Link xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem phim mới 2023 hay nhất xem phim chiếu rạp mới nhất phim chiếu rạp mới xem phim chiếu rạp xem phim lẻ hay 2022, 2023 xem phim lẻ hay xem phim hay nhất trang xem phim hay xem phim hay nhất phim mới hay xem phim mới link phim mới

Link xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem phim mới 2023 hay nhất xem phim chiếu rạp mới nhất phim chiếu rạp mới xem phim chiếu rạp xem phim lẻ hay 2022, 2023 xem phim lẻ hay xem phim hay nhất trang xem phim hay xem phim hay nhất phim mới hay xem phim mới link phim mới

intTypePromotion=1
ADSENSE

Đề thi học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh lớp 9 năm 2021-2022 có đáp án - Sở GD&ĐT Quảng Bình

Chia sẻ: _ _ | Ngày: | Loại File: DOCX | Số trang:13

15
lượt xem
2
download
 
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Xin giới thiệu tới các bạn học sinh tài liệu "Đề thi học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh lớp 9 năm 2021-2022 có đáp án - Sở GD&ĐT Quảng Bình", luyện tập giải đề sẽ giúp các bạn ôn tập kiến thức dễ dàng hơn và nắm các phương pháp giải bài tập nhằm chuẩn bị thật tốt cho kì thi sắp diễn ra. Mời các bạn cùng tham khảo!

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi học sinh giỏi cấp tỉnh môn Tiếng Anh lớp 9 năm 2021-2022 có đáp án - Sở GD&ĐT Quảng Bình

  1. SỞ GD&ĐT QUẢNG BÌNH KỲ THI CHỌN HSG TỈNH NĂM HỌC 2021-2022 Khóa ngày 22 tháng 3 năm 2022 ĐỀ CHÍNH THỨC Môn thi: TIẾNG ANH LỚP 9 THCS SỐ BÁO DANH:…………… Thời gian: 150 phút (không kể thời gian giao đề) Đề gồm có 06 trang. Lưu ý : Thí sinh làm bài vào tờ giấy thi. Thí sinh không được sử dụng tài liệu, kể cả từ điển.                                                 SECTION ONE: LISTENING Hướng dẫn phần thi nghe hiểu Bài nghe gồm 3 phần; mỗi phần được nghe 2 lần, mỗi lần cách nhau 15 giây; mở đầu và kết thúc mỗi phần nghe có tín hiệu. Mở đầu và kết thúc bài nghe có tín hiệu nhạc. Part 1. For questions 1-4, listen to the recording and choose the answer A, B, or C which fits best according to what you hear. (4 pts) 1. What has the women received for her birthday? A. a blouse B. a coat C. boots D. a necklace 2. What did the man forget to buy? A. bread B. butter C. strawberry D. bananas 3. What is the date of the party? A. 25th B. 26th C. 27th D. 24th 4. What is the weather like now? A. clear B. rainy C. cloudy D. thundery Part 2. For question 5-9, you are going to hear a conversation between a woman, Ellen, and her neighbour, Steve, about living in a small town called Little port. Decide whether the following statements are true (T) or false (F). (5 pts) 5. Ellen was glad to leave New York. 6. Ellen will buy a ticket for the musical. 7. Steve thinks only men enjoy playing football. 8. Ellen will join the gym next month. 9. At the end Ellen is looking forward to living in Little port. Part 3. For questions 10-15, you will hear an archeologist talking about an experience he had in South America. Write NO MORE THAN TWO WORDS taken from the recording in each blank. (6 pts) - The archeologist’s original task was to (10) ____________ the ruined city and the area around it. - It appears that the (11) ____________ air exhaled by visitors is damaging the walls. - The archeologist wanted to survey a tomb near the site of a proposed (12) ____________ . - Unfortunately, the tomb had been damaged by flood water from an/a (13) ____________ . Page 1 of 13 pages
  2. - The archeologist lost his footing on some (14) ____________ . - He was found when a (15) ____________ heard his shouts for help. 2
  3. SECTION TWO: PHONETICS Part 1. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (3 pts) 16. A. breath B. break C. thread D. tread 17. A. ragged B. wicked C. naked D. packed 18. A. ginger B. gesture                    C. gymnasium             D. google Part 2: Choose the word whose main stress is placed differently from the others. (2 pts) 19. A. exhibit B. volunteer C. committee D. existence 20. A. forgettable B. original C. mysterious D. fundamental SECTION THREE: LEXICO - GRAMMAR Part 1. Choose the word or phrase (A, B, C or D) which best completes each sentence. (12 pts) 21. I love this painting of an old man. He has such a __________ smile. A. childhood B. childish C. childless D. childlike 22. The old woman came in, __________ by a young man. A. accompany B. accompanied C. accompanying D. to be accompanied 23. Not a good movie, __________? A. did it B. didn’t it C. was it D. wasn’t it 24. The kind- hearted woman __________ all her life to helping the disabled and the poor. A. wasted B. spent C. dedicated D. lived 25. She really treasures the __________ car that she inherits from her grandfather. A. big old green antique B. green old big antique C. green big antique old D. antique old big green 26. __________ parrots are native to tropical regions is untrue. A. All B. That all C. Since all D. Why all 27. This dress is really nice, but it cost me __________. A. an arm and a leg B. an arm and a foot C. a hand and a leg D. a hand and a foot 28. “Jack, can you help me push the piano to the corner of the hall to ________our party?” said the teacher. A. give place to  B. make place for       C. take room for         D. make room for 29. ____________ in your class have tickets for the lecture series? A. Does any of the student B. Do any of the students C. Do any of the student D. Does any of the students 30. – Jill: "Could you save my place for me, please? Nature's calling." – Stranger: “__________________________” A. Sure. But hurry. The line is moving fast. B. Yes, please. But a minute or so. C. No, I can't. I'm in a hurry. D. No problem. But the line is moving fast. Page 3 of 13 pages
  4. 31. I usually buy my clothes _____________. It’s cheaper than going to the dressmaker. A. on the peg B. off the peg C. in the peg D. out the peg 32. __________ that he had no choice but to leave early. A. In such a situation did he find himself B. In such a situation he found himself C. He found himself in a situation where D. He found himself in a so embarrassing situation 4
  5. Part 2. Each of the following sentences contains ONE mistake. FIND and CORRECT it. (5 pts) 33. Publishing in the U.K, the book has won a number of awards in the recent regional book fairs. 34. A five-thousand-dollars reward was offered for the capture of the escaped criminals. 35. Peter, together with his uncle, have gone fishing for 2 hours. 36. I found my new contact lenses strangely at first, but I got used to them in the end. 37. It is essential that the plan informs to everyone in advance. Part 3. Use the word given in capital letters to form a word that fits in the space. (8 pts) 38. The __________ has caused many so-called man-made disasters. (FOREST) 39. Being the hardest natural substance, diamond is practically_________. (DESTROY) 40. Rescue team held out little hope of finding other __________. (SURVIVE) 41. The inn is __________situated on the banks of the river. (PICTURE) 42. I tried to know the ____________ of my new house as much as (SURROUND possible. ) 43. This type of behaviour is no longer __________ acceptable. (SOCIETY) 44. You can never be sure what he is going to do. He is so __________, I’m (PREDICT) afraid. (BENEFIT) 45. There was a donation of $100,000 made by an anonymous _________. Part 4. Put the verbs given in brackets into the appropriate tenses or forms. (5 pts) 46. His roommate (always enter) ________ the room without knocking first, which annoys him a lot. 47. Nowadays children would prefer history (teach) ________ in more practical ways. 48. She was breathing fast and deep, as if she (run) ________. 49. Barbara painted his bedroom black. It looks dark and dreary. He (choose) ________ a different colour. 50. It’s about time her younger brother (stop) ________ playing games. Part 5. Complete each sentence with a suitable form of one of the phrasal verbs in the box. Use each ONE ONCE only. There are ONE extra ones that you do not need to use. (5 pts) stand in for hold up bank on tear down lay down drop in on 51. The traffic jam is __________thousands of daily commuters in Hanoi. 52. The building was very old so they had to ________ it________ . 53. He always ___________Ann to give him sound advice. 54. Susie and Fran __________us last night, so I had to quickly defrost a pizza.  55. The company has ________ strict procedures for this kind of situation. Page 5 of 13 pages
  6. SECTION FOUR: READING COMPREHENSION Part 1. Read the passage below and choose the best answer (A, B, C or D) which best fits each gap. (10 pts) The money that some professional sportsmen earn shouldn’t impress anyone when you take into (56)________the fact that only a few of them manage to attain immortality and everlasting fame. And once they reach their (57)_________and display their talent at their best, they are fully conscious that their brilliant careers won’t last forever. They live under a constant pressure of being (58)_________and subsequently replaced by someone who is younger, faster and more accomplished. For that reason, objectives like retirement benefits and pensions are (59)__________ great concern to all professional athletes. Some of the retired competitors go as far as to organize strikes and rallies to voice their protest against any policy unresponsive to their demand (60)________ the younger professionals seek more upgrading solutions to the problem as more and more of them attach a proper significance to (61)__________ a solid education, even at university level. Such an approach should help them find interesting and well-paid jobs (62)__________ their sports career is over. A completely new strategy has been devised by the schools priding themselves (63) _________ supporting their own teams. Their authorities insist that the sports club’s members achieve high academic standards or else they are debarred from partaking in certain sports events, which may lead to further disruption in their professional careers. By these practical and most effective (64)___________, combining education with sports activity, the (65)__________of the professional athlete as being brainless and unintelligent may eventually be changing to the sportsmen’s benefit. 56. A. reflection B. attention C. examination D. consideration 57. A. prime B. shape C. best D. capacity 58. A. outcast B. outshone C. outstayed D. outgrown 59. A. with B. in C. at D. of 60. A. whereby B. whereas C. whereupon D. wherein 61. A. mastering B. learning C. receiving D. attending 62. A. right away B. promptly C. barely D. once 63. A. with B. on C. for D. in 64. A. grounds B. results C. factors D. means 65. A. vision B. outlook C. image D. judgement Part 2. Read the text and think of the word which best fits each gap. Use only ONE word in each gap. (10 pts) SPLENDID SPAS OF ASIA Lying on a bed almost on the (66)_________ of a cliff, with a stupendous ocean view and the (67)_________ of waves, aches and pains are soothed away (68)____________expert hands. Only two steps are needed to reach the private pool, which seems to merge (69)_________ the ocean. 6
  7. Such a scenario is no longer a fantasy (70)__________an increasingly popular reality in Asia for many stressed out businessmen and visitors from all over the world in search of that peaceful time and space for their body and mind. In the last four years, at (71)_________ 17 hotel spas have opened in South East Asia to (72)__________this need. The tropical climate of the region and its reliable sunshine make for an ideal spa setting. Picturesque environments (73)________with a series of rejuvenating treatments bring the desired result. The Asian spa resorts have acquired a formidable reputation for their professional services as (74)__________ as for the decor of their large treatment rooms. Visitors relax with Thai music and soak in the warm tones of the room. As all these take (75)_________in individual rooms, precious privacy is guaranteed, a rare privilege often absents from other spas where guests share rooms or changing areas. Page 7 of 13 pages
  8. Part 3. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions. (5 pts) Early peoples had no need of engineering works to supply their water. Hunters and nomads  camped near natural sources of fresh water, and populations were so sparse that pollution of the water  supply was not a serious problem. After community life developed and agricultural villages became  urban centres, the problem of supplying water became important for inhabitants of a city, as well as  for irrigation of the farms surrounding the city. Irrigation works were known in prehistoric times, and  before   2000   BC   the   rulers   of   Babylonia   and   Egypt   constructed   systems   of   dams   and   canals   to  impound the flood waters of the Euphrates and Nile rivers, controlling floods and providing irrigation  water throughout the dry season. Such irrigation canals also supplied water for domestic purposes.  The   first  people  to  consider   the  sanitation   of  their   water  supply  were   the  ancient   Romans,  who  constructed a vast system of aqueducts to bring the clean waters of the Apennine Mountains into the  city and built basins and filters along these mains to ensure the clarity of the water. The construction  of such extensive water­supply  systems  declined when the  Roman Empire disintegrated, and for  several centuries local springs and wells formed the main source of domestic and industrial water.  The invention of the force pump in England in the middle of the 16 th century greatly extended  the possibilities of development of water­supply systems. In London, the first pumping waterworks  was completed in 1562; it pumped river water to a reservoir about 37 m above the level of the River  Thames and from the reservoir the water was distributed by gravity, through lead pipes, to buildings  in the vicinity.  Increased per­capital demand has coincided with water shortages in many countries. Southeast  England, for example, receives only 14 per cent of Britain's rainfall, has 30 per cent of its population,  and has experienced declining winter rainfall since the 1980s.  In recent years a great deal of interest has been shown in the conversion of seawater to fresh  water   to   provide   drinking   water   for   very   dry   areas,   such   as   the   Middle   East.   Several   different  processes, including distillation, electrodialysis, reverse osmosis, and direct­freeze evaporation, have  been developed for this purpose. Some of these processes have been used in large facilities in the  United States. Although these processes are successful, the cost of treating seawater is much higher  than that for treating fresh water.  76. Early peoples didn’t need water supply engineering works because __________. A. their community life had already developed   B. natural sources of fresh water nearby were always available   C. there was almost no dry season in prehistoric times  D. they had good ways to irrigate their farms   77.  For several centuries after the disintegration of the Roman Empire, the main source of water  supply was from __________.  A. springs and wells B. systems of aqueducts  C. dams and canals      D. water pipes 78. The word “vicinity” in paragraph 2 refers to __________ . 8
  9. A. the cities in South­east England    B. the areas along the River Thames  C. the neighbourhood around a reservoir    D. the region where industry developed  Page 9 of 13 pages
  10. 79. One of the causes of water shortages in South-east England is ___________ . A. water pollution     B. increased demand  C. water­supply system decline     D. water evaporation  80. Which of the following is NOT mentioned as a process of conversing seawater to freshwater?  A. Steaming and cooling B. Water evaporation C. Dissolving chemicals D. Purification method SECTION FIVE: WRITING Part 1. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (5 pts) 81. If you changed your mind, you would be welcomed to join our class. → Were you ______________________________________________. 82. “You have done really well to pass your driving test so quickly.” She said to me → She congratulated ________________________________________.  83. While I strongly disapprove of your behaviour, I will help you this time. → Despite my ______________________________________________. 84. The director and the chief accountant did not get on well. → The director was not on ___________________________________. 85. Your silly question distracted me. → You drove me________________________________________________. Part 2. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence using the word given. DO NOT CHANGE THE WORD GIVEN. You must use between TWO and FIVE WORDS, including the word given. (5 pts) 86. I didn’t realize how much she was influenced by her mother. EXTENT →I didn’t realize the _________________ she was influenced by her mother. 87. Is it possible to walk from the hotel to the city center? WITHIN → Is the city center __________________ of the hotel? 88. My boss says I can use his car whenever I want to as long as I am careful. DISPOSAL → My boss says his car is __________________ as long as I am careful. 89. We don’t agree on how to raise children.         EYE → We don’t see _______________________how to raise children 90. If you work without a break, you are more likely to make an error.                     PRONE  → Working without a break _________________________ error. Part 3. Paragraph writing. (10 pts) In about 150 words, write a paragraph about ways to prevent COVID-19 pandemic. ------THE END------ 10
  11. SỞ GD&ĐT QUẢNG BÌNH KỲ THI CHỌN HSG TỈNH NĂM HỌC 2021-2022 Khoá ngày 22 tháng 3 năm 2022 HƯỚNG DẪN CHẤM Môn thi: TIẾNG ANH 9 THCS Đáp án này gồm có 02 trang Tổng số điểm toàn bài: 100 điểm Làm đúng mỗi câu, cho 1,0 điểm. Bài luận cho tối đa 10,0 điểm. Sau khi cộng toàn bộ số điểm, giám khảo quy về hệ điểm 10, không làm tròn số. SECTION ONE: LISTENING Part 1. (4,0 điểm) 1. C 2. B 3. A 4. A Part 2. (5,0 điểm) 5. T 6. F 7. T 8. F 9. F Part 3. (6,0 điểm) 10. map (out) 11. humid 12. coach park 13. underground stream 14. (loose) stones 15. tour guide SECTION TWO: PHONETICS Part 1. (3,0 điểm) 16. B 17. D 18. D Part 2. (2,0 điểm) 19. B 20. D SECTION THREE: LEXICO - GRAMMAR Part 1. (12,0 điểm) 21. D 22. B 23. C 24. C 25. A 26. B 27. A 28. D 29. D 30. A 31. B 32. A Part 2. (5,0 điểm) 33. Publishing => Published/ Being published 34. (five-thousand-) dollars => (five-thousand-) dollar 35. have => has 36. strangely => strange 37. informs => (should) be informed Part 3. (8,0 điểm) Page 11 of 13 pages
  12. 38. deforestation 39. indestructible 40. survivors 41. picturesquely 42. surroundings 43. socially 44. unpredictable 45. benefactor Part 4: (5,0 điểm) 46. is always entering 47. to be taught 48. had been running 49. should have chosen 50. stopped Part 5. (5,0 điểm) 51. holding up 52. tear….down 53. banks on 54. dropped in on 55. laid down SECTION FOUR: READING COMPREHENSION Part 1. (10,0 điểm) 56. D 57. A 58. B 59. D 60. B 61. C 62. D 63. B 64. D 65. C Part 2. (10,0 điểm) 66. edge 67. sound 68. by 69. with 70. but 71. least 72. satisfy/meet 73. together/ along 74. well 75. place Part 3. (5,0 điểm) 76. B 77. A 78. C 79. B 80. C SECTION FIVE: WRITING Part 1. (5,0 điểm) 81. Were you to change your mind, you would be welcomed to joined our class. 82. She congratulated me on passing/ having passed my driving test. 83. Despite my (strong) disapproval of your behaviour, I will help you this time. 84. The director was not on good terms with the chief accountant. 85. You drove me to distraction with your silly questions. Part 2. (5,0 điểm) 86. I didn’t realize the extent to which she was influenced by her mother. 87. Is the city center within walking distance of the hotel? 88. My boss says his car is at my disposal as long as I am careful. 89. We don’t see eye to eye on how to raise children. 90. Working without a break makes you more prone to error. Part 3. (10,0 điểm) Criteria for marking: 1. Content: 35% of the total mark 2. Organization and presentation: 30% of the total mark 3. Language: 30% of the total mark 4. Handwriting, punctuation and spelling: 5% of the total mark 12
  13. ------THE END ----- Page 13 of 13 pages
ADSENSE

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản
2=>2