
TNU Journal of Science and Technology
230(05): 271 - 278
http://jst.tnu.edu.vn 271 Email: jst@tnu.edu.vn
OPTIMIZATION OF THE EXTRACTION CONDITIONS OF POLYPHENOLS
FROM AN XOA LEAVES (HELICTERES HIRSUTA LOUR.)
Huynh Thi Như Quynh, Nguyen Thi Van Anh, Ha Hoang Anh Vinh, Dang Thi Huyen,
Vu Thi Hong Nhung, Le Trung Khoang*
Buon Ma Thuot Medical University
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
08/10/2024
The aim of the study is to investigate the optimal conditions for
extracting polyphenols from the leaves of An Xoa (Helicteres hirsuta
Lour.). Firstly, the study was conducted with a single variable effect on
yield of extract and total polyphenol content. Then, the influencing
factors were included in the Box-Behnken design for the optimization
(Design Expert 12 software) including: ethanol concentration (30% -
70%), solvent material ratio (10/1 - 20/1) and extraction time (30 - 90
mins). The total polyphenol content in the extract was quantified with
Folin-Ciocalteu reagent by spectrophotometry at 765 nm wavelength.
The results showed that the optimal conditions were: ethanol
concentration of 70%, solvent material ratio of 12.5/1 (ml/g), and
extraction time of 90 mins. The experimental values (total polyphenol
content = 245.60 ± 3.18 mg GAE, amount of dry extract = 2.66 ± 0.04
g) were not significantly different from the predicted values (total
polyphenol content = 244.91 mg GAE, amount of dry extract = 2.67 g).
Revised:
06/02/2025
Published:
07/02/2025
KEYWORDS
Extraction
Helicteres hirsuta Lour.
An Xoa leaves
Polyphenol
Optimization
TỐI ƯU HÓA QUY TRÌNH CHIẾT POLYPHENOL TỪ LÁ CÂY AN XOA
(HELICTERES HIRSUTA LOUR.)
Huỳnh Thị Như Quỳnh, Nguyễn Thị Vân Anh, Hà Hoàng Anh Vĩnh, Đặng Thị Huyền,
Vũ Thị Hồng Nhung, Lê Trung Khoảng*
Trường Đại học Y Dược Buôn Ma Thuột
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
08/10/2024
Mục tiêu của nghiên cứu là tiến hành khảo sát điều kiện tối ưu hóa để
chiết xuất polyphenol từ lá cây An Xoa (Helicteres hirsuta Lour.).
Nghiên cứu được tiến hành sơ bộ với khảo sát ảnh hưởng của một số
yếu tố đơn biến đến khối lượng cao và tổng lượng polyphenol có
trong cao chiết. Các yếu tố ảnh hưởng được đưa vào mô hình tối ưu
hóa Box-Behnken (Design Expert 12) bao gồm: nồng độ ethanol
(30% – 70%), tỷ lệ dung môi/dược liệu (10/1 – 20/1) và thời gian
chiết (30 – 90 phút). Tổng lượng polyphenol trong cao chiết được
định lượng với thuốc thử Folin - Ciocalteu bằng phương pháp đo
quang tại bước sóng 765 nm. Kết quả đã được xác định được điều
kiện tối ưu là: nồng độ ethanol 70%, tỷ lệ DM/DL 12,5/1 (ml/g), thời
gian chiết 90 phút. Các giá trị thực nghiệm (tổng lượng polyphenol =
245,60 ± 3,18 mg GAE, khối lượng cao khô = 2,66 ± 0,04 g) khác
biệt không nhiều so với giá trị dự đoán (tổng lượng polyphenol =
244,91 mg GAE, khối lượng cao khô = 2,67 g).
Ngày hoàn thiện:
06/02/2025
Ngày đăng:
07/02/2025
TỪ KHÓA
Chiết xuất
Helicteres hirsuta Lour.
Lá cây An Xoa
Polyphenol
Tối ưu hóa
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.11266
* Corresponding author. Email: Trungkhoang@gmail.com