Bài giảng Phân tích mối nguy kiểm soát điểm tới hạn (Hazard Analysis Critical Control Point): Cách tiếp cận an toàn thực phẩm (A food safety approach)
lượt xem 16
download
Bài giảng Phân tích mối nguy kiểm soát điểm tới hạn (Hazard Analysis Critical Control Point): Cách tiếp cận an toàn thực phẩm (A food safety approach) trình bày về vệ sinh thực phẩm; mục đích an toàn thực phẩm; nền tảng/cơ sở an toàn thực phẩm; bệnh từ thực phẩm.
Bình luận(0) Đăng nhập để gửi bình luận!
Nội dung Text: Bài giảng Phân tích mối nguy kiểm soát điểm tới hạn (Hazard Analysis Critical Control Point): Cách tiếp cận an toàn thực phẩm (A food safety approach)
- PHÂN TÍCH MỐI NGUY KIỂM SOÁT ĐIỂM TỚI HẠN Hazard Analysis Critical Control Point CÁCH TIẾP CẬN AN TOÀN THỰC PHẨM A Food Safety Approach
- Vệ Sinh thực phẩm ll conditions and measures necessary to ensure the safety and suitability of food at all stages of the food chain ất cả các điều kiện và phương tiện cần thiết để đảm bảo rằng thực phẩm an toàn trong mọi khâu của dây chuyền thực phẩm Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Vệ sinh thực phẩm Assurance that food will not cause harm to the consumer when it is prepared and/or eaten according to its intended use. Phải đảm bảo rằng thực phẩm không gây hại cho người tiêu dùng khi thực phẩm được chuẩn bị, nấu nướng, và / hoặc thùy theo mục đích sử dụng chúng Source: Codex Alimentarius (WHO) Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Mục Đích an toàn thực phẩm Bảo vệ con người Protecting People Làm cho công nhân và người dùng được an toàn Keeping the Employees and Customers Phòng ngừa các lỗi về an toàn thực phẩm Preventing Food Safety Errors Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Nền tảng/ cơ sở an toàn thực phẩm First food law written in 2500 B.C. Pakistan food laws are dated back 1876. First HACCP system was developed between NASA and Pillsbury in 1971. Got shape of seven principles and adopted as a regulatory requirement in late 80’s in USA. Become a regulatory requirements in EU since 1998. Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Bệnh từ thực phẩm - Consequences Contaminated food contributes to 1.5 billion cases of diarrhea in children each year; Resulting in more than three million premature deaths WHO - Food Safety Program “ Food Safety – An Essential Public Health Issue for the New Millennium”, 1999, (WHO/SDE/PHE/FOS/99.4), [hereafter “Food Safety An Essential Public Health Issue for the New Millennium], at p. 7 Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Foodborne illness – Economic cost In US, government estimated cost US$ 5.6 billion to 9.4 billion. In EU, estimate is € 3 billion annually. In Australia, estimated cost was calculated as AU$ 2.6 billion annually. In 1991, Peru lost more than $ 700 million in export of fish and fish products Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Những quan ngại an toàn thực phẩm Food safety concerns Các nước đang phát triển: Inappropriate use of agricultural chemicals Use of untreated or partially treated waste water Use of sewage or animal manure on crops Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Những quan ngại an toàn thực phẩm Food safety concerns Absence of food inspection, including meat inspection Lack of infrastructure, such as adequate refrigeration Poor hygiene, including a lack of clean water supplies Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Những thách thức an toàn thực phẩm Food safety challenges Changes in animal husbandry Changes in agronomic process Increase in international trade Changes in food and agriculture technology Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Những