intTypePromotion=3

Đề thi học sinh giỏi lớp 12 môn Anh cấp tỉnh - Kèm Đ.án

Chia sẻ: Thanh Cong | Ngày: | Loại File: PDF | Số trang:198

0
685
lượt xem
250
download

Đề thi học sinh giỏi lớp 12 môn Anh cấp tỉnh - Kèm Đ.án

Mô tả tài liệu
  Download Vui lòng tải xuống để xem tài liệu đầy đủ

Giúp các bạn học sinh củng cố lại phần kiến thức đã học, biết cấu trúc ra đề thi như thế nào và xem bản thân mình mất bao nhiêu thời gian để hoàn thành đề thi này. Hãy tham khảo đề thi học sinh giỏi lớp 12 môn Tiếng Anh kèm đáp án.

Chủ đề:
Lưu

Nội dung Text: Đề thi học sinh giỏi lớp 12 môn Anh cấp tỉnh - Kèm Đ.án

  1. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỒNG THÁP KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 12 THPT CẤP TỈNH NĂM HỌC 2010 – 2011 Đề chính thức Môn thi : Tiếng Anh Ngày thi : 14 / 10 / 2011 Thời gian làm bài : 180 phút ( không kể phát đề ) ( Đề thi gồm 07 trang ) Họ, tên & chữ ký Họ, tên & chữ ký Điểm bài thi Số phách giám khảo 1 giám khảo 2 Bằng số Bằng chữ …….../ 20 …………………. ………………….. ………………….. I. Phonetics :( 10pts ) A. Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words 1. A. whistled B. laughed C. lodged D. received 2. A. native B. debate C. facial D. maturity 3. A. drown B. clown C.grown D. crown 4. A. spoon B. tool C. blood D. noon 5. A. character B. chapter C.chimney D. chalk B. Pick out the word that has the stress pattern different from that of the other words. 6. A. mineral B. forbid C. recycle D. discard 7. A. concerned B. pollution C. restrict D. irrigate 8. A. administer B. admissible C. admirable D. advisable 9. A. nominee B. commitee C. employee D. adsentee 10. A. recipe B. recipient C. recital D. redundant II. Vocabulary and structure: ( 40pts ) A. Choose the correct word or phrase to complete each sentence 11. His parents don’t ……………. of his having parties every week. A. agree B. support C. approve D. appreciate 12. The next ……………….. of the school play will be on Monday at 6.30 p.m. A. drama B. discussion C. exhibition D. performance 13. Beethoven, having composed symphonies at three, is considered…………………… A. gifted B. ambitious C. determined D. hard-working 14. I couldn’t receive the program very clearly because of ………………… caused by weather conditions A. blocks B. blockage C. leakage D. interference 15. On the first day of our vacation we just ………………… by the hotel swimming-pool. A. calmed B. enjoyed C. relaxed D. comforted 16. Salmon eggs can’t ………………. in salt water and baby salmon can’t live in it, either A. live B. dive C. swim D. hatch 17. Some parts of Asia are among the most crowded in the world, ………………, there are many forests where few people live. A. moreover B. nevertheless C. consequently D. otherwise -1-
  2. 18. Let’s go to a different cinema. I’m not very ……………….. on horror films. A. keen B. interested C. impressed D. enthusiastic 19. Another word for fasten is …………….. A. frighten B. loosen C. lengthen D. tighten 20. He was …………….who wanted to continue working on the project A. among the few people B. among few C. among of the few D. among the few 21. One ……….. five adults takes physical exercise at least once a wekk. A. from B. in C. at D. with 22. This ring is not only made of plastic, so it is quite…………… A. valuable B. invaluable C. worthless D. priceless 23. The dentist told him to open his mouth ………………… A. broad B. much C. greatly D. open 24. Extensive sientific studies have illustrated that the overexpansion of urban areas into surrounding coutryside threatens the natural environment rather than ……………… A. its balance B. balancing it C. balances it D. the balance 25. ………… is extremely dangerous A. At very high speeds driving cars B. Cars at very high speeds driving C. Cars driving at very high speeds D. Driving cars at very high speeds 26. At the stage we can not tell you …………… you have been selected for the job or not A. whenever B. although C. whether D. unless 27. Unemployment ……………….. by 4% since January and now stands at just under three million. A. was raised B. were raised C. has risen D. rose 28. We were all too hungry to wait …………….. longer for supper A. the B. any C.some D. more 29. ………………… you study harder, you won’t pass the examination. A. Because B. Unless C. if D. Without 30. Five years ………………. a long time, he might already be forgotten. A. is B. has been C. may be D. had been B .Error recognition: choose the underlined part ( A,B,C,or D ) that is incorrect. 31. It was nice to you to take me home. A B C D 32. If you know to use this machine, please help her. A B C D 33. Aspirin is recommend to many people for its ability to thin the blood. A B C D 34. Nolonger is scientific discovery a matter of one person alone working. A B C D 35. Financial considerations play an important partly in the choice of a college. A B C D 36. In spite the terrible weather, tourists keep coming here in large numbers. A B C D 37. Many people agree that collecting stamps are enjoyable. A B C D 38. The Chinese is very famous for their food. A B C D 39. There are forty students in the class. Half of the class is boys. A B C D 40. In 1892, the first long- distance telephone line between Chicago and NewYork was A B formally opening . -2-
