative 10. A. economy B. communicate C. unemployment D. particular Câu 2: Tìm một lỗi sai trong mỗi câu sau đây và sửa chúng thành đúng: 1. It was him who came running into the classrom with the news. 2. Our Spanish professor would like us spending more time in the laboratory practising our pronunciation. 3. We got used to cook our food when we had to live alone. 4. Even though she looks very young, she is twice older than my twenty year old sister. 5. Sam used to living in Oklahoma,but his company had him transfer to a better position in UK. 6. The price of crude oil used to be a great deal lower than now, wasn’t it ? 7. Mr Peter used to think of him as the only president of the company. 8. Janet finally used to cooking on an electric stove after having a gas one for so long. Câu 3: Chọn từ/cụm từ thích hợp (ứng với A hoặc B, C, D) để hoàn thành mỗi cõu sau. 1. I don’t see any _______ in arriving early at the theater if the show doesn’t start until 9 o’clock. A. cause B. reason C. aim D. point 2. The new manager’s office has _______ new equipment. A. many B. a lot of C. some of D. a few 3. I don’t _______ to change my job because I like it. A. risk B. intend C. persist D. insist 4. You thought I did wrong but the result _______ my action. A. agreed B. approved C. proved D. justified 5. Thomas has a garden which is _______ mine. A. double as large B. semi-larger than C. twice as large as D. as two-time as large 6. _ “What do you think of the film we’ve watched?” _ “____________” A. It’s a breeze! B. No kidding! C. I’ve seen better. D. None of your business! 7. In 1870, _______, John D. Rockefeller and others created the Standard Oil Company. A. that oil prices fluctuated B. despite fluctuating oil prices C. but the oil prices fluctuated D. oil prices were fluctuating 8. ______ to school by bus. A. Many a student goes B. Many the students go C. Many of students go D. Much student goes 9. Careless driving also accounts ______ the increasing number of traffic accidents. A. on B. into C. for D. with 10. ______ is not clear to researchers. A. Why dinosaurs having become extinct B. Why dinosaurs became extinct C. Did dinosaurs become extinct D. Dinosaurs became extinct 11. By the time we get out of this traffic jam, all the guests _______ home. A. have gone B. had gone C. will go D. will have gone 12. ______ members of the class has to be responsible for his own actions. A. Each of the B. Every C. None of D. All 13. The teacher _______ them the answer to the question. §Ò thi HSG TiÕng Anh 2009-2010 Trang 1 / 5
  2. A. explained B. said C. discussed D. told 14. We met each other at the meeting ______ coincidence. A. by B. in C. for D. to 15. As we’ve been discussing for 2 hours without any solution, I’d like to ______ my own solution to this problem. A. come up B. bring down C. put forward D. take in 16. The accident resulted ______ some minor injuries. A. to B. from C. in D. of 17. Dave, I really appreciate _______ me. But I think I could manage it myself. A. you to help B. you helped C. your helping D. that you would help 18. One of the robbers was described by the witnesses _______ tall and about 25. A. like B. by C. in D. as 19. I left the purse at home. Can you _______ without breakfast today, dear? A. go B. do C. make D. live 20. One of the solutions _______ by environmentalists is to ban vehicles from the city center. A. are suggested B. is suggested C. suggesting D. suggested Câu 4: Chuyển các câu sau sang câu bị động 1. I like you to take photographs. 2. You can’t wear this shirt because it is very small. 3. Did they build that house in 1972 ? 4. Why did people think it was important ? 5. How many ways can you solve this problem? 6. My classmates used to call me John. 7. He heard the bell ring. 8. We have to pick fruit very early in the morning. 9. They were continually asking questions. 10. He has caught a lion and shot two others. Câu 5: Điền vào mỗi chỗ trống trong đoạn văn sau MỘT từ thích hợp. Computers are helpful in many ways: First, they are fast. They can work with information much more quickly than a person. .....1...., computers can work with lots of information at the ......2........ time. Third, they can keep ......3....... for a long time. They do not forget things the way .......4........ do. Also, computers are almost always correct. They are not.......5..........., of course, but they don’t usually make mistakes. These days, .......6.......... is important to know something about computers. There are a number of ways to ....7..... Some companies have classes at work. Also, most universities offer day and ......8....... courses in computer science. Another way to learn is .......9..........a book. There are many books about computers in bookstores and libraries. Or you can learn from a friend. After a few hours of practice you can work with ......10........ You may not be an expert, but you can have fun. Câu 6: Viết lại các câu sau đây sao cho chúng có cùng nghĩa với câu đã cho 1. If I take the job I’ll have to move to London. - Taking the job will ....................................... 2. Neil wishes he hadn’t sold his car. - Neil regrets .................................................................. 3. How about going to the theatre tonight ? - Would ................................................................. 4. Peter will look after the children. He has no objection. - Peter doesn’t mind .......................... 5. “I’ll definitely be here by eight.” Ann promised - Ann promised she ................................... 6. I can meet you if you arrive before eleven. - So ..................................................................... 7. They will catch all the prisoners again by tonight. - All the prisoners .................................... 8. I’ve warned you not to go near that dog. - I’ve warned you about ........................................ 9. No, please don’t tell him. - I’d rather ..................................................................................... 10. Why don’t you ask her yourself ? §Ò thi HSG TiÕng Anh 2009-2010 Trang 2 / 5
