
TNU Journal of Science and Technology
230(01): 73 - 82
http://jst.tnu.edu.vn 73 Email: jst@tnu.edu.vn
BIO-MEMBRANE FROM CHITOSAN AND MICROCRYSTALLINE
CELLULOSE IN THE PRESENCE OF ANTHOCYANINS APPLIED FOR
FOOD-FRESHNESS INDICATOR
Nguyen Dang Khoa*, Truong Vuong Quoc Vinh, Huynh Dung Thiem, To Thanh Son
Faculty of Environment, School of Technology - Van Lang University
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
03/7/2024
A biopolymer membrane prepared from chitosan (CTS) and
microcrystalline cellulose (MCC) at low ratios is fabricated to monitor
the freshness of food by tracking the color changes of anthocyanins
(ACNs) indicators. Results indicated the enhanced mechanical
stability of the membrane, including increased tensile strength and
reduced water uptake are attributed to the chemical interaction between
CTS and MCC. In the freshness evaluation experiment, the CTS/MCC
film showed an improvement in the total color difference index ∆E,
enhancing the ability to detect changes in the pH of the environment.
Additionally, the ∆E value of the CTS/1% MCC film was observed to
be quite similar to the value at pH 9 after 24 hours and pH 11 after 36
hours when the fish meat was stored at 25°C. Also, the correlation
between the generated TVB-N content and the ∆E value showed that
the correlation coefficient R2 of the CTS/MCC film was higher than
that of the CTS film.
Revised:
16/10/2024
Published:
17/10/2024
KEYWORDS
Anthocyanins
Chitosan
Microcrystalline Cellulose
pH indicator
Bio-membrane
MÀNG SINH HỌC TỪ CHITOSAN VÀ CELLULOSE VI TINH THỂ CHỨA
ANTHOCYANINS ỨNG DỤNG THEO DÕI ĐỘ TƯƠI CỦA THỰC PHẨM
Nguyễn Đăng Khoa*, Trương Vương Quốc Vinh, Huỳnh Dũng Thiêm, Tô Thanh Sơn
Khoa Môi trường, Trường Công nghệ Văn Lang - Đại học Văn Lang
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
03/7/2024
Màng sinh học được tổng hợp từ chitosan (CTS) với chất phối trộn
cellulose vi tinh thể (MCC) ở tỷ lệ thấp được sử dụng để theo dõi độ
tươi của thực phẩm thông qua sự thay đổi màu sắc của chất chỉ thị
anthocyanins (ACNs). Kết quả cho thấy độ bền cơ học của màng được
cải thiện bao gồm độ bền kéo của màng được gia tăng và độ ngậm
nước giảm đi thông qua sự tương tác hoá học của CTS và MCC. Trong
thí nghiệm đánh giá độ tươi, màng CTS/MCC cho thấy sự cải thiện về
chỉ số tổng khác biệt màu sắc ∆E, giúp tăng khả năng nhận diện sự
thay đổi pH của môi trường. Thêm vào đó, giá trị ∆E của màng CTS/
1% MCC được quan sát khá tương đồng với giá trị của pH 9 sau 24
giờ và pH 11 sau 36 giờ khi thịt cá được bảo quản ở 25oC. Đồng thời,
sự tương quan giữa hàm lượng TVB-N phát sinh và giá trị ∆E cho thấy
hệ số tương quan R2 của màng CTS/MCC cao hơn so với màng CTS.
Ngày hoàn thiện:
16/10/2024
Ngày đăng:
17/10/2024
TỪ KHÓA
Anthocyanins
Chitosan
Cellulose vi tinh thể
Chỉ thị pH
Màng sinh học
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.10692
* Corresponding author. Email: khoa.nd@vlu.edu.vn