intTypePromotion=4

Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT năm 2019-2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Sở GD&ĐT Nghệ An

Chia sẻ: Lan Yuan | Ngày: | Loại File: PDF | Số trang:5

0
82
lượt xem
6
download

Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT năm 2019-2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Sở GD&ĐT Nghệ An

Mô tả tài liệu
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Nhằm đánh giá lại thực lực học tập của các em học sinh trước khi tham dự kì thi. Mời các em học sinh và giáo viên cùng tham khảo Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT năm 2019-2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Sở GD&ĐT Nghệ An dưới đây để tích lũy kinh nghiệm làm bài trước kì thi. Chúc các em thi tốt!

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT năm 2019-2020 môn Tiếng Anh có đáp án - Sở GD&ĐT Nghệ An

  1. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 NGHỆ AN TRƯỜNG THPT CHUYÊN PHAN BỘI CHÂU TRƯỜNG THPT CHUYÊN - TRƯỜNG ĐH VINH Đề chính thức NĂM HỌC 2019 - 2020 Môn thi nền: TIẾNG ANH Thời gian: 60 phút (không kể thời gian giao đề) SECTION A. PHONETICS Choose the word (A, B, C or D) whose underlined part is pronounced differently from that of the others. (1,0 pt) 1. A. laughed B. sacrificed C. cooked D. explained 2. A. great B. break C. steak D. bread 3. A. market B. card C. scare D. depart 4. A. through B. though C. throw D. thought 5. A. happy B. exhaust C. honest D. honor SECTION B. VOCABULARY & GRAMMAR (2,0 points) Choose the best answer (A, B, C or D) to complete the following sentences. 1. If she __________ at five o’clock, she’ll be there by half past seven. A. leaves B. leave C. left D. will leave 2. Your brother is much __________ than mine. A. tall B. the tallest C. tallest D. taller 3. That’s the actor __________ father I met at my uncle’s birthday party last week. A. which B. whom C. whose D. who 4. He took a taxi; __________, he was late for the meeting. A. although B. therefore C. so D. however 5. He has made a deep __________ on his employer. A. impression B. impressive C. impressed D. impress 6. You should __________ your best to get the job. A. make B. do C. have D. take 7. Choose the letter (A, B, C or D) to indicate the sentence that has the same meaning as the given one. “You damaged my calculator, Mike”, said Jenny. A. Jenny denied damaging Mike’s B. Jenny admitted damaging Mike’s calculator. calculator. C. Jenny accused Mike of damaging her D. Jenny accused Mike on damaging her calculator. calculator. 8. Choose the letter (A, B, C or D) to indicate the most suitable response to complete the following exchange. Nancy and James are talking about their school days. – Nancy: "I think school days are the best time of our lives." – James: " ______ . We had sweet memories together then." A. That's B. Absolutely C. I'm afraid so D. I doubt it nonsense 9. Choose the letter A, B, C, or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s).
  2. I just want to stay at home, watch television and take it easy. A. sleep B. sit down C. relax D. do easy things 10. Choose the letter A, B, C, or D to indicate the underlined part that needs correcting. The sun is so bright for us to look at directly. A B C D SECTION C. READING I. Read the following passage and choose the letter A, B, C, or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 1 to 5. (1,0 point) THE HISTORY OF SHOES In the past, importance was not given to shoes being comfortable or fashionable. These early foot coverings were probably animal skins, (1) __________ people tied round their ankles during cold weather. We still use leather today, but other materials such as silk, plastic, or cotton are also popular, (2) _________on what is in fashion. It was only one hundred and fifty years (3) _________that people began to wear a different shoe on each foot. Formerly, the two shoes had been straight instead of shaped and (4) _________be worn on the left or the right foot. All shoes used to be made by hand, but now, although there are shoemakers still using their (5) _________ skills, most shoes are now machine-made in large factories. The introduction of sewing machines allowed the shoe industry to produce large quantities of cheaper shoes for a wider range of buyers. 1. A. who B. why C. which D. where 2. A. turning B. depending C. resting D. taking 3. A. before B. beyond C. ago D. after 4. A. could B. must C. ought D. had to 5. A. typical B. modern C. usual D. traditional II. Read the following passage and do the tasks below. We have all had bad experiences with restaurants, stores, or hotels. Maybe you have gone to a restaurant that served terrible food. Perhaps you have gone to a store that had high prices or bad service. Or maybe you have booked a hotel and found out later that the room was nothing like the advertisement. These days, we have a better chance of preventing these unpleasant surprises. We can do this by using apps. “App” is short for “application”. An app is a computer programme on a smartphone. You can use apps to do almost anything. Apps can help you play games, get directions, talk to friends, and so on. If you want to find information about a store or a hotel, you can use a review app. Review apps help us evaluate services and products before we hand over our money. The idea is very simple. After you go to a restaurant or stay in a hotel, you can post a review with one of your apps. You can say anything you want. If you like a hotel you stayed in, you can tell people that it was wonderful. If you think that the food in a certain restaurant was bad, then you tell people not to eat there. Other people can use their apps to read your reviews. Plenty of people prefer not to use these review apps. Many of these people prefer to go out and decide for themselves whether or not a service is good. However, review
