Link xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem phim mới 2023 hay nhất xem phim chiếu rạp mới nhất phim chiếu rạp mới xem phim chiếu rạp xem phim lẻ hay 2022, 2023 xem phim lẻ hay xem phim hay nhất trang xem phim hay xem phim hay nhất phim mới hay xem phim mới link phim mới

Link xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem tivi trực tuyến nhanh nhất xem phim mới 2023 hay nhất xem phim chiếu rạp mới nhất phim chiếu rạp mới xem phim chiếu rạp xem phim lẻ hay 2022, 2023 xem phim lẻ hay xem phim hay nhất trang xem phim hay xem phim hay nhất phim mới hay xem phim mới link phim mới

intTypePromotion=1
ADSENSE

Đề thi chọn học sinh giỏi Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022-2023 có đáp án (Vòng 2) - Sở GD&ĐT Quảng Bình

Chia sẻ: _ _ | Ngày: | Loại File: DOC | Số trang:15

25
lượt xem
0
download
 
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Nhằm giúp các bạn làm tốt các bài tập, đồng thời các bạn sẽ không bị bỡ ngỡ với các dạng bài tập chưa từng gặp, hãy tham khảo "Đề thi chọn học sinh giỏi Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022-2023 có đáp án (Vòng 2) - Sở GD&ĐT Quảng Bình" dưới đây để tích lũy kinh nghiệm giải toán trước kì thi nhé!

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi chọn học sinh giỏi Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2022-2023 có đáp án (Vòng 2) - Sở GD&ĐT Quảng Bình

  1. SỞ GD&ĐT QUẢNG BÌNH KỲ THI CHỌN ĐỘI TUYỂN  DỰ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI QUỐC GIA  ĐỀ CHÍNH THỨC NĂM HỌC 2022­2023 Khóa ngày 20 tháng 9 năm 2022 Môn thi: TIẾNG ANH BÀI THI THỨ HAI Thời gian: 180 phút (không kể thời gian giao đề) SỐ BÁO DANH:…………… Đề gồm có 12 trang  Lưu ý: Thí sinh làm bài trên tờ giấy thi I. LISTENING (50/200 points) HƯỚNG DẪN PHẦN THI NGHE HIỂU Bài nghe gồm 4 phần; mỗi phần được nghe 2 lần, mỗi lần cách nhau 05 giây; mở đầu mỗi   phần nghe có tín hiệu. Mọi hướng dẫn cho thí sinh đã có trong đề bài nghe. Part   1.  For   questions   1­5,  listen   to   a   piece   of   news   about  viewpoint:  “We’re   living   in   an   age   of   surveillance capitalism” and decide whether these statements are True (T), False (F), or Not given   (NG).  1. Social media companies are now making profit from illegal activities. 2. Messaging via Facebook Instant Messenger is a completely private activity. 3. Many people do not care whether social media companies have collected their private data or not. 4. Feedback loop is the system for improving the system by collecting and reacting to customers’ behavior. 5. Technology is not to blame for the problems humans are facing on social media. Your answers:  1. 2. 3. 4. 5. Part 2. For questions 6­10, listen to part of a radio program about popping the knuckles and answer   the questions. Write NO MORE THAN THREE WORDS taken from recording for each answer. 6. Which substance lies between the joints in our body? ……………………………...........................................................………………………………..  7. Which body parts are responsible for the popping sound heard when a person stands up immediately? ……………………………...........................................................………………………………..  8. Who is Donald Unger? ……………………………...........................................................………………………………..  9. What disease has been proven by Unger to have no connection with cracking the knuckles? ……………………………...........................................................………………………………..  10. Besides hand swelling, what drawback of popping the knuckles was also found by the 1990 study? ……………………………...........................................................………………………………..  Part 3. You will hear two people speaking about participating in an arts event. For questions 11­15,   choose the answer (A, B, C or D) which fits best according to what you hear.  11. What were Karles and Shirley required to be careful about? A. Not eating anything before the event. B. What colour each one was supposed to be. C. Making sure they weren't late. D. Making sure every part of their bodies was painted. 12. What did Shirley like about the experience? 1
  2. A. The fact that all the participants were so friendly. B. The fact that all the participants became as one. C. The international recognition that Hull got from the event. D. The realisation that they were doing something for their community. 13. What did both Karles and Shirley find unpleasant? A. Having to lay on the cold street. B. Being naked in front of so many people. C. Getting up that early in the morning. D. Being limited to one area of the city. 14. How did Shirley feel after her encounter with the blonde lady? A. Relieved that the event was over. B. As if she had earned street credibility. C. Embarrassed that she had been recognised. D. Eager to participate in other such events. 15. What do both Karles and Shirley agree about? A. How the event put Hull on the map. B. That more such events should be organised. C. That people treat each other better after such events. D. How enjoyable the experience was. Your answers:  11. 12. 13. 14. 15. Part 4. For questions 16­25, listen to a talk about 5 Singapore startups taking innovation to the next   and supply the blanks with the missing information. Write NO MORE THAN THREE WORDS taken   from the recording for each answer. EcoWorth Tech ­ make use of an environmentally­friendly sponge for the sustainable treatment of wastewater. ­ provide a breakthrough solution for removing and recuperating organic contaminants by adopting  a (16) __________________. ­ produce the sponge by putting a large quantity of a (17) _________________ into a furnace  before heating up the furnace.  ­ expect to apply the technology to oil spill clean­up. Orinno Technology ­ curb (18) _________________ transmissions by producing their own mosquitoes and infecting  them with the Wolbachia bacteria so they cannot reproduce. ­ come up with the larvae counter and the (19) __________________ that facilitate the process of  counting larvae and sorting the sexes respectively. ­ hope more industries to adopt their technology. Roceso Technologies ­ offer a useful solution to stroke patients, who are increasing in numbers as a result of the  (20) __________________. ­ create a hand device, which allows neurologically affected patients with hand impairments to  conduct hand (21) ______________ training. ­ witness positive results from both mild and serious patients. Third Wave Power ­ produce solar lanterns as an alternative to (22) __________________, which are used widely in  regions without proper access to electricity. ­ adopt the technology labeled (23)____________________ as a vital part of this application 2