  3. - I suggest ...................................................................... Câu 7: Điền vào mỗi chỗ trống sau đây một giới từ thích hợp: 1. They wanted to talk to me but I kept ..........working and refused to listen. 2. This house is built .............. brick. 3. I’ve been looking .............a cup to match the one I broke. 4. We have supplied those families ........... food. 5. You will see I am right if you look .............. the matter from my point of view. 6. Older people rarely approve ............. the habits of the younger generation. 7. I was born .............. New Year’s Day, ............the morning of January 1st 1981. 8. We have studied your proposal ........... great care,but cannot see .......... what way it differs from ours. Câu 8: Cho dạng đúng của các ĐỘNG TỪ trong ngoặc. 1. Will you tell Watson I .....(be) ..... in a little late ? 2. He....(work) ..... all day yesterday. 3. The days are gone when each nation ....(be) ..... like an island. 4. Hi, Paul ! What a nice surprise ! I ...(not think) ..... I ..... (run) ..... into you today. 5. We always ....(remember) ..... the wonderful winter holidays we had in Dalat. 6. That man was a little mad. He always ..(try) ..... to improve that the earth was flat. 7. Don’t let him play with scissors in case he ...(cut) ..... himself. 8. We’ve got everything. Nothing seems .....(forget). 9. It’s interesting to note that our life expectancy ...(increase). 10. The experiment .... (make) ..... when the light ...(go) ..... out. 11. John & I ....(study) ..... at the same school, and we ....(be) ..... great friends ever since. 12. Two miles ...(be) ... enough for her to go jogging every morning. Câu 9: Tìm dạng đúng của các từ trong ngoặc. 1. After the explosion, only two people were left ......... . (LIVE) 2. “ Look after your mother”. were his .........words. (DIE) 3. ......... was one of the three problems facing Vietnamese government after the August Revolution. (LITERATE) 4. She always listens .............. to what she is told. (ATTENTION) 5. She has cut herself, and it is ........... quite badly. (BLOOD) 6. Is it possible to ........... between a hobby and an interest ? (DISTINCT) 7. Freedom of ............... is one of the fundamental rights. (SPEAK) 8. ............ is such a competitive profession. (ADVERTISE) 9. I know him through work, but not ............. . (SOCIETY) 10. This new film is ........... good. (EXCEPT) Câu 10: Đọc kỹ đoạn văn sau đây, dựa vào các từ gợi ý hãy đặt câu hỏi và trả lời. UNICEF, the United Nations Children’s Fund, serves the children of the world. It serves children of all races, nationalities, religions and political systems in more than 100 developing countries. Its purpose is to help provide a better life for children and their mother. It gives both long term assistance and emergency help. This programme is very necessary. Today 800 million humans live in conditions of poverty and hopelessness. Two-thirds of them are children and mother of small children. Four-fifths of these children have no regular health services. Nine out of ten are not protected against childhood diseases. One hundred million do not have enough of right foods. Most of them drink impure water. Unsafe water is one of reasons millions of people die every year. 1, UNICEF / serve/ children/ all religions/ developing countries? 2, What/ UNICEF / purpose? 3, How many/ people/ world today/ live / poor / hopeless conditions ? 4, What / one / reasons / millions / people / die / every year ? 5, What / UNICEF / mean ? - THE END – Cán bộ coi thi không giải thích gì thêm. ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM §Ò thi HSG TiÕng Anh 2009-2010 Trang 3 / 5
  4. Câu 1 : ( 20 điểm ) Mỗi câu đúng cho 02 điểm. a. Chọn một từ có phần gạch dưới có cách phát âm khác với những từ cũn lại. 1. A 2. C 3. B 4. C 5. A b. Chọn phương ỏn (A hoặc B, C, D) ứng với từ cú trọng õm chớnh nhấn vào õm tiết cú vị trớ khỏc với ba từ cũn lại trong mỗi cõu. 1. B 2.A 3.A 4.C 5.C Câu 2 : Tìm một lỗi sai trong mỗi câu sau đây và sửa chúng thành đúng: ( 20 điểm ) Mỗi câu đúng cho 2.5 điểm. 1. him ----> he 2. spending ---->to spend 3. cook ----> cooking 4. older than ----> as old as 5. living ----> live 6. was’t it ----> didn’t it 7. him ----> himself 8. finally used ----> is finally used Câu 3 : Chọn từ/cụm từ thích hợp (ứng với A hoặc B, C, D) để hoàn thành mỗi cõu sau. ( 40 điểm ) Mỗi câu đúng cho 2 điểm. 1. D 11. D 2. B 12. A 3. B 13. D 4. D 14. A 5. C 15. C 6. C 16. C 7. B 17. C 8. A 18. D 9. C 19. B 10. B 20. D Câu 4 : Chuyển các câu sau sang câu bị động ( 15 điểm ) Mỗi câu đúng cho 1.5 điểm. 1- I like photographs to be taken by you. 2- This shirt can’t be worn because it is very small. 3- Was that house built in 1972 ? 4- Why was it thought to be important ? 5- How many ways can this problem be solved ? 6- I used to be called John by my classmates. 7- The bell was heard to ring. 8- Fruit has to be picked very early in the morning. 9- Questions were cotinually being asked. 10- A lion has been caught and two others have been shot. Câu 5 : Điền vào mỗi chỗ trống trong đoạn văn sau một từ thích hợp. ( 10 điểm ) Mỗi câu đúng cho 01 điểm. 1- Second 2- same 3- information 4- to 5- perfect 6- it 7- learn 8- night 9- from 10- computers Câu 6 : Viết lại các câu sau đây sao cho chúng có cùng nghĩa với câu đã cho ( 20 điểm ) Mỗi câu đúng cho 02 điểm. 1. Taking the job will mean moving to London. 2. Neil regrets having sold his car. 3. Would you like to go to the theatre tonight? 4. Peter doesn’t mind looking after the children 5. Ann promised she would be there by eight. 6. So long as you arrive before eleven,I can meet you. 7. All the prisoners will be (have been)caught again by...) 8. I’ve warned you about (your) going near that dog. 9. I’rather you didn’t tell him. 10. I suggest (that) you ask her your self. Câu 7 : Điền vào mỗi chỗ trống sau đây một giới từ thích hợp: ( 20 điểm ) Mỗi câu đúng cho 02 điểm. 1-on 2-with 3-for 4-with 5-over 6-of 7-on/ on 8-with / in §Ò thi HSG TiÕng Anh 2009-2010 Trang 4 / 5
  5. Câu 8 : Cho dạng đúng của các động từ trong ngoặc. ( 15 điểm ) Mỗi câu đúng cho 01 điểm. 1. will be 5. shall / will .... remember 9. is increasing 2. was working 6. was .....trying 10. was being made - went 3. was 7. cuts 11. studied – have been 4. didn’t think – would run 8. to have been forgotten 12. is Câu 9 : Tìm dạng đúng của các từ trong ngoặc. ( 20 điểm ) Mỗi câu đúng cho 02 điểm. 1. ALIVE 2. DYING 3. ILLITERACY 4. ATTENTIVELY 5. BLEEDING 6. DISTINGUISH 7. SPEECH 8. ADVERTISING 9. SOCIALLY 10. EXCEPTIONALLY. Câu 10: Đọc kỹ đoạn văn sau đây, dựa vào các từ gợi ý hãy đặt câu hỏi và trả lời. ( 20 điểm ) Mỗi câu đúng cho 02 điểm. 1- Does UNICEF serve the children of all religions in developing countries ? + Yes,it does. 2- What is UNICEF’s purpose ? + Its purpose is to help provide a better life for children and their mother. 3- How many people in the world today live in poor and hopeless conditions? + 800 million people in the world live in poor and hopeless conditions. 4- What is one of the reasons millions of people die every year ? + Unsafe water is (one of reasons millions of people die every year.) 5- What does UNICEF mean ? + UNICEF means United Nations Children’s Fund. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- HƯỚNG DẪN CHẤM: 200 Tổng điểm toàn bài = = 20 ĐIỂM 10 §Ò thi HSG TiÕng Anh 2009-2010 Trang 5 / 5
  6. Trường THPT Trần Văn Thời ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI-NĂM HỌC 2010-2011 Tổ: Ngoại Ngữ Môn: Tiếng Anh Khối 12 (Đề thi gồm có 06 trang) Thời gian: 180 phút Full name: …..……………………….. Class: …..…… Giám thị 1 Giám thị 2 Mã phách ………………………………………………………………………………………………………….. Điểm bài thi bằng số:……….. Giám khảo 1:…………… Mã phách Điểm bài thi bằng chữ: ......... Giám khảo 2:…………… SECTION ONE: PHONETICS I.Choose the word whose main stress pattern is put differently from that of the other words. (1.0m) 1. A. determine B. appearance C. behaviour D. dangerous 2. A. valuable B. explosion C. tolerant D. satisfy 3. A. effective B. amusing C. typical D. expression 4. A. customer B. relationship C. equipment D. deliberate 5. A. knowledge B. enjoy C. science d. sudden II. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words. (1.0 m) 1. A. produced B. believed C. stopped D. laughed 2. A. creature B. feature C. neat D. creation 3. A. amount B. wounded C. bound D. round 4. A. friendly B. simply C. imply D. speciality 5. A. feather B. leather C. feature D. measure SECTION TWO: VOCABULARY AND GRAMMAR I. Read the text below. Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space in the same line. (2.0 ms) SCHOOL REPORT Margaret started English Literature this term, and I am afraid that her (1) _________________to the subject has not been INTRODUCE entirely (2) _____________ . She has not shown much enthusiasm, SUCCESS and does not always pay (3) ________________ in class. Her assignments ATTEND are often (4) _________________, because she is so untidy, and READ because of her (5) ________________to check her work thoroughly. FAIL She failed to do any (6) _______________before the end of term test, REVISE Đề thi HSG vòng trường - Môn tiếng Anh Trang 1 / 6
  7. Thí sinh không được làm bài vào ô này  ……………………………………………………………………………………………………………………. and had poor results. She seems to have the (7) _________________ MISTAKE idea that she can succeed without studying. She has also had many (8)______________________ and has frequently arrived late for ABSENT class. This has resulted in several (9) ______________. Although PUNISH Margaret is a (10) _______________student in some respects, she GIFT has not had a satisfactory term. II. Put the verbs in brackets into the correct tense or form (2.0 ms) 1. It is very necessary that she (improve) _______________________ her writing skill. 2. They went to the party without (invite) _______________________. 3. Miss White (finish) ____________________ her course by the time we return next month. 4. He would rather his wife (not talk) ______________________ too much. 5. Your coat is dirty. You must have it (clean)___________________. 6. Jack spent his money as if he (win) ____________________ a lottery. 7. Tom will never forget (send) _________________ to a boarding school when he was just 8 years old. 8. Only after I reached the cinema did I realize that I (forget) _________________ to take my wallet with me. 9. You don’t need to describe her. I (meet) ___________________ her several times. 10. Ca Mau people are ready (welcome) __________________ all tourists from far and near. III. Choose the best word or phrase to complete each of the following sentences. (3.0 ms) 1. Can you keep calm for a moment? You _______________ noise in class! A. are always making B. always make C. have always made D. are always made 2. “_____________ detective stories?” -“In my opinion, they are very good for teenagers.” A. How about B. Are you fond of C. What do you think about D. What do people feel about 3. I _____________ this letter around for days without looking at it. A. carry B. have been carrying C. will be carrying D. am carrying 4. Take the number 5 bus and get __________ at Times Square. A. outside B. down C. up D. off 5. The report would have been accepted ____________ in checking its accuracy. A. if more care B. more care had been taken C. had taken more care D. had more care been taken Đề thi HSG vòng trường - Môn tiếng Anh Trang 2 / 6