  3. C D C .Fill each gap in the sentences with the correct form of the word in brackets. 41.Air …………………………………..(pollute) has had a serious effect on human life. 42..……………………………………(environment) are fighting against the hunting of whales. 43.My teacher is very ……………………………………...(know) about the history of Vietnam. 44.He always listens ……………………………………...(attention) to what she is told. 45.I have no excuses. My actions were……………………….…..(explain). 46.Playing for the national team for the first time was an ………………………….…..(forget) experience for him 47.The Statue of Liberty in New York is the symbol of ………………………..……..(friend) between France and America. 48.By the time we get there, the film ………………………………..(start). 49.The giant panda is an ………………………………………...(endanger) species. 50.It may be ………………………………...(risk) for him to carry in his pocket all his unspent money. III. Reading : ( 30 pts ) A. Read the text below and decide which answer –A , B, C, D- best fits each space : Every teacher knows that not all students are good examinees. Some are too tense, become (51)……… or too stressed and then perform below expectations just when it(52) ……………… most. Teachers try to help by(53)………. , believing that if they boost a student’s academic(54) …………,they will cure his fear of exams. So, last year, ( 55 ) ………………on my teaching experience and sports psychology skills, I completely rewrote the Business Studies Revision Course at this secondary school. The ( 56 ) ………………idea of the course is to ( 57 ) ………………the examination as an event, a challenge, a ( 58 ) ………………, much like a sports match, a drama production, or perhaps a concert, but bigger and more important and very definitely on the public page. The idea is to show that the exam is not a ( 59 ) ………………but an opportunity to show how good the ( 60 ) ………………is. The object is to improve students final performance by increasing ( 61 ) ………………, control and ability to cope. The theme of ‘total preparation for performance’ ( 62 ) ………………them that while knowledge and examination techniques are obviously important, they are only two of the five skills required. The ( 63 ) ………………being coping strategies, mental skills and management skills. These additions give a new ( 64 ) ……………… to a student’s revision, increasing enjoyment and motivation. They widen a student’s focus and help to convince some of the less confident students that there are many ways in which they can actively ( 65 ) ………………towards their self-confidence and self-esteem. 51 A. overanxious B. worried C. blue D. sad 52 A. plays B. gives C. pays D. matters 53 A. adding B. compensating C. claiming D. ensuring 54 A. degrees B. grades C. knowledge D. results 55 A. drawing B. withdrawing C. relying D. depending 56 A. core B. root C. concrete D. central 57 A. consider B. cure C. treat D. remedy 58 A. doing B. performance C. action D. behavior 59 A. test B. measurement C. evaluation D. check 60 A. interviewee B. candidate C. guy D. person 61 A.self-service B. self-consciousness C. self-respect D. self-confidence 62 A. dictates B. informs C. teaches D. advises 63 A. others B. requirement C. skills D. other 64 A. stand B. point C. view D. dimension 65 A. make B. participate C. contribute D. increase -3-
  4. B. Read the passage and the questions or unfinished sentences. Then choose the answer –A, B, C, D –that you think fits best: It is a common saying that we do not fully value a thing until we lose it. We often value the love and worth of a friend when he has been taken from us by death more than when he was with us in the flesh; it is only when we have left school or college that we understand the greatness of our opportunity of education, which has gone forever; it is the sick and the ailing who realize the value of good health. When we are young and strong, we cannot imagine what it is to be weak and ailing. We are so used to vigorous health that we take it for granted. The organs of our body work so smoothly that we scarcely know we have lungs and liver, heart and stomach. But when any of these gets upset and gives us pain and sickness, we learn by bitter experience what an unspeakable blessing it is to be well. Loss of health makes us miserable and a burden to ourselves and our friends. It cripples our efforts so that we cannot accomplish many of the good and great things we might have done. It spoils our life. What must we do to keep our health? We must be moderate in eating and