Link xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem phim mới 2023 hay nhất xem phim chiếu rạp mới nhất phim chiếu rạp mới xem phim chiếu rạp xem phim lẻ hay 2022, 2023 xem phim lẻ hay xem phim hay nhất trang xem phim hay xem phim hay nhất phim mới hay xem phim mới link phim mới

Link xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem phim mới 2023 hay nhất xem phim chiếu rạp mới nhất phim chiếu rạp mới xem phim chiếu rạp xem phim lẻ hay 2022, 2023 xem phim lẻ hay xem phim hay nhất trang xem phim hay xem phim hay nhất phim mới hay xem phim mới link phim mới

intTypePromotion=1
ADSENSE

Đề thi học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh lớp 12 năm 2021-2022 có đáp án - Sở GD&ĐT Quảng Bình

Chia sẻ: _ _ | Ngày: | Loại File: DOCX | Số trang:11

29
lượt xem
1
download
 
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Để đạt thành tích cao trong kì thi sắp tới, các bạn học sinh có thể sử dụng tài liệu “Đề thi học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh lớp 12 năm 2021-2022 có đáp án - Sở GD&ĐT Quảng Bình” sau đây làm tư liệu tham khảo giúp rèn luyện và nâng cao kĩ năng giải đề thi, bổ sung thêm kiến thức cho bản thân để tự tin hơn khi bước vào kì thi chính thức. Mời các bạn cùng tham khảo đề thi.

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh lớp 12 năm 2021-2022 có đáp án - Sở GD&ĐT Quảng Bình

  1. SỞ GD&ĐT QUẢNG BÌNH KỲ THI CHỌN HSG TỈNH NĂM HỌC 2021-2022 Khóa ngày 22 tháng 3 năm 2022 ĐỀ CHÍNH THỨC Môn thi: TIẾNG ANH LỚP 12 THPT SỐ BÁO DANH:…………… Thời gian: 180 phút (không kể thời gian giao đề) Đề gồm có 06 trang. Lưu ý: Thí sinh làm bài vào tờ giấy thi. Thí sinh không được sử dụng tài liệu, kể cả từ điển. SECTION ONE: LISTENING Hướng dẫn phần thi nghe hiểu Bài nghe gồm 3 phần; mỗi phần được nghe 2 lần, mỗi lần cách nhau 15 giây; mở đầu mỗi phần nghe có tín hiệu. Mở đầu và kết thúc bài nghe có tín hiệu nhạc. Part 1. For questions 1-5, you will hear a head teacher talking with the parents of pupils about the changing of the school and choose the answer A, B, or C which fits best according to what you hear. (5 pts) 1. Dartfied House school used to be ____________. A. a tourist information center B. a private home C. a local council building 2. What is planned with regard to the lower school? A. All building on the main site will be improved. B. The lower school site will be used for new homes. C. Additional school buildings will be constructed on the lower school site. 3. The catering has been changed because of ______________. A. long queuing times. B. changes to the school timetable. C. dissatisfaction with the menus 4. Parents are asked to __________________. A. help their children to decide in advance which serving point to use. B. make sure their children have enough money for food. C. advise their children on healthy food to eat. 5. What does the speaker say about the existing canteen? A. Food will still be served there. B. Only staff will have access to it. C. Pupils can take their food into it. Part 2. For questions 6-11, listen to two people discussing DIY facts. Decide whether the following statements are true (T) or false (F). (5 pts) 6. The woman’s brother-in-law had an accident with a ladder. 7. He needed to have a minor operation at the hospital. 8. The woman feels it was a job for an electrician. 9. The man is going to have his bathroom professionally painted. 10. The woman never tries to inflate the car tyres herself. Part 3. For questions 11-15, listen to the news podcast about a clinical trial for COVID-19 Vaccine. Write NO MORE THAN TWO WORDS taken from the recording in each blank. (5 pts) - Volunteers get either (11) ___________ or the real-deal experimental vaccine from the George Washington University trial. - Patient 232, Yang, suffers from (12) _____________ and high blood pressure. - Yang thinks he is recruited because of his (13) _____________ and his underlying conditions. - He completed an online application and had to list his ethnicity. Page 1 of 11 pages
  2. - After the first shot, he had several side effects as every muscle and joint in his body (14) ___________. - Volunteers are instructed not to stay at home and (15) ___________ all the day, which surprises the host. Page 2 of 11 pages