thách thức (t.t) Food safety challenges Increase in susceptible population Increase in travel Changes in lifestyle and consumer demands Bioterrorism Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Food chain Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Cơ chế kiểm soát Control mechanisms Regulations Codes of practice Inspection regimes Risk reduction methodologies – HACCP ISO 9001 Based management systems Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- HACCP A proven system. Proactive approach. Known way to comply with legislative requirement. Improved product quality. Less product recalls and wastage during processing. More customer reliance on product. Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Pre-requisite programs Steps or Procedures that control the in plant environmental conditions Provide foundation for safe food production Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Pre-requisite programs Personnel Infrastructure Sanitation and House Keeping Production and Process Control Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Personnel Supervision Disease control Medical examination Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Personnel Illness and injuries Cleanliness Education and training Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Infrastructure Physical facilities Design construction and installation Maintenance and operation Pest management Water supply Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
- Sanitation and housekeeping Cleaning – Factors influencing cleaning – Cleaning agents Sanitizing – Heat sanitizing – Chemical sanitizing Food Safety Training Courses on International Standards & Regulations PAK/AIDCO/2002/0382/13 A project funded by European Union URS/FS/006 Implemented By
CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD
-
Bài giảng Kiểm soát nhiễm khuẩn (trong bệnh viện)
66 p | 497 | 77
-
Bài giảng Hệ thống quản lý sự cố rủi ro tại bệnh viện - BS.CKII. Trịnh Hữu Thọ
66 p | 267 | 35
-
Bài giảng Vệ sinh an toàn thực phẩm: Chương 2.2 - Lê Thùy Linh
16 p | 187 | 33
-
Bài giảng Sán dây bò (Toenia saginata )
12 p | 255 | 31
-
Bài giảng Dinh dưỡng an toàn vệ sinh thực phẩm: Dự phòng và xử trí béo phì - ĐH Y tế công cộng
63 p | 133 | 21
-
Bài giảng Vệ sinh an toàn thực phẩm: Chương 3.2 - Lê Thùy Linh
40 p | 149 | 19
-
Bài giảng Phân tích nguy cơ đánh giá phơi nhiễm - TS.BS. Phạm Đức Phúc
60 p | 147 | 14
-
MỐI LIÊN QUAN GIỮA TIỂU ÐƯỜNG VÀ NHIỄM SIÊU VI VIÊM GAN C (RELATION BETWEEN DIABETES AND HCV INFECTION)
16 p | 130 | 7
-
Điều trị tăng huyết áp: thuốc “cũ” hay thuốc “mới” ?
28 p | 81 | 7
-
Bài giảng Hướng dẫn xử lý dụng cụ phẫu thuật nội soi trong các cơ sở khám bệnh, chữa bệnh
0 p | 72 | 6
-
Bài giảng Điều trị tăng huyết áp cho bệnh nhân rất cao tuổi - PGS.TS.BS Nguyễn Văn Trí
24 p | 75 | 4
-
Bài giảng Mức LDL-C < 55 mg% dành cho đối tượng nào - PGS.TS. Trương Quang Bình
30 p | 53 | 4
-
Bài giảng Thực hành nuôi con bằng sữa mẹ: Nuôi con bằng sữa mẹ trong trường hợp mẹ có viêm gan siêu vi B - Nuôi con bằng sữa mẹ trong trường hợp mẹ có nhiễm HIV
2 p | 34 | 4
-
Bài giảng Độc tính thuốc tê báo cáo nhân 1 trường hợp - BSCK2. Lương Thiện Tích
33 p | 16 | 3
-
Bài giảng Kiểm soát các mối nguy trong thực phẩm
41 p | 29 | 3
-
Bài giảng Dự phòng đột quỵ trên bệnh nhân rung nhĩ nguy cơ cao -TS.BS. Trần Vũ Minh Thư
28 p | 17 | 3
-
Bài giảng Nhi khoa 4: Phần 2 - Trường ĐH Võ Trường Toản (Năm 2017)
83 p | 12 | 2
Chịu trách nhiệm nội dung:
Nguyễn Công Hà - Giám đốc Công ty TNHH TÀI LIỆU TRỰC TUYẾN VI NA
LIÊN HỆ
Địa chỉ: P402, 54A Nơ Trang Long, Phường 14, Q.Bình Thạnh, TP.HCM
Hotline: 093 303 0098
Email: support@tailieu.vn