intTypePromotion=1
ADSENSE

Đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 12 cấp tỉnh năm 2019-2020 - Trường THPT Yên Lạc 2, Vĩnh Phúc

Chia sẻ: _ _ | Ngày: | Loại File: PDF | Số trang:9

76
lượt xem
11
download
 
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Thông qua việc giải trực tiếp trên Đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 12 cấp tỉnh năm 2019-2020 - Trường THPT Yên Lạc 2, Vĩnh Phúc này các em sẽ nắm vững nội dung bài học, rèn luyện kỹ năng giải đề, hãy tham khảo và ôn thi thật tốt nhé! Chúc các em đạt kết quả cao trong kì thi chọn HSG sắp tới!

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 12 cấp tỉnh năm 2019-2020 - Trường THPT Yên Lạc 2, Vĩnh Phúc

  1. SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC KÌ THI KSCL ĐỘI TUYỂN HỌC SINH GIỎI KHỐI 12 TRƯỜNG THPT YÊN LẠC 2 ĐỀ THI MÔN TIẾNG ANH —————— NĂM HỌC 2019 - 2020 Thời gian làm bài 180 phút, không kể thời gian giao đề. Đề thi gồm: 07 trang. ——————— Giám thị coi thi không giải thích gì thêm. Học sinh làm bài vào giấy thi. A. LISTENING Part 1: Listen and complete the passage below. Write NO MORE THAN THREE WORDS OR A NUMBER for each answer. Korean parents love to send their children abroad to study. They believe the benefit to the child is worth all the (1)__________. Critics say it is not. They say the Korean is good enough. It is a system that already provides English language to study. There are also many English (2)__________in Korea. They are a good way for children to learn English. Native speakers teach students English games and songs. These camps are set up to be (3)___________. Despite the fact that most students are staying in Korea, studying abroad is a (4)___________. There were about 94,000 Korean students in America, according to the 2006 Asian Migration Atlas. Though it is popular, there are some risks for students (5)__________. Parents are concerned about the (6)__________of their children. Another worry is that families will be split up. Children and their mothers often move to English speaking countries together. The father is then (7)__________. He is called "goose dad." He must migrate like a goose to see his family. Also, Korean students often meet other Koreans while overseas. They fall into the habit of only speaking Korean, and let their chance to learn English slip through their fingers. Critics also say overseas education costs too much money. This may be true for many families. For example, a home stay in Canada in 2010 cost (8)_________Canadian dollars. However, a home stay is a popular choice for Korean parents. Their children get the added benefit of living with a local family. They take part in (9)__________. The children also brush up on their language skills. This experience is valuable because they also learn the culture. Yes, there are problems with studying overseas. However, education in Korea is very important. In spite of the costs and concerns, parents will always make (10)_________ for their children's education. Page 1/7
  2. Part 2: Listen to a conversation between Marcus and Catherine about their homework. Decide the statements are True (T) or False (F). Write your answers in the corresponding numbered boxes . Statements True False 1. Catherine finds it hard to understand why Marcus has so much homework. 2. Catherine thinks visiting the museum was a good experience for Marcus. 3. Catherine offers to show Marcus the math homework she has already done. 4. Marcus worries that the teacher might be angry if Catherine helps him. 5. After talking to Catherine, Marcus feels more confident about his homework. Part 3: You will hear a radio interview with a man called Robin Marshall, who has written a book about Argentina. Listen and answer questions. 1. What was Robin’s job in Argentina? A. translator B. tour guide C. travelling salesman 2. On Robin’s last trip to Argentina, the weather was ______. A. colder than he expected B. suitable for what he planned C. different from the forecasts he heard 3. How did Robin feel during the dance performance he saw? A. He wanted to get up and dance. B. He wished he had continued his dance classes. C. He was sad he didn’t dance well. 4. What did Robin do while he stayed in the village? A. He went on a bus tour. B. He went into the forest. C. He went on a river trip. 5. What did Robin like about his favourite place? A. the wildlife B. the views C. the peace Page 2/7