  3. SECTION TWO: PHONETICS Part 1. For questions 16-18, pick up the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (3pts) 16. A. neighbour B. height C. sleigh D. weight 17. A. complete B. command C. common D. community 18. A. associate B. sociable C. ancient D. ancestor Part 2. For questions 19-20, choose the word whose main stress is placed differently from the others in each group. (2pts) 19. A. marvel B. evolve C. software D. effort 20. A. sufficient B. approachable C. production D. instrument SECTION THREE: LEXICO - GRAMMAR Part 1. For questions 21-30, choose the correct answer A, B, C, or D to each of the following questions. (10pts) 21. The bank is reported in the local newspaper _______ in broad daylight yesterday. A. to be robbed B. robbed C. to have been robbed D. having been robbed 22. _______ are considered humorous is mainly due to his characters’ use of slang. A. That Damon Ruyan’s stories B. Damon Ruyan’s stories, which C. Damon Ruyan’s stories D. Because Damon Ruyan’s stories 23. In his speech, the chairman expressed his wish to pay_______ to all employees for all their contribution to the corporation. A. tributary B. attribution C. tribute D. attention 24. There are all kinds of giveaway which could be used _______ product samples. A. in point B. in advance of C. in need of D. in place of 25. Paul is a very _______ character, he is never relaxed with strangers. A. self-conscious B. self-satisfied C. self-directed D. self-confident 26. When his parents are away, his oldest brother_______. A. knocks its off B. calls the shots C. draws line D. is in the same boat 27. Despite the development of e-books and online reading materials, printed books are still regarded as wonderful _______ of entertainment. A. resource B. place C. source D. replacement 28. “Can’t you read?” Mary said, _______ A. and angrily pointing to the notice. B. pointing angrily to the notice. C. angrily pointed to the notice. D. and pointed angrily the notice. 29. Mike and Susan are talking about changes in the modern society. ­ Mike: "Our living standards have been improved greatly." ­ Susan: “_______________” A. Sure. I couldn't agree more. B. Yes, it's nice of you to say so. C. No, it's nice to say so. D. Thank you for saying so. 30. The police decided to _______ the department store after they had received a bomb warning. A. abandon B. evacuate C. evict D. expel Part 2. Each of the following sentences contains ONE mistake. For questions 31-35, FIND and CORRECT it. (5pts) 31. There are many different ways of comparing the economy of one nation with those of another . 32. After rising the flag to commemorate the holiday, the mayor gave a long speech. 33. Fifty minutes are the maximum length of time allotted for the exam. 34. Despite many disagreements, they’re now off good terms with their next-door neighbours. 35. The American architect Frank Lloyd developed a theory of architecture stressed the needs of the people who used it. Part 3. For questions 36-45, supply the correct form of each word given in brackets. (10pts) SKIING HOLIDAYS IN COLORADO Page 3 of 11 pages
  4. To ski or snowboard in Colorado is to experience the pinnacle of winter sports. The state of Colorado is known for its spectacular scenery and (36. BREATH) _________ views, which inspire today's travelers as much as they spurred on the (37. SETTLE) _________ who first arrived in this part of the US over a century ago. And whether you're seeking the outdoor adventure of a (38. LIFE) _________ exciting nightlife or a great family getaway, Colorado has everything you need. November through April, snow conditions are (39. CONSIST) _________ and reliable, featuring Colorado's (40. LEGEND) _________ “champagne powder” snow. Extensive snow making and grooming operations always keep trails in top shape. The mountain destinations in the Colorado Rockies can turn your wildest ski dreams into thrilling (41. REAL) _________. There, you'll find the best skiing and snowboarding on (42. PICTURE) _________ slopes, as well as the finest ski schools in the US. Together, they present an (43. PARALLEL) _________ winter paradise. And the best part is that you'll enjoy friendly, (44. CARE) _________ service in resorts that are (45. COMMIT) _________ to delivering the highest quality amenities. Part 4. For questions 46-50, complete each sentence with a suitable form of one of the phrasal verbs in the box. Use each one ONCE only. There are ONE extra ones that you do not need to use. (5pts) let out fall through press ahead hold forth step down knock off 46. They were sad because the plan _________ at the last minutes. 47. As I had put on weight, my dress was too tight so I had to ____ it ____ especially around the waist. 48. The professor _________ on many subjects at the meeting last week. 49. Despite all the interruptions, he always ___________ with his work. 50. Some people think that the Queen should ___________ and allow the Prince to become King. SECTION FOUR: READING COMPREHENSION Part 1. For questions 51-58, read the passage below and decide which answer A, B, C or D best fits each gap. (8pts) THE INTERNET BUS In the desert areas that surround Tucson city, USA, students spend hundreds of hours on yellow buses each year getting to and from their schools. But when mobile internet equipment was (51) ____________ on a yellow school bus, the bored, often noisy, teens were transformed into quiet, studious individuals. District officials got the idea during (52) ____________ drives on school business to Phoenix, two hours each way, when they (53) ____________ that, when they went in pairs, one person could drive and the other could work using a laptop and a wireless card. They wondered if internet access on a school bus could (54) ____________ students’ academic productivity, too. But the idea for what students call ‘the internet bus’ really took shape when the district’s chief information officer (55) ____________ across an article about having internet across in cars. He thought, “What if you could put that in a bus?” The officials have been delighted to see the (56) ____________ of homework getting done, morning and evening, as the internet bus (57) ____________ up and drops off students along the 70-minute drive. (58) ____________ some students spend their time playing games or visiting social networking sites, most students do make use their travel time to study. 51. A. installed B. set C. included D. structured 52. A. extraordinary B. occasional C. exceptional D. few 53. A. believed B. acknowledged C. estimated D. realised 54. A. increase B. enlarge C. rise D. heighten 55. A. got B. looked C. came D. put 56. A. total B. amount C. number D. measure 57. A. brings B. picks C. rides D. catches 58. A. Since B. Despite C. Although D. However Page 4 of 11 pages
  5. Part 2. For questions 59-65, read the text below and think of the word which best fits each gap. Use only ONE word in each gap. (7pts) HOW TECHNOLOGY IS HELPING PEOPLE TO TALK The term ‘eye-gaze technology’ may not mean much to most people, but it can be life changing for anyone suffering from a severe speech problem. (59) ____________ been invited to try one such hi-tech communication aid, I find (60) __________ sitting staring at a computer screen. As a journalist, this is nothing new for me (61) ____________for the fact that this screen features a red dot which tracks the movement of my eyes. I start by looking at a letter from an on-screen keyboard. However, I could, whenever I wanted to, select alternative screens (62) __________ up of vocabulary and expressions, which, for experienced users, would (63) _________doubt speed things up. The letter or word I’ve selected pops up at the top of the screen, and slowly I build up my message. More speed would be good as this isn’t a fast way to communicate, (64) _________ with the aid of predictive text. After (65) _________ seems like a long time, my phrase ‘this is an amazing machine’ is complete. I stare at the phrase and it comes back to me in a synthesised voice. Part 3. For questions 66-73, read the text below and choose the answer A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions. (8pts) LAKE DISTRICT WATER PLAN SCRUTINISED A public inquiry opened yesterday into plans to pump extra water from the Lake District National  Park to refill reservoirs drained by drought. United Utilities has submitted its proposals to take water from  two lakes, Windermere and Ullswater, to public scrutiny because of concerns about the potential damage  to wildlife. Anglers are concerned that spawning sites for salmon and trout could dry out if water is drained from   the rivers that flow from the lakes. But the utilities company insists that removing and treating the extra  water will not hurt local flora and fauna. The hearing, headed by the government inspector, Stuart Nixon,  is being held in the Cumbrian town of Windermere and will last for two days. A final decision is expected  to be taken later this month by Margaret Beckett, the Environment Secretary. United Utilities insists that the drought orders are necessary to prevent the further depletion of water  from two of its reservoirs in the Lake District, Haweswater and Thirlmere. Because of the unusually dry  summer this year, Haweswater has only 53 per cent of its capacity compared with 68 percent at the same  time last year. Thirlmere has just 47 percent, whereas last year it had 79 percent. If United Utilities is given the go­ahead, it would be able to take extra water from the Windermere  and Ullswater rivers – Leven and Eamont respectively – this winter, rather than having to take emergency  measures   next   year.   Water   from   Ullswater   would   be   piped   into   Haweswater   reservoir;   water   from  Windermere would enter the local supply, and prevent further depletion of Thirlmere. Water supplies  would reach two million people in Manchester, Lancashire, south Cumbria and parts of Cheshire. Cumbria Wildlife Trust said taking extra water could pose problems for wildlife if not properly  managed. But a spokesman said it was not opposing United Utilities' plans because it was better for water  to be drained in the wet winter months rather than in the summer. ‘If they don’t have to do it now, they   will have to do it in April,’ the spokesman said.  Dickon Knight, the agent for the landowner Holker Estates, said the proposed minimum flows on the   river Leven would harm efforts to protect salmon stocks. Alistair Maltby, the manager of the Eden Rivers  Trust, said taking water from the rivers during the winter was the best approach but urged United Utilities  to mend leaks in its pipes in the long run. Gary Dixon, customer service manager at United Utilities, said,  ‘We can’t predict what supplies will be like over the winter. Normally this is when our reservoirs would  refill but if the low rainfall continues we need to start planning ahead for next summer. Taking action now  will have a lower impact on the river environment than during the spring.’ The company said the deluge of rain in recent weeks was helping to top up the reservoirs. John  Carberry, a spokesman, said, ‘There is no crisis and no panic, but we are looking ahead for next year.  There is a potential impact on the environment which is why we are seeking permission to do what we  want to do.’ The Environment Agency said it would work with the utility company to ensure any damage  to fish stocks was kept to a minimum. Page 5 of 11 pages
  6. 66.  According to the opening paragraph, the controversy arose due to ________. A. a proposed scheme to top up water supplies B. excessive water in local lakes C. civilians protesting over a threat to the environment D. a possibility that reservoirs could be contaminated 67. Who does the outcome of the proposal ultimately rest with? A. the area’s fishermen B. a utilities company C. Margaret Beckett D. Stuart Nixon 68. What have high temperatures resulted in? A. several bodies of water in the Lake District completely drying up B. United Utilities wanting to take certain measures C. two lakes being left with less than 50% of their water D. a large decrease in profits for United Utilities Page 6 of 11 pages
  7. 69. The word “go-ahead” in paragraph 2 is closest in meaning to ________. A. leave B. consensus C. authorization D. permit 70. If the plan is implemented, _______. A. it will inevitably avert a national crisis B. its impact will be felt nationwide C. it could cause irreversible damage D. it should preferably be done in winter 71.  Which of the following statements is NOT true, according to the passage? A. The water depletion rate of all reservoirs is not the same. B. Wildlife might be affected by excessive water taking. C. It’s inevitable that water should be drained sooner or later. D. Water from two rivers would be pumped into the local supply. 72. What is Alistair Maltby’s opinion on refilling reservoirs? A. It will be detrimental to certain species of fish. B. It’s the best solution as long as a technical problem is sorted out. C. It will have a negative effect on the environment if left until spring. D. Its success depends on how well United Utilities manage the project. 73. It can be inferred from the passage that ________. A. it’s spring at the moment the passage was written B. salmon stocks are being kept to a minimum C. there will be an active collaboration for the common good D. water depletion has reached epidemic proportions   Part 4. You are going to read a newspaper article about wildlife writer and photographer, Seven sentences have been removed from the article. Choose from the sentences A-H the one which fits each gap (74-80). There is one extra sentence which you do not need to use. (7pts) THE LIFE OF WILDLIFE PHOTOGRAPHER Next year, Heather Angel plans to be away from her home for five or six months, carrying her camera equipment to Japan, China, Hungary, eastern Greenland, Arctic Russia, Botswana, Australia and the USA. ‘I used to hate working in the Arctic because I used to get so cold,’ she says with typical jollity. ‘But that was because I didn’t have the right equipment. Now I do have all the right things for different climates and I have a wardrobe for polar clothing and another full of tropical suits and so forth. You have to be organized to be a wildlife photographer.’ (74) _________ And there’s more to it than simply having the right sun hat, as Heather Angel should know, since she is one of Britain’s best-known photographers of the natural world. Indeed, according to Nottingham Photographic Society, which is one of the many organizations that have invited her to give an illustrated talk, she is ‘one of the world’s truly great natural history photographers’. (75) _________ For example, the University of Nottingham recently appointed her as the first UK professor of wildlife photography. As a child, Heather was always interested in the natural world. ‘I used to collect insects in the jars and my grandparents taught me the names of all the wild flowers which grew around their farm,’ she remarked. Then she was given a camera for the 21 st birthday, and went off to spend several months on Norway taking pictures of marine wildlife. (76) _________. On her return, her development as a professional photographer was helped along by gaining degrees in zoology and marine ecology, an academic background which also trained her to do careful studies of whatever plants or animals she was planning to photograph. (77) _________ her images appear regularly in many international journals and on TV worldwide. Of course, wildlife being wildlife, animals like African elephants and emperor penguins don’t sit around waiting for humans with cameras to arrive. Patience is needed. (78) _________ Yet there was the ever-present threat of danger. ‘In October, some time after I was there, two Page 7 of 11 pages
  8. scientists were attacked by a male bear,’ says Heather. ‘We try never to get too close to a big male, and we also make sure we never get between a mother and her cub.’ Asked what special qualities she brings to the job, Heather explains that she reacts very quickly to a situation and maximises the opportunities that are there. (79) _________ This helps her to write more detailed articles and books about the places she visits and to capture the most revealing images. There aren’t many places in the world that Heather hasn’t already seen, but she told me that her ambitions include working in the canopy of a rainforest and visiting Patagonia for the first time. (80) _________ No doubt her spectacular South American photographs will soon be appearing in magazines throughout the world. A. However, she quickly adds, ‘I tend to go back to the places that I like - It’s only the second or third time that you get a feel for the place.’ B. Also, her scientific education has taught her the value of in-depth research before she goes anywhere. C. Despite this, animals have been a lifelong passion for Heather. D. Since gaining these skills, she has become one of the world’s most respected wildlife photographers. E. So that’s rule one, and as Heather also remarks. ‘Everyone wants to be a wildlife photographer these days but only a few will succeed.’ F. Recently, in a week of waiting to photograph wildlife in Alaska, the only moment of visual excitement came when Heather and her team saw some large unidentified tracks in the mud. G. Aside from being a prolific lecturer, Heather has also been recognized through numerous awards and honours. H. While these, she also learned a lot about films developing and processing, and wrote articles about marine life which were accepted for magazines. SECTION FIVE: WRITING Part 1. Complete each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (5pts) 81. I only realized what I had missed when they told me about it later. → Only when _____________________________________. 82. The staff hated Frank’s new policies so intensely that they went on strike. → So intense was _____________________________________. 83. They advise her to eat less meat and fat to keep herself healthy. → It is advisable that she ____________________________. 84. His fondness for the game increased with his proficiency. → The more ______________________________________. 85. All that stood between John and a gold medal was Jim’s greater speed. → But for ________________________________________. Part 2. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN. You must use between TWO and FIVE words, including the word given. (5pts) 86. ‘The race is going to start in a minute,’ said Rod. ABOUT → Rod said that ____________________ start. 87. The effects of the gale were felt mainly along the south coast. BRUNT → The south coast _________________________ the gale. 88. Thanks to the success of the concert, the singer was offered a recording LED contract. → The success of the concert_________________ offered a recording LENGTHS contract. 89. Every student will get good marks to express their gratitude towards teachers. → Every student _______________ to express their gratitude towards teachers. Page 8 of 11 pages
  9. 90. There are several categories of people who don’t have to pay the tax. EXEMPT → There are several categories of people _______________the tax. Part 3. Essay writing. (10pts) While some students are content to receive a grade based on the group’s combined effort, others  feel that it is unfair to be graded as part of a group.  What is your opinion about being graded as part of a group? Write an essay of 200 – 250 words to explain your idea. ------THE END------ Page 9 of 11 pages
  10. SỞ GD&ĐT QUẢNG BÌNH KỲ THI CHỌN HSG TỈNH NĂM HỌC 2021-2022 Khóa ngày 22 tháng 3 năm 2022 HƯỚNG DẪN CHẤM Môn thi: TIẾNG ANH LỚP 12 THPT Đáp án này gồm có 02 trang Tổng số điểm toàn bài: 100 điểm Làm đúng mỗi câu cho 1,0 điểm. Bài luận cho tối đa 10,0 điểm. Sau khi cộng toàn bộ số điểm, giám khảo quy về hệ điểm 10, không làm tròn số. SECTION ONE: LISTENING Part 1. (5,0 điểm) 1. C 2. B 3. A 4. A 5. C Part 2. (5,0 điểm) 6. T 7. T 8. F 9. F 10. F Part 3. (5,0 điểm) 11. placebo shots 12. asthma 13. medical history 14. ached 15. self-isolate SECTION TWO: PHONETICS Part 1. (3,0 điểm) 16. B 17. C 18. D Part 2. (2,0 điểm) 19. B 20. D SECTION THREE: LEXICO - GRAMMAR Part 1. (10,0 điểm) 21. C 22. A 23. C 24. D 25. A 26. B 27. C 28. B 29. A 30. B Part 2. (5,0 điểm) 31. those => that 32. rising => raising 33. are => is 34. off => on 35. stressed => stressing Part 3. (10,0 điểm) 36. breathtaking 37. settlers 38. lifetime 39. consistent 40. legendary 41. reality 42. picturesque 43. unparalleled 44. caring 45. committed Page 10 of 11 pages
  11. Part 4. (5,0 điểm) 46. fell through 47. let…….out 48. held forth 49. presses ahead 50. step down SECTION FOUR: READING COMPREHENSION Part 1. (8,0 điểm) 51. A 52. B 53. D 54. A 55. C 56. B 57. B 58. C Part 2. (7,0 điểm) 59. having 60. myself 61. except/but 62. made 63. no/ without 64. even 65. What Part 3. (8,0 điểm) 66. A 67. C 68. B 69. C 70. D 71. D 72. B 73. C Part 4. (7,0 điểm) 74. E 75. G 76. H 77. D 78. F 79. B 80. A SECTION FIVE: WRITING Part 1. (5,0 điểm) 81. Only when they told me about it later did I realize what I had missed. 82. So intense was the hatred for/of Frank’s new policies that the staff went on strike. 83. It is advisable that she (should) eat less meat and fat to keep herself healthy. 84. The more proficient he was at the game, the more he was fond of it. 85. But for Jim’s greater speed, John would have won the gold medal. Part 2. (5,0 điểm) 86. Rod said that the race was about to start. 87. The south coast took/bore the brunt of the gale. 88. The success of the concert led to the singer being offered a recording contract. 89. Every student will go to any/some/great lengths to express their gratitude towards teachers. 90. There are several categories of people who are exempt from (paying) the tax. Part 3. (10,0 pts) The mark is based on the following scheme: 1. Content: 35% of the total mark 2. Organization and presentation: 30% of the total mark 3. Language: 30% of the total mark 4. Handwriting, punctuation and spelling: 5% of the total mark ------THE END ----- Page 11 of 11 pages
ADSENSE

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản
2=>2