  3. ­ be optimistic about the future of solar power applications. Transcelestial Technologies ­ introduce a (24) ___________________ called The Centauri One which can bring people high­ speed internet access. ­ aim to enhance global (25)____________________ by devising a network of satellites. II. LEXICO­GRAMMAR (25/200 points) Part 1. For questions 26­45, choose the correct answer A, B, C, or D to each of the following questions.  26. When several companies showed interest in buying the film rights to his novel, he knew he had______. A. upped the ante  B. scooped the bag  C. caught the fat one  D. hit the jackpot 27. In spite of an _____ start, the English runner quickly speeded up and won the race. A. unambiguous B. inauspicious  C. injudicious D. uncontentious  28.  All of the surgical instruments have to be_________. A. sterilized      B. filtered       C. pasteurized   D. purged 29. Even if the authorities want to develop this area, it is unjustifiable that they _____ over the concerns  of the local community. A. lock horns B. pour cold water C. ride roughshod D. spike their guns 30. He was unaware that he was being _____  with out­of­date stock. A. shored up B. struck back C. fobbed off D. thumbed at 31. The government is walking a difficult _____ in wanting to control the pandemic without hampering  economic growth. A. footpath B. fenland C. tightrope D. boulevard 32. Because Henry knows the fact that he has failed the university entrance exam will be known sooner   or later, he decides to _____ it out instead of hiding it. A. shun B. strive C. quash D. brazen 33. Unlike his friends who also rose to stardom when they were still teenagers, Andy didn’t give himself  _____ but became even more modest. A. airs and graces B. beer and skittles C. cock and bull D. nudge and wink 34. A whole _____  of measures was tried in an attempt to get them to give up cigarettes. A. battery B. wood C. generation D. stream 35. He wore a(n) _____ expression for weeks following the news that he had not got the promotion. A. latent B. exultant C. doleful D. nonchalant 36.  During   French  colonialism,   many   Vietnamese   workers   were   on  the  _____  to  object   labour  exploitation in factories and plantations. A. dole queue B. picket line C. back bench D. assembly line  37. It began to rain, the tent sprang a leak, and I began to wish I was ______ in my bed at home. A.  smug B. smooth C. snug D. snide 38. The studio didn’t publicize the film but its reputation nonetheless spread _________. A. at a distance B. from memory C. by word of mouth D. by force 39. I’ve never met my boss’s wife but, _________, she’s a very nice woman. A. by all accounts B. under discussion C. out of kindness D. on bail 40. He has fled to the mountains of Galicia,______ he cannot possibly escape on horseback over the border. A. meanwhile B. heterofore C. whence D. indefinitely 41. After an official investigation the defendant was _____ and set free. A. validated  B. authenticated  C. exonerated  D. rehabilitated 42. Robbie is no _____ student; he gets straight as in all subjects and is captain of the football team,  A. well­known  B. up­and­coming  C. self­made  D. run­of­the­mill 43. Although not everyone is a fan of Justin Bieber, most people agree he is worthy of his_____ success.  A. influential  B. aspiring  C. phenomenal  D. resourceful 44. If you want to boost your _____, in order to burn off calories more easily, you should visit the gym  regularly.  3
  4. A. immunisation  B. metabolism  C. meditation  D. synchronisation 45. The sailor spun a(n)________ about his travels and, surprisingly, many of his listeners believed him. A. yarn B. saga C. еріс D. drama Your answers 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32.  33.  34.  35.  36.  37.  38.  39.  40.  41.  42.  43.  44.  45.  Part 2. For questions 46­50, write the correct form of each bracketed word. 46. One mountain is flying along the Yangtze River, with ______ green sceneries.  (LUXURY) 47.  While young people can become________,  gain opportunities  for personal  (GLOTTOLOGY) growth and develop an appreciation of cultural differences, they have to cope with  the stress of living overseas.  48.  In 1967, 16 states still had laws against _____ marriage, but attitudes were  (RACE) changing.  49.  The   mayor   was   determined   that   he   would   do   everything   in   his   power   to  (MYSTERY) _________ the murder case.  50. Many people will encounter _________ at some point in their life, typically in  (LUMINESCENT) some form of a glowworm, which is found on most continents.  Your answers 46. 47. 48. 49. 50. III. READING (70/200 points) Part 1. For questions 51­60, read the following text and fill in the blank with ONE suitable word.  