
Ho Su Minh Tai / Tạp chí Khoa học và Công nghệ Đại học Duy Tân 03(64) (2024) 40-51
40
Gastronomy tourism: Opportunities and challenges for Vietnam,
especially Da Nang city
Du lịch ẩm thực: Cơ hội và thách thức nhìn từ Việt Nam,
đặc biệt tại thành phố Đà Nẵng
Ho Su Minh Tai*
Hồ Sử Minh Tài*
Faculty of International Hotel & Restaurant management, Hospitality and Tourism Institute, Duy Tan University,
Danang, 550000, Vietnam
Khoa Khách sạn & Nhà hàng Quốc tế, Trường Du lịch, Trường Đại học Duy Tân, Đà Nẵng, Việt Nam
(Date of receiving article: 05/01/2024, date of completion of review: 21/03/2024, date of acceptance for posting:
06/05/2024)
Abstract
Food plays an important role in the tourism industry. Food-related activities not only attract tourists but also help bring
many development opportunities to the local community. Therefore, among many types of tourism, gastronomic tourism
has become a type that takes special consideration for development in numerous destinations. However, successfully
developing this type of tourism to become a true gastronomic destination has many challenges. Based on the analysis of
secondary data sources, this article discusses some issues related to gastronomy tourism, synthesizes experiences and
initiatives from successful destinations, and analyzes opportunities and challenges related to gastronomy tourism
development in Vietnam, especially in Danang city, contributing to proposing ideas for this type of tourism.
Keywords: gastronomy; gastronomy tourism; food tourism; Danang, Vietnam.
Tóm tắt
Ẩm thực đóng một vai trò quan trọng trong ngành du lịch. Các hoạt động liên quan đến ẩm thực không chỉ thu hút khách
du lịch mà còn giúp mang lại nhiều cơ hội phát triển cho cộng đồng địa phương. Vì vậy, trong nhiều loại hình du lịch, du
lịch ẩm thực đã trở thành một loại hình được nhiều điểm đến đặc biệt quan tâm phát triển. Tuy nhiên, để phát triển thành
công loại hình du lịch này, đưa điểm đến trở thành một điểm đến du lịch ẩm thực cũng có nhiều thách thức. Dựa trên việc
phân tích các nguồn dữ liệu thứ cấp, bài viết này bàn luận một số vấn đề liên quan đến du lịch ẩm thực, tổng hợp kinh
nghiệm và sáng kiến từ các điểm đến thành công, đồng thời phân tích các cơ hội và thách thức liên quan đến phát triển
du lịch ẩm thực tại Việt Nam, đặc biệt là thành phố Đà Nẵng, góp phần đề xuất các ý tưởng phát triển loại hình du lịch
này.
Từ khóa: ẩm thực; du lịch ẩm thực; ăn uống; Đà Nẵng; Việt Nam.
*Corresponding author: Ho Su Minh Tai
Email: hosminhtai@dtu-hti.edu.vn
03(64) (2024) 40-51
DTU Journal of Science and Technology