intTypePromotion=1
zunia.vn Tuyển sinh 2024 dành cho Gen-Z zunia.vn zunia.vn
ADSENSE

Bài giảng Dinh dưỡng cho các lớp Sau đại học 2014 - Bài 5: Chẩn đoán đánh giá can thiệp dinh dưỡng

Chia sẻ: Phuc Nguyen | Ngày: | Loại File: PPT | Số trang:82

101
lượt xem
3
download
 
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Bài giảng cung cấp cho người học các kiến thức: Chẩn đoán đánh giá can thiệp dinh dưỡng, chăm sóc sức khỏe, thể trạng cơ thể, mức độ dinh dưỡng,... Hi vọng đây sẽ là một tài liệu hữu ích dành cho các bạn sinh viên đang theo học môn dùng làm tài liệu học tập và nghiên cứu. Mời các bạn cùng tham khảo chi tiết nội dung tài liệu.

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Bài giảng Dinh dưỡng cho các lớp Sau đại học 2014 - Bài 5: Chẩn đoán đánh giá can thiệp dinh dưỡng

  1. Diagnosis, Intervention, Evaluation,  and Documentation
  2. ADA NUTRITION CARE PROCESS      AND MODEL   Screening    & Referral        System      Identify risk factors     Use appropriate tools  and methods     Involve  interdisciplinary  collaboration   Nutrition Diagnosis       Identify  and label problem     Nutrition Assessment        Determine cause/contributing risk      Obtain/collect timely and        factors        appropriate  data         Cluster signs and symptoms/    Analyze/interpret with        defining characteristics                 evidence ­ based standards      Document                  Document         Relationship      Between      Patient/Client/Group  Nutrition Intervention   &   Dietetics     Plan nutrition intervention   Professional     Formulate goals and  determine a plan of action       Implement the nutrition intervention Nutrition Monitoring and  Care is delivered and actions  ­  Evaluation   are carried out     Monitor progress    Document   Measure outcome indicators        Evaluate outcomes     Document     Outcomes    Management Sys tem    Monitor the success of the Nutrition Care    Process implementation     Evaluate the impact with aggregate data     Identify and analyze causes of less than         optimal performance and outcomes     Refine the use of the Nutrition Care              Process         
  3. Nutrition Assessment Leads to  Nutrition Diagnosis • Nutrition Assessment • Nutrition Diagnosis • Nutrition Intervention  • Nutrition Monitoring and  Evaluation
  4. Nutrition vs Medical Dx Medical Dx Nutrition Diagnosis Diabetes Excessive CHO intake related to evening visits to Coldstone Creamery as evidenced by diet hx and high hs blood glucose Trauma and Increased energy expenditure related to closed head multiple trauma as evidenced by results injury of indirect calorimetry Liver failure Altered gastrointestinal function related to cirrhosis of the liver as evidenced by steatorrhea and growth failure
  5. Nutritional vs Medical Dx Medical Dx Nutrition Diagnosis Obesity Excessive energy intake related to lack of access to healthy food choices (restaurant eating) as evidenced by diet history and BMI of 35. Dependence Excessive energy intake related to high mechanical volume PN as evidenced by RQ >1 ventilation Anorexia Inappropriate food choices related to nervosa history of anorexia nervosa and self- limiting behavior as evidenced by diet history and weight loss of 5 lb
  6. PES Statement • Problem: nutrition diagnosis label • Etiology: the focus of the intervention • Signs and symptoms: change when nutrition  problems are successfully treated; the focus  of monitoring and evaluation
  7. Problem (Diagnostic Label) Falls into three general domains: • Intake (NI) • Excessive or Inadequate intake compared  to requirements  • Clinical (NC) • Medical or physical conditions that are  outside normal • Behavioral/environmental (NB) • Knowledge, attitudes, beliefs, physical  environment, access to food, food safety
  8. Etiology • Etiology (Cause/Contributing Factors) • Related factors that contribute to  problem • Identifies cause of the problem • Helps determine whether nutrition  intervention will improve problem • Linked to problem by words “related to”  (RT) • Note: etiology may not always be clear
  9. Etiology • Etiology (Cause/Contributing Factors) • Excessive energy intake (problem)  “related to” regular consumption of large  portions of high­fat meals (etiology)… • Swallowing difficulty (problem) RT  recent stroke (etiology)… • Involuntary wt gain RT decrease in  exercise…
  10. Diagnostic Labels Can Be Problems  or Etiologies • Inadequate energy intake (NI­1.4) related to food­ nutrition knowledge deficit (NB­1.1) • Food­nutrition knowledge deficit (NB­1.1) related  to lack of previous nutrition education • Involuntary weight loss (NC­3.2) related to  inadequate energy intake (NI­1.4) • Inadequate oral food­beverage intake (NI­2.1)  related to swallowing difficulty (NC­1.1)
  11. Signs and Symptoms • Signs/Symptoms (Defining characteristics) • Evidence that problem exists • Linked to etiology by words “as  evidenced by” • Evaluation and monitoring of effectiveness  of intervention is done by reviewing signs  and symptoms
  12. Nutrition Dx with S/S • Excessive energy intake (NI­1.5) (P)  • “related to” regular consumption of large  portions of high­fat meals (E)  • “as evidenced by” diet history & 12 lb wt  gain over last 18 mo (Signs)
  13. Nutrition Assessment Identifies  Etiology and S/S • Problem: excessive energy intake • Etiology: reviewing the diet history, we  learn that • Patient eats in fast food restaurants 2x  day • Patient supersizes portions because it’s a  bargain • Patient has only 15 minutes for lunch
  14. PES Statement Excessive energy intake P Related to eating frequently in fast food  E restaurants As evidenced by BMI of 30 and diet  S history
  15. Etiology Guides Intervention! • The clinician determines what the  intervention is by looking at the root cause  of the nutrition problem.  • If the cause of excessive energy intake is  eating frequently in fast food restaurants,  how would you intervene?
  16. Signs and Symptoms Direct   Intervention and Evaluation Intervention/ Eval P Excessive energy  intake E RT eating  Intervention: Counsel  frequently in fast  patient about best choices  food restaurants in fast food restaurants (C­ 2.4) S As evidenced by  Eval: Recheck weight (S­ BMI and diet  1.1.4) and diet history (BE­ history 2.1.1.) at next visit
  17. PES Statements • Excessive fat intake (NI­5.6.2) related to high  intake of fried foods and bakery goods as  evidenced by diet history and hyperlipidemia • Excessive energy intake (NI­1.5) related to high  intake of fried foods and snack items as evidenced  by diet history and BMI • Food/nutrition related knowledge deficit (NB­1.1)  related to  lack of education on cholesterol  lowering diet as evidenced by history and patient  self­report
  18. Nutrition Diagnosis Statement  Should Be • Clear, concise • Specific • Related to one problem • Accurate – related to one etiology • Based on reliable, accurate assessment  data
  19. Evaluating Your PES Statement • There are no right or wrong PES statements • But some are better than others
  20. Evaluating Your PES Statement • Can the RD resolve or improve the nutrition  diagnosis?  • Can your intervention address the etiology  and thus resolve it or improve the problem? • Or can your intervention address the signs  and symptoms?
ADSENSE

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

 

Đồng bộ tài khoản
8=>2