Although, according to a recent survey, 80% of adults in Britain are aware of such (51) _______ to  the environment  as global warming and the destruction of the ozone layer, 49% said they were not  concerned, and 26% claimed there was no problem to be faced. In fact, it cannot be denied that the  environment is affected by the way we live, and if we are to have hot water, heat and light at the flick of   a switch, there is a  (52) ________  to be paid. People were also asked if they could do more to save  energy in their own homes. The majority did not waste energy unnecessarily but were not as careful as  the  (53) ________  would have liked. Most of us do switch off the light when no one is in the room,  switch off the heating when no one is at home, and save water by having a shower instead of a bath.  Seventy per cent also claimed to take bottles, cans or paper to be recycled. But half of those (54) ______  left clothes to dry on radiators, absorbing heat, and left doors open, and quite a lot of people leave the  television or their PC on (55) ________ when it is not in use. After living in England for five years, I  have  (56)   ________  to   a   warmer   climate.   In   all   but   one   respect   I   am   once   more   a  (57)   _______  consumer. But if I was not one when I lived there, I feel that there was some  (58) ________ . Though I  worked with a PC every day, I always turned it off at night. But how do you (59) ________ the recycling  process if the local council, unlike the one here, provide no containers? How do you get clothes dry in  winter if it rains most of the time and you have no indoor facilities? And surely a house where the doors  stay permanently (60) _______ is secretive, forbidding and unhealthy? Your answers: 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. Part 2. For questions 61­73, read the following passage and do the tasks that follow. Nanotechnology: its development and uses 4
  5. A  Nanotechnology   has   been   hailed   by   many   as   being   a   twentieth­century   miracle   of   science.  Essentially, nanotechnology, a term derived from Greek, translating literally as 'dwarf technology' is, as  the   origin   of   its   name   suggests,   engineering   at   the   atomic   level.   Scientists   work   with   particles   of  substances known as 'nanoparticles' which may measure no more than 1 nanometre or a billionth of a  metre. That's around 40,000 times smaller than the width of the average human hair. Whilst some of  these substances derived from carbon compounds are manufactured, others, such as metals, are naturally­ occurring or arise as a by­product of another process e.g. volcanic ash or smoke from wood burning.  What makes these substances of such scientific interest is that their minute size facilitates medical and  technological processes that would otherwise be impossible.  B  It may be something of a revelation for many of us to learn that nanotechnology ­ or its concept ­ is  far from cutting­edge science. In fact, nanotechnology as an idea was first referred to in an influential  lecture   by   American   physicist,   Richard   Feynman,   as   far   back   as   1959.   During   the   lecture,   entitled  'There's   Plenty   of   Room   at   the   Bottom',   Feynman   outlined   the   basic   concept   of   nanotechnology.  Individual atoms and molecules, he claimed, could in the future be created by a physical process. Such a  process, he envisaged, would involve the building of a set of precise tools to build and operate another  proportionally smaller set. The building of increasingly minute tools at the microscopic level would in  turn produce ultra­microscopic materials, later to become known as 'nanoparticles'.  C  Strangely, what should have sparked a scientific revolution was then virtually forgotten about for  the next 15 years. In 1974, a Japanese scientist, Norio Taniguchi, of the Tokyo University of Science  reintroduced   Feynman's   theory   and   put   a   new   name   to   an   old   concept,   referring   to   the   science   as  'nanotechnology'. However, it wasn't until nearly a decade later, in the 1980s, that the way was paved for   nanotechnology   to   leave   the   realm   of   theoretical   science   and   become   reality.   Two   major   scientific  developments within a relatively short period were to enable practical application of nanotechnology.  The invention of the Scanning Tunnelling Microscope (STM), combined with the discovery of nano­ sized particles termed 'fullerenes', were to prove a turning point in nanotechnology. D  Fullerenes are derived from carbon molecules and, in common with other nanoparticles, possess  chemical and physical properties that are of huge scientific interest. The potential value of fullerenes for  medical   science   was   first  raised   in   2003   and   in  2005   when  the   scientific   magazine   'Chemistry   and  Biology' ran an article describing the use of fullerenes as light­activated antimicrobial agents. Since then,  fullerenes have been used for several biomedical applications ranging from X­ray imaging to treating  cancer by targeting cancer cells. In addition, these nanoparticles have been used in the manufacture of  commercial products, from sunscreen to cosmetics and some food products. Furthermore, nanoparticles  of metals, like gold and silver, have been used in environmental clean­ups of oil slicks and other forms of  pollution. The remarkable properties of nanoparticles are down to two main factors: their greater surface­ to­weight   ratio,   compared   to   larger   particles   which   promotes   the   attachment   of   substances   to   their  surface, and their minute size which allows them to penetrate cell membranes. These properties are of  great benefit, for example in medicine, as drugs to fight cancer or AIDS can be attached to nanoparticles  to reach their target cell in the human body. E  However,   despite   the   amazing   properties   attributed   to   nanoparticles   such   as   fullerenes,  nanotechnology has yet to win wider universal acceptance in scientific circles. For the very properties  that make nanoparticles so valuable to technology and medical science are also the ones that make them  potentially so toxic. Such pro perties are potentially lethal if toxic substances attach themselves to the  same nanoparticles, thereby delivering a fatal toxin through the cell membranes into the cells themselves.  