intTypePromotion=1

Đề thi HSG môn Tiếng Anh lớp 9

Chia sẻ: Phương Thảo Ngô | Ngày: | Loại File: DOC | Số trang:206

0
323
lượt xem
84
download

Đề thi HSG môn Tiếng Anh lớp 9

Mô tả tài liệu
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Sau đây là Đề thi Học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 9. Mời các bậc phụ huynh, thí sinh và thầy cô giáo cùng tham khảo để để có thêm tài liệu phục vụ nhu cầu học tập và ôn thi. Chúc các bạn đạt kết quả cao trong kỳ thi sắp tới.

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi HSG môn Tiếng Anh lớp 9

  1. ĐỀ HSG 56  I/Circle the letter before the word whose underlined part is pronounced differently from those of the  others. (5 points) 1.  A. float  B. broad  C. goat  D. coat 2.  A. office  B. promise  C. service  D. expertise 3.  A. physical  B. mythology  C. rhythmic  D. psychological 4.  A. danger  B. angel  C. anger  D. magic 5.  A. black  B. blade  C. blab  D. Play II/ Choose the best option: (a), (b), (c) or (d).  (24 points) 1. Alex didn't come to see the film last night because he _______ it before. (a) saw  (b) had seen  (c) has seen  (d) was seen 2. A cold wind _______ for the last three days. (a) has been blowing  (b) blows (c) is blowing  (d) blew 3. I wish I _______ younger. (a) had been  (b) would be  (c) were  (d) have been 4. She said she _______ to me, but she didn't. (a) would have written  (b) will have written (c) would write  (d) will write 5. She told him that if he _______ his promise, she _______ speak to him again. (a) break­would never  (b) break ­ will never (c) broke ­ will never (d) broke­would never 6. I'll see you in August when I _______ back. (a) will come  (b) came  (c) will have come  (d) come 7. We were very pleased _______ the service. (a) with  (b) on  (c) at  (d) from 8. He mumbled throughout his speech so I could _______ understand a single word. (a) really  (b) fully  (c) hardly  (d) hard 9. I have _______ told her not to do that and yet she always does. (a) admittedly  (b) repeatedly  (c) wholeheartedly  (d)frankly 10. It was a very long day but we _______ arrived in time for tea. (a) eventfully  (b) unusually  (c) dully  (d) eventually 11. What would you like to eat for lunch? _______ I don't mind. (a) Nothing  (b) Something  (c) Everything  (d) Anything 12. I asked if _______ wanted an ice cream. (a) anyone  (b) someone  (c) everyone  (d) no one 13. The steamer Mongolia was built _______ iron. (a) from  (b) by  (c) with  (d) of 14. Two men were walking up and down the dock at Suez _______ the crowd of natives. (a) within  (b) among  (c) in  (d) between 15. "You say, consul," Fix asked for the twentieth time, "that this steamer is never _______ schedule?" (a) behind  (b) before  (c) after  (d) off 16. ____ from Bill, all the students said they would go. (a) Except  (b) Only  (c) Apart  (d) Separate 17. If only he _______ told us the truth in the first place, things wouldn't have gone so wrong. (a) had  (b) has  (c) would have  (d) should have 18. You may think that this is a _______ job for someone who is applying for a marketing post. (a) peculiar  (b) stranger  (c) usual  (d) typical 19. Suddenly _______ hungry, he stopped to buy a bar of chocolate. (a) felt  (b) having felt (c) feeling  (d) feels 20. Everyone thought she would accept the offer. _______, she turned it down. (a) However  (b) So  (c) Too  (d) Moreover 21. I am sure I could very easily _______ all the requirements (a) complete  (b) fulfil  (c) commit  (d) finish 22. He says he will pay ; I don’t think he will, _______. (a) though  (b) even though  (c) in case  (d) but 23. Safety should come first. _______ lives shouldn’t be put at risk. (a) People  (b) Peoples  (c) People’s  (d) Peoples’
  2. 24. Would you be _______ my letters while I am away ? (a) too good as to forward  (b) as good as forward (c) so good as to forward  (d) so good as forwarding III/ Identify the one underlined word or phrase that would not be appropriate in standard written  English. Supply the right one. (7 points) 1. Today the number  of people which enjoy winter sports is  almost double that of twenty years ago.                     A                               B                                    C                             D 2. He couldn't find the  dictionary because it was packing  in the case  ready for sending .                                A                                              B                  C                           D 3. The athlete really surprised  to hear that he had won  the race after all .       A                         B                                          C                                 D 4. He sounded his horn sudden  when he saw the really  old man step carelessly  off  the sidewalk.                                           A                                      B                                    C        D 5. Your friends became very  angrily  over a seemingly  little  problem.                                         A        B                         C           D 6. The coal  is the world's  most abundant fossil  fuel .          A                  B                                     C       D 7. A traveller can reach  some of the village  along the Amazon only  by riverboat                                 A                             B                                      C              D IV/The word in capital letters at the end of each of the following sentences can be used to form a word  that fits suitably in the blank space. Fill in the blank in this way. (10 points)          Some recent research into (1) ______________ (CONVERSE) between men and women has produced  results   which   will   surprise   few   women.   Men   are   always   interrupting   women   when   they   talk.   One   (2)  _____________   (RESEARCH)   feels   that   men   regard   female   talk   as   a   kind   of   conversational   (3)  ______________ (HOUSE). They expect women to play a (4) ______________ (SUPPORT) role. So a man  interrupts   in   a   display   of   dominance   or   control.   Men   also   have   a   much   more   (5)   ______________  (PLEASANT) listening style. Whereas a woman uses gestures or say: "mm", a man will say such thing as  "right" or "okay" thus settle the stage for an (6) ______________ (INTERRUPT). Conversation of this kind,  then,   hardly   has   (7)   ______________   (MEAN)   communication.   Male   talk   is   often   (8)   _____________  (ARGUE) while women are more tentative, asking more questions and tending to build up their replies on what  the other person had said. The research would indicate that women are better (9) ______________ (LISTEN)  than men. Yet, listening secretly to conversation between groups of women, one has the (10) ______________  (IMPRESS) of several simultaneous monologues into which no man would be able to get a chance to speak.  V/Read the following paragraph about the education in Britain. Write true (T) or false (F) for each of  the sentences below, according to the information given. If the information is not in the paragraph write  no information (NI). (10 points)      In Britain most schools are financed by the state and, for the children attending these schools, they are free.  However; about 5 per cent of the school population attend private schools, and these are financed from pupils'  fees. The general pattern of schooling in Britain is as follows.     All the children must start school at the age of five. Many have previously attended play schools or nursery  schools, but these are not compulsory. Primary education, whether state or private, seeks to develop all aspects  of the child: physical and emotional, as well as intellectual and cultural.       Roughly at the age of 11 (but often somewhat. later, especially in the case of private education), children  move to different schools. These are called secondary schools, and nowadays most of them are comprehensive,  that is to say, children of all abilities go to the same school. Within some comprehensive schools children are put into different classes according to their intellectual  ability; in others, children of different abilities are all kept together in the same class.        In the first four or five years at a secondary school, the pupils have a set timetable of subjects, such as  History, English and a foreign language, as well as science subjects and sports. At the end of this period most   pupils take one or two public examinations, though these do not normally include all the subjects that the  students have studied. In fact, a pupil may take the exam in as many, or as few, subjects as is thought suitable.        After these exams, i.e. at the age of 16 or so, most pupils at state schools leave. Only about 30 per cent   continue at school, compared with about 90 per cent in the small private sector. For those
