
TNU Journal of Science and Technology
230(05): 456 - 462
http://jst.tnu.edu.vn 456 Email: jst@tnu.edu.vn
THE IN VITRO ANTI-INFLAMMATORY AND ANTIOXIDANT ACTIVITITES
OF EXTRACTS FROM LEAVES OF PHANSIPAN
(CASTANEA PHANSIPANENSIS A. CAMUS) IN VIETNAM
Luc Quang Tan1, Dam Thi Bich Hanh2,3, Vu Thi Thu Le4, Do Tien Lam5, Ngu Truong Nhan3*
1Thai Nguyen University - Ha Giang Campus, 2Graduate University of Science and Technology – VAST,
3Tay Nguyen University, 4TNU - University of Agricuture and Forestry
4Institute of Natural Products Chemistry - Vietnam Academy of Science and Technology
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
18/11/2024
The anti-inflammatory and antioxidant activity of the crude extract
(PS); fractional extracts including: n-hexane extract (PSH), ethyl
acetate extract (PSE) and methanol extract (PSM) of Phansipan
(Castanea phansipanensis) collected in SaPa district, Lao Cai
province has been investigated using the ability to inhibit NO
production on RAW264.7 macrophages and DPPH method. The
results showed that the crude extract (PS) exhibited good in vitro anti-
inflammatory and antioxidant activities with SC50 value of 26.12
µg/mL and IC50 value of 20.2 µg/mL, respectively. As for fractional
extracts, ethyl acetate extract (PSE) exhibited the best in vitro anti-
inflammatory and antioxidant activities with SC50 value of 20.65
µg/mL and IC50 value of 18.5 µg/mL, respectively while the
remaining fractions showed moderate and weak activity. The study
contributes to opening up the potential for exploiting Phansipan
chestnut leaves (Castanea phansipanensis) in a pharmaceutical
direction.
Revised:
06/02/2025
Published:
07/02/2025
KEYWORDS
Castanea
Phansipan
In vitro
Anti-inflammatory
Antioxidant
HOẠT TÍNH KHÁNG VIÊM VÀ CHỐNG OXY HÓA IN VITRO CỦA
CAO CHIẾT TỪ LÁ CÂY DẺ PHANSIPAN (CASTANEA PHANSIPANENSIS)
Ở VIỆT NAM
Lc Quang Tn1, Đm Th Bch Hnh2,3, Vũ Th Thu Lê4, Đỗ Tiến Lâm5, Ngũ Trưng Nhân3*
1Phân hiệu Đại học Thái Nguyên tại tỉnh Hà Giang, 2Học viện Khoa học và Công nghệ - VAST
3Trường Đại học Tây Nguyên, 4Trường Đại học Nông Lâm - ĐH Thái Nguyên,
5Viện Hóa học các hợp chất thiên nhiên - VAST
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
18/11/2024
Nghiên cứu được thực hiện nhằm khảo sát tc dng kháng viêm
thông qua khả năng ức chế sản sinh NO trên đại thực bào RAW264.7
và chống oxy hóa theo phương php DPPH của cao chiết tổng (PS);
các cao chiết phân đoạn: n-hexane (PSH), ethyl acetate (PSE) và
methanol (PSM) từ lá loi D Phansipan (Castanea phansipanensis
A. Camus) thu hái ở thị xã Sapa, tỉnh Lào Cai. Kết quả nghiên cứu
cho thấy cao tổng (PS) thể hiện hoạt tính kháng viêm và chống oxy
hóa in vitro tốt với giá trị SC50 là 34,14 µg/mL và IC50 là 19,2
µg/mL. Đối với các cao chiết phân đoạn, cao ethyl acetate (PSE) thể
hiện hoạt tính kháng viêm và chống oxy hóa in vitro tốt nhất với giá
trị SC50 là 19,61 µg/mL và IC50 là 18,5 µg/mL, trong khi đó cc cao
chiết còn lại thể hiện hoạt tính ở mức trung bình và yếu. Nghiên cứu
góp phần mở ra tiềm năng khai thc lá cây d Phansipan (Castanea
phansipanensis) theo định hướng dược phẩm.
Ngày hoàn thiện:
06/02/2025
Ngy đăng:
07/02/2025
TỪ KHÓA
Chi d
Phansipan
In vitro
Kháng viêm
Kháng oxy ho
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.11568
* Corresponding author. Email: ntnhan@ttn.edu.vn