The toxic  effect  of these compounds  is  further increased, since their  size permits  them to enter the  bloodstream   and   hence   the   body's   major   organs.   Furthermore,   the   nanoparticles   in   themselves   are  essentially a foreign element being introduced to the body. Unlike foreign elements, such as bacteria, the  body has no natural immune system to deal with these ultramicroscopic particles. Scientists have yet to  convince   the   nanotechnology   sceptics   that   the   potential   side   effects   of   nanoparticles   are   more   than  compensated   for   by   the   advantages   that   they   confer.   It   may   be,   however,   that   opposition   to   this  technology is no more than a general distrust of scientific innovation. In fact, Urban Wiesing from the  5
  6. University of Tubingen has been quoted as saying 'Many of the risks associated with nanotechnology  have at least been encountered in part in other technologies as well.' He also believes that regulations can  be put in place to minimise such risks. This is a view echoed by the Federal Environment Agency that   proposes that such risks are vastly outweighed by the potential benefits of nanotechnology, in particular  for the environment. Questions 61­65.  The reading passage has five paragraphs A­E. Which paragraph contains the  following information?  Write the correct letter, A­E, next to questions 61­65.  61. ______ promising beginnings  62. ______ definition of a revolutionary technology  63. ______ repackaging an old idea  64. ______ dubious attributes  65. ______ the foundation of a new technology Your answers: 61. 62. 63. 64. 65. Questions 66­70. Choose the correct letter, A, B, C or D.  66. Nanotechnology  A. has limited value.  B. is not related to science.  C. incites controversy.  D. poses insurmountable safety issues.  67. In the beginning, nanotechnology was  A. overlooked as a science. B. considered to be irrelevant.  C. highly unpopular.  D. regarded as being revolutionary. 68. Nanoparticles are a product of  A. manufacturing processes alone.  B. natural and manufactured processes.  C. purely biological processes.  D. environmental factors alone. 69. Nanotechnology remained a purely theoretical science until A. other technologies caught up with it.  B. scientists were better able to understand its practical applications.  C. Taniguchi convinced other scientists of its practical value.  D. a scientist invented a new technology. 70. Safety concerns about nanotechnology are  A. completely unfounded.  B. exaggerated by its detractors.  C. real but manageable.  D. misunderstood.  Your answers: 66. 67. 68. 69. 70. Questions   71­73.  Complete   the   sentences.   Choose  NO   MORE  THAN   THREE   WORDS   from   the   passage for each answer.  A major (71) ___________in the field of nanotechnology came with the discovery of fullerenes and the  invention of the Scanning Tunnelling Microscope. Amongst scientists, nanotechnology has not met with (72) __________.  The ability of nanoparticles to penetrate (73) __________ is somewhat of a mixed blessing. 6
  7. Part 3.  In the passage below, seven paragraphs have been removed. For questions 74­80, read the   passage and choose from the paragraphs  A­H the  one which  fits  each  gap. There  is  ONE extra   paragraph which you do not need to use.  A Clothing Revolution If you’re bored with your wardrobe and are looking for a new style, you might want to think about   one of the latest trends in fashion, and that is digital clothing. Unlike all other fashion trends in the past,  digital fashion is unique insofar as it does not actually exist. In this brave new world clothes are made  from pixels rather than fabric and customers can be far more imaginative; in fact, the sky is the limit   when it comes to designs in the digital arena. 74. However, it is worth bearing in mind that this type of online image manipulation is not a new idea.   People have always paid attention to their profile pictures on a variety of online platforms that they use in  both their private and professional lives. In the same way that appearance can be influential in real life,  our digital appearance plays an important role in how we are perceived by others, which means people  pay attention to it. What is new, though, is the growing number of advantages of digital over physical  fashion 75. By only producing a digital version of an item of clothing at first, the costs that are associated with  making samples, having face­to­face meetings and other logistical concerns can be drastically reduced.  The   designers   can   work   on   each   item   of   clothing   using   technology   rather   than   having   to   produce  countless physical items during the design process. Improvements in technology have meant that seeing a  physical garment is not as essential as it used to be. 76. This is likely to become more important in the near future as companies rush to meet consumers’  needs. Already it is clear that fashion brands are adapting their collections to meet the demands of new  lifestyles, many of which are becoming more flexible in terms of working arrangements. As more people  work   from   home   and   attitudes   towards   formal   office   attire   shift,   the   fashion   industry   will   need   to  continue to respond and create new types of clothing that allow for more comfort and ease of movement  as opposed to stiff formal wear. 77. They  could  also  start  asking  for  a garment   to  be  copied  using different  material   as  a  way of  