  3. that stay on, in either type of school, the next two or three years are spent concentrating on a small number of   subjects, and at the end of these years of concentrated preparation, the pupils usually take a public school­ leaving   examination   in   their   three   specialist   subjects.   Their   results   in   these   exams   will   largely   determine  whether they now start to work, or whether they can continue with higher education at a university or college. Answers : T, F or NI(No ìnormation) ____ 1. School education in Britain is free of charge. ____ 2. School education is compulsory in Britain. ____ 3. School education in Britain is mainly free of charge. ____ 4. Most children in Britain attend private schools. ____ 5. Most children in Britain attend state schools. ____ 6. Comprehensive secondary schools are for pupils of different abilities. ____ 7. Pupils of the same abilities must attend comprehensive secondary schools. ____ 8. After four or five years at secondary schools, all pupils take one or two public examinations. ____ 9. In Britain state schools are better than those of the private sector. ____ 10. At the age of 16 or so, about 70 per cent pupils at state schools leave. VI/Read the following passage then answer the questions below (8 points)    A healthful lifestyle leads to a longer, happier, healthier life. Staying healthy means eating well­balanced diet,  getting regular exercise, avoiding things that are bad for the body and mind.        Nutrition plays a key role in maintaining good health and preventing many diseases. In spite of all the   information available about diets, scientists still believe that good nutrition can be simple. There are several basic rules to follow. Keep fat intake low. Eat foods high in carbohydrates. which are the  starches in grains, legumes, (beans, and peas),vegetables, and some fruits. Avoid too much sugar. Limit salt. Eat  lots of fruits and vegetables. which are high in vitamins.     A healthy lifestyle is an active lifestyle. Lack of proper physical exercise can cause tiredness, irritability, and  poor   general   health.   Physical   fitness   requires   both   aerobic   exercise,   such   as   running,   bicycle   riding   ,   and  swimming, and muscle­ strengthening exercise, such as weight­­ lifting. Finally, good health is acquired saying  no to bad habits such as smoking, drinking, and over­eating and by avoiding situations   that   are   constantly   stressful.   People   can   take   their   lives   and   happiness   into   their   own   hands.  Maintaining a healthy lifestyle is the first step. Questions: 1. What are the three kinds of food that you should avoiding having too much of ?  ............................................................................................................. 2. Three problems that lack of physical exercise can cause are  ............................................................................................................. 3. What kinds of exercise does physical fitness require?  ............................................................................................................. 4. Three kinds of aerobic exercise mentioned in the passage are  ............................................................................................................. 5. What exercise is good for muscle­strengthening? ............................................................................................................. 6. Grains, legumes, vegetables, and some fruits all contain ............................................................................................................. 7. Fruits and vegetables contain a lot of  ............................................................................................................. 8. What is the main idea of the whole passage? ............................................................................................................. VII/ Rewrite these sentences in such a way that they mean the same as the first, using the word in  brackets at the end of each sentence. DO NOT CHANGE THE FORM OF THE GIVEN WORD. (10  points) Example: Opera doesn't interest David. (INTERESTED)  David isn’t interested in Opera. 1. "Did you speak to the headmaster, Mom" I asked. (SHE)
  4.  ............................................................................................................... 2. There is no point in seeing that film. (WORTH) ............................................................................................................... 3. It's good thing you brought your cheque book or we wouldn't have been able to buy the car. (YOU) ............................................................................................................... 4. The flight to London was cheaper than I had thought it would be. (AS)  ............................................................................................................... 5. I expect you were tired after the match. (BEEN)  ............................................................................................................... 6. You ought to go to the dentist's immediately. (BETTER)  ............................................................................................................... 7. It snowed so they cancelled the flight. (OWING) ............................................................................................................... 8. Maria and Philip are getting married, despite not having very much money. (ALTHOUGH) ............................................................................................................... 9. The last time I ate Chinese food was 4 years ago. (YEARS) ............................................................................................................... 10. I am happy to go anywhere you like. (MIND) ............................................................................................................... VIII/ Sentence building. Complete the dialogue below. (10 points) A: Hello / John! Nice / see / you /. you / have / comfortable / journey? ............................................................................................................... B: Yes / thanks. / I / came up / yesterday / the 10 a.m / King's Cross.  ............................................................................................................... A: you / found / good / hotel? Where / you / stay?  ............................................................................................................... B: At / Queen's / Princess Street. / I / booked / few / ago / I / no trouble / at all. ............................................................................................................... A: Good. / That / one / best / city. / How long / you / stay? ............................................................................................................... B: three / days.  ............................................................................................................... A: you / know / Edinburgh / at all?  ............................................................................................................... B: No. / I / haven't / here / many / years. / I / think / I / spend / afternoons / looking / Edinburgh. ............................................................................................................... A: I / not / busy / afternoon. / If / like / take / afternoon / off show / round. ............................................................................................................... B: Thanks / very much. / That / very / pleasant. ...............................................................................................................
