
TNU Journal of Science and Technology
230(01): 474 - 482
http://jst.tnu.edu.vn 474 Email: jst@tnu.edu.vn
OPTIMIZING FERMENTATION CONDITIONS FOR PURPLE ONION
(ALLIUM CEPA L.) USING BACILLUS SUBTILIS BSN5 TO PRODUCE PRODUCTS
RICH IN CARBOXYMETHYL CELLULASE FOR POULTRY FARMING
Phan Vu Hai1, Nguyen Dinh Thuy Khuong1*, Tran Ngoc Liem1, Ngo Huu Lai2, Nguyen Xuan Hoa1
1College of Agriculture and Forestry - Hue University, 2Regional Animal Health Office No.4
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
09/9/2024
This study focused on optimizing the fermentation process of purple
onion using the bacterial strain Bacillus subtilis BSn5 to produce the
CMCase enzyme, thereby creating biological products to replace
antibiotics in poultry farming. Factors affecting the fermentation
process such as nitrogen source, raw material:water ratio,
carbon:nitrogen ratio, initial pH, fermentation temperature and time,
and glucose supplementation were evaluated. The results showed that
ammonium sulfate was the best nitrogen source and the optimal
carbon:nitrogen ratio was 20:1. The optimal initial pH, raw
material:water ratio and fermentation temperature were 4.0, 1:3 and
35°C, respectively. The ideal fermentation time was 144 h and adding
1 g/100 g glucose enhanced the enzyme production. Response surface
analysis determined the final optimum conditions to be a
carbon:nitrogen ratio of 25:1, initial pH of 3.2 and feedstock:water
ratio of 1:3.25. Under these conditions, high CMCase enzyme activity
(58.98 U/g) was achieved, demonstrating this process's potential for
producing high-value feed additives from purple onion.
Revised:
17/12/2024
Published:
18/12/2024
KEYWORDS/
Allium cepa L.
Bacillus subtilis
Fermentation
CMCase
Cellulose
TỐI ƯU HÓA ĐIỀU KIỆN LÊN MEN HÀNH TÍM (ALLIUM CEPA L.) BẰNG
BACILLUS SUBTILIS BSN5 NHẰM SN XUT CH PHM GIU
CARBOXYMETHYL CELLULASE TRONG CHĂN NUÔI GIA CM
Phan V Hi1, Nguyễn Đinh Thuỳ Khương1*, Trần Ngọc Liêm1, Ngô Hu Lai2, Nguyễn Xuân Ha1
1Trưng Đi hc Nông Lâm - ĐH Hu, 2Chi cc Th y Vng 4
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
09/9/2024
Nghiên cứu này tập trung vào việc tối ưu hóa quy trình lên men hành
tím bằng chủng vi khuẩn Bacillus subtilis BSn5 để sản xuất enzyme
CMCase, từ đó tạo ra ch phẩm sinh hc thay th khng sinh trong
chăn nuôi gia cm. Các yu tố ảnh hưởng đn qu trình lên men như
nguồn nitrogen, tỷ lệ nguyên liệu:nước, tỷ lệ carbon:nitrogen, pH ban
đu, nhiệt độ và thời gian lên men, cũng như việc bổ sung glucose đã
được đnh gi. Kt quả cho thấy ammonium sunfate là nguồn nitrogen
tốt nhất và tỷ lệ carbon:nitrogen tối ưu là 20:1. Gi trị pH ban đu, tỷ
lệ nguyên liệu:nước và nhiệt độ lên men tối ưu ln lượt là 4,0, 1:3 và
35°C. Thời gian lên men lý tưởng là 144 giờ và việc bổ sung 1 g/100
g glucose tăng cường cho quá trình sản xuất enzyme. Phân tích bề mặt
đp ứng đã xc định được cc điều kiện tối ưu cuối cùng là tỷ lệ
carbon:nitrogen 25:1, pH ban đu 3,2 và tỷ lệ nguyên liệu:nước 1:3,25.
Trong điều kiện này, hoạt độ enzyme CMCase đạt mức cao (58,98
U/g), chứng tỏ tiềm năng của quy trình này trong việc sản xuất phụ
gia thức ăn chăn nuôi gi trị cao từ hành tím.
Ngày hoàn thiện:
17/12/2024
Ngày đăng:
18/12/2024
TỪ KHÓA
Hành tím
Bacillus subtilis
Lên men
Enzyme CMCase
Cellulose
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.11084
* Corresponding author. Email: nguyendinhthuykhuong@huaf.edu.vn