developing a unique personal wardrobe. Many designers are already way ahead of consumers in this  regard and are experimenting with new materials or new ways of using existing materials. Some current  suggestions include clothing that is made entirely from small lights or metal, or even from plants and  flowers. The possibilities for creativity are endless and customers could end up with the clothes that they  have always dreamed of owning yet could never find. 78. Despite this being a huge step in the right direction, it is unlikely that attitudes to fashion and  gender will change overnight as the technology is not quite as advanced as people might think. While  many brands have an online fitting room for customers to try out clothes before they buy them, the body  shapes used by this kind of software are fairly generic and still based on traditional views of male and  female bodies that rarely conform to reality. 79. As   a   result,   digital   clothing   remains   quite   expensive,   but   this   will   change   as   the   technology  improves, and the video game sector can shed some light on customer engagement with digital fashion.  7
  8. For years, video game enthusiasts have been changing the appearance of their avatars through outfits and  weapons, and are clearly happy to pay for this service, which has caused the costs of avatar clothing to  fall as demand has increased. 80. The Paragraphs A.  While some of the new trends have started to emerge, such as the rise in demand for leisurewear, it  is still unclear how the digital fashion market will develop. However, what is obvious it that it allows for  self­expression in a far more nuanced way. For example, a customer only needs to buy one digital t­shirt,  but they could change the image or slogan on that one t­shirt for many different versions. B.  No one knows whether the cost of digital clothing will come down in a few years’ time. At present,  the market appears to be growing, but some designers have suggested that it is just a passing phase and   its popularity could disappear in a flash. As such they are cautious about investing time or money in  something that may be around for just a few years. C.  Personalisation   and   creating   an   individual   look   contribute   to   being   a   key   part   of   the   modern  approach to identity, and we can do this by wearing original clothing in both the real and unreal worlds.  The fact that people already do this with imaginary online characters means that it should come as no  surprise that there is a growing desire to do the same with our online selves too. D.  Costs can be decreased further through the reduction in the time to transport the products to both  bricks­and­mortar­stores and online shopping platforms. This will enable companies to become more  agile, to respond to consumers’ needs and potentially to create more collections that will start to address  individual lifestyle needs instead of being based around the four seasons. E.  In contrast, the process of having clothing fitted to a specific body shape in a customer’s photo is  much  more  involved.  Currently,   this   work  is  done  by  people  and  it  is  still   quite  a  time­consuming  process. Typically, clients upload a photograph and then this image is digitally dressed by using 3D­ modelling software. From start to finish this process can take up to a whole working day. F.  The most obvious of these is its sustainability. Given that that fashion industry is responsible for  around 10% of greenhouse­gas emissions, there is a clear case for the sustainability of digital fashion. It  can reduce waste considerably, both in terms of making the physical product, but also by reducing the  carbon footprint of the design process, something that people generally think about far less. G.  Fashion designers have much more freedom with digital garments and can play around in more  creative ways to make clothing more customisable and individual. All this has become possible because  people have been prepared for digital fashion by a social­media­driven, modern society that is obsessed  with photos and online images. H.  By putting the individual at the heart of digital fashion, there is also the opportunity for a less  prescriptive approach to clothing for men and women. For many years the fashion industry has been  criticised for using thin models and causing body­image issues among young people. Because digital  fashion can be so unique, it challenges these ideas. Your answers 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. Part 4. You are going to read an article about lion society and breeding. For questions 81–90, choose   the answer (A, B, C or D) which you think  fits best according to the text.  Motherhood is an equal­opportunity employer for female lions A   long­term   study   of   lions   in   Africa   shows   that   the   females   living   among   a   group   of   lions  consistently   produce   similar   numbers   of   surviving   offspring   and   raise   them   collectively.   Such  8
  9. egalitarianism is rare in nature. Most cooperative animal societies, such as wolf packs, are despotic. While  all female wolves are involved in rearing cubs, they leave reproduction to a single, domineering female.  The researchers discovered that female lions form remarkably egalitarian societies that are characterized  by two key features: symmetrical relationships and a voluntary system of communal cub­rearing in which all  the qualified females engage in reproduction. Since this reproductive pattern is so different from that of other  cooperative animal groups, it is believed that  close study  of the behaviour of lions may improve scientists’  understanding of the factors that lead to egalitarianism in other types of societies, notably our own.  Lions live in groups of three to thirty individuals, called prides. Within each pride is a group of  closely related females – mothers, daughters, sisters, and cousins. The number of individual females  typically ranges from two to eighteen, depending mainly on how much prey lives in the surrounding area  or migrates through a pride’s territory. Females do most of the hunting for the members of a pride and  remain with the group for their entire lifetime, which can extend to eighteen years. They mate and give  birth to offspring – usually one to three cubs – every two or three years, unless the cycle is disrupted by  the invasion of males from outside the group. Males, on the other hand, aren’t so home­bound. They leave their native prides once they reach  the age of two to four and band together with several other males, often from the same pride, to form a   coalition. Once the males in a group have reached full maturity and are ready to reproduce, they set off   together to seek out an existing pride they can overtake. But first, they have to evict the males already  living in the targeted group. This confrontation is often violent and the weaker male lions are killed. The  ousted lions that survive the rivalry go off in search of another pride to claim as their own. Male lions  that manage to avoid early death can live to about the age of twelve. Once the victorious males have taken over a pride, they kill all the existing cubs – an act of  infanticide that expedites a female lion’s readiness to mate with one of the newcomers. The new males  then stay around for several years – usually up to four years – to protect the group and its territory against  other potential intruders. Eventually, however, a nomadic gang of males succeeds in overtaking the pride,  and the cycle starts all over again.  In   this   tumultuous   lifestyle,   female   lions   equally   share   the   burdens   of   childbearing   and  motherhood,   engaging   in   a   type   of   behaviour   that   is   consistent   with   models   of   egalitarian   theory.  Research into the behaviour of other animals has shown that egalitarianism is usually limited to species  in which a single female is unable to control the reproductive habits of other females in the group. That  kind of control would be particularly difficult for lions to achieve because the violent nature of their  rivalry probably serves as a deterrent to despotic behaviour. Potentially lethal claws and teeth pose a  significant risk of ‘mutually assured destruction’ between rival females – a risk that’s greater than in any  other social species. As a result, female colleagues in a pride don’t harass one another or assert their  dominance in social interactions, according to the researchers. ‘On   the   one   hand,   they   can   be   very   aggressive   to   each   other.   They   can   be   very   dangerous  companions to have – they are armed to the teeth, so to speak,’ said one of the leading researchers. ‘On   the other hand,’ he added, ‘there is some positive motivation to work together.’  Female lions, like all feline species, slink off to give birth in secrecy. This keeps the young, vulnerable  cubs away from potential female despots within the pride, and also hides them from nomadic males and  predators such as hyenas. Once a female lion has returned to the pride with her cubs, she raises them  alongside other new mothers in a nursery group, or crèche. Only mothers with cubs of roughly the same  age form a crèche. The advantage  of this close association  is that multiple  mothers are available  to  defend   the   cubs   against   potentially   infanticidal   males   –   essentially,   an   instance   of   greater   safety   in  numbers. The researchers’ data show that cubs are more likely to survive when they are raised in a  nursery rather than by a solitary mother. This advantage of reproductive success gives female lions an  incentive to synchronize their breeding, which they do.  81. In what way does the writer say that a pride of lions is similar to a pack of wolves? A. Females in both have equal status in the group.  B. Only one female in the group bears offspring.  C. Neither have high fertility rates.  D. Individuals in both groups work together to raise young.  9
  10. 82. Research into the way female lions interact with each other, showed that  A. individual lions form close relationships with others in the group.  B. all females who can breed are likely to have cubs.  C. cubs in the group are only raised by their mothers.  D. the level of co­operation is less than in other comparable species.  83. Why does the writer say that the behaviour of lions requires ‘close study’ in the second paragraph?  A. Because it will reveal why their fairly unique way of behaving has come about.  B. Because it is a good way of showing how co­operation has evolved in most mammals.  C. Because it will shed light on the nature of human society.  D. Because not enough research of this kind has taken place before.  84. Which of the following is typical of a pride of lions according to the text?  A. Most prides are more or less the same size.  B. Females within the pride tend to share the same gene pool.  C. Prides regularly share territory with other prides.  D. There are roughly the same number of males and females in a pride.  85. Which of the following is true of male lions?  A. They generally live on their own for much of their lives.  B. They are largely responsible for finding and killing prey.  C. They usually bond with males they are closely related to.  D. Like their female siblings, they stop living with their mothers at a young age.  86. From the context of the article, which of the following is the best definition of the word ‘coalition’ in  the fourth paragraph?  