  5. ĐÁP ÁN 56 I/ 1. B  2. D  3. D  4. C  5. B II/ 1. b  2. a  3. c  4. c  5. d  6. d  7. a  8. c     9. b  10. d  11. d  12. a  13. d  14. b  15. a  16. c    17. a  18. a  19. c  20. a  21. b  22. a  23. c  24. c III/  1. B » who  2. B » packed 3. B » was really surprised 4. A » suddenly       5. B » angry 6. A » coal 7. B » the villages IV/   1. conversation        2. researcher      3. housework       4. supporting 5. unpleasant         6. interruption        7. meaningful       8. argumentative      9. listeners  10. impression V/  1. F  2. T  3. T  4. F  5. T   6. T  7. F  8. F  9. NI  10. T VI/ 1. fat, sugar and salt. 2. tiredness, irritability, poor general health. 3. aerobic exercise and muscle­ strengthening exercise 4. running, bicycle riding, swimming 5. weight­lifting 6. carbohydrates 7. vitamins 8. The main idea of the passage is how to lead a healthy life. VII/ 1. I asked my mother if / whether she had spoken to the headmaster. 2. That film isn't worth seeing. 3. We wouldn't have been able to buy the car if you hadn’t bought your cheque book. 4. The flight to London was not as expensive as I had thought it would be. 5. You must have been tired after the match. 6. You had better go the dentist's immediately. 7. The flight was cencelled owing to the snow. 8. Maria and Philip are getting married, although they haven’t got/do not have very much money. 9. It‘s 4 years since I last ate Chinese food. 10. I don’t mind anywhere we go. VIII/ A: Hello, John. Nice to see you. Did you have a comfortable journey? B: Yes, thanks. I came up here yesterday on the 10 a.m. (train) from King's Cross. A: Have you found a good hotel? Where are you staying? B: At the Queen's in Princess Street. I booked a few days ago so I had no trouble at all. A: Good. That's one of the best in the city. How long are you staying? B: For three days. . A: Do you know Edinburgh at all? B: No. I haven't been here for many years. I think I'll spend the afternoons looking round Edinburgh. A: I shan't be very busy this afternoon. If you like, I'll take the afternoon off and show you round. B: Thanks very much. That'll be very pleasant.
  6. ĐỀ HSG 57 A. GRAMMAR­VOCABULARY. (8 MARKS) I. Choose the best answer to complete the sentences (2 marks). 1. I _______ a letter to my friends A. posted  B. isussed  C. collected  D.published 2. We can’t go camping today. The weather is _______. A. fine  B. warm  C. snowy  D. sunny. 3. The prupose of the examination was to _______ the students’ knowledge of the subject. A. try  B. inspect  C. prove  D. test 4. She asked me _______ I like tiked eating chocolates. A. if  B. and  C. that  D. but 5. He used to walk a long way to work. Now he _______ to work. A. still walks  B. no longer walks  C. walks  D. did not walk 6. This is the place where the car turned _______. A. on  B. off  C. up  D. over. 7. Tom’s _______ finished his homework. A. just  B. frequently  C. often  D. usually 8. The children _______ to the zoo. A. were enjoyed to take  B. enjoyed being taken C. were enjoyed talking  D. enjoy taking. 9. Let’s go, _______ we? A. don’t  B. shall  C. will  D. do 10. The synonym of the verb “deny” is _______. A. permit  B. refuse  C. allow  D. admit II. There are 5 mistakes in the passage below. Write out the mstakes and correct them (1 mark).   In 1783, two French brothers built the first balloon to take people into the air. One hundred and twenty  years lately, in 1903, the Wright brothers built the first plane with an engine and flew in it. This was in the  United States. Then, in 1918, the US Post Office begun the first airmail service. Aeroplanes changed a much in the next thirty   years. Then, in 1950s, aeroplanes became much faster because they had jet engines. In1976,Concorde was build  in the UK and France. It is the fastest passenger plane in the world and it can fly at 2500 kilometers an hour, so   the journey in London to New York is only four hours. Today millions of people travel on aeroplane, and it is   difficult to think of a world without them. Mistakes Correct words Ex: 00. lately  Later 01
  7. 02 03 04 05 III. Supply correct form of the verbs in brackets (2 marks).   I   had   two   accidents   last   month.   First,   my   friend   and   I   were   riding   on   our   bicycles   and   it  (1)______________ (rain). We (2) ______________ (ride)fast because we (3) ______________ (want) to get  home. I (4)______________ (turn) the corner when suddenly, a cat (5)______________ (run) in front of my  bike. I tried (6) ______________ (stop), but I fell and (7) ______________ (break) my arm. Then a few days  after that, I (8) ______________ (walk) up the stairs in my apartment when I (9)______________ (hurt) my  ankle. Fortunately, I (10) ______________ (not break) it, but it wasn’t a good month. IV. Fill in the blanks with correct form of the words given in brackets. (2 marks)    The families in our street are slowly being driven mad by the (1)__________ (refuse) of the inhabitants  of No 13 to have any form of (2)__________ (communicate) with them. The trouble started over what is known  as noise (3) __________ (pollute). Every evening the (4)__________ (think) neighbors used to turned up the  volume on the TV so loud that no one in the (5) __________ (neighbor) was able to hear anything else. Not  knowing   what   (6)   __________   (act)   to   take,   local   residents   held   a   meeting   to   see   if   anyone   had   any   (7)  __________ (suggest) as to how to deal with the problem. A (8) __________ (decide) was made to send a  number of people to talk to the family in No 13 and ask them (9) __________(polite) to turn their music down  after six in the evening. (10) __________(Fortunately), the visit did not turn out to be successful,as the habitants  of No13 refused to talk to them, so on the advice of local police, the matter is now in the hands of the court. V. Complete each sentence with a suitable preposition. (1 mark) 1. I get tired _______ doing the same thing everyday. 2. Many Vietnamese women like wearing morden clothing _______ work. 3. When the Jones arrived _______ London. It was very cold. 4. Are you busy _______ your homework? 5. I couldn’t meet Mrs. Chi because she’s _______. C. READING COMPREHENSION. (4 MARKS) Passage 1.    Finish­born botanist William Nylander taught at the university of Hesinkifor a number of years and later  moved to Paris, where he lived until his death at the end of the nineteenth century. During the second half of the  last century, he became a prominent figure in the field of lichenology. Botanists from all over the world sent  samples to his laboratory to be analyzed and classified. It can be said without exaggeration that four of five  lichens bear his name.    