  8. 6. No longer __________ do all the housework with their hands. A. have women to B. do women have C. do women have to D. women have to 7. In many ways, riding a bicycle is similar _____________. A. to the driving of a car B. when you drive a car C. to when driving a car D. to driving a car 8. Today many serious childhood diseases _____________by early immunisation. A. are preventing B. can be prevented C. prevent D. can prevent 9. Tom walked all the way to the hotel last night; he ____________ very tired. A. must be B. ought to be C. should have been D. must have been 10. Leo was found guilty of drunken driving and banned _________ for five years. A. for driving B. to drive C. from driving D. on driving 11. Don’t take any ___________ of Mike – he’s always rude to everyone. A. notice B. view C. attention D. sight 12. Before you sign the contract, ___________ in mind that you won’t be able to change anything later. A. hold B. bear C. retain D. reserve 13. That language center has a wide variety ___________ subjects for you to choose. A. at B. upon C. of D. about 14. ___________ can be defined as communication include handshakes, holding hands, kissing, back slapping, a pat on the shoulder, and brushing an arm. A. Touches B. Eye contact C. Facial expressions D. Wink 15. He fixed his eyes to the computer ___________ without paying attention to what happened around. A. slide B. curtain C. layer D. screen IV. Choose the underlined part among A, B. C. or D that needs correcting. (1.0m) 1. The major goals of primary education is to achieve basic literacy and numeracy among all students. A B C D 2. Species become extinct or endangerment for a number of reasons, but the primary cause is the A B destruction of habitat by human activities. C D 3. It is really sad how many people have the misconception that reading is bored . A B C D 4. If a species does not have the natural genetic protection against particular diseases, an introduced A B C disease can have severely effects on that species. D 5. Education and training are an important steps in getting the kind of job that you would like to have. A B C D SECTION THREE: WRITING I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. (3.0 ms) 1. The plane had only just landed when the storm broke. -> No sooner...................................................................................................................... 2. It's pointless to try and make him change his mind. -> It's a waste..................................................................................................................... 3. "I wish I didn't have to get up at five o'clock tomorrow morning" said Pat. -> Pat complained.............................................................................................................. Đề thi HSG vòng trường - Môn tiếng Anh Trang 3 / 6
  9. 4. The Pacific Ocean is on average deeper than the Atlantic.. -> The average................................................................................................................... 5. The students regretted that they had missed the lecture. -> The students regretted not ............................................................................................. 6. If you don't believe in it, you'll never be able to do it. -.> Believe......................................................................................................................... 7. The only reason the party was a success was that a famous film star attended. -> Had it not ...................................................................................................................... 8. He delayed writing the book until he had done a lot of research. -> Only after...................................................................................................................... 9. Kate is the only real friend that Dolly has. -> Except........................................................................................................................... 10. I couldn't understand him even though I listened very carefully. -> No matter ...................................................................................................................... 11. Keeping calm is the secret of passing your driving test.. -> As long as ..................................................................................................................... 12. He forgot about the gun until he got home. -> Not until........................................................................................................................ 13. Tom is excited about going on a trip to Nha Trang next week. -> Tom is looking forward................................................................................................. 14. Although he is intelligent, he doesn't do well at school. ->Despite........................................................................................................................... 15. Supposing you had wings, what would you do? -> What ............................................................................................................................. II. Write a second sentence as similar in meaning as the first one. Use the word given.