drinking and wise in the choice of plain, wholesome simple food. Gluttony has killed thousands, and strong drink tens of thousands. We must, when young, get plenty of sleep, which is “nature’s sweet restorer”, and not try to burn the candle at both ends. We must live as much as possible in the open air and keep our rooms well ventilated. We must get sufficient and regular physical exercise, and keep our body clean. And we must avoid bad habits and secret sins as we avoid the devil, and keep our thought clean, our bodies pure. Our ideal must be the sound mind in the sound body. 66. According to the passage, we often appreciate our friends only when ….. A. they are with us B. they are good to us C. they passed away D. they live a long way from us 67. We do not take care of our health because ….. A. we are so accustomed to good health B. we are so busy making a living C. we are always in good health D. most of the diseases can be cur 68. Poor health makes us ….. A. useless and selfish B. unable to fulfill our expectations C. a shame to our friends D. fail to become famous 69. According to the author, having plenty of sleep when young ….. A. is wasting our time B. can help us regain our strength C. may cause loss of health D. can reduce our vigour 70. The best title for the passage is ….. A. Health and Human Aspirations B. Health and our Success C. How to Keep our Health D. The Value of Health C. Fill each gap in the passage with one word from the box. Fauna, species, predators, mammals, pheasant, flora, plants, symbols, biodiversity, vegetation Studies of the (71)……………….. of Bach Ma’s forests are not yet completed but it is already clear that the park supports a very large number of (72) ……………….. . This is partly due to the variations in altitude and also because the part is located within the transition of two bio- geographical zones supporting species from nothern and southern regions of Vietnam. The (73) ………….. includes two main formations: tropical lowland forests and subtropical forests. The flora of Bach Ma includes at least 1,400 species which represents around one-fifth of the entire (74) …………. of Vietnam . Of these, 86 species are listed as endangered and there are also over 500 species which could have a commercial value , including over 430 species of medicinal (75) ……………. . The (76) …………… of Bach Ma National Park is considered to support half of all (77)…………. known in Vietnam. Forty three species of mammals were identified in the park. Nine species of primates and large (78)……………, such as tigers and leopards, still remain in the -4-
  5. remote parts of the park. The 330 species of birds that have been observed in the park represent over one-third of the species in Vietnam. There are seven species of pheasants, including the rare endemic (79)……………, which was very common in the forests along the foot of the mountain but was already considered to become extinct by the 1940s. More than 50 years later, it was rediscovered in the park and has become one of the (80)………… of Bach Ma National Park. IV. Writing : ( 20 pts ) A. Rewrite the sentence, beginning as shown, so that the meaning stays the scense. 81.Thanks, but I had something to eat earlier. Thanks, but I’ve …………………………………………………………………………………………… ………. 82.It is essential that you eat this kind of food as soon as it’s cooked. This kind of food …………………………………………………………………………………………… ……… 83.There aren’t any trains earlier than this one. This is …………………………………………………………………………………………… ……………………….. 84. I’m absolutely sure that they weren’t playing in this weather. They can’t …………………………………………………………………………………………… ………………. 85. Organized activities don’t interest Eva very much. Eva ……………………………………………………………………………………………… ……………………….. B. Choose the sentence ( A, B, C, D ) which is closed in meaning to the one in bold. 86. Bob is sure to pass the examination A. Bob knows he will pass the examination . B. Bob has a fair chance of passing the examination . C. Bob passed the examination with the greatest success. D. Bob will pass the examination without difficulty 87. She has lost her appetite recently A. She has eaten a lot of food recently. B. She has gone off food recently. C. Her appetite has been very good . D. She hasn’t had any food recently. 88. Our army would rather fight on than give in now A. Our army would now prefer not to go on fighting. B. Our army would be defeated if it is continued to fight. C. Our army doesn’t want to stop fightting now. D. Our army has given up the fight and so can’t win now. 89. Please ask if you need a porter to help with your luggage A. Porters are available if necessary. B. You must carry your luggage yourself. C. Ask a porter if you need your luggage. D. A porter will come if you shout. 90. He said, “ I was not there at the time” A. He denied not being there at the time. -5-
  6. B. He denied that he hasn't been there at the time. C. He denied being there at the time. D. He denied that he wasn’t there at the time. C.Make all the changes and additions necessary, to produce from the following sets of words or phrases, sentences that together make a complete letter. Dear Tom, 91.I / very happy / you / join our camping trip / weekend. …………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………….. 92.I / sure / you / definitely enjoy. …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………. 93.Now / I / writing / tell you / get / my house. …………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………….. 94.Well / when you / come / station / turn right. …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………….. 95.Then take / first left. …………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… 96.Keep / go straight ahead / about 100 yards / you see / national bank. …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………….. 97.Turn right / the bank / and it’s / sencond street / left. …………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………. 98.House / be / third / right. …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………….. 99.I / enclose / map / so that / you / follow / direction easily. …………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………… 100.I / looking forward to / see you soon. …………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………… Cordially, Peter THE END -6-
  7. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỒNG THÁP ĐÁP ÁN KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 12 THPT CẤP TỈNH NĂM HỌC 2007 – 2008 Môn thi : Tiếng Anh Ngày thi : 14 / 10 / 2007 Thời gian làm bài : 180 phút ( Đáp án có 02 trang ) 1 câu đúng = 0,2 đ ( 0,2 đ x 100 câu = 20 đ ) 1. B 11. C 21. B 31. B 2. D 12. D 22. C 32. B 3. C 13. A 23. D 33. A 4. C 14. D 24. B 34. D 5. A 15. C 25. D 35. C 6. A 16. D 26. C 36. A 7. D 17. B 27. C 37. C 8. C 18. A 28. D 38. B 9. B 19. D 29. B 39. D 10. A 20. D 30. A 40. D 41. pollution 46. unforgetable 42. Environmentalists 47. friendship 43. knowledgeable 48. will have started 44. attentively 49. endangered 45. explainable 50. risky 51. A 56. D 61. D 66. C 52. D 57. C 62. C 67. A 53. B 58. B 63. A 68. B 54. C 59. A 64. D 69. B 55. A 60. B 65. C 70. D 71. biodiversity 76. fauna 72. species 77. mammals 73.vegetation 78. predator 74. flora 79. pheasant 75. plants 80. symbols 81. Thanks, but I’ve already eaten 82. This kind of food must be eaten as soon as it’s cooked 83. This is the earliest train 84. They can’t have been playing in this weather 85. Eva isn’t very interested in organized activities -7-
  8. 86. D 87. B 88. C 89. A 90. C 91. I’m very happy that you can join our camping trip this weekend. 92. I’m sure that you will definitely enjoy it. 93. Now, I’m writing to tell you how to get to my house. 94. Well, when you come out of the station, turn right. 95. Then take the first left. 96. Keep going straight ahead for about 100 yards, then you will see the national bank. 97. Turn right at the bank, and it’s the second street on your left. 98. My house is the third one on the right. 99. I enclose the map so that you can follow my direction easily. 100. I’m looking forward to seeing you soon. THE END -8-
  9. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI THANH HOÁ LỚP 12 THPT – ĐỀ 01 ĐỀ CHÍNH THỨC Môn thi: Hóa học- Lớp: 12THPT Thời gian: 180 phút (không kể thời gian giao đề thi) Số báo danh: Đề thi này có 02 trang gồm 04 câu. Câu 1. (6,0 điểm) 1. Viết công thức hóa học của các chất là thành phần chính của: Sôđa; criolit; phèn chua; quặng đôlômit; cacnalit; sinvinit; thuốc trừ sâu “666”; 2,4Đ ; mì chính; nước cường thuỷ; nước oxi già; nước nặng; nước đá khô. 2. Trong phản ứng hóa học; axit có thể là chất khử, chất oxi hóa, chất trao đổi, chất nhường proton, chất xúc tác, hoặc môi trường cho phản ứng khác. Viết phương trình hóa học biểu diễn các phản ứng chứng minh nhận định trên. 3. Hoà tan hoàn toàn FeS2 vào cốc chứa axit HNO3 thu được dung dịch A và chỉ có một khí bay ra. Thêm bột Cu dư và H2SO4 vào A, thấy dung dịch chuyển thành màu xanh đậm nhưng không có khí thoát ra. Viết phương trình hoá học biểu diễn các phản ứng đã xảy ra. 4. Nung nóng AgNO3 được chất rắn A và khí B, dẫn B vào một cốc nước được dung dịch C (nồng độ loãng). Cho toàn bộ A vào C. Nung nóng Fe(NO3)2 trong một bình kín không có oxi, được chất rắn A1 và chất khí B1. Dẫn B1 vào một cốc nước được dung dịch C1. Cho toàn bộ A1 vào C1. Tính thành phần % khối lượng của A không tan trong C và của A1 không tan trong C1. Biết rằng các phản ứng xảy ra hoàn toàn. Câu 2. (7,0 điểm) 1. Viết 5 loại phản ứng khác nhau trực tiếp tạo ra axeton. 2. Cho 2 sơ đồ điều chế p-nitrophenol sau đây: Cl ONa OH OH | | | | HNO3 / H 2 SO4 a. 0 NaOH đặc,t ,p +CO2 dư   NO2 Cl Cl ONa OH | | | | HNO3 / H 2 SO4 HCl b.  (1:1)  0 NaOH đặc,t ,p  NO2 NO2 NO2 Hãy cho biết sơ đồ nào tốt hơn? Giải thích? 3. Thực hiện các phản ứng theo sơ đồ sau: 0 t , xt xt a. 6A  B  A + O2  D  xt xt E + H2O  G  D + E  X   H X + H2O  D + G Biết các chất A, B, D, E, G, X ở trên đều phản ứng được với Ag2O/NH3, trong đó E là hidrocacbon. b. X + H2 → A ; X + O2 → B A + B → este C4H4O4 + H2O
  10. 4. Hidrocacbon A khi tác dụng với HCl tạo ra sản phẩm chính là 1-clo-1- metylxiclohexan. Dựa theo phương trình hóa học biểu diễn phản ứng của propylen với clo ở 5000C; với clo trong nước. Viết phương trình hóa học biểu diễn phản ứng của A với clo và clo trong nước ở các điều kiện tương tự. 5. Xác định công thức phân tử, công thức cấu tạo có thể có của các rượu sau: a. Đốt cháy hoàn toàn m(g) rượu no mạch hở Z thu được m (g) nước. Biết khối lượng phân tử của Z nhỏ hơn 100. b. Cho 6,2 gam rượu A tác dụng với Na dư sinh ra 10,6 gam ancolat. Biết khối lượng phân tử của A nhỏ hơn 90. Câu3: (4,0 điểm) Hai hỗn hợp A và B đều chứa Al và FexOy. Sau phản ứng nhiệt nhôm mẫu A thu được 92,35 gam chất rắn C. Hòa tan C bằng dung dịch xút dư thấy có 8,4 lít khí bay ra và còn lại một phần không tan D. Hoà tan 1/4 lượng chất rắn D cần dùng 60 gam H2SO4 98% , nóng. Giả sử chỉ tạo thành một loại muối sắt (III). 1. Tính khối lượng Al2O3 tạo thành khi nhiệt nhôm mẫu A và xác định công thức phân tử của sắt oxit. 2. Tiến hành nhiệt nhôm 26,8 gam mẫu B, sau khi làm nguội, hoà tan hỗn hợp thu được bằng dung dịch HCl loãng, dư thấy bay ra 11,2 lít khí. Tính khối lượng nhôm và sắt oxit của mẫu B đem nhiệt nhôm. Biết hiệu suất các phản ứng đạt 100%, các thể tích khí đo ở điều kiện tiêu chuẩn. Câu 4: (3,0 điểm) Đun hỗn hợp 2 axit đơn chức với 6,2 gam etylenglycol, chúng tác dụng vừa đủ với nhau được hỗn hợp B gồm 3 este trung tính X, Y, Z xếp theo thứ tự khối lượng phân tử tăng dần. Thuỷ phân toàn bộ este Y cần vừa đủ dung dịch chứa 2,4 gam NaOH. Lượng muối sinh ra đem nung với hỗn hợp NaOH và CaO tới hoàn toàn thu được hỗn hợp khí có M = 9. 1. Xác định công thức phân tử, công thức cấu tạo của X, Y, Z. 2. Biết tổng khối lượng 3 este là 13,06 gam. Xác định khối lượng mỗi este. Cho biết: C=12, O=16 , H=1,N=14, S=32, Na=23, Al=27, Fe=56. Hết
  11. Sở Giáo dục và Đào tạo HƯỚNG DẪN CHẤM BÀI THI CHỌN THANH HOÁ HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 12 THPT Năm học 2007-2008 Đề chính thức Môn Hoá học Câu 1: 6,0 đ 1. 1,5 đ + Sôđa: Na2CO3 + Criolit: 3NaF.AlF3 hoặc Na3AlF6 + Phèn chua: K2SO4.Al2(SO4)3.24H2O hoặc KAl(SO4)2.12H2O + Đôlômit: CaCO3.MgCO3.. ………………. 0,5 đ + Cacnalit: MgCl2.KCl.6H2O + Sinvinit: NaCl.KCl + Thuốc trừ sâu 666: C6H6Cl6. Cl + 2,4-Đ: Natri2,4-điclophenoxiaxetat Cl- - 0- CH2-COONa ………….. 0,5 đ + Mì chính: Mononatri glutamat NaOOC-CH2-CH2-CHNH2-COOH. + Nước cường thuỷ: 3v HCl + 1V HNO3 (đều đặc). + Nước oxi già: H2O2. + Nước nặng: D2O + Nước đá khô: CO2 rắn. 0,5 đ 2. 1,5 đ Các phản ứng chứng minh: - chất khử: 2KMnO4 + 16HCl → 2KCl + 2MnCl2 + 10CL2 + 8H2O - Chất oxihóa: H2S + 3H2SO4 → 4SO2 + 4H2O Mỗi - Chất trao đổi: Fe2O3 + 3H2SO4 → Fe2(SO4)3 + 3H2O phản - Chất nhường proton: H2O + HCl → H3O+ + Cl-. H SO dac ứng: - Chất xúc tác: Rượu + axit  este + nước 2 4  0,.25đ - Chất làm môi trường cho phản ứng: 2KMnO4 + 10KI + 8H2SO4 → 6K2SO4 + 2MnSO4 + 5I2 + 8H2O 3. 1,5đ Thêm Cu vào dung dịch A thấy dung dịch có màu xanh đậm, vậy có quá trình Cu - 2e → Cu2+, nhưng không có khí bay ra chứng tỏ dung dịch A không còn ion NO3- vì nếu có NO3- thì có khí thoát ra theo phương trình: Cu + 2NO3- + 4H+ → Cu2+ + 2NO2 + 2H2O hoặc: 3Cu + 2NO3- + 8H+ → 3Cu2+ + 2NO + 4H2O Vậy Cu đã khử Fe3+ trong A theo phương trình: Cu + 2Fe3+ → Cu2+ + 2Fe2+. 0,75 đ Các phương trình hóa học: + Tạo ra NO2: 2FeS2 + 30HNO3 → 30NO2 + Fe2(SO4)3 + H2SO4 + 14H2O (1) + Tạo ra NO: 2FeS2 + 10HNO3 → 10NO + Fe2(SO4)3 + H2SO4 + 4H2O (2) + Tạo ra N2O: 8FeS2 + 30HNO3 → 15N2O + 4Fe2(SO4)3 + 4H2SO4 + 11H2O (3) + Tạo ra N2: 2FeS2 + 6HNO3 → 3N2 + Fe2(SO4)3 + H2SO4 + 2H2O (4) và Cu + Fe2(SO4)3 → CuSO4 + FeSO4 (5) 0,75 đ Dung dịch A chứa Fe2(SO4)3, H2SO4.
  12. 4. 1,5đ t0 2AgNO3  2Ag + 2NO2 + O2 (1)  x x x 0,5x A là Ag, B là hỗn hợp NO2, O2. 4NO2 + 2H2O + O2 → 4HNO3 (2) x 0,25x số mol Fe2O3 dư không tan = y – 5y/9 = 4y/9 %Fe2O3 không tan = 100.4y/9/y = 44,44% 0,75 đ Câu 2: 7,0 đ 1. 1,0 đ + 5 phản ứng trực tiếp tạo axeton: 0 t (1) CH3- CHOH-CH3 + CuO  CH3-CO-CH3 + Cu + H2O  xt (2) CHC-CH3 + H2O  CH3-CO-CH3  Mỗi t 0 (3) (CH3COO)2Ca  CH3-CO-CH3 + CaCO3  phản ứng (4) CH3-CCl2-CH3 +2NaOH  CH3-CO-CH3 + 2NaCl + H2O đúng 0,2 đ (5) CH3-COO-CCH2 + NaOH  CH3-CO-CH3 + CH3COONa CH3 2. 1,0 đ * b tốt hơn. 0,25 đ * Ta biết nhóm –OH của phenol làm cho phản ứng thế vào vòng benzen xảy ra dễ dàng hơn benzen clo nhiều, do đó có thể xảy ra phản ứng thay thế nhiều nguyên tử hiđrocủa vòng benzen tạo ra dẫn xuất dinitro hoặc trinitro. Điều này khó xảy ra đối với benzen. Mặt khác nhóm – OH của phenol rất dễ bị oxi hoá bởi HNO3.Nên ngoài sản phẩm nitro hoá vào vòng còn có sản phẩm của phản ứng oxi hoá phenol. Điều này không xảy ra ở sơ đồ b. 0,75 đ 3. 1,5 đ a.Thực hiện sơ đồ: 1,0 đ t 0 , xt 6HCHO  C6H12O6  xt HCHO+ 1/2O2  HCOOH  (Mỗi sơ xt CHCH + H2O  CH3CHO  HCOOH + CHCH  HCOO-CHCH2 đồ đúng: xt 
