
TNU Journal of Science and Technology
230(05): 3 - 10
http://jst.tnu.edu.vn 3 Email: jst@tnu.edu.vn
EVALUATION OF PROBIOTIC PROPERTIES AND IMPROVING VIABILITY
OF Lactobacillus acidophilus CP1 BY CHITOSAN COATED ALGINATE MICROCAPSULES
Nguyen Thi Thanh Ngoc1, Vu Thi Hanh Nguyen2, Phi Quyet Tien2, Quach Ngoc Tung2*
1East Asia University of Technology, 2Institute of Biotechnology - Vietnam Academy of Science and Technology
ARTICLE INFO
ABSTRACT
Received:
30/9/2024
To date, maintaining probiotic cell viability during storage and
gastrointestinal transit remains a challenge. The present study was
conducted to evaluate probiotic properties and improve viability of
Lactobacillus acidophilus CP1 by using the microencapsulation
method. L. acidophilus CP1 had the ability to grow at pH 3.0, tolerate
4 mM H2O2, and synthesize protease. Moreover, Mycobacterium
smegmatis MC2 155, Escherichia coli ATCC 11105 và Pseudomonas
aeruginosa ATTC 6538 were inhibited by the CP1 with the inhibition
zones ranging from 7,5-17,1 mm. Using the emulsification and
internal gelation method, the CP1 was encapsulated by alginate and
chitosan resulting in spherical microcapsules with sizes ranging from
5 – 50 µm. In simulated gastric fluid, the cell viability of
microcapsules reached 86.3 ± 1.4%, which was 11.9% higher than
free CP1 after 2 hours of incubation. Furthermore, freeze-dried
microencapsulation was shown to have a survival rate 1.5 times
higher than the free sample at 30°C after 45 days of storage. These
results have opened up guidelines for selecting downstream
processing and formulating probiotic preparations in food technology
and human health protection.
Revised:
17/12/2024
Published:
18/12/2024
KEYWORDS
Alginate
Chitosan
Lactobacillus acidophilus
Probiotic cell
Microencapsulation
ĐÁNH GIÁ ĐẶC TÍNH PROBIOTIC VÀ NÂNG CAO KHẢ NĂNG SỐNG SÓT
CỦA Lactobacillus acidophilus CP1 BẰNG VI BAO ALGINATE-CHITOSAN
Nguyễn Thị Thanh Ngọc1, Vũ Thị Hạnh Nguyên2, Phí Quyết Tiến2, Quách Ngọc Tùng2*
1Trường Đại học Công nghệ Đông Á, 2Viện Công nghệ sinh học - Viện Hàn lâm Khoa học và Công nghệ Việt Nam
THÔNG TIN BÀI BÁO
TÓM TẮT
Ngày nhận bài:
30/9/2024
Hiện nay, việc duy trì khả năng sống sót của probiotic trong quá trình
bảo quản và vận chuyển qua hệ tiêu hóa vẫn là một thách thức.
Nghiên cứu này được thực hiện nhằm đánh giá đặc tính probitotic và
nâng cao khả năng sống sót của vi khuẩn Lactobacillus acidophilus
CP1 bằng kỹ thuật vi bao. Chủng L. acidophilus CP1 có khả năng
sinh trưởng và phát triển ở pH 3,0, chống chịu với 4 mM H2O2 và
sinh tổng hợp protease. Hơn nữa, vi khuẩn kiểm định Mycobacterium
smegmatis MC2 155, Escherichia coli ATCC 11105 và Pseudomonas
aeruginosa ATTC 6538 bị ức chế với đường kính vòng ức chế dao
động từ 7,5-17,1 mm. Sử dụng kỹ thuật nhũ hóa và tạo gel, CP1 được
vi bao bằng alginate và chitosan để tạo ra vi bao hình cầu với kích
thước dao động từ 5 – 50 µm. Trong dịch dạ dày mô phỏng, tỷ lệ
sống sót của CP1 ở mẫu vi bao đạt 86,3 ± 1,4%, cao hơn 11,9% so
với mẫu tự do sau 2 giờ ủ. Hơn nữa, vi bao sau đông khô được chứng
minh có tỷ lệ sống sót cao hơn 1,5 lần so với mẫu tự do ở 30°C sau
45 ngày bảo quản. Kết quả nghiên cứu đã mở ra hướng lựa chọn công
nghệ thu hồi và tạo chế phẩm probiotic ứng dụng trong công nghệ
thực phẩm và bảo vệ sức khoẻ con người.
Ngày hoàn thiện:
17/12/2024
Ngày đăng:
18/12/2024
TỪ KHÓA
Alginate
Chitosan
Lactobacillus acidophilus
Probiotic
Vi bao
DOI: https://doi.org/10.34238/tnu-jst.11204
* Corresponding author. Email: qn.tung@ibt.ac.vn