He was the first to realize the importance of using chemical reagents in the taxomony of lichens. He  selected the most common reagents used by the chemists of his time. Lichenologists all over the world still use  these reagents, including tincture of odine and hypochorite in their laboratories. During the first half of the  nienteenth century, a Japanese named Abahima added only one chemical product­ Phenol diamines. Nylander  was also responsible for discovering that atmosphere of big cities hindered the lichens’s development and cause  them to disappear. Now they are used to detect atmospheric pollution. Nevertheless, he considered lichens to be  simple plants and vehemently opposed the widely accepted modern theories that lichens are compound species  formed by two discordant elements: algae and fungi. I. Write T (true) or F (false) (1 mark). _____ 01. Nylander was born in Paris. _____ 02. He used to work at a university _____ 03. He died in late 1990s _____ 04. He was a doctor. _____ 05. He was a vey well­known man. II. Choose the best answer (1 mark). 1. Internationally renowed scientists sent lichens samples to Nylander because _______________ A. he considered them to be simple plants
  8. B. he used reagents to deternine their use. C. he analyzed and classified them. D. he collected and preserved them. 2. Which of the following is not true? A. Nylander accepted his coleagues’ theories on the composition of lichens. B. Eighty percent of lichens bear his name. C. Today lichens are used to detect atmospheric pollution. D. Most of botanists consider lichens to be a compound specie. 3. All of the following are true except: A. he was the first to use chemical reagents in taxonomy of lichens B. he believed that lichens were simple plants. C. he was an esteemed lichenologist. D. he taught botany at a university in Paris. 4. According to the nineteenth ­century theories, which elements form the composition of lichens? A. odine and chemical reagents  B. algae and fungi C. hypochlorite and odine D. chemical reagents and atmospheric chemicals. 5. How could william Nylander best described? A. degenerate  B. dormineering.  C. ingenious  D. anxous. Passage 2. A WELSH FESTIVAL    Wales has a population of about three million. English is the main language and only twenty per cent speak  both Welsh and English. Every year, (1) ………… August there is a Welsh­speaking festival. It (2) …………  place in a different town each year so everyone has a chance for it to be near them. Local people (3) _______  years making plans for when the festival will be in (4) _______ town. Each festival is (5) _______ by about  160.000 people. They travel not only from nearby towns and villages (6) _______ also from the rest of the  British Isles and (7) _______ from abroad. There are concerts, plays and (8) _______ to find the best singers,  poets, writers and so on. Shops sell Welsh music, books, pictures and clothes as (9) _______ as food and drink.  The festival provides a chance for Welsh­speaking people to be together for a whole week, with (10) _______  Welsh language all around them. 1.  a. on  b. by  c. in d. at 2.  a. takes  b. finds  c. has  d. makes 3.  a. pass  b. put  c. spend  d. do 4.  a. our  b. their  c. his  d. its 5.  a. arrived  b. attended  c. visited  d. come 6.  a. but  b. and  c. since  d. however 7.  a. just  b. hardly  c. quite  d. even 8.  a. tests  b. examinations  c. competitions  d. races 9.  a. long b. far  c. good  d. well 10. a. one  b. a  c. the  d. some D. WRITING. (6 MARKS). I. Rewrite the following sentences without changing meanings of theones given (3 marks). 1. Nam is bigger than Ba. Ba................................................................................................................. 2. Let’s go abroad for our holiday this year.  Why.............................................................................................................. 3. No one in the group is younger than Lan. Lan............................................................................................................... 4. “How much do you think it will cost?” he asked. He wanted to know....................................................................................... 5. It isn’t necessary to book tickets for the show in advance.
  9. You need...................................................................................................... 6. Did they return those books to the library? Were ............................................................................................................ 7. The story of their sufferings was painful to listen to.  It was............................................................................................................ 8. The flight to Ho Chi Minh City lasted one hour and a half.  It took ........................................................................................................... 9. Because the boy behaves well,every body loves him. Because of ................................................................................................... 10. Miss. Lan began her job as a television presenter 5 years ago. Miss. Lan...................................................................................................... II. Make all changes and additions necessary to produce a complete letter from the words and phrases  given. (3 marks). 1. I / be / glad / receive / letter. ..................................................................................................................... 2. I / just / wonderful / news. ..................................................................................................................... 3. I / pass / final / examination / university.  ..................................................................................................................... 4. My father / be / please / he/ hear this.  ..................................................................................................................... 5. He / already / promise / pay / holiday abroad / I / pass.  ..................................................................................................................... 6. So / I / come / England. ..................................................................................................................... 7. I / like / study English / school / near / home. .................................................................................................................... 8. I / look for / advanced course / perhaps / three / four hours / day. ..................................................................................................................... 9. You / help / find / one?  ..................................................................................................................... 10. I / look forward / see / soon.  .....................................................................................................................        THE  END