  13. H HCOO-CHCH2 + H2O  HCOOH + CH3CHO 0,2 đ) Các chất: HCHO, C6H12O6, HCOOH, CHCH, CH3CHO, HCOO-CHCH2 đều phản ứng với Ag2O/ NH3. b. Thực hiện sơ đồ: 0 Ni ,t xt (CHO)2 + 2H2  (CH2OH)2 ;  (CH2OH)2 + O2  (COOH)2  COOH + CH2OH COO-CH2 H 2 SO4 dac   + 2H2O COOH CH2OH COO-CH2 0,5 đ 4. 2,5 đ CH3 A(CxHy) + HCl→ Cl (C7H13Cl) => A có công thức phân tử C7H12. công thức cấu tạo của A có thể là: CH2 CH3 hoặc ……………………… Phản ứng cộng HCl thuân theo qui tắc Mac-cop-nhi cop. 0,5 đ CH2 CH3 CH3 CH3 + H-Cl → Cl + H-Cl → Cl + Phản ứng của propylen với clo ở 5000C thay thế hiđro của C ngay cạnh liên kết đôi(hiđro alylic): 0 500 C CH2=CH-CH3 + Cl2  CH2=CH-CH2-Cl + HCl  H O Phản ứng với nước clo có thể viết: CH2=CH-CH3 + Cl2  CH2Cl-CH2Cl-CH3  2 hoặc: CH2=CH-CH3 + Cl-Cl + H-OH → CH2Cl-CH2OH-CH3 + HCl ………… + Phản ứng của A với clo ở 5000C : 0,5 đ Cl CH2 CH2 0 500 C + Cl2   + HCl (tạo 1 sản phẩm ứng 0,25 đ với 1 loại H alylic). CH3 CH2-Cl 5000 C + Cl2  + HCl (tạo 3 sản phẩm ứng CH3 với 3 loại H alylic) + HCl Cl Cl CH3 + HCl ……………… 0,5 đ + Phản ứng với nước clo tương tự như của propylen. CH3 CH3 H O + Cl2  2 Cl CH3 Cl CH3
  14. + Cl2 + H2O  OH + HCl 0,25 đ Cl Đồng phân thứ 2 có phản ứng tương tự 0,5 đ 5. 1,0 đ 1. Xác định rượu Z: 2CnH2n+2-x(OH)x + (3n+1-x)O2  2nCO2 + 2(n+1)H2O 14n+2+16x 18(n+1) => 14n+2+16x = 18(n+1) => 16x-16=4n => n = 4x – 4 => x = 1; n = 0 và x =2; n = 4 => C4H8(OH)2 Các công thức cấu tạo của C4H8(OH)2 CH2OH – CHOH – CH2 – CH3 (1) CH2OH – CH2 – CHOH –CH3 (2) CH2OH – CH2 – CH2 – CH2OH (3) CH3 – CHOH – CHOH –CH3 (4) CH2OH – CH(CH3) – CH2OH (5) CH2OH – C (OH)( CH3) – CH3 (5) 0,5 đ 2. Xác định rượu A: 2R(OH)x + 2xNa → 2R(ONa)x + xH2 R + 17x R + 39x 6,2 10,6 => R = 14x. x= 1 → R = 14 => CH2OH vôlí x = 2 → R=28 => C2H4(OH)2 x= 3 → R = 42 => C3H6(OH)3 loại 0,5 đ Vậy A là etylenglycol Câu 3: 4,0 đ 1.Gọi công thức của sắt oxit là FexOy : 2yAl + 3FexOy → yAl2O3 + 3xFe (1) Vì H =100% và hỗn hợp sau phản ứng tác dụng với NaOH giải phóng H2 chứng tỏ Al dư, FexOy hết. 2Al + 2NaOH + 2H2O → 2NaAlO2 + 3H2 (2) Al2O3 + 2NaOH → 2NaAlO2 + H2O (3) Theo (2) n(Al dư) = 2/3. nH =2/3 x 8,4/22,4 = 0,25 2 0,5 đ Chất rắn không tan trong NaOH là Fe, tan trong H2SO4 đặc nóng: 2Fe + 6H2SO4 → Fe2(SO4)3 + 3SO2 + 6H2O (4) Tính số mol sắt trong cả chất rắn: 0,5 đ nFe = 2/6 x n(H2SO4) x 4 =1/3 x 60.98/100.98 x 4 = 0,8 mol. Theo (1), tổng khối lượng hỗn hợp bằng khối lượng Al2O3 + kl sắt + kl Al dư: 102.0,8. y/3x + 0,8.56 + 0,25.27 = 92,35 0,5 đ Rút ra khối lượng Al2O3 = 40,8 gam và tỷ lệ y/x = 3/2. Vậy công thức của sắt oxit là Fe2O3 0 t 2. Đối với mẫu B: 2Al + Fe2O3  2Fe + Al2O3 (5)  các phản ứng có thể khi hòa tan hỗn hợp sau phản ứng bằng HCl: 2Al + 6HCl → 2AlCl3 + 3H2 (6) 0,5 đ Fe + 2HCl → FeCl2 + H2 (7) Al2O3 +6HCl → 2AlCl3 + 3H2O (8) Fe2O3 + 6HCl → 2FeCl2 + 3H2O (9) Gọi x, y lần lượt là số mol của Al và Fe2O3 lúc đầu, a là số mol của Fe2O3 đã tham gia phản ứng; như vậy theo (5) số mol Al còn lại là x-2a, số mol sắt tạo ra là 2a. Ta có: 27x + 160y = 26,8 (10) 0,5 đ Theo (6,7): 3/2(x-2a) + 2a = n(H2) = 11,2/22,4 = 0,5 (11)
  15. hệ phương trình (10,11) đúng cho mọi trường hợp; nhưng vì phản ứng hoàn toàn nên có 2 khả năng xảy ra hoặc Al hết hoặc Fe2o3 hết. 0,75 đ * Khi Fe2O3 hết: a=y. (11) thành: 3/2(x-2y) + 2y = 0,5 hay 1,5x – y = 0,5 (12) Giải hệ (10,12) ta có y = 0,1 ; x=0,4 khối lượng Al ban đầu= 0,4.27 = 10,8 gam Khối lượng Fe2O3 ban đầu = 0,1.160 = 16 gam. * Khi Al hết: x-2a = 0 => a = x/2 và (11) trở thành 2a = 2.x/2 = x = 0,5 (13) Theo (5) thì a= 0,5/2 = 0,25. theo (10) thì (y = 26,8 – 27.0,5)/160 = 0,083 không thoả mãn nên không xảy ra trường hợp Al hết. 0,75 đ Câu 4. 3,0 đ 1. Xác định công thức phân tử và công thức cấu tạo của các este: nA= 6,2/62= 0,1mol ; nNaOH= 2,4/40 = 0,06mol Gọi 2 axit đơn chức là RCOOH và R’COOH (R’>R). Ba este là: RCOO-CH2 RCOO-CH2 R’COO-CH2 0,5 đ ’ ’ RCOO-CH2 R COO-CH2 R COO-CH2 X Y Z Thuỷ phân Y: 0 RCOO-CH2 + 2NaOH  RCOONa + R’COONa + C2H4(OH)2 t , xt  0,25 đ R’COO-CH2 0,03 0,06 0,03 0,03 Phản ứng vôi tôi xút tạo ra khí có M =9. Vậy một khí phải có khối lượng phân tử nhỏ hơn 9 => đó là H2 nên một axit phải là HCOOH. 0 t ,CaO 0,75 đ HCOONa + NaOH  Na2CO3 + H2  0,03 0,03 0 R COONa + NaOH  Na2CO3 + R, H ’ t ,CaO  0,03 0,03 M (H2,R )= [(0,03.2)+ (R +1) 0,03]/0,06 = 9 => R, = 15 (-CH3); axit đơn chức còn lại , , là CH3COOH. Thay vào ta được 3 este với số mol lần lượt là: x; 0,03; z 0,75 đ 2. Xác định khối lượng của các este: nA = x+0,03+z = 0,1 (a) meste = 118x + (132.0,03)+ 146z = 13,06 (b) 0,25đ Giải (a),(b) được: mY= 0,03.132 =3,96 gam. x=0,04 => mX= 0,04.118 = 4,72gam. z= 0,03 => mZ= 0,03.146=4,38 gam. 0,5 đ Chú ý khi chấm thi: - Trong các phương trình hóa học nếu viết sai công thức hóa học thì không cho điểm, nếu không viết điều kiện phản ứng hoặc không cân bằng phương trình hoặc cả hai thì cho 1/2 số điểm của phương trình đó. - Nếu làm các cách khác mà đúng vẫn cho điểm tối đa ứng với mỗi ý, câu của đề ra.