(1.0m) 1. You can avoid tooth decay by brushing your teeth regularly.(prevented) .......................................................................................................................................... 2. Bad weather delayed the flight. (due) .......................................................................................................................................... 3. They lost not only their money but their passports as well.(addition) .......................................................................................................................................... 4. They share a lot of hobbies and interests.(common) .......................................................................................................................................... 5. I think cycling is preferable to walking.(rather) .......................................................................................................................................... III. Make sentences from the given words or phrases. (1.0m) 1. Viet Nam / wedding day / carefully / chosen / the groom's parents. .......................................................................................................................................... 2. I / think / duty / help / mother / housework. .......................................................................................................................................... 3. In/ opinion/ violent films/ should not/ shown/ television. .......................................................................................................................................... 4. Thank/ invitation/ your wedding/ beginning/ December. .......................................................................................................................................... 5. My salary/ when/ I/ appoint/ be $ 150/ month. .......................................................................................................................................... SECTION FOUR: READING Đề thi HSG vòng trường - Môn tiếng Anh Trang 4 / 6
  10. I. Read through the following text and then choose the most suitable phrase from the list (A-H). There are some extra phrases which you do not need to use.(1.0 m) Initiative for founding the Red Cross came from the 19th century Swiss philanthropist Jean Henri Dunant. Appalled by the almost complete lack of care for wounded soldiers, (1)………………devoted to the aid of the wounded in wartime. Five Swiss citizens formed a committee, (2) ……………… of the Red Cross (ICRC), and issued a call for an international conference, (3) ……………… and was attended by delegates from 16 nations. Another conference was held in Geneva the following year, and official delegates of 12 nations signed the first Geneva Convention, laying down rules for the treatment of the wounded and for the protection of medical personnel and hospitals. It was also at this meeting (4) ……………… . The principles enunciated in the first Geneva Convention were subsequently revised and amended at conferences held later. In 1977 (5) ……………… of 1949 to protect all non-combatants in all types of conflicts, international as well as domestic. A. that could help the needy and wounded in the battles B. he appealed to the leaders of nations to found societies C. which later became the International Committee D. additional protocols were added to the Geneva Conventions E. that the famous symbol of the movement, the white flag bearing a red cross, was adopted F. that the noble cause of the organization is known. G. which was held in Geneva in October 1863 H. which was signed by almost every representatives II. Read the passage and choose the best answer(1.0m) America's foods began to affect the rest of the world - not only raw staples such as wheat and corn, but a new American cuisine that spread throughout the world. American emphasis on convenience and rapid consumption is best represented in fast foods such as hamburgers, French fries, and soft drinks, which almost all Americans have eaten. By the 1960s and 1970s fast foods became one of America's strongest exports as franchises for McDonald's and Burger King spread through Europe and other parts of the world, including the former Soviet Union and Communist China. Traditional meals cooked at home and consumed at a leisurely pace - common in the rest of the world, and once common in the United States - gave way to quick lunches and dinners eaten on the run as other countries mimicked American cultural patterns. By the late 20th century, Americans had become more conscious of their diets, eating more poultry, fish, and fresh fruits and vegetables and fewer eggs and less beef. They also began appreciating fresh ingredients and livelier flavor, and cooks began to rediscover many world cuisines in forms closer to their original. In California, chefs combined the fresh fruits and vegetables available year-round with ingredients and spices sometimes borrowed from immigrant kitchens to create an innovative cooking style that was lighter than traditional French, but more interesting and varied than typical American cuisine. Along with the state's wines, California cuisine eventually took its place among the acknowledged forms of fine dining. 1. Fast foods such as hamburgers, French fries, and soft drinks A. are traditional meals of the US people. B. are popular because of their nutritious values. C. became more popular than meals cooked at home in China. D. became popular with other European and Asian countries. 2. Which of the following is similar in meaning to the world cuisine? A. Cooking B. Style of cooking C. Cookery D. Cook Đề thi HSG vòng trường - Môn tiếng Anh Trang 5 / 6
  11. 3.What is the main idea of the first paragraph? A. America's cuisine used to have an influence on many countries. B. McDonald's and Burger King are American food suppliers successful in Europe and other parts of the world. C. Traditional meals cooked at home and consumed at a leisurely pace are not common in the USA. D. Fast foods became one of America's strongest exports. 4. Which of the following statements is TRUE? A. By the late 20th century, fast foods had lost their popularity in the USA. B. Americans used to eat more poultry, fish, and, fresh fruits and vegetables than they do now. C. Cooking styles of other countries began to affect America's by the late 20th century. D. Fewer eggs and less beef in the American diet made them fitter. 5. An innovative cooking style was created in California A. by borrowing recipes from immigrant kitchens. B. to attract more immigrants to the state. C. and made the state's wines well-known. D. by combining the local specialities with immgrants' spices. III. Choose the word or phrase which best fits each gap of the passage.(3.0ms) Remember all that advice people used to give you about how to lay out a (1)……………….. ? Well, the good thing about (2) ……………….. is that you don't need to worry about most of that. No need to put your (3)………………..in the top right-hand corner or wherever. No need to say "Dear Dan" if you don't want to. Some people do, however, add a (4)……………….. at the bottom of their (5)……………….. - it usually contains all their (6) ……………….. details. In (7) ……………….. of general style, though, it's a good idea to keep it short and sweet. (8)……………….. that people are playing to (9) ……………….. your mail, so try not to add their (10) ………………… You'll find your e-mail style tends to be much more (11) ……………….. than in conventional correspondence, as most people see it as an extended form of conversation. Of course, your mail won't look at all (12) ……………….. if it's so ungrammatical or badly spelt that no one can understand it! Most (13) ……………….. mail features, headings and text that scream at you in capitals. This is (14) ……………….. as the equivalent of shouting, and looks rather (15) ……………….., so it's better not to annoy people by doing it. 1. A. telegram B. fax C. heading D. letter 2. A. communication B. electronics C. e-mail D. websites 3. A. address B. surname C. phone number D. file number 4. A. dedication B. signature C. autograph D. postscript 5. A. message B. memo C. folder D. report 6. A. contract B. private C. contact D. factual 7. A. matter B. terms C. course D. regard 8. A. Remind B. Bear C. Remember D. Recall 9. A. store B. send C. forward D. download 10.A. receipts B. bills C. invoices D. accounts 11.A. stylish B. looser C. lazy D. informal 12.A. impressive B. impressed C. impressing D. impressively 13.A. rubbish B. junk C. recycled D. direct 14.A. thought B. considered C. looked D. regarded 15.A. rude B. bad C. impossible D. unkind ----------------------------------The end----------------------------------- Đề thi HSG vòng trường - Môn tiếng Anh Trang 6 / 6
  12. ĐÁP ÁN CHẤM ĐỀ THI HSG VÒNG TRƯỜNG - NĂM HỌC 2010-2011 MÔN TIẾNG ANH 12 SECTION ONE I. 1. D dangerous 2. B explosion 3. C typical 4. A customer 5. B. enjoy II. 1. B believed 2. D creation 3. B wounded 4. C imply 5. C. feature SECTION TWO I. 1. introduction 4. unreadable 7. mistaken 10. gifted 2. successful 5. failure 8. absences 3. attention 6. revision 9. punishments II. 1. improve (should improve) 6. had won 2. being invited 7. being sent 3. will have finished 8. had forgotten 4. did not talk 9. have met 5. cleaned 10. to welcome III. 1 A 2C 3B 4D 5D 6C 7D 8B 9D 10 C 11 A 12 B 13.C 14.A 15.D IV. 1.B 2.A 3.D 4.D 5.B SECTION THREE I. 1. No sooner had the plane landed than the storm broke. 2. It's a waste of time trying to make him change his mind. 3. Pat complained about having to get up at five o'clock the following morning. 4. The average depth of the Pacific Ocean is greater than that of the Atlantic. 5. The students regretted not attending/ having attended the lecture. 6. Believe in it or you'll never be able to do it. 7. Had it not been for the attendance of a famous film star, the party wouldn't have been a success. 8. Only after he had done a lot of research did he begin writing the book. 9. Except for Kate, Dolly has no real friends. 10. No matter how carefully I listened, I couldn't understand him. 11. As long as you keep calm, you will pass your driving test. 12. Not until he got home did he remember about the gun. 13. Tom is looking forward to going on a trip to Nha Trang next week. 14. Despite his being intelligent/(his intelligence, he doesn't do well at school. 15. What would you do if you had wings? II. 1. Tooth decay can be prevented by brushing your teeth regularly. 2. The flight was delayed due to bad weather. 3. In addition to their money, they lost their passports as well./ They lost their passports, in addition to their luggage. 4. They have a lot of hobbies and interests in common. 5. I'd rather cycle than walk. III. 1. In Viet Nam, the wedding day is carefully chosen by the groom's parents. 2. I think that my duty is to help my mother with the housework. Đề thi HSG vòng trường - Môn tiếng Anh Trang 7 / 6
  13. 3. In my opinion, violent films should not be shown on television. 4. Thank you for your invitation to your wedding at the beginning of December. 5. My salary when I was appointed was $150 a month. SECTION FOUR I. 1.B 2.C 3. G 4E 5. D II. 1.D 2.B 3.A 4.C 5.D III. 1. D 2.C 3. A 4. B 5.A 6.C 7.B 8.C 9.D 10.B 11. D 12. A 13.B 14.D 15.A ------------------------------------------------------- Đề thi HSG vòng trường - Môn tiếng Anh Trang 8 / 6
  14. Sở GD - ĐT Thái Bình ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2010 - 2011 Trường THPTBC Phạm Quang Môn Tiếng Anh - Lớp 12 Thẩm (Thời gian 90 phút không kể giao đề) Bài1: Tìm 1 từ mà phần gạch dưới có cách đọc khác từ kia. (1,25 điểm) 1. A. Hat B. band C. Sand D. hate 2. A. watching B. matches C. machine D. kitchen 3. A. guitar B. target C. mad D. charles 4. A. Full B. lunch C. study D. sunday 5. A. determine B. Professor C. education D. remember 6. A. She B. ten C. Sent D. red 7. A. loose B. choose C. book D. loot 8. A. photo B. Feel C. laugh D. halve 9. A. Skin B. key C. chain D. christmas 10. A. village B. forget C. bridge D. edge Bài 2: choose the best answer. (2,75 điểm) 11. My borther.................. me for weeks A. hasn't phoned B. isn't phone C. didn't phone D. not phone 12. I've:................. to Singapore. I...................there last year A. been.......gone B. gone.......went C. been.....went D. Just.....go 13. After he..................... the house, he wrote a letter. A. cleans B. was clearning C. had cleaned D. has cleaned 14. Several pets two dogs and cat.................. to be taken care of while we are gone. A. needs B. needing C. need D. needed 15. I dislike..................... money from my friends A. borrow B. to borrow C. borrowing D. borrowed 16. If Peter.................... on holiday, he'll spend a lot of money A. will go B. goes C. would go D. went 17. It's said that has....................... friends of his own age A. little B. a little C. few D. a few 18. All the furnitre in the house....................... old fashioned A. is B. are C. have D. have been
  15. 19. Everything...................... I told you was true A. what B. that C. when D. who 20. He came to the party without....................... A. inviting B. invited C. being inviting D. being invited 21. The chief of police,...................... work is very important, takes care of the public safety. A. who B. which C. whose D. whom 22. why didn't you let me .................... when you were coming? A. know B. to know C. knowing D. have known 23. Their.................... has lasted a life time A. friends B. firendship C. friendly D. friendliness 24. He comes from a large family, all of...................... now live in the USA A. them B. who C. whom D. that 25. Today's my birthday. Let's....................... A. Organize B. celebrate C. have meeting D. give parties 26. His house big........................ mine is small A. when B. as C. while D. because. 27. Her children all have been....................... in their chosen careers A. succeeded B. successful C. succeed D. success 28. He turned on the radio to get........................ A. information B. entertainment C. knowledge D. advice 29. A sign warned motorists.................. dangers A. to B. a bout C. of D. A and 30. Each of time I sneezed, everyone said "......................... you" A. Cough B. bless C. cold D. thank 31. I need the frying pan so that I can make the.................... A. salad B. toast C. honey D. omelehe 32. Her paintings................... by her child hood in rural Newyork A. inspired B. was inspired C. were inspired D. is inspired
  16. Bài 3: Hãy chọn đáp án (a,b,c hay d) cho mờ chỗ trống theo thứ tự 1-15 (2 điểm) Learning how to learn There is usually one important................. (33) missing from most school...................(34) Very few students are................(35) how to organize their learning, and how to..................... (36) the best use of their time. Let's take some simple................... (37). Do you know how to...................(38) up words in a dictionary, and do you understand all the......................(39) the dictionary contains? Can you....................(40) notes quickly, and can you understand them......................(41)? For some reason, many school give learners no ........................(42) with these matters. Teachers ask students to....................(43) pages from books ,or tell them to write ten pages ,but don't explain .............(44)to do it .Learning by .........(45)can be useful ,but it is importaint to have a genuine ............(46)of a subject .You can ..............(47)a lot of time memorizing books,without understanding anything ................(48)the subject! 33. A. theme B. book C. subject D. mark 34. A. agendas B. timetable C. terms D. organizations 35. A. taught B. learnt C. educated D. graduated 36. A. take B. give C. get D. make 37. A. sentences B. result C. rules D. examples 38. A. find B. look C. research D. get 39. A. information B. advise C. subjects D. themes 40. A. do B. send C. make D. revise 41. A. after B. afterwards C. lasty D. at last 42. A. teaching B. ability C. instruction D. help 43. A. concentrate B. remind C. forget D. memorize 44. A. how B. what C. why D. it 45. A the way B. heart C. now D. law 46. A. information B. success C. understanding D. atthention 47. A. pass B. waste C. tell D. use 48. A. of B. at C. for D. about
  17. Bài 4: Ghép câu từ 48-55 với câu (a-h) sao cho cùng nghĩa (1 điểm) 49. I tried to find the word in a A. I filled it in dictionary B. I get on well with them 50. I have good relations with my C. I' ve given them up neighbours D. I' m looking forward to it 51. I wrote down all my personal details E. I've run out on the form F. I looked it up 52. The teacher asked me to stop talking but I didn't G. I went on talking 53. I think I am going to enjoy my H. I grew up there holiday 54. I haven't got any more food 55. I spent my childhool near London 56. I' ve stopped eating sweets Bài 5: Điền từ thích hợp vào ô trống (1,25 điểm) 57. I'd like to try...............these shoes, please 58. Anna looked..............her dog for an hour, but couldn't find it 59. what time does our plane take................ ? 60. My little brother believes....................ghosts 61. My town is famous..................me 62. Your computer is different.....................mine 63. Carol spent a lot of money..................... a news car 64. The students wer shocked.................... the news 65. She is indifferent..................life 66. These goods are free.................duty