  10.                    Đáp án ĐỀ 57 A. GRAMMAR­VOCABULARY (8 ĐIỂM) I.  01. A  02. C  03. D  04. A  05. B  06. D  07. A  08. B  09. B  10. B II.  01. begun » began  02. much » lot  03. build » built  04. in » from    05. on » by III.  01 was raining  02. were riding  03. wanted 04. was turning   05. ran  06. to stop 07. broke 08. was walking  09. hurt    10. didn’t break IV.  01. refusal  02. communication 03. pollution 04. thoughtless  05. neighborhood  06. action 07. suggestions  08. decision   09. politely  10. unfortunately V. 01. of  02. at  03. in  04. with  05. out C. READING COMPREHENSION (4 ĐIỂM) Passage 1. (2 điểm) I.  01. F  02. T  03. F  04. F  05. T II.  01. C  02. A  03. D  04. B  05. C Passage 2. (2 điểm) 01. C  02. A  03. C  04. B  05. B  06. A 07. D  08. C  09. D  10. C D. WRITING (6 ĐIỂM)
  11. I. 01. Ba is smaller than Nam (Ba isn’t so/ as big as Nam). 02. Why don’t we go abroad for our holiday this year. 03. Lan is the youngest (person) in the group. 04. He wanted to know how much we thought it would cost. 05. You need not book tickets for the show in advance. 06. Were those books returned to the library. 07. It was painful to listen to the story of their sufferings. 08. It took one hour and a half to fly to Ho Chi Minh City. 09. Because of the boy’s good behaviour, every body loves him. 10. Miss. Lan has been a television presenter for five years. II. 01. I am glad to receive your letter. 02. I have just got some wonderful news. 03. I have passed the final examination at the university. 04. My father will be very pleased when he hears this. 05. He has already promised to pay for a holiday abroad if I pass. 06. So I will come to England. 07. I’d like to study English in a school near your home. 08. I will look for an advanced course which perhaps lasts for three or four hours a day. 09. Can you help me to find one? 10. I am looking forward to seeing you soon. UBND TỈNH TIỀN GIANG          CỘNG HÒA XàHỘI CHỦ NGHĨA VIỆT NAM SỞ GIÁO DỤC& ĐÀO TẠO                         Độc lập ­ Tự do – Hạnh phúc                                                                              KỲ THI LẬP ĐỘI TUYÊN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 DỰ THI CẤP TỈNH                                                   Khóa ngày 10 tháng 02 năm 2009 Đề chính thức                                   Môn TIẾNG ANH                             Thời gian làm bài: 150 phút ( không kể thời gian giao đề )  ( Đề gồm 4 trang )­Học sinh làm bài trên giấy thi được phát kèm với đề ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ PART I : LISTENING COMPREHENSION : ( 2.0 pts )      Question 1 : Listen to the passage then state whether the following sentences are TRUE or FALSE.  The passage will be read twice : 1. Computer won’t be able to touch the lives of people who live in distant villages. 2. From your own room, you can search the news you want from all over the world on the Internet. 3. Computers are not very useful in some areas such as business. 4. Computers can work during the night while we are sleeping and give us a report we want the next  morning.      Question 2 : Listen to the passage then pick out ONE best option ( A,B,C or D ) to complete each  sentence. The passage will be read twice :
  12. 1. Environmental pollution is the result of ………… A. natural disasters. B. industrialization. C. careless use of natural resources. D. both B and C. 2. Avoiding environmental pollution is……….. A. uneasy                                              B.   possible. C.  very easy                                           D.   serious 3.   By wearing a mask when getting out of houses, people want………             A.  to protect their faces’ skin from the sunlight.             B.  to avoid cold or hot atmosphere.              C.  not to inhale traffic fumes and chemical wastes.                                                                          D.  not to inhale all kinds of pure air. 4.   Nowadays, if living indoor we…….             A.  can protect ourselves from pollution.                                                     B.  cannot avoid toxic indoor pollution.             C.  can inhale quite pure and safe air.                                                                         D.  can protect ourselves when doing housework. PART II­ PHONETICS 1. Pick out ONE word that has the underlined syllable pronounced differently from the others in each  case : a)  ch air , church , chemist , change , choice b) great , neat , heat , seat , meat c) simplify , apply , reply , supply , primary d)  g arment , generation , gold , gasoline , golf 2. Pick out ONE word that is of different kind or part of speech from the others in each        case: a) sunset , sun­glasses , sunflower , sunlight , sunburnt b) junkyard , benefit , sewage , trash , garbage c) amusing , rollicking , joyful , terrible , pleasant d) enlarge , widen , golden , enrich , deepen PART III : READING COMPREHENSION : ( 6.0 pts )      Question 3 : Read the passage below then state whether the following sentences are TRUE or FALSE :      It is important to have healthy teeth. Good teeth help us to chew our food. They also help us to look nice.  How does a tooth go bad? The decay begins in a little crack in the enamel covering of the tooth. This happens  after germs and bits of food have collected there. Then the decay slowly spreads inside the tooth. Eventually,  poison goes into the blood, and we may feel quite ill.      How can we keep our teeth healthy? Firstly, we ought to visit our dentist twice a year. He can fill the small  holes in our teeth before they destroy the teeth. He can examine our teeth to check that they are growing in the  right way. Unfortunately, many people wait until they have toothache before they see a dentist. Secondly, we  should brush our teeth with a toothbrush and fluoride toothpaste at least twice a day­ once after breakfast and  once before we go to bed. We can also use wooden toothpicks to clean between our teeth after a meal. Thirdly,  we should eat food that is good for our teeth and our body: milk, cheese, fish, brown bread, potatoes, red rice,   raw vegetables and fresh fruit. Chocolates, sweets, biscuits and cakes are bad, especially when we eat them  between meals. They are harmful because they stick to our teeth  and cause decay. 1. Good teeth help us to chew our food and to look nice. 2. The decay usually begins firstly inside the tooth or from the blood. 3. The decay spreads inside the tooth after it begins in a little crack in the enamel covering of the tooth. 4. Dentists can help us keep our teeth healthy.
