
TNU Journal of Science and Technology
230(01): 432 - 437
http://jst.tnu.edu.vn 432 Email: jst@tnu.edu.vn
COMPARING THE ANTIFUNGAL ACTIVITY OF NANOENCAPSULATED
MAY CHANG, GARLIC AND FENNEL ESSENTIAL OILS AGAINST BOTRYTIS
CINEREA, WHICH CAUSES GRAY MOLD DISEASE ON STRAWBERRY
Tran Thi Ngoc Mai*, Le Xuan Cuong, Vu Ngoc Bich Dao
Nguyen Ngoc Thuy Trang, Le Van Toan, Pham Bao Ngoc, Nguyen Minh Hiep
Center of Radiation Technology and Biotechnology - Dalat Nuclear Research Institute
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
07/8/2024
Botrytis cinerea is a harmful fungus affecting many different crops. To
date, numerous studies have shown that plant essential oils are
effective in inhibiting pathogenic fungi and have the potential to
replace chemically synthesized fungicides. This study compares the
inhibitory effect of plant essential oils (may chang, garlic, fennel) in
nano form against Botrytis cinerea causing gray mold disease. First,
Botrytis cinerea was isolated and purified on potato dextrose agar
medium. After that, nanocarriers containing plant essential oils (may
chang, garlic, fennel) were synthesized using homogenization and
sonication method. The inhibitory effect on fungal mycelium growth
of these nanoencapsulated essential oils were carried out using the petri
dish method. The results indicated that three nanoencapsulated
essential oils of may chang, garlic, and fennel were successfully
synthesized with an average particle size of less than 120 nm and
stability maintained after 2 months of storage. In vitro results showed
that the nano form of garlic essential oil exhibited the best antifungal
effectiveness, followed by the may chang and the fennel essential oil.
Revised:
17/12/2024
Published:
18/12/2024
KEYWORDS
Botrytis cinereal
May chang essential oil
Garlic essential oil
Fennel essential oil
Nanoencapsulated
SO SÁNH KHẢ NĂNG ỨC CHẾ NẤM BOTRYTIS CINEREA
GÂY BỆNH MỐC XÁM TRÊN DÂU TÂY CỦA HỆ NANO
TINH DẦU THỰC VẬT MÀNG TANG, TỎI VÀ TIỂU HỒI HƯƠNG
Trần Thị Ngọc Mai*, Lê Xuân Cường, Vũ Ngọc Bích Đào
Nguyễn Ngọc Thùy Trang, Lê Văn Toàn, Phạm Bảo Ngọc, Nguyễn Minh Hiệp
Trung tâm Công nghệ bức xạ và Công nghệ sinh học - Viện Nghiên cứu Hạt nhân
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
07/8/2024
Botrytis cinerea là loài nấm gây hại trên rất nhiều loại cây trồng khác
nhau. Cho tới nay, nhiều nghiên cứu đã cho thấy tinh dầu thực vật có
hiệu quả trong ức chế nấm gây bệnh, có tiềm năng thay thế cho thuốc
trừ nấm tổng hợp hóa học. Nghiên cứu này so sánh hiệu quả ức chế
nấm Botrytis cinerea gây bệnh mốc xám của các tinh dầu thực vật
(màng tang, tỏi, tiểu hồi hương) ở dạng nano. Đầu tiên, nấm Botrytis
cinerea được phân lập và làm thuần trên môi trường thạch khoai tây.
Sau đó, hệ mang nano chứa tinh dầu thực vật (màng tang, tỏi, tiểu hồi
hương) được tổng hợp bằng phương pháp đồng hóa tốc độ cao. Kết
hợp với sử dụng sóng siêu âm. Hiệu quả ức chế sự phát triển của sợi
nấm của các hệ nano chứa tinh dầu thực vật được thực hiện bằng
phương pháp đĩa thạch. Kết quả cho thấy, ba hệ nano tinh dầu màng
tang, tỏi, tiểu hồi hương đã được tổng hợp thành công có kích thước
hạt trung bình nhỏ hơn 120 nm, ổn định sau 2 tháng bảo quản. Kết quả
in vitro cho thấy hệ nano tinh dầu tỏi có hiệu quả ức chế nấm tốt nhất,
sau đó đến hệ nano màng tang và hệ nano tiểu hồi hương.
Ngày hoàn thiện:
17/12/2024
Ngày đăng:
18/12/2024
TỪ KHÓA
Botrytis cinereal
Tinh dầu màng tang
Tinh dầu tỏi
Tinh dầu tiểu hồi hương
Hệ mang nano
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.10892
* Corresponding author. Email: tranthingocmai626@gmail.com