  3. B. PHONETICS Pick out the word whose stress pattern is different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. 1. A. important B. accident C. candidate D. institute 2. A. diversity B. biography C. economy D. fundamental 3. A. generous B. suspicious C. constancy D. sympathy 4. A. understand B. appearance C. remember D. composer 5. A. communicate B. independent C. university D. entertainment C. LEXICO-GRAMMAR Part 1. Complete the following sentences by choosing the correct answer A, B, C or D. 1. I remember ___________ my mother said the grass in the garden needed _________. A. to hear/cutting B. hear/cut C. heard/to cut D. hearing/ cutting 2. You gave me a lift yesterday; otherwise I__________ late for school. A. would be B. wouldn't be C. would have been D. wouldn't have been 3. Under the table_____________ that has lived with him for 20 years. A. his dog sits B. does his dog sit C. sit his dog D. sits his dog 4. She is a kind of woman who does not care much of work but generally _____________ only with colleagues for meals, movies or late nights at a club. A. supposes B. socializes C. attends D. discusses 5. I read the contract again and again __________ avoiding making spelling mistakes. A. in view of B. in terms of C. with a view to D. by means of 6. ________ as a masterpiece, a work of art must transcend the ideals of the period in which it was created. A. Ranking B. To be ranked C. Being ranked D. In order to be ranking 7. These ___________ boots belong to Jim. A. leather red riding B. red leather riding C. leather riding red D. red riding leather 8. A: “Excuse me, can you tell me the way to the post office?” B: “Sorry, I’m new here.” A: “________” A. You’re welcome B. Bad luck C. That’s true D. Thank you all the same 9. Teacher: “Self-studying is an inseparable part of effective learning.” Student: “____________” A. I’ll say B. Good job! C. By all means D. I got a clue. 10. It ___________without saying that winners never quit and quitters never win. A. comes B. means C. is D. goes Part 2. Supply the correct form of the word provided to the right of each blank. Education is more important today than ever before. It helps people acquire the skills they need for such everyday (1. act)_______ as reading a newspaper or managing their money. It also gives them the (2. special)_______ training they may need to prepare for a job or career. For example, a person must meet certain (3. educate) _______ requirements and obtain a license or certificate before he can practice law or medicine. Many fields, like computer operation or police work, require (4. satisfy) _______ completion of special training courses. Page 3/7
  4. Education is also important because it helps people get more out of life. It increases their (5. know) _______ and understanding of the world. It helps them acquire the skills that make life more interesting and (6. enjoy)_______ such as the skills needed to participate in a sport, paint a picture, or play a (7. music) _______ instrument. Such education becomes (8. increase)_______ important as people gain more and more leisure time. Education also helps people adjust to change. This habit has become necessary because social changes today take place with increasing speed and (9. effect)_______ the lives of more and more people. Education can help a person understand these changes and provide him with the skills for (10. adjust) _______ to them. Part 3: There are 10 errors in the following passage. Underline the mistakes and correct them in the space provided. Example: 0. was  is It was the human factor that contributes to the absolute majority of road accidents which U U involves the tremendous toll of fatalities each year. Other, less decisive, causes are vehicle malfunctions or road shortcomings. Speeding motorists are notorious for failing to give way at junctions, misjudging the situation on the road or being unable to accurate estimate the distance while overtaking the “snail pacers” ahead. Drinkers whom settle behind the wheel after one glass or two may be running the risk of causing a tragedy through their impaired perception, which is not such rare a case again. Unfortunately, it is much simpler to introduce the necessary alterations in the traffic system that change the behavioral patterns of drivers. There are voices that more severe disciplinary resolutions ought to be put into practice if the vehicle users are to benefit with the greater security on the road. The idea of producing safe road users through pre-school parental instructions or through incorporating the safety regulations into school curriculum have been widely acclaimed in many communities and is expected yielding the required results as the first step in bettering the qualifications of the future drivers and acquainting them with the potential hazards that may raise on the road. 1. 