  13. 5. Dentists can help us brush our teeth twice a year. 6. Most people go to see a dentist before they have toothache. 7. We should brush our teeth at least twice a day with fluoride toothpaste. 8. Some kinds of food are good for our teeth while some others are harmful.                                     Question 4 : These announcements appear at some places only. Match each announcement   ( 1 – 8 ) with  a proper place ( A – J ) where it usually appears :              Announcements     Appearing places               1. Shake well before using A.  At the zoos 2. Staff only !   B.   On the front doors of a building 3. Don’t feed the animals.   C.   On boxes or bottles of medicine 4. Use no hooks ! D. On the doors of toilets 5. Ladies / Gentlemen E.  On motorways       6.   Push in  F.  On bags of sugar or flour 7.   Keep gate closed ! G.  In front of a cinema or theatre 8.   Speed limit – 80 mph H.  Railway station I.  On the way or on the doors to some rooms or offices J. Inside the gates of kindergartens Question 5 : Fill in each numbered blank with ONE word chosen from the list below to complete the  meaning of the passage :        “outside, through, but, travel, churches, experiments, ago, remember, taught, who”      As you turn on the radio for your favourite programme, do you ever wonder how you can hear those sounds?  How do they( 1 )……………………….through the air and reach your radio exactly as they are sent out?      It all began nearly a hundred years(2) ………………when a young Italian called Guglielmo Marconi  discovered how to send sounds( 3 )………………….the air. Marconi was born in Boloyma in northern Italy in  1874. His father was a rich Italian businessman, and his mother was a Scot( 4 )……………………had lived in  Ireland and had gone to Italy to study music. The family lived in a countryhouse  just(5).................................... .Boloyma.When he was a boy, people did not think that Marconi was clever. He  was a quiet boy who spoke little( 6 )……………………thought a lot. He liked to sit and read science books in  his father’s big library. He also liked to do( 7 )……………………..with electricity. For most of his early life, he  was( 8 )………….at home. He did not go to school. PART III : GRAMMAR & VOCABULARY : ( 8.0 pts )  Question 7 : Write the verbs in the numbered brackets into its correct tense and form :         Last Tet my classmates and I ( 1. visit ) Rach Mieu Bridge. The bridge ( 2. open ) on January 19, 2008.  Since then, there ( 3. be ) hundred thousands of visitors coming to see the bridge. This suspension bridge ( 4.  connect ) Ben Tre to Tien Giang. They ( 5. start ) the construction in 2002, and thousands of workers ( 6. work  ) hard for 6 years to offer a huge gift to the local people on the occasion of Tet. Before the bridge was put in  use, people ( 7. travel ) across the large river by ferry­boat or wooden boat. It ( 8. take ) the passengers a lot of  time to travel across Rach Mieu ferry­boats during the Lunar Tet for many years. Question 8 : Fill in each blank in these sentences with the suitable form of the words in           brackets : 1. Vietnamese people are very…………….( friendliness) 2. Over a million……..( publish) of this work have been sold since 2000. 3. The……..( communicate ) throughout the world has been easier thanks to the Internet. 4. The speed of cars and motorcycles is……….( limitation ) inside the city.
  14. 5. The reason for his absense is very clear. It is……..( deny ) 6. Do you know the ………( widely ) of this lake? 7. Ho Chi Minh City is……..( locate) on the bank of Sai Gon River. 8. Helen was introduced to many other stamp…….( collection ) at the meeting. Question 9 : Rewrite these sentences, beginning with the words given in such a way that they remain the same  meaning as the old ones : 1. He won a prize at the competition because he spoke English fluently. Because of…….. 2. Mr. Le said to his daughter, “ Do as many exercises in English as you can.” Mr. Le advised……. 3. I think no other flowers are as beautiful as rose. I think rose…….      4.   They will open the flower garden to the public for ten days.            The flower garden……..      5.   The pagoda is very small. A lot of visitors cannot stay inside at the same time. The pagoda is not………      6.   My father hasn’t driven any car for 10 years.            The last time…… 7. The weather is not good. They cannot climb up to the top of the mountain.             If……. 8. When he was young, he went swimming every morning. He doesn’t do it anymore. He used……… ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­The end­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ ANSWER KEY ­58 PHẦN I :            1.              a).   chemist             b)   great                     c)   primary                d)   generation             2.            1. a)    sunburnt            2.b)   benefit                3.  c)   terrible                 4.d)   golden                            PHẦN II : ĐỌC HIỂU : 6.0 điểm    Câu hỏi 3: Xác định câu TRUE / FALSE: 2.0 điểm, mỗi câu đúng : 0.25 đ
  15.          1.   True                    2.   False                       3.   True                    4.   True          5.   False                   6.   False                       7.   True                    8.   True    Câu hỏi 4: Ghép đôi biển báo và vị trí xuất hiện: 2.0 điểm, mỗi cặp ghép đúng : 0.25 đ           1.   C                         2.   I                              3.   A                        4.   F          5.   D                         6.   B                             7.   J                         8.   E    Câu hỏi 5: Chọn từ thích hợp điền khuyết hoàn chỉnh bài văn: 2.0 điểm, mõi từ điền đúng:           0.25 đ          1.   travel                   2.   ago                         3.   through              4.   who               5.   outside                 6.   but                         7.   experiments       8.   taught PHẦN II : TỪ VỰNG VÀ NGỮ PHÁP : 8.0 điểm        Câu hỏi 7 : Viết động từ trong đoạn văn ở đúng thì và thể : 2.0 điểm, mỗi động từ viết đúng :               0.25 đ           1.   visited                  2.   was opened           3.    have been          4.   connects           5.   started                  6.   had worked / had   7.   had travelled /    8.   had taken                                                   been working               had traveled    Câu hỏi 8 : Tìm dạng thích hợp của từ, điền hoàn chỉnh câu:2.0 điểm, mỗi câu làm           đúng: 0.25 đ                1.   friendly                                                    2.   publications          3.   communication                                        4.   limited          5.   undeniable                                               6.   width          7.   located                                                      8.   collectors    Câu hỏi 9 :Viết chuyển đổi câu, bắt đầu với từ cho sẳn: 2.0 điểm, mỗi câu viết đúng : 0.25 đ 1. Because of his fluent English/ his fluency in speaking English, he won a prize at the competition. 2. Mr. Le advised his daughter to do as many exercises in English as she could. 3. I think rose is the most beautiful flower. 4. The flower garden will be opened to the public for ten days. 5. The pagoda is not large enough for a lot of visitors to stay inside at the same time. 6. The last time my father drove a car was ten years ago. 7. If the weather were good, they could climb up to the top of the mountain. 8. He used to go swimming every morning when he was young.  NGHE HIỂU : 2.0 điểm    Câu hỏi 1 : Nghe, chọn câu TRUE/ FALSE : 1.0 điểm, mỗi câu chọn đúng : 0.25 đ           1.  False                      2.  True                       3.  False                      4.  True    Câu hỏi 2 : Nghe, chọn thông tin đúng : 1.0 điểm, mỗi câu đúng : 0.25 đ D                          2.   A                            3.   C                           4.    PART IV :WRITING ( 4.0 pts )    Question 10 : Write a letter to your friend to tell him/ her how your family prepared to celebrate last Lunar  Tet. ( in about 120 to 150 words – You mustn’t use your real name and address. )    Question 11 : Your friends and you were chosen into the team of good students to sit for the examination of  gifted students in English. You are discussing on a plan to study and practise for the exam.Rewrite the  conversation in about 15 to 20 conversational exchanges. BPHẦN IV: VIẾT : 4.0 điểm    Câu hỏi 10: 2.0 điểm. Viết một bức thư cho bạn để thuật lại việc chuẩn bị đón Tết ở gia đình
  16.          mình. Ý tưởng : 1.0 điểm : Nêu ra được các việc chuẩn bị đón Tết như dọn dẹp vệ sinh, trang trí nhà  cửa, bàn thờ, sân , cổng vào…, mua hoa, các loại bánh kẹo, trái cây, thực phẩm, quần áo mới…,  tặng quà hoặc thiệp chúc Tết cho bạn bè, người thân…, việc gia đình quây quần chờ đón năm mới  , lúc giao thừa…. Kỹ thuật : 1.0 điểm : Viết được bức thư dài khoãng 120 – 150 từ, đúng bố cục  của một bức thư,  câu văn viết đúng ngữ pháp, dùng từ chính xác, phong phú. Nếu thí sinh thuật lại những việc làm trong các ngày Tết ( sau giao thừa ), hoặc ghi tên hay địa chỉ  thật, đề nghị trừ điểm vì thí sinh không hiểu đề. Tùy mức độ thí sinh viết được, giám khảo dựa vào thang điểm để quyết định.    Câu hỏi 11: 2.0 điểm Viết một đoạn hội thoại nói về kế hoạch học tập. Ý tưởng: 1.0 điểm : Nêu ra được các công việc mà đội học sinh giỏi phải thực hiện để  nâng cao   khã năng và trình độ, chuẩn bị tham dự kỳ thi học sinh giỏi sắp đến như  nắm vững kỹ thuật làm  bài, biết cách trả lời các dạng bài tập khác nhau, đọc sách và luyện thêm các bài tập về ngữ pháp,  từ  vựng, đọc, viết…và nhất là rèn luyện kỹ  năng nghe. Học sinh cũng có thể  nêu lên kế  hoạch  tham vấn những lời khuyên hữu ích của các thầy.  Kỹ thuật : 1.0 điểm : Viết đoạn văn dưới dạng hội thoại, dài khoãng 15 – 20 câu trao đổi, câu đối   thoại tự  nhiên, dùng từ  phong phú ,chính xác. Nếu viết dưới dạng văn xuôi : không cho điểm kỹ  thuật . Ghi chú:  Tổng điểm toàn bài : 20  Chấm sát đáp án, biểu điểm Tổng điểm không làm tròn số, giử nguyên 2 chữ số thập phân         ( ví dụ: 14.25 ,    12.50 ,    10.75  )       Ð?a ch? : Khu 5 - th? tr?n Aí Nghia, huy?n Ð?i L?c,t?nh Qu?ng Nam.  tØnh thõa thiªn huÕ                                                                * * * ®Ò thi chÝnh thøc              m«n thi:  tiÕng anh líp 9 (vßng 1)    thêi gian :  120 phót kh«ng kÓ thêi gian giao ®Ò)        Sè ph¸ch (Do chñ tich H§ ghi) ­I.  VOCABULARY:  (30 points) Part 1:  Circle the letter (A, B, C or D) next to the word or phrase which best completes each sentence. 1.  It's a good idea to see your doctor regularly for ................... . A. a revision B. a control C. an investiagation D. a check­up 2.  Last year the potato harvest was very disappointing, but this year it looks as though we shall have a  better ................... . A. product B. outcome C. amount D. crop 3.  When the starter gave the ................... all the competitors in the race began to run round the track. A. signal B. warning C. shot D. show 4.  ................... from Bill, all the students said they would go A. Except B. Only C. Apart D. Separate
  17. 5.  The new manager explained to the staff that she hoped to ................... new procedures to save time and  money.      A. manufacture B. establish C. control D. restore 6. There is a fault at our television station. Please do not .................... your television set. A. change B. adjust C. repair D. switch 7.  The crowd at a football match are often ................. .    A.  excite                  B. excited  C. exciting D. excitement  8.  I'm very .................... in the information you have given me. A. concerned B. surprised C. bored D. interested 9.  I saw a thief take Peter's wallet so I ran ................... him, but I didn't catch him. A. into B. after C. over D. near 10. If it's raining tomorrow, we shall have to................... the match till Sunday. A. put off B. cancel C. play D. put away Part 2:    Read the text below. Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that  fits in the space in the same line. Kids watch more TV A study into children's television (0) viewing habits reveals VIEW that children whose parents have a high level of (1) _________________ EDUCATE tend to watch less television than children from less educated family(2) ________________ . The report also suggests that a high rate of BACK TV watching among children in poorer (3) _________________ areas SUBURB and in the provinces, compared to those living in large urban centre, is often due to (4) _________________ and a lack of other kinds of POOR (5) _________________ in the area. Disco, cinema, theatre and sports ENTERTAIN (6) ________________  offer children in urban centre  a wider range ACTIVE of pastimes, which leads to far (7) ______________ hours being spent FEW in front of the box. (8) ______________, comedies and adventure films COMMERCE are children's (9) _______________ programmes, while twenty per cent FAVOUR of children said they preferred (10) _______________ films and thrillers. VIOLENCE Part 3:  Match each phrasal verb with the correct definition 1. fill in A. participate 2. turn into B. avoid punishment 3. go away C. select, choose 4. put away D. change into, become 5. run out of E. continue 6. get away with F. complete ( a form) 7. join in G. leave 8. pick out H. recover from 9. keep on I. use up completely 10. get over J. return something to its correct place Your answers: 1. .......... 2. .......... 3. .......... 4. .......... 5...........