A. a gathering of lions from different groups  B. a group of lions working together for mutual self­interest  C. a family breeding group of closely­related lions  D. a war­like gang of lions of various ages  87. In the fifth paragraph, the writer describes the killing of cubs by male lions. How would you describe  the writer’s tone?  A. emotional and engaged  B. shocked and disapproving  C. matter­of­fact and explanatory  D. sympathetic but distant  88. According to the writer, why don’t female lions try to dominate each other?  A. They show greater empathy with family members than other mammal species.  B. Individual females lack the violent nature of dominant females in other mammal species.  C. All females in the pride are so strong they avoid being aggressive for fear of injury.  D. They seem to know that sharing the burdens of childbearing is beneficial.  89. What is the main reason given in the text to explain why female lions look after their cubs together in a crèche?  A. It is the best way to keep their cubs safe from predators like hyenas.  B. It allows females to bear young at different times of the year.  C. It gives their cubs an opportunity to grow together and learn from each other.  D. It provides a degree of protection from adult males who may try to kill cubs.  90. What is the overall aim of the article?  A. to report on research that has revealed why lions show certain behavioural traits  B. to document how our previous understanding of lions’ behaviour has been shown to be false  C. to summarize the results of a number of recent analyses of the behaviour of lions  D. to detail a study into social equality across a range of species including that of lions  Your answers 81.  82.  83.  84.  85.  86.  87.  88.  89.  90.  10
  11. Part 5. The passage below consists of four paragraphs marked A, B, C and D. For questions 91­100,   read the passage and do the task that follows.  The Future is History (A) The Guardian In her clinical practice during the 1990s, Moscow psychoanalyst Marina Arutyunyan encountered  three generations of women living under the same roof. The grandmother tyrannised her daughter and  granddaughter with demands for needless work and repeated invasions of their privacy. Her behaviour  was finally explained when it emerged that she was a former guard in the Gulag, 'The family was now  recast as a camp, complete with dead­end make­work, the primacy of discipline, and the total abolition of  personal boundaries.' Cases such as this led Arutyunyan to a wider diagnosis of Russia as a traumatised   society  unable to free itself  from the psychological  subjugation  fostered during the long decades  of  Soviet   rule.   The   'main   resource'   of   this   increasingly   repressive   and   authoritarian   state   is 'the   Soviet  citizen  weaned  on generations  of doublethink  and  collective  hostage­taking'  ­ 'Homo Sovieticus'. As  diagnosed in 1989 by Yuri Levada, sociologist and the founder of Russia's first polling organisation,  Homo Sovieticus was in favour of a powerful paternalistic state, deeply conformist and suspicious of all  and any individual initiative that threatened to destabilise existing group hierarchies and identities. A  fascinating   but flawed account, The   Future   is  History presents   a   Russia   whose   future   in   fact   stands  outside history, as its people are condemned decade after decade to rehearse the same drama of tyranny  and obedience. (B) The NY Times Russia has certainly been in the news a great deal lately, and Americans are divided on the subject:  Most continue to think that it is a menacing and hostile power that interfered in last year's election, while  a rising percentage of Republicans, following President Trump, now have a more positive view of the  country. Outlooks on both sides are heavily shaped by the imperatives of domestic American politics,  leaving a void in understanding. What, in fact, is the nature of the beast we are confronting? This is the  underlying topic that Masha Gessen seeks to address in her fascinating and deeply felt new book, The  Future is History. The book provides a straightforward narrative of the events taking place in Russia  since the 1980s ­ the unexpected liberalization under Gorbachev and the heady years from 1989 to 1991  when many former Soviet citizens found themselves living, literally, in a different country; and then the  regression ­ from the attack on the Moscow White House under Yeltsin in 1993, through two Chechen  wars,   the   relentless   rise   of   Putin   and   finally   the   Nemtsov   assassination.   Typically,   the   historical  significance of these moments was not visible to Gessen's interlocutors at the time. They were busy with  their lives and personal struggles, but they found that politics became a crushing force that none of them  in the end could escape. (C) Good Reads Putin's bestselling biographer reveals how, in the space of a generation, Russia surrendered to a  more virulent and invincible new strain of autocracy. Hailed for her 'fearless indictment of the most  powerful man in Russia', award­winning journalist Masha Gessen is unparalleled in her understanding of  the events and forces that have wracked her native country in recent times. In The Future is History, she  follows the lives of four people born at what promised to be the dawn of democracy. Each came of age  with unprecedented expectations, some as the children and grandchildren of the very architects of the  new Russia, each with newfound aspirations of their own ­ as entrepreneurs, activists, thinkers, and  writers, sexual and social beings. Gessen charts their paths not only against the machinations of the  regime that would crush them all, but also against the war it waged on understanding itself, ensuring the  unobstructed   reemergence   of   the   old   Soviet   order   in   the   form   of   today's   terrifying   and   seemingly  unstoppable mafia state. Powerful and urgent, The Future is History is a cautionary tale for our time and  for all time. (D) Kirkus The   Future   is   History ­   a   brilliant   if   somber   look   at   modern   Russia,   a   failed   democracy,   by  prizewinning journalist Gessen (The Brothers ­ The Road to an American Tragedy, 2015, etc.). First  11