2. D. READING COMPREHENSION Part 1. Read the following passage and use ONE word to fill in each gap. THE BLOOD MOON A lunar eclipse occurs (1) ________the Earth’s shadow falls directly onto the moon. (2) ________ happens as a result is that the moon stops being a silvery white colour and turns coppery red instead; the sort of colour usually only seen in the sky at dawn or sunset. An astronaut on the moon, looking towards Earth (3) ________ a lunar eclipse, would see a black disc, surrounded (4) ________ a bright red ring. It’s the light from this red ring which is reflected back to the dark Earth from the moon’s surface. In ancient times, long (5) ________ any of this was understood, the lunar eclipse was known (6) ________a blood moon and was thought to be an omen of disaster. Total eclipses can only occur when there is a full moon, and then only if it is lined up with the Earth in a particular way. (7) ________easily obscured by cloud cover, blood moons Page 4/7
  5. are fairly common, and it is relatively easy to calculate where and when you might be (8) ________ to see one. For example, in 1504 Christopher Columbus was stranded in Jamaica and in dire need of provisions, but the local inhabitants were reluctant to help. However, Columbus knew that a lunar eclipse would occur on 29 February. Therefore, the day before, he warned local leaders that the moon would disappear (9) ________ they helped him. They remained skeptical. But when the moon slowly started to change colour, they became (10)__________frightened that they started to bring food. Part 2. Read the passage and choose a suitable word to fill in each blank. “Just imagine a day without paper,” reads one advertisement for a Finnish paper company. It adds, “You almost (1)________ see our products every day.” And they’re right. But in most industrial countries, people are so (2)________ to paper – whether it’s for holding their groceries, for drying their hands or for (3)________ them with the daily news- that its (4)________ in their daily lives passes largely unnoticed. At one (5)________ paper was in short supply and was used mainly for important documents, but more recently, growing economies and new technologies have (6)________ a dramatic increase in the (7)________ of paper used. Today, there are more than 450 different grades of paper, all designed for a different (8)________. Decades ago, some people predicted a “paperless office”. (9)________, the widespread use of new technologies has gone hand-in-hand with an increased use of paper. Research into the relationship between paper use and the use of computers has shown that the general (10)________ is likely to be one of growth and interdependence. However, the costs involved in paper production, in terms of the world's land, water and air resources, are high. This raises some important questions. How much paper do we really need and how much is wasted? 1. A. positively B. obviously C. certainly D. absolutely 2. A. conscious B. acquainted C. familiar D. accustomed 3. A. providing B. delivering C. contributing D. giving 4. A. task B. operation C. service D. role 5. A. time B. instance C. date D. occasion 6. A. called on B. come around C. brought about D. drawn up 7. A. total B. portion C. number D. amount 8. A. point B. goal C. purpose D. result 9. A. Instead B. Besides C. Otherwise D. Alternatively 10. A. method B. order C. trend D. system Part 3: Read the following passage and choose the best answers. We live in a world of tired, sleep deprived people. In his book Counting Sheep, Paul Martin – a behavioral biologist – describes a society which is just too busy to sleep and which does not give sleeping the importance it deserves. Modern society has invented reasons not to sleep. We are now a 24/7 society where shops and services must be available all hours. We spend longer hours at work than we used to, and more time getting to work. Mobile phones and email allow us to stay in touch round the clock and late-night TV and the Internet tempt us away from our beds. When we need more time for work or pleasure, the easy solution is to sleep less. The average adult sleeps only 6.2 hours a Page 5/7
  6. night during the week, whereas research shows that most people need eight or even eight and a half hours’ sleep to feel at their best. Nowadays, many people have got used to sleeping less than they need and they live in an almost permanent state of ‘sleep debt’. Until the invention of the electric light in 1879 our daily cycle of sleep used to depend on the hours of daylight. People would get up with the sun and go to bed at nightfall. But nowadays our hours of sleep are mainly determined by our working hours (or our social life) and most people are woken up artificially by an alarm clock. During the day caffeine, the world’s most popular drug, helps to keep us awake. 75% of the world’s population habitually consume caffeine, which up to a point masks the symptoms of sleep deprivation. What does a chronic lack of sleep do to us? As well as making us irritable and unhappy as humans, it also reduces our motivation and ability to work. This has serious implications for society in general. Doctors, for example, are often chronically sleep deprived, especially when they are on ‘night call’, and may get less than three hours’ sleep. Lack of sleep can seriously impair their mood, judgment, and ability to take decisions. Tired engineers, in the early hours of the morning, made a series of mistakes with catastrophic results. On our roads and motorways lack of sleep kills thousands of people every year. Tests show that a tired driver can be just as dangerous as a drunken driver. However, driving when drunk is against the law but driving when exhausted isn’t. As Paul Martin says, it is very ironic that we admire people who function on very little sleep instead of criticizing them for being irresponsible. Our world would be a much safer, happier place if everyone, whatever their job, slept eight hours a night. 1. According to the passage, which of the following statements is TRUE about Paul Martin? A. He shows his concern for sleep deprivation in modern society. B. He gives an interesting account of a sleepless society. C. He is a scientist who is chronically deprived of sleep. D. He describes the modern world as a place without insomnia. 2. The phrase “round the clock” in the second paragraph is similar in meaning to______. A. all day and night B. surrounded with clocks C. during the daytime D. having a round clock 3. The writer mentions the Internet in the passage as______. A. a temptation that prevents us from sleeping B. an easy solution to sleep deprivation C. an ineffective means of communication D. a factor that is not related to sleep deprivation 4. According to the third paragraph, which of the following statements is NOT TRUE? A. Our social life has no influence on our hours of sleep. B. The sun obviously determined our daily routines. C. The electric light was invented in the 19th century. P P D. The electric light has changed our daily cycle of sleep. 5. The word “which” in the third paragraph refers to______. A. reaching a point B. masking the symptom C. the world’s population D. caffeine consumption 6. Which of the following is TRUE, according to the last paragraph? A. Doctors ‘on night call’ do not need more than three hours of sleep a day. B. Our motivation decreases with the bigger number of hours we sleep. C. Sleep deprivation has negative effects on both individuals and society. Page 6/7
  7. D. Thousands of people are killed every day by drunken drivers. 7. The word “catastrophic” in the last paragraph probably means______. A. bound to bring satisfaction B. becoming more noticeable C. causing serious damage or loss D. likely to become worthless 8. Which of the following would the writer of the passage approve of? A. Our world would be a much safer place without drinkers. B. Both drunken drivers and sleep-deprived people should be criticized. C. There is no point in criticizing irresponsible people in our society. D. We certainly can function well even when we hardly sleep. 9. All of the following are mentioned as those whose performance is affected by ‘sleep debt’ EXCEPT_____. A. doctors B. drivers C. biologists D. engineers 10. Which of the following could best serve as the title of the passage? A. Accident Prevention: Urgent! B. Sleep Deprivation: Causes and Effects C. A Society of Sleepless People D. A Well-known Biologist E. WRITING Part 1. Rewrite each of the following sentences in such a way that it has a similar meaning to the original one. You must not change the word given. 1. My manager didn’t agree with the idea. (favor) My manager________________________________________________________ 2. I’d prefer him not to phone me at home. (rather) I’d________________________________________________________________ 3. I did not intend to tell you what I knew. (intention) I_________________________________________________________________ 4. Linda’s plan for a picnic has been spoilt by the weather (fallen) Linda’s plan ________________________________________________________ 5. His handwriting is illegible. (sense) I__________________________________________________________________ Part 2. Rewrite the sentences beginning with the given words or phrases so that their meanings stay the same. 1. “ You have done very well to pass your driving test so quickly, John” said Jane Jane congratulated____________________________________________________ 2. Although Mary was exhausted, she agreed to take part in the activity. Exhausted___________________________________________________________ 3. Because he didn’t study hard, he failed the exam. Had ________________________________________________________________ 4. My brother works better when he is pressed for time. The less______________________________________________________________ 5. My decision to get up and dance coincided with the band’s decision to stop playing. The moment___________________________________________________________ Part 3: Essay writing In the recent years, there has been a dramatic rise in the number of unemployed people. What should youngsters do in order not to be out of work? Write an essay of at least 250 words to express your viewpoint. Support your opinion by using relevant examples and explanations. The end Page 7/7
  8. SỞ GD&ĐT VĨNH PHÚC HƯỚNG DẪN CHẤM TRƯỜNG THPT YÊN LẠC 2 KÌ THI KSCL ĐỘI TUYỂN HSG KHỐI 12 —————— ĐỀ THI MÔN TIẾNG ANH NĂM HỌC 2019 - 2020 Đáp án gồm:07 trang. ——————— Total: 100pts A. LISTENING(20pts) U U Part 1. (10pts:1 pt/each correct answer) 1. trouble and 2. camps and 3. fun and 4. growing trend 5. studying expense academies educational. overseas 6. health and safety 7. left behind 8. about 14,000 9. family events 10. sacrifices Part 2. (5 pts:1 pt/each correct answer) 1. T 2. T 3. F 4. T 5. F Part 3. (5 pts:1 pt/each correct answer) 1. C 2. B 3. A 4. C 5. C B. PHONETICS. (5 pts: 1p/each correct answer) U U 1. A 2. D 3. B 4. A 5. A C. LEXICO -GRAMMAR. (25pts) U U Part 1.(10pts: 1pt/each correct answer) 1. D 2. C 3. D 4. B 5. C 6. B 7. B 8. D 9. A 10. D Part 2.(10pts: 1pt/each correct answer) 1. activities 2. specialized 3. educational 4. satisfactory 5. knowledge 6. enjoyable 7. musical 8. increasingly 9. affect 10. adjusting Part 3.( 5 pts: 0,5 pt / each correct answer) stt line Mistake Correction stt line Mistake Correction 1 2 involves involve 6 10 that than 2 4 misjudging judging 7 11 with from 3 5 accurate accurately 8 13 have has 4 6 whom who 9 14 yielding to yield 5 7 such so 10 16 raise arise Page 8/7
  9. D. READING(30 pts) U U Part 1.(10 pts: 1p/each correct answer) 1. when 2. what 3. during 4. by 5. before 6. as 7. Although 8. able/likely 9. unless 10. so Part 2.(10 pts: 1p/each correct answer) 1. C 2. D 3. A 4. D 5. A 6. C 7. D 8. C 9. A 10. C Part 3 (10 pts: 1p/each correct answer) 1. A 2. A 3. A 4. A 5. D 6. C 7. C 8. B 9. C 10. B E. WRITING. (20 pts ) U U Part 1.Rewrite each of the following sentences in such a way that it has a similar meaning to the original one. You must not change the word given. (2,5pts: 0,5p /each correct sentence) 1. Jane congratulated John on passing his driving test so quickly. 2. Exhausted as/though Mary was, she agreed to take part in the activity. 3. Had he studied hard, he wouldn’t have failed the exam. 4. The less time my brother has, the better he works. 5. The moment I decided to get up and dance, the band decided to stop playing. Part 2. Rewrite the sentences beginning with the given words or phrases so that their meanings stay the same. (2,5pts: 0,5p /each correct sentence) 1. My manager was not in favor of the idea. 2. I’d rather he didn’t phone me at home. 3. I had no intention of telling you what I knew. 4. Linda’s plan for a picnic has fallen through because of the weather. 5. I make no sense of his handwriting. Part 3: Essay writing (15pts) U U U In the recent years, there has been a dramatic rise in the number of unemployed people. What should youngsters do in order not to be out of work? Write an essay of at least 250 words to express your viewpoint. Support your opinion by using relevant examples and explanations. 1. Length: (2ps) : 250 words. 2. Organization & style: (3ps) ideas are organized and presented with coherence, style, and clarity appropriate to the level of English language with high school students. 3. Ideas (5ps): a provision of main ideas and appropriate details and examples. 4. Grammar and Vocabulary (5ps) a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language with high school students. Page 9/7
ADSENSE

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản
2=>2