  18. 6. .......... 7. .......... 8. .......... 9. .......... 10.......... II.  GRAMMAR (20 points) Part 1: Use the correct  forms of the verbs in the brackets to complete the passage below.          I (write) (1) ....................................... to express my dissatisfaction of my stay at the Lord Hotel in London  last weekend. I (book) (2) ...................................... the hotel in Sweden and also (receive) (3) .............................  information   about   the   hotel.   I   (promise)   (4)   ................................   a   luxury   weekend.   However,   I   (be)  (5)..................................... not satisfied. The room was comfortable, but the traffic from the road opposite the  hotel   (make)   (6)   ....................................   it   impossible   to   (sleep)   (7)   ............................   I   (ask)  (8) ...................................... for another room, but no single rooms (be) (9) ................................. available. I  required room­service one night and I (have) (10) .................................. to wait for almost one hour before  someone came. Part 2: Complete the sentences with the correct prepositions  1. She was very conscious (1).................. her lack of experience on her first day at work. 2. He has a new solution (2).................. the problem. 3. Nobody helped him. He managed it (3).................. his own. 4 The drivers (4) ................... London kept their cars (5) ............... the left. 5. The summer holiday is coming. We are all excited (6) ................. going (7) ............. a long trip (8) ............  the South. 6. The children were amazed (9) .................... the lion show at the circus. 7. Her small garden looks very beautiful in spring because all the flowers are (10) .................... full bloom. III. READING:  (25 points) Part 1: Put ONE suitable word in each space         Miss Darby was one of those people who never threw anything away. “You never know when you  might need it” was (1) ...................................... of her favorite sayings. She lived (2)  ......................................  herself in a large Victorian house across the road from us. Although I never went to her house, I knew it was  full (3) ...................................... antique furniture, Persian carpets and so on. In every room, there were dozens  of   paintings   so   that   her   house   was   (4)   ......................................   an   art   gallery.   I   remember   my   father  (5) ...................................... that she was a “ Staffordshire Darby” but I had (6) ...................................... idea  what he meant. I (7) ...................................... out years later that the Darby family had made their money from  coal­mining in Staffordshire. We used to make up stories (8) ...................................... her. My sister Alice,  (9) ...................................... was a romantic girl, told us that Miss Darby once had a lover, but he walked out one  day and she (10) ...................................... saw him  again! Part 2 :  Read the following passage and answer the questions.            The world's oceans are so vast that they can cope with the present levels of pollution. However, little is   known about the long­term effects of such slow poisoning. The most serious problem of modern time is that  man is destroying the earth's natural resources and transforming huge areas into waste land. As a result, it is  becoming  extremely  difficult  to grow  enough to feed  the world's  rapidly  increasing  population.  A  way of  protecting all wild life on the earth must also be found as many species are in danger of disappearing completely  from the face of the earth. The smoke in the atmosphere, for example, is increasing so much that the amount of  sunlight has been reduced in many cities. Man's whole  environment is being changed in a serious way.         1) What is the process of making something dirty ?          ........................................................................................................................................................         2)  Find a word or phrase from the passage with the same meaning as the air, water and land in which we  live?           .......................................................................................................................................................         3)  What is the air surrounding the earth called ?         .........................................................................................................................................................         4)  What could be best replaced wealth, goods or products people can use ?         .........................................................................................................................................................          5)  What is a difficulty which needs attention and thought ?     ........................................................................................................................................................ Part 3: Read the passage and decide which is the best answer. Circle the letter A, B, C or 
  19.                D next to the word you choose.        Paper is named for papyrus, a reed like plant used by ancient Egyptians as writing material more than 5000   years ago. The Chinese invented the paper that we use 2000 years ago.        A piece of paper is really made up of tiny fibers, unlike a piece of material. The fibers used in paper,   however, are plant fibers, and there are millions of them in one sheet. In addition to the plant fiber, dyes and  additives such as resin may be used. Dyes can make the paper different colors; resin may add weight and  texture.       Where do these fibers come from ? The majority of paper is made from the plant fiber that comes from  trees. Millions are cut down, but new trees are planted in their place. Paper may be also  made from things like  old rags or pieces of cloth. Wastepaper, paper that has been made and used, can be turned into  recycled paper.  This recycling process saves forest, energy and reduces air and water pollution. 1. According to the passage, the paper that we use was first invented by   A.  the Chinese            B.  the Egyptians           C.  ancient cultures        D.  foresters 2.  What is the main ingredient in most paper ?                                                                      A.  resin                        B.  cardboard                C.  plant fiber                 D.  papyrus  3.  According to the passage, the primary source of the plant fiber used in paper is   A.  rags                         B.  trees                         C.  fabric                        D.  wastepaper 4.  According to the passage,  recycling paper is   A.  bad for the environment                                C.  good for the environment   B.  wasteful                                                         D.  economical                                                        5.  According to the passage,  recycling paper does all of the following EXCEPT   A.  reduce the need for ink                                 C.  save energy   B.  save forests                                                    D.  reduce air pollution IV. WRITING:   (25 points) Part 1: Rewrite each sentence beginning as shown, so that the meaning remains the same.  Example:    He wrote the letter in two hours.                                It took him two hours to write the letter. 1. The keepers feed the lions at 3 pm every day. The lions .................................................................................................................................. 2. We got lost because we didn't have a map.          If we ......................................................................................................................................... 3. I would prefer you to deliver the sofa on Friday.          I would rather............................................................................................................................   4.    The bridge was so low that the bus couldn't go under it.          It was ........................................................................................................................................   5.    That was a silly thing to say.          What .........................................................................................................................................    6.    We've run out of tea.          There.........................................................................................................................................   7.    I last saw him when I was a student.          I haven't ....................................................................................................................................   8.    Susan was too excited to sleep.          Susan was .................................................................................................................................   9.    Robert has not had a job for two years.          Robert has been ........................................................................................................................   10.  She will complete the work only she is paid extra.           She will not ...................................................................................................................................................... Part 2 Use the words in the brackets to combine the following sentences.     1.  All the students love the principal. He is very kind. (because of)        .......................................................................................................................................................................   2. I have forgotten the tickets. I’m sorry for it. (having)        ........................................................................................................................................................................
  20.   3.  I saw it with my own eyes. I believed it. (if)        ..............................................................................................................................................................   4.  The house at the end of the street has been sold. It has been empty for years. (which)        ......................................................................................................................................................................   5. It's a pity he doesn't take the doctor's advice. (wish)        ....................................................................................................................................................................... Part 3 : A friend of yours has written to you, asking for some advice. He wants to visit your country for three  weeks this summer and would like to know which places to visit, where to stay, what sights to see, and what  clothes to bring. Write to him, giving as many suggestions as you can  and mentioning any national customs that  may seem strange to him. (about 200 words) .................................................................................................................................................................................... ..................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................................................................................................................................................................................... .................                             ____________________________________________________

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản