
TNU Journal of Science and Technology
230(05): 156 - 161
http://jst.tnu.edu.vn 156 Email: jst@tnu.edu.vn
CHEMICAL COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL FROM LEAVES, FRUITS,
AND SEEDS OF THE PARAMICHELIA BAILLONII (PIERRE) S. Y. HU SPECIES
Vu Thi Thu Le1*, Nguyen Thi Hien2, Trinh Xuan Thanh2, Dinh Thi Thu Thuy3, Tran Thi Tuyen3,
Tran Huy Thai3
1TNU - University of Agriculture and Forestry
2Institute of Ecology and Biological Resources - Vietnam Academy of Science and Technology
3Institute of Natural Products Chemistry - Vietnam Academy of Science and Technology
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
28/6/2024
The essential oil derived from the leaves, fruits, and seeds of Paramichelia
baillonii, collected in Muong Nhe Nature Reserve, Dien Bien, was obtained
using the steam distillation method with reflux. The oil content in the leaves,
fruits, and seeds of P. baillonii was measured at 0.04%, 0.02%, and 0.13%,
respectively, based on dry air-dried material. Employing gas chromatography-
mass spectrometry (GC/MSD), 61 compounds identified in the leaf essential
oil constituted 97.22% of the total oil content. The primary constituents of the
leaf oil included β-caryophyllene (22.47%), α-humulene (6.88%), β-selinene
(9.91%), and α-selinene (7.30%). In the essential oil from P. baillonii fruits,
53 compounds comprised 96.27% of the total identified oil, with major
components such as E-β-ocimene (16.66%), cineole-1,8 (7.71%), β-
caryophyllene (8.47%), α-selinene (4.27%), and bicyclogermacrene (4.27%).
The seed oil of P. baillonii featured 46 compounds, making up 89.04% of the
total identified oil, with prominent components including E-β-ocimene
(5.91%), α-zingiberene (20.11%), cis-β-elemene (7.49%), bicyclogermacrene
(4.14%), and spathulenol (3.22%). This marks the initial documentation of the
chemical composition of the essential oil obtained from P. baillonii leaves,
fruits, and seeds in Vietnam.
Revised:
21/01/2025
Published:
22/01/2025
KEYWORDS
Paramichelia baillonii
Essential Oil
Chemical composition
Steam distillation method with
reflux
Gas chromatography - mass
spectrometry
THÀNH PHẦN HÓA HỌC CỦA TINH DẦU TỪ LÁ, QUẢ VÀ
HẠT LOÀI GIỔI GANG (PARAMICHELIA BAILLONII (PIERRE) S. Y. HU)
Vũ Thị Thu Lê1*, Nguyễn Thị Hiền2, Trịnh Xuân Thành2, Đinh Thị Thu Thủy3, Trần Thị Tuyến3,
Trần Huy Thái3
1Trường Đại học Nông Lâm - ĐH Thái Nguyên,
2Viện Sinh thái và Tài nguyên sinh vật, Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam
3Viện Hóa học các Hợp chất Thiên nhiên - Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
28/6/2024
Tinh dầu từ lá, quả và hạt của loài Giổi găng (Paramichelia baillonii), lấy
mẫu tại Khu bảo tồn thiên nhiên Mường Nhé, Điện Biên, đã được chiết xuất
bằng phương pháp lôi cuốn hơi nước có hồi lưu. Hàm lượng tinh dầu từ lá,
quả và hạt của Giổi găng (P. baillonii) lần lượt là 0,04%, 0,02%, và 0,13%
(theo nguyên liệu khô không khí). Bằng phương pháp sắc ký khối phổ
(GC/MSD) đã xác định được 61 cấu tử từ tinh dầu lá Giổi găng (P. baillonii)
chiếm 97,22% tổng lượng tinh dầu. Những thành phần chính của tinh dầu
gồm: β-caryophyllene (22,47%), α-humulene (6,88%), β-selinene (9,91%),
α-selinene (7,30%). Trong tinh dầu quả Giổi găng (P. baillonii), 53 cấu tử
chiếm 96,27% tổng lượng tinh dầu với các thành phần chủ yếu như: E-β-
ocimene (16,66%), cineole-1,8 (7,71%), β-caryophyllene (8,47%), α-selinene
(4,27%), và bicyclogermacrene (4,27%). Tinh dầu hạt Giổi găng (P.
baillonii) có 46 cấu tử chiếm 89,04% tổng lượng tinh dầu đã được xác định,
với các thành phần chính bao gồm: E-β-ocimene (5,91%), α-zingiberene
(20,11%), cis-β-elemene (7,49%), bicyclogermacrene (4,14%), và
spathulenol (3,22%). Đây là lần đầu tiên ghi nhận thông tin về thành phần
hóa học của tinh dầu lá, quả và hạt của Giổi găng (P. baillonii) tại Việt Nam.
Ngày hoàn thiện:
21/01/2025
Ngày đăng:
22/01/2025
TỪ KHÓA
Giổi găng
Tinh dầu
Thành phần hóa học
Phương pháp lôi cuốn hơi nước có
hồi lưu
Phương pháp sắc ký khối phổ
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.10673
* Corresponding author. Email: vuthithule@tuaf.edu.vn