  18. Bài 6: Đọc đoạn văn sau và chọn câu nào đúng (True- T) câu nào sai (False-F ) (1 điểm) Birthday celebration It is a custom in Britain and in most European countries to celebrate a person's birthday. Members of the family and close friends are suppose to be present at the party if they can't come they may send a gift by post. At the birthday party, the person of the party open all the gifts in front of the people and thank them for the gifts. The mother usually makes a birthday cake, or if she can't, she may order from a cake shop. A number of candles are placed on top of the cake and will be lighted when the party starts. The number of the candles is also the age that person. After the light is out they all sing a song "Happy birthday to you..........." Then they play some games or sing or dance together. True False 67. It is a custom in Britain to celebrate a person's bithday   68. All people are present at the birthday party   69. Only dear friend and members of family are present   70. They don't sing any song at the party   71. The number of the candles of the cakey is also the age of that person   72. They open the gift in front of their friends at birthday party   73. Father always makes the cake for the birthday   74. You can buy a birthday cake at the shop   Bài 7: Chọn đáp án đúng nhất (A, B, C, D) (0,75 điểm) 75. Please have exact money ready. A. You can change money here B. Please check if your change is right C. You should have the correct money D. Make sure you pay here. 76. Passengers must be in possession of a ticket before travelling A. You have to buy a ticket before your journey
  19. B. you can buy your ticket during the journey C. You pay when you get off D. You have to book a seat before travelling 77. John Montague was an English Earl. He invented the sandwich A. John Montague, whose invented the sandwich, was an English Earl B. John Montague, who invented the sandwich, was an English Earl C. John Montague that invent the sandwich, was an English Earl D. John Montague, invented the sandwich, was an English Earl 78. this is the battle field. The soldiers fought there A. This is the battle field which the soldiers fought B. This is the battle field that the soldiers fought C. This is the battle field where the soldier fought D. This is the battle field where the soldier fought there 79. A / professor / a /peson / teaches / who / university / at / the / is A. A person who teaches at the University is a professor. B. A person who is at the University teaches a professor C. Aperson teach at the Univisy who is a professor D. A person teaches who at the University is a professor 80. Spending / do / your / holiday / you / like / summer? A. How you do like spending your summer holiday B. How you like do spending your summer holiday C. How do you like spending your summer holiday D. How do you like spending your holiday summer? The end./. GV RA ĐỀ GV GIÁM ĐỊNH BAN GIÁM HIỆU
  20. ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2010 – 2011 TIÊNG ANH 12 Thời gian 150 phút (không kể thời gian phát đề) I. Choose a word or phrase that best complete each sentence; then write A, B, C, or D, on your ANWSER SHEET. 1. It was very difficult for the inspector to …………. what recommendations he should make. A. realise B. settle C. solve D. decide 2. The job of student lodgings officer ………. a great many visits to landladies. A. concerns B. offers C. asks D. involves 3. It is ……….. knowledge in the village that Mr and Mrs Thorne quarrel violently several times a week A. common B. complete C. normal D. usual 4. Of course I/m a Christian …………. I expect everyone who works here to be a Christian too. A. since B. then C. and D. but 5. Wild ducks always fly in a definite …………. A. figure B. fomula C. shape D. formation 6. It/s ………….. long time since he last saw his brothers and sisters. A. such a B. so C. very D. too 7. He played an active …………. in politics until he was well over 80. A. scence B. job C. position D. part 8. He retired early ………… ill-health. A. on be half of B. ahead of C. on account of D. in front of 9. The managers agreed to …………. the question of payment. A. balance B. control C. discuss D. increase 10. We have no ………. in our files of your recent letter to the tax office. A. account B. memory C. list D. record 11. Growing the same ………. year after year makes the soil poor. A. crop B. tree C. soil D. field 12. Farmers ………. the soil with fertilizers. A. enlarge B. enrich C. enclose D. enter II. Make all the changes and additions nescessary to produce, form the following eight sets of words and phrases, eight sentences which together make a complete letter. Write your answer on the ANSWER SHEET. Note carefully from the example what kind of alternations need to be made. EXAMPLE : I / wonder / why you / not / reply / last letter. ANSWER : I was wondering why you had not reply to my last letter. Dear Mr Brown, I be happy / get letter / offer job/ your company. 13. ……………………………………………………………………………………………… You / not tell/ when / want me / start work / for you.

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

Đồng bộ tài khoản