intTypePromotion=1
zunia.vn Tuyển sinh 2024 dành cho Gen-Z zunia.vn zunia.vn
ADSENSE

Bài giảng Dinh dưỡng cho các lớp Sau đại học 2014 - Bài 2: Đánh giá dinh dưỡng

Chia sẻ: Phuc Nguyen | Ngày: | Loại File: PPT | Số trang:46

53
lượt xem
3
download
 
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Bài giảng cung cấp cho người học các kiến thức: Đánh giá dinh dưỡng, phương pháp dinh dưỡng, chăm sóc sức khỏe, chỉ số đo lường,... Hi vọng đây sẽ là một tài liệu hữu ích dành cho các bạn sinh viên đang theo học môn dùng làm tài liệu học tập và nghiên cứu. Mời các bạn cùng tham khảo chi tiết nội dung tài liệu.

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Bài giảng Dinh dưỡng cho các lớp Sau đại học 2014 - Bài 2: Đánh giá dinh dưỡng

  1. ASSESSMENT OF  NUTRITIONAL STATUS Abdelaziz Elamin, MD, PhD, FRCPCH College of Medicine Sultan Qaboos University, Oman
  2. LEARNING OBJECTIVES By the end of this lecture the  reader should be able to: To know the different methods for  assessing the nutritional status To understand the  basic  anthropometric techniques,  applications, & reference standards
  3. INTRODUCTION The nutritional status of an individual is  often the result of many inter­related  factors. It is influenced by food intake, quantity  & quality, & physical health. The spectrum of nutritional status  spread from obesity to severe  malnutrition
  4. ?Nutritional Assessment Why The purpose of nutritional assessment is to: Identify individuals or population groups  at risk of becoming malnourished Identify individuals or population groups    who are malnourished
  5. Nutritional Assessment Why? 2 To develop health care programs that  meet the community needs which are  defined  by the assessment To measure the effectiveness of the   nutritional programs & intervention  once initiated
  6. Methods of Nutritional Assessment Nutrition is assessed by two types of  methods; direct and indirect. The direct methods deal with the  individual and measure objective  criteria, while indirect methods use  community health indices that reflects  nutritional influences.
  7. Direct Methods of Nutritional  Assessment These are summarized as ABCD Anthropometric methods Biochemical, laboratory  methods Clinical methods Dietary evaluation methods
  8. Indirect Methods of Nutritional  Assessment These include three categories: Ecological variables including crop  production Economic factors e.g. per capita  income, population density & social  habits Vital health statistics particularly infant  & under 5 mortality & fertility index
  9. CLINICAL ASSESSMENT It is an essential features of all nutritional  surveys It is the simplest & most practical method  of ascertaining the nutritional status of a  group of individuals It utilizes a number of physical signs,  (specific & non specific), that are known  to be associated with malnutrition and  deficiency of vitamins & micronutrients.
  10. CLINICAL ASSESSMENT/2 Good nutritional history should be  obtained General clinical examination, with  special attention to organs like hair,  angles of the mouth, gums, nails, skin,  eyes, tongue, muscles, bones,  &  thyroid gland. Detection of relevant signs helps in  establishing the nutritional diagnosis   
  11. CLINICAL ASSESSMENT/3 ADVANTAGES Fast & Easy to perform Inexpensive Non­invasive LIMITATIONS Did not detect early cases
  12. Clinical signs of nutritional deficiency HAIR Spare & thin Protein, zinc, biotin deficiency Easy to pull out Protein deficiency Corkscrew Vit C & Vit A Coiled hair deficiency
  13. Clinical signs of nutritional deficiency MOUTH Glossitis Riboflavin, niacin, folic acid, B12 , pr. Bleeding & spongy gums Vit. C,A, K, folic acid & niacin Angular stomatitis, B 2,6,& niacin cheilosis & fissured tongue leukoplakia Vit.A,B12, B-complex, folic acid & niacin Sore mouth & tongue Vit B12,6,c, niacin ,folic acid & iron
  14. Clinical signs of nutritional deficiency EYES        Night blindness,  Vitamin A  deficiency exophthalmia Photophobia­blurring,  Vit B2 & vit A conjunctival  deficiencies inflammation
  15. Clinical signs of nutritional deficiency NAILS Spooning Iron deficiency Transverse lines Protein deficiency
  16. Clinical signs of nutritional deficiency SKIN Pallor Folic acid, iron, B12 Follicular  Vitamin B & Vitamin C hyperkeratosis Flaking dermatitis PEM, Vit B2, Vitamin A,  Zinc & Niacin Pigmentation,  Niacin & PEM desquamation Bruising, purpura Vit K ,Vit C &  folic acid
  17. Clinical signs of nutritional deficiency Thyroid gland  in mountainous  areas and far from  sea places Goiter is  a reliable sign of  iodine deficiency.
  18. Clinical signs of nutritional deficiency Joins & bones  Help detect signs of  vitamin D deficiency  (Rickets) & vitamin C  deficiency (Scurvy)
  19. Anthropometric Methods Anthropometry is the measurement of  body height, weight & proportions. It is an essential component of clinical  examination of infants, children &  pregnant women. It is used to evaluate both under & over  nutrition. The measured values reflects the  current nutritional status & don’t  differentiate between acute & chronic  changes .
  20. Other anthropometric Measurements Mid-arm circumference Skin fold thickness Head circumference Head/chest ratio Hip/waist ratio
ADSENSE

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản
3=>0