  12. there were the serfs, and then 'Homo Sovieticus,' the gloomily obedient men, women, and children who  waited in bread lines and slaved in mines and factories. Are they the avatars of the good old days? With  Vladimir Putin's rise and increasingly absolutist rule, there may be something to the old saw that the  Russian soul craves authoritarianism. Yet, as Gessen, who has written extensively on Putin, writes, that  may flat out not be so. As she notes in this urgent chronicle, examining the Russian character through  sociological instruments was frowned on, even banned, until the late 1960s, when Yuri Levada, who  turns up at several points in this long narrative, began to look at how ordinary Russians thought about  their society. For one thing, later surveys showed that although some wanted 'rockers,' 'hippies,' and  'pederasts' to be liquidated, a far larger number advocated tolerance, especially younger Russians. Those  younger Russians are the focus of the author's character­driven approach, a kind of nonfiction novel that  compares favorably to the work of Svetlana Alexievich. One of Gessen's cases in point, a still­youngish  woman named Masha, has learned to work every angle thanks to a resourceful mother who, among other  things, figured out ways to 'teach Soviet Jews to beat the anti­Semitic machine.' By all rights, Masha,  entrepreneurial and smart, ought to be in the forefront of Russian development, but having run afoul of  Putin's regime, she is effectively a nonperson. Which text Your answers references previous publications by the same author? 91. gives the reason behind the treatment of a family member? 92. asserts the author is unmatched in knowledge? 93. states that the book gives an uncluttered view of the situation? 94. tells of why Masha's character is diminished? 95. states that the book is inaccurate? 96. declares the appetite for an alternative approach by a greater number of the demographic? 97. indicates an ironical shift in perspective? 98. invokes a quote from the book which uses an Orwellian term? 99. illustrates that Gessen supports a different view than that of a more ingrained one? 100. IV. WRITING (55/200 points) Part 1. Graph Writing (20 points) The table shows the percentage of journeys made by different forms of transport in four countries  while the bar graph shows the results of a survey into car use.  Summarise the information by selecting and reporting the main features and make comparisons where  relevant. You should write about 150 words. Journeys made by Canada Belgium Germany Netherlands Car 90% 72% 68% 47% Bicycle 1% 2% 2% 26% Public transport 3% 12% 18% 8% On foot 5% 11% 11% 18% Other 1% 3% 1% 1% 12
  13. Part 2. Essay writing (35 points) Write an essay of 350 words on the following topic. In your opinion, which is more suitable in the modern world: a broad educational system covering  a variety of areas, or one that concentrates on a narrow set of subjects related to a certain job? Give reasons and specific examples to support your answer. -----THE END----- SỞ GD&ĐT QUẢNG BÌNH KỲ THI CHỌN ĐỘI TUYỂN DỰ THI  HỌC SINH GIỎI QUỐC GIA NĂM HỌC 2022­2023 HƯỚNG DẪN CHẤM Khóa ngày 20 tháng 9 năm 2022 Môn thi: TIẾNG ANH BÀI THI THỨ HAI ́ ́ ̀ ồm có 02 trang Đap an nay g Tổng số điểm toàn bài: 200 điểm Sau khi cộng toàn bộ số điểm, giám khảo quy về hệ điểm 20 (không làm tròn số) 13
  14. I. LISTENING (50/200 points) Part 1. Mỗi câu đúng được 2 điểm 1. NG 2. F 3. NG 4. T 5.T Part 2. Mỗi câu đúng được 2 điểm 6. synovial fluid  7. tendons  8. (a) self­described researcher  9. arthritis  10. decreased scrip strength  Part 3. Mỗi câu đúng được 2 điểm 11.D 12.B 13.A 14.B 15.D Part 4. Mỗi câu đúng được 2 điểm 16. simple mechanical squeezing    17. cellulosic material  18. dengue  19. pupae separation system  20. aging/ageing population  21. rehabilitation  22. kerosene lamps  23. LFP batteries/battery  24. laser communication device  25. connectivity  II. LEXICO­GRAMMAR (25/200 points) Part 1. Mỗi câu đúng được 1 điểm 26. D 27. B 28. A 29. C 30. C 31. C 32. D 33. A 34. A 35. C 36. B 37. C 38. C 39. A 40. C 41. C 42. D 43. C 44. B 45. A Part 2. Mỗi câu đúng được 1 điểm 46. luxuriantly  47. polyglots    48. interracial 49. demystify  50. bioluminescence  III. READING (70/200 points) Part 1. Mỗi câu đúng được 1 điểm 51. threats 52. price 53. organisers 54. interviewed 55. standby 56. returned 57. model 58. excuse 59. aid/help 60. shut Part 2. Mỗi câu đúng được 1,5 điểm 14
  15. 61. D 62. A 63. C 64. E 65. B 66. C 67. A 68. B 69. A 70. C 71. turning point 72. universal acceptance 73. cell membranes Part 3. Mỗi câu đúng được 1,5 điểm 74. G 75. F 76. D 77. A 78. H 79. E 80.C Part 4. Mỗi câu đúng được 1,5 điểm 81. D 82. B 83. C 84. A 85. C 86. B 87. C 88. C 89. D 90. A Part 5. Mỗi câu đúng được 1,5 điểm 91. D 92. A 93. C 94. B 95. D 96. A 97. D 98. B 99.A 100. D IV. WRITING (55/200 points) Part 1. Bài viết hoàn thành được 20 điểm. The mark is based on the following scheme: 1. Content:  35% of the total mark 2. Organization and presentation: 30% of the total mark. 3. Language: 30% of the total mark. 4. Handwriting, punctuation and spelling: 5% of the total mark. Part 2. Bài viết hoàn thành được 35 điểm. The mark is based on the following scheme: 1. Content:  35% of the total mark 2. Organization and presentation: 30% of the total mark. 3. Language: 30% of the total mark. 4. Handwriting, punctuation and spelling: 5% of the total mark.   ­­­­­THE END­­­­­ 15
ADSENSE

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản
2=>2