  3. apps are getting more and more popular every day. Some apps are for specific services. For example, Tripadvisor focuses on travel, and Goodreads focuses on books. There are also other larger apps that provide information for just about every service that you can think of. Answer the following questions. (2,0 points) 1. What can we do to prevent unpleasant experiences with restaurants, stores or hotels? 2. What is an app? 3. How can a review app help you if you want to book a hotel? 4. What does the word “it” in paragraph 3 refer to? 5. What does the app “Goodreads” focus on? Decide whether the following statements are true (T) or false (F). (0,6 point) 6. According to the passage, using review apps is complicated. 7. A lot of people do not prefer to use review apps because they prefer to make their own decisions. 8. There are both apps for specific services and larger ones for every service. Choose the best answer. (0,4 point) 9. The phrase “is short for” in paragraph 2 can be best replaced by________. A. stands for B. supports C. takes after D. offers 10.What does the passage say about apps? A. There are very few good apps. B. You can use apps for many things. C. Apps are only for travel. D. Apps are very expensive to use. SECTION D. WRITING Write a paragraph (about 50-70 words) about Thomas Edison basing on the information in the table below. Begin with the given sentence. (3,0 points) Name Thomas Edison Date of birth 11/2/1847 Place of birth Milan, Ohio Family 2 wives, 5 children Characters hard-working, curious about science Famous invention electric light bulb Date of death 18/10/1931 (84 years old) Thomas Edison was one of the greatest inventors in history. ……………………………….. . ..…………………………………………………………………………………………- - - - - The end - - - - - Họ và tên thí sinh:………………………………….…………………. Số báo danh:…………
  4. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 NGHỆ AN TRƯỜNG THPT CHUYÊN PHAN BỘI CHÂU, TRƯỜNG THPT CHUYÊN - TRƯỜNG ĐH VINH Đề chính thức NĂM HỌC 2019 - 2020 HƯỚNG DẪN CHẤM Môn thi chuyên: TIẾNG ANH (Hướng dẫn chấm này gồm 02 trang) SECTION A: LISTENING (40 points) PART I: MULTIPLE CHOICE. (5 x 2 = 10 points) 1. C 2. B 3. C 4. A 5. C PART II: (10 x 1 = 10 points) 1. Speaker 1: D 2. Speaker 2: H 3. Speaker 3: E 4. Speaker 4: B 5. Speaker 5: F 6. Speaker 1: H 7. Speaker 2: B 8. Speaker 3: A 9. Speaker 4: G 10. Speaker 5: C PART III: SENTENCE COMPLETION. (10 x 2 = 20 points) 1. red-backed 2. luxury food 3. (in) gardens 4. earth 5. North(- spider source worm/earthworm )west/north(-)west 6. plant pots 7. seaweed(s)/sea 8. accidental 9. (the) United 10. new weed(s) benefits States/USA competitors SECTION B: PHONETICS (10 points) PART I: (5 x 1 = 5 points) 1. C 2. A 3. B 4. C 5. D PART II: (5 x 1 = 5 points) 6. B 7. A 8. C 9. D 10. A SECTION C: GRAMMAR & VOCABULARY (30 points) PART I: (10 x 1 = 10 points) 1. A 2. D 3. A 4. B 5. B 6. D 7. B 8. A 9. B 10. C PART II: (10 x 1 = 10 points) 1. deprivation 2. backgrounds 3. well-balanced 4. found 5. spokesman 6. Counselling 7. resentment 8. underprivileged 9. outstandingly 10. outshone PART III: (10 x 1 = 10 points) Mistake Line Correction Mistake Line Correction 1. appear 1 appears 6. what 7 which 2. instructed 3 instructional 7. include 8 including 3. of 4 with 8. culture 9 cultures 4. the (number) 5 a(number) 9. groups 11 grouped 5. disabled 5 disabling 10. are 11 is 1
  5. SECTION D: READING (60 points) PART I: (10 x 1 = 10 points) 1. C 2. D 3. A 4. B 5. A 6. C 7. D 8. B 9. C 10. A PART II: (10 X 2 = 20 points) 1. C 2. B 3. D 4. A 5. C 6. A 7. D 8. B 9. C 10. A PART III: (10 x 1 = 10 points) 1. do 2. than 3. be 4. few 5. way / manner 6. is 7. taking 8. too 9. on 10. could / might PART IV: (10 X 2 = 20 points) 1. ii 2. viii 3. iii 4. v 5. i 6. vii 7. celluloid film 8. warmth 9. equipment 10. e-theatre SECTION E: WRITING (60 points) PART I: (5 x 2 = 10 points) 1. It was wrong of you not to call the doctor at once. 2. Money counts for nothing on a desert island. 3. You will have to turn over a new leaf if you want to succeed. 4. The rain was coming down in torrents. 5. He can't come to terms with the fact that he will never race again. PART II: (20 points) - Style and organization: 25% = 5 points - Grammar and vocabulary: 25% = 5 points - Length: 25% = 5 points - Ideas: 25% = 5 points PART III: (30 points) - Style and organization: 25% = 7,5 points - Grammar and vocabulary: 25% = 7,5 points - Length: 25% = 7,5 points - Ideas: 25% = 7,5 points TOTAL: 200/10 = 20 points - The end - 2
ANTS
ANTS

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản