
TNU Journal of Science and Technology
230(05): 263 - 270
http://jst.tnu.edu.vn 263 Email: jst@tnu.edu.vn
IMPACT OF SPERM PREPARATION TECHNIQUES ON
BOER GOAT SPERM QUALITY BEFORE CRYOPRESERVATION
Tran Thi Thanh Khuong*, Nguyen Lam Khanh Duy, Nguyen Nhat Tan, Ha Thi Ngoc Trang,
Tran Van Be Nam
Can Tho University
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
07/10/2024
Sperm preparation is a technique to select good quality sperm for sperm
freezing and artificial insemination. This study investigated the effects of
swim-up time and concentration gradient centrifugal force on the quality of
Boer goat sperm. Two Boer goats were selected for semen collection using
an artificial vagina. Then, the semen was selected by two methods: swim-
up with time points (30, 45 and 60 minutes) and centrifugation of gradient
medium with centrifugal force (250g, 300g, 350g and 400g). Then, the
sperm quality assessment indicators were performed. The results of the
study showed that swim-up time for 30 minutes significantly improved the
quality of goat sperm after collection with the mean viability, overall
motility, progressive motility, membrane and acrosome integrity being
92.81%, 84.89%, 53.35%, 62.93% and 97.90%, respectively (p<0.05).
Centrifugal force at 350g results in the selection of optimal goat sperm
quality with the mean viability, overall motility, progressive motility,
membrane and acrosome integrity being 88.54%, 80.21%, 55.46%,
70.61%, and 59.55% respectively (p<0.05). In conclusion, swim-up time in
30 minutes and concentration gradient centrifugal force in 350g were the
optimal choices for the Boer goat sperm selection process. The study aimed
to emphasize the optimization of sperm preparation procedures to select the
best quality goat sperm for cryopreservation and artificial insemination,
which is of great significance for animal breeding and conservation efforts.
Revised:
06/02/2025
Published:
07/02/2025
KEYWORDS
Boer goat
Concentration gradient
centrifugal
Insemination
Sperm
Swim-up
ẢNH HƯỞNG CỦA KỸ THUẬT CHUẨN BỊ TINH TRÙNG ĐẾN
CHẤT LƯỢNG TINH TRÙNG DÊ BOER TRƯỚC KHI ĐÔNG LẠNH
Trần Thị Thanh Khương*, Nguyễn Lâm Khánh Duy, Nguyễn Nhật Tân, Hà Thị Ngọc Trang,
Trần Văn Bé Nam
Trường Đại học Cần Thơ
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
07/10/2024
Chuẩn bị tinh trùng là một kỹ thuật để lựa chọn tinh trùng chất lượng tốt cho
việc đông lạnh tinh trùng và thụ tinh nhân tạo. Nghiên cứu này đã tìm hiểu
ảnh hưởng của thời gian bơi lên và lực ly tâm nồng độ lên chất lượng tinh
trùng dê Boer. Nghiên cứu được tiến hành trên hai con dê Boer đực, mẫu
tinh dịch được thu nhận bằng cách sử dụng âm đạo nhân tạo. Sau đó, tinh
dịch được lựa chọn bằng hai phương pháp: bơi lên (30, 45 và 60 phút) và ly
tâm gradient với lực (250 g, 300 g, 350 g và 400 g). Kết quả nghiên cứu cho
thấy thời gian bơi lên trong 30 phút đã cải thiện đáng kể chất lượng tinh
trùng dê với tỷ lệ sống, di động tổng số, di động tiến tới, toàn vẹn của màng
và acrosome lần lượt là 92,81%, 84,89%, 53,35%, 62,93% và 97,90% (p <
0,05). Lực ly tâm ở 350 g giúp tinh trùng dê đạt chất lượng tối ưu với tỷ lệ
sống, di động tổng số, di động tiến tới, toàn vẹn của màng và acrosome lần
lượt là 88,54%, 80,21%, 55,46%, 70,61% và 59,55% (p <0,05). Thời gian
bơi lên trong 30 phút và lực ly tâm nồng độ gradient ở 350 g là những lựa
chọn tối ưu cho quá trình lựa chọn tinh trùng dê Boer. Nghiên cứu nhằm
nhấn mạnh việc tối ưu hóa các quy trình chuẩn bị tinh trùng dê, có ý nghĩa to
lớn đối với các nỗ lực nhân giống và bảo tồn động vật.
Ngày hoàn thiện:
06/02/2025
Ngày đăng:
07/02/2025
TỪ KHÓA
Dê Boer
Ly tâm gradient nồng độ
Thụ tinh
Tinh trùng
Swim-up
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.11259
* Corresponding author. Email: tttkhuong@ctu.edu.vn