  16. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 12 - THPT THANH HÓA Năm học 2010 - 2011 Môn thi: Tiếng anh - Bảng A Đề chính thức (Thời gian: 180 phút - không kể thời gian giao đề) Đề thi gồm có: 05 trang QUESTION I ( 10 points) a- Choose one word which has underlined part different from the others. Identify your answer by choosing the corresponding letter A, B, C or D. 1. A. folk B. milk C. walk D. half 2. A. performed B. interviewed C. finished D. delivered 3. A. stomach B. church C. toothache D. chemistry 4. A. sun B. sort C. success D. sure 5. A. plough B. laugh C. enough D. cough b- Choose one word whose stress partern is different. Identify your answer by choosing the corresponding letter A, B, C or D. 1.A. farmer B. farewell C. factory D. fairy 2.A. government B. fortunate C. parliament D. condition 3.A. facilitate B. government C. psychiatrist D. ability 4.A. appoint B. gather C. threaten D. vanish 5.A. remedy B. exercise C. pollution D. surgery QUESTION II. Supply the correct form of the verb in brackets . (15 points) 1. You look extremely exhausted. What you ( to do ). 2. They (to come ) from Japan, though they ( to live ) in Vietnam just now . 3. I (to share) a flat with him when we were students. He always (to complain) about my untidiness. 4. By the end of this week, my illness (to cost) me $100. 5. We’d better go out tomorrow because Mary (to practise) the piano all day. 6. She’ll have to behave better when she (to go) to school . 7. It’s essential that he (to arrive) before six. 8. This computer isn’t small enough (to keep) in your briefcase. 9. The presents (to send) to me on my birthday were very precious but I didn’t like them any more. 10. Ice (to turn) to water if you heat it. 11. In my youth I (to travel) the world and I often (to sleep) under the stars. 12. If only my best friend (to pass) the entrance exam to the Hong Duc University, I will be very happy if she studies at this University. QUESTION III . Supply the correct form of the word in capital letter. (10 points) 1. He suffered from constant ............ . SLEEP 2. The boy was very violent and his parents found him ............. . MANAGE 3. People in the village no longer use water in that well because of its…....... . PURE 4. “Would you like some ………?” - Lan asked. You must be tired after that long walk. REFRESH 1
  17. 5. We have to take care of our own …… for nobody else will do this for us. POSSESS. 6. The city has over million ………….. INHABIT 7. Be careful ! That’s a .............. poison. DEAD 8. Street noise is one of the ………… of living in a big city. ADVANTAGE 9. If we could find out the ……… for cancer, thousands of people would be saved every year. PREVENT 10. The talks were totally .................. . We didn’t reach agreement on anything. PRODUCE QUESTION IV. Choose the best answer from A , B, C or D to complete the following sentences. (15 points) 1. Your hair is too long now. It needs…………...................... A. to cut. B. cutting C. being cut D. to be cutting 2. Your house has ………............nice furniture. A. such B. such a C. so D. so a 3. …………. it rained a lot, we enjoyed our holiday. A. Because B. Despite C. Although D. Inspite 4. He was very upset by the ………................of his English examination. A. result B. failure C. effect D. success 5. “Who should go to see him?” – I suggest that Mary ............... to see him. A. go B. goes C. would go D. went 6. They would ……… go by air than spend a week travelling by train. A. always B. rather C. prefer D. better 7. It was Sunday. ............ shop was open, all the others were closed. A. Some B. An C. A D. One 8. He liked to sit ……. the river and fish. A. at B. next to C. beside D. along 9. ........... we find new sources , we will soon run out of energy. A. If B. When C. Unless D. Only 10. The number of people………… will be travelling next week will cause difficulties for the airport. A. who B. which C. whose D. whom 11. The meeting hall ........… they had the press conference is very large. A. to which B. on which C. in which D. which 12. The traffic in town was very ……… and I arrived home earlier than expected. A. light B. weak C. little D. few 13. A person who is addicted.........drugs needs professional medical help. A. with B. to C. of D. by 14. He regretted ............ hard. It was too late. A. not learning B. not having learnt C. not to have learnt D. learning 15. The committee is expected to ……… a decision this morning. A. lead B. join C. hold D. reach. 2
  18. QUESTION V. Fill in each blank with one suitable preposition. (10 points) Some hundred years ago there was not equality …1…. men and women because people then considered to be the weaker sex. This prejudice ...2... women had its origin…3… the dawn of mankind’s history when men lived in caves and went hunting…4… food. The task of food gathering and hunting needed great strength of body. Therefore, the best place for women was not ...5… the forest but at home where they could satisfactorily do their job, namely feeding their children and looking …6… them. Things have changed much …7... those early days . In the modern life of the twentieth century, more brains are needed, not more strength of the muscle. ...8… a consequence, women play an important role …9... modern society. They have proved repeatedly that they are equal and superior …10... men in almost every field. QUESTION VI. a- Fill in the blank with one suitable word. (15 points) To many people, their friends are most important ...1... in their life. Really good friends ...2... the good times and the bad times, help you when you’ve got problems, never judge you and never turn their ...3... on you. Your best friend may be ...4... you’ve known all your life, someone you’ve grown up with and been through lots of ...5... and downs with. There are all sorts of things that can bring about this special relationship. It may be the ...6... of enjoying the same activities, having the outlook on life, or sharing similar ...7... . Most of us ...8... met someone that we’ve immediately felt relaxed with, ...9... if we’ve known them for years. However, usually it really does take you years to ...10... to know someone well enough to consider him ...11... best friend. To the majority of .....12..... this is someone we trust completely and who understands us ...13... than anyone else. It’s the person you can turn ...14... for impartial advice and a shoulder to cry on ...15... life gets you down. QUESTION VII (10 points) a- Find out the mistake and correct it. 1. I read something about Tararino's new film on that magazine. 2. The governor has not decided how to deal with the new problems already. 3. When there are low sales, companies often decide developing new products. 4. The direct sources of fresh water in lakes are rain, melted snowy and ice. 5. Many women have reached high positions in business but there are still little women in government. b- Read the passage and choose the best answer from A, B, C or D. The three phrases of the human memory are the sensory memory, the short-term memory and the long-term memory. This division of the memory into phrases is based on the length of time of the memory. 3
  19. Sensory memory is instantaneous memory. It is an image of memory that enters your mind only for a short period of time; it comes and goes in under a second. The memory will not last longer than that unless the information enters the short-term memory. Information can be held in the short-term memory for about twenty seconds or as long as you are actively using it. If you repeat a fact to yourself, that fact will stay in your short-term memory as long as you keep repeating it. Once you stop repeating it, either it is forgotten or it moves into long-term memory. Long-term memory is the huge memory tank that can hold ideas and images for years and years. Information can be added to your long-term memory when you actively try to put it there through memorization or when an idea or image enters your mind on its own. 1. The best tittle for this pasage would be : A. The differrence between sensory and short - term memory. B. How long it takes to memorize. C. The stages of human memory. D. Human phrases. 2. The three phrases of memory discussed in this passage are differentiated according to : A. The location in the brain. B. The period of time it takes to remember something. C. How long the senses are involved in the memory. D. How long the memory lasts. 3. According to the passage, which type of memory is the shortest ? A. Sensory memory. B. Active memory. C. Short-term memory. D. Long-term memory. 4. It can be inferred from the passage that a person remembers a piece of information in : A. Three phrases of memory. B. The sensory memory. C. The short- term of memory. D. The long-term of memory. 5. The expression “is based on” in the passage could best be replaced by : A. is on top of. B. is at the foot of. C. depends on . D. is below. QUESTION VIII. ( 15 points) a- Rewrite the following sentences without changing their meanings. 1. Arthur said he was sorry he had hurt her feeling. 4

CÓ THỂ BẠN MUỐN DOWNLOAD

Đồng bộ tài khoản